Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLADIDLA

OBSAH

Sladidla

Sladidla jsou látky, které „udělují“ potravinám sladkou chuť a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Jedním z nejznámějších a nejpoužívanějších sladidel je aspartam E 951 a sacharin E 954. Kvůli lepší výsledné chuti se velmi často používají ve směsích, a to nejčastěji s acesulfamem K (E 950) nebo s kyselinou cyklámovou a její vápenatou a sodnou solí. Uvedené látky jsou používány s cílem dát potravinám sladkou chuť, nebo k přípravě stolních sladidel. Každé stolní sladidlo musí být označeno: „Stolní sladidlo na bázi...“ (následuje uvedení názvu sladidla). Největším odběratelem sladidel je nápojový průmysl. Ale setkat se s nimi můžeme téměř ve všech potravinách se sníženou energetickou hodnotou, například u trvanlivého pečiva, cukrovinek, džemů, rosolů, mražených krémů či žvýkaček. Sladidla nesmějí být používána v potravinách pro kojence a malé děti, včetně potravin pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence a malé děti.

Zdroj: Uměla sladidla a ochucovadla

Poradna

V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky

Bezpečnost umělých sladidel

Výše jmenovaná umělá sladidla jsou dle mnoha výzkumů bezpečná. Lidé trpící fenylketonurií by se měli vyhnout užívání potravin a nápojů s obsahem aspartamu, protože aspartam obsahuje fenylalanin.

Zdroj: Porovnání umělých sladidel

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak si vyrobit borůvkový čaj
Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.

Recept

2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti

Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Definice bezpečnosti umělých sladidel

Umělá sladidla sama o sobě by neměla být příčinou rakoviny. Ale existují jiné potvrzené zdravotní problémy – může dojít k onemocnění aterosklerózou, metabolickým syndromem, diabetem druhého typu.

Zdroj: Jsou zdravá umělá sladidla?

Srovnání sladidel

Nejčastěji používaná a bezpečná umělá sladidla jsou sacharin, acesulfam, aspartam, neotam a sukralóza. Mezi vhodná sladidla patří i stevia. Lidský mozek však reaguje na sladidla velmi složitě. Tyto výrobky mohou mít vliv na změnu chuti k jídlu, a tak mohou umělá sladidla způsobit ztrátu důležitých živin z jiných zdrojů. Umělá sladidla jsou mnohem silnější než rafinované cukry, stačí minimální množství umělých sladidel, aby bylo dosaženo potřebné sladké chuti. Nadměrné užívání umělých sladidel často způsobuje omezení tolerance chutí. To znamená, že lidé používající umělá sladidla pak nevyhledávají potraviny s méně intenzivní sladkou chutí, jako je například ovoce a zelenina. Zelenina jim připadá jako nechutná potravina. Jinými slovy, používání umělých sladidel může být příčinou vyřazení potravin, které jsou zdravé a vysoce výživné a musí být v našem jídelníčku bohatě zastoupeny.

Zdroj: Jsou zdravá umělá sladidla?

Domácí ústní voda recept

Čerstvá šťáva z máty se smíchá se šťávou z limetky a přidá se několik kapek umělého sladidla. Vše se dobře promíchá a pak se to zalije 40% vodkou. Takto připravená ústní voda se kloktá a cedí mezi zuby po dobu 3 minut a pak se vyplivne.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Umělá sladidla a zvýšená hladina cukru v krvi

Umělá sladidla neposkytují žádnou energii, takže nemají vliv na hladinu cukru v krvi. Zároveň jsou užitečná pro lidi trpící cukrovkou. Výjimkou jsou cukerné alkoholy, jejichž sacharidy mají vliv na hladinu cukru v krvi. Cukrové alkoholy jsou stále sacharidy. Jejich chemická struktura je podobná standardnímu cukru, což jim mimo jiné dodává sladkou chuť. Cukrové alkoholy se tráví jinak než běžný cukr. Proto mají menší vliv na hladinu cukru v krvi. Cukerný alkohol je metabolizován dvěma různými způsoby:

  • přímá absorpce v játrech
  • nepřímá absorbce střevními bakteriemi
Tyto procesy nevyžadují inzulín, hormon, který mění glukózu na energii. To je dobrá zpráva pro lidi s diabetem, kteří mají problémy s produkcí inzulínu.

Zdroj: Porovnání umělých sladidel

Potraviny

Nedoporučuje se například konzumace vody, která prošla chemickým čištěním. Voda je naším nejvýznamnějším zdrojem a měli bychom vypít alespoň čtyři až šest sklenic denně. Velmi nevhodné jsou různé limonády a džusy. Dalšími nevhodnými doplňky jsou umělá sladidla. Jedná se o chemické látky. Naopak užitečná jsou přírodní sladidla, zejména javorový sirup, slad z ječmene nebo rýže, melasa, agáve a byliny stevia. Taktéž je důležité se vyvarovat dalším umělým přísadám, jako jsou barviva a konzervační látky, které se nacházejí v různých potravinách. Tyto látky totiž zhoršují filtrační systém organismu.

Mělo by dojít k omezení environmentálních chemikálií, mezi které patří jedy, chemická hnojiva, leštidla, chemické čisticí prostředky a parfémy. V podstatě by se dalo říci, že všechny chemické příměsi způsobují přetížení jater a sleziny.

Zdroj: Rady na domácí léčbu jater a sleziny

Cukr

Cukr je ve své přirozené formě obsažen v ovoci. Potraviny, které mají být vysoce výživné a nutričně bohaté, obsahují také spoustu cukru (nejlepší jsou ty, které mají vysoký obsah vlákniny a nízké zatížení glykemie). Nadměrná spotřeba cukru však rychle zvyšuje hladinu glukózy v krvi a hladiny inzulínu. Také zvyšuje triglyceridy, mediátory zánětlivosti a kyslíkové radikály, vzniká tedy riziko onemocnění cukrovkou, kardiovaskulárními a jinými chronickými onemocněními.

Zdroj: Jsou zdravá umělá sladidla?

Nálev

Nálev na okurky si připravíme nejlépe před zavařováním. V prodeji jsou různé hotové přípravky, například Deko, které se jen zředí ve správném poměru vodou, případně ještě dochutí a  převaří. Poté se jen do každé sklenice přidá 6-8 tabletek sacharinu nebo podobného sladidla. Záleží, jak sladké chceme okurky mít.

Další možností je připravit si nálev podle receptu našich babiček. Do  3 litrů vody přidáme 1 litr octa, přisypeme 400 gramů soli, 15 kuliček nového koření, 10 bobkových listů a 20 hřebíčků. A nakonec dáme nálev převařit na plotnu.

Zdroj: Zavařování okurek v horkovzdušné troubě

Babské rady

Zde je několik nejčastějších doporučení:

  • Změňte svou stravu – eliminujte například zpracované potraviny či umělá sladidla a zařaďte do jídelníčku celistvé potraviny, vytvářejí základ pro odstranění lipomů.
  • Vyhýbejte se v jídle přídavným a konzervačním látkám, pesticidům, bílé mouce a mléku.
  • Detoxikujte své tělo.
  • Nekonzumujte nasycené tuky a rafinované oleje.
  • Každé ráno vypijte 1 sklenici vlažné vody s čerstvou šťávou z 1 citronu.
  • Přidejte do stravy omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají rozpouštět lipomy.
  • Přidejte do stravy čerstvé výhonky rostlin, například pšeničné klíčky.

Zdroj: Tuková bulka

Spekulace

Některé potraviny či potravinové doplňky mohou dráždit močové ústrojí tkáně. Proto je důležité dbát opatrnosti při užívání potravin, aby nedošlo k podráždění. Zároveň je velmi užitečné vést si o výskytu symptomů deník. Mezi potraviny, kterým je třeba se vyvarovat, patří koncentrované výrobky z rajčat (omáčky, kečupy), dále alkohol, káva, čaj, limonády a ochucené nápoje, zpracované potraviny, solená nebo ochucená masa, sýry, mražené dezerty, nakládaná zelenina, kořeněná jídla, syrová cibule, zelí, sója, tofu, kyselé ovoce, chipsy, ořechy, nezdravé potraviny, rychlé občerstvení a umělá sladidla.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Čím sladit při cukrovce

Máte diabetes, a přesto byste si chtěli dopřát nějakou tu sladkost, nebo si vychutnat sladký čaj či kávu? Pak budete muset sáhnout po některém z náhradních sladidel, která diabetikům nezvyšují hladinu krevního cukru. Možností je celá řada, některá jsou přírodní, jiná chemické, některá zdravější, jiná méně.

Cukr, sirupy, med i melasa jsou sladidla kalorická a pro některé diabetiky nevhodná, proto je nutné je nahradit sladidly nekalorickými.

Umělá sladidla: Na trhu narazíte na celou řadu takzvaných umělých sladidel, která jsou určena zejména pro osoby trpící cukrovkou. Používají se do slazených nápojů, cukrovinek, dia výrobků, zakoupit lze i samotná umělá sladidla pro oslazení kávy či čaje. Jedná se o látky připravené synteticky, které mají sladivost mnohem větší než klasická sacharóza. Proto je zapotřebí menší množství, do kávy se dává například jen miniaturní tabletka, přičemž pocit sladkosti zůstává stejný. Umělá sladidla neobsahují téměř žádnou energii, takže jsou pro diabetiky vhodná. Existuje jich celá řada, například hojně rozšířený sacharin, aspartam, isomalt či sukralóza. Stále častěji se však v souvislosti s umělými sladidly hovoří o jejich škodlivosti, což se s přibývajícími výzkumy potvrzuje. Právě proto by umělá sladidla neměly používat těhotné ženy a další náchylnější skupiny osob. Nevýhodou umělých sladidel je také zřejmá nahořklá pachuť, která bývá pro mnohé velmi nepříjemná.

Přírodní náhradní sladidla: Umělá, synteticky připravená sladidla jsou cenově dostupná, stále častěji však bývají nahrazována přírodními sladidly, která jsou ale zpravidla dražší. Asi nejznámějším a stále oblíbenějším typem přírodního sladidla je rostlina stevia. Ta v sobě obsahuje látku diterpen steviosid, která má sladkou chuť, ale velmi nízký glykemický index, takže je pro diabetiky ideální. Pro slazení můžete používat jak přímo samotnou rostlinu (listy můžete nasekat a přidat do nápoje), tak tekuté sladidlo, které je z rostliny extrahované. Zakoupíte jej v každé zdravé výživě, stále častěji se objevuje i na pultech obchodních řetězců. Méně známým přírodním sladidlem je pak protein brazzein, který je jako jeden z mála sladidel stabilní. Také lze použít březový cukr známý jako xylit nebo xylitol. Je přírodního rostlinného původu a nachází se v mnoha typech zeleniny a ovoce. Náš březový cukr se získává hlavně ze skandinávské břízy a bukového dřeva. Je sladký a chutný jako cukr, navíc má o 40 % méně kalorií než bílý cukr, má nízký glykemický index – 7, proto je vhodný i pro diabetiky. Je „přátelský“ k zubům.

Zdroj: Med a cukrovka

Phyteneo tymiánový sirup 250ml

Tymiánový Phyteneo sirup 250ml obsahuje vysoký podíl extraktu z natě tymiánu obecného. Účinek sirupu je podpořen obsahem mátové a anýzové silice. Tymián usnadňuje vykašlávání a společně s mátovou a anýzovou silicí působí uklidňujícím efektem na krk, hltan a hlasivky v případě podráždění. Extrakt je vyroben z tymiánu v BIO kvalitě. Tymiánový sirup neobsahuje alkohol, umělá sladidla acesulfam a aspartam, barviva a syntetická aromata. Phyteneo tymiánový sirup 250ml je určen pro děti od 1 roku i pro dospělé. Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nebyly u něj schváleny léčivé účinky a nejedná se o lék.

Zde můžete vidět cenu produktu Phyteneo tymiánový sirup 250ml.

Zdroj: Tymiánový sirup pro lepší zažívání

Extrémně jin potraviny

K extrémně jin potravinám se řadí bílý cukr, alkohol, marihuana, kokain, heroin, amfetaminy, tranquilizéry, nikotin, kofein, umělá sladidla, konzervační látky, atomové a elektromagnetické záření, mikrovlnné záření.

Aplikace jing a jang potravin do praxe není vůbec jednoduchá. Každý člověk musí přihlížet při volbě jídla jako léku nebo při snaze zachovat si rovnováhu energií k těmto základním skutečnostem:

  • jiné jídlo potřebuje člověk JANG a jiné člověk JIN; obecně platí, že ženy jsou (teoreticky) JIN a muži JANG;
  • sladké a ostré je JIN, tedy vhodné pro ženy, a slané a kyselé je JANG, takže vhodné pro muže.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Jak snížit hladinu testosteronu u žen?

Ženy mohou snížit hladinu testosteronu přirozeně, postačí pouze správná strava. Doporučuje se konzumování menšího množství cukrů a rafinovaných sacharidů. Nadměrné množství cukrů a rafinovaných sacharidů způsobuje totiž vysokou hladinu cukru v krvi, což pak následně způsobuje vysokou produkci inzulínu, který stimuluje vaječníky. Důležité tedy je, aby došlo ke kontrolování hladiny cukru v krvi a inzulínu. Velmi účinné je i mírné cvičení. Umělá sladidla nejsou ideální volbou, protože stimulují produkci inzulínu. Nadbytek testosteronu u žen může způsobit ovariální cysty, akné, nepříjemné ochlupení na obličeji, ztrátu vlasů na hlavě. Nízká hladina testosteronu zas způsobuje nízké libido, nízkoenergeticky pomalý metabolismus, obtíže při budování svalů a řídnutí kostí.

Zdroj: Přírodní antiandrogeny

Příčiny průjmu souvisejícího s cukrovkou

Lidé s diabetem mohou mít časté průjmy z těchto příčin:

  • Autonomní neuropatie: Postupem času se u lidí s diabetem může vyvinout neuropatie z vysoké hladiny cukru v krvi. Neuropatie může vést k problémům s tím, jak jídlo a tekutiny procházejí tlustým střevem. Ovlivňuje také celkové fungování vašeho trávicího systému. Můžete mít zácpu střídavě s průjmem.
  • Problémy v tenkém nebo tlustém střevě: Tekutiny mohou rychleji procházet tlustým střevem. V důsledku toho možná budete potřebovat stolici častěji a naléhavěji. Stolice může být vodnatá, protože nemá čas ztuhnout - zbavit se vody.
  • Jiné gastrointestinální potíže: Lidé s cukrovkou mohou mít jiné střevní potíže. Stavy, jako je syndrom dráždivého tračníku, způsobují průjem.
  • Sladidla: Lidé s cukrovkou často konzumují hodně umělých sladidel. Tato sladidla mohou někdy způsobit průjem.
  • Metformin: Tento lék na cukrovku může způsobit žaludeční potíže, včetně průjmu.

Další možné příčiny průjmu souvisejícího s cukrovkou:

  • Produkty s cukernými alkoholy: Patří mezi umělá sladidla a jejich konzumace ve velkém množství může způsobit žaludeční křeče a průjem. Zkontrolujte štítky produktů a zkontrolujte, zda v potravinách s nízkým obsahem uhlohydrátů nebo bez cukru, pečivu a omáčkách nejsou přidané cukerné alkoholy. Tyto složky obvykle končí na „ol“, včetně xylitolu a sorbitolu. Mnoho lidí zjistilo, že sorbitol má právě u nich laxativní účinek.
  • Celiakie: Někteří lidé s cukrovkou mohou mít také celiakii nebo nesnášenlivost lepku. Konzumace i nepatrného množství lepku (bílkoviny v pšenici a některých dalších obilovinách) jim může způsobit průjem nebo jiné zažívací potíže.
  • Bakterie v trávicím traktu: Někdy se tekutiny a potraviny pohybují trávicím systémem pomaleji. Bakterie mohou růst, což přispívá k průjmu.
  • Kvasinková infekce v GI traktu: Pokud máte trvale vysokou hladinu cukru v krvi, mohou se ve vašem gastrointestinálním traktu tvořit kvasinkové infekce. Tyto infekce mohou také způsobit průjem. Naštěstí mohou pomoci antifungální léky, které snadno léčí tyto infekce.
  • Exokrinní pankreatická insuficience: S tímto problémem vaše slinivka neprodukuje dostatek enzymů, což ovlivňuje trávení. To může způsobit průjem.

Zdroj: Cukrovka a stolice


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP