Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEBOROIDSKÁ KERATÓZA

OBSAH

Kvasinky a oční víčka

Podle Vašeho popisu se dá velmi těžko určit správná diagnóza, ale s největší pravděpodobností se bude jednat o nějaký druh seboroidské dermatitidy, která bude patrně způsobena přemnožením kvasinek v očním filmu. Taková oční seboroidská dermatitida se může projevovat suchou kůží na okrajích víček, tvorbou šupinek v řasách, také řezáním v oku či pocitem cizího tělesa v oku. Může to být i vleklá seboroidská blefaritida. Vyloučena není ani alergie, kterou zmiňujete.

Zdroj: Vysušená kůže na očním víčku a svědění

Poradna

V naší poradně s názvem SEBOROICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jedličková.

Lze i Seboroickou keratozu ošetřit a odstranit pomocí jablečného octa ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická keratóza nejde odstranit jablečným octem. Ocet ji jen změkčí a odstraní svrchní odumřelou tkáň, ale ložisko zůstane.
Seboroická keratóza jde odstranit chirurgicky vyříznutím a nebo lejzrem, či zmrazením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seboroická keratóza

Příznaky

Malé hrbolky se objevují na pažích, stehnech, zádech a zadku. Méně často jsou vidět na předloktí, horní části zad a na obličeji. Keratóza se přihodí každému z nás alespoň jednou v životě. Tento kožní problém se objevuje nejprve v dětství a svého maxima dosahuje v období dospívání, hlavně během puberty. Keratóza je převážně onemocnění adolescentů a jen zřídka ji vidět u dospělých. 50 až 80 % adolescentů je postižených tímto kožním problémem. U dospělých je incidence 40 procent.

Zdroj: Solární keratóza

Seboroická keratóza – popis

Seboroická keratóza (senilní keratóza, senilní veruka, stařecká bradavice) je nejčastější nezhoubný (benigní) nádor kůže (pokožky). Je charakterizovaný pupínky a plochými ložisky hnědé barvy, jejichž povrch připomíná náprstek. Objevuje se po 30. roce věku a může být mnohočetný (desítky až stovky projevů na kůži). Seboroická keratóza je častěji pozorována u mužů.

Zdroj: Seboroická keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem SEBORHOICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Med.

Dobrý den prosím o názor než bych obtěžovala kožního lékaře, co tenhle výrůstek může být, mění barvu do tmava, svědí a někdy pobolívá. Velice děkuji předem za váš čas.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět stav po zanícené keratóze. Zanícená keratóza je neškodný nezhoubný růst kůže, který se postupem času podráždil. Tyto drsné, tvrdé, praskající léze často svědí, krvácí nebo špiní oblečení. Jsou označovány jako zanícená seboroická keratóza.
Protože zanícené keratózy mohou dále růst, svědit nebo krvácet, může váš lékař navrhnout léčbu léze. Existují tyto možnosti odstranění:

Tekutý dusík - Malá zanícená keratóza může být zmrazena tekutým dusíkem. Kapalný dusík na tyto léze působí skvěle, protože mrazem ničí povrchové zanícené buňky, ale hlubší normální buňky nechává neporušené. Zmrazená keratóza utvoří puchýř, do kterého se uvolňuje tekutina z mrtvých buněk, a poté, co tekutina vyschne, se vytvoří krusta. Když krusta po několika dnech opadne, kůže pod ní se začne obnovovat do normálu.

Seškrábnutí keratózy - po znecitlivění pokožky může být keratóza odstraněna povrchním seškrábnutím. Léze jsou velmi povrchní, takže se kůže po seškrábnutí rychle uzdraví.

Laser nebo hyferace - při tomto postupu laserové nebo elektrické zařízení zahřívá pouze povrchově zanícené kožní buňky. Tento postup lze použít pro zanícené keratózy na obličeji.

Atypické zánětlivé keratózy
Někdy může být velmi obtížné odlišit zapálené seboroické keratózy od zhoubného typu rakoviny kůže. Zanícené keratózy mohou mít nepravidelné ohraničení, barevné variace a asymetrii po celé lézi. Neváhejte zavolat svému doktorovi, pokud máte obavy z jakéhokoli útvaru na kůži.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

Druhy keratóz

  • seboroická keratóza
  • aktinická keratóza
  • slupková keratitida
  • uhlovodíková keratóza

Zdroj: Seboroická keratóza

Diskuze

V diskuzi SEBOROICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Je možné zpomalit nějakým způsobem ( vitamíny,stravou) další růst seboroických veruk,které se mi nyní dále objevuji v hojné míře na trupu ,zádech a v neposlední řadě i v obličeji.

Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Seboroická keratóza

Seboroická keratóza foto

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět seboroická keratóza ve svých typických projevech: seboroická keratóza foto

Zdroj: Seboroická keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem NNN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Má s tim někdo zkušenosti udělalo se mi to tak před třema měsícem a.Dosti to svedi někdy víc někdy min byl jsem i na koznim
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle zaslané fotografie to vypadá jako seboroická keratóza. Proti svědění pomůžou krémy s obsahem alfa-hydroxy kyseliny AHA, popřípadě kortikosteroidy v masti na lékařský předpis. Pro úplné odstranění se používá zmrazení dusíkem, nebo vyříznutí chirurgem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nnn

Domácí léčba seboroické keratózy

Keratóza se dá ošetřit a odstranit pomocí jablečného octa. Stačí pouze namáčet bavlněný ubrousek v jablečném octě a ošetřovat jím postižené místo. Aplikace by se měla opakovat 3krát denně. Velmi účinný je i antibiotický krém, který uklidní zarudnutí.

Zdroj: Seboroická keratóza

Keratóza

Pojmem keratóza se označuje chorobné (z)rohovatění kůže. Jedná se o nezhoubný útvar, který se objevuje mimo jiné u starších lidí (senilní keratóza). Keratóza je okem viditelná, stejně jako jakékoli kožní výrůstky, pihy, kuří oka, bradavice a podobně. Ačkoliv keratóza nepředstavuje zhoubné bujení, není dobré ji podceňovat, jelikož značí problém dezorientace kožních buněk. Z celostního hlediska se jedná o postižení kůže, jež je zástupným orgánem („kontrolkou‟) jater. Co se týče vzhledu, keratóza jsou nápadné červené, hnědé nebo narůžovělé skvrny, které se obyčejně vyskytují na hlavě, krku či rukou, avšak lze je najít i na jiných částech těla. Mají hrubou texturu a velikost od 1 mm do 3 mm, případně jsou větší.

Zde můžete vidět, jak vypadá keratóza.

Keratóza se léčí zmrazením kůže pomocí kapalného dusíku, takzvanou kryoterapií, která se provádí v ordinaci kožního lékaře. Kryoterapie může způsobovat mírné bolesti, jež mohou trvat až 3 dny. Léčba trvá obvykle 7−14 dnů.

Zdroj: Bradavice na obličeji a krku

Diskuze

V diskuzi SEBORRHOICKÉ BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Dobrý den, mám těchto bradavic dost. Zajímalo by mě, jestli neexistuje nějaký krém k odstranění těchto bradavic.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JanaPetru.

Uz nekolik let se mi delaji hnedé fleky ,a pak bradavice pod prsy, uz jsem byla i na vypalovani dusikem.Rada bych se zeptala proc se objevuji a co delat ,jako prevenci .Nebo jetli mi nechybi nejaky vitamim .Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

Nezhoubný kožní nádor

Podle vašeho popisu se bude nejspíše jednat o nezhoubný kožní nádor, který se jmenuje seboroitská keratóza, což je velmi častý nezhoubný kožní nádor. Podle toho, jak popisujete ten vlastní průběh, tak to co s tím děláte, je správně, protože i lékaři to léčí tak, že ten nádorek seškrábnou. Ovšem i tak je potřeba, aby to aspoň jednou viděl kožní lékař a tuto diagnózu vám potvrdil.

Zdroj: Seborhoická keratóza

Diskuze

V diskuzi SEBOROICKÁ KERATOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Olejníková.

Ráda bych věděla, zda existuje něco na odstranění seboroiské keratozy mimo chirurgické. Je to asi 4 roky, kdy mi doktorka toto odstranila, platila jsem více jak 2,000 kč ale už to mám znovu. Jelikož jsem už v důchodu a nemám na to peníze, chtěla bych vědět zda na to existuje něco, čím bych si to mohla sama vyléčit. Děkuji za radu.


Olejíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Seboroická keratoza

Seborhoická keratóza a možná nebezpečí

Pokud je skutečně a správně diagnostikována seborhoická (seboroická) keratóza, tak žádná zvláštní léčba není nutná. Je zde nepatrné riziko lokální infekce způsobené tím, že se léze seškrábne příliš hluboko. Pokud dochází k nadměrnému růstu keratózy nebo nadměrně svědí nebo je drážděna oblečením nebo šperky či řetízky, tak může být odstraněna pomocí kryoterapie, což je hluboké a prudké zmrazení tkáně tekutým dusíkem. Malé léze lze léčit s lehkou elektrokauterizací. Větší plochy mohou být léčeny kyretáží, vyříznutím nebo kryoterapií. Jsou-li tyto zákroky správně provedeny, tak po odstranění seborhoické keratózy nezpůsobí tolik viditelné jizvy, s výjimkou osob, s tmavými odstíny pleti.

Zdroj: Seborhoická keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den! Přidávám se do diskuze i se svým problémem v naději jakékoli rady. Už téměř rok se potýkám se silným šupinatěním hlavy, které je bohužel provázeno nezadržitelným padáním vlasů. V okolí čela a uší jsou projevy nejcitelnější - linie vlasů je pokryta tenkou "slupkou" odumřelé suché kůže, která se po navlhčení při mytí odděluje, za sucha pevně lpí na hlavě. Při odloupnutí je kůže vespodu zarudlá jako by zanícená. Stejně ačkoli aniž bych pozorovala zarudnutí vypadá pokožka po celé ploše hlavy. S méně závažnými projevy se v poslední době setkávám i v t-zoně obličeje, a na ušních boltcích. Celkově se dá říci, že pokožka mé hlavy je velmi suchá, čili nekoresponduje s typickými projevy seboroické dermatidy, ač mi ji lékař diagnostikoval a pokouší se jí neúspěšně léčit :-( Můj stav nevykazuje zlepšení ani po celkové úpravě jídelníčku, zařazení doporučených doplňků stravy, ani na běžné léčebné přípravky z lékarny. Prosím, pokud máte jakoukoli zkušenost, nebo nápad, jak pomoci, co vyzkoušet, budu vděčná za cokoli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Rayleen, podle Vámi popsané subjektivní diagnózy se také plně přikláním k tomu, že je to seboroidská dermatitida. Toto onemocnění se vyskytuje jak na mastné pokožce, tak i na suché pokožce, pak ji nazýváme disseborea. V některých případech se bohužel nepodaří její úplné vyléčení, podobně jako u lupénky. Je však možné redukovat její projevy. Z volně dostupných prostředků je to především vhodnými šampony, ale i rostlinnými oleji s přídavkem kyseliny salicylové. Z lékařské medikace to jsou pak kortikoidy, popřípadě antimykotické přípravky. Výborně zpracovaný popis této choroby je na webu na této adrese: www.medicabaze.cz/in… Je zde možnost porovnat své projevy s přiloženou fotodokumentací a také je zde rozebráno několik různých druhů variant projevů. K dispozici je zde i možná léčba. Doporučuji přečíst si to a důvěřovat svému lékaři a být trpělivá. Léčba je dlouhodobá. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Diagnostika

Diagnózu seboroické keratózy stanoví kožní lékař podle klinického vzhledu, eventuálně za pomoci mikroskopického vyšetření vzorku kůže, kterým vyloučí jiné kožní choroby.

Zdroj: Seboroická keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Dobry den, objevilo se mi toto ze dne na den na maličku. Mám trochu strach. Tušíte, co to muže byt? Moc děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co by to mohlo být? Odpověď je jednoduchá. Malé boty. Nosíte boty, ve kterých není dostatek místa pro vaše prsty. Na pátém prstu je vidět keratóza vzniklá třením kloubu o stěnu boty. Pátý prst je tak moc utlačován, že vám na něm zdravě neroste ani nehet. Vlivem neustálého tlaku malých bot je zakřiven i čtvrtý prst. Ta tmavá skvrna pod nehtem, která vás tak vylekala, je krevní výron, který vznikl taktéž z nadměrného tlaku na pátý prst. Chvíli (několik měsíců) to tam budete mít, něž se to vstřebá. Vyhoďte všechny své uzavřené boty a začněte si kupovat větší a na nižším podpatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Druhy pigmentací

Pigmentové skvrny a znaménka procházejí různými vývojovými stadii:

  • stadium junkční névus – pigmentová znaménka a skvrny jsou ploché, mají tmavě hnědé zabarvení, nacházejí se v horních vrstvách kůže
  • stadium intradermální – nitrokožní névus – znaménko či skvrna se uprostřed vyklenuje a névové buňky začínají pronikat do hlubších vrstev kůže

Podle toho, v jaké vrstvě se melanocyty nacházejí a jak jsou uspořádány, členíme pigmentové skvrny a znaménka do následujících skupin.

Pihy

  • pihy se objevují od dětství kdekoliv na těle i v obličeji
  • jsou jednotlivě zabarvené
  • vyskytují se ve větším počtu
  • jsou to pouze drobné pigmentové plošky
  • jejich pigmentace se zvyšuje vlivem UV záření
  • sklon ke vzniku pih ovlivňují také dědičné dispozice
  • podkladem pro jejich vznik je množství pigmentu v těle, nikoliv množství melanocytů
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět pihy: pihy foto.

Sluneční skvrny

  • vyskytují se většinou na místech, kde nenosíme oděv a kde vystavujeme kůži slunečnímu záření – nejvíce na obličeji a rukou
  • jsou ostře ohraničené
  • mají nepravidelnou pigmentaci
  • vyskytují se především u lidí vyššího věku, ale samozřejmě není ojedinělý výskyt i u mladších jedinců
  • ze slunečních skvrn se nevyvíjí maligní melanomy
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět sluneční skvrny: sluneční skvrny foto.

Seberoická keratóza

  • vyskytuje se na místech, která nejsou kryta před sluncem
  • jedná se o ostře ohraničené skvrny nebo plošky
  • tato znaménka mají světle až tmavě hnědou barvu s drobnými jemnými šupinkami
  • zabarvení skvrny nebo znaménka se nemění vlivem slunečního záření
  • tato pigmentová skvrna nebo znaménko se nevyvíjí jako maligní melanom
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět seboroická keratóza: seboroidská keratóza foto.

Modrý névus

  • pigmentové skvrny v této podobě vznikají již v dětství nebo dospívání
  • nacházejí se v hlubších vrstvách kůže
  • jsou tmavě modré až šedé
  • mají podobu pupínku, hrbolku nebo uzlíku
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět modrý névus: modrý névus foto.

Stařecké skvrny

  • tyto skvrny vznikají až ve stáří v důsledku slunečního záření
  • vyskytují se zejména na hřbetech rukou, předloktí, obličeji, krku a dekoltu
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět stařecké skvrny: stařecké skvrny foto.

Chloasma

  • tyto pigmentové skvrny se nejčastěji vyskytují v obličeji
  • vznikají v důsledku hormonální nerovnováhy
  • vyskytují se nejčastěji u žen s tmavší pletí
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět chloasma: chloasma foto.

Melasma

  • tyto pigmentové skvrny jsou vyvolány nejen UVA a UVB zářením, ale také zářením v soláriích
  • vyskytují se převážně na obličeji, spáncích, čele a krku
  • mohou samy vymizet
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět melasma: melasma foto.

Zdroj: Laser na pigmentové skvrny

Příčiny

Příčiny seboroické keratózy jsou nejasné. Za hlavní příčinu se považuje nadměrné slunění, kdy dochází k tvorbě lézí na zádech, rukou, obličeji a krku. Další příčinou může být genetika. Stres je považován za potenciální faktor nádorů, které jsou neškodné.

Zdroj: Seboroická keratóza

Jak keratóza vypadá

Jedná se o onemocnění s vyrážkou, které je i pro lékaře někdy těžko rozlišitelné. Tento stav kůže lze snadno zaměnit s jinými podobnými kožními problémy, jako je ekzém, atopická dermatitida a především akné. Ovšem keratóza má své vlastní charakteristické rysy, které pomohou při jejím odlišení od jiných kožních onemocnění.

Nejvýznamnější a nejvýraznější rysy a příznaky folikulární keratózy:

  • malé, tvrdé a špičaté hrbolky velikosti pískových zrnek nebo krupice, objevují se na pažích (horní části ramen), na stehnech a na hýždích
  • hrbolky mají obvykle barvu kůže, mohou být ale také načervenalé a mohou se zapálit; na rozdíl od aknózních puchýřků jsou hrbolky folikulární keratózy velké pouze 1–2 milimetry
  • typický kuřecí nebo husí vzhled kůže je silnou indikací folikulární keratózy
  • postižená pokožka připomíná na dotek smirkový papír
  • pokožka se stává suchou a drsnou; suché počasí a zima onemocnění obvykle zhoršují
  • hrbolky jsou obvykle bezbolestné, mohou ale začít svědit a bolet, pokud se kůže příliš vysuší
  • keratóza na tváři vytváří zarudlý vzhled pokožky obličeje
  • na postižené oblasti lze pozorovat změnu barvy pleti či „zdvojení“ zabarvení pokožky
Folikulární keratóza se objevuje v následujících typech nebo variacích:
  • folikulární keratóza alba (keratosis pilaris alba) – na kůži se objevují drsné hrbolky, ale bez podráždění
  • folikulární keratóza rubra (keratosis pilaris rubra) – na kůži se objevují načervenalé zanícené ranky
  • folikulární keratóza rubra faceii (keratosis pilaris rubra faceii) – na tváři se objevují načervenalé hrbolky

Keratóza patří mezi nejméně prostudovaná a probádaná onemocnění kůže. Mechanismus spouštění této nemoci zatím lékaři přesně nechápou. Keratóza se zhoršuje u lidí, kteří trpí i na alergické kožní onemocnění. Je problematická v suchém a chladném počasí, kdy ztrácí pokožka svou vlhkost a stává se extrémně drsnou a svědivou.

Zdroj: Solární keratóza

Léčba

Onemocnění je asymptomatické a netřeba ho léčit, pokud se hrbolky a pupínky nezapálí nebo nesvědí. Folikulární keratóza je sice neškodná, ale lidé ji považují za stigma, protože malé hrbolky na těle někdy vypadají skutečně ošklivě a zvláštně. Proto ji samozřejmě lze z kosmetických důvodů léčit. Normálně však léčba nutná není, pokud zůstává onemocnění bezpříznakové. Jde o onemocnění, které se s přibývajícím věkem člověka vytrácí.

Jedinou léčbou keratózy je udržovat pokožku hydratovanou.

K léčbě se doporučují preferovaná tělová mléka s obsahem kyseliny glykolové nebo alfa-hydroxykyseliny, protože právě alfa-hydroxykyseliny jsou vynikajícími exfoliátory. Odstraňují povrchové odumřelé buňky a omlazují pokožku, dodávají svěží a zdravý vzhled pleti.

Zdroj: Solární keratóza

Karcinom vycházející z buněk mazových žláz

Karcinom vycházející z buněk mazových žláz vypadá jako velice tuhé, tvrdé a nebolestivé uzly kdekoli na těle, velice častá je ale lokalizace v oblasti očních víček, kde se často chybně považuje za nezhoubné útvary. Zde je zapotřebí speciální opatrnosti.

Zdroj: Solární keratóza

Prostředky na keratózu

  • Kapalný dusík je nejběžněji používán k léčbě keratózy. Dochází k zmrazení léze a aplikuje se vatovým tamponem. Po aplikaci dochází k tvorbě strupů, které během týdne či dvou opadnou. Nevýhodou je, že se mohou tyto léze znovu objevit.
  • Keratóza je často projevem podvýživy, která je způsobena toxickou potravou a špatným trávením. Za to může nedostatek stopových prvků, jako je vitamín A, D, hořčík a zinek. Slupková keratitida je klasickým příznakem nedostatku vitamínu A. Zinek podporuje imunitní systém a má příznivý vliv na keratózu. Velmi účinná je strava bohatá na tyto stopové prvky. Jedním z mnoha důvodů, proč se keratóza objevuje u starších pacientů, je ten, že nemají dostatek minerálů a dalších živin.
  • Sluneční světlo může zlepšit nebo naopak zhoršit stav. Je velmi důležité, aby se pacient vyhýbal nadměrnému slunění, zvláště v případě aktinické keratózy. Sluneční světlo je však nezbytné pro dobré zdraví, proto je důležité alespoň minimální slunění jiné části těla.

Zdroj: Seboroická keratóza


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP