Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠPATNÁ JÁTRA

OBSAH

Akné a játra

Játra metabolizují tuk a ten se pak při špatné funkci tohoto orgánu usazuje v pórech a ucpává je. Játra mohou být zatížena mnoha příčinami, jako jsou plísně ve střevech, porušená sliznice střeva, přes kterou se dostává do jater hodně toxických látek. Hraje zde roli strava, psychické stresy, nejrůznější toxiny, ať už ve stravě nebo v ovzduší, ale i virové zátěže. Při léčbě je třeba zlepšit imunitu, odlehčit játrům, upravit stravu.

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi PROC JSOU ŠPATNA JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

muze to byt antikoncepci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Na podporu funkce jater mi byl doporučený ostropestřec. Moje babička, kdysi užívala jako bylinku ale já bych raději něco pravidelného v tabletkách. Nemáte někdo zkušenost?

Zdroj: diskuze Proc jsou špatna játra

Játra a suché ruce

Kdykoliv se přejídáme nebo jíme zpracované či smažené potraviny přetěžujeme játra. Játra jsou pak přepracované a přetížené. Přetížení jater může následně způsobit převýšení toxinů a tuků, což má mimo jiné i nepříjemný vliv na pokožku a potažmo na výskyt suché kůže na rukou. Existuje celá řada potravin, které nám pomohou s očistou jater.

Zdroj: Suché ruce

Diskuze

V diskuzi MIRENA ANTIKONCEPCE A VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva štěpánová.

dobrý den je mi 57let mam mirenu 5let byla jsem na gastro a sono mam špatna játra lekařka mi nedoporučuje ješte vymněnit mirenu na dalších 5let ale gynekolog mi tvrdi opak kvuli přechodu nevim co dělat.děkuji za odpověd.Eva

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mirena antikoncepce a vedlejší účinky

Pikantní králičí játra

Suroviny:

  • játra z 1 králíka
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • chilli
  • troška vody

Postup:

Dobře očištěná játra nakrájejte na kostičky. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte játra, kmín, podlijte vodou a duste doměkka. Poté přidejte sůl, drcený česnek, trošku chilli, kečup a prohřejte. Servírujte nejlépe s rýží nebo chlebem.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi CHRONICKY ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se mohu oočkovat proti žloutence, když mám chronickz ztučnělá játra a vysoké hodnoty testů, letím totiž do Afriky, děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Já mám super zkušenost co se týče podpory funkce jater s ostropestřcem, beru ho v pilulkách od www.naturevia.cz, mají mimo to i super probiotika. Měla jsem špatné jaterní testy a po další kontrole mě doktorka chválila, že mi to pomáhá.

Zdroj: diskuze Chronicky ztučnělá játra

Proč jíst játra

Králičí játra jsou přímo delikatesa, a navíc vnitřní orgány zvířat mají vysoký obsah minerálních látek, především železa, fosforu a vápníku. Dále obsahují některé vitamíny A, B, D, C a plnohodnotné bílkoviny jako svalovina. Játra jsou v podstatě biologicky nejhodnotnější potravinou, mají nejvyšší koncentraci stopových prvků a vitaminu A a D (zejména rybí a drůbeží játra). A ještě jedna důležitá poznámka na okraj: játra solte až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.

Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.

Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Krištofová.

Dobrý den, chťěla jsem si pročistit játra ostropestřem,myslela jsem že čajem ale známí tvrdí že ne že se pomele a ráno na lačno 1 lžička zapije vodou, nemůže mi to uškodit když mám ve žlučníku drť ?
Jestli je lepší čaj tak jak dlouho luhovat a jakě množství ??? Už to beru měsíc.
Moc dekuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Otec pleskač www stránky

Králičí játra na cibulce

Suroviny:

  • 600 g králičích jater
  • 120 g cibule
  • 40 g másla
  • 50 g oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

Dobře očištěná, opláchnutá játra nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli na kolečka. Cibulku orestujte na oleji dorůžova, vložte na ni játra, mírně je opepřete a opečte po obou stranách. Přidejte máslo, játra velmi krátce poduste, mírně osolte a ihned podávejte. Jako přílohu servírujte například vařené či opékané brambory nebo rýži a salát.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi ŽLUČNÍK A JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirglová Liběna.

Dobrý den,byla jsem u paní,která se zabývá činskou medicinou a zjistila mi špatnou funkci jater a žlučníku.Játra pracují na 200% a žlučník na méně jak 100%.mohli by jste mi doporučit nějakou tinkturu s pupenů?Děkuji Jirglová Liběna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Tinkturu neznám, ale nezkoušela jste na podporu funkce jater třeba ostorpestřec?

Zdroj: diskuze Žlučník a játra

Alkohol

Pokud jsou vaše ztučnělá játra následkem pití alkoholu, tak ho nesmíte pít vůbec. Další konzumace alkoholu může vést k závažnějšímu poškození jater. Pokud máte nealkoholicky ztučnělá játra, může být v pořádku dát si drink jednou za čas, ale ne častěji než každý druhý měsíc. Nejprve se zeptejte svého lékaře.

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Diskuze

V diskuzi VINŠOVÁ, SVĚTLANA:JÍDELNÍČEK PRO NEMOCNÁ JÁTRA ČLÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den, poradí mi někdo, kde najdu uvedený článek?
je na internetu uveden jako zdroj, z něhož bylo čerpáno pro jídelníček k tomuto
onemocnění. Děkuji všem, kteří mi odpovědí. Milena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Článek je možné najít zde: www.ceskenemoci.cz/j…

Zdroj: diskuze Vinšová, světlana:jídelníček pro nemocná játra článek

Tmavé kruhy pod očima a játra

Tmavé kruhy pod očima znamenají, že není něco v pořádku s játry, nemusí se jednat o onemocnění, ale o zatížení. Je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra. Kruhy pod očima mohou být nahnědlé, namodralé, načervenalé. Pokud byste jedli pouze zeleninu, tak jsou kruhy pod očima menší a světlejší.

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi KRMENÍ ČIVAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miksovska.

Jsou pro roční civavu vhodná ke krmení drůbeží játra?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krmení čivavy

Králičí játra na pórku

Suroviny:

  • 400 g králičích jater
  • 200–300 g bílé části pórku
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g másla
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup:

V kastrolu na směsi oleje s máslem osmahněte na menší kousky nakrájená králičí játra, opepřete, přidejte na proužky nakrájený pórek a pod pokličkou duste doměkka. Nakonec pokrm osolte. Vhodnou přílohou budou brambory či chléb.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi BOLEST JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava Mašková.

Dobrý den,
mám zvětšená játra a bolí mi při zmačknutí břicha, Mám divnou chuť v puse. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest jater

Zmenšená játra

Zmenšená játra u psa mohou signalizovat vrozenou vadu. Vrozené poruchy se projevují v raném věku psa.

Příznaky:

  • nechuť k jídlu
  • deprese
  • zvracení a průjem
  • hubnutí

Zdroj: Příčiny onemocnění jater u psa

Diskuze

V diskuzi CO ZPŮSOBUJE ŠPATNÁ FUNKCE ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Janusová.

Dodrý den. Chci se zeptat jestli může mít podíl špatná funkce štítné žlázy na depresých. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Moje vysledky FT4 12,09 pmol hTSH 7,019 mU/l.Dg.autoim .Dg.autoim thyreoltida shypolhyreososu steatoheaptilida. Mam nedočinnost štitné žlazy. A jak je možno lečit alternativní medicinou. Jsem alergik na léky, penicilin, dumox,ketazon Faktu Proctoglivenol,Biseptol,Corsin eutrylox cordaron Sotahexal Walfarin Tetanus. Béru letrox rano 100.Děkuji za odpověd spozdravem Irena . Je mi 77 let.

Zdroj: diskuze Co způsobuje špatná funkce štítné žlázy

Jak snížit zvýšené jaterní testy

U postižení jater bývají všechny 4 enzymy zvýšené. Důležité je dodržovat dietu, úplnou abstinenci alkoholu, dlouhodobý šetřící režim a užívat podpůrné preparáty. Tyto léky jsou bylinného původu a pomáhají regenerovat játra. Patří sem Lagosa nebo Esenciale forte.

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi VYSOKÉ GMT JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Rýdlová Jiříková.

Co je nejlepší na hodně vysoké GMT? Chci kvalitu ne platit reklamu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vysoké gmt játra

Na játra ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský podporuje růst nových jaterních buněk. Hlavní léčivou složkou této byliny jsou flavonolignany silybin, silydianin a silychristin, kterým se říká silymarin. Tyto látky chrání játra tím, že zabraňují vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Navíc podporují regeneraci poškozených jaterních buněk a posilují imunitní systém. Ostropestřce se užívá při poškození jater při žloutence, cirhóze či otravách alkoholem, drogami, průmyslovými jedy nebo houbami.

Zdroj: Játra

Úloha jater

Každý z orgánů našeho těla plní jiné úkoly. Játra jsou bezpochyby jedním z nejdůležitějších orgánů, protože se podílejí na téměř každém procesu, který se děje v těle. Nejenže se účastní trávení jídla, ale také normalizují metabolismus lipidů a bílkovin. To, čím jsou játra tak výjimečná, je jejich vlastní schopnost regenerace. Je to jediný orgán, který má tuto schopnost. Schopnost regenerace jater je ale podmíněna vyváženou stravou a vhodnými doplňky. Essentiale Forte (hovorově esenciale) mohou úspěšně používat všichni lidé, bez ohledu na to, zda mají nebo nemají problémy s játry. Můj přítel měl hepatitidu a jeho lékař mu poradil, aby si vzal tyto pilulky, aby si uzdravil a chránil játra.

Zdroj: Lék na játra Essentiale a jeho cena pro pacienta

Játrová omáčka pro děti

Ingredience: 400 g drůbežích jater, 6 lžic másla, 1 cibule, 4 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Očištěná játra uvaříme doměkka. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a s moukou utvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme chladným vývarem z jater. Za občasného míchání provaříme. Játra nastrouháme do hotové omáčky, prohřejeme a nepatrně osolíme. Podáváme s rýží.

Zdroj: Játrová omáčka

Játrová omáčka s knedlíkem

Ingredience: 500 g vepřových jater, 200 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 l hovězího vývaru, sůl, kmín celý, pepř mletý, hladká mouka

Technologický postup: Na pánvi rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu, nasypeme kmín, přidáme cibulku nasekanou najemno a osmažíme tak, aby byla sklovitá. Poté vložíme játra nakrájená na kostičky. Játra lehce osmahneme, podlijeme trochou vývaru, opepříme. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Po změknutí přilijeme zbytek vývaru, játra vyndáme z omáčky a půlku z nich rozmixujeme. Omáčku přecedíme, vložíme rozmixovaná játra, dosolíme. Přivedeme k varu, zahustíme moukou s vodou a vaříme na mírném ohni za častého míchání po dobu minimálně 10 minut. Nakonec vložíme do omáčky zbytek jater a lehce povaříme, aby se játra prohřála. Pravou játrovou omáčku můžeme podávat s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Zdroj: Játrová omáčka

Játra a alkohol

K poškození jater stačí 2 deci alkoholu denně. Přibližně 0,7 litru vína po dobu 20 let vyvolá u mužů vazivovou přestavbu jater, takzvanou cirhózu jater. U žen je to ještě o dvě třetiny méně, tedy už něco přes 2 dcl vína denně. Ochraně jater můžeme mimo zdravé a vyvážené životosprávy jednou za čas pomoci očistnou kúrou, a to užíváním preventivních přípravků ideálně kombinujících játrům prospěšné látky, jako je cholin, ostropestřec mariánský, inositol, vitamíny C a E, vápník a kyselina pantotenová.

Zdroj: Játra

Králičí jatýrka na rozmarýnu

Suroviny

  • játra z 1 králíka
  • špetka rozmarýnu
  • 1 stroužek česneku
  • 2–3 lžíce dezertního vína Madeira nebo Portské (lze použít také jiný chuťově výrazný alkohol – koňak, brandy a podobně
  • olivový olej
  • 2 krajíčky chleba (lze použít jak světlý, tak i tmavý, ale klidně i rozkrojenou bagetu)
  • sůl
  • pepř

Postup:

Omytá a očištěná játra rozkrájejte na větší kousky, česnek rozdrťte plochou stranou nože a pak nasekejte nahrubo. Na pánvičce rozehřejte olivový olej a vložte do něj rozmarýn. Po chvíli přidejte česnek, který krátce opečte, dejte však pozor, aby se vám nespálil. Do pánve vhoďte játra, orestujte je, a až budou téměř hotová, přilijte víno (nebo jiný alkohol), osolte, opepřete a ještě chvíli restujte, aby játra pěkně vstřebala chuť a vůni. Játra vyndejte na talířek, do pánve nalijte ještě trochu olivového oleje a vína, nechte je trošičku odpařit a pak na oleji opečte z jedné strany chléb. Na talíř servírujte chléb opečenou stranou nahoru, na něj rozložte játra, která ještě můžete přizdobit snítkami čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, kopr, fenykl a jiné dle vlastní chuti a fantazie).

Zdroj: Recepty na králičí játra


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP