Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEMÍNKY

OBSAH

Jídelníček

  • Snídaně: Dejte do mixéru asi 2 dl vody a dvě hrsti špenátu a nakrájeného salátu. Rozmixujte nadrobno. Potom přidejte nakrájené neloupané zelené jablko a hrušku (případně jiné ovoce podle chuti, například banán). Pijte přes brčko.
  • Svačina: Zelené jablko
  • Oběd: Dušené zelené fazolky na cibulce a olivovém oleji
  • Svačina: Čerstvý hrášek
  • Večeře: Míchaný listový salát s okurkou, zelenými olivami a slunečnicovými semínky se zálivkou z jablečného octa a olivového oleje

Chcete-li účinky detoxikace ještě posílit, zařaďte do svého jídelníčku i řasy spirullinu a chlorellu. Ty kromě chlorofylu obsahují antioxidanty, vitamíny, minerály a nenasycené mastné kyseliny posilující celkovou obranyschopnost organismu. Ideální délka kúry je alespoň 3 měsíce, přičemž se užívají 4 g mořských řas denně.

Zdroj: Jak s chlorofylem na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem SATUREJKA A JEJÍ PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Štichauer.

Kde je možné koupit semínky na pěstování saturejky venku do záhonu.... ?
Předem děkuji....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Semínka saturejky se dají koupit zde: www.zbozi.cz/dum-byt…

Zdroj: diskuze Saturejka a její pěstování

Celerová pomazánka s česnekem

Ingredience: 1 menší bulva celeru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička černých sezamových semínek, 1 majonéza, zakysaná smetana, sůl, pepř, na ozdobu brokolicové klíčky

Postup: Do velké mísy nastrouháme najemno celer, podle potřeby smícháme s majonézou a zakysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek. Dochutíme solí, pepřem, sezamovými semínky. Mažeme na čerstvé pečivo a ozdobíme brokolicovými klíčky.

Zdravá varianta: Místo majonézy můžeme smíchat jen s bílým jogurtem a se zakysanou smetanou.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Diskuze

V diskuzi GEL NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Kačmářová.

Dobrý den,tak jsme to teda nepochopila.To se dává na vlasy gel se semínky?nebo se používá ta voda?tak tedy proč se musí semínka proplachovat?Nerozumím tomu,je tu někdo,kdo poradí jak na to?Děkuji MK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jenynana@seznam.cz.

JA JENOM UVARIM LZICI SEMINEK,SCEDIM A TIM SI PAK VLASY OPLACHNU A PROMASIRUJU.

Zdroj: diskuze Gel na vlasy

Snadné hubnutí s chia semínky

Chia semínka, řadící se mezi superpotraviny, nám mohou pomoci na naší cestě k trvalému a snadnému zhubnutí, a navíc nám přinášejí mnoho benefitů prospěšných pro vitalitu celého těla. Proč zrovna semínka chia a hubnutí? Právě proto, že nás zbavují pocitu hladu a dokážou naše tělo zasytit na dostatečně dlouhou dobu natolik, abychom nesáhli po něčem nezdravém, co nám vůbec neprospěje. Zároveň napomáhají ke snižování hladiny cukru, což je zásadní u lidí trpící diabetem.

Cena chia semínek na Heureka.cz.

Zdroj: Chia semínka

Poradna

V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Konzumace meruněk

Samy o sobě jsou sušené meruňky sytou svačinkou a dobře se kombinují s ořechy a semínky, zatímco nasekané sušené meruňky jsou vítaným doplňkem salátů. Zkuste zkombinovat quinou, nasekané sušené meruňky, zelenou cibulku, čerstvou mátu a vinaigrette z pomerančové šťávy pro výrobu salátu s vysokým obsahem vlákniny, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Pro zdravou snídani konzumujte čerstvé meruňky samotné, nebo použijte meruňky nakrájené na tenké plátky s přidáním zcela přírodního mandlového másla k celozrnnému toastu.

Zdroj: Meruňky a cukrovka

Diskuze

V diskuzi SKVETOUCÍ ČESNEKKLIZEŇ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobrý den,
když jde česnek do květu,tvoří se stvol se semínky a ze začátku je rovný tak se musí utrhnout jak správně píšete , aby nevysiloval rostlinu. Já ponechám cca 3ks s květním stvolem jako signalizasi ke sklizni. A to když se stvoly uplně narovnají, tak česnek sklízím.
S pozdravem Jarda zahrádkář amatér.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

Vždy když květ vyleze z listů tak hned pod rozšířením s vyjímkou 2 - 3 , dle velikosti záhonu a druhu květy ostříhám. Rozdíl je pak ve velikosti palic až dvojnásobný i více než kde jsou květy ponechány,které využiji při narovnání jako znak sklizně. Dle několika leté zkušenosti. Nechť se daří.

Zdroj: diskuze Skvetoucí česnekklizeň česneku

Celerový salát

Ingredience

  • 400 g celeru;
  • 3 lžíce majonézy;
  • 3 lžíce zakysané smetany;
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice;
  • 3 lžíce strouhaného křenu;
  • šťáva z jednoho citronu;
  • sůl a čerstvě mletý pepř;
  • hrst hladkolisté petržele;
  • 1 lžička bílého sezamu;
  • 1 lžička černého sezamu.

Postup

Celer očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. V míse smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, strouhaný křen, citronovou šťávu, sůl a pepř. Přidejte do mísy pokrájený celer a promíchejte. Hladkolistou petržel posekejte a přidejte do salátu.

Salát servírujte na talíř a na závěr dozdobte semínky černého a bílého sezamu.

Zdroj: Vepřové kotlety podle Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi JAKÝ VLIV MÁ KUKUŘICE NA VÝKRM KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ČMEJLA Miloš.

Může se králík krmit kukuřicí nebo ne. Jaký to má vliv na jeho zdraví?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Kukuřice je pro králíka dobrým zdrojem sacharidů, podobně jako obilí. Králík si poradí jak s celým klasem, tak i s vyloupanými semínky nebo s kukuřičným šrotem. Králík může kukuřici konzumovat v kterékoli její vegetační fázi. Kukuřice by měla být ale jen jednou z několika dalších složek stravy králíka. V králičím jídelníčku společně s kukuřicí by měla být zastoupena kořenová zelenina nebo krmná řepa, seno nebo čerstvá tráva a tvrdý chléb.

Zdroj: diskuze Jaký vliv má kukuřice na výkrm králíků

Recepty s chia semínky

Chia puding

Ingredience: 250 ml mléka, 3 lžíce chia semínek, 1 lžíce medu nebo cukru, či agávového sirupu k oslazení, 1/2 lžičky skořice nebo vanilkového extraktu, nebo 2 lžíce strouhaného kokosu, nebo 1 lžíce kakaa k ochucení, ovoce – pokrájené nebo rozmixované: banán, ananas, mango, granátové jablko, kaki, kiwi, broskev, dále lze přidat: ovesné vločky nebo domácí müsli, slunečnicová semínka

Postup: V uzavíratelné sklenici smícháme mléko s chia semínky, můžeme osladit, případně ochutit. Promícháme, přikryjeme a dáme přes noc do lednice. Druhý den poklademe navrch ovoce a můžeme podávat.

Sušenky z chia semínek

Ingredience: 70 g špaldové mouky, 30 g hladké mouky, 70 g jemných ovesných vloček, 3 polévkové lžíce chia semínek, 30 g rozinek, 20 g kustovnice čínské, 120 ml vlažné vody, 20 g medu, 2 g vanilky v prášku

Postup: Chia semínka namočíme na 5 minut do vlažné vody. Stejně tak rozinky a kustovnici. Jakmile semínka vytvoří gel a rozinky s kustovnicí mírně změknou, přendáme vše do mísy, přidáme mouku, ovesné vločky, vanilku, med a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého po rozválení vykrajujeme různé tvary. Přendáme na pečicí papír a pečeme do zezlátnutí sušenek. Po vychladnutí můžeme slepit dobrou marmeládou, melasou nebo medem.

Zdroj: Chia semínka

Diskuze

V diskuzi LNĚNÉ SEMÍNKO DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.

k lněnému semínku: všimla jsem si v zimě,když jsem nasypala ptáčkům směs ovesných vloček,slunečníkových semem ,pšeničných semen a lněných semínek, ptáci sezobali vše, kromě lněných semínek a tak jsem přemýšlela, zda nejsou také škodlivá, protože jsem užívala lněné semínko proti zácpě (dvě lžičky rozemleté, namleté asi na 3dny a uložené v ledničce,) když jsem nádobku po spotřebování hned neumyla,,zůstal tam zápach po žluklém oleji..Nebo kupovala jsem celozrný chléb , byl velmi chutný čerstvý s lněnými sermínky na povrchu i uvnitř,ale někdy v některých místech při kousnutí bylo cítit plíseň, tak teď už jsem opatrná při jeho kupování . V některém receptu se doporučují jádra meruněk, ty se kdysi přidávaly do meruňkových zavařenin, potom se zavrhovaly- prý pro jejich jedovatost , není tady podobná spojitost se lněnými semínky ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lněné semínko dávkování

Sýrové tyčinky z listového těsta

Ingredience: 1 vejce, 1 listové těsto.

Ingredience dle chuti: sýr, semínka, koření.

Ingredience dle potřeby: máslo na vymazání, polohrubá mouka na vysypání.

Postup: Listové těsto vyválíme na ploše předem vysypané polohrubou moukou na nepříliš tenký plát. Plát nakrájíme na pásky o velikosti 8 cm x 1,5 cm. Než tyčinky od sebe oddělíme, pomažeme je vajíčkem a posypeme různými semínky: celý kmín, sezamové semínko, lněné semínko, slunečnicové semínko. Nejlepší a nejchutnější je posypat listové tyčinky sýrem. Připravené tyčinky dáme na plech vymazaný slunečnicovým olejem (může být i máslem) a pečeme je při teplotě 160 °C asi 10–15 minut. Až získají zlatavou barvu, vytáhneme je z trouby. Před podáváním necháme tyčinky vychladnout.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Diskuze

V diskuzi LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatka.

Dobrý den-užívám olej,tvaroh a ln.semínko už měsíc a mám pocit že se mi zhoršily kožní problemy(asi lupenka na loktech a kotnících- nikdy jsem nekonzumovala tak pravidelně a často tvaroh,olej... Nevím jestli je to následný projev tohoto užívání nebo mám zastavit toto užívání. dík Svatka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Já jsem přesvědčena, že tato zvýšená tvorba kůže souvisí právě s konkrétní kombinací tvarohu a lněného semínka. Je to lék na rakovinu a chcete po něm, aby vám pomohl vystavět nové a zdravé buňky rychlejším tempem, než je obvyklé. Tato léčebná činnost je pak patrná na vaší pokožce, jako nebvykle silné olupování kůže. Něco podobného by se mělo odehrávat i uvnitř těla na tkáních zasažených zhoubným bujením.
Možná se zeptáte jak je docíleno toho, že se ve větší míře nebudou replikovat právě rakovinové bunky, ale jen ty zdravé. Podstatou zhoubného bujení je ztráta nebo poškození genetického předpisu pro tvorbu nových buněk. Spoléháme na to, že tato směs přírodních zdrojů poskytuje tělu opravné geny prostřednictvím kmenových buněk ze semen lnu a k tomu startovní amynokyseliny, které jsou primárně vytvořeny pro rychlý růst malého telete - tvaroh z neodstředěného mléka. Prakticky jsou v tomto přírodním léku na rakovinu všechny potřebné ingredience k podpoře zdravého buněčného dělení.
Pokud s tímto lékem léčíte rakovinu, tak doporučuji v léčbě pokračovat ve standardním dávkování. Pokud tvaroh s lněným olejem nebo semínky používáte jen jako prevenci, tak doporučuji vysadit a počkat, než se kůže srovná a pak začít s polovičním dávkováním než máte nyní.

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze

Dýňová polévka Hokkaido s kari

Ingredience: 2 lžičky olivového oleje, 1 hrst vyloupaných dýňových semínek, 1 dýně Hokaido, 1 kostka bujonu, 1 cibule, špetka soli, černého pepře, kari, 1 kelímek bílého jogurtu, 1 l vývaru, 4 mrkve, 4 střední brambory

Postup: Dýni Hokaido pořádně kartáčem umyjte. Pokrájejte ji na kousky i se slupkou. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a rozpulte. Brambory oloupejte a pokrájejte. Rozehřejte olej a opražte dýni, cibuli, mrkev, osolte, opepřete a přidejte kari. Přidejte vývar a brambory. Vařte přibližně 40 minut na mírném ohni. Poté rozmixujte na hladkou kaši ručním ponorným mixérem. Polévku můžete podávat ve vydlabané dýni Hokaido, kterou 5–10 minut předpečete v horké troubě. Polévku zjemněte lžičkou bílého jogurtu a posypte vyloupanými dýňovými semínky.

Zdroj: Dýňová polévka z dýně Hokaido

Koláč z dužiny melounu

Na koláč z melounu budeme potřebovat jeden meloun. Nejprve se připravíme krém z mascarpone. Poté vezmeme kulatou formu na dort o vhodném průměru. Meloun odkrojíme ve ¾ tak, aby nám šla červená dužina vytlačit pomocí kulaté formy, kterou na meloun zatlačíme a pomocí nože veškerou dužinu, která je za formou, odkrájíme, takto formu protlačíme až na konec melounu, kde odřízneme slupku melounu. Musí nám ve formě zůstat pouze červená dužina. Poté formu vyjmeme. Vyříznutou dužinu přendáme na otočný tác. Dužinu po celém obvodu potřeme připraveným krémem a řádně uhladíme. Boky melounu posypeme sekanými dýňovými semínky nebo libovolnými ořechy. Navrch klademe po obvodu v jedné řadě dokola borůvky, následně jahody a do středu poklademe plátky kiwi. Nakonec posypeme čokoládovou rýží. Takto připravený koláč necháme zchladnout v chladničce a poté krájíme a podáváme.

Zde je k nahlédnutí videonávod.

Zdroj: Triky s vodním melounem

Ptačí zob obecný

Ptačí zob obecný (Ligustrum vulgare) je naše domácí rostlina. Roste jako podrost v habrobubovém lese. Dorůstá výšky až 3 m. Je to hojně rozvětvený keř, který má tmavě zelené listy, 2–7 cm dlouhé a řapíkaté. Na podzim mají lístky nafialovělou barvu. Na podzim opadávají, ale při mírných zimách vydrží až do jara a opadají až při rašení nových listů. Ptačí zob obecný kvete během června až července bílými drobnými kvítky. Pokud se stříhá jako živý plot, tak bohužel nekvete. Můžete ho prořezávat jakýmkoli způsobem. Většinou dvakrát ročně, aby pořádně zhoustl. Velikost květenství je až 6 cm. Jeho plod je zhruba 8 mm velká bobulka černé barvy s fialovohnědými semínky. Dozrávají na konci léta v srpnu až září. Bobule mají trpkou chuť, jsou často vyhledávanou potravou ptactva, pro které nejsou jedovaté. Jinak je to ale u člověka, pro něj jsou jedovaté. Tato rostlina má ráda slunce nebo polostín, tam se jí opravdu daří. Obrázky ptačího zobu obecného si můžete prohlédnout třeba tady.

Zdroj: Ptačí zob

Jak dělají dýňovou polévku Hokkaido Kluci v akci

Ingredience na polévku: 1 malá dýně Hokaido, 1 cibule, 50 ml olivového oleje, svazek koriandru, 1,5 l zeleninového vývaru, 200 g zakysané smetany, 30 g medu, citronová šťáva, sůl

Ingredience na podávání: řeřicha, vyloupané dýňové semínko

Postup polévka: Dýni a cibuli nakrájí na menší kousky, rozprostřou do pekáče, pokapou olivovým olejem, osolí a posypou !polovinou! sekaného koriandru. Všechno to promíchají a vloží do trouby vyhřáté na 200 °C na 30 minut. Poté to vyjmou z trouby, obsah přendají do hrnce a zalijí to vývarem. Pak to vaří asi 20 minut. Přidají k tomu šťávu z citronu, med a rozmixují, podle chuti dosolují. Těsně před podáváním vmíchají druhou část nasekaného koriandru. Polévku na talíři ozdobí zakysanou smetanou, řeřichou i dýňovými semínky a chipsy.

Ingredience na chipsy: 1 plát listového těsta, 1 vejce na potření, maldonská mořská sůl, 2 lžíce dýňových semínek

Postup chipsy: Plát těsta potřeme vajíčkem, posypeme mořskou solí (nejlépe maldonskou, ale není nutné) a sekaným dýňovým semínkem. Rozkrájíme na čtverečky cca 3 × 3 cm a přendáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě na 200 °C dozlatova.

Zdroj: Dýňová polévka z dýně Hokaido

Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička oleje
  • sůl
  • pepř
  • kozí sýr
  • piniová semínka

Postup:

Řepu důkladně omyjte, neloupejte. Vezměte dostatečně velký alobal, aby vám z něho po zabalení řepy nevytékala šťáva, posypte ho solí a pepřem, vložte řepu, zakápněte ji olejem a octem, pořádně zabalte a dejte do zapékací misky, kdyby se přeci jen nějaké šťávě zachtělo ven. Předehřejte troubu na 200 °C a řepu pečte asi hodinu. Až bude řepa upečená, vyndejte ji z trouby, rozbalte z alobalu, propíchněte, poté oloupejte a nechte zchladnout, nakrájejte na tenké plátky.

Ingredience na zálivku:

  • 3 lžíce pomerančového džusu
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • zázvorová šťáva (zázvor nastrouhejte i se slupkou a vymačkejte z něj šťávu)
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Postup na zálivku:

Nejprve svařte ocet se solí a cukrem, poté přidejte zbytek ingrediencí. Přes uzavíratelnou nádobu nasaďte igelitový sáček, aby se vám nádoba zbytečně neobarvila, přelijte do něj marinádu a vložte řepu nakrájenou na tenké plátky. Nádobu uzavřete a nechte alespoň 12 hodin marinovat, vydrží i několik dní. Namarinované plátky přeložte na talíř, posypte rozdrobeným kozím sýrem a na sucho praženými piniovými semínky.

Zdroj: Pečená červená řepa

2. Upravte svou dietu 4 dny před kolonoskopií

Je velice důležité vědět, co můžete jíst před kolonoskopií, aby bylo střevo zcela čisté, je třeba věnovat pozornost procesu čištění. Procesu čištění můžete pomoci tím, že 4 dny před procedurou budete jíst jen lehká jídla. Lékaři doporučují potraviny s nízkým obsahem vlákniny, které jsou snadno stravitelné a rychle opouštějí váš zažívací systém. Neznamená to ale, že musíte hladovět, Jezte lehká jídla v takovém množství, abyste byli dostatečně zasyceni. Pokud užíváte léky, které vyžadují konkrétní dietu, jako je například Warfarin, konzultujte tento postup se svým lékařem.

Mezi lehká jídla patří:

  • Bílý chléb, těstoviny a rýže;
  • Dobře uvařená zelenina bez slupky;
  • Ovoce bez slupky nebo semen;
  • Libové maso, kuře nebo ryby;
  • Vejce.

Nevhodné potraviny před kolonoskopií:

  • Semena, ořechy nebo popcorn;
  • Tučná jídla;
  • Tvrdé maso;
  • Celá zrna;
  • Syrová zelenina;
  • Ovoce se semínky nebo slupkou;
  • Kukuřice, brokolice, zelí, fazole nebo hrách.

Rovněž byste 4 dny před vyšetřením měli přestat užívat vitamíny nebo jiné doplňky stravy. Zeptejte se svého lékaře, zda a kdy byste měli přestat užívat pravidelně užívané léky na předpis a jakékoli volně prodejné protizánětlivé léky nebo léky na ředění krve.

Zdroj: Jak se připravit na kolonoskopii

Zkušenosti s chia semínky

Chia semínka jsou velkou zásobárnou vápníku potřebného jednak pro normální vývoj a fungování pohybového aparátu u dětí, sportovců, jednak jako prevence osteoporózy, a to zejména u žen po menopauze. Studie ukázaly, že semena obsahují 5krát více vápníku než mléko. Vápník se plně vstřebává v těle v důsledku přítomnosti boru v semenech, působí jako katalyzátor pro vstřebávání a asimilaci vápníku. Chia semena jsou však i zdrojem dalších minerálů, jako hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů, hormonů a pro správnou funkci endokrinního systému. Studie ukázaly, že chia semínka obsahují 3krát více železa než špenát a 15krát více hořčíku než brokolice. Jsou rovněž vynikajícím zdrojem fosforu, důležitého pro normální fungování nervového systému a paměti. Draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak. Zinek aktivuje imunitní systém, zlepšuje svalovou výkonnost, má zásadní význam pro reprodukci. Hořčík zvyšuje vstřebávání vápníku a draslíku, zvyšuje energii, je velmi důležitý pro aktivní lidi. Měď, mangan, molybden a některé další prvky jsou důležité složky pro tvorbu mnoha enzymů a hormonů. Chia semínka v neposlední řadě obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12, které hrají významnou roli ve vývoji těla, při fungování metabolismu, kardiovaskulární a nervové činnosti. Chia semínka můžete použít i pro malé děti, roční dítě je klidně může dostat při krmení.

Zdroj: Chia semínka

Papriková pasta – recept

Ingredience: 150 g červené dlouhé papriky, 150 g čerstvá červená kapie, 75 g soli

Technologický postup: Kapii omyjeme, zbavíme stopky, jádřince, semínek a žilek. Kapii překrojíme podélně na polovinu a pokrájíme na menší kousky. Čerstvé červené pálivé papriky omyjeme, odkrojíme jen konec se stopkou a jádřince se semínky neodstraňujeme. Červené pálivé papriky pokrájíme na malé kousky. Do kutru (robot s noži) dáme pokrájené pálivé papriky, pokrájenou kapii, přidáme odvážené množství soli a kutrujeme na krém tak, aby zůstaly maličké kousky, které budou cítit na jazyku. Sterilované čisté sklenice naplníme pálivým krémem, uzavřeme víčkem a odložíme do spíže. Domácí pálivý krém není třeba vůbec sterilovat, protože sůl sama dostatečně konzervuje. Krém se nekazí a neplesniví. Tento domácí výrobek vydrží bez újmy i déle než jeden rok. Když sklenici otevřete, vydrží v chladničce až do spotřebování. Pálivý krém se připravuje v poměru 1 : 1 sladké a pálivé papriky, neboť kapie dodává krému vynikající a příjemnou sladkou chuť k pálivosti dlouhých paprik. Krém je tak jemnější a mnohem chutnější než kupované krémy. Pasta se přidává do polévek, salátů, pomazánek, slaných krémů, omáček a k masům na šťávě. Krém je vhodný také na marinování nejrůznějšího masa na grilování. Erős pišta je vynikající domácí produkt na čistě přírodní bázi. Neobsahuje žádné konzervanty, postačí samotná sůl. Recept se doporučuje zvláště milovníkům ostrých jídel, příprava je rychlá a velmi jednoduchá. Je to jednoduše skvělý domácí polotovar se širokým použitím.

Zdroj: Erös pišta


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP