Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RIZIKOVÉ FAKTORY TUKU

OBSAH

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory potravinové alergie patří:

  • rodinná anamnéza;
  • historie potravinové alergie;
  • jiné druhy alergie;
  • věk;
  • respirační potíže (astma).

Faktory zvyšující riziko rozvoje anafylaktické reakce jsou:

  • historie astmatu;
  • věk (dítě, mladiství nebo dospělí);
  • léčba alergie pomocí adrenalinu;
  • alergie bez příznaků (bez kopřivky nebo jiných kožních problémů).

Zdroj: Potravinová alergie

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Miroslava.

Mám dotaz dneska jsem si nechala přeměřit tlak a mám 120 na 100 můžete mi poradit děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl trvalý stav, tak musíte učinit změnu svého režimu: přestat solit, zhubnout, omezit spotřebu cukru a tuků, doplňovat draslík s vápníkem a vyhýbat se stresu. Také je potřeba se začít zdravě hýbat. Pro podrobnější informace sledujte články o vysokém krevním tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Příčiny a rizikové faktory hyperkalcémie

Hyperkalcémie je nejčastěji způsobena primární hyperparatyreózou, která nepřirozeně rozšiřuje žlázy. Jinou příčinou může být selhání nadledvinek, sedavý způsob života nebo dlouhodobý pobyt na lůžku (vedoucí ke špatné činnosti orgánů). Mezi rizikové faktory patří i příjem vápníku nad 2 g denně, hypertyreóza, selhání ledvin, některé léky, nadměrný příjem vitamínu D, některé genetické choroby a rakovina.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Dlouhý.

Léčím se na diabetes2. Při kontrole mě lékařka zjistila větší množství tuku v krvi. Alkohol nepiji. Cholesterol mám v normě. Jak se tuku zbavit ? Děkuji S.D.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi

Rizikové faktory sinusitidy

Mezi rizikové faktory patří především oslabený organismus, fyzické/psychické vyčerpání, nachlazení, dlouhodobý stres, alergie, špatná životospráva, nedostatek vitamínů, poruchy výživy a kouření. Též dlouhodobější vdechování chemikálií, prachu nebo kouře. Dobré je upozornit na suché teplo, které vzniká v přetopených místnostech s nízkou vlhkostí vzduchu. Proto je dobré místnosti na noc zvlhčovat odpařovači.

Zdroj: Zastydlá rýma

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Rizikové faktory tuku

Strava významně ovlivňuje, zda kardiovaskulární systém běží hladce, a to i ve stáří. Obsah soli v rychlém občerstvení zvyšuje krevní tlak. Tuky z potravin živočišného původu zaplaví tělo cholesterolem, který se ukládá v tepnách. Srdce pak musí zvýšit tlak, aby krevní oběh fungoval, vyvíjí tedy mimořádné úsilí. Je-li zvýšena tělesná hmotnost, vede to k nadváze, která je způsobena nedostatkem pohybu, což srdce opět oslabuje. Nebezpečný kolotoč je tak uveden do pohybu a následkem může být infarkt.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: diskuze Tuková dieta

Rizikové faktory

Výživa obvykle nehraje roli při vzniku syndromu suchého oka, ale můžeme uvést jiné faktory, které zvyšují riziko vzniku syndromu suchého oka. Ohroženou skupinou jsou ženy a lidé ve věku nad 65 let. Některé léky na krevní tlak a nosní kapky mohou zvýšit riziko vzniku syndromu suchého oka. Také některé zdravotní potíže zvyšují pravděpodobnost vzniku syndromu suchého oka, například diabetes, onemocnění štítné žlázy a revmatoidní artritida.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi SVÍČKOVA Z VEPŘOVÉHO MASA S HALALI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Zřejmě používáte špatnou smetanu. Měla by mí 31 nebo 33 procent tuku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Decima.

Doroučuji tu halali z nálevu vymačkat... někdy je hořký... dochucuji raději citronem

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Rizikové faktory

Často se vznik nosních polypů spojuje s chronickým zánětem nosní sliznice (chronické, alergické rýmy), s astmatem, u malých dětí může být příčinou dokonce cystická fibróza či ciliární diskineze (nepohyblivost řasinek), obojí jsou vážná onemocnění. Objevení polypů je někdy reakcí organismu na určité léky (Aspirin, Ibalgin).

Zdroj: Jak na polypy v nose

Diskuze

V diskuzi BYLINKY SPALOVÁNÍ TUKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manka.

L-taurina, taky nic mi neřiká takže s tím nepomůžu, ale piilulky to Piperine Forte:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dík moc! slyšela jsem už o těch tabletech a asi si tohle koupím, ale nejdřív si musím najit nějakou dobrou dietu.

Zdroj: diskuze Bylinky spalování tuků

Rizikové faktory bradavic

Nejčastěji jsou bradavicemi ohrožovány děti a mladí lidé. Dále jsou k bradavicím náchylnější jedinci se sníženou imunitou, protože imunita hraje důležitou roli při boji s bradavicemi. Také pacienti s imunosupresivní terapií (po transplantacích a podobně) mohou být k nákaze papilomaviry citlivější. Obvyklými místy přenosu bradavic jsou koupaliště, veřejné sprchy nebo další veřejná místa s vlhkým prostředím. Dále i šatny, koberce a veškerá místa, kde se střídají různé bosé nohy.

Zdroj: Bylinky na bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem FAKTORY, KTERÉ OVLIVŇUJÍ ZAVLAŽOVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Čermáková.

Dobrý den.
Prosím vás dostala jsem k svátku orchydej.nevím jak se jmenuje není to ten nejprodavanější druh u nás.Tento má stonky na kterých jsou podlouhlé užší listy a mezi nimi bílé květy.Ted mi právě odkvetla.Můžete mi prosím poradit jak mám o ni pečovat aby začala znovu kvést?
Zřejmě tyhle staré výhonky už neobrazí jak je na rostlině vidět že staré jsou ustříhané.
Moc vám děkuji za radu.
S pozdravem Čermáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Úplně stačí, když orchidej dvakrát do týdne osprchujete vlažnou vodou. Nechte okapat a pak dejte na své místo. Když jste u ní, tak na ní mluvte. Oxid uhličitý, který na ní při tom budete vydechovat, rostlina potřebuje ke svému růstu.

Zdroj: diskuze Faktory, které ovlivňují zavlažování orchidejí

Rizikové faktory růže

Mezi nejzávažnější rizikové faktory patří především nejrůznější druhy poranění kůže, oděrky, škrábance, řezné rány, ty všechny představují riziko především pro oslabené jedince, tedy lidi s nedostatečně funkčním imunitním systémem, děti s ještě nevyvinutým imunitním systémem či oslabení starší lidé. Častý způsob vniknutí je v meziprstí při napadení kůže plísňovými onemocněními, poraněním od hmyzího kousnutí či štípnutí, u zánětlivých obtíží i skrz místa chirurgických zákroků. Dále vznik růže výrazně usnadňují současně probíhající choroby způsobující problémy s cévním zásobením dolních končetin, onemocnění žil, hlavně bércové vředy (velice často je erysipel doprovází). Dále jsou riziková onemocnění lymfatického systému. Problémem jsou také různé ulcerace na kůži z důvodu jiných současně probíhajících kožních onemocnění nebo poškození, jako je třeba impetigo, pemphigus vulgaris, popáleniny a další. Zdroj bakterií způsobujících růži na obličeji je většinou v pacientově nosohltanu – velice často se u pacienta zjistí nedávno prodělaná streptokoková infekce nosohltanu či angína, i to je tedy z tohoto hlediska rizikové. Predispozicí je také nezdravý životní styl, HIV infekce, nefrotický syndrom či metabolická onemocnění, jako je diabetes mellitus, cukrovka.

Zdroj: Erisypel alias růže

Diskuze

V diskuzi PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva štístko .

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda bych platila za podvázání vaječníků a kdy je to eventuelně zdarma.. Je mi 32 let mám 2 děti jedno narozené ve 30tt a jeden samovolný potrat.. Děkuji za odpověď..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobry den
chci se zeptat cekame 3 dite mezitym som mala 2 samovolne potraty a uz by som deti nechcela mam vsetky tehotensva rizikove, chcela by som udelat podvazani pri porodu je to mozne a cena dakujem

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Rizikové faktory

Hlavními důvody tvorby akné jsou hormonální nestabilita, špatná výživa a nedostatečná nebo nesprávná péče o pleť. Z prvního z výše uvedených faktorů vyplývá, že akné ohrožuje dospívající, a to jak muže, tak ženy, protože hormony androgeny jsou přítomné jak v mužském, tak v ženském těle. Změny mazových kanálků postihují všechny dospívající, někteří však mohou mít genetické predispozice k těžšímu průběhu akné. Z důvodu hormonální nestability trpí akné také ženy v průběhu menstruačního cyklu, a to nejčastěji několik dní před menstruačním krvácením. Kožní změny mohou pozorovat také těhotné ženy, individuálně k lepšímu, nebo k horšímu. Nesprávná péče o pleť pak často uzavírá bludný kruh, kdy akné vzniká znovu a znovu kvůli neodborné manipulaci s již vzniklými uhry.

Zdroj: Domácí triky na jizvy po akné

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Kavkova.

Jiz delsi dobu mam modre rty. Ale jen spodni a zevnitr. Jako by tam byly vystouple zily. Prosim o radu,jaka je pricina. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejčastější příčinou bývá hypoxie, což je nedostatečné okysličení organismu, jenž může být zaviněno několika faktory a každý z nich vyžaduje jinou léčbu. Přesné určení může provést buď praktický lékař a nebo lékař internista. Zastavte se proto v ordinaci některého z nich a zkonzultujte možné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre rty

Co ovlivňuje bazální metabolismus?

Jeho hodnota je individuální u každého člověka a je ovlivněna věkem, pohlavím, tělesnou strukturou i výškou. Energetický výdej je nejvyšší během dětství a dospívání, v průběhu těhotenství a kojení. S rostoucím věkem hodnota bazálního metabolismu klesá, a právě proto přibýváme na váze. Ovlivňují ho však i další faktory jako například stres. Takže odpověď na otázku zda-li má na přibírání váhy vliv stres, zní odpověď ano. Organismus totiž pod vlivem negativních emocí a stresu produkuje hormon kortizol, který má vliv na ukládání tuků a samozřejmě ovlivňuje i cévní systém (způsobuje stahování cév). Součástí správného fungování je dostatek životně důležitých látek – vitaminů, minerálů, vlákniny, stopových prvků atd.

Zdroj: Účinné hubnutí a spalování tuků

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.

Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Pozor na stopové prvky

Častou chybou „alergiků-začátečníků“ je, že podceňují riziko malých, stopových množství alergenu. Pro alergii je totiž typické, že závažnost projevů není závislá na množství zkonzumované potraviny. I malé množství rizikové potraviny může vyvolat poměrně výraznou alergickou reakci.

Zdroj: Potravinová alergie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP