Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

REKONVALESCENCE PO OPERACI KARPALU

OBSAH

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi KDYZ I PO OPERACI KARPALU JE NERV TĚŽCE POSTIŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den jsem po operaci karpalu jeden nerv byl středně postižen a druhý těžce. Po 3 měsících po kontrolnim EMG je nerv co byl středně lehce a ten druhý je pořád těžce postižen. Paní doktorka řekla, že už se to operovat nedá, že to chce čas ,ale nevím. Nemá stím někdo zkušenost prosím. Děkuju J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kdyz i po operaci karpalu je nerv těžce postižen

Rekonvalescence po operaci

Pokud operace proběhne bez komplikací, měl by pacient hned druhý, popřípadě třetí den po operaci poprvé vstát z lůžka, aby se zabránilo riziku tromboembolické nemoci, při níž se v krevním oběhu vytvoří krevní sraženina, která může mít závažné následky. Dále se podávají prostředky tišící bolest (analgetika) a sleduje se odchod moči a stolice. Pokud vše proběhne bez problémů, je průměrná doba hospitalizace 4 až 7 dní a k dobrému zhojení jizvy je nutno dodržet šest týdnů bez zvýšené fyzické aktivity.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI ŠEDÉHO ZÁKALU,SILOVÁ ZÁTĚŽ NA ORGANISMUS V DOBĚ POOPERAČNÍM,JAK DLOUHO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Macková.

Prosím o radu jak dlouho je potřeba šetřit organismus po operaci šedého zákalu,aby nebyl narušen pooperační stav,rekonvalescence.Jak dlouho se vyvarovat zvedání těžších břemen,zohýbání,tlačení atd.Prosím o odpověď z vlastních zkušeností.Děkuji!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Srovnalová.

prosím,jak dlouho se šetít po operaci šedého zákalu.Děkuji Ssrovnalová marie

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci šedého zákalu,silová zátěž na organismus v době pooperačním,jak dlouho?

Rekonvalescence po operaci očí

Většina pacientů může druhý až pátý den po laserové operaci očí (dle typu provedeného zákroku) nastoupit do práce. Pacientům, kteří pracují v prostředí pro hojení oka nevhodném (práce s počítačem, řízení auta, prach, páry, průvan, chlad, kouř), se doporučuje zajistit si alespoň na několik dní pracovní volno či dovolenou až do dosažení dostatečné zrakové pohody pro práci. Běžné činnosti se dají vykonávat bez problémů, každý pacient vše koriguje podle toho, jak se cítí. Žádná další omezení nejsou nutná. Pacient je dle individuálního hojení po zákroku pravidelně sledován po dobu cca jednoho roku.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem CVIČENÍ PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den,
prosím o informaci.
Jak dlouho nebudu moci hrát bowling po laparoskopické operaci žlučníku.
Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po operaci je vždy individuální, přičemž záleží na schopnosti vašeho těla regenerovat. Pokud po operaci nenastanou žádné komplikace, tak po jednom měsíci můžete začít dělat obvyklé činnosti, jako před operací. Vždy je důležité začínat s rozvahou, vnímat bolest a skončit v okamžiku, kdy ji ucítíte. Pomalý ale pravidelný nástup zátěže vám pomůže rychle obnovit původní schopnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cvičení po operaci žlučníku

Rekonvalescence

Pokud dojde k operaci pupeční kýly nelaparoskopicky a pokud se opravdu bude vyvíjet vše „normálně“, měl by pacient opustit JIP během 3–5 dnů. Minimálně 3 další dny stráví na standardním oddělení a během této doby by se měla zcela obnovit střevní pasáž. To znamená, že pacient bude chodit na stolici a bude přijímat normální stravu jako před operací. Po operaci se doporučuje 6 týdnů nezvedat a nenosit těžká břemena.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KYRETÁŽE JAK DLOUHO JSI V NESCHOPNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat když nastupuji v pátek na operaci kyratáže jak dlouho je člověk v neschopnosti.Děkuji za odpověd s pozdravem Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doba rekonvalescence po kyretáži je u každé ženy individuální a přesně ji může určit váš gynekolog, který zná váš celkový zdravotní stav. Zavolejte mu a zeptejte se ho na to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci kyretáže jak dlouho jsi v neschopnosti

Kdy můžu začít cvičit po operaci žlučníku

Rekonvalescence je individuální, po laparoskopické operaci trvá obvykle 2–3 týdny, po klasické 6–8 týdnů, záleží na profesi a na tom, jak se budete cítit. Po nekomplikované operaci žlučníku se doporučuje nezvedat a nenosit těžká břemena minimálně 6 týdnů a rozhodně neposilovat břicho. Je to z toho důvodu, aby se předešlo možným srůstům a tělo mělo možnost regenerace. Doporučuje se přiměřená tělesná aktivita. Proto si vyberte takovou pohybovou činnost, která vám přináší radost a uspokojení, vhodné jsou například pravidelné procházky.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ A NECITLIVOST RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Havlikova.

Dobrý den,mám letitý problém brnění pravé ruky. EMG vyhodnotilo počátek špatných karpalů,na operaci to prý neni.Velice tim trpím, nemohu jezdit na kole,ráno vyčistit zuby nebo vyfenovat vlasy je pro mě obtížné,omezuje me to i v práci, kde držím neustále jehlu a nůžky. Nevím co dělat. Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste změnit neurologa. Více hlav více informací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost ruky

Cviky

Chůze je během rekonvalescence po operaci žlučníku zásadní, měli byste vstát co nejdříve a chodit co nejvíce. Začněte pomalu a zvyšujte svou aktivitu podle svého těla. Obvykle byste se měli vyvarovat namáhavé aktivity po dobu čtyř až šesti týdnů, ale to se liší dle individuálního stavu a kondice. Po této době se můžete vrátit k typické předoperační činnosti, ale s rozumem.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI PUPEČNÍ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Žasnu nad článkem - 3-5 dnů na jip po operaci a další dny na lůžku? Co je to za blábol? Já jsem přišla v ne do nemocnice,kde mi udělali všechna vyšetření/pravda,byla to dost akutka/, v pondělí ráno operace, hned na pokoj a druhý den ráno jsem šla domů. Bez problémů. Tak tady lidi zbytečně nestrašte týdnem ve špitále. Dělá se to převážně v tzv.jednodenní chirurgii! Všem držím palce,ať to mají po operaci/normální,ne laparo/ v poho,jako já.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci pupeční kýly

Polohování po operaci sítnice

V některých případech je nutné polohování (většinou se jedná o polohování obličejem dolů). Děje se tak u pacientů, kterým byl do oka implantován plyn nebo vzduch udržující operovanou sítnici na správném místě. U všech pacientů se vyžaduje pravidelná aplikace určených kapek a mastí. Za hospitalizace tyto úkony provádějí zdravotní sestry. Po propuštění je další léčba na pacientovi samotném nebo na jeho příbuzných.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Poradna

V naší poradně s názvem REKONVALESCENCE PO OPERACI SLEPÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Syn je po operaci slepaku 14 dní.Kdy se muze poradne vykoupat a boli ho trochu u pupiku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

14 dní po operaci je jizva stále čerstvá a teplá voda při koupeli by ji mohla rozmočit a zapříčinit třeba bakteriální infekci. Koupel při jakékoliv hluboké jizvě je možná až po jednom měsíci. Do té doby je lepší se jen krátce osprchovat. Bolesti kolem pupíku by měl vyšetřit dětský lékař, abyste měla jistotu, že je vše v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci slepého střeva

Vidění po operaci sítnice

Oči mohou být po operaci citlivější na světlo, může se dostavovat pocit únavy. První týden po laserové operaci očí se nedoporučuje plavání, posilování, těžší fyzická zátěž, je potřeba si oči chránit před úrazem a nemnout si je.

Dle lokalizace trhlin je někdy po operaci doporučena poloha vsedě, na boku nebo poloha tváří dolů. Polohu je nutné dodržovat striktně několik dnů po operaci. Plyny vytvářejí vnitřní tamponádu několik týdnů, pak se spontánně vstřebají. Silikonové oleje je nutné po stabilizaci stavu další operací odstranit. Pomocí moderních operačních metod je až 90% léčeno úspěšně. Pacient je po úspěšné operaci schopen vrátit se do normálního života přibližně za měsíc. Výsledná zraková ostrost závisí zejména na včasném provedení operace, může nastat jen částečné zlepšení vidění.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI SÍTNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zděnka Navrátilová.

Dobrý den,mám trhliny sítnice bez odchlípení,mám teď 2x zákrok laserem....můžu si prosím kapat uměle slzy? A kolik přibližně můžu vzít kg? Je někde nějaký návod co můžu a co ne? Bylo mi řečeno,klid,nenosím těžké,netlačit,ne Kasl ať,ne běhat a to vše.Proto moc prosím o odpověď,jsem z toho špatná...děkuji. S pozdravem. Zděnka Navrátilová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rita.

Dobrý den, já jsem tuto operaci podstoupila před 2mi lety. A od té doby se mi vůbec nesrovnaly otoky a kruhy pod očima. Řešila jsem s doktorkou a podle ní vše v pořádku a zhojeno dobře. Tak jsem hledala možnost, jak se vypořádat s těmi fialovými kruhy. Narazila jsem na tohle ar-aesthetics.cz/est… a cítím se teď už lépe. Maskovala jsem dříve vrstvami make-up, ale nevypadalo to nic moc.

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci sítnice

Rekonvalescence

Tříselná kýla po operaci může mít tedy různou dobu rekonvalescence, jak již z předcházejícího odstavce vyplývá, záleží to na metodě operace. Všeobecně ale platí, že ještě několik dní po operaci mohou přetrvávat bolesti v oblasti kýly, obzvláště při snaze si sednout, lehnout či vstát. Pokud je bolest nesnesitelná, lékaři na ni mohou předepsat léky.

O jizvu / jizvy v místě kýly je třeba také po operaci řádně pečovat, důležité je udržovat toto místo čisté (sprcha), po sprchování ho osušit a nepoužívat žádná parfémovaná mýdla, sprchové gely a tělová mléka.

Pacient by se také měl snažit vyvarovat po dobu rekonvalescence namáhání břišní dutiny (fyzická aktivita, ale i kašel, zácpa). Jizvy je třeba hlídat, aby nedošlo k žádnému zánětu či otoku, v takovém případě je vždy nutné vyhledat lékaře a nesnažit se ránu vyléčit sám.

Během rekonvalescence by pacient neměl jíst žádné potraviny, které by mu mohly způsobit zácpu, která by napínala břišní svaly. Také je důležitý dostatečný příjem tekutin.

Během rekonvalescence není nutné, aby se pacient vyhýbal fyzické aktivitě, ale je třeba, aby byla přiměřená, rozhodně není vhodné žádné zvedání těžkých předmětů.

Návrat do práce závisí nejen na typu operace, ale i na zaměstnání, které pacient vykonává, pokud je jeho zaměstnání sedavé (kancelářská práce), tak se samozřejmě může vrátit do práce dříve, než pacient, který vykonává těžkou manuální práci.

Zdroj: Tříselná kýla

Rekonvalescence po operaci

Po operaci štítné žlázy je nutné počítat s časem na uzdravení. Po operaci můžete pociťovat zhoršené polykání, tlaky v dané oblasti a rovněž lze očekávat změnu hlasu. Můžete cítit i bolestivost rány. Většina odoperovaných pacientů si však na tyto stavy nestěžuje. Obvykle uvádí spíše úlevu. Délka pobytu v nemocnici trvá cca 4–7 dnů. Rekonvalescence trvá další 3 týdny, kdy by měl pacient dodržovat klidový režim.

U zhoubných nádorů se přistupuje k terapii radiojodem, který má za úkol zlikvidovat zbytky štítné žlázy, které nebylo možné vyjmout. Například u zhoubného nádoru zvaného medulární karcinom se po operaci provádí ozáření zvenčí. Po totální tyreoidektomii je naprosto nezbytné po zbytek života dodávat hormony štítné žlázy do těla ve formě tablet. Jako každá operace je i chirurgická operace nemocí štítné žlázy invazivním zásahem do těla, který s sebou nese zdravotní rizika a také nemalou dávku strachu a nejistoty. Pokud budete plně spolupracovat se svým lékařem a uposlechnete jeho rady, je chirurgická operace nemocí štítné žlázy vysoce účinná léčebná metoda, která vás vrátí zpět do normálního života.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Rekonvalescence

Výhodou laparoskopie je také kratší doba pracovní neschopnosti (cca 3 týdny) oproti klasické hernioplastice (5–6 týdnů) a je možno začít dříve zatěžovat břišní svaly. Nevýhodou je umístění cizorodého materiálu v těle, ale komplikací z tohoto důvodu je minimum. Kýla sama od sebe nikdy nezmizí, nošení podpůrných kýlních pásu nemá velký efekt. Nebezpečí z prodlení je vedle postupného zhoršování velikosti kýly jediné, a to riziko uskřinutí (zaškrcení) obsahu kýlního vaku. Pak se jedná o akutní život ohrožující stav, který je nutno operačně a do několika hodin vyřešit. Pacientům po operaci tříselné kýly se doporučuje 6 týdnů klidový režim, potom může plně zatížit břišní svaly.

Zde můžete vidět, jak vypadá tříselná kýla.

Zdroj: Tříselná kýla

Haluxy po operaci

Vbočený palec (hallux valgus) je získanou deformitou nohy. Jedná se o komplexní postižení přednoží s poruchou postavení palce. V České republice o operaci vbočených palců kolují různé pověry a mýty. Některé z nich se nezakládají na pravdě a řada z nich vychází ze způsobů operačních řešení v minulosti. V současné době se v léčbě používají moderní přístupy, které zkracují délku hospitalizace a rekonvalescence. Tyto metody výrazně změnily možnost znovuvytvoření vbočeného palce nohy. V důsledku obav pacienti často operační zákroky odkládají a k lékaři přichází, až když je stav výrazně pokročilý. V pokročilých stadiích je pak někdy již záchrana kloubu nemožná.

Nesprávné postavení palce přetěžuje ostatní části nohy. Na podkladě vbočeného palce mohou vznikat různé typy bolesti přednoží, které se nachází v oblasti základního článku palce nohy anebo v místě prstů nohy. Výrazná zátěž přednoží i při běžných činnostech způsobuje, že konzervativní postupy nejsou často účinné v léčbě projevů deformity hallux valgus. V případech dlouhodobých bolestí, které přetrvávají i přes využití prostředků konzervativní terapie, je namístě zvolit operační řešení.

Operaci lze provádět v celkové anestezii nebo pouze při místním znecitlivění. Doba pooperační rekonvalescence je závislá na typu použité operace a individuálním průběhu hojení. Po operaci je nutno počítat se zhruba 3 až 6 týdnů trvající nemožností plné zátěže operované končetiny a nutností chůze o berlích s omezeným nášlapem na operovanou končetinu. Operace slouží k odstranění deformity, a proto je potřeba téměř vždy provést osteotomii (protnutí kosti). Nejčastěji se protíná první nártní kost v přednoží a její správná pozice se zajišťuje vždy šrouby anebo skobkami. Tyto operace lze provádět otevřený přístupem anebo také modernějším zavřeným přístupem pod kontrolou rentgenového přístroje. Jak dlouho trvá uzdravení, závisí na použité metodě. Právě tyto nové postupy zkracují délku rekonvalescence po operaci a zkracují čas nutný k návratu k plnohodnotnému životu.

Zdroj: Haluxy

Vypuštění silikonového oleje z oka

Nutnost předoperačního vyšetření záleží na celkovém stavu a zvyklosti pracoviště, kde bude operace provedena. Zákrok je menšího rozsahu, dle zvyklosti pracoviště se provede anestezie, častěji nyní už jen lokální, za pomocí parabulbární injekce. Samotné vypuštění silikonového oleje trvá přibližně 30 minut a je bezbolestné. Do oka se zavedou vstupy, vypustí se olej, dutina se vypláchne, zkontroluje se stav sítnice a případně se ošetří nějaká část sítnice, pokud je to třeba. Operace je ukončena vyplněním oka tekutinou z infuze. Pracovní neschopnost se odvíjí od profese a diagnózy, kvůli níž byl do oka olej dáván. U pracujících jedinců je většinou pracovní neschopnost vhodná přibližně na týden. Fyzickou zátěž je nutné omezit po dobu 7 dnů, pak již dle pokynů ošetřujícího lékaře podle stavu hojení oka.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP