Téma: 

rozdíly

Recepty pro diabetiky II. typu

Zásady vaření pro diabetiky II. typu

Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.

Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.

Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.

Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.

Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.

Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.

Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.

Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.

Zásady při dietě u diabetu II. typu:

  • vyloučit ze stravy volné cukry, tedy dorty, sušenky a podobné sladkosti obsahující cukr;
  • omezit živočišné tuky a potraviny, které je obsahují – tučné salámy, smetanové výrobky;
  • jíst střídmě bílkoviny, to znamená maso, mléko a výrobky z něj, vejce – doporučená denní dávka bílkovin je 0,8 g na kilogram hmotnosti;
  • zajistit dostatečný přísun vlákniny, doporučené množství je cca 30 g za den;
  • omezit sůl maximálně na 6 g denně;
  • pít dostatečné množství neslazených tekutin v rozmezí 1,5 až 2,5 l denně;
  • každý den cvičit alespoň 30 až 45 minut.

Potraviny: Diabetici by měli zcela zapomenout na to, že existuje cukr, med, džem, cukrářské výrobky, zmrzlina, plnotučné a kondenzované mléko, smetana, tučné sýry a tučná masa. S bůčkem, krkovičkou, ovarem, skopovým, kachnou, játry, uzeninami, tučnými rybami, mandlemi, mákem, lískovými a vlašskými ořechy a se všemi živočišnými tuky by se měli rozloučit. Zkrátka a dobře jsou zakázané. Stejně tak by měli oželet alkoholické nápoje. Ovšem nic není tak černé, jak to na první pohled vypadá. Při správném postupu lze k přípravě jídel diabetické diety použít běžně dostupné kvalitní potraviny: libové maso, šunku, sýry do 30 % tuku, margarín, nízkotučný tvaroh, ovoce, zeleninu, luštěniny. Lze využít i alternativních potravin: žitnou či kukuřičnou mouku, pohanku, jáhly, sóju. V dochucovadlech je důležité omezit hlavně sladký kečup (lepší je připravit si ho doma sám). Na trhu je velký výběr umělých sladidel, alternativou je například stevia. Umělá sladidla jsou zakázána v těhotenství. Při nákupu je vhodné si vždy přečíst údaje o obsahu cukru a tuku v potravinách. Vejce hrozba nejsou, nicméně střídmost je namístě. Sladkosti je třeba zhodnotit hlavně s ohledem na obsah tuku; lepší jsou oplatky než plněné sušenky. V pitném režimu se snažíme omezit limonády, energetické drinky a 100% džusy. V restauraci lze využít běžných pokrmů v menu a omezit přílohu či zahuštěnou polévku.

Příprava jídel: Doporučuje se příprava s použitím minimálního množství tuku, vhodné je dušení, vaření či příprava v páře. Hlavním cílem je především snížit obsah tuku v potravinách. Těstoviny se připravují ideálně stylem al dente, rýži nikdy nerozvařujeme. K přípravě pokrmů lze také použít i jiné typy mouky než tolik rozšířenou pšeničnou. Důraz se klade na rychlou úpravu jídel: některé nevhodné postupy totiž dokážou zvýšit glykemický index jinak doporučovaných potravin. Při využití umělých sladidel je třeba kontrolovat, zda jsou určena pro přípravu teplých či studených pokrmů. Kromě doporučené úpravy potravin, jako je dušení či vaření ve vodě nebo v páře, je také ideální vaření v tlakovém hrnci, ale i pečení nebo grilování v alobalu nebo na roštu. Dobré je pořídit si pánev s povrchem, který umožňuje přípravu pokrmů bez použití tuku. Zeleninu, u které je to možné, je ideální konzumovat syrovou. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně zhruba šest menších porcí denně. A v nich nemusí chybět maso, ovšem mělo by být libové, například kuřecí, krůtí, králičí, ale tu a tam i libové vepřové nebo hovězí a netučné uzeniny. Také netučné ryby rozhodně patří na talíř. Při úpravě masa se vyhneme smažení, které zatěžuje organismus nezdravými tuky. Používáme-li olej, pak slunečnicový nebo nejlépe kvalitní olivový. Spotřebu másla výrazně snížíme nebo se mu vyhneme zcela. V jídelníčku diabetiků by neměly chybět mléčné výrobky, ale především ty nízkotučné s obsahem 20 až 30 % tuku v sušině. Jogurtům a dalším výrobkům, které obsahují velké množství cukrů či aspartam, který je nevhodný i v běžné stravě, se vyhneme. Také s konzumací pečiva by diabetici měli být opatrní, což ovšem neznamená, že se ho mají úplně vzdát; je pouze třeba omezit jeho množství a upřednostňovat pečivo celozrnné, které obsahuje více vitaminů, nerostných látek a tolik důležité vlákniny. Nejvhodnější přílohou – mnohdy i hlavním jídlem – jsou pro diabetiky brambory. Kvůli malému procentu sacharidů je pochopitelně velice vhodnou potravinou zelenina. Celer, květák, rajčata, salátové okurky, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest na talíři jsou zárukou nepatrného množství sacharidů, a tudíž si je lze dopřávat v neomezeném množství.

Rozdíly: Rozdíly v dietě diabetika II. typu a v redukční dietě nejsou dnes velké. Jsou však zásadní rozdíly v dietě obézního diabetika II. typu a klasického diabetika I. typu. Zejména jde o doporučené množství sacharidů, energie a dalších živin na jednotlivá jídla a kvalitativní výběr potravin. Obecné zásady pro dietu diabetika I. a II. typu jsou stejné – racionální pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů. Diabetik I. typu léčený inzulinem nebývá většinou obézní a je obvykle zaškolen na dietu s 225 až 325 g sacharidů (tj. 1 800 kcal/7 400 kJ až 2 440 kcal/10 200 kJ) se šesti jídly denně, tedy s vkládáním dopolední a odpolední svačiny a přidáním druhé večeře. I když dnes je při takzvaném selfmonitoringu glykemií a volnějším dávkování diety a inzulinu režim mírně uvolněný, diabetik I. typu byl dříve a je v zásadě dodnes edukován k maximální pravidelnosti v jídle. To se týká časového rozdělení jídel a množství a výběru sacharidových potravin. Hlavním důvodem vkládání malých jídel je u diabetiků I. typu a u některých diabetiků II. typu působení inzulinových přípravků, které ve 2. až 3. hodině po jídle stále působí a ohrožují diabetika hypoglykemií.

Je-li obézní diabetik II. typu vyškolen na dietu s vyšším příjmem energie a sacharidů, primárně určenou pro diabetika I. typu, je prakticky vždy výsledkem vzestup hmotnosti, a to někdy velmi výrazný. Technologická úprava potravin je stejně jako u diabetu I. typu antisklerotická (vaření, dušení, pečení, grilování a úprava v mikrovlnné troubě nejlépe bez použití tuků). Regulovaná strava je pak založená na systému záměny potravin.

Výměnné jednotky: Systém výměnných jednotek umožňuje pacientovi volněji se stravovat a je u diabetiků II. typu více orientován na výměnné jednotky energie než na sacharidové jednotky. Pomocí výměnných jednotek lze lehce zaměňovat potraviny v určeném množství sacharidů nebo energie na jednotlivá jídla (snídani, oběd, večeři a podobně) v přibližně stejných potravinových skupinách. Diabetici II. typu jsou většinou starší lidé s nižší fyzickou aktivitou a nižším energetickým výdejem, a proto musí být i příjem nižší. Redukční diety nemívají obvykle více než 6 300 kJ (1 500 kcal) a diabetická strava s obsahem 150 g sacharidů obvykle splňuje u většiny pacientů zejména v prvních letech po zjištění diabetu energetický požadavek na redukci.

Rozdíly v dietě mezi obézním jedincem a diabetikem II. typu jsou:

Diabetik II. typu obvykle se současně přítomnými dalšími poruchami typickými pro metabolický syndrom (hyperlipoproteinémie, hypertenze, poruchy fibrinolýzy) nebo s diabetickou nefropatií musí dbát v dietě i na ovlivnění dalších složek.

Diabetikovi se delším lačněním glukózová tolerance horší, to znamená, že by přestávky mezi jídly neměly být extrémní, racionální je požadavek na tři až šest menších jídel denně. Není však vhodné navyšovat počet jídel, na který byl pacient zvyklý.

Tolerance glukózy diabetika je typicky horší ráno než večer, což se dá řešit farmakologicky nebo snížením ranního příjmu sacharidů.

V diabetické dietě se někdy používají potraviny s nízkým glykemickým indexem, tedy potraviny obsahující vlákninu, po nichž je vzestup glykemie menší. Tyto diety však mají význam i u obézních, kde jsou prevencí diabetu II. typu.

Potraviny označené jako light mohou být vhodné pro obézní vzhledem k nižšímu energetickému obsahu. Někdy mají sníženou energetickou hodnotu jen na úkor tuků, a sacharidy nemusí být vždy sníženy. Pak se tyto potraviny nemusí pro diabetiky hodit.

Potraviny označené jako dia bývají slazeny náhradními sladidly, ale obsah energie nemusí být omezen, jelikož obsah tuků bývá zachován nebo i zvýšen. Nemusí tedy být vhodné pro obézní a obézní diabetiky II. typu.

Příklad jídelníčku:

Snídaně: 225 ml mléka (bílá káva, kakao, čaj s mlékem), 60 g chleba (40 g knäckebrotu, 50 g dalamánku), 50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného 30% sýra, 50 g krájeného sýra, 50 g šunky, 100 g tvarohu, 150 ml jogurtu)

Přesnídávka: 100–150 g ovoce (200 g zeleniny)

Oběd: 90 g masa (libové hovězí, libové vepřové, 150 g kuřecí prsa, 150–200 g ryby), 5 g oleje, 5 g mouky, 110 g brambor, 200–250 g zeleniny (150 g kompotu dia)

Svačina: 150–200 g zeleniny (80 g ovoce)

Večeře: 90 g masa (jako oběd), 5 g oleje, 5 g mouky, 110 g brambor, 200–250 g zeleniny (150 g dia kompotu)

II. večeře: 100–150 g ovoce

Záměna za brambory: 90 g vařených těstovin, vařená rýže (30 g syrové), 130 g bramborové kaše, 90 g vařených luštěnin (30 g syrových), 40 g chleba

Pokud má diabetik II. typu hmotnost v horním pásmu normy, profituje také z malé redukce hmotnosti cca o 5 %. Na dietu stejnou jako u diabetu I. typu se přechází obvykle u diabetiků 2. typu s normální hmotností na inzulinoterapii.

Důležité pro praxi:

  • Nejzásadnějším opatřením v redukční dietě diabetika je snížení obsahu tuku.
  • Je-li obézní diabetik II. typu vyškolen na dietu s vyšším příjmem energie a sacharidů, primárně určenou pro diabetika I. typu, je prakticky vždy výsledkem vzestup hmotnosti, a to někdy velmi výrazný.
  • Technologická úprava potravin je antisklerotická (vaření, dušení, pečení, grilování a úprava v mikrovlnné troubě nejlépe bez použití tuků).
  • Regulovaná strava je založena na systému záměny potravin a je u diabetiků II. typu více orientována na výměnné jednotky energie než na sacharidové jednotky.
  • Diabetická strava s obsahem 150 g sacharidů obvykle splňuje u většiny pacientů zejména v prvních letech po zjištění diabetu energetický požadavek na redukci.
  • Potraviny označené jako dia bývají slazeny náhradními sladidly, ale obsah energie nemusí být omezen, nejsou obvykle pro diabetiky vhodné a je výhodnější, když si vyškolený diabetik vybírá z běžné nabídky potravin.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu
Zveřejněno dne: 4.2.2017

Diskuze: emerita progesteron krém

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, u které společnosti přes Amazon.com objednáváte progesteronový krém a zda platíte dopravu. U více společností mi vychází doprava kolem 1.000,- Kč. Také nechápu rozdíly v cenách úplně stejného krému, stejného balení od stejné společnosti. Mám trošku strach, že ten levnější bude třeba prošlý. Kupujete si raději 2 nebo 4 oz, nevím zda se krém nemá spotřebovat do nějaké lhůty. Krém bych si chtěla naordinovat na endometriózu, ale nemám výsledky hladiny svých hormonů, je mi jen 32, ale příznaky menopauzy jako jsou návaly horka, noční pocení, podrážděnost jsem hlavně pociťovala před otěhotněním i v těhotenství, ale po porodu to ustalo a teď mám problémy spíš s PMS a vysušenou pokožkou, bolesti nohou....
Děkuji za odpovědi.

Zdroj: diskuze Emerita progesteron krém
Odesláno dne: 12.8.2015 uživatelem Petra

Rakovina v krku

Příznaky a projevy

Klinické rozdíly mezi jednotlivými nádory nelze vysvětlit pouze jejich anatomickou lokalizací, ale i biologickými rozdíly. Postižena může být v různých stupních řeč, polykání, čich, dýchání a jiné významné funkce důležité pro kvalitu života a přežití. Nádory krku mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků nebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích.

Zdroj: Rakovina v krku
Zveřejněno dne: 18.7.2016

Diskuze: chronický zánět slinivky a cukrovka

72 letech mě byla zjištěn chronický zánět slinivky břišní a zvýšená cukrovka na 6,9,jsem léčena Kreonem a nyní i pícháním nzulínem v 21 hod.1 x denně.Na internetu je mnoho rad ale někdy se úplně rozcházejí a mám doma z toho neshody s manželem,který neuznává abych si vůbec četla rady na toto onemocnění na internetu.Mnoho odpovědí u lékařů je aby e dotyčný poradil s lékařem.Myslím že každý kdo tam píše je pod lékařskýmdohledem,ale chtěl by se více dovědět o těchto problémech tímto prostřednictvím.Když si člověk ty komentáře přečte tak stejně neví kolikrát na čem je.Také není nikde psáno,že se doktor nemýlí,to se může stát nejsme neomylní.Tak nevím jestli je to užiteční to číst nebo ne,a co se týče pradna na diety na cukrovku a slinivku,tk jsou tam někdy velké rozdíly.děkuji.

Zdroj: diskuze Chronický zánět slinivky a cukrovka
Odesláno dne: 2.4.2017 uživatelem anna

Alternativní léčba epilepsie

Biofeedback

Biofeedback je terapeutický postup, který zahrnuje měření osobních fyziologických veličin jako krevní tlak, tep, teplotu, pocení, svalové napětí (EMG) v reálném čase a prezentuje je ve vhodné formě pacientovi. Tyto funkce se měří pomocí elektrod, stavy se zobrazují na monitoru. Odborník popisuje pacientovi různé stresové situace a učí ho různé relaxační techniky. Pacient vidí na monitoru rozdíly mezi stresovou a klidovou situací. Díky relaxačním technikám se cítí uvolněně a dokáže kontrolovat své tělesné funkce. U biofeedbacku bylo prokázáno, že pomáhá lidem s vysokým krevním tlakem, migrénou a bolestí. Také pro jedince trpící záchvaty úzkosti nebo stresem může být tato terapie přínosná.

Zdroj: Alternativní léčba epilepsie
Zveřejněno dne: 21.1.2013

Menses po porodu

Menstruace po porodu při kojení

Obnovení menstruace ovlivňuje také délka a kvalita kojení novorozeněte. Ovšem výjimky potvrzují pravidlo – i při plném kojení některé ženy dostaly menstruaci, sotva odezněly příznaky šestinedělí (například sedm týdnů po porodu). Jiné ženy začaly menstruovat třeba i po roce a půl po porodu (při stálém kojení). Rozdíly mohou zaznamenat i matky více dětí – po každém porodu to může být jiné. Jestliže má žena subjektivní pocit, že menstruaci po porodu dlouho nedostává, měla by se poradit se svým gynekologem.

Stále ještě velké procento párů věří tvrzení, že pokud žena nedostala menstruaci nebo plně kojí, nemůže otěhotnět. Pokud partnerská dvojice čeká s nechráněným sexem až do příchodu první menstruace po porodu, může se docela snadno dočkat dalšího ne právě plánovaného přírůstku do rodiny.

Zdroj: Menses po porodu
Zveřejněno dne: 10.3.2016

Jak zastavit plešatění

Funkce Laseru

Způsoby a využití laserových terapií se obvykle provádí přímo na vlasových folikulech pomocí elektrického zařízení. Toto zařízení revitalizuje erytrocyty. Lasery pracují tak, že změní adenosintrifosfát (ATP) na adenosin difosfát (ADP). Laser pak vyšle paprsek, který aktivuje rozdíly v metabolismu buněk.
Při laserové terapii se zvýší krevní oběh, díky kterému se dostane na pokožku hlavy více kyslíku a vitamínů. Tyto látky podporují normální činnost buněk. Lasery podporují ve vlasech kvalitu, podporují opětovný růst vlasů a posilují průměr vlasů.
Laser má podobný design jako fén na vlasy. Některé lasery proti vypadávání vlasů se podobají krytce na fén vlasů. Červený paprsek a jednoduchý účinek laserového přístroje funguje tak, že je laserové světlo propuštěno na jednotlivé vlasové folikuly. Přenosné lasery dnes vypadají, jako kartáč na vlasy.

Zdroj: Jak zastavit plešatění
Zveřejněno dne: 7.11.2012

Výběr správných brýlových čoček

Do brýlí sklo nebo plast?

Děti a dokonce i někteří dospělí nemohou využívat přednosti kontaktních čoček. Pro ty, kteří dají přednost brýlím a nikoli operaci, nabízí trh hned několik řešení. Avšak rozdíly mezi brýlovými čočkami mohou být opravdu veliké. 

Pokud nosíte brýle, často se setkáváte s doporučením použít plastové čočky (polykarbonát). Běžné plastové čočky však vykazují horší optické vlastnosti (barevné vady a vizuálně méně čistý obraz). To vy sice nepoznáte, ale vaše oko ano. Plastové čočky by měly být používány spíše u dětí z bezpečnostního hlediska. Bohužel se u nich standardně používají klasické brýlové čočky z minerálního skla. Důvodem pro to je cena, protože u dětí může docházet v průběhu vývoje zraku ke změnám, a to i během několika měsíců, a tedy i k nutnosti zakoupit často nové čočky. Jenže sklo má své podstatné nevýhody. V případě rozbití se minerální sklo rozlétne na střepiny, které mohou poškodit obličej i oči.

PNX a polykarbonát

Zdroj: Výběr správných brýlových čoček
Zveřejněno dne: 25.8.2012

Taurin a jeho role v oční biochemii

Studie taurinu

Studie taurinu byly provedeny na zvířecích mimoočních tkáních při proteinové stabilizaci. Zjistilo se, že taurin chrání proti laktátové acidóze, vnímání bolesti a modulaci zánětlivých drah. In vitro studie ukázaly, že taurin má za následek stabilizaci proteinů při tepelné denaturaci. Odborníci se domnívají, že denaturace bílkovin zvyšuje vazby lysozymu na kontaktních čočkách. Také může dojít ke snížení bílkovin na kontaktních čočkách.

Taurin chrání buňky centrálního nervového systému před hypoxií a laktátovou acidózou. Vysoké hladiny cytosolického taurinu vyvolávají anoxii a hypoxii. Laktátová acidóza způsobuje nežádoucí účinky pro nositele kontaktních čoček.

Uvolňování histaminu způsobuje klasické klinické příznaky alergického typu, jako je zánět spojivek, svědění a slzení. Slzy symptomatických a asymptomatických nositelů kontaktních čoček mají významnou úroveň histaminu, i když chybí jasná korelace mezi úrovní histaminu a nežádoucími očními reakcemi při nošení kontaktních čoček.

Jako součást klinického hodnocení několika víceúčelových kontaktních čoček byly testovány dva vzorce, které byly zcela totožné, s výjimkou přidání taurinu. Roztok 1 neobsahoval taurin a roztok 2 obsahoval 0,05 procenta taurinu.

V průběhu 90denního testovacího období nebyly zjištěny žádné rozdíly mezi skupinami, pokud jde o změny v pohodlí pacienta nebo ostrosti vidění. Byly ale zjištěny problémy s nadměrným slzením a svěděním očí.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii
Zveřejněno dne: 16.5.2013

Oční vady znemožňují sledování 3D obrazu

Řešení pro oční vady

 

Dioptrické vady

V případě, kdy je třeba řešit velké rozdíly v dioptriích nebo astigmatismus, je vhodná laserová operace femtosekundovým laserem. Touto metodou se odstraní i drobné nepravidelnosti optického systému a má nejvyšší potenciál pro dosažení dokonalého vidění. "U nás tuto metodu volí 96 % pacientů, a to zejména ti, pro které je prioritou nejvyšší kvalita zraku," dodává MUDr. Hycl. Výhodou zákroku je bezbolestnost, bezpečnost a rychlá rehabilitace zraku. Výsledkem operace není jen výborné vidění a možnost sledování 3D filmů, ale také zlepšení koordinace oko-ruka. U řady lidí se tak zlepší schopnost hrát míčové hry náročné na prostorovou orientaci jako je tenis a ping-pong. Existuje však i další možnost operace femtosekundovým laserem VisuMax, u které je proveden celý zákrok, narozdíl od předchozích metod, v jednom kroku. "Umožňuje například i úpravu zakřivení oční rohovky v jednom kroku bez nutnosti aplikovat na oko ultrafialové pulsy excimerového laseru," popisuje MUDr. Hycl., průkopník této metody v ČR. Zákrokem lze provádět operace na obou očích najednou od -1 do cca -10 dioptrií včetně astigmatismu.

 

Šilhání a mikrošilhání

Zjevné šilhání má asi každý stý dospělý. Tyto vady řada z nás vnímá jen jako kosmetickou vadu (nerovnoběžné postavení očí). Avšak jedná se o složitější problém, kdy dochází také k poruše prostorového vidění. U mikrošilhání, což je drobná, často neviditelná odchylka od správného postavení očí, si navíc ani narušenou rovnováhu postavení očí nemusíte uvědomovat. S potížemi se pak můžete setkat třeba u míčových her náročných na prostorovou lokalizaci. Zjevné šilhání i mikrošilhání lze úspěšně řešit, a to pomocí ojedinělého zákroku – tzv. metody nastavitelných stehů. "Jedinečnost zákroku spočívá v tom, že po ukončení operace můžeme postavení očí doladit jemným dotažením nebo povolením stehů, a tak upravit pozici okohybných svalů nejen pro dokonalý kosmetický ale také funkční efekt. Metoda je vhodná i pro pacienty v minulosti neúspěšně operované" říká MUDr. Hycl.

 

Tupozrakost

Tupozrakost může být způsobena nejen šilháním, ale i jednostrannou dioptrickou vadou oka, vrozeném šedém zákalu a dalších očních chorobách. Vzniká v prvních osmi letech života (v době kdy se vyvíjí mozková zraková centra) a pouze v tomto období je šance na její úplnou nápravu. Vlastní tupozrakost v dospělosti úplně vyléčit nelze. To ale neznamená, že lékaři nad dospělými tupozrakými lámou hůl. Většina tupozrakých očí má totiž přidruženou vysokou dioptrickou vadu, kterou umíme léčit a jsme tak schopni zlepšit vidění tupozrakého oka až o 6 řádků vyšetřovacích optotypů.

 

 

Zdroj: MUDr. Hycl, foto: www.duovize.cz

Zdroj: Oční vady znemožňují sledování 3D obrazu
Zveřejněno dne: 4.2.2011


SiteMAP