Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠKODLIVOST PARACETAMOLU

OBSAH

Co to znamená pro mě?

Nadměrné dávky paracetamolu jsou nejčastější příčinou akutního selhání jater. Vysoké dávky mohou být nebezpečné a smrtelné. Pokud máte otázky týkající se dávkování paracetamolu, tak se poraďte se svým lékařem. Dbejte opatrnosti při dávkování, zejména pokud užíváte více než jeden přípravek s obsahem paracetamolu. Standardní dávka pro dospělého činí 0,5 až 1 gram každé čtyři až šest hodin, až do maximální denní dávky 4 gramů. Dávkování paracetamolu u dětí se liší podle věku nebo váhy.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paracetamol je doporučeným lékem proti bolesti pro příležitostné užívání při užívání Warfarinu.
Nicméně užívání více než malých občasných dávek paracetamolu nebo jejich užívání po delší dobu, může zvýšit váš mezinárodní normalizovaný poměr (INR) a způsobit zpomalení krevní srážlivosti. To znamená, že zde existuje riziko krvácení a je pravděpodobnější, pokud se paracetamol užívá v dávkách vyšších než 2 g (4 tablety) denně po dobu delší než několik dní.
Pokud paracetamol interaguje s warfarinem a ovlivňuje INR, tak nejvýraznější účinky se zaznamenávají mezi prvním a třetím týdnem po začátku užívání paracetamolu, ale účinky mohou být pozorovány dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Studie škodlivosti paracetamolu

Při testování 633 lidí bylo zjištěno, že 161 trpělo předávkováním paracetamolem, přestože užívali paracetamol jen na bolesti hlavy, svalů, žaludku a zubů. Zjistilo se, že lidé, kteří si vzali jednu velkou dávku, měli nižší hladinu paracetamolu v krvi, než lidé, kteří užívali paracetamol dlouhodobě. U nich již nastaly problémy s játry a mozkem, případně nutnost dialýzy nebo pomoci s dýcháním. Průměrná dávka 4 g užívaná dlouhodobě vede k většímu předávkování než jednorázové užití vysoké dávky, která představuje 7 g. Maximální denní dávka paracetamolu pro dospělé činí 4 gramy!

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den chtěl bych vás požádat o informaci zda mohu při užívání léku XARELTO jíst drubezi žaludky a jakým druhu ,asi je nejlépe se vyhnout děkuji za ochotu Neubauer Otakar Frýdlant

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Xarelta můžete jíst jakékoli části jatečních zvířat. Lék Xarelto má obrovskou výhodou, že nevyžaduje žádnou zvláštní dietu. Jediné, co mu vadí, je grapefruit a volně prodejné léky proti bolesti mimo paracetamolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Co dělat?

Paracetamol je jedním z nejvíce používaných způsobů léčby horečky a bolesti, včetně bolesti hlavy, problémů se zády, zubů a chřipky. Paracetamol je na trhu už více než 50 let, a je-li užíván ve správných dávkách, je naprosto bezpečný. Mohou ho užívat i těhotné ženy.

Pokud je však paracetamol užíván dlouhodobě, může být nebezpečný. Dlouhodobé užívání vede k poškození jater a může způsobit i smrt. Někteří jedinci si vezmou vysokou dávku paracetamolu při pokusech o sebevraždu, ale často dojde jen k předávkování. Předávkování, ať už způsobené dlouhodobým používáním, nebo nadměrným dávkováním, je špatně prokazatelné, protože obvyklé krevní testy nejsou určeny ke zjištění úrovně paracetamolu.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKODLIVOSŤ SÓDY BIKARBÓNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

je škodlivá soda bikarbona na lidský organismus při požití a jak

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda.
Jedlá soda se nehodí jako přísada do koupelí. Pokud si točíte vodu na koupání z vodovodního rozvodu, tak vám ve většině případů nateče voda zásaditá. Sodou byste tuto zásaditost ještě zvýšili a došlo by tak k přehnanému vysušení pokožky. Naopak do takové koupele z vodovodního řádu je velmi dobré nasypat kyselinu citronovou. Jeden sáček kyseliny citronové na plnou vanu vody a uvidíte jak budete mít při a po koupeli vláčnou pokožku.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Škodlivosť sódy bikarbóny

Za jak dlouho se dostaví účinek paracetamolu?

Účinek paracetamolu se začne projevovat nejdříve za 15 minut až do jedné hodiny poté, co jste si vzali prášek.

Vysvětlení

Účinek paracetamolu trvá až šest hodin. Můžete si vzít 500 mg až jeden gram každé čtyři až šest hodin, dle nutnosti. Během 24 hodin byste neměli užívat vyšší dávky. Vždy si přečtete příbalové informace.

Zdroj: Paracetamol versus Ibuprofen

Diskuze

V diskuzi GABANOX 300 RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Hlavenkova.

Prosím o radu.Mam silný zánět šlach a mám silene bolesti byl mě předepsaný tento lék Gabanox 300 ale doctla sem se že je na epileptické záchvaty,bolesti atd...Prosím mám ho uzivat?Moc děkuju za odpovedi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renek.

Beru Gabanox na diabetickou neuropatii a pohoda, mam 400mg a beru jeden denně večer. Konečně mam v noci klid. Mám výhodu že jsem biochemik a tak se nehroutím z příbalových letáků. Kdyby si člověk opravdu pořádně prostudoval třeba leták od Paracetamolu tak neví jak se tyto letáky tvoří tak se zblázní. Výrobce tam píše i příznaky které jsou v tak mizivém množství, že se jsou prakticky statisticky nezachytitelné, aby byl chráněn před trolly, kteří by z toho chtěli vysekat peníze.

Zdroj: diskuze Gabanox 300 recenze

Škodlivost paracetamolu

Hlavní nevýhodou paracetamolu je jeho nepříznivé působení na jaterní tkáň, odborně hepatotoxicita. V běžných doporučených dávkách se nic neděje, ovšem otrava větší dávkou paracetamolu může způsobit závažné poškození jaterní tkáně a akutní selhání jater. Tento neblahý efekt paracetamolu se výrazně zvyšuje při požití alkoholu, proto by nemocní neměli v žádném případě paracetamol s alkoholem kombinovat. Kromě toho by neměly být léky s paracetamolem nadužívány lidmi s již nemocnými játry, například s cirhózou. V běžných dávkách se může objevit i alergická kožní reakce. Jeho antidotem (protijedem) je acetylcystein, který ovšem neprochází přes placentární bariéru. Toto je důležité v případě předávkování, kdy dochází k selhání jater u matky i plodu. Acetylcystein se nemůže dostat k játrům plodu a chránit je. Otrava způsobená předávkováním paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního selhání jater. Pacient do několika dnů umírá a zachránit ho lze pouze rychlou transplantací jater.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Poradna

V naší poradně s názvem CO MOHU UŽÍT NA BOLEST PŘI LÉČBĚ VARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Urbanovská.

nikde nemohu zjistit, čím mohu ztlumit bolest páteře po úrazu při užívání warfarinu. Momentálně mám parametr INR 4,9, takže nyní warfarin neužívám. Děkuji za radu, protože mám dost silné bolesti a nevím, co dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete z volně dostupných léků tlumit bolest jen paracetamolem (Paralen), přičemž nesmíte překročit maximální denní dávku paracetamolu pro dospělé, která činí 4 gramy! Paracetamol se nehodí pro dlouhodobé užívání. Když paracetamol nebude stačit, tak jsou k dispozici další léky, které je možné užívat s Warfarinem, ale ty jsou na lékařský předpis. Takže, až půjdete pro recept na Warfarin, tak zároveň poproste o recept na lék proti bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co mohu užít na bolest při léčbě varfarinem

Spolehlivost výzkumu

Výzkum byl založen na podrobných záznamech zdravotnických zařízení, zejména se zaobíral pacienty s poškozením jater. Závěry tohoto výzkumu jsou dostatečně spolehlivé. Studie ale neprokázala, proč lidé s dlouhodobým předávkováním dopadli celkově hůře. Bylo to zapříčiněno zpožděním léčby nebo něčím jiným? Výzkum se zaměřil na souvislost předávkování s věkem jedince, bylo zjištěno, že je častější u starších, a na souvislost s užíváním alkoholu, zde bylo zjištěno vyšší riziko závažného poškození jater a častější úmrtí. Studie byla zaměřena pouze na dospělé.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA NEBO WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gutlébetová Lubomíra.

Je mi 81 let, kardiolog mi vyměnil Warfarin za PRADAXU 110 mg. Mám artrozu obou kyčlí a kolen. Prosím Vás o Vaše doporučení, která analgetika mohu při užívání
PRADAXY brát. Předem Vám děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba Pradaxou je v podstatě za odměnu, protože oproti Warfarinu nemusíte držet žádnou dietu, ale jeden háček to má, a tím je velmi omezená možnost léčby bolesti volně prodejnými léky. Při Pradaxe můžete na bolest použít pouze paracetamol (Paralen). Maximální dávka paracetamolu může být 4 gramy za den, což je 8 tablet. Ale nezoufejte, protože na bolest existují další silnější léky vázané na předpis. Dohodněte se s lékařem, od kterého máte Pradaxu, aby vám předepsal vhodný lék na bolest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Jaké množství paracetamolu vede k předávkování?

Doporučená dávka paracetamolu je 500 mg až 1 g každé čtyři hodiny. To obvykle představuje jednu až dvě tablety, ale doporučuje se zkontrolovat plaketu nebo příbalový letáček, jaký je skutečný obsah paracetamolu v jedné tabletě. Nejčastěji se doporučují čtyři dávky během 24 hodin. Užití dvojnásobného množství doporučené dávky má škodlivé účinky a vede k předávkování.

Vysvětlení

Paracetamol je velmi bezpečný lék, pokud je dávkován správně. Když budete užívat velké dávky, může dojít k poškození jater a ledvin. Užití 20 paracetamolových tablet během 24 hodin vede k vážnému poškození jater. Ještě větší riziko je u alkoholiků. Ujistěte se, že užíváte doporučenou dávku paracetamolu. Vždy si přečtěte příbalový leták nebo se zeptejte svého lékaře, pokud vám něco není jasné. Pocity nevolnosti a zvracení jsou prvními příznaky po užití větší dávky paracetamolu. Jestliže jste požili vyšší dávku, měli byste kontaktovat svého lékaře. Existuje mnoho produktů obsahujících paracetamol. Je součástí léků na chřipku a nachlazení stejně jako léků na bolest. Buďte opatrní, pokud užíváte výrobky s obsahem paracetamolu, užívejte pouze bezpečné dávky.

Zdroj: Paracetamol versus Ibuprofen

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

dobry den us 3den mne boli v puse kost a nasla sem si tam bouli na ty kosti bereru si paralen ale nepomaha to k zubari 26,5 us nevim co stim 3noc us nespim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Paralen může pomoci, ale u vás už jeho účinky nestačí. Bolest utiší jen zásah zubního lékaře. Nezvyšujte dávkování paralelu na více než 1 gram paracetamolu v jedné dávce a mezi dávkami dodržujte časový rozestup minimálně 4 hodiny. To jsou 2 tablety Paralenu každé 4 hodiny.
Zřejmě máte zánět okostice, který je třeba ihned ošetřit, nejlépe na zubní pohotovosti nebo hned zítra u běžného zubaře jako akutní případ. Když to neuděláte, tak s každým dalším dnem se u vás zvyšuje riziko komplikací a budoucích trvalých následků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Rozdíl mezi paracetamolem a ibuprofenem

Ibuprofen a paracetamol jsou léky na snížení bolesti. Rozdílné jsou v tom, že ibuprofen snižuje zánět (otok), kdežto paracetamol ke snížení zánětu vhodný není, vhodnější je na snižování horečky. Společné užívání paracetamolu a ibuprofenu je možné, pokud jsou užívány v doporučeném dávkování.

Vysvětlení

Můžete užívat paracetamol a ibuprofen společně, pokud je to nutné, ale měli byste se ujistit, že užíváte pouze doporučenou dávku každého léku.

Doporučená dávka paracetamolu je 500 mg až 1 gram každé čtyři hodiny. Jedna tableta obvykle obsahuje 500 mg paracetamolu.

Doporučená dávka ibuprofenu pro dospělé činí 400 mg a užívá se každé čtyři až šest hodin. Neměli byste užívat víc než 2 400 mg (šest tablet) během 24 hodin. Jedna tableta obsahuje obvykle 200 až 400 mg ibuprofenu, ale raději zkontrolujte uváděné množství na plaketě.

Zdroj: Paracetamol versus Ibuprofen

Poradna

V naší poradně s názvem INDOMETACIN ČÍPKY 100 A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Ryšavá.

Užívám Warfarin na ředění krve a trpím bolestmi zad ,bederní páteře proto užívám čípky Indometacin 100,které mi alespon trochu snižjí bolesti.Mám ale obavy,zda není nebezpečné užívat tyto dva léky současně.Prosím o radu.Děkuji za vysvětlení Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Indometacin je vynikající v léčbě ortopedické bolesti, jako je bolest zad, revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc, stavy po úrazech, apod. Ale v případě společného užívání s Warfarinem může zvyšovat riziko krvácení, zejména do trávicího traktu, kde krvácení není vidět. Lepší variantou na tlumení bolesti u pacientů s Warfarinem je užívání paracetamolu, který je také ve formě čípků, jak je vidět zde: www.zbozi.cz/vyrobek…
Kdyby Paralen byl pro vás příliš slabý, tak je zde možnost jiného léku, který je již k dostání jen na lékařský předpis. Jeho název je Tramadol Mylan a může se užívat společně s Warfarinem. Zkuste nejdříve ten první, a potom případně požádejte svého lékaře o předpis na Tramadol Mylan.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Indometacin čípky 100 a warfarin

Mechanismus účinku paracetamolu

Paracetamol patří do skupiny léků, které se používají k léčbě bolesti a zvýšené teploty. Nepatří však mezi nesteroidní protizánětlivé léky, protože má velmi nízký protizánětlivý účinek. Paracetamol blokuje v organismu enzym cyklooxygenázu 2 (COX-2), který je důležitý pro správný průběh zánětlivých reakcí, vnímání bolesti a zvýšené teploty. V místě bolesti, horečky a zánětu umožňuje vznik prostaglandinů, což jsou hormony odvozené od kyseliny arachidonové. Snížením prostaglandinů v hypotalamu – vlivem inhibice COX-2 – má antipyretický (teplotu snižující) účinek. Nepřímo působí i na serotoninové receptory v míše, což podporuje jeho analgetický (protibolestivý) účinek. Nástup účinku paracetamolu je cca do 30 minut od požití.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Doporučená dávka paracetamolu

Doporučená dávka by nikdy neměla překročit 4 gramy denně, tedy 8 tablet. Paracetamol se nachází v Panadolu, Paralenu, Paramegalu, Paramaxu a v kombinovaných přípravcích, jako je třeba Coldrex, Ataralgin, Valetol, Panadol Extra, Saridon nebo Migralgin. Při běžném použití jedné tablety s paracetamolem po šesti hodinách se nebezpečný vliv této látky neprojeví.

Pokud zaháníte chřipku a nachlazení paracetamolem a k tomu si pro zahřátí občas přidáte grog nebo svařené víno, vážně si poškozujete játra, nebo si můžete způsobit vznik mozkových problémů. Lehké předávkování se však těžko rozpozná a při těžkém předávkování může dojít k život ohrožujícím stavům.

Jestliže vám paracetamol nezabírá, neberte si další prášek, ale kontaktujte svého lékaře nebo lékárníka a domluvte se na adekvátní léčbě. Nepodceňujte riziko předávkování paracetamolem. Možná právě teď leží na operačním sále mladý člověk, kterému se tým lékařů snaží za každou cenu zachránit život pomocí transplantace jater. K závažným problémům dochází již po požití 3 g paracetamolu u dětí, 7 g paracetamolu u dospělých, u alkoholiků stačí dokonce 4–6 g paracetamolu!

Nehazardujte se svým zdravím z nevědomosti!

Zdroj: Otrava paracetamolem

Poradna

V naší poradně s názvem OMEPRAZOL A ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

prosím ráda bychvěděla, zda mohu mít průjem a bolesti břicha po Omeprazolu užívaného společně s Asentrou 1/2 denně a k tomu nyní užívám i Doretu a to 2krát denně ...na noc Zolpinox.Občas 1/2 Ataralginu/mám silné bolesti zad a kloubů/Děkuji za odpověd Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol se užívá na rozbouřený překyselený žaludek. To samo o sobě vypovídá, že s trávením není něco v pořádku. Samotný Omeprazol pak má známé vedlejší účinky, jako je bolest břicha a průjem. Doporučuje se užívat Omeprazol s jídlem nebo svačinou nebo po nich. Může také pomoci nejíst vydatná nebo kořeněná jídla.
Lék Doreta má rovněž časté vedlejší účinky ve formě bolesti břicha a průjmu. Doreta obsahuje silnou dávku paracetamolu a Atalargin rovněž obsahuje paracetamol, což může zvyšovat výskyt uvedených nežádoucích účinků. Bude potřeba si promluvit s lékařem a vyhodnotit váš lékový koktejl. Místo Omeprazolu můžete použít například Famotidin, který rovněž zklidňuje překyselení žaludku, ale využívá jiný mechanizmus účinku. A abyste nemusela kombinovat léky proti bolesti (Doreta a Atalargin), tak můžete dostat jiný, silnější, lék proti bolesti. Všechny zde uvedené náhrady léků jsou na lékařský předpis a proto budete muset za svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omeprazol a antidepresiva

Předávkování paracetamolem

Při předávkování hrozí závažné poškození jaterní tkáně a dochází k akutnímu selhání jater. Těžké otravy se musí nakonec řešit rychlou transplantací jater, jinak by skončily smrtí. Nebezpečí také představuje kombinace paracetamolu s alkoholem. To platí i v případě, pokud si tablety s paracetamolem vezmete, abyste zahnali bolest hlavy při kocovině. Při užívání paracetamolu je nutné vyvarovat se konzumaci alkoholických nápojů, které v reakci s touto látkou způsobují vznik toxinů v játrech. Podobně se chová i velké množství kofeinu obsaženého v čaji nebo kávě. Kombinace alkoholu a paracetamolu působí toxicky na játra. Mění jejich strukturu a způsobuje odumírání jaterních buněk. K trvalému poškození pak stačí poměrně malá dávka, cca 10 gramů. Játra musí odbourávat jak alkohol, tak i paracetamol, a proto se brzy vyčerpají a odumřou. Vzniká takzvaná poléková hepatitida neboli zánět jater. Projevuje se stejně jako jiná žloutenka, a to zvýšenou teplotou, bolestmi svalů, kloubů, nevolností, zvracením a nechutenstvím a někdy i zežloutnutím. Místo odumřelých jaterních buněk se objeví vazivová tkáň, takže se u poškození způsobeného kombinací paracetamolu a alkoholu, potažmo kofeinem, často objevuje cirhóza se všemi svými komplikacemi. To platí i opačně. Pokud trpíte nějakou jaterní nemocí, a vezmete si lék s paracetamolem a k tomu třeba jen minimální množství alkoholu, můžete se vážně ohrozit na životě. Nekombinujte tedy zásadně alkohol nebo vysoké dávky kofeinu s paracetamolem.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Léčba při předávkování

Jako první pomoc se jednak podává aktivní uhlí nejlépe do 1 hodiny po požití paracetamolu, jednak se vyvolává zvracení. Dále následuje převoz do nemocnice, kde je proveden výplach žaludku a terapie antidotem (protilátkou), kterou je N-acetylcystein. Terapie se zahajuje vždy, když byla požita potenciálně toxická dávka, nejúčinnější je, pokud je zahájena do 8–10 hodin po požití. N-acetylcystein se podává v dávce 140 mg na 1 kg hmotnosti pro ústní podání a 300 mg na 1 kg a den pro injekční podání.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Panadol Extra

Panadol Extra obsahuje kombinaci dvou léčivých látek, která je účinná proti bolesti a horečce – paracetamol a kofein. Paracetamol zajišťuje úlevu při bolesti a snižuje zvýšenou tělesnou teplotu. Kofein zvyšuje analgetický účinek paracetamolu, zmírňuje únavu, mírně podporuje dýchání a krevní oběh u horečnatých onemocnění. Panadol Extra nedráždí žaludek.

Léčivými látkami jsou paracetamolum (500 mg) a coffeinum (65 mg) v 1 potahované tabletě.

Zde můžete vidět cenu produktu Panadol Extra.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Ostropestřec mariánský na kocovinu

Ostropestřec je již po staletí používán jako lidový lék na onemocnění jater a žlučníku. Aktivní složka z ostropestřce mariánského se jmenuje silymarin a jde o flavonoid nacházející se v semenech. Bylo zjištěno, že silymarin podporuje funkci jater a chrání játra před jedovatými účinky některých látek, například alkoholu, toluenu a paracetamolu, a má silné protizánětlivé, antiseptické a antioxidační účinky. Při kocovině použijte polévkovou lžíci ostropestřce, dejte 3–5 minut povařit v 300 ml vody a poté nechte 20 minut louhovat. Odvar postupně vypijte.

Zdroj: Jak se neopít

Dehtové mýdlo

Dehty se běžně používají pro léčbu psoriázy, přičemž uhelný dehet patří mezi ty nejúčinnější. Ropný dehet se používal ve starověkém Egyptě při mumifikaci zhruba v období 1 000 př. n. l. Podobně jako dehet z borovice lze i uhelný dehet použít v léčebných šamponech, mýdlech a mastích pro léčbu lupů a psoriázy. V USA jsou tyto přípravky dostupné bez předpisu a podléhají regulacím FDA. Pro improvizované použití je v americkém lékopisu k dispozici dehtový roztok k povrchovému použití, který obsahuje 20 % dehtu v etanolu s přídavkem 5% polysorbátu 80. Tento roztok musí být rozředěn do masťového základu, například do vazelíny. Uhelný dehet se používá také k syntéze paracetamolu (acetaminofenu).

Zdroj: pH u mýdla

Warfarin a zázvor

Zázvor obsahuje vitamin K, a tudíž se při léčbě Warfarinem nedoporučuje. Ale pokud si budete hlídat dávky vitaminu K, tak vám jeden čaj se zázvorem neublíží.

Z nápojů se vyvarujte zelenému čaji, kopřivovému čaji, čajům s obsahem lékořice, bylinným čajovým směsím.

Pozor také na potravinové doplňky s obsahem koenzymu Q10, omega-3 mastných kyselin, probiotik a vyšším obsahem vitaminu A, E.

Z běžných volně prodejných léků určených k potlačení bolesti či ke snížení teploty lze bez problému užívat přípravky s obsahem paracetamolu. Je ovšem potřeba vyvarovat se přípravků s obsahem ibuprofenu a kyseliny acetylsalicylové. Dlouhodobější léčba bolesti musí být konzultována s lékařem, u některých léčiv jsou nutné ze začátku častější kontroly INR.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP