Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ROZMARÝN NA BOLESTIVÉ SVALY

OBSAH

Nejlepší rozmarýn

Rozmarýn se přirozeně vyskytuje nejblíže od nás v oblasti středozemního moře. U nás jde rozmarýn koupit buď jako koření nebo jako sušená bylina v lékárně. Rozmarýn je možné si u nás i vypěstovat, ale bohužel nepřezimuje a je třeba s ním zacházet jako s tropickou rostlinou. Z rozmarýnu se sbírají lístky a stonky těsně po rozpuku, kdy jsou ještě svěže zelené a měkké. Stářím rozmarýn postupně šedne a tvrdne a není pak již vhodný ke sběru jako lék, ale jen na výrobu vonné rozmarýnové esence.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem NEOTEVŘENÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ahoj Cempírku.Prosim,mám dotaz.Našla jsem na internetu..nejspíš můj problém.Nemyslím ten nález,ale to neotevření víček.Nejedná se o BLAFAROSPASMU?LÉČÍ TO OČNÍ LÉKAŘ NEBO NEUROLOG?Na oční jdu za týden.Ale mám strach.,nevím zda mám volat na neurolog.Děkuji.L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Blefarospasmus je abnormální kontrakce nebo škubání víčka. Bývá to často i bolestivé, jako když jsou svaly v křeči. Pokud uvádíte, že máte oči slepené, ale můžete ovládat svaly na otevření víček, tak to blefarospasmus není a bude se s Vaším problémem zabývat oční lékař. Sníženou schopnost svalové koordinace v oblasti očí může také způsobit probíhající nákaza chlamydiemi. Vydržte na smluvenou kontrolu u očního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neotevření víček

Rozmarýn a možná nebezpečí

Rozmarýn se nesmí užívat příliš, neboť překročení doporučených dávek je nebezpečné a těhotné ženy nesmějí rozmarýn užívat vůbec.
Léčivé rozmarýnové víno
Budeme potřebovat čerstvě natrhaný mladý rozmarýn v množství, které zaplní z jedné čtvrtiny nádobu, ve které budeme vyrábět toto víno. Zbytek prostoru v nádobě se doplní červeným vínem. Nádobu potom uzavřeme a necháme 4 týdny zrát za občasného promíchání. Po této době víno přecedíme a užíváme ho po 1 deci vždy ráno a večer na prázdný žaludek. Dávka se nesmí překračovat, jinak to nebude léčit, ale může to vážně škodit.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iv.

Dobrý den ,
můžete mi prosím poradit . Je mi 41 let a pracuji s tezkými břemeny až do 50 kg a teď jsem již delší dobu v pracovní neschopnosti z důvodu bolesti loktů (tenisový loket ) , zad , kyčelního kloubu a ještě se k tomu přidala bolest kolenou . Byla jsem na klinice nemoci z povolání kde mě odeslali na třífazovou gamagrafii skeletu která nepotvrdila ze se jedna o epikondylitidu . Bohužel jsou pro mě náročné i domací práce , odnést nákup apod.Podle všeho mi neuznají ani nemoc z povolání , můžete mi prosím poradit co ještě mohu udělat nebo na koho se ještě obrátit ? Opravdu si myslím , že tato práce mi zdraví zničila , ještě mohu uvést , že mé bmi je podle ortopeda 16,85 .
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste fyzioterapeuta. Pár týdnů zkuste docházet za fyzioterapeutem, který vám uvolní bolestivé svaly a zanalizuje možné příčiny. Po několika návštěvách budete vědět co máte v životě změnit a v uvolňování pak můžete pokračovat sama. Pokud jste z Prahy, tak přesně tyto služby naleznete ve sportovním areálu Jeremi www.jeremi.cz/#uvod-…

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů

Rozmarýn jako léčivka

Popíjení ve formě čaje přináší úlevu při bolestech hlavy způsobené hlavně přepracováním, stresem a nervovým vypětím, přispívá ke klidnému spánku a také zvyšuje koncentraci. Dále pomáhá při nadýmání, křečích v žaludku, upravuje trávení. Má desinfekční, potopudné a močopudné účinky, pomáhá při ženských obtížích a upravuje menstruaci. Má posilující účinky – doporučuje se proto po rekonvalescenci, vhodný je i pro stárnoucí organismus. Podporuje činnost jater, proto jeho přidávání do masitých a tučných pokrmů je nejen chutné, ale pro naše zdraví i velmi prospěšné. Rozmarýn je také jednou z mála bylin, které zvyšují krevní tlak. Odstraňuje pocit chladu v končetinách a tonizuje cévy. Zevně se používá také k čistění mastné pleti a k omývání ekzémů. Ve formě mastí nebo přidáním snítek do koupele se prokrví svaly a pokožka, dojde k odstranění únavy a vy se budete cítit jako znovuzrození. Nedoporučuje se ho užívat v těhotenství, v době kojení, vynechat by ho měly raději i děti do pěti let.

Zdroj: Rozmarýn

Diskuze

V diskuzi ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LussyB.

Já mám s rozmarýnem super zkušenosti co se týká mykóz a zánětů.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozmarýn lékařský

Jak pěstovat rozmarýn v květináči s tymiánem

Rozmarýn a tymián patří mezi trsnaté druhy bylinek. Velikost nádoby volte podle toho, co v ní chcete pěstovat. Do truhlíku o délce asi 30 cm se vejdou 3 slaběji rostoucí bylinky (jako jsou pažitka, kopr, petržel, tymián, rozmarýn), do nádoby o délce zhruba 60 cm vysaďte 4 bujněji rostoucí (oregano, šalvěj, libeček, smil italský). Některé bylinky lze přezimovat, a to nejlépe v chladné a světlé místnosti, s omezenou zálivkou. Platí to například o tymiánu a rozmarýnu, tyto bylinky neseřezávejte.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU SLOUŽÍ BÍLÉ PŘÍRODNÍ VÍNO A ROZMARÝN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polenová Marta.

chtěla bych se dozvědět jak se to namícha a užívá , naco má blahodárné učinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na letní limonádu z rozmarýnu a bílého vína, popřípadě i recept na léčivé červené rozmarýnové víno je tady: www.ceskaordinace.cz…
Je zde i výčet léčivých účinků těchto nápojů.

Zdroj: diskuze Čemu slouží bílé přírodní víno a rozmarýn

Co způsobuje bolestivé koutky

Bolestivé koutky mají více původců.

Zdroj: Jak léčit bolestivé ústní koutky

Rozmarýn

I rozmarýn bývá nedílnou součástí řady kuchařských receptů. A stejně jako jiná bylinná dochucovadla využívaná v kuchyni má i rozmarýn léčivé účinky známé už celá staletí. Rozmarýn se dá využívat při léčbě nadýmání, má také protizánětlivé účinky. Lidové léčitelství rozmarýnovému oleji přisuzuje také schopnost ničit zákožku svrabovou. Kromě hubení roztočů, by měl rozmarýn pomáhat i s hojením puchýřů a zklidněním vyrážky. Babské rady tvrdí, že samotné mytí těla rozmarýnovým čajem by mělo dokázat svrab zastavit. Ve skutečnosti může rozmarýn zlikvidovat dospělé roztoče zákožky svrabové, ale jistě si nedokáže poradit s larvami, ty v kůži zůstávají a z nich se pak rodí noví paraziti. Rozmarýnový olej se nedoporučuje pro lidi s vysokým krevním tlakem, nebo pacienty trpící vředy a těhotné ženy.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBKY Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milča.

Jako jeden z receptů na domácí výrobek z aloe vera je domácí tinktura na záněty a bolesti pohybového aparátu. Domácí tinkturu z Aloe Vera připravíme z Francovky, Acylpyrinu a tří listů aloe vera. Budeme potřebovat dvě lahvičky Alpy, 20 Acylpyrinů, a tři větší listy aloe vera. Do sklenice nalijeme Alpu, ve které rozpustíme Acylpyrin a přidáme do ní na malé kostičky nakrájené listy čerstvé Aloe vera. Celé to uzavřeme a necháme týden ve stínu luhovat. Pak se vzniklou tekutinou promazáváme bolestivé klouby a svaly. Zabírá to skvěle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výrobky z aloe vera

Léčivé účinky rozmarýnu

Rozmarýn jako jedna z mála bylin zvyšuje nízký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Rozmarýn dobře pomáhá proti studeným končetinám – studené ruce a nohy. Dále rozmarýn odstraňuje nervové vyčerpání a celkově posiluje organizmus. Pro tyto léčebné účinky se nejlépe hodí jako rozmarýnové víno.
Další možností, jak využít léčivé účinky rozmarýnu je čaj vyrobený z rozmarýnu. V tomto podání rozmarýn dokáže vyvolat pocení a má také močopudné účinky. Dále čaj z rozmarýnu uvolňuje větry a křeče trávicího ústrojí. Rozmarýn upravuje menstruaci a léčí bělotok. Čaj z rozmarýnu je také možno použít v kosmetice na čištění pleti na ekzémy, rány, pohmožděniny a na výplachy vagíny.
Pokud si z rozmarýnu vyrobíme lihovou tinkturu, tak při jejím natírání se zlepší prokrvení natíraného místa a pomáhá také při svalových a nervových bolestech.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ RECEPT Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milča.

Na záněty a bolesti pohybového aparátu dobře zabírá domácí tintktura z aloe vera. Domácí tinkturu z Aloe Vera připravíme z Francovky, Acylpyrinu a tří listů aloe vera. Budeme potřebovat dvě lahvičky Alpy, 20 Acylpyrinů, a tři větší listy aloe vera. Do sklenice nalijeme Alpu, ve které rozpustíme rozpustíme Acylpyrin a přidáme do ní na malé kostičky nakrájené listy čerstvé Aloe vera. Celé to uzavřeme a necháme týden ve stínu louhovat. Pak se vzniklou tekutinou promazáváme bolestivé klouby a svaly. Tinktura z aloe vera zabírá skvěle a dá se s ní zmírnit jak altróza, tak i revma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí recept z aloe vera

Rozmarýn zalévejte zřídka.

Rozmarýn je nenáročný jako kterákoli jiná bylinka. Má rád slunné stanoviště, toleruje ale i stín, daří se mu v dobře propustné a spíše chudší, dobře odvodněné, ale dostatečně vlhké půdě s pH mezi 6 a 7. Potřebuje chránit před prudkým větrem, proto se mu bude při pěstování v květináči na parapetu v bytě, na balkoně nebo terase dařit. Pokud jej pěstujete venku, pak nejlépe v teplejších částech zahrady, třeba u jižní stěny domu. V prvním roce roste pomalu, ale v tom druhém nabírá na síle. Na jaře a v létě vytváří drobné kvítky.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÉ OLEJE. PROSÍM O INFO. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Nerudová.

Chtěla bych zakoupit tito oleje, můžete mi napsat zda je máte v nabídce???
Olej z geránia
cipřiše
yzopu
jalovce
rozmarýn
olej z růže
Děkuji za odpověď Nerudová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčivé oleje. Prosím o info.

Rozmarýn pěstování

Rozmarýn má rád propustnou půdu (neutrální nebo mírně zásaditou), nesnáší přelévání, ale nesmí ani zaschnout. Prospívá mu slunné, světlé a teplé stanoviště. Chladnější podmínky spojené zároveň s vyšší vlhkostí nejsou pro něj dobré. Proto je vhodné pěstovat ho v přenosných nádobách, květináčích nebo truhlících, a když tyto podmínky v průběhu roku nastanou, jednoduše ho přenést do skleníku nebo domů za okno. Vlhko je úhlavním nepřítelem rozmarýnu. Přemokření nesnáší a může vést až k úhynu rostliny. Venku se mu tedy daří nejvíce v období od května do září až října. Během vegetačního období je dobré ho přihnojovat.

Zdroj: Rozmarýn

Diskuze

V diskuzi NAMOŽENÉ KLOUBY A SVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandrii.

Taky jsem si stránky prošla, a určitě si přípravek koupím, hlavně z důvodu, že je čistě přírodní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janli.

Taky jsem si ho nakonec koupila a vyzkouším, určitě mě může jenom pomoct.

Zdroj: diskuze Sport

Přezimování

Vzhledem k původu rostliny, se mu v našich klimatických podmínkách nedaří zvládnout zimu venku. Proto rozmarýn na přezimování zcela určitě přemístěte do skleníku nebo domů. Ideální vnitřní teplota je 5 – 15 stupňů celsia a světlé stanoviště. Mrazy nesnáší a venku by mu hrozilo vymrznutí. Doma ale dávejte pozor, aby rostlina nebyla přemokřená. Postačí ji pouze mírná zálivka a to až v momentě, kdy je zemina v květináči téměř vyschlá.

Zdroj: Rozmarýn

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTNUTÍ ROZMARÝNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Halina.

Dobry den.Mam problem s rozmarýnem zacal me najednou zloutnout nevim kde se udelala chyba.Dekuji za odpověď,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíše je přelitý. Rozmarýn je suchomilná rostlina, která nemá ráda přemokřenou humózní zeminu. Naopak se spokojí se štěrkem s trochou hrabanky. Hlavně nesmí stát ve vodě. Sucho, sucho, sucho a vlhčit jen rozprašovačem na list. Když tak raději kupte novou rostlinu.

Zdroj: diskuze Žloutnutí rozmarýnu

Zalévání

Většina bylinek má raději sušší půdu a přímé sluneční paprsky, zálivku za vás nejlépe pohlídá samozavlažovací truhlík.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Natažený břišní sval v těhotenství

Namožené břišní svaly v těhotenství vznikají přímým podnětem nečekaného anebo rychlého pohybu, kdy se projeví jako bolest břišních svalů. Je o velmi nepříjemnou situaci vzhledem k těhotenství.

Léčba

Léčba obecně spočívá v ukončení činnosti, důležité je zaujmout klidovou polohu, v akutní fázi je dobré bolestivé místo ledovat, je možné lokálně použít nesteroidní antiflogistika (Ketoprofen, Voltaren). Při rozsáhlejších poraněních je nezbytná prevence trombózy a podávání analgetik (léků proti bolesti). Následuje pozvolná odborně vedená rehabilitace pod vedením fyzioterapeuta dle rozsahu poškození.

Zdroj: Natažený sval břišní

Jak stříhat tymián

Po odkvětu je třeba rostlinu seříznout asi v jedné třetině, aby mohla zesílit a zkošatět. I když je tymián trvalka, většinou vymrzá, a proto je třeba keříček na zimu úplně seříznout a přikrýt.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Rozmarýn jako koření v kuchyni

Aromatický rozmarýn se využívá při přípravě masových jídel, která výborně dochutí. Ať už je to skopové, ryby nebo drůbež. Neexistovala by bez něho francouzská kuchyně. Je důležitou součástí provensálského koření. Výborně se hodí také na ochucení nádivek, marinád, sýrových a zeleninových pokrmů, přidat ho můžete do zapečených brambor nebo na pečené brambory, na pizzu, nic nezkazíte ani přidáním do těstovin. V malém množství ho můžete přisypat i do džemů a likérů, které tím získají neotřelou chuť. Ponořením snítky čerstvého rozmarýnu do oleje nebo octa získáte následně skvělé dochucovadlo zeleninových salátů. Vzhledem k jeho silnému aroma a nahořklé, kořenité chuti to ale s dávkováním nepřehánějte. Doporučená dávka je jedna lžička sušeného koření do pokrmu pro čtyři osoby. Ve větším množství může působit až opojně.

Zdroj: Rozmarýn

Druhy rozmarýnu

Taká u rozmarýnu můžeme najít různé druhy, které se liší barvou a tvarem listů i jejich velikostí. Barvy květů se rovněž liší, obvykle od světle modré po bílou.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Rozmarýnový olej video

Video, na kterém je vidět několik různých způsobů domácí výroby rozmarýnového oleje, je zde: rozmarýn výroba video.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP