Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRIBRALA JSEM PRI UZIVANI ZELEZA

OBSAH

Nežádoucí účinky nadbytku železa

Příjem většího množství než 200 mg železa za den může mít za následek otravu železem, konkrétně u dětí. Nadměrné užívání doplňků stravy s obsahem železa je považováno za primární faktor, který je zodpovědný právě za otravu u dětí. Některými z častých nežádoucích účinků nadbytku železa jsou:

  • Hustá a tmavá stolice, která je často spojena se zácpou.
  • Vzniká zde zvýšené riziko vážných zdravotních poruch, jako je diabetes, Huntingtonova choroba a rakovina.
  • Dochází ke zvýšenému riziku poškození jater, které je zapříčiněno právě nadbytkem železa v krvi.
  • Nadbytek železa způsobuje retenci tekutiny v plicích, což má za následek problematiku s dýcháním a nadměrný kašel.
  • Nadbytek železa ovlivňuje funkce srážlivosti, což vede k srdečním poruchám. Také může dojít k poklesu krevního tlaku a dehydrataci.

Zvýšená hladina železa v krvi je velmi vzácné a ojedinělé onemocnění, které může mít za následek velmi vážné komplikace.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem POCIT ZELEZA V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVANA.

dobrý den,před týdnem jsem začala užívat železo.novoferrin a od včera mám nepříjemný pocit v ústech,jakoby železitý.Je možné,že to souvisí s přísunem železa v práškách.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pachuť železa v ústech je běžný vedlejší účinek při užívání potravních doplňků se železem. Důležité je užívat kapsli se železem ráno po probuzení a dobře ji vždy zapít čistou vodou nebo zředěným 100% džusem. Po té (asi za půl hodiny) je třeba se normálně najíst vydatnou snídaní. Tím by se měly tyto nepříjemné pocity pachuti po železe zmírnit.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Pocit zeleza v ustech

Toxicita železa

Železo je potenciálně nebezpečný prvek. Je schopno katalyzovat vznik volných radikálů (Fentonova reakce), které poškozují buňky a jejich struktury. Nadbytek železa v organismu či jeho špatná místní distribuce (přítomnost volného dvojmocného železa) je tedy nežádoucí; i proto musí být metabolismus železa efektivně regulován na úrovni buněk i organismu.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Diskuze

V diskuzi UZIVANI W ARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nechybova.

Dobrý den.skoro rok uzivam warfarin a přibrala jsem 7kilo.přitom se SPATNE redim ,při 4mg MAM KVIK 1.58 při zvýšení na 5mg 1.78 a s každým miligramem jdou kila opět nahoru.již rok přísně dodržují TE nekonzumuji nevhodné potraviny a mám zhoršením funkcí ledvin a problémy s kovovým měchýře.vážím UŽ 104 kg a trapim se.můj lékař o změně léků nechce ani slyšet.jak mohu sama napomoci řešení krve a tím snížit dávky w arfarinu?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Volfová.

Dobrý den mám podobný problém po Warfarinu jsem přibrala 20 kg, nejím více nežli jsem jedla a pohyb mám také stejný. Nic jiného než užívání Warfarinu jsenm nezměnila,
když jsem přerušila užívání před trháním zubů tak jsem za týden měla o 3 kila méně.
Cítím oteklá, je možno užívat léky na odvodnění společně s warfarinem?

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice

Vliv nedostatku železa na akné

Železo dodává pleti svěží vzhled, a tím vlastně předchází jejímu stárnutí. Nezdravý a nápadně bledý vzhled bude zřejmě důsledkem nedostatku železa. Velkým zdrojem železa jsou sušené meruňky, semínka, oříšky, luštěniny, listová zelenina a vepřová játra.

Zdroj: Akné z nedostatku železa

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny s obsahem železa

Příčiny nedostatku železa

Červené krvinky obsahují protein nazývaný hemoglobin, který přenáší kyslík z plic do ostatních tělesných tkání. Hemoglobin je vyroben převážně ze železa. Když je vaše hladina železa nízká, vaše tělo produkuje méně červených krvinek, nebo je v červených krvinkách méně hemoglobinu, a tyto buňky nemohou nést tolik kyslíku. Nízká hladina železa může vyplývat z jídelníčku, ve kterém chybí železo, z neschopnosti absorbovat dostatek železa, nebo ze ztráty krve. Kromě toho, těhotenství může mít za následek anémii z nedostatku železa v důsledku potřeby železa rostoucího plodu. Pozor na kravské mléko. Mléko neobsahuje žádné železo, ale navíc ho úplně likviduje. Při bohaté mléčné stravě je nedostatek železa úplně jistý.

Zdroj: Akné z nedostatku železa

Jak poznám že jsem zavodněná

Chcete-li skutečně vědět, zda pijete dostatek vody, nehledejte nic jiného než barvu své moči. Barva vaší moči nejlépe ukazuje na váš stav hydratace. Tmavá moč vám dává vědět, že potřebujete více pít. Pokud je to, co zbylo v záchodě, světlé a bledé, poplácejte se po zádech, protože jste správně zavodněná.

Zdroj: Jak poznám, že jsem zavodněná

Diskuze

V diskuzi ADENOM NADLEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Mituchovičová.

Dobry vecer.mam adenom nadledviny a pribrala jsem 13kilo.jsem asi zavodnena.ma nekdo podobnou zkusenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý večer, u mě existuje podezření na adenom nadledvinky a též jsem za poslední tři roky ztloustla o 14 kg. Teď díky low carb stravě hubnu, zatím tedy jen 6 kg, protože tuto stravu zatím jim krátce, jen 6 týdnů, ale věřím, že další kila dám také dolů. Ale zatím neproběhla další vyšetření, takže tohle ještě dořešíme. Vás se chci zeptat, jak to u vás s adenomem pokračuje dál? Musela jste na operaci, nebo vás léčí jinak? Děkuji a zdravím.

Zdroj: diskuze Adenom nadledviny

Charakteristika železa

Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:

  • 300 až 400 g masa
  • 400 g žitného chleba
  • 350 g špenátu
  • 100 g dýňových semen

Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.

Zdroj: Stopový prvek železo

Poradna

V naší poradně s názvem NADVAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Dobry den.Chtelajsem se zeptat jestli je mozne po cipralexu tak hodne pribirat.Pribrala jsem 10kg a beru ho 3roky.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po Cipralexu nepřiberete, lék sám o sobě nemá žádnou kalorickou hodnotu. Cipralex ovlivňuje psychiku a navozuje klid, k tomu pak dobré jídlo podpoří klidný duševní stav a tím může docházet k tloustnutí. Jídlo se u vás podvědomě stalo součástí léčby. Ale netloustnete po Cipralexu, nýbrž po dobrém jídle. Domluvte se s výživovým poradcem, který vám pomůže sestavit jídelníček a doporučí vám vhodné pohybové aktivity, abyste dále nepřibírala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadvaha

Zdroje železa

Nejbohatším zdrojem železa je maso a masné výrobky. Tělo přijímá železo z těchto potravin bez další konverze. Velké množství je také ve vaječných žloutcích, ale bohužel i hodně cholesterolu. Obilí, ořechy a semena obsahují větší množství tohoto stopového prvku. Pro cílené dodávky železa jsou užitečné pšeničné otruby, dýňová a sezamová semínka. Zelenina a ovoce mají nízký obsah tohoto stopového prvku. To platí i pro špenát, kterému je přisuzován – pouze kvůli nedorozumění – vysoký obsah železa. Absorpce železa je silně ovlivněna různými potravinami. Vitamín C má například pozitivní vliv na vstřebávání železa. Taniny obsažené v čaji, vínu, kávě, sójových výrobcích, fosfátu a některých analgetikách naopak brání ukládání železa.

Zdroj: Stopový prvek železo

Poradna

V naší poradně s názvem DVOJNASOBEK ZELEZA V KRVI - THALASSEMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anicka.

Dobry den, cca pred 14 dny, jsem byla pri vysledky kompletni laborky u lekare a byl udiveny, ze se nikdy nesetkal s mnozstvim zeleza v krvi, jako u mne. Mela jsem dvojnasobek maximalni hodnoty. Podal mi informaci, ze mam thalassemii myslim minor. Pry tu nejmirnejsi formu nebo tak neco. At se nedesim, ze se to neleci atd. Cetla jsem priznaky atd. a vse sedi ale nikde neni, zda se nemoc casem horsi nebo zmizi nebo zustane ve forme ve ktere je. Muzete mi prosim k tomu neco rici? Pripadne mi poradit, jak muzu snizit hladinu zeleza a predchazet jeho navyseni? :-( Moc dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za prvé a především vždy následujte pokyny svého lékaře, který může navrhnout rutinní flebotomii (odběry krve) v případě, že by diagnóza byla hemochromatóza, nejběžnější forma onemocnění z nadbytku železa. Co se týče změny stravovacích návyků, tak zde je několik rad.

1) snižte spotřebu masa a zvolte potraviny rostlinného původu, které nejsou tak vstřebatelné v těle;

2) nevařte v železné pánvi nebo hrnci;

3) nejezte zpracované potraviny (například cereálie, bílé pečivo, sušenky, atd.), které jsou "stabilizované" železem;

4) otestujte si svoji pitnou vodu, že v ní není železo - možná investujte do filtru na pitnou vodu;

5) neužívejte multivitamín nebo jakékoli potravní doplňky obsahující železo;

6) zkuste užívat kyselinu fytovou alias Inositol označený jako IP6;

7) kurkumin (žluté koření, které obsahuje kurkuma), zelený čaj, rozmarýn, a vápník. U všech těchto potravin bylo prokázáno, že snižují vstřebávání železa, když byly konzumovány s potravinami bohatými na železo;

8) vyhněte se doplňkům stravy s vitaminem C, neboť tento vitamín zlepšuje vstřebávání železa z potravy;

Pravidelně docházejte ke svému lékaři k měření hladiny železa v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dvojnasobek zeleza v krvi - thalassemie

Nežádoucí účinky železa

Podobně jako všechny léky, může mít i Aktiferrin compositum nežádoucí účinky. Během užívání přípravku se ojediněle mohou objevit mírné zažívací obtíže, pocit plnosti, tlak v žaludku, zácpa nebo průjem, které většinou mizí se snížením dávky. Přípravky železa mohou způsobit přechodné černé zbarvení stolice. Případný výskyt těchto nežádoucích účinků oznamte ošetřujícímu lékaři. Jestliže zaznamenáte jakýkoliv nežádoucí účinek, který není uveden v příbalové informaci, oznamte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Přípravek Aktiferrin compositum se nesmí používat při chudokrevnosti z rozpadu červených krvinek (hemolytické anémii), při útlumu kostní dřeně, při zvýšeném ukládání železa v tkáních, při poruchách využitelnosti železa a při anémii způsobené poruchou vstřebávání vitaminu B12 (perniciózní anémii).

Zdroj: Jak doplnit železo

Diskuze

V diskuzi NADBYTOK ZELEZA V TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

Mam feritinn vtele 471 to he zasoba zeleza ale v krvi mam normalne mnozstvo a este ma niekedy svrbi hrdlo a tym ma nuti kaslat neviete prosim co mi moze but alebo aku chorobu mozem dostat dakujem prosim ma s tym niekto skusenosti?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadbytok zeleza v tele

Ovoce a zelenina s nízkým obsahem železa

Je nemožné vyhýbat se všem potravinám s obsahem železa a žít jen ze stravy složené z potravin bez železa, jako je smetana a olej. Pro zdravý život je důležité konzumovat zdravé množství ovoce a zeleniny. I když tmavá listová zelenina, jako je mangold, špenát nebo brokolice, obsahuje velké množství železa, je důležité je pravidelně konzumovat pro jejich zdravotní přínosy.

Je velmi těžké najít dostatečné množství ovoce a zeleniny bez obsahu železa. Některé druhy ovoce, jako je grapefruit, obsahují nízké hodnoty železa, ale mají vysoký obsah vitamínu C, který může zlepšit vstřebávání železa, například když se grapefruit konzumuje s potravinami s vysokým obsahem železa.

Jednoduše se vyhněte potravinám, které obsahují hodně vitamínu C, nebo je nekonzumujte v kombinaci s potravinami s vysokým obsahem železa. Zatímco mnoho druhů ovoce obsahuje vitamín C, můžete se rozhodnout je jíst odděleně od jídel bohatých na železo, abyste se vyhnuli zvýšení vstřebávání železa.

Mezi ovoce a zeleninu bez železa patří meloun, houby a rajčata.

Kromě tmavě listové zelené zeleniny bude obsah železa ve většině druhů ovoce a zeleniny pravděpodobně nižší, než jaký byste našli v červeném mase a mořských plodech.

Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den ,
prosím o radu zjistili mi nadbytek železa v krvi a nevím jakým potravinám se mám vyhnout.Můžete mi prosím poradit, jak a čím snížit přebytek železa.
Děkuji za radu přeji krásný den
s pozdravem Katka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi se léčí jednoduše odběrem několika decilitrů krve, při tak zvaném pouštění žilou. Provádí se to jednorázově v ambulanci lékaře a účinek vydrží několik týdnů. Co se týče dietních opatření, tak omezení potravin s obsahem železa bohužel nevede k úplnému vyřešení tohoto problému, ale může trochu pomoct. Omezte konzumaci červeného masa a snižte příjem vitamínu C, který podporuje ukládání železa z potravy. Rovněž vysoká spotřeba cukru může zvýšit absorpci železa. Naopak posilněte potraviny bohaté na vápník, vejce a čaj, ty mohou inhibovat absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Hodnoty železa v krvi

Ke vstřebávání železa dochází ve dvanáctníku (počáteční části tenkého střeva). Na rozdíl od ostatních minerálů je však železo velmi špatně vstřebatelné, do těla přechází pouze 10 % nebo méně z celkového příjmu železa.

Doporučená denní dávka železa je mnohem vyšší, než je jeho denní ztráta. Ztráty železa jsou u mužů zhruba 1 mg denně, u žen je to až 2 mg denně, důvodem vyšších ztrát u žen je menstruační krvácení.

Doporučené denní dávky železa podle věku (mg/den):

  • 0–6 měsíců – chlapci: 0,27 mg/den; dívky: 0,27 mg/den
  • 7–12 měsíců – chlapci: 11 mg/den; dívky: 11 mg/den
  • 1–3 roky – chlapci: 7 mg/den; dívky: 7 mg/den
  • 4–8 let – chlapci: 10 mg/den; dívky: 10 mg/den
  • 9–13 let – chlapci: 8 mg/den; dívky: 8 mg/den
  • 14–18 let – chlapci: 11 mg/den; dívky: 15 mg/den
  • 19–30 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
  • 31–50 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
  • 51–70 let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
  • 71 a více let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
Jiná doporučení:
  • v těhotenství: 27 mg/den
  • při kojení: 9 mg/den
  • v ČR dospělí: muži: 14 mg/den; ženy: 14 mg/den

Hodnoty železa jsou definovány vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin.

Ztráty železa u matky jsou při kojení nižší než při menstruaci, proto je doporučená denní dávka při kojení nižší než u žen v produktivním věku, které nejsou těhotné, ani nekojí.

Příčiny nedostatku železa:

  • zvýšené ztráty železa krvácením (při poranění, porodu, případně menstruaci);
  • nedostatečný příjem železa z potravy (strava obsahuje málo potravin s vyšším obsahem železa nebo naopak mnoho potravin, které brání vstřebávání železa v těle);
  • poškození sliznice tenkého střeva, které ztěžuje vstřebávání železa (například při celiakii, Crohnově chorobě, po operacích trávicího ústrojí).

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Diskuze

V diskuzi CHELÁTORY ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Hynkova.

Moc dekuji za odpoved panu doktoru Berankovi.
Zajímalo by me pokud jsou injekce deforoxaminu ci tablety deferasiroxu ucinne take pro hodnoty 2500 zeleza v krvi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MUDr. Martin Beránek.

Zdravím

železo se v těle skladuje pomocí "skladovací" molekuly, která se jmenuje feritin. Normální hodnoty feritinu se pohybují mezi 20 - 150 mikrogramy na litr krevní plazmy. Předpokládám, že myslíte tuto hodnotu. Hladiny 2500 mikrogramů na litr tedy jasně signalizují přetížení železem, i když se u mnohých nemocných vyskytují i vyšší hladiny. Cheláty na sebe železo vážou podle svého vazebného potenciálu a ten není bezprostředně závislý na hladině feritinu. Zjednodušeně lze říct, že určitá dávka chelátu "vychytá" určitou dávku železa. Takže ano, u kardiaků je při projevech hemochromatózy učinný i při těchto hodnotách. Dle českých doporučení je indikace chelátu (např. přípravek Exjade) indikován při hladinách feritinu nad 1000 mcg/l.

hezký den
M.B.

Zdroj: diskuze Chelátory železa

Nedostatek železa u dospělých

Nedostatek železa je nejčastějším důvodem anémie (chudokrevnosti). Při anémii je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod přirozenou úroveň. V důsledku toho je snížena schopnost krve dodávat tkáním kyslík.

Příznaky:

  • únava, malátnost, slabost, dušnost;
  • závratě, poruchy soustředění;
  • nechutenství, hubnutí;
  • bledost kůže a sliznic;
  • kruhy pod očima.

Následky

Lehký nedostatek železa může negativně působit na mozkové funkce (schopnost učení). Obecně se při nedostatku železa projevují nespecifické příznaky jako bolesti hlavy a poruchy koncentrace, malátnost a únava. Slabost a dušnost již při menší zátěži mohou ukazovat na chybějící kyslík v těle. Znakem chudokrevnosti jsou vedle bledé barvy kůže především pobledlé sliznice. Bylo by však mylné usuzovat na anémii pouze na základě bledosti. Existují lidé, kteří mají kvůli hluboko uloženým nebo zúženým kožním cévám od přírody bledou pokožku („zdánlivá anémie“).

Pozor na předávkování! Nadbytek železa v potravě (včetně potravinových doplňků) může vést k příliš vysoké hladině železa v krvi. Tento stav může způsobit poškození buněk jater, srdce a dalších orgánů a při déletrvajícím stavu může být i příčinou smrti. Vážné případy otravy železem obvykle nejsou způsobeny nevhodnou stravou, ale spíše jednorázovým požitím většího množství železa v tabletách. Potravinové doplňky obsahující železo by proto měli užívat pouze lidé, u kterých byl diagnostikován nedostatek železa v krvi. Namístě je také užívání železa v těhotenství.

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Léčba poruch metabolismu železa

Nadbytek železa se léčí dvěma způsoby. U hemochromatózy to jsou většinou pravidelné odběry krve (venepunkce). Účelem je snížit množství hemoglobinu a postupně i zásob železa v těle, které se využívají pro tvorbu nových krvinek. Je to léčba účinná, ačkoliv „pouštění žilou“ může znít strašidelně či obskurně, je to léčba zcela přiměřená a vlastně i bezpečná. V případě, že ji není možné použít (například u případů, kdy je nadbytek železa způsoben podáváním transfuzí, takže by bylo nesmyslné krev opět odebírat), se používají speciální léky, které z těla železo vyvazují a to je potom vylučováno (močí, respektive žlučí, a stolicí). Tyto léky se nazývají chelátory železa. Podávání některých těchto léků je poměrně svízelné a pro pacienta částečně nepříjemné, nové léky se však stále vyvíjejí. V každém případě snížení nadměrného množství železa může předejít těžkým komplikacím, z nichž některé vedou až k úmrtí.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Potraviny

Železo v potravinách má dvě formy – hem a non-hem. Železo označované jako hem se vyskytuje v živočišné potravě, která původně obsahovala hemoglobin, tedy v červeném mase, vnitřnostech, drůbežím mase nebo rybách.

Non-hem železo se vyskytuje především v rostlinné potravě, a to zejména v luštěninách, listové zelenině nebo sušeném ovoci. Určité množství non-hem železa se vyskytuje také v živočišné potravě.

Hem železo je v těle člověka vstřebáváno mnohem lépe než non-hem železo. Vstřebávání hem železa není příliš závislé na zásobách železa v těle a na potravinách, které jsou konzumovány spolu s hem železem. Naproti tomu vstřebávání non-hem železa je silně závislé na zásobách železa v těle (osoby s nedostatkem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek) a je také více než u hem železa ovlivněno složením konzumovaného pokrmu.

Zdroje non-hem železa:

  • čočka velkozrnná – 7,54 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • kešu – 6,68 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • tofu – 5,36 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • fazole hnědé – 5,02 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • lískový ořech – 4,70 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • hrách – 4,43 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • mandle – 3,72 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • špenát – 2,71 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • sušené meruňky – 2,66 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • rozinky – 1,88 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
Zdroje hem železa:
  • kuřecí játra – 8,99 mg/100 g syrového masa
  • hovězí játra – 4,90 mg/100 g syrového masa
  • králičí maso (stehno) – 1,57 mg/100 g syrového masa
  • hovězí maso (zadní) – 1,54 mg/100 g syrového masa
  • krůtí maso (prsa) – 1,20 mg/100 g syrového masa
  • treska – 1,05 mg/100 g syrového masa
  • tuňák – 1,02 mg/100 g syrového masa
  • vepřové maso (kýta) – 0,77 mg/100 g syrového masa
  • kuřecí maso (prsa) – 0,74 mg/100 g syrového masa
  • losos (umělý chov) – 0,34 mg/100 g syrového masa

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Jak doplnit železo

Nejbohatším zdrojem železa je třtinová melasa, šťáva ze švestek, sušené meruňky, ořechy, semena dýní, pšeničné klíčky a otruby. Dále jej obsahují luštěniny, zelená listová zelenina, mořské řasy, datle, fíky, hovězí játra, korýši. Železo likviduje vitamin E v těle, proto je důležité, aby mezi jejich užíváním byl alespoň desetihodinový interval. Všechny chemické potravinové doplňky obsahující železo udržujte mimo dosah dětí. Již pět tablet s obsahem velké dávky železa či několik hltů kapek může malé dítě i zabít!

Denní dávka železa:

  • nemluvňata – 6 mg,
  • děti 1–3 roky – 7 mg,
  • děti 4–6 let – 8 mg,
  • děti 7–9 let – 10 mg,
  • děti 10–12 let – 12 mg,
  • od 13 let do stáří – 15 mg.

Zdroj: Akné z nedostatku železa

Jak se projevuje nedostatek železa

Železo je jedním z velmi důležitých prvků, ale bohužel většině populace chybí. V lidském těle se nachází 3 až 5 gramů železa. Denní úbytky jsou 0,03–0,08 mg denně močí, dále při menstruaci okolo 40 až 80 mg denně, a další, mnohem větší ztráty mohou být se ztrátou krve při úrazech a operacích. Železo potřebují všechny tělesné orgány. Je nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek přenášející kyslík k buňkám. Také je částí myoglobinu, který zásobuje kyslíkem svaly, je součástí celé řady enzymů a zaujímá důležité místo v imunitním systému. Tím, že železo pomáhá distribuovat kyslík (jako součást hemoglobinu a myoglobinu), zásobuje také celé tělo energií. Zvýšené nároky na železo mívají děti v období růstu, těhotné a kojící ženy. Ženy, které mají jen mírný nedostatek železa, bývají zimomřivější než ženy s přiměřenou hladinou železa. Nedostatek železa v organismu způsobuje chudokrevnost neboli anémii.

Zdroj: Akné z nedostatku železa

Seznam potravin s bohatým obsahem železa

Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Kdo potřebuje snížit obsah železa v organismu, měl by se také vyhýbat nadměrné konzumaci níže uvedených potravin.

Seznam potravin bohatých na železo:

  • banány: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • brambory rané: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • celer: obsah 6 mg Fe na 1 kg
  • cibule: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • česnek: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • hlávkový salát: obsah 11–15 mg Fe na 1 kg
  • chléb celozrnný: obsah 17 mg Fe na 1 kg
  • jablka: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • jogurt: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • maso krůtí: obsah 12 mg Fe na 1 kg
  • med: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • meruňky: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • mléko polotučné: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • mrkev: obsah 10–20 mg Fe na 1 kg
  • rajčata: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • rybíz červený: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • rybíz černý: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • ryby mořské: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • ryby sladkovodní: obsah 6–11 mg Fe na 1 kg
  • rýže: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • sýry: obsah 3,5–6,5 mg Fe na 1 kg
  • tvaroh: obsah 3,5 mg Fe na 1 kg
  • vaječný bílek: obsah 2 mg Fe na 1 kg

Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP