Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA A ALKOHOL

OBSAH

Cvičení při rs

Zde je bezvadný návod na cviky, které zvládne každý člověk s roztroušenou sklerózou: roztroušená skleróza cviky.

Zdroj: Roztroušená skleróza

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA A VĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda roztroušenou sklerozu může mít 12-ti letý syn. Roztroušenou sklerozu má sestra a syn má podobné příznaky: rozmazané vidění, bolesti hlavy, bolest hlavy za očima, bolesti nohou. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv je roztroušená skleróza onemocnění spíše dospělých lidí, není vyloučen její výskyt ani u dětí. V předpubertálním věku se ale velmi těžko diagnostikuje, neboť příznaky mohou souviset s růstem nebo jinými onemocněními. Pokud máte v rodině již výskyt tohoto onemocnění, tak by bylo vhodné provést preventivní vyšetření u dětského neurologa, aby se předešlo zanedbání a případnému rozvoji onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza a věk

Jsou příznaky stejné u každé osoby?

Roztroušená skleróza má pestrý a nepředvídatelný průběh. U mnoha lidí začíná nemoc jediným příznakem, který může trvat několik měsíců až let bez progrese dalších příznaků. U jiných lidí se mohou příznaky zhoršovat v průběhu týdnů nebo měsíců. Existuje celá řada příznaků, ale jedinec může zažít jen jeden a nikdy nemusí mít další. Některé příznaky se mohou objevit jednou, vyřeší se a už se nemusí vrátit.

Zdroj: Roztroušená skleróza

Diskuze

V diskuzi ROZTROUŠENÁ SKLEROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Fous.

A ještě jsem zapoměl dodat že po MR. (míchy,mozku) je stav stabilní a nezhoršuje se. Díky A. Fous

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza

Jaké jsou typy příznaků?

Roztroušená skleróza má příznaky, které se dělí do tří kategorií: primární, sekundární a terciární.

Primární příznaky

Primární příznaky jsou přímým důsledkem demyelinizace, která narušuje přenos nervových signálů do svalů vykonávajících daný pohyb nebo do tělních orgánů, aby správně fungovaly. Mezi tyto příznaky patří slabost, třes, brnění, necitlivost, ztráta rovnováhy, zhoršení zraku, ochrnutí, problémy s močovým měchýřem nebo střevy. Aby se příznaky dále neprohlubovaly, užívají se léky, rehabilitace.

Sekundární příznaky

Sekundární příznaky vyplývají z prvotních příznaků – následný vznik proleženin neboli dekubitů nebo opakující se infekce močových cest či inkontinence, vzešlé z problémů s močovým měchýřem, Tyto příznaky mohou být léčeny, ale hlavním cílem je zabránit již primárním příznakům.

Terciární příznaky

Terciární příznaky jsou sociální, psychologické a kognitivní komplikace spojené s primárními a sekundárními příznaky. Častým problémem u lidí s roztroušenou sklerózou je deprese.

Zdroj: Roztroušená skleróza

Diskuze

V diskuzi NADBYTEK ŽELEZA-ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drood.

www.gizmag.com/ccsvi… .Dr. Zamboni nalezl souvislost mezi nadbytkem železa a roztroušenou sklerózou a objevil tím jednoduchou léčbu RS.Už tuto léčbu testoval někdo v ČR?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa-roztroušená skleróza

Co způsobuje příznaky?

K demyelinizaci nebo zhoršení ochranného pláště, který obklopuje nervová vlákna, může dojít v kterékoliv části mozku nebo míchy. Demyelinizace v nervech, které předávají signály do svalů, způsobuje problémy s pohybem (motorické příznaky), zatímco demyelinizace podél nervů, které přenášejí smyslové signály do mozku, způsobuje narušení vnímání.

Zdroj: Roztroušená skleróza

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Fous.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat a vědět co to znamená. Moje přítelkyně má 8 let RS. včas se ta nemoc podchytila,léčí se. A proto bych chtěl vědět že ze začátku ušla bez problémů 4km dnes po 8 letech neujde 200m. Po chvilce chůze jí vynechá pravá noha ( přestane fungovat) po chvilce odpočinku může zase jít. Nemyslíte si že by mohlo jít o něco jiného co s RS. nesouvisí. Jestli nemá třeba navštívit neurologa. Díky za odpověd A. Fous

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vynechání funkčnosti dolní končetiny při chůzi nejspíše souvisí s rozvojem roztroušené sklerózy. Určitě by bylo vhodné stav konzultovat s neurologem. Roztroušenou sklerózou zatím neumíme vyléčit, ale jen dokážeme zpomalit její devastační účinky. Proto neodkládejte návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza

Často řešené případy

Psychické problémy:

  • strach z vystoupení na veřejnosti;
  • strach ze zkoušky;
  • chorobná žárlivost;
  • obava z opuštění partnerem;
  • špatné vztahy s matkou;
  • nízké sebevědomí;
  • trauma ze zjištění diabetu dítěte;
  • školní šikana;
  • strach z úmrtí manžela;
  • problémy s pracovními vztahy;
  • potíže se studiem;
  • nezvládání pracovních povinností;
  • averze vůči manželovi;
  • strach z pavouků;
  • strach z neúspěchu při výběrovém řízení;
  • odvykání kouření;
  • komplikovaný vztah s dcerou;
  • strach ze změny zaměstnání;
  • blokovaný úspěch;
  • trauma z rozvodu.

Fyzické problémy a nemoci:

  • lupénka;
  • chronický zánět průdušek;
  • roztroušená skleróza;
  • hraniční hodnoty rakovinných markerů;
  • dýchací potíže;
  • chronická únava;
  • artritida;
  • bolesti páteře;
  • alergie na prach a roztoče;
  • atopický ekzém;
  • neohebný loket.

Zdroj: Terapie EFT

Příčiny systémové sklerózy

Systémová skleróza je považována za autoimunitní onemocnění. V důsledku této nemoci dochází k poškození buněk imunitního systému, které tak nemohou bojovat s viry či bakteriemi. Během tohoto stavu dochází k napadání pojivových tkání buněk. Bohužel existuje jen málo informací o tom, co tento problém způsobuje, ale jsou určeny některé faktory, které jsou považovány za prvotní spouštěče těchto autoimunitních reakcí, například:

  • cytomegalovirusová infekce;
  • genetická tendence;
  • působení chemických látek, jako jsou vinylchloridy, oxid křemičitý nebo deriváty benzenu.

Systémová skleróza postihuje asi dva ze 100 tisíc lidí. Ženy trpí čtyřnásobně vyšší tendencí k rozvoji systémové sklerózy ve srovnání s mužskými protějšky. Nejčastěji je postižena věková skupina od 25 do 55 let, velmi vzácně se objevuje u dětí.

Zdroj: Systémová skleróza

Alkohol a červenání tváří

Alkohol zahřívá a rozšiřuje cévy a zrychluje v nich krevní oběh a díky tomu způsobuje i červenání tváří. Někdy může alkohol napomoci i k trvalému pročervenání tváří, kdy se v pokožce obličeje vytvoří metličkové žilky, které alkohol rozšíří a více probarví do červena.

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi ROZTROUŠENÁ SKLEROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Fous.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat a vědět co to znamená. Moje přítelkyně má 8 let RS. včas se ta nemoc podchytila,léčí se. A proto bych chtěl vědět že ze začátku ušla bez problémů 4km dnes po 8 letech neujde 200m. Po chvilce chůze jí vynechá pravá noha ( přestane fungovat) po chvilce odpočinku může zase jít. Nemyslíte si že by mohlo jít o něco jiného co s RS. nesouvisí. Jestli nemá třeba navštívit neurologa. Díky za odpověd A. Fous

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

dobrý den, jsem na tom stejně , mám RS 7 let , zpočátku to bylo vcelku v pohodě - nějaký zakopávání o špičku chodidla , nějaký pády , unavená noha , ale teď tak třetí rok se už výkonnost snižuje rychlej a ujdu max . 200 m a to ještě s nordickými holemi a konec , unavená jak po maratonském běhu, nohy neposlouchají a musím si sednout, ovšem ne vždy je kam .
To vše má na svědomí RS . Já mám sice stacionární nález MR , ale vysokou klinickou aktivitu nemoci v papírech. Tak ať se přítelkyně drží a přeji hodně zdraví a síly .
Daniela (43)

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

Dobrý den, mám dotaz - jaká rizika z narkozy se vyskytují u osoby 62 leté s diagnosou ROZTROUŠENÁ SKLEROZA MOZKOMÍŠNÍ - když: diagnosa je v trvání již cca 35 let, stav je však z větší míry stabilizovaný tzn. pacient je relativně vitální, pohyblivý - cca 15 let se léčí preventivně injekcemi Avonex -interferon 1x týdně, má trochu problém se sítnicí jednoho oka - nekroza ve zcela nejperifernější části sítnice.Na kontrolní magn. rezonanci se nedávno obejvil drobný nález na míše na C 2 a C 7. Subjektivně je apcient bez potíží. Nyní čeká pacienta operace malinké pupeční kýly o velikosti cca 15mm. Prosím, jaká rizika v tomto případě hrozí...? Děkuji za informace. Leoš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje kalkulačka na výpočet pravděpodobnosti, že vlivem narkózy dojde k srdeční zástavě nebo infarktu myokardu. Jde o tak zvané perioperační riziko. Zde je odkaz:
www.mdcalc.com/calc/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Příznaky systémové sklerózy

Raynaudův syndrom je považován za jeden z prvotních příznaků systémové sklerózy, i když ne vždy k němu musí dojít. Raynaudova choroba je charakterizována dočasnými změnami na kůži, zejména při vystavení nízkým teplotám nebo stresu. Mohou se objevit změny kůže, zejména bledost, zmodrání a následně zarudnutí. V závislosti na typu systémové sklerózy se mohou symptomy lišit:

  • Ohraničená (limitovaná) kožní systémová skleróza se vyznačuje zesílenými skvrnami na kůži, předloktí, obličeji a nohou. Může dojít ke zduření a tvrdosti prsů, ale i k tvorbě vředů na konečcích prstů. Častým příznakem je pálení žáhy a obtížnost při polykání.
  • Difúzní (rozptýlená) kožní systémová skleróza má i jiné příznaky než jen kožní. Častým příznakem je únava, snížení váhy, bolest svalů, kyselost v žaludku, postiženy jsou i jiné orgány těla. Mezi další příznaky patří zvýšený krevní tlak, fibróza plic s plicní hypertenzí, snížená aktivita štítné žlázy, rozmazané vidění, dušnost a křeče.

Zdroj: Systémová skleróza

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ TINKTURU Z PUPENŮ - KOLIKA % ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Volf.

Dobrý den,
v receptu uvádíte: ... "Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody"...
Prosím, kolika % alkohol doporučujete použít do roztoku pro luhování pupenů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

60% alkohol.

Zdroj: diskuze Recept na domácí tinkturu z pupenů - kolika % alkohol

Kortikoidy a alkohol

Velmi střídmá konzumace alkoholu by při užívání tablet léku Prednison či Medrol neměla vadit. Ale alkohol se při užívání kortikoidů obecně nedoporučuje. Není vhodné během léčby pít alkoholické nápoje, protože zde hrozí riziko vzniku vředů a krvácení v žaludku a ve střevech.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ VÝROBU TINKTURY Z PUPENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

Dobrý den, lze použít k výrobě jen 40-45% alkohol a jaký bude v tom případě poměr alkohol:voda ?
Děkuji za odpověď.
VK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při použití 40% alkoholu se mění poměr vody na jeden díl alkoholu 40% použijte jen jeden díl vody.

Zdroj: diskuze Recept na domácí výrobu tinktury z pupenů

Endiaron a alkohol

Při léčbě Endiaronem se vyhněte konzumaci alkoholu.

Zdroj: Endiaron a alkohol

Léčba systémové sklerózy

Systémová skleróza se nedá vyléčit, proto se léčebný režim zaměřuje na potlačení příznaků, zastavení progrese onemocnění, odhalování a léčení komplikací a omezení postižení. Zde jsou některé z přírodních možností léčby:

  • Lokální aplikace hydratačních krémů nebo gelů s obsahem Aloe vera. Aplikování těchto produktů s pravidelným uvolňovacím cvičením může pomoci předejít kožním příznakům nebo omezit již vytvořené.
  • Omezení nadměrné konzumace jídla, doporučuje se dostatečný příjem tekutin a tvorba kvalitního jídelníčku. Obojí vám pomůže také s efektivní péčí o srdce.
  • Existuje celá řada přírodních prostředků pro domácí ošetření řízené hypertenze, hypotyreózy a rychlé léčby infekcí.

Domácí opravné prostředky a přírodní léky jsou velmi prospěšné, ale pokud dojde ke zhoršení příznaků, je nutná konzultace s lékařem.

Zdroj: Systémová skleróza

Osobní alkohol tester

Alkohol testery splňují všechny požadavky pro osobní detekci alkoholu. Pro řidiče je nejdůležitější, že alkohol testery dokážou detekovat i malé množství alkoholu, tedy i nulovou hodnotou alkoholu v krvi, což je nejpodstatnější. To bývá problémem u levných (povětšinou reklamních) alkohol testerů, tyto alkohol testery nulovou hladinu nedokážou detekovat. Vůbec všechny alkohol testery z naší nabídky nulovou hodnotu naměřit zvládnou, nemusíte se pak obávat nepříjemností, ztráty trestných bodů či nižších reakcí při jízdě. U kvalitních alkohol testerů je samozřejmostí kalibrace a výměna čidla přímo konkrétní firmou, což je pak řadí do jiné prodejní sorty, než jsou „hračky na pár použití“.

Nízká cena je u těchto alkohol testerů dána tím, že jsou přímo specializované na základní funkci a tou je přesná detekce alkoholu v dechu/plicích člověka.

Zde je seznam nejlevnějších cen alkohol testerů.

Zdroj: Alkohol za volantem

Antibiotika alkohol – zpovědnice

Pití alkoholu při užívání antibiotik může mít za následky různé zdravotní komplikace, jako například bolesti břicha, střevní potíže, bolesti hlavy, závratě, teploty, dávivý kašel a podobně.

Antibiotika mohou při konzumaci s alkoholem přestat zabírat a vy si tak prodloužíte dobu léčby. Určitě by bylo dobré alkohol při antibiotické léčbě vynechat.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Mast s kortikoidy

U zevního použití kortikoidů nedochází k systémovému vstřebávání léků, takže konzumace alkoholu v minimálním množství je tolerována, i když se jedná o zátěž organismu obecně a alkohol může zhoršit kožní projevy onemocnění.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Alkohol v kosmetice

Při rozsáhlé a pravidelné aplikaci alkoholové kosmetiky je nepravděpodobné, že dojde k tvorbě pupínků, protože alkohol inhibuje hydro-lipidovou vrstvu kůže. Kůže potřebuje (v závislosti na typu pleti) dvou- až šestihodinový odpočinek pro obnovu ochranného kyselinového pláště. Alkohol obsažený v pleťových vodách nebo zánětlivých esencích má dezinfekční účinky a zaručeně pomáhá.

Zdroj: Pupínky po alkoholu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP