Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SÁČEK

OBSAH

Pohankový čaj se šípkem

Pohankový čaj je vyroben z natí a slupek pohanky s přídavkem šípku. Jeden nálevový sáček obsahuje 30 % sušené pohankové nati, 30 % pohankových slupek a 20 % sušeného šípku. Jednou z možností, jak chutně a kvalitně zajišťovat tělu dostatek retinu a vitamínu C, je pravidelné pití pohankového čaje se šípkem.

Postup: Sáček přelijte horkou vodou a nechte louhovat 10 minut. Poté sáček vyjměte a můžete čaj konzumovat. K tomuto čaji se jako sladidlo výborně hodí med. Jedno balení „Pohankového čaje“ obsahuje 20 nálevových sáčků.

Zdroj: Čaj z pohanky

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Co je to Magnosolv

Magnosolv je přípravek předepisovaný lidem s nedostatkem hořčíku. Účinnou složkou přípravku je již zmíněný hořčík neboli magnesium. Magnosolv se vyrábí v podobě sáčků obsahujících bílý krystalický prášek, který obsahuje drobné granule. Prášek se rozpouští ve vodě a výsledný roztok se pije. Běžná dávka pro dospělého člověka je 1–2 sáčky denně. Přípravek má příjemnou citrónovou příchuť. Magnosolv nemá velké vedlejší účinky, nicméně se nedoporučuje překročit denní doporučené dávky. Zvýšený přísun hořčíku totiž může vyvolat svalovou slabost, únavu a průjmy.

sáček o hmotnosti 6,1 g obsahuje:

  • 670 mg lehkého zásaditého uhličitanu hořečnatého (= 169 mg hořčíku),
  • 342 mg lehkého oxidu hořečnatého (= 196 mg hořčíku).

Celkový obsah hořčíku je 365 mg, což odpovídá 15 mmol hořečnatých iontů.

Pomocné látky se známým účinkem:

  • Jeden sáček obsahuje 238,93 mg (10,39 mmol) sodíku.
  • Jeden sáček obsahuje 194,8 mg (5 mmol) draslíku.

Léková forma:

Bílý krystalický prášek citrónové vůně pro přípravu perorálního roztoku.

Zdroj: Na co se používá Magnosolv?

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁNĚT PRŮDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Michalíková.

Osvědčil se mě následujíci babský recept"
sáček černého čaje vyluhuji, Po deseti minutách sáček vyndám, přidám asi půl cm plátek normálního másla,rozpustit a lžičku medu. Med až do chladnějč´šího, aby se nezničily dobré látky obsažené v medu.
Pije se třeba až třikrát za den.
Vypadá recept divně, ale jednak pomáhá a jednak kdo okusí zjistí, že je velmi lahodný.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak léčit zánět průdušek

Nejlepší obklad na oteklý kotník

Na oteklý kotník okamžitě přiložte ledový obklad. Je vhodné použít sáček na led. Chlad příznivě tlumí otok i bolest. Sáček na led se velmi dobře přizpůsobí každé části těla. Sáček je určen k opakovanému použití, je plnitelný ledem, má nepropustnou vnitřní vrstvu, dobře uzavíratelné a těsnicí víčko.

Zdroj: Obklady na otoky nohou

Diskuze

V diskuzi PROSTATA UPEVNĚNÍ SBĚRNÉHO SÁČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karas Josef.

jak nejlépe upevnit sběrný sáček na moč

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prostata upevnění sběrného sáčku

Antistresový čaj

Antistresový zelený čaj je nápoj s přírodní příchutí citronové trávy, gotukoly, zázvoru, levandule, kmínu a fenyklu. Obsahuje 25 sáčků. Stres odbourává pomocí vyváženého obsahu bylinek. Bylinky zklidní vaši rozbouřenou mysl a uvolní svalové napětí.

Sáček čaje ponořte do hrnku s horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Poté sáček vyjměte a čaj postupně popíjejte. Takto připravený čaj konzumujte 3x denně.

Pokud máte raději sypaný čaj, tak i tady existuje několik variant, které můžete použít. Zde je cena antistresového čaje.

Zdroj: Pomocníci proti stresu

Diskuze

V diskuzi VÝVOD PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Mění se sáček denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bláha Emil.

V roce 2017 jsem byl 38x ozařován pro rakovinu¨ ¨prostaty.Ozařováním mě poškodíli tlusté střevo 8 cm od konečníku (krvácím už rok ) Vyjmout tu poškozenou část nejde protože je blízko konečníku.Zda je možné udělet dočasný vývod před poškozeným místem a po zahojení dané části střevo znovu napojit. Takhle je ta poškozená část neustále rušena stolicí . Nebo mě hrozí trvalý vývod,protože tak jak to mám teď se stav stále zhoršuje Už má 4 transfuze
a věčně prý transfuze nelze dávat,
Moc děkuji za odpověď Bláha Emil Nové Město na Moravě

Zdroj: diskuze Vývod po operaci tlustého střeva

Švédský koláč s ovocem

Těsto

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • sáček prášku do pečiva
  • sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Stejně jako u předchozího receptu všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na poloviny. Jednu polovinu nasypte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu nechte na potom.

Náplň

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek ovoce – borůvky, lesní ovoce, maliny, ostružiny, jahody, meruňky, hrušky, švestky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 2 tvarohy
  • sáček vanilkového cukru
  • 1 máslo

Postup:

Smíchejte vejce, cukr, zakysanou smetanu, tvarohy a vanilkový cukr. Pomalu náplň nalijte na plech na vrstvu sypké směsi, přidejte ovoce a rovnoměrně zasypte zbylou sypkou směsí. Na povrch nakrájejte, nastrouhejte nebo nalijte máslo a koláč dejte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 45 minut. Koláč nechte vychladnout, ztuhnout a podávejte.

Zdroj: Švédský koláč

Poradna

V naší poradně s názvem HORCIK A PRIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den užívám Magnosolv jeden sáček ob den a dozvěděla jsem se že se po něm přibirá na váze.To bych nerada .Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tak to je ale pěkný nesmysl! Na váze se přibírá z nadměrné stravy a nedostatku pohybu. Ale určitě se nepřibere po nějakém prášku. To dá přece rozum, né? Hořčík je skvělý na kosti a proti svalovým křečím. Také se po něm dobře spí a proto je lepší užívat ho večer.

Zdroj: diskuze Horcik a pribirani

Skořicová mast - návod

Na skořicovou mast budete potřebovat:

  • 6 trubiček skořice
  • 100 ml olivového oleje
  • sáček želatiny agar
  • 2 kapsle vitamínu E 400 mg
  • 1 lžička čerstvé citonové šťávy

Zdroj: Skořicová mast - návod na výrobu

Diskuze

V diskuzi ZELENÝ ČAJ A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Zelený čaj je už dlouho proslavený jako bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů. Nové studie k tomu ukazují, že aktivní složka katechin dokáže také nastartovat metabolismus. Vědci provedli řadu výzkumů a zjistili, že ti, kteří pijí zelený čaj, zhubli více.
Nejdůležitější antioxidant, který najdete v zeleném čaji, se jmenuje EGCG. Je skvělou prevencí proti rakovině, nemocem srdce a cév. Vhodná dávka je 90 miligramů denně, což jsou čtyři šálky teplého zeleného čaje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Zelený čaj stojí pár kaček, podle toho v jaké směsi si ho chcete koupit. Buď jako sáček nebo já ho beru v tabletách.

Zdroj: diskuze Zelený čaj a hubnutí

Efassor

Efassor je speciální odbarvovač na vlasy z drogerie DM, určený pro odstranění nežádoucí barvy z vlasů. Účinně odstraňuje nežádoucí barvu z vlasů a rychlého a efektivního odstranění barvy docílíte bez poškození. Přípravek je vhodné použít pro korekci stávající barvy nebo pro její úplné odstranění. Lze aplikovat na celou hlavu nebo na jednotlivé partie.

Použití:

Aplikujte vždy na suché, neumyté vlasy. Potřete vlasy směsí nebo aplikujte pomocí štětce jen na jednotlivé partie. Po dobu působení vlasy masírujte.

Pro odstranění barvy:

Smíchejte 1 sáček přípravku Efassor a 60 ml teplé vody, naneste a nechte působit 5 až 20 minut.

Pro zesvětlení až o 1 tón:

Smíchejte 1 sáček přípravku Efassor a 60 ml teplé vody, naneste a nechte působit 10 až 20 minut.

Pro zesvětlení až o 2 tóny:

Smíchejte 1 sáček přípravku Efassor a 75 ml 6% oxidačního krému, naneste a nechte působit 15 až 40 minut (jen na jednotlivé partie!).

Tmavé odstíny překryté barvou:

Smíchejte 1 sáček přípravku Efassor a 75 ml 9% oxidačního krému, naneste a nechte působit 35 až 60 minut (jen na jednotlivé partie!).

Oxidační krém není součástí balení, je nutné jej dokoupit zvlášť. U oxidačního krému nepřekračujte doporučenou koncentraci. Nejdříve vlijte vodu nebo oxidant do nekovové misky a poté přidejte Efassor. Vyhněte se kontaktu s čelní a temporální částí hlavy.

Dle recenzí je přípravek Efassor při domácím použití jako odstraňovač barvy z vlasů dobrý pro menší zesvětlení nebo odstranění nevymytého šamponu, ale vlasy po něm vyžadují vyživující péči. Odbarvení vlasů na původní barvu při domácím postupu nedocílíte, to nedokáže žádný nejlepší odbarvovač na vlasy, pokud si dlouhodobě barvíte vlasy.

Zde můžete vidět cenu produktu Efassor.

Zdroj: Vymývací lázeň na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVA JAKO DEZINFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kyselina citrónová se dá použít jako desinfekce všude tam, kde je potřeba likvidovat bakterie a plísně. Bohužel kyselina citrónová neúčinkuje na viry - vůbec. Dezinfekční roztok proti bakteriím a plísním se připraví v poměru 1 sáček kyseliny citrónové a 1 litr vody ohřáté na 20°C, přičemž dezinfekční účinky se projeví při úplném ponoření desinfikovaného předmětu na dobu 30 minut a více. Pro lepší smáčivost dezinfekčního roztoku je možné přidat lžičku Jaru.
Sůl, jedlá soda, ocet mají jen omezené dezinfekční účinky proti malému počtu bakterií, na viry neúčinkují vůbec.
Nejspolehlivější způsob desinfekce povrchů proti virům je mýdlová voda, líh a chlór - to vše zabíjí viry a je to snadno dosažitelné. Nejúčinnější desinfekce, která bezpečně zabije viry, se provádí omýváním povrchu ovoce, zeleniny, ale i obalů balených potravin mýdlovou vodou po dobu 40 sekund. Další způsob je využití lihu 60% a více, do kterého se ponoří desinfikovaný předmět na dobu 20 sekund. Chlór se nehodí k desinfekci potravin. Poslední možnost desinfekce je úplně bez chemie a spočívá v izolaci desinfikovaného předmětu mimo dosah možného hostilete viru po dobu minimálně 2 dny. Po dvou dnech na povrchu nepřežije žádný vir.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin T..

Dobrý den, co znamená sáček v jednotkách hmotnosti ? Co znamená mimo dosah hostitele v praxi ? Mrazák :-) ?
Dekuji.
M.T.

Zdroj: diskuze Kyselina citronova jako dezinfekce

Sáčky zeleného čaje

Abyste snížili podráždění a související zánět či zarudnutí, navlhčete sáček zeleného čaje a položte ho přímo na postiženou kůži. Taniny v zeleném čaji potlačují zanícení tkáně a svědění. Tato metoda se opakuje dle potřeby.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Diskuze

V diskuzi INSTANTNÍ DROŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Válková.

Dobrý den,
bohužel nemohu radit z vlastní zkušenosti, instantní droždí nepoužívám vůbec. Ale z dostupných informací lze vyčíst, že 1 kostka čerstvého pekařského droždí NOLI o hmotnosti 42 g se používá na 1 kg mouky. U instantního droždí máte na obale uvedeno, jaké množství máte použít. U Dr. Oetkera je například prodáváno instantní droždí v sáčcích po 7 gramech. Výrobce uvádí, že toto množství se používá na 500 gramů mouky a je ekvivalentní cca k 25 gramům čerstvého droždí. Z čehož vyplývá, že jestliže dáváte kvasnice do kila mouky, tak potřebujete 2 sáčky instantního droždí, nebo jedny celé kvasnice. Máte-li jen ½ kg mouky, pak jen jeden sáček, nebo půl kostky čerstvého droždí.
Jestliže používáte instantní droždí, pak určitě víte, že záleží na výrobci, například droždí prodávané pod značkou Saf-instant se vyrábí v sáčcích o hmotnosti 10 gramů a dle návodu na obalu je určeno pro 1 kg mouky.
Když to tedy shrnu, nelze přesně určit přesný poměr mezi kvasnicemi čerstvými a instantními (množství se liší výrobce od výrobce), ale při pečení můžete vycházet z toho, že se obvykle používá 1 kostka čerstvého droždí na 1 kg mouky, takže když máte v receptu ½ kila mouky, pak použijte jen půl kostky, když 250 g mouky, pak jen cca ¼ kostky apod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Většinou peču z 1/2 mouky a přidávám 1 sáček instantního droždí a nyní z Vašeho sdělení jsem pochopila, že mám dávat místo 1 sáčku 1/2 kostky droždí. Děkuji za radu, s pozdravem Jana

Zdroj: diskuze Re: Instantní droždí

Recepty na domácí výrobu

Ingredience: ½ l destilované vody, heřmánkový čaj (jeden sáček), lahvička s uzávěrem

Postup: Destilovanou vodu přivedeme k varu. Hodíme do ní sáček heřmánkového čaje (je možno nasypat i sušenou bylinu, ale pak ještě musíme tekutinu přecedit přes jemné sítko) a necháme pět minut pod pokličkou louhovat. Tekutinu vychladíme a přelijeme do lahvičky. Pleť čistíme vatovými tampony, vodu necháme zaschnout na tváři a dále ji už samozřejmě neomýváme. Takto připravenou pleťovou vodu uchovávejte v temnu a chladu.

Až budete mít po používání domácí pleťové vody krásnou pleť, tak si také připravte domácí „tinkturu lásky“:

Ingredience: 2 vanilkové lusky, 2 ks nasekané skořice, 2 dcl 60% lihu

Postup: Vanilková semínka ze dvou lusků a 1 lžíci nasekané skořice smíchejte dohromady a pak zalijte 2 dl 60% lihu. Nechte 14 dní odpočívat a denně protřepávejte. Po uplynutí této doby přeceďte a užívejte 2x denně 10 kapek. Vanilka je silné afrodiziakum.

Zdroj: Adstringentní přípravky

Diskuze

V diskuzi KALA VENKOVNÍ JEJÍ PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nikde nenachazim, zda chce venkovni kala na slunicko, nebo do stinu, kam nejlepe zasadit. Domaci kaly pestuji již léta, siroke okoli jsem podelila rozmnozenymi, ktere celou zimu krasne kvetou a na léto je necham pod stromem odpočinout. Jak ale s venkovni nevim?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Tomiczkova.

Dobrý den, chci se zeptat zda se kala dá vypěstovat i za semen.Dostala jsem sáček semen Kaly-mix barev. V případě, že ano, za jak dlouho pokvetou. Stejný dotaz bych měla i u lilií. Díky za odpověď .blanka

Zdroj: diskuze Kala venkovní její pěstování

Pečené koleno v sáčku

Ingredience: 1 vepřové koleno, 2 cibule, 4 stroužky česneku, koření na pečené maso, mletá červená paprika

Postup: Maso osolíme, okořeníme. Vložíme do sáčku, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na kolečka. Sáček dobře uzavřeme a dáme do pekáče. Pečeme cca 2 hodiny. Podáváme s knedlíkem a se zelím.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze

V diskuzi INSTANTNÍ DROŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na poměr kvasnic TOLI za Instantní droždí. Kostka Toli je 42g... nahradí sáček instantního droždí nebo musím dát menší kousek z kostky? Děkuji předem za radu, s pozdravem Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Instantní droždí

Tvarohový švédský koláč

Švédský koláč někdy také nazýváme koláčem sypaným.

Těsto

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • sáček prášku do pečiva
  • sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na polovinu. Jednu polovinu nasypte na plech vyložený papírem, nebo vymazaný máslem či olejem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu směsi necháte na závěr.

Náplň

Ingredience:

  • 3 balení tvarohu, nejlépe v kostce
  • 1 hrnek cukru
  • 3 vejce
  • sáček vanilkového pudinku
  • rozinky nebo brusinky
  • trochu rumu na namočení rozinek
  • máslo na vrch koláče (asi polovinu kostky)

Postup:

Nejdříve si předem namočte rozinky do rumu, aby změkly. Poté smíchejte zbylé suroviny a připravte hladkou náplň, kterou rozetřete rovnoměrně po celé ploše suché směsi. Posypte změklými rozinkami a můžete vše zasypat druhou polovinou suché směsi. Nahoru na koláč pokrájejte plátky másla, je-li máslo hodně tuhé, můžete ho nastrouhat, a naopak, máte-li ho rozehřáté, můžete jím koláč opatrně polít.

Připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte dorůžova asi 45 minut. Je lepší nechat upečený koláč vystydnout a alespoň pár hodin odležet, aby náplň nevytékala a pořádně ztuhla. Je možné, že vám na dně pekáče zůstane trocha mouky, ničemu to nevadí, koláč si jí vzal přesně tolik, kolik potřeboval. Chcete-li koláč obměnit, zkuste do těsta přidat trochu skořice či do náplně kompotované ovoce, například jahody. Ke koláči můžete podávat různé druhy kávy, čajů, ale i grog či punč.

Zdroj: Švédský koláč

Švédský jablečný koláč

Ingredience:

  • 1 hrnek hrubé krupice
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • sáček prášku do pečiva
  • sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 6 oloupaných jablek
  • 1 hrnek sekaných ořechů
  • 1/2 másla
  • skořice

Postup:

V míse smíchejte mouku, krupici, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Vzniklou sypkou směs si rozdělte na tři díly, první díl vsypte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a nahrubo na tuto směs nastrouhejte polovinu jablek, zaprašte skořicí a polovinou nasekaných ořechů, kdo ořechy nemá rád nebo je na ně alergický, tak je vynechá, i tak bude koláč výborný. Na jablka opět dejte jednu třetinu sypkého těsta, nastrouhejte zbylá jablka, zasypte skořicí a ořechy a uzavřete poslední, zbylou sypkou směsí. Na povrch pokládejte nakrájené máslo, můžete i nastrouhat nebo nakapat, jako v předchozím receptu, a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 45 minut, peče-li vám trouba hodně shora, můžete na počátku formu zakrýt alobalem. Když je dort upečený a vychlazený, můžete jej dozdobit šlehačkou.

Zdroj: Švédský koláč

Zelený čaj na kopřivku

Doporučená denní dávka zeleného čaje jsou tři šálky ke zmírnění kopřivky. Jeden šálek zeleného čaje obsahuje 240 až 320 mg polyfenolů. Chcete-li používat zelený čaj, potřebujete sušený zelený čaj nebo zelený čaj v nálevových sáčcích, který zalijete vroucí vodou a necháte po dobu 10 až 15 minut vylouhovat. Po uplynutí doby vyjměte sáček a ihned vypijte.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Krém na laskonky

Stejně jako laskonky, tak i krém může být připraven nejen různými způsoby, ale i s různými příchutěmi, takže si zvolte ten, který vás bude lákat nejvíce.

Kokosový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • sáček vanilkového pudinku
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhaný kokos
  • 40 ml rumu

Postup:

Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink, který nechte úplně zchladnout, a buď s ním pravidelně míchejte, aby se neutvořil škraloup, nebo s ním nemíchejte vůbec a škraloup po vystydnutí sloupněte, aby vám neudělal hrudky v krému. Nechte změknout máslo na pokojovou teplotu a poté ho vyšlehejte společně s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte uvařený, vystydlý pudink, rum a strouhaný kokos, při nákupu vybírejte kokos, který bude strouhaný najemno. Vyšlehaný krém dejte ještě alespoň na chvíli ztuhnout do lednice a pak pomocí zdobicího sáčku můžete plnit laskonky a slepovat.

Čokoládový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • sáček čokoládového pudinku
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g čokolády na vaření

Postup:

Uvařte hustý pudink a nechte jej úplně vychladnout. Máslo nechte zahřát na pokojovou teplotu, čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, aby v ní nebyly kousky, a nechte zchladnout, ale ne aby znovu ztuhla. Až bude jen vlažná, tak ji vyšlehejte společně s máslem a moučkovým cukrem. Poté přidejte vychladlý pudink a vyšlehejte vše do hladkého krému. Dejte ještě alespoň na hodinu do lednice a pak pomoci zdobicího sáčku nanášejte na jeden kus laskonky a druhým kusem přiklopte.

Kávový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • sáček vanilkového pudinku
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mleté kávy
  • 100 ml vody
  • 40 ml rumu

Postup:

Uvařte hustý pudink, poté vařící vodou spařte mletou kávu. Pudink i kávu nechte úplně vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte ho s cukrem, poté přidejte vychladlý pudink a připravenou kávu (dle chuti). Na závěr přimíchejte rum, důkladně vyšlehejte a dejte ještě asi na 1 až 2 hodiny ztuhnout do lednice. Pak přendejte do zdobicího sáčku a plňte laskonky.

Ořechový krém

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mletých ořechů
  • 2 bílky
  • 40 ml rumu

Postup:

Připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte do husté pěny bílky s moučkovým a vanilkovým cukrem, nechte vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte společně s mletými ořechy. Na závěr do másla zašlehejte vychladlé tuhé bílky a můžete plnit laskonky.

Zdroj: Laskonky

Fortrans s džusem

Aby se vám Fortrans lépe konzumoval, můžete jej zředit džusem. Ředění musí být přesně podle návodu. Přípravek se podává orálně, je určen pouze pro dospělé a starší osoby. Každý sáček musí být rozpuštěn v 1 litru vody. Míchejte do úplného rozpuštění prášku. Potřebné množství k vyprázdnění střevního obsahu je 1 litr roztoku na 15 až 20 kg tělesné hmotnosti, což odpovídá průměrné dávce 3-4 litry roztoku. Roztok může být podán v buď jedné dávce (3-4 litry večer před výkonem), nebo ve dvou dávkách (2 litry večer před výkonem a 1-2 litry v den výkonu, nebo 3 litry večer před výkonem a 1 litr ráno v den výkonu). Doporučuje se, aby podání přípravku bylo dokončeno 3 až 4 hodiny před výkonem. Roztok se pije rychlostí 1 litr za hodinu.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Kiwi dort s tvarohem a želatinou

Ingredience – těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody

Postup:

Oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte sníh, do kterého poté po částech zašlehejte asi 100 g moučkového cukru (vše je potřeba vyšlehat do husta). Oddělené žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do husté pěny. Do ní pak pomalu vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, vodu a nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh. Chcete-li mít korpus hnědý, je možné přidat cca 30 g kakaa a trochu mléka. Z této dávky ingrediencí vznikne přibližně 2 cm vysoký korpus o průměru asi 26 cm. Jestliže chcete mít dort vyšší, zdvojnásobte dávku. Připravené těsto rozetřete do dortové formy, kterou předtím vymažte máslem nebo olejem a vysypte hrubou moukou. Formu vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Zda je korpus hotový, poznáte pomocí špejle, na kterou se vám při zapíchnutí do korpusu nesmí těsto lepit. Hotový (upečený) korpus vyklopte z formy a nechte vystydnout na mřížce.

Ingredience – krém:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g másla
  • sáček vanilkového cukru
  • 70 g moučkového cukru

Postup:

Máslo ohřejte na pokojovou teplotu, poté ho utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte tvaroh a ušlehejte hladký krém. Studený korpus podélně rozřízněte na dva díly. Spodní díl potřete jednou třetinou připraveného krému a vložte zpět do formy na dort, přiklopte druhým dílem korpusu a potřete druhou třetinou krému.

Ingredience – želatina a ovoce:

  • sáček čiré želatiny
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce cukru
  • 5 kusů čerstvého kiwi
Oloupejte všechna kiwi, pokrájejte je na plátky a položte na vrchní vrstvu dortu. Dle návodu na sáčku připravte želatinu, nechte ji mírně vychladnout a poté ji pomalu po lžících naneste na celý dort. Želatinu nechte ztuhnout, následně odstraňte obvodový kruh formy a strany dortu potřete posledním dílem krému.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP