Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ROSACEA

OBSAH

Rosacea

Rosacea neboli růžovka je poměrně častá kožní choroba. Rosacea se projevuje zčervenáním kůže obličeje, pupínky a v těžších případech může dojít k výraznému zbytnění kůže nosu. Jde o onemocnění, které lze díky své lokalizaci jen obtížně zakrýt. Lidé s rosaceou se mnohdy obávají společenského kontaktu, což nezřídka přináší problémy v osobním i pracovním životě. Pro podobnost s akné se někdy rosacea nazývá „akné dospělých”. Na rozdíl od akné nemá ucpané černé póry (komedony) a je omezena pouze na obličej.

Růžovka

Zde je článek, který podrobně popisuje růžovku.

Rosacea – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy růžovky.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem ROSACEA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte léčivý krém Rosalox, který obsahuje léčivou látku Metronidazolum. Používá se 2 krát denně a je určen právě na léčení růžovky. Také si dejte do pořádku svoje střeva pomocí probiotik. Můžete také změnit lékaře. Jiný lékař = jiný způsob léčby = jiné výsledky.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Používala jsem krém ROZEX od lékařky, ale bez velkých efektů. Marie

Zdroj: diskuze Rosacea

Laser při léčbě rosacey

Rozšířené žilky lze řešit diatermokoagulací či laserem. Zbytnělou tkáň je možné odstranit laserem či zákrokem plastického chirurga. Správně vedená léčba nabízí výraznou pomoc, jak rosaceu udržet pod kontrolou a jak zabránit vývoji v pokročilejší stadia. Podstatné je zahájit léčbu a prevenci včas.

Zdroj: Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Poradna

V naší poradně s názvem ROSACEA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

poradte prosím už 15 rokov sa liečim na rosaceu 3 stadia a stále sa zhoršuje,dakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte léčivý krém Rosalox, který obsahuje léčivou látku Metronidazolum. Používá se 2 krát denně a je určen právě na léčení růžovky. Také si dejte do pořádku svoje střeva pomocí probiotik. Můžete také změnit lékaře. Jiný lékař = jiný způsob léčby = jiné výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rosacea

Co je rosacea

Růžovka je chronické kožní onemocnění, jehož příčina není přesně známa. Předpokládá se, že růžovku způsobuje přemnožení baterií uvnitř těla. Tyto bakterie se normálně v člověku vyskytují, ale jen v malém – bezpečném množství. Rosacea nejčastěji postihuje lidi ve věku 30 až 50 let, přičemž ženy jsou postiženy častěji než muži. Typické příznaky této nemoci jsou otoky obličeje – erytém, které doprovázejí papuly a pustuly. Rosacea představuje vážný problém, neboť hrozí při dlouhodobém onemocnění znetvoření kůže a tím i vznik druhotných psychických problémů.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Rosacea - moderní léky

  • Deoxymykoin - doxycyklin hyklát,
  • Doxybene - doxycyklin hyklát.

Dávkování: 1 až 2 tablety ráno, zapít velkým množstvím vody.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Poradna

V naší poradně s názvem SEDIMENTACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Řezníčková.

Dobrý den
Už dlouhodobě mám zvýšenou sedimentaci , nyní 62/90
Jsem pod kontrolou alergologa , mám různá vyšetření- negativní.
DG: Asthma alerg.pers. pod kontrolou
alergickou rýmu
dermatitidu v obličeji (rosacea facieí)
recidivující záněty DC,GER
vertebrogenní potíže
hepatopatie

Moje závodní lékařka neřeší , prý chronická , nemám se tím zabývat.
Jsem pořád unavená , spavá .
Dá se něčím léčit , nebo aspoň nějakým přírodním preparátem snížit ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste změnit lékaře. Najděte si odborníka na hematologii, popřípadě lékaře vnitřního lékařství a poraďte se s ním, co by u vás mohlo pomoci. Takhle přes internet těžko dostanete radu, která povede ke zlepšení, protože vaše problémy potřebují komplexní přístup. Rovněž si zkuste udělat test na přítomnost helicobacter pylori v žaludku. Test si uděláte sama doma, při vyprazdňování. Test je možné koupit tady: www.prozdravi.cz/imu…
Další volbou, která by mohla zlepšit stav vaší růžovky jsou probiotika, které když nepomůžou, tak určitě neuškodí. Užívejte probiotika po dobu 30 dnů, koupit je můžete například tady: www.prozdravi.cz/omx…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sedimentace

Přírodní léčba růžovky

Rosacea se obvykle léčí zevním nanášením gelu z aloe vera, nebo čaje roibos s citronem, popřípadě mýdla se sírou nebo masti s ichtamolem. Na růžovku také pomáhá volně prodejná Kittlova mast a Jarischova voda. Předpokládá se, že růžovka souvisí se špatnou funkcní střev, takže v léčbě je důležitá také dieta a přísná životospráva, jako například: hodně ovoce a zeleniny, bílé maso (drůbeží, ryby apod.), ale ne často, jen jednou za týden. Dále čaje na pročištění a úplné vyřazení bílé mouky v jakékoli podobě, to znamená žádné sladké (oplatky, koláče, buchty, knedlíky, těstoviny, omáčky zahuštěné moukou) Co se týče pečiva, tak se může jen žitný chleba.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Diskuze

V diskuzi ROSACEA PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Zdravíčko,chci se podělit o zkušenosti o boji s Růžovkou, jsem keltský typ takže mě to nemohlo minout,od malá mám sklon k červenání,lidi různé mastičky si patlat na ksicht nikdy nepomůžou,jsou to vyhozené peníze,to jsem za tu dobu pochopil,rosacea podle mě signalizuje že se děje něco uvnitr těla,doporucim změnit jídelníček, nepit kávu,alkohol, nekouřit,snížit konzumací mléčných výrobků, jednoduchých sacharidů, příjem živočišné bílkoviny,maso atd.delam kulturistiku a tohle bylo pro mě drastické, naštěstí mám za ty roky disciplínu a dokázal jsem se všeho vzdát, strašně moc jsem zhodil, důležité!!!! udělat výplach střev!!! klystýr,nebo hydrocolor terapií minimálně 5x udělat jaterní očistu minimálně 5x každý den zeleninové šťávy, vitamíny C,B Omega-3 mastné kyseliny, vláknina,chllorela, mladý ječmen,ovoce,zelenina, jídlo si už vyhledejte jaké,nebudu tu psát jídelníček, ale tohle je 100% já už chtěl taky to vzdát,ale tohle zabere, musíte všechny ty hnusy s těla dostat,ja denně jako sportovec jedl skoro kilo masa, zničené trávení zanesená játra atd.Ksicht se mi neuvěřitelně zlepšil, žádné pupínky akné nic,sklon k červenání je taky menší ale ten vyléčit nikdy nepůjde podle mě,v neposlední řadě na pleť jsem používal Jarošový roztok pák sírové mýdlo a zinkovou mast, teď už jen Jarošový roztok a doma dělanou konopnou mast,je to běh na dlouhou trať začal jsem před půl rokem, jaterní neboli žlučníkova očista je prý nejlepší na jaře,nastudujte a všechno,na nějakou dobu se vám může zdát zhoršení, ale nebojte se toho, dá se to do kupy, obličej mazat opalovacím krémem a zásadní věc odnaučit si sahat behem dne rukami na obličej!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rosacea přírodní léčba

1. Co je přípravek Soolantra a k čemu se používá

Soolantra obsahuje léčivou látku ivermektin, která patří do skupiny léčiv nazývaných avermektiny. Krém se aplikuje na kůži a používá se k léčbě pupínků a zarudnutí, které se vyskytují u onemocnění nazývaného růžovka (rosacea).

Přípravek Soolantra má být používán pouze u dospělých pacientů (ve věku 18 a více let).

Zdroj: Ivermectin pro lidi - příbalový leták

Svědění kůže na nose

Příčiny

Svědění kůže na nose může být způsobeno onemocněním rosacea. Nemoc postihuje typicky kůži nosu, objevuje se pod nosem, na tvářích, středu čela a bradě. Méně často se vyskytuje za ušima, na krku a ve výstřihu. Kůže okolo úst a očí je nepostižená. Rosacea, česky růžovka, je velmi častá dermatóza. Jedná se o zánětlivé onemocnění kůže, i když příčiny vzniku růžovky jsou zatím nejasné. Rosacea postihuje obě pohlaví, přičemž u žen se vyskytuje častěji. Nemoc začíná většinou po 30. roce života. Nejvíce nemocných je registrováno ve věkové skupině 40–60 let.

Co s tím dělat

Co s tím dělat? Tak určitě navštívit lékaře, který stanoví diagnózu a zvolí vhodnou léčbu. Léčba nemoci je dvojí. Lokální léčba spočívá v aplikaci přípravků, které obsahují metronidazol a erytromycin, či pasty s obsahem síry a retinoidů. U těžších případů se používá léčba celková: antibiotika (tetracyklin, doxycyklin, minocyklin). Mechanismus, jakým antibiotika pomáhají, je nejasný, ale uvažuje se o jejich protizánětlivých účincích. U pacientů, kteří trpí gastrointestinálními problémy, je vhodná likvidace (eradikace) bakterie Helicobacter pylori, která žije v žaludku člověka. U květákovitého zbytnění nosu je na místě chirurgická léčba.

Zdroj: Svědění nosu a kolem nosu

Rosacea

Účinky léčby pomocí Jarischova roztoku u růžovky jsou pozitivní, a tak se používá jako podpůrná léčba tohoto kožního onemocnění. Jarischův roztok kůži mírně vysušuje, působí slabě dezinfekčně a má protizánětlivé a mírně antimikrobiální účinky, přičemž pokožku zklidňuje. Roztok se nanáší se na čistou gázu nebo vatový tampon a z kůže se nesmývá. Lze ho také přelít do rozprašovače a osvěžit jím pleť či kůži v horkých letních měsících, a to i několikrát denně. Jarischův roztok nemá žádnou vůni ani nečpí jako některé farmaceutické přípravky.

Zdroj: Jarischova voda

Příčiny hrbolků pod očima

Možnými příčinami, které mohou způsobit malé červené hrbolky pod očima, jsou akné, dermatitida, keratitida. Pokud trpíte mastnou pletí, mohou být pupínky způsobeny akné. Naopak pokud máte suchou pokožku, hrbolky připomínají malé pupínky a může se jednat o kožní onemocnění zvané keratóza. Svědění kůže pod očima je jasným příznakem kožní dermatitidy způsobené alergickou reakcí na kosmetické produkty nebo alergeny. Pokud se u vás objeví malá bulka na okraji očního víčka nebo přímo na něm, jedná se o ječné zrno nebo zánětlivou oční vadu zvanou rosacea. Důležité je navštívit lékaře, protože jedině on je schopen určit jasnou příčinu. Zároveň dojde k důkladnému prozkoumání pokožky.

Zdroj: Červené oči nebo pupínky kolem očí

Rosacea a její moderní léčba

Základní léčbu představují krémy a gely s obsahem metronidazolu nebo antibiotik. Při výraznějším zánětu se někdy používají pasty s obsahem ichtamolu. V těžších případech se nasazuje celková léčba, tedy tablety s metronidazolem nebo tetracyklinová antibiotika. Ve velmi těžkých případech se podává isotretinoin (derivát vitamínu A). Rozšířené žilky se řeší diatermokoagulací či laserem. Zbytnělou tkáň lze odstranit laserem či plastickochirurgicky. Správně vedená léčba nabízí výraznou pomoc, jak rosaceu udržet pod kontrolou a jak zabránit vývoji v pokročilejší stadia. Podstatné je zahájit léčbu a prevenci včas. První efekt se obvykle začne projevovat po 2–4 týdnech léčby. Větší zlepšení se dostavuje po 2–3 měsících pravidelné léčby, samozřejmě za dodržování prevence a odpovídající péče o pleť. Kortikosteroidy by se u rosacey neměly vůbec používat. Vedou sice zprvu ke zmírnění začervenání, ale později stav zhoršují tvorbou rozšířených žilek a jinými nežádoucími účinky.

V počátečních fázích onemocnění se využívá diatermokoagulace. Diatermokoagulace se používá při odstraňování rozšířených cévek v obličeji. Zákrok se provádí pomocí přístroje (elektrokauteru), který má na konci držáku drobnou jehlu. Tato jehla se zavede do cévky a elektrickým výbojem přesně nastavené intenzity se cévka spálí. Jde o zákrok poměrně nebolestivý, pouze elektrický výboj jemně štípne. Jizvy nevznikají.

Zdroj: Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Co znamená rosacea

Onemocnění vzniká mezi 40.–50. rokem. Obecně platí, že častěji bývají postiženy ženy než muži a náchylnější jsou zejména ženy takzvaného keltského typu, které mají světlou pleť a vlasy a jsou více citlivé na sluneční záření a povětrnostní vlivy. Jde o onemocnění, které lze díky jeho lokalizaci jen obtížně zakrýt. Lidé s rosaceou se mnohdy obávají společenského kontaktu, což nezřídka přináší problémy v osobním i pracovním životě. Na rozdíl od akné se neobjevují ucpané černé póry (komedony) a problém je omezen pouze na obličej. Rosacea se projevuje nejdříve přechodným, později trvalým začervenáním a rozšířenými žilkami na konvexních partiích obličeje – nos, tváře, čelo, brada. Začervenání mívá typický motýlovitý tvar. V dalším průběhu se připojují zánětlivé změny – pupínky (papuly) a zkalené puchýřky (pustuly). Při delším trvání dochází ke zbytnění mazových žláz a vaziva. Kůže získává hrubý vzhled s roztaženými póry. Díky podobnosti se strukturou slupky citrusových plodů se tato nemoc nazývá i orange skin (pomerančová kůže) nebo lemon skin (citronová kůže). Při dalším rozvoji tohoto onemocnění vznikají hrbolaté až květákovité útvary na nose a přilehlých částech tváří – rhinophyma.

Častou komplikací rosacey je zánět spojivek, víček a oční rohovky. Při těžkém postižení a dlouhém trvání bez adekvátní léčby může dojít k oslepnutí. Méně častou komplikací je vznik otoku (lymfedému) některých partií obličeje. Při vzniku rosacey se uplatňují zejména dvě hlavní příčiny – porucha drobných cév obličeje a porucha funkce mazových žláz. Faktory, které přispívají k rozvoji onemocnění, jsou ty, které vedou ke zvýšenému prokrvení obličeje (stres, alkohol, ostrá jídla, horké nápoje, sluneční záření, horké prostředí, cvičení, sauna, horká koupel, větrné či mrazivé počasí, kosmetika). Často se uvádí možná souvislost růžovky s onemocněním trávicí soustavy, ale jednoznačná spojitost nebyla dosud přesvědčivě prokázána. Rosacea není infekční a není možné někoho nakazit.

Zdroj: Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Proč se tvoří metličkové žilky

Žilní hypertenze

Žilní hypertenze v nohou často souvisí s křečovými žilami. Průtokové abnormality ve středně velkých žilách dolních končetin mohou vést právě k rozvoji telangiectasie. Faktory vedoucí k rozvoji křečových žil na nohou jsou:

  • věk
  • pohlaví
  • těhotenství
  • životní styl
  • povolání

Ostatní příčiny

Další příčiny tohoto onemocnění se netýkají jiných cévních poruch. Ale mohou se projevovat jako metličkové žilky viditelné na obličeji a trupu. Tyto projevy mohou být způsobeny následujícími onemocněními a faktory:

  • akné rosacea;
  • životní prostředí – slunce nebo chlad;
  • trauma kůže – pohmožděniny nebo chirurgické zákroky (jizvy);
  • ozáření, zejména při léčbě rakoviny;
  • chemoterapie;
  • systémová skleróza;
  • chronická léčba lokálními kortikosteroidy.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Jak se používá oříšek z jinanu dvoulaločného

Oříšek z jinanu dvoulaločného je vynikající bylinný doplněk a antioxidant, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Podle spolehlivé analýzy obsahuje 100 g čerstvých ořechů 13,2 g bílkovin, 72,6 g sacharidů, 1,3 g tuku, vitamín C, riboflavin, karotenoidy, různé stopové prvky, jako je Ca, P, Fe, Se, K, Mg, a 8 aminokyselin. Kromě toho ginkgo jádra obsahují flavonoid glykosidy a ginkgolidy, které zlepšují krevní oběh věnčitých tepen mozku, bojují proti stárnutí, rozvíjejí paměť a pomáhají léčit Alzheimerovu chorobu. Hlavním použitím a indikací je astma, kašel s množstvím hlenu, vaginální výtok, podráždění vegetativního aparátu, časté močení, otoky neznámého původu, akné, rosacea – kožní onemocnění, které nelze zcela vyléčit, a lupénka.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba

Moderní způsoby léčby

Mnoho desítek let se s úspěchem používají k léčbě růžovky antibiotika, konkrétně vnitřně užívaný tetracyklin. U léčby tetracyklinem se sice nedosáhne úplného vyléčení, ale zevní projevy na pokožce se tím zcela nebo výrazně zmírní a nedochází pak k patologickým změnám ve struktuře pokožky. Bohužel se ukázalo, že původní tetracyklin má mnoho nežádoucích účinků a proto se vědci soustředili na vývoj nového druhu tetracyklinu, který léčí rosaceu také rychle, ale s menšími negativními jevy. Jde o léčivou látku Doxycyklin hyklát nebo monohydrát, která je do těla dodávána ústy prostřednictvím speciálních kapslí s rychlým a pomalým uvolňováním. Dávkování doxycyklinu pro léčbu růžovky je 100 až 200 mg denně po dobu 8 až 16 týdnů. Lék se užívá ráno a zapíjí se velkým množstvím vody. Nežádoucím jevem při léčbě doxycyklinem je zvýšená fotosenzibilita pokožky – alergie na slunce, takže je třeba se během této léčby vyhýbat slunci. Dále doxycyklin umocňuje účinek antikoagulačních léků, jako je například Warfarin. Společné užívání Warfarinu a doxycyklinu bohužel není možné.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Příčiny tvorby pustul

Akné

Akné je jedním z nejčastějších příčin tvorby puchýřků. Pustuly akné se obvykle nacházejí na obličeji nebo krku. Také se mohou objevit na ramenou, hrudníku a zádech. Léze způsobené akné jsou zarudlé vystouplé hrbolky s viditelným bělavým hnisem na povrchu. Obrovskou roli při jejich vzniku hrají hormony. Takže by se dalo říci, že jsou běžné u dospívajících. Akné se však může projevit v každém věku. Jeho léčba není nějak složitá, postačí volně prodejné přípravky, v horším případě krémy, které jsou pouze na lékařský předpis. Nejúčinnější jsou krémy s obsahem benzoyl peroxidu, síry nebo kyseliny salicylové. Na závažné případy akné je možné předepsat perorální léky.

Rosacea

Rosacea je zánětlivé kožní onemocnění vyskytující se u dospělých. Často může být zaměněna za akné nebo ekzém, kvůli podobnému vzhledu. Za akné je kupříkladu zaměnitelná kvůli podobným zarudlým puchýřkům, které jsou stejně jako u akné naplněny hnisem. Rosacea má tendenci zhoršovat se v průběhu času. Příznaky se objevují v cyklech a trvají od jednoho týdne až po několik měsíců. Zatím není žádný účinný lék na rosaceu, ale mohou být použity lokální léky nebo perorální antibiotika.

Folikulitida

Folikulitida připomíná malé pupínky s bělavou šošolkou. Toto onemocnění může být způsobeno podrážděním z holení nebo nošením těsného oblečení, nadměrným pocením, kožním onemocněním, jako je akné nebo dermatitida. Puchýře se objevují kolem vlasových folikul na jakékoli části těla a často jsou svědivé. Někdy může být toto onemocnění bolestivé, ale obvykle se uklidní samo od sebe. Opakující se folikulitida je obvykle léčena antibiotiky nebo antimykotiky. Aktuální léky ke snížení svědění u akné jsou často používány i při léčbě folikulitidy.

Plísňové infekce

Také různé plísňové infekce mohou být odpovědné za výskyt puchýřků téměř kdekoliv na vašem těle. Candida je běžné plísňové onemocnění (infekce), která často infikuje ústa. Nejčastějším typem jsou afty, které jsou způsobeny bakteriemi, ty jsou většinou neškodné, ale když je imunitní systém oslaben léky nebo nemocí, může dojít k infekci. K léčbě aft se obvykle předepisují protiplísňové léky.

Infekce

Infekce obvykle způsobují drobné kožní onemocnění, ale mohou se přesunout do krevního řečiště, srdce či plic. Jsou časté u hospitalizovaných pacientů a u pacientů s chronickým onemocněním a oslabeným imunitním systémem. Nejúčinnější léčbou této infekce je nasazení penicilínu. Puchýřky takovýchto infekcí se často vyskytují v podpaží, tříslech a hýždích, ale je jasné, že se mohou objevit kdekoli na těle.

Zdroj: Pustuly

Příčiny červeného nosu

Mezi příčiny zčervenání nosu patří různá kožní onemocnění, ale i jiné faktory, viz níže.

  • Kožní onemocnění rosacea je charakterizováno zarudnutím obličeje a nosu. Tato příčina je idiopatická, zarudnutí je způsobeno zánětem papul (kožních pupínků) a poruchou krevních cév.
  • Mnoho alkoholiků má červený nos, protože konzumace alkoholu vede k ucpávání cév. Jakmile dojde k blokování kapilár, dochází ke snížení průtoku krve v této oblasti a ke zvýšení tlaku, což vede k buněčné smrti a lámání (praskání) kapilár.
  • Jednou z hlavních příčin zbarvení nosu dočervena jsou změny teploty. Krevní cévy v nose se stahují zejména v chladném počasí, což vede k omezenému průtoku krve. Naopak pokud je nos vystaven náhlým vysokým teplotám, krevní cévy se rozšíří a dochází ke zvýšenému průtoku krve, což způsobí opětovné zarudnutí nosu.
  • Zarudnutí nosu a svědění či šupinatění kůže může být charakteristickým projevem onemocnění známého jako seboroická dermatitida.
  • Alergie je dalším faktorem způsobujícím zarudnutí nosu, přičemž je toto zarudnutí doprovázeno dušností a zrychlením srdeční činnosti, zejména v případech těžké alergie.
  • Zčervenání nosu může být vyvoláno také stresem. Stres způsobuje zvýšenou produkci adrenalinu, který zapříčiní zvýšený průtok krevních cév a následné zarudnutí nosu.

Zdroj: Babské rady na červený nos


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP