Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŘEPÍK LÉKAŘSKÝ LÉČIVÉ ÚČINKY

OBSAH

Řepík vonný (Agrimonia procera)

Je blízkým příbuzným řepíku lékařského a má i stejné účinky. Nejvíce se mu daří na nevápenatých půdách pahorkatin. Od řepíku lékařského se viditelně liší svým vyšším vzrůstem a rovnoměrně olistěnou lodyhou. Plody pak mají delší a širší ostny a směrují více do stran. Jeho výskyt je však mnohem vzácnější. V ČR je zapsán do Červeného seznamu ohrožených rostlin.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

zdravím. co mám teda použít na kvasinky.co koupání v řepíku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řepík plíseň nevyléčí. Zkuste nejdříve mazat Canesten, který můžete koupit bez předpisu a k tomu na měsíc užívejte probiotika. Pokud tím kvasinky nevyléčíte, tak budete muset sáhnout po silnějších lécích, které jsou již na lékařský předpis a ten vám vystaví kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky na penisu

Účinky řepíku lékařského

Řepík lékařský je pro své účinky dané vysokým obsahem léčivých látek využíván od dob antiky, přes středověk až do naší doby. Ve starém Egyptě sloužil k léčbě očních onemocnění, věhlasný perský lékař Avicenna ho zase používal jako čisticí prostředek při onemocnění jater. V lidovém léčitelství byl řepík doporučován jako lék na mužskou potenci, na nespavost, byly jím ošetřovány střelné rány. V magii sloužil k zahánění duchů a odvracení záporných energií.

V dnešní době, kdy se stále více lidí obrací k bylinkám, má řepík své nezastupitelné místo a jeho použití je téměř všestranné. Obsahuje mnoho účinných látek (nejvýznamnější jsou třísloviny, flavonoidy, hořčiny), které pozitivně působí na náš organismus. Řepík lékařský má protizánětlivé účinky – pomáhá při zánětech v krku, ústech, hrtanu, při angíně. Jeho kloktání je dobré při ztrátě hlasu, přetížených nebo unavených hlasivkách. Preventivně se doporučuje zpěvákům, moderátorům a všem, kteří se živí převážně hlasem. Řepík je pro své svíravé a stahující účinky využíván také při léčbě průjmů, problémech s močovým ústrojím, při inkontinenci, zevně pak k oplachům nehojivých ran a bércových vředů. V neposlední řadě je používán při problémech s játry, žlučníkem (záněty, kameny), zvyšuje vylučování žluči, působí na úpravu žaludeční a střevní činnosti. Koupele pomáhají při hemoroidech a kožních nemocech. Řepík můžete užívat i v těhotenství, ženy ho ocení také při léčbě poporodních poranění. Vhodný je i pro děti, a to hlavně k léčbě průjmových onemocnění.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.

- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba

- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík
Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Sběr řepíku

K přípravě čajů, odvarů a koupelí se používá řepík sušený. Od června do září se sbírá nejen kvetoucí nať, ale i přízemní listová růžice. Část lodyhy, která svým průměrem přesahuje 5 mm, se před sušením odřízne a odstraní. Při sběru rostlinu seřezávejte ostrým nožem, nůžkami nebo srpem. Netrhejte ji. Porušili byste její kořeny a uhynula by. Následně ji pak sušíme v tenkých vrstvách nebo svazcích na stinných vzdušných místech. Při sušení uměle by teplota neměla přesáhnout 35 stupňů Celsia. Pozor – řepík je náchylný k zapaření. Po usušení by měl mít svěží zelenou barvu, žluté květy a příjemnou kořeněnou vůni. Uchovávejte ho zabalený do plátěných nebo papírových sáčků na místě, které je chráněno před světlem a vlhkostí.

Zdroj: Řepík lékařský

Diskuze

V diskuzi KOSMETIKA Z KONOPÍ A JEJÍ LÉČIVÉ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LussyB.

Já všem konopnou kosmetiku chválím do nebes, protože jsem silný atopik a ni jiného mi nezabírá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kosmetika z konopí a její léčivé účinky

Základní informace o měsíčku lékařském

Měsíček lékařský je letnička, která pro svůj růst vyžaduje slunné a prostorné místo. Měsíčku lékařskému vyhovuje většina půd, která není příliš promáčená. Měsíček lékařský se rozmnožuje semeny, která jsou velká od 1/2 do 1 cm a mají srpovitý tvar. Výsev se provádí na jaře, ale klidně i v létě. Měsíček lékařský kvete od jara až do pozdního podzimu. Květenstvím měsíčku lékařského je úbor. Sběr květu pro léčivé účinky je doporučen ve fázi rozevírání úborů. V tuto dobu jsou lístky nejvíce mladé a hodnotné.
 

Zdroj: Měsíček lékařský

Diskuze

V diskuzi VÍNO A ZDRAVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

Dobrý den, můj lékař mi doporučil pít skleničku červeného vína. Našla jsem si tento odkaz : > :www.moldavia.cz/mold… a tam doporučují víno Černý doktor, který má mít dokonce léčivé účinky.
Neznáte to někdo? Můžete mě poradit? Díky. Zuzka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Našla jsem zajímavý článek na co a jak pomáhá víno. Zejména u žen dokáže pravidelné pití vína snížit cholesterol. Tady je kompletní text: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Víno a zdraví

Odvar z řepíku

Odvar se obecně získá tak, že se části rostlin vloží do vody, která se následně uvede do varu. Vaří se 10 - 15 minut, pak se nechá ještě asi 15 minut stát a teprve poté se scedí. Takto se obvykle připravují výluhy z rostlin, které obsahujících třísloviny (dubová kůra nebo právě řepík). Odvar z řepíku se neužívá vnitřně, ale zevně. Pomáhá na špatně se hojící rány, bércové vředy, při kožních problémech a akné. U velmi malých dětí můžete slabým odvarem z řepíku omývat tzv. „novorozenecké akné“.

Zdroj: Řepík lékařský

Diskuze

V diskuzi PETROLEJ LEKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anička.

Petrolej lékařský kupujeme na petroleumd5.euweb.cz (je v homeopatické formě, příjemně chutná a pohodlně užívá). Je to opravdu zázračný všelék, užíváme jej celá naše rodina a doporučuji jej všem!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Zdravím, také jsem tam napsala, ale zatím se mi nikdo neozval, fungují ještě? Děkuji za odpověď. J*

Zdroj: diskuze Petrolej lekařský

Účinky řepíku na oči

Protizánětlivého účinku řepíku se využívá i při podpůrné léčbě zánětů v očích (sloužil takto již ve starém Egyptě). Někteří lékaři ho ale vzhledem k alergickým reakcích při zánětech nedoporučují. Pokud ale alergiemi netrpíte a cítíte, že jsou vaše oči unavené dlouhodobým koukáním do počítače nebo jsou „vykoukané“ např. po dlouhém řízení auta, obklady z řepíku jim přinesou velkou úlevu.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocourek Antonín.

Mám problémy s kyčlí a kolenem. Bohužel na operaci kyčelního kloubu nemůžu jít k vůli léčení plícní embolii a beru prášek Pradaxa 150 2x denně a ani nevím,za jak dlouho bude možné na výměnu kyčelního klubu jít. Bohužel bolest v kyčli i koleně je někdy velmi značná a proto si pomáhám práškem proti bolesti Ibubrufenem Dr. Max. 400 mg. Většinou beru 2 prášky najednou,někdy i 2x denně z časovým odstupem min 4 hodiny od sebe Tyto beru nejméně 4 hodiny po prášku Pradaxa.Jen nevím,zda tyty dva léky se neovlivnují a nezhoršují můj zdravotní stav. Děkuji za informace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ibuprofen je skvělý lék proti nahodilé bolesti, ale když se užívá dlouhodobě a ve vyšších dávkách, tak má vážné nežádoucí účinky na srdce a na zažívací trakt. Proti bolesti ve vašem případě bude lepší použít léky, které jsou na lékařský předpis. Stavte se co nejdřív u svého ortopeda a dohodněte se s ním na vhodnější léčbě bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Koupel z řepíku lékařského

Zhruba 200 g sušeného řepíku louhujte ve studené vodě přes noc. Další den pak zahřejte, sceďte a poté vlijte do teplé koupele. Setrvejte v ní cca 20 – 30 min. Koupel z řepíku se osvědčila především při kožních problémech a při hemoroidech. Pokud si dopřejte pravidelně jednou za rok koupel v řepíku, přispějete k celkovému posílení vašeho organismu.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Jak použít řepík na akné

Akné je vnějším projevem ucpaných mazových žláz, v nichž se začne hromadit tukový sekret a dochází k zánětu. Toto se děje, pokud tukový sekret není zcela čistý a obsahuje toxiny. Tukový sekret je tvořen v játrech a odtud putuje složitým lymfatickým systémem až k mazovým žlázám. Je-li s ním tedy něco v nepořádku, souvisí to s tím, že naše játra nepracují tak, jak by měla. Pokud se rozhodnete s akné bojovat, je velmi účinné podstoupit i vnitřní detoxikaci jater. A k ní vám poslouží právě pití řepíkového čaje. Zevně navíc můžete na akné přikládat obklady z řepíkového odvaru nebo jím postižená místa omývat. Dá se zakoupit i řepíková tinktura, kterou můžete používat jako pleťovou vodu.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svarcova Zuzana.

Dobry den muze vyvolat uzivani tohoto caje poruchy spanku? Zacala jsem po par dnech jeho uzivani trpet nespavosti.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konkrétně s tím, že by ostropestřec způsoboval nespavost, se doposud nikdo vážně nezabýval. To ale neznamená, že to ve vašem případě tak nemůže být. Jediný způsob jak to ověřit, je na týden úplně vysadit jeho užívání a zhodnotit změny. Rovněž by mohlo pomoci užívat ostropestřec jen ráno a třeba i dopoledne, ale po obědě a po zbytek dne již ne. Jinak ostropestřec je léčivý a má prokázány léčivé účinky na cukrovku a na některá onemocnění jater. Zároveň má i nežádoucí účinky a to především na léčbu léky, které se matabolizují pomocí cytochromu P450 2C9 (CYP2C9). Mezi tyto léky patří například Diazepam a Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky

Léčivé účinky

Citron posiluje imunitní systém a obranyschopnost, pomáhá při zažívání, zabraňuje krvácení z dásní, posiluje tepny, posiluje vlasy, nehty a pokožku, zvyšuje výkonnost, působí preventivně proti křečovým žilám.

Zdroj: Léčivé účinky citronu

Poradna

V naší poradně s názvem JE MOŽNÉ TENTO ROZTOK POUŽÍVAT DLOUHODOBĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Baboubart.

Je možné při vysoce citlivé pleti tento roztok používat dlouhodobě jako čistící pleťovou vodu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jaryšův roztok obsahuje borovou vodu, která má skvělé léčivé účinky na pleť. Jaryšova voda pleť regeneruje a léčí, například když je na ní ekzém. Pro dlouhodobé (několikaleté) používání není Jaryš příliš vhodný, neboť borová voda má i své nežádoucí účinky, které by mohly při dlouhodobém používání zbytečně škodit. Rovněž jaryšovou vodou se nedá dobře odlíčit. Jaryšův roztok je lék a jako k léku by k němu mělo být přistupováno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je možné tento roztok používat dlouhodobě?

Léčivé účinky rozmarýnu

Rozmarýn jako jedna z mála bylin zvyšuje nízký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Rozmarýn dobře pomáhá proti studeným končetinám – studené ruce a nohy. Dále rozmarýn odstraňuje nervové vyčerpání a celkově posiluje organizmus. Pro tyto léčebné účinky se nejlépe hodí jako rozmarýnové víno.
Další možností, jak využít léčivé účinky rozmarýnu je čaj vyrobený z rozmarýnu. V tomto podání rozmarýn dokáže vyvolat pocení a má také močopudné účinky. Dále čaj z rozmarýnu uvolňuje větry a křeče trávicího ústrojí. Rozmarýn upravuje menstruaci a léčí bělotok. Čaj z rozmarýnu je také možno použít v kosmetice na čištění pleti na ekzémy, rány, pohmožděniny a na výplachy vagíny.
Pokud si z rozmarýnu vyrobíme lihovou tinkturu, tak při jejím natírání se zlepší prokrvení natíraného místa a pomáhá také při svalových a nervových bolestech.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÝ MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Mohl by čaj z měsíčku lékařského pomoci člověku,který má nádorové onemocnění jater?Jaké má vedlejší účinky?Nemohl by mu ještě více uškodit?Prosím doporučte mi další čajíky,které by mu mohly pomoci,dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Léčivý Měsíček lékařský

Čaj z řepíku

Jednu čajovou lžičku sušeného řepíku zalijte 250 ml vody a krátce louhujte. Pijí se 2 – 3 šálky denně. Čaj připravujte vždy čerstvý. Pomáhá při plicních, jaterních, ledvinových a močových problémech, při špatné funkci žlučníku i střev, při těžkostech s trávením, při průjmech. Oslazený medem se pije při silné rýmě, angíně, zánětech v krku, zánětech mandlí nebo hrtanu.

Zdroj: Řepík lékařský

Kozlík lékařský v těhotenství

Nepoužívejte kozlík lékařský během těhotenství a kojení, protože nejsou k dispozici dostatečné údaje o jeho bezpečném užití v tomto období. Před užíváním jakýchkoli léčivých přípravků se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: Kozlík lékařský

Projevy kostivalu v těle

Kostival zmírní vaše bolesti a podpoří regeneraci tkání a hojení ran. Léčivé účinky kostivalu pocítíte na svém těle, budete-li ho používat lokálně na rány, vředy, zlomeniny, modřiny, podlitiny, výrony a vyvrtnutí. Příjemnou úlevu vám přinese také čaj z listů, a to při vředech, silné menstruaci, průjmech, dlouhodobém kašli, angíně, revmatismu, bronchitidě a zánětech dásní.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Příprava čaje nebo odvaru ze Smilaxu lékařského

Z rostliny se pro léčivé účinky používá její kořen. Kořen Smilaxu se očistí a usuší. Když je skoro suchý, tak se nastrouhá a pak se dosuší. Na čaj ze Smilaxu lékařského budete potřebovat 1 litr vody a 1 čajovou lžička usušeného kořene Smilaxu. Kořen se nysype do studené vody, nechá se trochu nacucat a pak se vaří 3 minuty. Po této době se ihned scedí. Pije se po malých šálcích během dne.

Zdroj: Smilax lékařský

Co v sobě obsahuje Smilax lékařský?

Sarsaparilla veracruz - Smilax lékařský obsahuje zejména steroidní saponiny, rhynchophyllin, hirsutin, mitraphylin, beta sitosterol a glykosidy. Dále pak stopové prvky vápník, měď, železo, jód, mangan, draslík, křemík, sodík, síru. Vitamíny B - komplexu, vitamíny A, C a D. Smilax byl indiánům Jižní Ameriky velmi znám a byl jimi oblíben pro své tonizační a afrodiziakální účinky. Smilax totiž podporuje tvorbu testosteronu a progesteronu, čímž ovlivňuje i sexuální apetit u mužů i u žen.

Zdroj: Smilax lékařský

Léčivé účinky skořice

  • zlepšuje trávení
  • pomáhá při nevolnosti
  • působí proti nachlazení
  • odstraňuje bolesti svalů a kloubů
  • snižuje projevy revmatismu
  • pomáhá v boji proti infekci
  • je účinná v boji proti celulitidě
  • snižuje špatný cholesterol (ten příznivý ponechává)
  • podporuje chuť k jídlu
  • mírní menstruační potíže
  • tlumí kašel

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí


Autoři obsahu

Ing. Romana Šebková

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP