Téma: 

rýže

Glykemický index

Glykemický index rýže

Tmavá rýže má hodnotu glykemického indexu 50. Naopak rýže předvařená má hodnotu 85.

Zdroj: Glykemický index
Zveřejněno dne: 23.5.2014

Diskuze: Re: nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin
Odesláno dne: 5.6.2016 uživatelem Cempírek

Glykemický index

Glykemický index – výpočet

GI potraviny/100 a výsledek se vynásobí počtem sacharidů v potravině.

  • 100 g rýže = 80 g sacharidů – 120 g rýže = 96 g sacharidů
  • 100 g medu = 82 g sacharidů – 40 g medu = 33 g sacharidů

Například výpočet pro 120 g rýže:

  • (GI 55/100) × 96 g = 53

Výpočet pro 40 g medu:

  • (GI 85/100) × 33 g = 28

Zdroj: Glykemický index
Zveřejněno dne: 23.5.2014

Diskuze: kyselina močova

Dobrý den,je mi 63let.Ode dneška mám užívat Milurit.Nikde jsem nevyčetla zda mohu při dietě jíst pohanku,jáhly,ovesné vločky.Rýže někde se zakazuje,někde povoluje.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kyselina močova
Odesláno dne: 3.3.2016 uživatelem Marie Svatosova

Jak zastavit průjem u kojenců

Potřebné věci

  • cukr
  • sůl
  • rýže

Zdroj: Jak zastavit průjem u kojenců
Zveřejněno dne: 28.2.2013

Diskuze: Re: průjem u dospělých

Způsobů, jak se zbavit průjmu je několik. Vy jste si vybrala ten nejstarší ve formě diety. Tento způsob léčby je také účinný a vede k vyléčení. Pokud tedy příznaky, jako jsou křeče a vodnatá stolice, mizí, tak již není třeba užívat endiaron. Na zhutnění stolice funguje hořká čokoláda nebo vařená rýže s mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průjem u dospělých
Odesláno dne: 28.12.2014 uživatelem Cempírek

Léčba průjmu

Babské rady co na průjem:

  • každou půl hodinu vypít hrnek jablečného moštu rozředěného s čistou vodou,
  • čtyřikrát za den vypít hrnek černého neslazeného čaje nebo lépe čaje z malinových listů,
  • vařená bílá dobře oloupaná rýže, která je prakticky bez vlákniny, pomáhá utišit průjem, rýže se jí půl hrnku vařené rýže každé dvě hodiny,
  • banány také dobře staví a navíc banány obsahují cenný draslík, který při průjmu zrychleně ztrácíme, bánany stačí dva za den,
  • oloupaná jablka nebo kdoule v množství 1/4 hrnku každoou hodinu, jablka je dobré nastrouhat,
  • jogurty s živými kulturami, s označením "active", v množství 1/2 hrnku dvakrát denně,
  • po dobu průjmu je třeba úplně vyřadit tuky a cukry a také umělé sladidlo sorbitol.

Zdroj: Léčba průjmu
Zveřejněno dne: 29.7.2012

Diskuze: žlutá stolice

Dobrý den,
chci se zeptat. Už nějakou dobu mám žlutou stolici. Měl jsem před pár měsici větší jaterní testy. Ale užívám čaje, LIV 52, bral jsem essential forte tak snad to kleslo. Ale ta stolice mě znepokojuje jsem závodní kulturista. Užívám jen supplementy jako protein či bcaa apd. Moje strava taky není špatná. Převážně rýže, vločky ovesné, kuřecí maso, nějaká koření. Děkuji

Zdroj: diskuze Žlutá stolice
Odesláno dne: 3.1.2014 uživatelem Jiří Procházka

Strava při chronickém onemocnění ledvin

Potraviny se správným obsahem draslíku

Vybírejte si i potraviny, které mají správné množství draslíku. V náhražkách soli může být také velmi vysoký obsah draslíku. Přečtěte si vždy štítek na potravině a zkontrolujte, zda výrobce používá náhražky soli. Před konzumací pod tekoucí vodou opláchněte konzervované ovoce a zeleninu.

Mezi potraviny s nízkým obsahem draslíku patří: jablka, broskve, mrkev, zelené fazolky, bílý chléb a těstoviny, bílá rýže, neobohacené rýžové mléko, vařená rýže, vařená pšenice. Mezi potraviny s vyšším obsahem draslíku patří: pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, hnědé obiloviny, mléčné výrobky, celozrnný chléb a těstoviny, fazole a ořechy.

Rovněž česnek a cibule jsou vhodnými potravinami při ledvinné dietě, mají totiž nízký obsah sodíku a vykazují antioxidační a protizánětlivé účinky. Navíc čerstvá cibule má nízký obsah draslíku.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin
Zveřejněno dne: 20.6.2016

Diskuze: Re: bolesti bricha a zluta ridka stolice

Tohle vypadá na špatné zažívání, spíše na špatnou funkci žlučníku a nedostatečné vylučování žluče do dvanáctníku. To by se určitě potvrdilo při rozboru stolice, na který nyní čekáte. Normální dávky vitamínu B v tomto případě nemají na vaše problémy vliv. Já bych Vám prozatím doporučil beztukovou dietu.
Jídelníček beztukové diety:
- ráno: suchý rohlík a neslazený černý čaj
- poledne: vařená osolená rýže s nakrájenou vařenou mrkví
- večer: libové maso (pečené, vařené nebo grilované) s krajícem pšenično-žitného chleba.
Mezi hlavními jídly můžete jíst suché pečivo a také můžete zařadit několik dílků pravé hořké čokolády, ale tu jen dopoledne. Hodně pijte černý neslazený čaj a vodu bez bublin, popřípadě vhodné bylinkové čaje. Není to moc chutné, ale zabírá to na průjem. Napište sem jestli se to po tom zlepšilo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti bricha a zluta ridka stolice
Odesláno dne: 13.5.2012 uživatelem Cempírek

Glykemický index

Glykemický index potravin – tabulka

  • Pivo - 110
  • Hranolky, bramborová kaše - 95
  • Čistý cukr, med - 90–100
  • Předvařená rýže v sáčku - 90
  • Corn flakes, popcorn - 85
  • Rohlík, bageta - 85
  • Mrkev vařená - 85
  • Chipsy - 80
  • Coca Cola - 70
  • Meloun, banán, hrozinky - 70
  • Kukuřice - 70
  • Kobliha, vafle, croissant - 65–75
  • Brambory ve slupce - 65
  • Celozrnný chléb - 65
  • Bebe dobré ráno - 55
  • Rýže neloupaná - 50
  • Jogurt - 35
  • Mrkev syrová - 35
  • Fazole, cizrna - 30–40
  • Čočka, hrách - 25
  • Jablko, meruňky, broskev - 25
  • Švestky, grapefruit, třešně - 22
  • Hořká čokoláda 70% - 22
  • Vlašské ořechy - 15
  • Kořenová zelenina, brokolice, saláty, zelí, houby, cibule, česnek, paprika, rajčata, cukety - 10
  • Voda - 0

Zdroj: Glykemický index
Zveřejněno dne: 23.5.2014

Léčivé recepty z octa

Japonský rýžový ocet

Japonsko je nejslavnější zemí na světě, která vyrábí rýžový ocet. Převážná část octa se vyrábí ze zbytků saké (japonské víno). Tento ocet je velmi podobný našemu bílému octu, ale vyrábí se z hnědé rýže a používá se nejen pro vaření, ale i k léčení. Ocet vyrobený z hnědé rýže má pětkrát větší množství aminokyselin, konkrétně obsahuje 20 aminokyselin a také 16 organických kyselin. Pomáhá udržovat dobré zdraví a zpomaluje stárnutí, protože zabraňuje vzniku dvou mastných kyselin. To je důležité pro dobré zdraví a dlouhý život ve dvou směrech. Ten první se týká poškození volných radikálů, druhý pak vytváření cholesterolu, který se udržuje na stěnách cév. Také japonský sushi průmysl je závislý na schopnostech tohoto octa, a to zejména při zabraňování růstu bakterií na syrových rybách.

Zdroj: Léčivé recepty z octa
Zveřejněno dne: 17.6.2013

Selen na rychlejší růst vlasů

Potraviny bohaté na selen

Mezi nejbohatší zdroje selenu patří para ořechy, dary moře, drůbež a maso a zejména vnitřnosti (ledviny, játra, slezina a slinivka). Celá zrna, ovesné vločky a hnědá rýže mohou také obsahovat významné množství selenu – závisí to na obsahu selenu v půdě, v niž byly pěstovány.

 

Zdroj: Selen na rychlejší růst vlasů
Zveřejněno dne: 31.1.2012

Co to je quinoa

Základní příprava

Jak vařit merlík? Semena rostliny jsou obalena saponiny, které mají hořkou chuť a ve větším množství jsou toxické, proto se tato potravina musí geneticky modifikovat. Je dobré semena přes noc namočit do vody, ráno vodu slít a semena pak uvařit v čisté vodě. Kvinoa se používá stejným způsobem jako rýže. Odrolená nenamočená semena lze umlít a použít jako mouku.

Zdroj: Co to je quinoa
Zveřejněno dne: 10.2.2017

Jak zastavit průjem u kojenců

Instrukce

  • Nedopusťte, aby bylo dítě dehydrované. Vytvořte v šálku vody směs ze ¼ lžičky soli a lžičky cukru. Směs zamíchejte a nalijte ji do kojenecké láhve. Nechte dítě vypít celou láhev s obsahem hydratační tekutiny. Cukr a sůl doplňují elektrolyty, které napomáhají při trávení a zabraňují nadměrné dehydrataci.
  • Kojenecká strava by měla obsahovat rýži a ovesné obiloviny. Rýže a ovesné výrobky zpevňují stolici u kojenců. Dítě by mělo dostat teplé jídlo z obilovin hned ráno (1/4 šálku). K obědu a večeři se doporučuje ¼ šálku vařené rýže. Tato strava prokazatelně vede k pevnější stolici.
  • Vyhněte se přísunu mléčných výrobků, jako je mléko a sýry, zejména při přetrvávajícím průjmu. Laktóza obsažená v mléčných výrobcích může dráždit střeva kojenců a způsobit plynatost a křeče.
  • Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny způsobují nadýmání, plynatost a nepohodlí u kojenců. Nadměrná vláknina podporuje tvorbu stolice a může vést k většímu průjmu.
  • Doporučuje se krmit kojence jablečnou dření. Jablka obsahují pektin, který rovněž způsobuje pevnější stolici. Dítě by mělo mít přísun ¼ šálku jablečné dřeně každé čtyři hodiny do té doby, dokud nezačne stolice tvrdnout.

Zdroj: Jak zastavit průjem u kojenců
Zveřejněno dne: 28.2.2013


SiteMAP