Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SKOŘICOVÝ ČAJ

OBSAH

Skořicový zábal recept

Když u našeho receptu zaměníte mletou kávu za poloviční množství mleté skořice a zachováte výrobní postup, tak získáte báječný skořicový zábal nebo skořicový gel, který výborně prospívá duši i tělu například při hubnutí. Skořice, podobně jako kofein, zrychluje krevní oběh a tím pomáhá odbourávat tukové zásoby typicky ihned po namáhavém pohybu. Skořicový gel nebo zábal tedy pomáhá zhubnout.

Zdroj: Recept na kofeinový zábal proti celulitidě

Diskuze

V diskuzi SKOŘICOVÝ KRÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mat.

Souhlasím, na celulitidu je třeba jít komplexně, je třeba upravit celou životosprávu, ale jsou prostředky, které proti celulitidě mohou pomoci. Já doporučuji skořicový olej, resp. skořicový krém pro skořicové zábaly a lymfodrenáž. Skořicový krém zakoupíte např. zde: www.siladoteku.cz/si… Je vhodný i pro domácí použití, seženete tam i balení, které vystačí na celou kúru, vyjde podstatně levněji než skořicové zábaly v salónech a efekt je stejný.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořicový krém

Skořicový zábal recept

Když u našeho receptu zaměníte mletou kávu za poloviční množství mleté skořice a zachováte výrobní postup, tak získáte báječný skořicový zábal, který výborně prospívá duši i tělu například při hubnutí. Skořice, podobně jako kofein, zrychluje krevní oběh a tím pomáhá odbourávat tukové zásoby typicky ihned po namáhavém pohybu. Skořicový zábal tedy pomáhá zhubnout.

  • Více informací o účincích kofeinového zábalu se dočtete zde: kofeinový zábal recept.
  • Více informací o účincích skořice na hubnutí a recept na domácí skořicový nápoj najdete tady účinky skořice.

Zdroj: Recept na domácí kofeinový zábal

Diskuze

V diskuzi SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Müllerová.

Prosím o zaslání receptu ,skořicový nápoj děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořicový nápoj

Účinky skořicového sirupu

Skořicový sirup je voňavý a lahodný sirup, který má povzbuzující účinky, zklidňuje žaludek a povzbuzuje chuť k jídlu, je proto vhodný například pro děti, které nechtějí jíst. O skořici se také říká, že má jisté afrodiziakální účinky. Skořicový sirup si zachovává veškeré vitamíny a zdraví prospěšné látky. Má blahodárný vliv na lidský organismus. Co se týče jeho složení, obsahuje pouze přírodní složky (je bez konzervačních látek), a sice citrónovou šťávu, cukr, vodu a skořici. Skořicový sirup je vhodný k přípravě dezertů (například jako poleva na zmrzlinu, palačinky, omelety a ovocné saláty). Sirup lze přidávat i do nápojů, výtečný je mimo jiné se studenou vodou a kapkou citrónu nebo pomeranče. Též si s ním můžete přisladit černý čaj nebo kávu. Pro přípravu čaje se pak dává jedna lžička skořicového sirupu do šálku s čajem.

Zdroj: Skořicový sirup

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

V jednom pořadu Prostřeno s p. Patrasovou tam účinkující pijí vodu se skořicí. Prý je to moc zdravý nápoj. prosil bych o recept jak se ten nápoj vyrábí. Moc děkuji za odpověď.

Pokorný Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je ten recept na domácí skořicový nápoj, co pili u Dády Patrasové. www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Skořicový nápoj

Použití skořice

Recept je jednoduchý – užívat by se měla zhruba 1 lžička skořice denně (v žádném případě neužívejte větší množství, mohli byste si způsobit zdravotní potíže). Uvařit si můžete i skořicový nápoj na hubnutí. Pokud vypijete každý den šálek čaje nalačno a večer před spaním, na své postavě to poznáte již za několik dní.

TIP:

Skořicový čaj je výborný s medem, se kterým má ještě blahodárnější účinky – posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje vytváření křečových žil, pomáhá při zánětech močových cest, působí preventivně proti žaludečním vředům a čistí průdušky. Dále zbaví plynatosti nebo osvěží dech.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Slavomír Růžička.

Dobrý den,

v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.

Mohu poprosit o odpověď ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den pane Růžičko, černý čaj je v receptu na skořicový nápoj použitý skutečně jen pro lepší chuť a také pro povzbuzení. Když černý čaj vynecháte, tak docílíte nápoje, který neodvodňuje a dá se v plném svém objemu započítat do pitného příjmu. Vyvarujte se různých nahrazení černého čaje například šťávou z citrónů nebo jiného ovoce, neboť by se tím narušila zásaditost nápoje. Ale to Vy, jako potravinářský technolog, určitě dobře víte :-).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořicový nápoj

Recept

Skořicová voda

Postup: Vhoďte jeden svitek (tyčinku) skořice do karafy s vodou a nechte přes noc v chladničce. Doporučuje se pít tři, maximálně čtyři šálky denně.

Skořicový čaj na hubnutí

Ingredience: 1 šálek horké vody, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžička kvalitního medu (nemusí být)

Postup: Smíchejte skořici a med v horké vodě. Nechte chvíli odstát a vypijte.

Skořicový čaj na nachlazení a chřipku

Ingredience: 1 skořicová tyčinka, vařící voda, bylinný čaj (zelený čaj)

Postup: Vhoďte skořici do vroucí vody a nechte ji tam dvě minuty. Když voda trochu vychladne, vytáhněte ji. Pak nalijte do skořicové vody bylinný čaj, který pomůže snížit příznaky nachlazení a chřipky.

Zdroj: Skořicová voda

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT DADY PATRASOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabča.

Prosila bych o recept na skořicový nápoj od Dády.
Na www.ceskaordinace.cz to nemohu najít :-(
Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady posílám odkaz na skořicový nápoj: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Recept dady patrasove

Ovesné lívance s jablky

Suroviny:

  • 0,5 l mléka
  • 150 g ovesných vloček
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 400 g strouhaných jablek
  • špetka soli
  • skořicový cukr
  • olej na smažení

Postup:

Ovesné vločky dáme do misky, zalijeme 0,25 l ohřátého mléka a necháme zhruba 20 minut nabobtnat. Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka. Takto připravené přidáme do nabobtnalých vloček, přidáme mouku, zbytek mléka, vejce, skořicový cukr, moučkový cukr a špetku soli. Vše pořádně promícháme. Rozpálíme pánev s trochou oleje a smažíme z obou stran do zlatova. Podáváme namazané marmeládou a ozdobené tvarohem. Pro labužníky můžeme pouze obalit ve skořicovém cukru.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Skořicová mast postup výroby

Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.

Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.

Zdroj: Skořicová mast - návod na výrobu

Recepty na výrobu

Domácí skořicový sirup

Ingredience: 200 g cukru krystal, 200 g třtinového cukru, 500 ml vody, 4−5 kusů celé skořice, 6 kapek citrónové šťávy.

Postup: Cukr rozpustíme v hrnci a necháme trochu zkaramelizovat (dejte si pozor na to, aby nebyl cukr příliš tmavý − zhořkl by). Karamel zalijeme vodou s citrónovou šťávou a přivedeme k varu, aby se karamel znovu rozpustil. Přidáme 4 celé skořicové tyčinky a necháme 20 minut povařit. Vzniklý sirup lijeme do čistých lahví. Skořici můžete nechat v láhvi jako ozdobu a pro výraznější chuť. Takto připravený domácí skořicový sirup je ideální do čaje, pro přípravu osvěžující limonády, do latté, na dezerty, do krémů, do svařeného vína a do koktejlů (alkoholických i nealkoholických). Pro zvýraznění chuti je možné přidat pomerančovou nebo citrónovou šťávu.

Domácí sirup na polévání dezertů a palačinek č. 1

Ingredience: 1 hrnek cukru krystal, 1/2 hrnku vody, 2 tyčinky skořice.

Postup: Všechny přísady dáme do hrnce a mícháme je při středně vysoké teplotě. Když se směs začne vařit, snížíme teplotu a za občasného míchání dusíme ještě 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí. Sporák vypneme a tekutinu necháme vychladnout, poté můžeme takto připravený sirup konzumovat.

Domácí sirup na polévání dezertů a palačinek č. 2

Ingredience: 5 lžic másla, 1 šálek smetany, 3 lžíce hnědého cukru, 1/2 lžičky javorového extraktu, 1/2 lžičky mleté skořice.

Postup: V hrnku rozpustíme máslo (na mírném ohni). Vmícháme smetanu, hnědý cukr, javorový extrakt a skořici. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí a směs mírně nezhoustne (cca 3−4 minuty). Poté podáváme s lívanci.

Zdroj: Skořicový sirup

Diskuze

V diskuzi SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

V jednom pořadu Prostřeno s p. Patrasovou tam účinkující pijí vodu se skořicí. Prý je to moc zdravý nápoj. prosil bych o recept jak se ten nápoj vyrábí. Moc děkuji za odpověď.

Pokorný Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.arbetova@seznam.cz.

Prosím o receot,
skořicová voda, co pili u Dády Patrasové
Díky Dagamr Arbetová

Zdroj: diskuze Skořicový nápoj

Skořice na hubnutí

Zajímavé poznatky, o přímých účincích skořice na hladinu inzulinu a s tím souvisejícím hubnutím, jsou pěkně rozebrány v tomto článku: Článek rozebírá účinky skořice na snížení chlesterolu, účinky skořice na hubnutí a recept na domácí skořicový nápoj.

Autor: JK, doktor-zdravi.cz a zdravi-lecba.cz

Foto: Fotolia.cz

Zdroj: Spalování tuků a tepová frekvence

Koláč z listového těsta s tvarohem a jablky

Ingredience: 250 g listového těsta, 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, trochu rozinek, trochu mléka, dvě větší jablka, skořicový cukr nebo skořice, cukr krupice

Technologický postup: Budeme potřebovat koláčovou formu, poté rozválíme placku listového těsta dokulata, formu vyložíme pečicím papírem, položíme na něj listové těsto a okraje, které přesahují, zahneme dovnitř. Těsto propícháme vidličkou. Dále si připravíme tvarohovou náplň: tvaroh, vajíčko, vanilkový cukr a pudink promícháme, trochu naředíme mlékem, hmota musí být mazací, ne tekoucí, přisypeme trochu rozinek, jak kdo má rád, a natřeme směs na listové těsto. Tvaroh můžeme přisladit, jak kdo má rád. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do misky, přisypeme skořicový cukr, nebo pokud nemáme doma, tak skořici a třeba vanilkový cukr a promícháme, aby se jablíčka pěkně obalila cukrem. Naskládáme na tvaroh a dáme do trouby. Pečeme v troubě na 180 °C cca 35 minut. Pokud jsou jablka kyselejší, tak v průběhu pečení ještě trochu pokapeme medem. Kdyby měla jablíčka tendenci se přichytávat, tak přikryjeme alobalem a jen na konci pečení necháme přibližně 10 minut odkryté. Je to jednoduché, výborné a příprava je hlavně velmi rychlá.

Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.

Skořicová mast - návod.
6 trubiček skořice
100 ml olivového oleje
1 sáček želatiny agar
2 kapsle vitamínu E 400 mg
1 lžička čerstvé citonové šťávy

Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.

Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.

Skořicová mast - účinky
V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.

Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořicová mast

Skořice na vyvolání porodu

Některým bylinkám či koření by se žena měla v průběhu těhotenství vyhýbat, protože mohou vyvolat porod, v prvních dvou trimestrech těhotenství dokonce potrat. K takovémuto koření patří právě skořice. Ta na druhou stranu může pomoci k vyvolání porodu, je-li to žádoucí. Můžete si pořídit skořicový olej na masáž podbřišku, pochutnat si na jablcích se skořicí nebo nakapat skořicové aroma do aromalampy.

Zdroj: Nežádoucí účinky skořice

Přírodní krém na celulitidu

Vyzkoušejte anti-celulitidový domácí recept aromaterapie. Přidejte 2 kapsy rozmarýnového a fenyklového oleje do třech čajových lžiček zastudena lisovaného oleje (např. mandlový olej). Denně pak směsí masírujte postižená místa.

Z esenciálních olejů mají výborné anti-celulitidové účinky i grapefruitový olej, citrusový olej a skořicový olej.

Nevyhnutelný krok k redukci projevů pomerančové kůže však představuje detoxikace organismu (doporučujeme šťávu z aloe vera) a dieta, která by měla obsahovat hodně vlákniny a zeleniny, méně ovoce (z důvodu vysokého obsahu cukrů). Více se dozvíte v článku Anti-celulitidová dieta.

Autor: redakce

Foto: Fotolia.com

Zdroj: Domácí receptury proti celulitidě

Šátečky z listového těsta s jablky

Ingredience: 6 jablek, 1 vanilkový cukr, 1 skořicový cukr, 2 vejce, 500 g listového těsta, 2 hrnky cukru krupice

Technologický postup: Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do hrnce, malinko podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Do druhého hrnce dáme 2 hrnky cukru a mícháme, dokud nezkaramelizuje. Do karamelu zamícháme podušená jablka a ještě chvíli podusíme (karamel ztvrdne, ale hned se rozvaří) – směs necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme na plát a vykrajujeme čtverečky cca 15 x 15 cm nebo tvary dle libosti, naplníme směsí jablek, pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Ihned po upečení obalujeme ve směsi skořicového a vanilkového cukru.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Hrnková bábovka s jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 velké jablko, dle chuti skořicový cukr

Postup: Mouku, cukr a prášek do pečiva v míse promícháme, přilijeme mléko, olej, rozklepneme vejce a vše pečlivě rozmícháme na hladké tekutější těsto. Jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme přibližně na jednocentimetrové kostičky, které promícháme se skořicovým cukrem. Těsto na bábovku nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pak do něj potopíme nakrájená jablíčka. Bábovkovou formu vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme něco méně než hodinu (upečená hrnková bábovka se pozná tak, že když do ní píchneme špejli, tak na ní nezůstane nalepené těsto).

Zdroj: Hrnková bábovka

Druhy cukru

  • Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.
  • Cukr krupice se skládá ze směsi menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění. Také tato směs je volně sypká.
  • Cukr moučka je volně sypká směs jemně mletých drcených krystalů, vyrábí se mletím krystalů, obsahuje minimálně 95 % částic cukru s přísadou protihrudkujících látek.
  • Cukr s přísadami je označován jako želírující cukr, což je cukr krupice s přídavkem želírující látky, pektinem a kyselinou citronovou.
  • Vanilínový nebo skořicový cukr se vyrábí z cukru krupice s přísadami skořice nebo vanilky.
  • Tvarovaný cukr má tvar kostek, homolí nebo bridže. Roku 1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr, který původní homole postupně nahradil.

Zdroj: Cukr


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP