Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠÍŘKA

OBSAH

Suchou pleť je třeba chránit před sluncem

Měli byste se ujistit, že aplikujete opalovací krém správně na oblast těla, která je vystavena slunci během dne. Podívejte se na ochranné faktory proti slunečnímu záření. Tyto faktory by měly mít vyšší faktor než 15. Šířka ochranného spektra přípravku je uvedena na etiketě.

Zdroj: Péče o suchou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem SMIL ITALSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Dobrý den, Smil italský pěstuji asi tři roky, je bezvadný čerstvý i sušený do mnoha jídel, nahrazuje kupované Maggi. Keřík je už dost velký, máte někdo zkušenost se stříháním-úpravou keře? Radili mi na jaře ho úplně setřihnout, že znovu obrazí.Prosím, poraďte. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Helichrysum italicum je skutečně úžasná rostlina. Když je umístěna na místě, kde může přijímat sluneční svit alespoň 6 hodin denně, tak bujně roste a může dorůst až 60 cm na výšku a šířka keře může dosáhnout až 90 cm. Nezřídka může tato rostlina přerůst původní očekávání a je třeba ji trochu prostříhat. Střih proveďte před sezónou podle libosti. Rostlina obrazí s novými výhony.

Zdroj: diskuze Smil italský

Březová míza se dá sbírat jen po dobu několika málo dní zjara. Ideální čas je tehdy, když stromům ještě nezačnou rašit listy a míza kmenem a větvemi proudí nejvíc. Do kmenu stromu se navrtá cca 3cm otvor a do otvoru se vsune šikmo seříznutá trubička, pod kterou se umístí nádobka, do níž odkapává míza břízy. Dalším způsobem je vyříznutí úzkého proužku kůry, do písmene V. Pod spodní bod se připevní kousek plechu, prohnutý do korýtka, kudy šťáva odkapává. Písmeno V by nemělo přesáhnout 1/4 obvodu stromu a šířka zářezu by neměla být větší než 1 cm. To proto, aby se strom mohl zhojit a neuschl. Odběr mízy prý stromům neškodí a někteří ho přirovnávají k úkonu, kdy člověk daruje krev.

Zdroj: Březová voda na pití

Poradna

V naší poradně s názvem ODPOVĚDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka30.

Dostala jsem kalu.Má krásné bílo-zelené květy.Hledala jsem jak ji pěstovat. Našla jsem otázky,ale ač je nadpis odpovědi, nevztahují se k otázkám. Takže mám pocit, že nadále nebudu tušit,kdy ji prosadit do většího květináče. Má 6 květů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to jednoduché. Když chcete zachovat současnou velikost rostliny, tak nepřesazujte. Když chcete mít rostlinu rozlehlejší, tak ji můžete každý rok v době zimy přesadit do většího květináče. Hloubka květináče není důležitá naopak šířka ano. Kala postupně zaplní všechen produktivní prostor. Když ji nebudete přesazovat, tak musíte přihnojovat. Hnojivo volte do zálivky s nízkým obsahem dusíku a občas rostlinu zalijte ve vodě rozmixovanými skořápkami od vajec. Co kala nezbytně potřebuje, je voda. Kala nesmí nikdy vyschnout.

Zdroj: diskuze Pokojová kala pěstování

Oválný obličej

Oválný obličej charakterizují oblé tvary, avšak tvar obličeje je protažený a jeho výška je viditelně větší než šířka. Oválný tvar obličeje obvykle charakterizuje výška (nebo délka) 1,5x větší, než je šířka obličeje. Šířka obličeje by pak měla být zhruba stejná v oblasti čela i v oblasti čelisti. Oválný obličej je symetrický v křížových osách.

Tipy – účesy pro ženy

Je to univerzální tvar, ke kterému se hodí téměř všechny účesy, ať už jsou to vlasy krátké, dlouhé, rovné, anebo vlnité. Vůbec nezáleží na délce vlasů. Stačí, pokud vám prameny dosahují k lícním kostem, rtům anebo bradě, podle toho, kterou partii obličeje chcete zvýraznit.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Tipy – účesy muži

Oválný typ obličeje je poměrně vyvážený, proto k němu víceméně pasuje jakýkoli střih v různé délce i tvaru a lehčeji můžete se střihy experimentovat. Jediným strašákem by pro vás měla být dlouhá ofina, která vaši tvář zbytečně zkulatí.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Zdroj: Typy obličeje

Diskuze

V diskuzi BETONOVÁ SMĚS NA VENKOVNÍ POUŽITÍ POMĚR PÍSEK CEMENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří hauer.

potřeboval jsem poradit jaký beton mám namíchat na část základu z tvárnic jako věnec.Tvárnice jsou staré se dvěma dutinami.Věnec bude jen na jedné ze čtyř stran v rozměrech 150 x 100 x 3500 šířka výška délka. Tvárnice jsou do výšky 1m a na betonový pás bude postavena zeď z porobetonu do výšky cca 2m. Vše bude čelit vlivúm počasí ze západu.Jsem ve věku 74 l a nevím zda vám dotaz dorazí. Pokud se to povede budu rád a předem děkuji. S pozdravem Hauer Jiří

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

K přípravě betonu použijte Portlandský cement CEM I 42,5 R, říční písek frakce 0,5 až 3 mm, kamenivo frakce 10 až 20 mm, plastifikátor od firmy Den Braven a provzdušňovač. Beton připravte smícháním dvou dílů kameniva, dvou dílů písku a jednoho a půl dílu cementu. Přidáním plastifikátoru se sníží množství potřebné vody, proto ji přidávejte pomalu a jen tak, aby směs byla vlhká. Když bude směs přemokřená, tak to bude mít negativní dopad na výslednou pevnost a životnost betonu. Když to přeženete s vodou, tak jednoduše přidejte všechny ostatní přísady v uvedeném poměru. Beton připravte v míchačce a nechte míchat alespoň 15 minut, aby se uplatnil provzdušňovač, který ochrání beton před mrazem. Takový beton pak vydrží být pevný i více než sto let.

Zdroj: diskuze Betonová směs na venkovní použití poměr písek cement

Ceriotti kadeřnické křeslo Silvy

Ceriotti Glamour SILVY je koženkové klasické křeslo, které má velmi kvalitní provedení a moderní design.

Technická charakteristika

  • šířka: 60 cm
  • hloubka: 60 cm

Zdroj: Značka Ceriotti

Diskuze

V diskuzi ÚSTNÍ DUTINA PO VYTRŽENÍ STOLIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika Malátová.

Dobrý den,
včera jsem byla na zubní pohotovostní službě, kde mi byla vytržena stolička v levé horní části čelisti /asi šestka/.
Po příchodu domů jsem zjistila, že mi z ranky po vytržené stoličce vykukuje kousíček-štráfeček přes ranku po vytržené stoličce asi zubu nebo nevím, zda to není kořen /asi 3-4 mm x 0,8-1 mm napříč rankou po vytržené stoličce/.
Místo po vytržení mi nebolí, je to normální, že v rance po vytržené stoličce se něco objeví, jak jsem shora napsala?
Děkuji za odpověď.
Hedvika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hedvika Malátová.

Dobrý den,
včera jsem byla na zubní pohotovostní službě, kde mi byla vytržena stolička v levé horní části čelisti vlevo/asi šestka/. Před 2 dny mi napřed vypadla z této stoličky plomba, včera při kousnutí do papriky se mi ona stolička bez plomby začala hýbat /ve zprávě od mudr.zubaře je uvedeno "....vertikální fraktura zubu, nepatrná perkuse-bolestivá....".
Např. při skousnutí a někdy následně i dotyku horní čelisti se spodní čelistí mi ona pohyblivá stolička velmi zabolela . Z toho důvodu jsem šla na zubní pohotovost, tam my stoličku mudr. zubař vytrhl.
Po příchodu domů jsem zjistila, že mi v rance - přímo dole v dírce na dásni po vytržené stoličce vykukuje kousíček-štráfeček přes ranku po vytržené stoličce asi zubu nebo nevím, zda to není kořen /délka asi 3-4 mm x šířka 0,8 -1 mm napříč rankou po vytržené stoličce/. I dnes je dírka po vytržené stoličce v tomto stavu.
Místo po vytržené stoličce mi nebolí, nekrvácí.
Je to normální, že v rance po vytržené stoličce se něco objeví, jak jsem shora napsala?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Hedvika

Zdroj: diskuze Ústní dutina po vytržení stoličky

Ceriotti vozík BE-ONE 7215

Ceriotti vozík je vyrobený z plastu a je opatřen kolečky. Je k dispozici v pěti barvách, a to v bílé, černé, fialové, modré a hnědé.

Technická charakteristika

  • šířka: 55 cm
  • výška: 89,5 cm
  • hloubka: 46 cm

Zde můžete vidět produkt Ceriotti vozík BE-ONE 7215.

Zdroj: Značka Ceriotti

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ POHOTOVOST PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Effenbergerová.

Hledám pomoc kožního odd.Mám vaskulitidu, Měla jsem ji již cca před 14 lety. Bydlím nyní v Mrači u Benešova. Tehdy jsem byla hospitalizována ve Vojenské nemocnici Praha. Děkuji za zprávu. Eff

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaskulitida je zánět krevních cév. Zánět může zesílit stěny těchto cév, čímž se zmenší šířka jejich průchodu. Pokud je průtok krve omezen, může dojít k poškození orgánů a tkání. Ve vašem případě zřejmě kůže. Nepíšete o své vaskulitidě nic bližšího. Existuje mnoho typů vaskulitidy a většina z nich je vzácná. V závislosti na typu vaskulitidy, který máte, se můžete zlepšit i bez léčby. Některé typy vaskulitid ale vyžadují léky k mírnění zánětu. Používají se k tomu imunosupresivní přípravky, zejména glukokortikoidy.
Mezi krátkodobě působící glukokortikoidy patří:
- hydrokortizon - kortizol,
- kortizon,
- prednizon,
- prednizolon,
- metylprednizolon.
Mezi střednědobě působící patří:
- triamcinolon.
A dlouhodobé jsou:
- betametazon,
- dexametazon.
Pomocí glukokortikoidů se léčí tyto typy vaskulitid:
- periarteriitis nodosa,
- Wegenerova granulomatóza,
- Henochova-Schönleinova purpura,
- ChurgovaStraussova vaskulitida,
- overlap syndromy,
- Kawasakiho choroba,
- Takayashuova choroba,
- Bürgerova choroba,
- temporální arteritida.
Pokud některou z nich máte, tak pak je pro vás nejlepším specialistou na léčbu těmito glokokortikoidy prof. MUDr. Michal Kršek, CSc. Jeho email je michal.krsek@vfn.cz. Michal Kršek je přednostou III. interní kliniky – klinika endokrinologie a metabolismu, která se nachází v Praze v ulici U Nemocnice 504/1, pavilon B. Telefony jsou 224 961 111 (ústředna) a telefon do ambulance je 224 966 455. Vyplatí se zajet za specialistou do velkého města, protože má nejvíce zkušeností. Nastaví vám léčbu, kterou pak absolvujete u svého praktického lékaře nebo doma s pomocí pojízdné zdravotní sestry. Když jste z daleka, tak posíláte lékaři fotografie, jak se vaše onemocnění vyvíjí. A nebo mobilní sestra vyhotoví zdravotní zprávu pro vašeho ošetřujícího lékaře. Pokud se vše zlepší, tak na kontrolu do Prahy už ani nemusíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní pohotovost Praha

Objem vany 180 

Vana o rozměrech 180 x 80 x 41,5 (délka x šířka x výška) v obdélníkovém provedení má objem vody 267 l. Vana o rozměrech 180 x 80 x 45,5 cm v běžném provedení má objem vody 270 l.

Zdroj: Objem vany v litrech

Objem vany 160

Vana o rozměrech 160 x 70 x 41 cm (délka x šířka x výška) v obdélníkovém provedení má objem vody 159 l. Vana o rozměrech 160 x 70 x 48 cm v asymetrickém provedení má objem vody 210 l.

Zdroj: Objem vany v litrech

Objem vany 170

Vana o rozměrech 170 x 70 x 42 cm (délka x šířka x výška) v obdélníkovém provedení má objem vody 190 l. Vana o rozměrech 170 x 90 x 47,5 cm v asymetrickém provedení má objem vody 285 l.

Zdroj: Objem vany v litrech

Výpočet schodišťového stupně

Pohodlné schodiště by mělo mít sklon 25–35°. Projektanti a architekti mají s touto činností bohatou zkušenost, schodiště je jedna ze základních věcí v dispozici domu a musí se spočítat velmi přesně. Dodatečné korekce jsou v případě schodiště velice komplikované.

Základní výpočet schodiště

Prostor pro schodiště – v případě návrhu nového domu je výhodou možná změna dispozice tak, aby schodiště bylo ideální i ve vztahu k ostatním místnostem. V rekonstrukcích se někdy dostáváme k hodnotám na hraně pohodlnosti či použitelnosti dle dostupného prostoru.

Určíme si konstrukční výšku – je to výška, kterou musí schodiště překonat od čisté podlahy nástupního podlaží k čisté podlaze výstupního podlaží (zkratka KV).

Prostým matematickým dělením zjistíme, kolik je nutno mít stupňů k překonání výšky (zkratka N) a jak tento stupeň bude vysoký (zkratka V). Všechny stupně na schodišti musí mít stejnou výšku.

Šířka stupně (zkratka Š) se dopočítá ze vztahu Š = 630 – 2 x V mm (možno snížit až na 600, odvozeno od délky lidského kroku) a spočítáme i sklon schodiště.

Délku ramene (zkratka D) vypočítáme (například 8 výšek znamená 7 šířek).

Vzorce pro výpočty schodů:

1) Počet stupňů N = KV : V

2) Výška stupně V = KV : N

3) Šířka stupně Š = 630 – 2 x V

4) Délka schodišťového ramene – jednoramenné L = Š x (N – 1)

5) Délka schodišťového ramene – dvouramenné L = Š x (N : 2 – 1)

6) Sklon schodiště a = arctg V : Š

7) Délka ramene D = Š x N

8) Podchodná výška ramene Hp = 1 500 + (750 : cos a)

9) Průchodná výška ramene Hpr = 750 + (1 500 x cos a) (hodnota musí být vyšší než 1 900 mm)

Zdroj: Výpočet schodů

Hranatý tvar obličeje

Hranatý obličej čtvercového tvaru je tvarově krátký, ale široký, s výraznými hranatými rysy. Čtvercový obličej má výrazné široké čelo i čelist. V těchto oblastech je šířka obličeje přibližně stejná a současně je tato šířka přibližně stejná jako výška (délka) obličeje. Hranatý obličej může sice působit zajímavě, ale dost často potřebuje zjemnit rysy, čehož lze snadno docílit vhodně zvoleným účesem pro tento tvar obličeje.

Obdélníkový obličej je o něco delší než oválnější, což je třeba mít při výběru nového sestřihu na paměti. Rozhodně se vyhýbejte dlouhým vlasům a naopak i těm extrémně krátkým. Ideální je jakýsi střed, který nijak neuškodí vašim obličejovým proporcím.

Tipy – účesy ženy

Obdélníkový obličej je o něco delší než oválnější, což je třeba mít při výběru nového sestřihu na paměti. Rozhodně se vyhýbejte dlouhým vlasům a naopak i těm extrémně krátkým. Ideální je jakýsi střed, který nijak neuškodí vašim obličejovým proporcím.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Tipy – účesy muži

Pro tento tvar obličeje se hodí široká škála střihů. Je však třeba mít na paměti, že lépe vypadají účesy, které jsou z bočních stran více prostříhané. Velmi krátké sestřihy tomuto obličeji svědčí a zlepšují celkové rysy. Vyhnout byste se měl účesům s pěšinkou uprostřed a ofinou.

Hranatý obličej protáhlého tvaru se nazývá také obdélníkový tvar obličeje. Obličej je delší než širší, v oblasti čela a čelisti zhruba stejně široký. Charakterizuje jej rovná linie mezi čelní a čelistní oblastí, široké čelo i široká brada.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Zdroj: Typy obličeje

Pinus cembra pillar

Jde o kultivar vyšlechtěný Holanďanem Edwinem Smitsem. Na evropském trhu se prodává od roku 2009. Růst této borovice je štíhlý, pomalu vystoupavý, u mladších rostlin se větví po jednotlivých patrech, která se postupně s vyšším věkem zaplňují. Všechny boční větve rostou směrem vzhůru. Jehlice jsou měkké, nepichlavé, na omak velmi příjemné, mají modrozelenou barvu, která se však v průběhu roku mění. Výška desetileté rostliny bývá přibližně 3 metry, šířka pak asi 1 metr. Nejvíce dorůstá do pětimetrové výšky a dvoumetrové šíře. Tento kultivar je plně mrazuvzdorný.

Zde můžete zhlédnout spoustu fotografií jehličnanu Pinus cembra pillar.

Zdroj: Pinus cembra

Koza na řezání dřeva s držákem

U kozy na řezání dřeva s držákem jsou řetěz i lišta zabezpečené sklopnou ochranou, která se při řezání automaticky odklápí nahoru. Vanová forma kozy na řezání dřeva s držákem pojme bezpečně i menší kusy dřeva. Díky nastavitelnému měřidlu lze polínka nařezat na stejnou délku. Pila se bezpečně připevní ke koze utahovacím mechanismem. Lišta může mít maximální výšku 9 cm, aby řetěz pily na liště neřezal do rámu. Koza na řezání dříví s držákem se dá jednoduše složit a sklopit, aby při skladování zabírala méně místa. Na kozu můžete položit klády až do délky 150 cm. Výška kozy na řezání s držákem je 90 cm, délka 76 cm, šířka je 62 cm, odstup podpěrných nohou činí 55 cm a celková hmotnost je 12 kg.

Zdroj: Koza na řezání dřeva

Přepravky

  • Typy přepravek – klec, autobox/plastová přepravka, látková přepravka (tzv.: kennelka)
  • Velikost přepravního boxu vybíráme takovou, aby se v ní zvíře mohlo pohodlně otočit a postavit. Šířka by měla být dvojnásobkem šířky psa, výška by měla odpovídat celkové výšce psa. Samozřejmě musíme myslet na to, aby se přepravka zároveň vešla do kufru auta.
  • Ať už je zvíře v kleci nebo v přepravce, je vždy vhodné myslet na podložku, která bude snadno omyvatelná, ale zároveň pohodlná. Vhodný může být třeba pelíšek z nepropustného materiálu.
  • Přeprava v přepravním boxu nebo kleci má tu výhodu, že zvíře má svůj prostor, kde si může odpočinout. Zároveň pokud přepravujeme více zvířat, je to možnost, jak zamezit případnému konfliktu.

Zdroj: Odborník radí: Jak na dovolenou autem s domácím mazlíčkem?

Popis

Přestože aloe vera vypadá jako kaktus, jedná se o druh lilie. Existuje až 500 druhů této rostliny, většinou rostou v pouštních oblastech. Název „aloe“ pochází z arabštiny a znamená „hořký“, protože vrstva mezi vnější částí a gelem má hořkou příchuť. Aloe vera se pěstuje v teplých a suchých oblastech, jako jsou Kanárské ostrovy, Středomoří, Indie, velká část Afriky, Karibik, Střední Amerika, Jižní Amerika a Austrálie. V těchto oblastech je pěstována jako okrasná a léčivá rostlina. Tato rostlina má až 20 listů, které vycházejí přímo ze země. Listy mohou být až 50 cm dlouhé, jsou silné a masité, jejich šířka může být až 6 cm. Vnější strana listů má malé trny. V příznivých podmínkách se na rostlině objeví žluté květenství s řadou úzkých lístků.

Zdroj: Aloe vera

Fibrom

Fibrom je benigní (nezhoubný) nádor vznikající z vaziva. Fibromy se vyskytují na různých částech těla, většinou v jeho horní polovině, to jest na obličeji, krku, pažích a v podpaží, na břiše, prsou a na zádech. Někdy se mohou vytvořit i v ústech. Odstranění fibromů je bezproblémové, v některých případech zmizí dokonce samy.

Zde můžete vidět, jak vypadá fibrom.

Fibromy se odstraňují poměrně často, neboť svému nositeli působí obtíže převážně kosmetického charakteru. Kožní útvary a výrůstky, jež jsou vystaveny chronickému dráždění, se pak odstraňují preventivně proto, že mohou změnit svůj charakter. Kůži lze zbavit fibromů například erbiovým laserem. Paprsek laseru dokáže po velmi jemných vrstvičkách odloupnout tenoučkou vrstvu kůže (šířka cca tisícina milimetru) a šetrně tak zbaví pokožku fibromu.

Zdroj: Bradavice na obličeji a krku

Bruska na nehty JD 700

Profesionální bruska na nehty JD 700 s příslušenstvím má velmi pěkný vzhled a moderní design. Je jedním z nejlepších modelů na našem trhu. Bruska na nehty JD 700 slouží k rychlé, pohodlné a bezpečné úpravě nehtů přírodních, gelových, akrylových, ať už jde o manikúru, či pedikúru. Počet otáček je 500 až 30 000 za minutu. Přístroj má dobré ergonomické vlastnosti, manipulace s ním je příjemná a snadná. Nastavení rychlosti regulace otáček je možné ručně nebo nohou (nožní ovládání) – levá i pravá strana. Má velmi jednoduchou výměnu nástavců.

Technické parametry: napětí 220 ~ 230 V/50–60 Hz; rychlost 500–30 000 ot/min; otáčení je oboustranné – směr vpravo nebo vlevo; délka rukojeti 14 cm; hmotnost rukojeti 210 g; délka brusky 12,5 cm; šířka brusky 12 cm; výška brusky 8,5 cm; hmotnost brusky 1 060 g.

Sada obsahuje: návod, brusku, rukojeť se stojanem, nožní pedál, sadu základních fréz.

Zde můžete vidět porovnání cen výrobku JD 700.

Zdroj: Bruska na nehty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP