Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ROZMARÝNOVÁ ESENCE

OBSAH

Éterický olej - silice z listů rozmarýnu - recept

O rozmarýnu je známé, že má množství příznivých účinků na zdraví. Rozmarýn je oblíbenou přísadou do šampónů a dalších výrobků pro péči o vlasy, protože zlepšuje růst a sílu vlasů. Silice z rozmarýnu je s oblibou používána jako dezinfekční ústní voda. Smícháním vody a éterického oleje z rozmarýnu lze také odstranit zápach ze vzduchu. V aromaterapii podporují rozmarýnové silice duševní energii a podporují a zvyšují mentální koncentraci.
 

Rozmarýnová esence recept

Nejdříve na prkýnku nakrájejte listy čerstvého rozmarýnu, který pak nechte den dva v temnu uschnout. Suché řezanky rozmarýnu budete potřeba celkem 20 polévkových lžic, takže nasekejte opravdu velké množství čerstvého rozmarýnu, aby po smrštění při sušení vystačil. Nejdříve použijte 6 lžic sušeného a nasekaného rozmarýnu, který dejte do skleněné nádoby a zalijte stejným množstvím olivového oleje. Skleničku uzavřete a dejte ji na slunnou okenní římsu na dobu 48 hodin. Každých 12 hodin to dobře protřepejte. Po dvou dnech vezměte druhou čistou skleničku, do které dejte 6 lžic nového suchého rozmarýnu a přes plátýnko sem nalijte obsah nádoby z první sklenice. Lijte to pomalu, aby se olej mohl dobře přefiltrovat. Do nové nádoby proteče obohacený olej, zatímco kousky macerovaného rozmarýnu zůstanou na plátýnku. Pak ještě tyto lístky přes plátno zmáčkněte a vytlačte z nich co nejvíce oleje do druhé nádoby. Tuto druhou skleničku s novu náplní pevně uzavřete a dejte ji také na slunný okenní parapet na 48 hodin a každých 12 hodin protřepejte. Celé to zopakujte ještě jednou s dalšími šesti lžícemi rozmarýnu. Celkem by se ten samý olej měl louhovat třikrát, vždy s novým rozmarýnem. Po prolisování poslední třetí směsi je esence z rozmarýnu hotová. Esence z rozmarýnu se skladujte na chladném a tmavém místě – typicky v lednici.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA VONNÉ ESENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Ahoj, má tu někdo zkušenost s rýmovníkem?dělaly jste z něj esenci?jestli ano podělte se prosím

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba vonné esence

Nejlepší rozmarýn

Rozmarýn se přirozeně vyskytuje nejblíže od nás v oblasti středozemního moře. U nás jde rozmarýn koupit buď jako koření nebo jako sušená bylina v lékárně. Rozmarýn je možné si u nás i vypěstovat, ale bohužel nepřezimuje a je třeba s ním zacházet jako s tropickou rostlinou. Z rozmarýnu se sbírají lístky a stonky těsně po rozpuku, kdy jsou ještě svěže zelené a měkké. Stářím rozmarýn postupně šedne a tvrdne a není pak již vhodný ke sběru jako lék, ale jen na výrobu vonné rozmarýnové esence.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY PO VŘEDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emília.

Dobrý den prosím poradte mi jak se zbavit hnědých tmavých skvrn po vředech,čím to vybělit mám toho mnoho děkuji za radu Emília
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Nováková.

Dobrý den Emilie,na Váš problém existuje výrobek od společnosti NHT Global Skinduigence Time Restore Essence.Výrobek obsahuje speciální složení vybraných bylin a peptidy působící proti stárnutí,tocopherol a extrakt z ovoce noni,esence je hydratační a revitalizační přípravek,který je vhodný pro každodenní použití.Nejlepších výsledků dosáhnete při aplikaci ráno a večer.Výrobek si můžete objednat na eshopu
www.nhtglobal.com/iv…

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny po vředech

Zdravotní výhody rozmarýnu

Rozmarýn obsahuje mnoho živin důležitých pro organismus, jako je mangan, hořčík, vitamíny A a C, vápník, draslík, železo a sodík. Použitím na pleť se podpoří zklidnění citlivé pokožky a dodají se jí důležité antioxidanty a minerální prvky.

Zdroj: Domácí rozmarýnová mast

Poradna

V naší poradně s názvem STEARINOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petromila Gornerová.

Dobrý den, dlouhou dobu sháním v lékárnách Stearin. mast a to bez úspěchu. Pomáhala mi při ošetření popraskané kůže na rukou a to na sto procent. Je ještě nějaká možnost tuto mast sehnat? Děkuji předem za radu a sdělení. Přeji krásné dny Gornerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud nemůžete sehnat stearinovou mast, tak si ji můžete vyrobit doma. Stačí k tomu kokosový olej, bambucké máslo, oblíbená esence a krystalický stearin. Kokosový olej rozehřejte na mírném plameni, přidejte bambucké máslo a stearin. Nechte vše rozpustit, stáhněte z plotny, přidejte esenci a nalijte do vhodné sklenice s víčkem. Všechny suroviny lze běžně koupit. Stearin můžete koupit na internetu, ceny můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stearinová mast

Jak působí kostival v těle

Rostlina působí protizánětlivě a má hojivé účinky. Hlavní hojivé účinky jsou vyvolány přítomností allantoinu. Protizánětlivé působení je také doplněno přítomností látky zvané kyselina rozmarýnová. Netoxické složky alkaloidů snižují zvýšený pohyb střev a příznivě ovlivňují peptické vředy (záněty žaludeční sliznice).

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE U FEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám doma fenku Maltenzacka a když harala 6mesicich tak sme ji neuhlidala a měly jsme štěňátka pak sem ji nechala píchnout antikoncepční injekci pan doktor mi o žádných edlejsich účincích neřekl a už je to 2roky a fenka pořád nehara myslíte že se může ještě sama rozharat?predem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
jakýkoli hormonální zásah do organizmu může vždy zanechat následky.
Nicméně Vaše fenka může hárat i skrytě - nejjednodušší by byl odběr krve ke stanovení hormonálních parametrů a důkladné ultrasonografické vyšetření pohlavního aparátu. Obojí by odhalilo případné abnormality a nabídlo řešení situace.
Na podporu plodnosti lze využít i homeopatika či Bachovy květné esence, další případné hormonální preparáty by připadaly v úvahu až po důkladném zvážení a klinickém vyšetření (viz. výše).
Hezký den.
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Antikoncepce u fen

Skořicová mast - účinky

V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.

Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.

Zdroj: Skořicová mast - návod na výrobu

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÝ ZÁNĚT LEDVIN U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Těžko říct. Ale můj pes má nemocné ledviny a spolu s tím srdce, je mu teda 14. Zkusila jsem bachovy květové esence, míchá je Markéta Tomanová na míru - pes začal jíst, chodit. Ledviny nahřívám pohankovými polštářky, aby se trochu rozběhly.... Poté se mu zavodněné břicho zmenšilo na polovinu. To mi poradil p. Toman, který dělá akupunkturu psů, bohužel pouze v Praze.
Takže pokud můžete, stavte se buď za Tomanem nebo zavolejte jeho ženě:
775 353733
Ona má i web stránky. Než uděláte cokoli, zavolala bych prostě jim, a určitě se vám bude rozhodovat lépe :)

Mo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

www.umarkety.cz/akup…

Zdroj: diskuze Chronický zánět ledvin u psa

Odvar z rozmarýnu

Silný rozmarýnový odvar bezvadně čistí mastnou pleť a je také vhodný k potírání atopických ekzémů, na rány a pohmožděniny. Silný rozmarýnový odvar se připraví ze sušených nebo čerstvých lístků rozmarýnu, které se přelijí horkou vodou a nechají se luhovat až do vychladnutí. Pak se to zcedí a tekutina se používá jako přírodní rozmarýnová čistící voda na mastnou pleť.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)

Zdroj: diskuze Domácí výroba rumu

Mast

Na karpální tunel se doporučuje liliová mast.

Použití: Přiměřené množství masti jemně vetřete do pokožky. Mast je zpracována homeopaticky, a proto se nanáší jen množství, které se vstřebá do pokožky.

Složení: Ambiderman, neoaquasorb, vazelína, destilovaná voda, olejový extrakt z lilie bílé.

Balení: Plastový kelímek se šroubovým uzávěrem, uvnitř vložka z PP o objemu 50 ml.

Na potírání zápěstí je vhodná i rozmarýnová mast.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.

Skořicová mast - návod.
6 trubiček skořice
100 ml olivového oleje
1 sáček želatiny agar
2 kapsle vitamínu E 400 mg
1 lžička čerstvé citonové šťávy

Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.

Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.

Skořicová mast - účinky
V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.

Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořicová mast

Mandlové tělové mléko

3 čajové lžičky lanolinu 

1 čajová lžička mandlového oleje

1 čajová lžička vazelíny

1 lžička rostlinného tuku

2 čajové lžičky glycerínu

10 čajových lžiček vody

1 čajová lžička slunečnicových květů

mandlová esence

 

Samostatně zahřejte olej a vodu. Odstraňte z plotny a smíchejte dohromady. Vše vlijte do jedné nádoby a důkladně potřepejte. Přidejte parfém anebo pár kapek esenciálního mandlového oleje.

 

 

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Recepty na přírodní tělová mléka

Aplikace

Ptačinec obsahuje vitamíny, minerální látky a saponiny, které dodávají lidskému tělu vitalitu a pomáhají se zmírněním mnoha nedostatků. Ptačinec je takzvaným diuretikem a má stimulační vlastnosti pro metabolismus, takže je možné ho konzumovat i při dietě a metabolických poruchách, jako je revmatismus a dna. Trávení je stimulováno spotřebou ptačince.

Interní vlastnosti čaje z ptačince

K výrobě čaje může být použit sušený nebo čerstvý ptačinec, který stimuluje metabolismus a zmírňuje revmatické bolesti. Ptačinec v čajové formě je takzvaným jarním lékem. Používá se proti respiračním onemocněním, pomáhá při léčbě kašle a zánětu průdušek, usnadňuje vykašlávání.

Externí vlastnosti čaje z ptačince

Přidává se do přípravků na mytí těla, do koupele a může být použit proti kožním problémům. Zároveň je užitečný proti svědění a ekzému, rozhodně je vhodným lékem na lupénku. Také se používá k léčbě špatně se hojících ran, vředů a abscesů. Ideální jsou obklady z čerstvě rozdrcené byliny.

Krém z ptačince

Již ve středověku si vyráběli léčivou mast z ptačince a sádla, která se používala k léčbě kožních onemocnění.

Květinová esence

Z květů ptačince se vyrábí květinová esence, která je vhodná pro posílení houževnatosti a sebevědomí člověka.

Zdroj: Ptačinec

Negativní emoce

Zhoršující se stav jater a sleziny vede ke vzniku negativních emocí. Játra jsou místem, kde se ukládá hněv a frustrace, proto je důležité, aby se člověk při léčbě zaměřil na transformaci hněvu na radost. Existuje mnoho důvodů vzteku. V tomto případě naštěstí existují i rostliny, které proti napětí a rozčilení pomáhají, například řepík lékařský, buk, čekanka a víno.

Ve slezině se ukládá zášť a hořkost. Slezina je spjata s lymfatickým systémem. Při léčbě sleziny se musíte zaměřit i na odstranění zášti a hořkosti. Velmi vhodné jsou k tomu květinové esence. Nejideálnějším řešením je čekanka, která je určena k léčbě průduškových problémů.

Zdroj: Rady na domácí léčbu jater a sleziny

Co je chalva

Původní receptura chalvy je velmi jednoduchá, podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s obyčejným cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek. Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena, například slunečnice nebo různé druhy ořechů. Slunečnicová chalva je populární v zemích bývalého Sovětského svazu. K dochucení se přidává kakao, vanilka, čokoláda, sušené mléko, případně různé orientální esence, například růžová nebo pomerančová. Dnes se chalva vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), do které se přidává škrobový sirup.

Zdroj: Chalva

Recept na výrobu jednoduché masti z rozmarýnu

1 šálek olivového oleje

½ šálku sušeného rozmarýnu

1 čisté plátno na oddělení rozmarýnu od oleje

¼ šálku emulgačního vosku nebo včelího vosku

15-20 kapek éterických olejů

Ve vhodné nádobě s možností přesného nastavení teploty zahřívejte olivový olej a sušený rozmarýn po dobu 6 hodin na teplotu 43°C. Poté směs oleje a rozmarýnu přefiltrujte pomocí plátna, abyste z oleje odstranili veškeré zbytky byliny. Zbylý olej vložte zpět do nádoby a zahřejte jen tak, aby se emulgační vosk mohl rozpustit v oleji. Po jeho rozpuštění odstraňte z tepla a přidejte éterický olej s vaší oblíbenou vůní. Nyní vyzkoušejte konzistenci. Chcete-li vyzkoušet konzistenci, můžete ponořit čajovou lžičku do hotové směsi a umístit ji do mrazničky po dobu 10 minut, vyjmout a vtřít si mast do rukou, pokud má olejnatou konzistenci, tak ji znovu zahřejte a přidejte další vosk. Nakonec nalijte do čistých nádob a před zakrytím nechte vychladnout a ztuhnout.

Zdroj: Domácí rozmarýnová mast

Recept na domácí sírové mýdlo

Ingredience

  • 300 g základního bílého glycerinového mýdla;
  • 2 lžíce práškové síry;
  • 1 polévková lžíce oleje dle vašeho výběru;
  • citronový esenciální olej;
  • potravinářské barvivo;

Postup

Připravte si ingredience. První věc, kterou musíte udělat, abyste si doma vyrobili sirné mýdlo, je mít připravené všechny ingredience. Nakrájejte základ glycerinového mýdla na malé kostičky a dejte je stranou do mísy. Aromatický citrónový esenciální olej lze nahradit jinou vůní, pokud zrovna není k dispozici. Pokud jde o olej, můžete použít mandlový olej, olivový olej, jojobový olej atd.

Rozpusťte glycerin. Nyní, když máte vše, začněte rozpuštěním glycerinu. Chcete-li to provést, vložte jej do mikrovlnné trouby, dokud nebude zcela tekutý, ale bez toho, aby se začal vařit.

Přidejte síru. Když se glycerinový základ rozpustí, začněte přidávat práškovou síru. Doporučuje se nejprve prosít, abyste odstranili hrudky. Dobře promíchejte, dokud se úplně nerozpustí a nespojí s glycerinem.

Přidejte esenciální olej. Poté nalijte olej, který jste si vybrali, abyste obohatili sirné mýdlo o hydratační složku a zabránili nadměrnému vysoušení pokožky. Dobře promíchejte a přidejte deset kapek esenciálního oleje z citronu nebo jakékoli esence, kterou jste si vybrali. Esence dodá mýdlu vůni i vlastnosti esence. Při výběru esenciálního oleje se tedy podívejte, jaké jsou jeho výhody, abyste si vybrali ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Když máte všechny ingredience smíchané, přidejte trochu barviva. Můžete si vybrat libovolnou barvu, pokud chcete zesílit tón síry, zvolte žlutou. Dobře promíchejte a nalijte směs do forem. Pokud nemáte jednotlivé malé formy, použijte velkou a nakrájejte mýdlo na kostky, jakmile bude mít správnou konzistenci.

Sirné mýdlo musíte sušit alespoň jeden celý den. Po úplném vytvrzení jej můžete vyjmout z forem a použít.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Bylinná koupel lahodí tělu i smyslům

Koupelí se pokožka těla čistí a zjemňuje. Pokud do vody přidáme léčivou bylinku, absorbuje silice, které působí jak na psychiku tak na celý organizmus. Do koupele můžeme použít esenciální olej nebo sušenou bylinu. Koupel připravená z Tymiánu pomáhá při onemocněních dýchacích cest, uvolňuje a zlepšuje dýchání při rýmách.

  • Postup: Do mléka nebo medu nakapeme cca 5-7 kapek oleje, směs pak vylijeme do vody. U malých dětí stačí 1-2 kapky.

Chceme-li bylinkovou koupel, připravíme si nejdříve silný nálev. Asi 50-100 g sušené bylinky zalijeme vroucí vodou, necháme odstát asi 15 minut, scedíme a koncentrovaný nálev vlijeme do vany s vodou.

Na úvodním obrázku je: Vitalis Tymiánový balzám, Vitalis Tymiánový olej, Just Tymiánová koupelová esence.

Máte-li vlastní recept pro výrobu domácích přípravků z tymiánu, dejte nám o tom vědět v diskusi.

Zdroj: Vyrobte si tymiánový olej, tymiánový krém nebo koupel

Brno-Řečkovice

Veterinární a rehabilitační ambulance LuckyVet se zaměřuje na psy a kočky, kterým poskytuje rehabilitaci, fyzioterapii, přírodní medicínu a wellness.

Zdravotní tým tvoří MVDr. Tereza Zerhau.

Ordinace je vybavena operačním sálem, RTG, USG, EKG, zubním ultrazvukem a mikroskopem a dalším vybavením pro potřebná vyšetření.

Ordinace poskytuje ambulantní veterinární péči psům a kočkám. Nabízí vakcinaci, základní klinické vyšetření, prevenci, diagnostiku, terapii, preventivní prohlídky, krácení drápků, čištění análních žláz, čištění zvukovodů, základní vyšetření kůže, odstraňování zubního kamene, vyšetření moči, výživové poradenství.

Rehabilitační a fyzioterapeutická činnost je prováděna Bowenovou metodou, Dornovou metodou, magnetoterapií, elektrostimulací, masážními metodami, posilováním s balóny, protahováním kloubních spojů.

Přírodní medicína se zaměřuje na aromaterapii, Bachovy esence a bahenní zábaly.

Veterinární a rehabilitační ambulance LuckyVet, Měřičkova 15, 621 00 Brno-Řečkovice, tel.: 705 000 800, e-mail: luckyvet@luckyvet.cz, webová adresa.

Ordinační doba

• pondělí až úterý od 10:00 do 12:00 hodin a od 16:00 do 19:00 hodin

• čtvrtek až pátek od 10:00 do 12:00 hodin a od 16:00 do 19:00 hodin

Zdroj: Veterina Brno

Recept na levandulový olej

Výroba levandulového oleje vyžaduje kvalitní rýžový olej 1 litr a 2 kilogramy čerstvých květů a lístků levandule. Principem domácí výroby olejové esence z levandule, ale i z jiných vonných bylin, například z máty, je dostat z byliny její vonné složky. Toho lze docílit, když lístky a květy naložíme na několik dní do oleje. Olej rostlina do sebe natáhne, místo vody, a tím se celá proolejuje. Olej při tom na sebe naváže vonné složky, což jsou děsně složité uhlovodíky, které mají tu vlastnost, že voní. To trvá zhruba tak jeden měsíc. Při tomto procesu je nutné, aby olej pokrýval veškeré bylinné části a byl stále v teplotě 24*C (běžná pokojová teplota). Tím se dosáhne jeho vhodné tekutosti, která je nutná pro dobré a rychlé prostoupení rostlinnými částmi. Po skončení olejové macerace je nesmírně důležité oddělit co nejvíce oleje od byliny. Toho se dosáhne jedině při použití malého dřevěného lisu. Přehledná nabídka dřevěných lisů na lisování oleje a jejich cena je zde.

Zdroj: Domácí výroba levandulového oleje


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP