Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLOUČENINA

OBSAH

Zdroje chlóru

Zdrojem chlóru je sůl, slané potraviny, minerální voda. Jako sloučenina se sodíkem (chlorid sodný) je tedy přítomný v potravinách nebo fyziologických roztocích v každodenní stravě.

Zdroj: Minerál chlór

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF 800 - RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, Condrosulf 800 mg beru 20 dní, a poslední dva dny mi v pravém koleni nastala ukrutná bolest, koleno neohnu. Musela jsem si vzít Ibalgin. Je možné, že by u mne došlo po tak krátké době naopak ke zhoršení? Děkuji za odpověď. S pozdravem Hořejšová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf obsahuje látku chondroitin, který může pomoci omezit erozi chrupavky. Chondroitin ovšem nijak neovlivňuje ani nemírní případné záněty v kloubu, které způsobují bolest. Pro zmírnění bolestí kloubů se doporučuje užívat tuto kombinaci pěti přírodních látek:
- Kolagen typ II.
- Boswellia serrata, také známá jako kadidlo, je rostlina původem z indického subkontinentu, která se v tradiční ajurvédské medicíně používá po tisíce let ke zmírnění bolestí kloubů.
- Kurkuma je oddenková rostlina podobná zázvoru, která je přirozeným zdrojem kurkuminu. Kurkumin snižuje hladiny prozánětlivých cytokinů a poskytuje ochranu před škodlivými účinky zánětu.
- Piperin, alkaloidní sloučenina zodpovědná za štiplavost černého pepře. Piperin se obvykle používá ke zlepšení biologické dostupnosti kurkuminu a má také své vlastní přirozené protizánětlivé vlastnosti.
- MSM Methylsulfonylmethan je bezbarvá organosírová sloučenina, která si získala reputaci jako bezpečný, přirozeně se vyskytující doplněk pro úlevu od kloubních potíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf 800 - recenze

Účinná látka

Účinnou látkou preparátu je sloučenina fentermin. Je svým chemickým složením blízká noradrenalinu, který má vliv na centrální nervový systém a odtud na celý organismus. Blokuje chuť na jídlo a celkově může daného jedince stimulovat. Z toho ovšem vyplývají i jeho nežádoucí účinky (viz níže). Doba léčby se většinou pohybuje v týdnech a neměla by být delší než 3 měsíce.

Zdroj: Adipex retard

Diskuze

V diskuzi OČKOVÁNÍ - VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartoschka.

Děkuji, za článek, dovolím si jen dotaz - náhodou tip na osvědčený přípravek na zmírnění vedlejších účinků očkování? Naše doktorka sice říká, že si nemám dělat starosti, ale já bych raději ošetřila předem, co se dá. Ať se vyhneme horečkám a spol :-). Děkuji za názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Zdravím,

také to teď hodně řeším..
Doporučuji přečíst knihu Varovné signály očkování - A. Strunecká, ke konci jsou i rady MUDr. Ludmily Elekové - např. podávat velmi vysoké dávky vit. C, omega 3 mast. kyseliny, Vitamin D3, hořčík.. případné horečky nepotlačovat paracetamolem, Ibuprofen je lepší volbou. Už je na trhu i přípravek - nějaký sirup, právě s vysokým obsahem vit. C, D... ale teď nevzpomenu na název.. snad budou vědět v lékárně.. Rozmyslet na co a jestli vůbec očkovat (kvůli hliníku a thimerosalu - sloučenina obsahující rtuť ve formě etylrtuti) a více než 77 dalších látek vakcíny, možným zbytkům DNA, virům. Jen pro zajímavost v současné době se antigeny pěstují na oplozených slepičích vejcích - používají se plodové membrány nebo fibroblasty z kuřecích zárodků, na kuřecích ledvinových buňkách, na buňkách z ledvin afrického kočkodana (tzv. Vero buňky) a na buňkách z lidských plodů pocházejících z potratů (buněčné linie WI-38, MRC-5, RA 27/3) - zdroj - Varovné signály očkování..
Snad jsem trochu pomohla..

Zdroj: diskuze Očkování - vedlejší účinky

Skořice

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.

Zdroj: Skořicová mast - návod na výrobu

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.

Skořicová mast - návod.
6 trubiček skořice
100 ml olivového oleje
1 sáček želatiny agar
2 kapsle vitamínu E 400 mg
1 lžička čerstvé citonové šťávy

Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.

Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.

Skořicová mast - účinky
V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.

Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořicová mast

Hydrochinon

Hydrochinon je organická sloučenina, která patří mezi fenoly. Hydrochinon se používá v medicíně k povrchové aplikaci na kůži k odstraňování zbarvení kůže. Toto použití je v některých státech zakázáno, včetně členských států Evropské unie, a to z důvodu zjištěných alergických reakcí.

Zdroj: Bělení kůže

Složení Višňevského balzámu

Jde o suspenzi tribromfenolátu bizmutitého v ricinovém oleji s přídavkem peruánského balzámu (podle originální receptury). Nyní se spíše používá jako přidaná složka bukový nebo kamenouhelný dehet.

Přesné složení:

  • Bismuthi tribromphenolas (sloučenina bizmutu a bromu 3 gramy)
  • Pix fasi neboli bukový dehet 5 gramů
  • Oleum Ricini, ricinový olej 100 gramů

Někdy je mylně balzám považován za mast nebo roztok.

Zdroj: Višněvského balzám

Co je MSM?

MSM (metylsulfonylmetan) je sloučenina přirozeně se vyskytující v lidském těle. Slouží jako zdroj organické síry. Patří mezi nejméně jedovaté látky v biologii – její toxicita je srovnatelná s toxicitou vody. Právě aminokyseliny s obsahem síry (cystein a methionin) odpovídají za kvalitu a pevnost vlasů, nehtů a pokožky, protože je zesilují, zpevňují, zlepšují jejich strukturu a zvyšují odolnost vůči negativním vlivům. Při tomto poslání slouží síra současně jako silný a stabilní antioxidant.

Zdroj: MSM na vlasy

Náhrada Warfarinu

Mezi novější léky na ředění krve patří trombolytika. Léky z této skupiny se podávají nitrožilně. Jsou velmi účinné a dokážou přímo a rychle rozpustit již vzniklou sraženinu. Moderní léky této skupiny umožňují aktivovat plazmin a tím rozpouštět sraženiny. Využití je například u rozsáhlých plicních embolií a někdy i u ischemických mozkových mrtvic. Aplikace se ovšem musí vždy důkladně zvážit, protože tyto léky mohou srážení krve utlumit příliš a následným krvácením pacienta ohrozit nebo usmrtit.

Jde například o Eliquis, jehož činnou látkou je sloučenina apixaban. Lék blokuje faktor Xa koagulační kaskády. Kvůli nižšímu výskytu krvácivých komplikací se tento preparát stává velmi oblíbeným a opět se využívá v prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní.

Dále je to Pradaxa, což je modernější protisrážlivý lék. Účinnou látkou je sloučenina dabigatran, která blokuje koagulační kaskádu. Mezi výhody tohoto přípravku patří užívání v tabletkové formě a minimální možnost předávkování při správném užívání. Pradaxa se využívá při prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní. Velkou výhodou Pradaxy je existence speciální protilátky, která může v případě nutnosti účinek Pradaxy téměř okamžitě vyrušit (preparát Praxbind).

Do této skupiny léků patří také již výše zmíněný lék Xarelto.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Epsomská sůl v lékárně

Existuje řada různých způsobů, jak vyrobit epsomskou sůl, a lze ji také koupit v řadě různých balení. Z chemického hlediska je ale epsomská sůl stále jedna a tatáž sloučenina – síran hořečnatý. A mělo by být prakticky jedno, jakou epsomskou sůl si koupíte, protože účinná látka by měla být všude stejná.

Lidé epsomskou sůl již po staletí používají jako projímadlo (k léčbě zácpy), jako prostředek k léčbě nespavosti a fibromyalgie (bolesti svalů).

Bohužel ale přínos epsomské soli v léčbě těchto onemocnění není dostatečně ověřen kvalitními odbornými studiemi, a tak je její použití v této oblasti založeno spíše na určité empirické zkušenosti lidí než na vědeckém bádání.

Pozitivní účinky epsomské soli jsou obvykle připisovány hořčíku, kterého má většina lidí naprostý nedostatek.

Zdroj: Epsomská sůl

Aktivní složky přípravku Neuritogen

Kurkumin: Kurkumin je polyfenolická sloučenina patřící mezi antioxidanty, tedy látky, které umí zpomalovat poškození buněk volnými kyslíkovými radikály. Zvýšená tvorba volných kyslíkových radikálů může poškozovat lidský organismus, například nervovou tkáň. A kurkumin pomáhá kontrolovat nepříznivé procesy v organismu.

Resveratrol: Resveratrol je polyfenolická sloučenina. Klinická studie Du Q. et al. Synergistic anticancer ef fects of curcumin and resveratrol in Hepa1-6 hepatocellular carcinoma cells popisuje synergie mezi kurkuminem a resveratrolem. Resveratrol má také pozitivní vliv na činnost kardiovaskulárního systému.

Mangovník indický (Mangifera indica): Extrakt z něj je zde připraven v poměru 6 : 1.

Vitamin B2 (riboflavin) přispívá:

  • k normálnímu energetickému metabolismu,
  • k normální činnosti nervové soustavy,
  • k udržení normálního stavu zraku,
  • k ochraně buněk před oxidativním stresem,
  • ke snížení míry únavy a vyčerpání.
Vitamin B6 (pyridoxin): Patří do skupiny ve vodě rozpustných vitaminů a přispívá:
  • k normálnímu energetickému metabolismu,
  • k normální činnosti nervové soustavy,
  • k normální psychické činnosti,
  • k normální funkci imunitního systému,
  • ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Lecitin: Díky podobnosti s biologickými membránami se lecitin (fosfatidylcholin) používá pro zlepšení přenosu některých látek přes membrány (například polyfenolů kurkuminu a resveratrolu).

Piper nigrum: Tento extrakt z černého pepře významně zpomaluje potlačením jaterní metabolizace odbourávání některých aktivních látek (například kurkuminu). Současně vitalizuje nervový systém a má významné antioxidační vlastnosti.

Aktivní složky v 1 tabletě:

  • lecitin 300 mg
  • kurkumin 150 mg
  • Mangifera indica (extrakt) 100 mg
  • resveratrol 50 mg
  • vitamin B2 0,7 mg
  • vitamin B6 0,7 mg
  • Piper nigrum (extrakt z kořene) 0,5 mg

Dávkování: Užívejte 1–2 tablety denně před jídlem.

Balení: 30 tablet = dávka na 1 měsíc.

Upozornění: Přípravek Neuritogen je registrovaný jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování.

Zdroj: Neuritogen zkušenosti

Zkušenosti s lékem Zenaro

Lék Zenaro se řadí do skupiny antihistaminik, což jsou léky proti alergii. Účinnou složkou léku je sloučenina levocetirizin, která v organismu dokáže blokovat účinek látky známé jako histamin. Histamin je mimo jiné velmi důležitý pro průběh alergických reakcí a jeho vyřazení proto působí protialergicky.

Prášky se užívají nárazově při slabších alergických reakcích, jako je alergická rýma, alergický zánět spojivek a kopřivka. Lék Zenaro lékaři také běžně předepisují i za účelem snížení alergických projevů na kůži, k odstranění svědění kůže a podobně. U silných reakcí, jako je například anafylaktický šok, není preparát příliš účinný, ale pokud není nic jiného po ruce, je určitě lepší než nic. Lék Zenaro může být předepsán, ale je k dispozici i na volný prodej. Lék se vyrábí ve formě tablet o síle 5 miligramů a při alergické reakci se užívá jedna tableta. Přípravek lze samozřejmě užít i preventivně. Zenaro se kromě tablet vyrábí i v podobě kapek a sirupu.

Zdroj: Lék Zenaro

Antidepresiva

Antidepresiva patří v rozvinutých státech mezi nejpředepisovanější léky. Existuje celá řada různých typů s různými mechanismy účinku, jedno však mají společné – různými způsoby mění rovnováhu v neurotransmiterech v centrálním nervovém systému. Neurotransmitery jsou sloučeniny, které mezi neurony pomáhají přenášet nervové vzruchy a jejich nerovnováha může způsobovat vznik celé řady psychiatrických poruch.

Antidepresiva účinkují tak, že tlumí pocity strachu a úzkosti, jsou tedy využívána v léčbě depresí, maniodepresivní psychózy a úzkostných poruch (například obsedantně-kompulzivní porucha). Vzhledem k rozsahu užívání těchto léků je vhodné si uvědomit jejich nežádoucí účinky.

Nežádoucí účinky:

1. Tricyklická antidepresiva – ovlivňují zpětné vstřebávání neurotransmiterů, jako je noradrenalin a serotonin, a tím zvyšují jejich účinek. Příkladem je sloučenina amitriptylin (lék Amitriptylin) nebo dosulepin (lék Prothiaden). Nežádoucí účinky mohou být relativně četné a jsou způsobeny nadměrným efektem neurotransmiterů: sucho v ústech, bušení srdce, zácpa, nadměrné pocení, ospalost a zvýšení tělesné hmotnosti. Tyto účinky obvykle do týdne vymizí, v případě jejich trvání je vhodné vyměnit antidepresiva za jiný typ.

2. SSRI antidepresiva – do této skupiny patří většina běžně užívaných preparátů. Jejich efekt je relativně cílený na neurotransmiter serotonin, jehož zpětné vychytávání blokují, čímž zvyšují jeho efekt. Patří sem řada účinných látek jako například:

  • citalopram – léky Citalec, Citalon, Citalopram, Seropram a další;
  • escitalopram – léky Cipralex, Elicea, Escitalopram a další;
  • fluoxetin – léky Deprex, Apo-Fluoxetin, Fluoxetin, Prozac a další;
  • sertralin –léky Zoloft, Asentra, Serlift, Sertralin a další;
  • paroxetin – léky Arketis, Paroxetin, Remood a další.

K nežádoucím účinkům patří například nevolnost, nechutenství, průjmy, snížení sexuálního libida, zvětšení prsů u mužů, problémy s ejakulací (vzácně byla popisována i bolestivá ejakulace), narušení spánkového rytmu, pocení a sucho v ústech. Tyto účinky se většinou po krátké době užívání léků zmírní a následně vymizí. Velmi nebezpečným nežádoucím účinkem je takzvaný serotoninový syndrom. Vznikne při příliš velkém účinku serotoninu, který vzniká kombinací SSRI antidepresiv s jinými sloučeninami zvyšujícími jeho účinek (kokain, amfetaminy, opiáty, LSD, inhibitory monoaminooxidázy, některé léky na zrychlení pohyblivosti trávicího traktu a podobně). Syndrom zahrnuje psychický neklid, bušení srdce, pocení, rozšíření zornic, svalový třes, zvýšení krevního tlaku a zvýšení tělesné teploty (takzvaná hypertermie). Obtíže vznikají relativně rychle a syndrom může pacienta i usmrtit. Pokud se u nemocného užívajícího SSRI objeví náhle tyto příznaky, je nutná kontrola lékařem.

3. SARI antidepresiva – léky této skupiny opět zvyšují účinky serotoninu. Patří sem sloučenina trazodon (lék Trittico AC). Nežádoucí účinky zahrnují sucho v ústech a relativně nebezpečný priapismus.

4. SNRI antidepresiva – snižují zpětné vstřebávání noradrenalinu a serotoninu. Patří sem například účinná sloučenina venlafaxin (například léky Venlafaxin, Velaxin, Olwexya a Elify) a sloučenina duloxetin (léky Ariclaim, Aritavi, Cymbalta, Duloxetin a další). Nežádoucí účinky těchto léků jsou podobné jako u antidepresiv skupiny SSRI (viz výše) včetně serotoninového syndromu. U SNRI jsou nicméně popisovány méně časté tlumivé účinky, menší ospalost a podobně.

5. NaSS antidepresiva – tato antidepresiva snižují zpětné vstřebávání serotoninu a noradrenalinu. Příkladem je sloučenina mirtazapin (léky Mirtazapin, Mirzaten, Remeron). Nežádoucí účinky těchto léků jsou vesměs podobné jako u antidepresiv skupiny SSRI včetně serotoninového syndromu.

6. Inhibitory monoaminooxidázy – monoaminooxidáza je enzym, který způsobuje rozklad neurotransmiterů, jako je adrenalin, noradrenalin a serotonin. Antidepresiva této skupiny mají schopnost blokovat funkci monoaminooxidázy, čímž sníží rozklad zmíněných neurotransmiterů, a to vede ke zvýšení jejich účinnost. Příkladem léku z této skupiny je preparát Jumex. Nežádoucí účinky mohou být opět pestré: nechutenství, nebo naopak zvýšená chuť k jídlu, motání hlavy, nespavost a bušení srdce. Významným nežádoucím účinkem může být prudké zvýšení krevního tlaku, které může být spojeno s bolestmi hlavy nebo bolestí na hrudi. Riziko stavu se zvyšuje, pokud nemocný užívající tyto preparáty pojídá potraviny bohaté na aminokyselinu tyramin (červené víno, banány, sýry). V případě takového zvýšení tlaku je nutná kontrola lékařem ihned.

Zdroj: Omeprazol a antidepresiva

Co je to NO-SPA

NO-SPA je lék předepisovaný u některých typů bolestí. Jeho účinnou složkou je sloučenina drotaverin. Drotaverin uvolňuje staženou hladkou svalovinu, což se označuje jako spasmolytický efekt. Dochází k relaxaci hladkých svalů a jsou utlumeny jejich křeče.

NO-SPA může mít efekt na různé bolestivé stavy, které souvisí s nadměrnou aktivitou a se stahy hladké svaloviny. Patří sem různé případy břišní bolesti, žaludeční obtíže, křeče břicha a některé formy bolesti.

Obsažený drotaverin hydrochlorid je myotropní antispasmodikum, kteréspasmolyticky působní na hladné svalstvo. Drotaverin indukuje laxaci hladkého svalstva a zvětšuje krevní cévy. Po perorálním podání přípravku se účinné složky rychle vstřebávají v gastrointestinálním traktu a pronikají do většiny orgánů a tkání a dosahují maximální plazmatické koncentrace během 1,5–2 hodin. Maximální koncentrace účinné látky je pozorována v synoviální tekutině v dutině kloubů a zůstává na terapeutické úrovni po dobu 12 hodin.

Chovatelé mají výborné zkušenosti s užíváním NO-SPA u psů, kteří trpí zažívacími nebo urologickými problémy.

Zdroj: Tablety NoSpa pro psa

Odražení volných radikálů

Myslíte si, že nejste schopni v současné době přestat kouřit? Pak nezapomeňte podrobit své tělo alespoň jednou za čas kontrole, protože kouření má škodlivé a destruktivní účinky. Kouření představuje pro organismus zátěž ve formě volných radikálů. Tato vysoce agresivní sloučenina poškozuje buňky v těle. Celé tělo je oslabené, kůže rychleji stárne. Poškozené buňky obvykle v dlouhodobém horizontu vedou k vážným onemocněním, například k rakovině.

Vitamíny A, C a E jsou známé jako „pojídače“ volných radikálů. Chrání buňky před oxidačním stresem a agresivními látkami, které jsou vdechovány cigaretovým kouřem. Kouření ovlivňuje samočisticí vlastnosti dýchacího systému. Při inhalaci není vzduch filtrován tak důkladně a podmiňuje přístup k patogenům. Jakmile vypukne infekce, trvá u kuřáků zpravidla déle, často rovněž dochází k opakování infekce. Kuřáci by měli posilovat svůj imunitní systém více, za vhodný prostředek je považován například vitamín C. Nicméně i jiné vitamíny nebo stopové prvky (zinek a další) hrají důležitou roli ve funkci imunitního systému.

Zdroj: Vitamíny pro kuřáky

Glukosamin chondroitin a MSM

Glukosamin je podobně jako chondroitin základní stavení složkou kloubních chrupavek i dalších pojivových tkání, jako jsou vazy a šlachy. Glukosamin je také důležitou součástí kloubní tekutiny, která napomáhá snižovat tření a opotřebení kloubů.

Chondroitin je základní stavební složkou kloubní chrupavky. Je nezbytný pro její správnou stavbu a funkci. Již více než 20 let je používán v kloubních přípravcích. Získává se ze žraločích chrupavek nebo je vyráběn synteticky.

MSM – methylsulfonylmethan je organická forma síry, což je důležitý minerál pro lidské tělo. Síra je důležitá pro správnou tvorbu kolagenu a chrupavky.

Přípravek obsahuje kombinaci látek nezbytných pro klouby a kloubní chrupavky, a to glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM (metylsulfonylmetan) a extrakt z rostliny Boswellia serrata (Kadidlovník pilovitý). Glukosamin sulfát pomáhá udržet zdravé a flexibilní klouby. MSM je přírodní sloučenina, která je v kombinaci s glukosaminem určena pro udržení normálního stavu kloubů. Chondroitin sulfát je nejvíce zastoupený ve strukturách mezibuněčné hmoty chrupavky. Doporučuje se osobám se zvýšenou zátěží nosných kloubů (vlivem sportu, nadváhy, náročné fyzické práce), se zvýšeným rizikem onemocnění pohybového systému (starší lidé, ženy v menopauze) a rostoucí mládeži.

Zdroj: MSM na vlasy

Lék Xyzal

Xyzal je preparát, který se řadí do skupiny antihistaminik, což jsou léky proti alergii. Účinnou složkou léku je sloučenina levocetirizin, která v organismu dokáže blokovat účinek látky známé jako histamin. Histamin je mimo jiné velmi důležitý pro průběh alergických reakcí a jeho vyřazení tak působí protialergicky. Lék se vyrábí ve formě tablet o síle 5 miligramů.

Složení – pomocné látky: mikrokrystalická celulóza, monohydrát laktózy, koloidní bezvodý oxid křemičitý, magnesium-stearát, hypromelóza (E464), oxid titaničitý (E171) a makrogol 400.

Popis přípravku: potahované tablety Xyzal jsou bílé nebo téměř bílé, oválné, s logem „Y“ na jedné straně.

Kontraindikace: Neužívejte Xyzal jestliže jste alergický/á (přecitlivělý/á) na levocetirizin-dihydrochlorid nebo jiné antihistaminikum, nebo na kteroukoli další složku Xyzalu.

Držitelem rozhodnutí o registraci je UCB s.r.o., Praha, Česká republika.

Výrobce: UCB Pharma S.p.A., Pianezza, Itálie

Balení: 7, 14, 28, 50, 90 tablet. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Oba léky mají stejné složení a indikaci, liší se výrobcem, počtem balení a cenou.

Zde můžete vidět cenu léku Xyzal.

Zde můžete vidět cenu léku Zenaro.

Zdroj: Lék Zenaro

Guajacuran

Guajacuran je lék, který umí uvolňovat svalstvo (tedy myorelaxans). Jeho účinnou složkou je sloučenina guajfenesin. Guajfenesin uvolňuje stažené svalstvo a kromě toho působí lehce tlumivě na centrální nervový systém a snižuje úzkost. Prokázal se rovněž pozitivní účinek na dýchací soustavu, kdy tento lék zlepšuje odkašlávání hlenů.

Guajacuran se využívá při různých bolestivých stavech, které mohou souviset se zvýšeným svalovým napětím. Příkladem jsou bolesti hlavy související s krční páteří a dále pak obtíže při menstruaci a nadměrném stresu. Roztok Guajacuranu se s oblibou přidává do analgetických infuzí, které se podávají pacientům s bolestmi zad.

Guajacuran by měl být užíván dle doporučení lékaře. Vyrábí se v podobě tablet o síle 200 miligramů a běžná dávka jsou 1–3 tablety denně. Kromě tablet existuje Guajacuran i v podobě roztoku k nitrožilnímu podání. Nitrožilní podání je vhodné spolu s léky proti bolesti v podobě analgetické infuze.

Guajacuran je dobře snášen a nemívá velké vedlejší účinky. U některých lidí může způsobit poruchy pozornosti, silnější ospalost a svalovou slabost. Lék by neměl být podáván nemocným s myasthenií gravis.

Tento lék lze koupit bez předpisu, prodává se 30 tablet (200 mg).

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP