Ve velkém hrnci přiveďte k varu 4 hrnky vody, cukr, skořici a hřebíček. Snižte teplo; vařte 10 minut. Odstraňte z tepla a vyhoďte skořici a hřebíček. Nechte zchladnout a nalijte do velkého džbánu. Vmíchejte limetku, citron, citronovou šťávu a zbývající vodu. Chlaďte alespoň 1 hodinu. Podávejte ve vychlazené sklenici v mrazáku. V případě potřeby ozdobte tyčinkou skořice. Lze podávat i teplé.
S nádechem skořice, hřebíčku a nového koření je tato limonáda chutnou letní pochoutkou, kterou si oblíbí celá rodina. Tuto pikantní limonádu mají rádi i vybíraví jedlíci!
Rebarbora se oloupe, nakrájí na 2cm kousky a rozvaří ve vodě s cukrem dle chuti, přidáme šťávu z 1 citrónu a koření a vaříme ještě 10 minut, po vychladnutí rozmixujeme a přepasírujeme, dle chuti potom ředíme vodou nebo minerálkou, šťávu skladujeme v ledničce.
2 hrnky čerstvé citronové šťávy (asi 8 až 9 citronů);
7 hrnků vody.
Postup
Vložte nakrájený citron, zázvor a všechen cukr do velké mísy nebo silného džbánu. Vše rozmačkejte šálkem na kávu nebo vařečkou. Vmíchejte nalámanou tyčinku skořice a citrónovou šťávu. Dejte stranou.
Nechte 30 minut odležet, aby se rozvinula kořeněná chuť. Sceďte do dvoulitrové konvice. Chlaďte, dokud nebudete připraveni k podávání.
V diskuzi KÁVA+SKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.
Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie knotová.
Nevadí užívání skořice když užívám lék na ředění krve? Je to Godasal.
V naší poradně s názvem SKOŘICE BYLINKY NA ZÁCPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samboja.
Jak působí používání skořice na pravidelnou stolici? Staví nebo
nebo podporuje? Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.
Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.
Okurku oloupejte a najemno nastrouhejte na struhadle. V míse okurku zalijte litrem vody a přisypte asi 2 lžíce cukru a přidejte zhruba stejné množství šťávy z citrusů. Poměr je spíš orientační, někomu bude vyhovovat limonáda sladší, někomu zas kyselejší. Celou směs lehce promíchejte a následně rozmixujte tyčovým mixérem. Téměř hotovo! Teď ještě vzniklou směs proceďte přes sítko do džbánu. A je to! Dejte vychladit do lednice – teplá není vůbec dobrá. Servírujte do vysokých sklenic. A to, co vám zbylo v sítku, můžete taky konzumovat – takový okurkový salát na sladko.
kvalitní minerální nebo pramenitá voda s bublinkami podle chuti (na dolití)
Postup:
Zázvor oloupejte a jednu část nastrouhejte na hrubším struhadle, tu druhou pak nakrájejte na tenké plátky. Všechen zázvor dejte do kastrůlku (i ty „vlásky“, které vám nešly nastrouhat) a zalijte jej 400 ml vroucí vody. Nechte louhovat cca 10 minut. Tekutinu poté slijte přes sítko, zázvor vyhoďte, výluh okyselte citronovou šťávou a dostatečně oslaďte, nejlépe domácím medem (nemáte-li rádi med, můžete použít třtinový cukr, případně i bílý cukr). Takto připravený koncentrát nechte vychladnout a poté jej skladujte v lednici (několik dní). Až budete chtít limonádu podávat, jednoduše koncentrovaný výluh podle chuti dolijte studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami. Minerální voda limonádě dodá nejen příjemný říz a chuť, ale i důležité prvky, které tělo potřebuje. Vyzkoušený poměr je koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400–500 ml minerálky. Limonádu můžete servírovat s ledem a plátky citrusů (limetka, citron, pomeranč).
Vyrábět okurkový fresh ne všechny restaurace baví, naštěstí existuje ještě jednodušší řešení – náhražka v podobě okurkového sirupu. Ovocné sirupy se při výrobě nápojů používají běžně, takže proč by to nešlo i s okurkami. Konkrétně se dá použít okurkový sirup Giffard. Giffard vyrábí sirupy opravdu z ovoce/zeleniny, takže chuťově jsou dobré. Namíchání koktejlu podle chuti vůbec nic nebrání, výborná je okurkáda v kombinaci s Tonicem, citronovou šťávou nebo „alko varianta“ s ginem a Tonicem. Asi by se toho k okurkám hodilo daleko víc, ale to už je na vás, co vyzkoušíte?
V diskuzi LÉK PRADAXA A JEHO CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Hanzalová.
Dobrý den, mám dotaz. Užívala jsem lék Warfarin a nyní budu brát Pradaxu. A prosila bych od vás odpověď, čeho se mám vyvarovat při užívání Pradaxy. Zatím vím, že se mám vyhnout bylinkám třezalce a šalvěji. Ostatní bylinkové čaje můžu? Také kustovnice čínská a chia semínka nejsou vhodné? A co kolagen Q10 Omega3 mastné kyseliny?
Můžu multivitamíny s minerály? Na kosti potřebuji vitamín D3, který mi předepisovala doktorka. Neměla jsem ho skoro rok. Léky vhodné jsou typu Paralen, Panadol a Paracetamol?
A jak je to se stravováním? Můžu špenát,brokolici,salát,česnek a ostatní zeleninu, která se musí "hlídat" při užívání Warfarinu??
Děkuji za vaši odpověď, na co je třeba dávat pozor při užívání Pradaxy.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Tragan.
chtěl jsem užívat cejlonskou skořici na snížení cholesterolu , ale na obalu skořice je oznámení jako kontraindikace léky na ředění krve. Nyní užívám eliquis vztahuje se to i na tento lék /vadí 1 malá lžička skořice obden /?
Obilná limonáda je kvašený nápoj, který je levný, snadno vyrobitelný, osvěžující k pití a plný úžasných živin pro tělo. Tato limonáda obsahuje probiotika, vitamíny B, K, E, proteiny a enzymy. Díky tomuto obrovskému příjmu vitamínů dochází k podporování trávicího traktu.
Výroba obilné limonády:
Vložte šálek obilných zrníček do sklenice, může být použito žito, pohanka nebo jiná obilovina.
Do sklenice přidejte vodu a nechte obilí po dobu 24 hodin namočené. Po uplynutí této doby odlijte vodu a obilí opláchněte dvakrát až třikrát za den, dokud nedojde k naklíčení.
Jakmile obilí začne klíčit, přilijte čtyři šálky vody a nechte uležet další dva až tři dny.
Po pár dnech si všimnete, že se ve vodě začnou tvořit bublinky.
Obilná limonáda může být ochucena trochou citronu. Limonádu přeceďte a přelijte do čisté sklenice. Skladování je vhodné v lednici. Limonádu spotřebujte nejlépe do jednoho týdne.
Standardní okurkáda se dělá jednoduše tak, že nakrájíte okurky na kostičky, rozmixujete na kaši, zalijete vodou, necháte chvíli odstát (v ideálním případě přes noc) a podle chuti dosladíte. A hlavně pořádně vychladit, teplá okurkáda není dobrá. Můžete ji připravovat z oloupaných nebo neoloupaných okurek, je to jedno, ale druhá varianta bude výrazně zelenější. Samotné okurky je dobré přecedit, pokud nechcete pít okurkový salát.
Okurková limonáda zní možná trochu zvláštně, ale je doopravdy chutná, osvěžující a rozhodně je to příjemné zpestření mezi těmi všemi nápoji, které obvykle pijeme. Takže, proč si ji nevychutnat i doma? Potřebujete jen následující ingredience a „recept“ (příprava je totiž tak snadná, že se to ani neodvažujeme nazvat receptem).
Skořice by se neměla užívat při žaludečních a střevních vředech. Skořice také může způsobovat alergii, pokud se tedy u vás objeví příznaky alergické reakce, nepoužívejte ji. Vliv většího množství skořice v těhotenství není znám. Objevují se protichůdné názory na vliv skořice na dělohu. V nízkých dávkách (respektive v přiměřených, na které je organismus zvyklý), je užívání skořice bezpečné. Skořice by stejně jako jiná koření neměla být podávána dětem do dvou let.
Zde je podrobný návod jak si doma připravit svou vlastní domácí skořicovou mast: mast ze skořice recept.
Domácí punč
Potřebujeme 0,5 l červeného vína, 1 dcl višňovky (nebo rumu či griotky), 1 balení vanilkového cukru, šťáva ze dvou pomerančů (nebo přibližně stejné množství kompotové šťávy), 3 hřebíčky, 1 celá skořice.
Přivedeme šťávu z ovoce a vanilkový cukr do varu, přidáme višňovku, griotku nebo rum a necháme utvořit pěnu. Přilijeme víno, hřebíček, skořici a zahříváme. Směs se nesmí vařit. Dosladíme podle chuti.
Pomerančový punč
Potřebuje 400 ml pomerančové šťávy, 400 ml vody, 100 ml koňaku, celá skořice a hřebíček.
Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.
Recept na čaj ze skořice na hubnutí (skořicový nápoj)
Tři plné čajové lžičky rozemleté skořice se rozmíchají s jednou plnou lžičkou jedlé sody bikarbony a pytlíček černého čaje, který může být i nemusí. Pokud máte problémy s vysokým tlakem, tak se jedlá soda sníží na polovinu. Vše se pak zalije litrem vařící vody a nechá se louhovat dokud voda nevychladne. Pak se směs přecedí a zabví se sedliny. Vzniklý roztok se dá v uzavřené nádobě vychladit. Voda se skořicí na hubnutí se pije čtyřikrát denně po jednom čtvrtlitrovém hrníčku. Skořicový nápoj chutná tak lahodně, že nebudete mít problémy tento čaj na hubnutí ze skořice pít dlouhodobě a dosáhnout tak na hubnoucí účinky skořice. Dávku postupem času snižovat nemusíte, protože nápoj nepůsobí organismu žádnou zátěž. Díky tomuto skořicovému nápoji se vám také povede lépe dodržovat pitný režim, což je až na vyjímky vždy zdravé. Tato limonáda se skořicí funguje na hubnutí především tím, že snižuje vylučování inzulinu do krve, což vede ke změně nakládání s krevním cukrem, který se pak neukládá v takové míře do tukových zásob a tělo i při stejném energetickém příjmu hubne. Díky těmto vlastnostem je nápoj ze skořice vhodný i pro diabetiky (diabetes mellitus prvního typu) a pro lidi trpící vysokým tlakem.
TIP na domácí skořicový zábal
Potřebujeme: větší množství bílého tučného jogurtu, pár kapek olivového oleje, 5 lžic skořice, fólii nebo rozstříhané mikrotenové sáčky, deku a hodinku jen pro sebe. Jogurt smícháme se skořicí, zakápneme ho olejem a promícháme. Směs aplikujeme na pokožku hlavně na stehna, boky a bříško. Poté zabalíme do folie, přikryjeme dekou a hodinku relaxujeme. Pokud dáváte přednost profesionální proceduře, navštivte například:
Skořice a med přirozeně zesvětlují vlasy. Med obsahuje přírodní peroxid vodíku, jenž má vynikající bělicí účinky. Skořice se zase vyznačuje depigmentačními schopnostmi (působí jak na pleť, tak na vlasy) a vlasy zesvětluje.
Skořice je vlastně usušená kůra stromu - skořicovníku. Nejznámější jsou 2 druhy skořicovníků - skořicovník cejlonský (je považován za kvalitnější, kůra vytváří typické "svitky") a skořicovník čínský. Vůni a chuť skořice vytváří především silice, hlavně aldehyd, eugenol, třísloviny i další složky. Pro vysoký obsah těchto látek se skořice hojně používá v léčitelství i v kosmetice.