Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RIZIKA A NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY BOTOXU

OBSAH

Rizika a nežádoucí účinky botoxu

Injekce botoxu jsou relativně bezpečné, pokud je jejich aplikace prováděna zkušeným lékařem. Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří otoky nebo podlitiny v místě vpichu injekce, bolesti hlavy nebo příznaky podobné chřipce. Pokud není injekce aplikována správně, může se látka rozšířit do okolních tkání a způsobit problémy, například suché oči nebo nadměrné slzení, pokřivený úsměv, zešikmené obočí a povadlá víčka.

Zdroj: Injekce botoxu

Diskuze

V diskuzi CENA BOTOXU PŘI LÉČBĚ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Středová.

Prosím o sdělení jaké jsou výsledky aplikace botoxu, jeho cena, na koho se nejlépe obrátit ? Středová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cena botoxu při léčbě pocení

Nežádoucí účinky botoxu

Je sice málo pravděpodobné, ale bohužel možné, že se botulotoxin může rozšířit do jiných částí těla a způsobit příznaky podobné botulismu. Pokud se tak stane, ihned informujte svého lékaře, zvláště jestli zaznamenáte některý z níže uvedených nežádoucích účinků v době zahrnující hodiny až týdny po aplikaci injekce botoxu. Může dojít:

  • ke svalové slabosti celého těla;
  • k problémům se zrakem;
  • k potížím s mluvením nebo polykáním;
  • k potížím s dýcháním;
  • ke ztrátě kontroly močového měchýře.

Injekce botoxu se nedoporučují ženám, které jsou těhotné nebo kojí, protože nejsou známy vedlejší účinky botulotoxinu na dítě.

Zdroj: Injekce botoxu

Poradna

V naší poradně s názvem OTĚHOTNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Boková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem po rakovině prsu prošla jsem operací ,chemoterapií a ozařováním ted už v listopadu to budou 2roky co chodím na Zoladex ,když budem chtít mimčo s přítelem mohu otěhotnět,nemůže se nic stát.Děkuji Boková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otěhotnět můžete, ale před tím bych doporučoval konzultovat váš aktuální zdravotní stav s vaším gynekologem. Je třeba zvážit různá rizika, jako například nežádoucí účinky Zoladexu nebo návrat karcinomu po hormonální bouři, která přijde s těhotenstvím. Držím palce a přeji pěkné mimčo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otěhotnění

Vybírejte svého lékaře pečlivě

Injekce botoxu musí být podávány pouze pod lékařským dohledem. Informujte se u svého lékaře, který by vám měl doporučit nejlepšího odborníka v tomto oboru. Důležité je, aby měl lékař dobrou zkušenost s botoxem. Zručný lékař s příslušným certifikátem vám může poradit, jak postupovat, a pomůže vám zjistit, zda injekce botoxu vyhovuje vašim potřebám a zdraví.

Zdroj: Injekce botoxu

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ POCENÍ HLAVY A OBLIČEJE V HOMEOPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa.

Dobrý den. Trpím nadměrným pocením v oblasti hlavy a tváře. Můžete mi prosím poradit která homeopatika by byla vhodná na řešení tohoto velmi nepříjemného problému.
Děkuji za odpověď.
Jelínková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel žádná. Zkuste aplikaci botoxu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení hlavy a obličeje v homeopatii

Rizika botulotoxinu

Vedlejší účinky jsou minimální a obvykle se vztahují k lokálnímu vpichu. Bolestivost nebo mírné podlitiny jsou méně časté. Make-up může být nanášen po léčbě normálně, ale je třeba dbát na to, aby po aplikaci botulotoxinu nebylo místo vpichu masírováno. Ve vzácných případech se může u pacienta vyskytnout dočasná slabost okolních svalů, dočasný povis obočí nebo očního víčka či bolesti hlavy.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA PŘEKYSELENÝ ORGANISMUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hradilová.

Dobrý den, dostala jsem recept na OMEPRAZOL STADA, teď jsem si přečetla, že může i uškodit jeho užívání. Mám se ho skutečně bát nebo je to jen zbytečný
strach ? Prosím o Vaši odpověď, moc děkuji předem.
Hradilová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý lék má své nežádoucí účinky, i Omeprazol. O těchto nežádoucích účincích ví i váš lékař a jistě zvážil přínosy lecby oproti rizikům. A tím, že jste dostala recept, je výsledek přínos vyšší než rizika. Takže v klidu započněte s léčbou, protože vám čitelné uleví. Pokud byste do budoucna neměla důvěru v léčbu Omeprazolem, tak je zde ještě možnost použít léky s látkou Famotidine, jenž má podobné účinky, ale s nižším rizikem. Famotidine je v léčivech Famosan, Quamatel a Ulfamid. Cena doplatku je cca 60 Kč na měsíc léčby při vydání na předpis. Bez předpisu je to asi 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Botox na kontaktní granulom

Kontaktní granulom je obtížně léčitelné onemocnění hrtanu. Botulotoxin, který se aplikuje do bočních svalů krku, má u tohoto onemocnění velmi pozitivní účinky.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Poradna

V naší poradně s názvem STEM CELLS BOTU INTENSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Zdravím, znáte někdo Stem Cells Botu Intense? dle popisu to je "sérum s kmenovými buňkami na hluboké mimické vrásky", četla jsem o tom samou chválu, ale známe to, máte s tím někdo zkušenosti? Vrásky mám opravdu hluboké a ráda bych se jich zbavila. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z medicínského hlediska je možné hluboké mimické vrásky redukovat jen pomocí chirurgického liftingu nebo zabráněním mimiky v obličeji pomocí botulotoxinu. Ovšem botox aplikovaný zevně na pokožku nemá prakticky žádný účinek na mimické svalstvo a vrásky nevyhladí. Z osobní zkušenosti doporučuji z těch dvou zmíněných chirurgickou plastickou operaci obličeje, při které se mírně vypne pokožka a tím dojde ke zmírnění hloubky vrásek se zachováním schopnosti přirozeně se usmát. Kdežto u botoxu dojde k ochromení mimických svalů, které atrofují, čímž se prověšují a zabraňují přirozenému úsměvu, který při botoxu vypadá spíše jako šklebení. Úsměv a výraz v obličeji se změní po obou zákrocích, ale u botoxu je to více ošklivé a nápadnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stem Cells Botu Intense

Botox na artritidu

Jako další možné využití botoxu se jeví využití jeho účinků ke snížení bolesti artritidy v rameni, koleni či kyčli. Aplikace malých dávek botoxu do specifických svalů blokuje chemické signály, které způsobují omezení pohyblivosti svalů. Některé studie potvrzují slibné výsledky, kdy došlo ke zmírnění bolesti artritidy. Ale nebylo stoprocentně potvrzeno, zda za to může opravdu jen botox. Tyto výzkumy stále pokračují, ale jsou zde i ověřené možnosti léčby, které zahrnují cvičení, snížení váhy a medikamentózní léčbu.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Diskuze

V diskuzi MELATONIN DLOUHODOBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Dobrý den, vážení. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné užívat melatonin dlouhodobě a ma- li vedlejší účinky, které to jsou.
Velmi dlouho trpím nespavostí, užívám léky na uklidnění, hypnotika a ráda bych je co nejvíce omezila a nahradila přírodními prostředky na úzkost a nespavost.
Dále mám otázku, jaké jsou konkrétní nežádoucí účinky při užívání léků na uklidnění zároveň s melatoninem nebo je-li li možné bez většího rizika užívat léky a melatonin s odstupem několika hodin.
Děkuji Vám za brzkou odpověď a pochopení.
S úctou Eliška Koukalová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Melatonin dlouhodobě

Botox na léčbu svalových křečí

Botulotoxin je protein, který pomáhá zastavit svalové křeče, proto se aplikuje přímo do svalu. Svalové křeče jsou způsobené chemickými signály odeslanými do svalů z nervů. Tyto signály řídí pohyby svalů a botulotoxin je schopen právě tyto signály blokovat.

Botulotoxin je vyroben z bakterie, která způsobuje otravu jídlem. Vysoká dávka botulotoxinu může být fatální. Dávka v injekci je však tak malá, že pravděpodobně nebude mít žádné nežádoucí účinky. Botulotoxin se bezpečně používá po celou řadu let.

Botulotoxin se velmi často používá při léčbě určitých svalových křečí na obličeji nebo očních víčkách. Injekce se aplikují i u některých očních poruch, zejména pohybových (například líné oko). Botulotoxin je standardní léčbou pro svalové křeče, které způsobují, že hlava a krk jsou taženy jedním směrem.

Vedlejší účinky botulotoxinu

Tyto účinky zahrnují bolestivost v místě vpichu. Pokud místo vpichu bolí, doporučuje se užít paracetamol nebo ibuprofen. Také jsou vhodné i studené obklady.

Nejčastější nežádoucí účinky:

  • slabost ve svalech
  • svalová bolest ovlivňující celé tělo
  • obtíže při polykání
  • červená vyrážka trvající několik dní

Nežádoucí účinky botulotoxinu obvykle rychle odezní.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA KOŘENE JAZYKA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

dobrý den , jsem po operaci kořene jazyka a potřebuji vědět jaká další léčba je nutná a procento za jak dlouho se vrací , rizika ,po léčbě a rizika bez léčby děkuji jaroslava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina kořene jazyka léčba

Botox

Botox byl prvním lékem využívajícím botulotoxin, mezi nejnovější produkty patří Dysport, Myobloc a Xeomin. Výrobky se od sebe liší zejména v dávkování, takže nedochází k záměně jednotlivých produktů.

Zdroj: Injekce botoxu

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Výsledky léčby botoxem

Injekce botulotoxinu začíná fungovat několik dní po ukončení léčby. V závislosti na problému léčby může účinek trvat 3 až 12 měsíců. Chcete-li zachovat trvalý efekt, budete muset podstupovat injekce s botulotoxinem v pravidelném intervalu.

Zdroj: Injekce botoxu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LNĚNÝ SEMÍNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Studený.

dobrý den, mám dotaz jestli mohu užívat lněná semínka když beru warfarin a v jakém množství, děkuji Studený Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lněné semínko může zpomalit srážení krve, takže užívání spolu s Warfarinem může způsobit nežádoucí účinky ve formě zvýšeného rizika krvácení nebo podlitin. Tento účinek je způsoben omega-3 mastnými kyselinami obsaženými ve lněném semínku. Než začnete užívat lněné semínko, tak se spojte se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin a dohodněte si s ním začátek této doplňkové léčby, aby vám mohl přeměřit srážlivost krve a upravit dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem CESTOVÁNÍ LETADLEM S AV MALFORMACÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Je možné cestovat letadlem s operovanou AV malformací na mozku bez rizika z prasknutí a zakrvácení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel to bez rizika není. Hrozí zde mnoho komplikací a je důležité, abyste jeden měsíc před odletem začala spolupracovat se svým neurologem, který vám přizpůsobí léčbu a sníží tak možná rizika. Rovněž vás poučí o tom, jak si budete sama aplikovat nízkomolekulární heparin těsně před odletem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Nežádoucí účinky

Skořice by se neměla užívat při žaludečních vředech. Vliv většího množství skořice v těhotenství není znám. Objevují se protichůdné názory o vlivu skořice na dělohu. V nízkých dávkách (respektive v přiměřených, na které je organismus zvyklý) je užívání skořice bezpečné. Skořice by stejně jako jiná koření neměla být podávána dětem do dvou let.

V případě, že budete skořici užívat v nadměrném množství v naději, že tak budete zdraví jako řípa, mýlíte se. Nejenom že si na skořici můžete vytvořit alergii, ale také závislost.

Nadměrné užívání skořice způsobuje, že se do těla dostává toxická látka kumarin. I když kumarin není stále detailně prozkoumán, dosavadní poznání upozorňuje na rizika jeho působení. Kumarin je označován jako látka způsobující ve vyšších dávkách krvácení, bolesti hlavy, spavost a závratě, podezřívána je i z možných karcinogenních, halucinačních a erotogenních účinků.

Zdroj: Nežádoucí účinky skořice

Průběh a výsledky léčby botoxem

Váš lékař bude chtít vědět, zda jste během posledních čtyř měsíců nepodstoupili již nějaké injekce botulotoxinu. Jestliže užíváte léky na ředění krve, budete je muset několik dní před aplikací injekce vysadit, aby se snížilo riziko krvácení nebo vzniku podlitin. Lékař se vás bude také ptát, jestli užíváte léky na spaní nebo na alergii.

Zdroj: Injekce botoxu

Účinky na krevní tlak

Pacienti, kteří dlouhodobě užívají kotvičník, mívají zvýšený pocit tepla, rychlejší tep, jsou excitovaní a neklidní. Tyto nežádoucí účinky jsou častější při dávkách nad 500 mg. Dalším možným nežádoucím účinkem je nízký krevní tlak, který u těchto uživatelů může způsobit závratě, zvláště při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Průběh léčby botoxem

Před zákrokem

Přestože většina lidí snáší dobře aplikaci injekční stříkačkou, možná budete chtít, aby vaše pleť byla znecitlivěna před tímto zákrokem. Na výběr je několik možností:

  • lékař vám aplikuje znecitlivující lék do kůže pomocí injekce;
  • může vám být předepsán krém, který se aplikuje 60 až 90 minut před zákrokem;
  • může dojít k ochlazení kůže pomocí studeného vzduchu, který působí na pleť po dobu 10 sekund; znecitlivění trvá jen několik sekund.

Během zákroku

Lékař použije tenkou jehlu na aplikaci malého množství botulotoxinu do kůže nebo svalů. Počet potřebných injekcí závisí na mnoha faktorech, včetně rozsahu léčené oblasti. Injekce botoxu se obvykle podává v ordinaci lékaře.

Po zákroku

Hned po zákroku jste schopni normální denní aktivity. Lékař vám sdělí, jakým způsobem se následně máte o svou pleť starat, nedoporučuje se masírování nebo tření, protože to způsobuje, že toxin migruje do jiné oblasti.

Zdroj: Injekce botoxu

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Botox na vyhlazení a omlazení

Botulotoxin typu A elegantně vyhlazuje mimické vrásky obličeje a krku cíleným lékařským vyřazením nadměrných stahů mimických svalů. Po výkonu se kůže přestává přehnaně řasit v průměru již za dva až tři dny, mimické (takzvané dynamické) vrásky se postupně vyhlazují a je zabráněno jejich dalšímu zhoršování (současně je tak dosažen efekt léčebný i preventivní).

Účinek omlazení přetrvává cca půl roku, po opakovaném ošetření i déle. Žádný krém proti vráskám se tomuto jednorázovému ošetření mimických vrásek nevyrovná účinností ani poměrem kvalita/cena. Navíc omlazení je možné realizovat celoročně, je velmi šetrné, prověřené a bezpečné (metoda je používána téměř dvě desetiletí.

Co očekávat?

Malé množství botulotoxinu se vstříkne do cílových svalů. Botulotoxin blokuje nervové signály těchto svalů, což způsobí dočasné uvolnění svalů a sníží nežádoucí tvorbu linek či vrásek. Každá injekce trvá jen několik sekund. Tento zákrok nemá prakticky žádné časové omezení. Po aplikaci si můžete nanášet make-up. Jediné, co se nedoporučuje, je masírování. Výsledky vyhlazení a omlazení jsou okamžité. Tento postup účinně snižuje výskyt linek na obličeji nebo linky na krku. Možné nežádoucí účinky vyhlazení nebo omlazení jsou dobře snášeny. U některých pacientů se může objevit dočasná bolest hlavy, bolestivost nebo mírné podlitiny. Ve vzácných případech dojde k oslabení okolních svalů, což způsobí dočasné ochabnutí. Výsledek omlazení a vyhlazení trvá asi 3 až 4 měsíce.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP