Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RIZIKA

OBSAH

Anestezie – rizika

  • selhání účinku
  • zlomení jehly při aplikaci (velmi nízká pravděpodobnost)
  • alergická reakce
  • toxická reakce
  • krvácivost
  • poranění nervu

Zdroj: Anestezie a narkóza

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA KOŘENE JAZYKA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

dobrý den , jsem po operaci kořene jazyka a potřebuji vědět jaká další léčba je nutná a procento za jak dlouho se vrací , rizika ,po léčbě a rizika bez léčby děkuji jaroslava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina kořene jazyka léčba

Genetika a rizika deprese

Existuje genetická spojitost s depresí. Děti, sourozenci a rodiče s těžkou depresí jsou mnohem ohroženější skupinou než ostatní členové populace. Geny v interakci přispívají k různým typům deprese, která se objevuje v rodinách.

Zdroj: Příčiny deprese

Poradna

V naší poradně s názvem CESTOVÁNÍ LETADLEM S AV MALFORMACÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Je možné cestovat letadlem s operovanou AV malformací na mozku bez rizika z prasknutí a zakrvácení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel to bez rizika není. Hrozí zde mnoho komplikací a je důležité, abyste jeden měsíc před odletem začala spolupracovat se svým neurologem, který vám přizpůsobí léčbu a sníží tak možná rizika. Rovněž vás poučí o tom, jak si budete sama aplikovat nízkomolekulární heparin těsně před odletem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Příbalový leták

Příbalový leták můžete vidět zde.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ CONDRA PO OPERACÍ ŽALUDEČNÍCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marešová Jaroslava.

Prosím o sdělění, zda je možno bez rizika užívat GS Condro Diamant. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez rizika to bohužel není. U některých lidí, kteří užívali chondroitin sulfát a glukosamin, došlo ke zhoršení gastritidy. U jednoho užívajícího gastritida vznikla během léčby těmito dvěma látkami. Pokud jste po operaci žaludečních vředů, tak se raději poraďte se svým ošetřujícím lékařem, protože on zná průběh a vážnost vaší žaludeční choroby. Určitě užívání GS Condro Diamant možné bude, ale bude potřeba hlídat stav vašeho žaludku během této léčby. A právě na tomto hlídání se domluvte s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a GS condro diamant

Účinné látky v kostivalu

Kostival obsahuje látky, které pomáhají regenerovat pleť, včetně alantoinu, rozmarýnové kyseliny a taninu. Kostival také obsahuje jedovaté sloučeniny zvané pyrrolizidin alkaloidů.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Poradna

V naší poradně s názvem MODRÁ KULIČKA POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, dcera 8 let má na paži pod kůží takovou malou bouličku velikosti hrášku, je to namodralé a bolí jí to. Nevíte co to může být?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoznačně nejlepší řešení je prohlídka u kožního lékaře. Příčin může být mnoho a některé znamenají vážnější rizika. Nepodceňujte to a nechte jí to vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modrá kulička pod kůží na paži

Kde začíná exotika? 

Exotická dovolená už je i Turecko, ale také je to i severní Afrika, což znamená destinace jako je Egypt, Tunisko a Alžírsko. Ovšem, když cestujete na takové ty zájezdy hotelového typu, kde máte zajištěn všechen komfort, a plánujete, že zůstanete jen v hotelu, kde je zajištěné jídlo a pití, tak jsou zde rizika velmi malá, že se střetnete s nějakou nebezpečnou nákazou. Na druhou stranu dobrodruzi, co cestují v těchto zemích do vnitrozemských oblastí a budou se zde stravovat z místních zdrojů, tak samozřejmě tam už určité riziko může být. Toto nebezpečí se netýká jen stravy, ale i pití bývá také problém. Pití vody z nechráněných vodní zdrojů i za použití eventuálně dezinfekčních tablet, může být velmi rizikové.
 

Zdroj: Infekční rizika na dovolených

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A SPIRULINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BLANKA.

PROSÍM O SDĚLENÍ ZDA JE MOŽNÉ PŘI WARFARINU BRÁT SPIRULINU A MLADÝ JEČMEN DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Mladý ječmen a spirulinu s Warfarinem radši neužívejte. Pokud to moc chcete, tak se o tom poraďte se svým ošetřujícím lékařem, protože on nejlépe zná váš stav a může zhodnotit rizika.

Zdroj: diskuze Warfarin a spirulina

Rizika

Mezi rizika patří bolesti hlavy způsobené únikem mozkomíšního moku při nesprávném provedení vpichu. Dále je to pokles krevního tlaku jako následek podání anestetik, problémy s močením vinou uvolněné svaloviny, svědění břicha a obličeje, třesavka, zvracení a nevolnost a v neposlední řadě také znecitlivění, mravenčení a problémy s hybností dolních končetin nebo eventuálně ztráta citu v nich, které se mylně uvádí jako ochrnutí. Velmi vzácně se objevuje krvácení do páteřního kanálu nebo infekce. Při samotném zavádění epidurálu je nutno zachovat absolutní klid, aby nedošlo k poranění místa (následkem jsou dvoudenní bolesti hlavy či omezená hybnost končetin).

Zdroj: Epidurál

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer.Je mi 46 let a více než před půl rokem mi začal přechod.Začala jsem mít nepravidelný mensez a gynekoložka mi předepsala Klimonorm ,abych mensruaci měla i v přechodu,bez těch léku není možno jí dostat.Už několik let se snažím otěhotnět i těd v přechodu.Jsem zoufalá a bezradná,protože nevím co je špatně proč otěhotnět nemůžu.Poslední možnost ovulace,ale nevím kdy jí vůbec mám ,když mám nepravidelnou menstruaci.Obědnala jsem si ovulační,ale nevím kdy testovat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se poradit se svou gynekoložkou. Ta přesně zná váš stav a může vám vysvětlit příčiny nemožnosti otěhotnět. Také společně proberte rizika takto pozdního těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Recenze

Menopauza s sebou přináší i zvýšená zdravotní rizika, která bohužel mohou ohrozit ženu na zdraví, pokud jim nevěnuje patřičnou pozornost nebo zanedbává prevenci. Stejně tak je klimakterium spojeno s některými vážnými chorobami, které se v jeho průběhu mohou vyskytnout. Předejít jim můžete například vhodným jídelníčkem či potravinovými doplňky, vhodný je domácí test na menopauzu.

Rizika:

  • zvýšení rizika srdečního infarktu
  • náchylnost k cévním a srdečním chorobám
  • výskyt bakteriálních infekcí a zánětů
  • zhoršení kvality kostí, kloubů a zubů
  • přibírání na hmotnosti vlivem zpomalení metabolismu

Nejpřesnějším testem na menopauzu je test krve. Navštivte gynekologa a povězte mu o svých obtížích. Má totiž možnost provést krevní test, který sdělí jasný verdikt, a to díky zjištění hladiny hormonů v krvi. Přesnější diagnostika menopauzy v tuto chvíli neexistuje, proto nemá cenu s návštěvou lékaře otálet. Pokud si potřebujete samy ověřit, zda už u vás menopauza propukla, můžete použít test na detekci menopauzy.

Zdroj: Test na menopauzu

Poradna

V naší poradně s názvem CESTOVÁNÍ PO LÉČBĚ RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Po ukončené léčbě rakoviny prsu - operace , chemoterapie , ozařování , biologická léčba ukončena v říjnu 2018 bych chtěla cestovat do Dubaje , Turecka je tpo vhodné? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli myslíte říjen 2019, tak jet můžete kamkoliv. Přesto ale o své cestě informujte svého lékaře, upozorní vás na možná rizika, doporučí očkování a vybaví vás užitečnými léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cestování po léčbě rakoviny

Užívání

Samotné dlouhodobé užívání omeprazolu není příliš rizikové. Omeprazol funguje tak, že snižuje tvorbu kyseliny, čímž účinně odstraňuje příznaky překyselení žaludku. Rizikem však je to, že se tímto potlačením příznaků může zamaskovat vážnější onemocnění, které tak nemusí být včas rozpoznáno.

Omeprazol se užívá ráno nalačno minimálně 30 minut před snídaní.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A WOBENZYN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den,
může se při užívání warfarinu brát i wobenzym?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Wobenzym je možné užívat společně s Warfarinem jen po poradě s lékařem, který předepisuje Warfarin. Existují zde rizika vzájemné interakce a je potřeba je vždy vyhodnotit podle Vašeho aktuálního zdravotního stavu.

Zdroj: diskuze Warfarin a Wobenzyn

Rizika ananas a Warfarin

Při konzumaci velkého množství ananasu společně s lékem Warfarin může dojít ke krvácivým stavům. Dieta při užívání Warfarinu totiž spočívá v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny a ovoce bez větších výkyvů v jejich množství. Důležité je zachovávat stabilitu jídelníčku v obdobích mezi měřením INR. INR se měří jednou měsíčně.

Zdroj: Warfarin a ananas

Poradna

V naší poradně s názvem RIZIKA PŘI UŽÍVÁNÍ OMEPRAZOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdalena Hribova.

Dobrý den,byla jsem na orl kde mě doktor řekl že mám reflux a mám zhubnout,dal mě prášky omeprazon na 8měsíců což se mě zdá dlouhá doba tak prosím o radu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomoc hledejte na gastroenterologii. Přeci jen ORL lékař má jinou specializaci, než je léčba překyseleného žaludku. Omeprazol dál užívejte, protože vám uleví od nepříjemných potíží. Další postup vám poví lékař gastroenterolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rizika při užívání Omeprazolu

Rizika operativního zvětšení prsou

V minulosti došlo na veřejnosti k živé diskuzi o možných vedlejších účincích silikonových gelových prsních implantátů. K dnešnímu dni však nejsou zjištěny žádné korelace (spojitosti) s rozvojem rakoviny prsu nebo revmatoidním onemocněním. Nicméně jakákoli operace má svá rizika a možné komplikace, jako jsou infekce, krvácení, riziko anestezie nebo potřeba dalších, korektivních chirurgických zákroků.

Operace zvětšení prsou není bezproblémová, až v 15 % případů došlo ke ztvrdnutí tkáně kolem implantátů nebo k deformaci prsu a bolestem. A až 2,5 % pacientek muselo bojovat po operaci s infekcí. Infekce se mohou objevit i měsíce nebo roky po operaci. Bez povšimnutí takovéto infekce může dojít k zapouzdření implantátu. Implantáty jsou obvykle vyměňovány po deseti nebo patnácti letech.

Zdroj: Zvětšení prsou

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽE NEMOC ZPŮSOBY PŘENOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana trefilová.

Dobrý den, jak je prosím růže nakažlivá-jaká jsou rizika styku pro těhotné v posledním trimestru s osobou s růží ,která má po 10 denním léčení antibiotiky?
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V této fazi léčby je riziko přenosu stále velké, takže nedotýkejte se rány a ani příliš postiženého a nepodávejte si ruce. Na osušení rukou vždy použijte vlastní ručník po celou dobu návštěvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růže nemoc způsoby přenosu

Rizika botulotoxinu

Vedlejší účinky jsou minimální a obvykle se vztahují k lokálnímu vpichu. Bolestivost nebo mírné podlitiny jsou méně časté. Make-up může být nanášen po léčbě normálně, ale je třeba dbát na to, aby po aplikaci botulotoxinu nebylo místo vpichu masírováno. Ve vzácných případech se může u pacienta vyskytnout dočasná slabost okolních svalů, dočasný povis obočí nebo očního víčka či bolesti hlavy.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Rizika peelingu

Čím silnější je peeling, tím více zasahuje do hlubší vrstvy kůže. Chemické peelingy (kyseliny) srážejí proteiny kůže (denaturují je). Síla kyselinové kůry (chemického peelingu) je závislá na použité koncentraci, reakční době a na náročnosti aplikace na kůži. Povrchový peeling nepřináší téměř žádná rizika, intenzivní mechanické čištění kůže podporuje keratinizaci. Jakákoliv nesprávná a častá aplikace vede k těmto rizikům:

  • poškození hlubší vrstvy kůže;
  • nesprávné použití kyseliny (chemického peelingu) může způsobit náhodné popáleniny;
  • jizvy;
  • trvalá pigmentace, zejména pokud užíváte hormonální antikoncepci a pokud jste vystaveni UV záření;
  • citlivost na UV záření; po lékařském peelingu se doporučuje vyhnout se slunečním paprskům na několik měsíců nebo použít opalovací krém s minimálním ochranným faktorem č. 40, UV záření může poškodit peelingový výsledek, také by mohlo dojít k rozsáhlému poškození.

Zdroj: Domácí peeling

Dostupné výrobky s kostivalem

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Zejména se vyrábí z listů a kořenů kostivalu. Doporučuje se používat výrobky vyrobené jen z listů kostivalu. Ujistěte se, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Použití kostivalu

V minulosti byl kostival používán také k léčbě žaludečních potíží. Tato bylina obsahuje nebezpečné látky nazývané pyrrolizidiny alkaloidu, které jsou velmi toxické pro játra a mohou způsobit i smrt. Nebezpečné látky v kostivalu se mohou vstřebávat do těla a škodlivé látky mohou zůstat v těle. Měli byste být opatrní, pokud používáte mast obsahující kostival. Nepoužívejte kostivalovou mast, pokud máte porušenou kůži.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Malárie

Je to parazitární onemocnění a způsobuje ho prvok z rodu Plasmodium. Malárii mohou způsobit čtyři různé druhy plasmodií. Nejzávažnější tropickou malárii způsobuje Plasmodium falciparum. Méně závažné formy malárie pak způsobují Plasmodium vivat a Plasmodium cvale, které způsobují malárii terciána. A nakonec druh Plasmodium malariae, který způsobuje malárii kvartánu. Další informace o malárii jsou uvedeny tady: malárie

Zdroj: Infekční rizika na dovolených

Kdy je třeba jít za lékařem

Když se vrátíte ze své dovolené domů, a pokud vás trápí nějaké zdravotní problémy, tak je urřitě na místě poradit se s lékařem. Pokud kupříkladu máte po návratu horečku, průjmovité stolice, eventuálně nějaké jiné potíže, je vždycky lepší vyhledat lékaře. Může to být i váš praktický lékař, který usoudí, jestli je třeba dělat něco dále, nebo nikoliv, ale měl by být informován o tom, že jste někde byli a máte po návratu zdravotní potíže.
 

Zdroj: Infekční rizika na dovolených


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP