Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ROZDÍL

OBSAH

Dotaz: Dobrý den, prosím jaký je rozdíl mezi aloe šťávou (např. Active aloe) a aloe gelem (pro vnitřní užívání, jak uvedeno na preparátech jiných firem, třeba FLP)? Je možné ActiveAloe užívat dlouhodobě bez přerušení? Pochází zde použité rostliny aloe z ekologického zemědělství? Děkuji za informaci

Zdroj: Rozdíl přípravků vyrobených z aloe vera

Diskuze

V diskuzi KASELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelinaka.

Dobrý den-nedozvěděla jsem se jaký je rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou ve formě ampulí z lékárny na aplikaci na pokožku a kyselinou hyaluronovou k aplikaci do kůže resp. pod kůži.....je v tom nějaký jiný rozdíl než v hutnosti gelu atd?-děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kaselina hyaluronová

Rozdíl mezi léky Endiaron a Imodium

Rozdíl mezi Endiaronem a Imodiem je v tom, že Endiaron patří mezi střevní antiseptika a používá se při infekčních průjmech, kdežto Imodium patří mezi opioidní obstipancia, což jsou látky snižující motilitu střev, způsobují tedy prodloužení doby styku obsahu střeva se sliznicí a ve vyšších dávkách mohou dokonce vyvolat zácpu. Imodium zahušťuje stolici, snižuje její častost a zastavuje průjem, ale neřeší jeho příčinu.

Zdroj: Endiaron nebo Imodium

Diskuze

V diskuzi UŠNÍ NASLOUCHADLA WIDEX DREAM MODEL D-MCB - ZÁVĚSNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Zbránková.

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

dobrý den, u naslouchadel Widex EVOKE je rozdíl v cenách dle počtu kanálů. Jaký je konkrétně rozdíl ve kvalitě typu EVOKE 220 má 10 kanálů a EVOKE 330 má 12 kanálů. Hodnoty pro audiogram do 2000 Hz jsou stejné. Co kanály umožnují


Wagner

Zdroj: diskuze Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný

Rozdíl mezi pastinákem a petrželí

Ano, nezřídka se stává, že je pastinák zaměňován za petržel. Ale rozdíly mezi nimi jsou:

  • především v chuti – petržel má mnohem ostřejší chuť než pastinák, ten je sladší a připomíná spíš mrkev;
  • ve vzhledu – i když se jejich kořeny velmi podobají, rozdíl je patrný podle nati: místo, kde vyrůstá z kořene nať, má pastinák lehce prohloubené, kdežto petržel kulaté, jasně vystouplé a oblé; u petržele roste nať téměř přes celý vršek kořene, kdežto u pastináku vyrůstá ze středu a nezabírá tak velkou část;
  • ve vůni;
  • pastinák netrpí rzivostí kořenů, roste dobře i ve vyšších polohách a dobře přezimuje na záhoně.

Zdroj: Pastiňák

Diskuze

V diskuzi IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kurt.

Dobrý den,vážení.
Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi veterinárním a lidským Ivermektinem. Hledal jsem rozdíl mezi těmito preparáty v sortimentu u nejmenovaného čínského výrobce a rozdíl jsem našel pouze v mg účinné látky a tvaru pilulek. Tbl. - pes 6mg,drůbež 2mg,kůň 10mg a člověk 6mg. Tedy v případě,že účinná látka se nazývá Ivermectine a není pro každý druh zvířete nečím specifická a nebo není do tabletek přidán ještě nějaký jiný prvek. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lorena.

Klidně si kup Ivermectin pro koně. Ze zkušenosti vím, že ty léky pro zvířata jsou čistější než ty pro lidi. Musíš si to ale dobře rozpoćítat. Kůň váží ca.600 kilo a já jen 60, tudíž jsem vzala jen jednou desetinu dávky. Docela ta pasta i chutnala. Měla příchuť jablek.

Zdroj: diskuze Ivermectin pro lidi

Jaký je rozdíl mezi ondatrou a nutrií

Někdo rozlišuje ondatru od nutrie podle ocasu, ale pro mnohé z nás to nebude to nejlepší vodítko, protože ocas těchto dvou druhů se zas tak moc neliší. Ondatra jej má v průřezu spíše oválný, po stranách mírně zploštělý a nutrie spíše kulatý. Nejmarkantnější rozdíl mezi těmito hlodavci je asi v jejich celkové velikosti. Ondatra dorůstá maximálně do 1,5 kg, takže vypadá trochu jako větší potkan, kdežto nutrie je pořádný hlodavec, který může vážit 6–12 kg.

Nutrie má vpředu dva hlodáky oranžové barvy, ocas kulatý a kratší, než je tělo samotné. Oproti tomu ondatra tyto zuby nemá barevné, ocas je lehce zploštělý a jeho délka bývá delší než tělo samotné.

Zdroj: Ondatra vs. nutrie

Diskuze

V diskuzi JAKÝ JE ROZDÍL MEZI LEXAURINEM PO 28 TABLETÁCH A LEXAURINEM PO 30 TABLETÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Konečný.

Dobrý den, jaký je prosím rozdíl mezi lexaurinem 1,5 x 28 tabl. a lexaurinem 1,5x30 tablet?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Homer Simpson.

2 tablety, vole?

Zdroj: diskuze Jaký je rozdíl mezi lexaurinem po 28 tabletách a lexaurinem po 30 tabletách

Milánské a boloňské špagety, jaký je v nich rozdíl?

Spaghetti Milanese obsahují rajčata bez masa nebo jen s rybou.

Spaghetti Bolognese můžou a nemusí obsahovat rajčata a navíc je v nich ještě slanina a víno.

Zdroj: Milánské a boloňské špagety - rozdíly

Diskuze

V diskuzi ANTONIE MAČINGOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Svobodová.

Prosím o sdělení, zda mohou být vlašské ořechy nahrazeny lískovými.
V čem je rozdíl?
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antonie mačingová

Srovnání leoparda a levharta s gepardem

Gepard je v porovnání s leopardem rychlejší a má delší nohy. Leopard loví opice a gazely a umí šplhat po stromech.

Oproti levhartovi je gepard mnohem drobnější a má malou hlavu. Rozdíl najdeme i v kresbě na srsti: gepardí kresba sestává z černých plných skvrn, kresbu na srsti levharta tvoří květovitě vypadající shluky skvrn (takzvané rozety) s prázdným středem.

Zdroj: Gepard

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mery.

A to je na pleti opravdu tak poznat? Vždyť to nemůže být takový rozdíl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Samozřejmě to jde poznat, chemie neudělá s pletí to co příroda. A co si budeme je to pro pleť přírozenější přírodní produkty.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Použití pastináku v kuchyni

Pastinák má chuť podobnou sladší petrželi. Konkrétně má mléčně jemnou chuť s cukernatými a kořenovitými podtóny. Pastinák lze konzumovat syrový či tepelně upravený (stejně jako jinou kořenovou zeleninu). Jí se vařený, zapečený, osmažený či dušený, přidává se do polévek, omáček a představuje i ideální přílohu k masu. Hodí se také do šťouchaných brambor, ke kuřeti a na přípravu pyré. Plody mohou být použity dokonce jako koření do polévek či omáček.

Zdroj: Rozdíl mezi pastinákem a petrželí

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBEX X WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

pět roků jsem brala warfarin, který mi nyní lékař změnil za trombex. Jaký je v těchto lécích rozdíl. Vím, že jsou to léky k ředění krve. Ale jaký je v nich rozdíl? Je některý z nich "lepší, horší, účinnější, méně účinný"? Vždy jsem si myslela, že warfarin je nejúčinnější a nyní mi lékař předepsal trombex. Před užíváním warfarinu jsem roky užívala Trombo Ass.
Děkuji za odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trombex obsahuje látku Klopidogrel, která působí přímo na určité receptory krevních destiček a ty pak nejsou schopny tvořit sraženiny. Kdežto Warfarin deaktivuje vitamín K, který je nezbytný ke spuštění celého procesu srážení krve, ale na krevní destičky nijak nepůsobí. Klopidogrel byl objeven teprve nedávno a používá se od začátku tohoto století. Klopidogrel, stejně jako Warfarin a Aspirin, je na seznamu základních léčivých přípravků Světové zdravotnické organizace, nejbezpečnějších a nejúčinnějších léků potřebných ve zdravotnickém systému. Mezi výhody Klopidogreu patří nízká kontraindikace s jinými léky a odpadá nutnost držet speciální dietu. Mezi nejvýznamnější nevýhody Klopidogrelu patří nesnášenlivost s Omeprazolem, a určitými léky na diabetes 2. typu. Dále Klopidogrel způsobuje bolest hlavy, nevolnost, snadné modřiny, svědění kůže a pálení žáhy. Proto je na místě opatrnost při výběru vhodného léku na pálení žáhy místo Omeprazolu. Rovněž volně prodejné léky proti bolesti, vyjma Paracetamolu, mohou společně s Klopidogrelem způsobit krvácení ve střevech, což se projeví jako krev ve stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Záměna srny/ srnce a laně/jelena

A právě při takovýchto setkání může u laiků dojít k záměně srny a srnce s laní a jelenem. K záměně dochází také i u mláďat, kdy se řeší, jestli mládě srny, je srnče nebo kolouch. Správná odpověď je pak srnče. Matkou koloucha je laň. Sice oba druhy patří do řádu jelenovitých, a tak mají společné znaky, ale jsou věci, v nichž se také liší.

Srna a laň mají podobnou postavu, která je štíhlá s dlouhými nohama a krátkým ocasem. Rozdíl je ale ve váze a velikosti. Zatímco váha jelena a tedy i laně se pohybuje kolem 150 - 200 kg, tak u srny a srnce se váha pohybuje jen kolem 15 – 35 kg. Srna je také výrazně menší než laň.

Srna a laň mají také společné to, že ani srna ani laň nemá parohy (kostěné útvary na hlavě, kterou jsou většinou rozvětvené) na rozdíl od jejich samců, tedy od srnce a jelena. Parohy srnce se ale nerozkládají do stran, naopak vedou přímo nad hlavou zvířete a nejsou ani tak vysoké (zhruba 30 m). U jelena naopak parohy rostou do šířky a mohou mít mnohem více větví. U samců je také rozdíl v hřívě, kterou mají pod krkem. Jelen ji má více chlupatou, na rozdíl od srnce, u něhož se jeho „hříva“ v podstatě nijak neliší od zbytku srsti.

Rozdíl je také ve tvaru hlavy, kdy srnec má hlavu menší a také má menší čenich. Jelen má naopak lebku velkou a protáhlou. Rozdíl je také v dokončení výměny chrupu. U srny je chrup vyměněn do 15. měsíce života, u laně je to až ve 30. měsíci života.

Rozdíl mezi nimi je také v ocasech a v barvách pozadí. Zatímco srnec a srna mají ocas krátký a bílý, a okolí ocasu (obřitek známý také jako „zrcátko“) je také bílé, u srn dokonce zde může být srst i načechraná, tak laň má barvu srsti na obřitku více nažloutlou a toto zrcátko je také větší než u srny.

Kromě vzhledu se liší ale i ve stravě, laň se stravuje především trávou, kterou pase na loukách, srna naopak dává přednost listům keřů a stromů. Od toho se odvíjí i fakt, kde tato zvěř původně žila. Laně a jeleni se původně nacházeli více v bezlesích oblastech, zatímco srny a srnci žili více v lesích.

Zdroj: Nemoci u srnek

Poradna

V naší poradně s názvem PARODONTÓZA - SKRYTÝ STRAŠÁK V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lebeda.

Jaký rozdíl je mezi "PARODONTÓZOU" a "PARADENTÓZOU"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Parodontóza je označení pro chronické onemocnění parodontu - závěsného aparátu zubů. Typickým znakem parodontózy je absence zánětu v klinickém nálezu. Parodontóza, paradentóza i paradontóza jsou názvy označující jedno a to samé onemocnění. Slovo je složeno z řecké předpony para a buď z latinského "dens" (zub) nebo z řeckého "odous" ("genitiv odontus", zub). V minulosti byla běžnější řeckolatinská podoba slova paradentóza, dnes se v odborném užití upřednostňuje řecká, odvozená přímo z názvu orgánu, parodontu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parodontóza - skrytý strašák v ústech


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP