Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLUCH VADA

OBSAH

Na šilhání brýle nebo laser?

U dětí bývá šilhání velmi často způsobeno nekorigovanou dioptrickou vadou - dalekozrakostí. Tím, že dojde ke korekci této vady brýlemi, dojde i k úpravě šilhání. Toto je nezbytné proto, aby se vidění správně vyvinulo a nedošlo ke vzniku tupozrakosti. S tím, jak dítě roste, rostou i jeho oči, a tak se může s věkem postupně počet dioptrií snižovat a šilhání zmenšovat. Proto jsou nezbytné pravidelné kontroly u dětského oftalomologa-strabologa, který vždy posoudí, zda li stávající korekce je stále vyhovující a nebo předepíše nové brýle. Nošením brýlí se dioptrická vada rozhodně zhoršovat nemůže. K laserové korekci můžeme přistoupit v okamžiku, kdy je již vada stabilní, což v případě dalekozrakosti může být před dosažením 18. roku. Před laserovým zákrokem je nezbytné provést odborné strabologické vyšetření.

Foto: Ewen Roberts from San Diego, United States

Zdroj: Strabismus

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Mám čím dál větší problém se zahleňování krku. Stratila se mi rýma z nosu. Těžko se mi hleny vykášlávají. Zhoršil se mi sluch. I se mi hůře dýchá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Příznaky ucpaného ucha

Příznaky ucpání ušním mazem mohou zahrnovat:

  • Bolest ucha;
  • Pocit plnosti v postiženém uchu;
  • Zvonění nebo zvuky v uchu (tinnitus);
  • Snížený sluch v postiženém uchu;
  • Závrať;
  • Kašel.

Tyto příznaky mohou naznačovat jiné zdravotní stavy než jen špunt v uchu z ušního mazu. Možná si myslíte, že si s ušním mazem poradíte sami, ale neexistuje způsob, jak zjistit, zda máte nadměrné množství ušního mazu, aniž by se vám někdo, obvykle váš lékař, podíval do uší. Příznaky a projevy, jako je bolest ucha nebo snížený sluch, nemusí nutně znamenat, že máte nahromaděný ušní maz. Je možné, že máte jiný zdravotní problém týkající se vašich uší, který může vyžadovat pozornost.

Odstranění mazu nejbezpečněji provede lékař. Váš zvukovod a bubínek jsou jemné a přebytečný ušní maz je může snadno poškodit. Nepokoušejte se sami odstranit ušní maz pomocí jakéhokoli předmětu umístěného do zvukovodu, zvláště pokud jste podstoupili operaci ucha, máte dírku (perforaci) v bubínku nebo máte bolesti ucha nebo drenáž.

U dětí je vhodné nechat kontrolovat uši v rámci každé lékařské prohlídky. V případě potřeby může lékař během návštěvy v ordinaci bezpečně odstranit přebytečný ušní maz z ucha vašeho dítěte.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÝ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den, vím s naprostou jistotou, že mám prasklý bubínek ( není to poprvé) jde o to, že je to už tři týdny a sluch se zlepšil pouze částečně a chvílemi přetrvává mírná bolest. Tudíž se chci zeptat, zda by se mohlo jednat o infekci, nebo jen o proces hojení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při opakovaném prasknutí bubínku se tkáň stává méně hojitelnou a může docházet k prodloužení rekonvalescence. S hojením může pomoci speciální roztok, který se aplikuje na konec zvukovodu. Roztok může aplikovat jen lékař na ORL. Doporučuji navštívit ušního lékaře, protože jde o důležitou věc - hrozí ztráta sluchu a to není nic příjemného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklý bubínek

Čich a sluch

Pro králíčky je velmi důležitý čich a sluch. K hmatu mu slouží hlavně chloupky na nose a nad očima. Nejhůře ze smyslů je na tom u králíčků zrak.

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT ZVONĚNÍ V UŠÍCH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MILAN GAVRUN.

rád bych se dozvěděl jak skoncovat stou hroznou věcí. TINITEM tinitus mám už více jak 30 let. předem děkuji za radu která opravdu pomuže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, uvítám každou radu jak zastavit nebo alespoň zmírnit zvonení nebo takové šumění v levém uchu. Zkoušela jsem léky, rehabilitace, ale bez úspěchu. Sluch mám v pořádku, prý je to ze stresu, ale co s tím? Má někdo radu ? Předem díky. Marie.

Zdroj: diskuze Jak zastavit zvonění v uších?

Oči a zrak

Králík má oči posazené celkem vysoko, díky tomu, že jsou oči umístěné po stranách hlavy, tak králík může vidět v rozsahu i 360 stupňů a i vysoko nad hlavu. Problém je, že co je přímo před obličejem, to nevidí. Zároveň také narozdíl od lidí mají omezené vnímání barev. Některé barvy jistě vidí, ale nejspíš ne tak jako my. I přesto umí ale barvit rozlišovat (alespoň ty, které opravdu vidí). Na rozdíl od člověka králík vidí lépe za horších světelných podmínek. I přesto ale jeho obraz není dokonalý jako náš, je více zrnitý.

Samozřejmě jiné smysly především tedy sluch a čich kompenzují jeho problémy se zrakem.

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ PODÉLNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna štefková.

nevím co mam dělát pořad mi praska jenom neden nehet podélně.prosím oradu.
děkuji štefková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle vypadá, že to bude trvalá vada růstu nehtu, která bude mít své příčiny v nehtovém lůžku. Někdy to způsobí přibývající věk, někdy úraz a někdy i špatná výživa. Velice často je nutné si na to zvyknout a přizpůsobit k tomu péči o nehet. Jestli chceš mít jistotu co to je, tak zajdi na kožní, tam se na to podívají a přesně ti řeknou co s tím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskání nehtů podélně

Zhoršení sluchu

Zhoršení sluchu je pro staré psy typické, obvykle postihne psí miláčky při věku starším deseti let. Může se ale jednat třeba o drobné zhoršení, kdy pes již neslyší šepot, ale i o úplnou ztrátu sluchu. Na rozdíl od člověka, pro psa nejsou žádná naslouchadla, takže pokud se sluch psovi zhoršuje, neexistuje přímá kompenzační pomůcka. Pokud je ale ztráta sluchu postupná a majitel je trpělivý, může psa naučit reagovat na signály rukou či tělem. Navíc neslyšící pes sice neslyší příchod člověka, ale cítí ho – pomocí vibrací, když se člověk pohybuje po ploše. Takže i neslyšící pes si umí poradit a užít si zbytek svého života, vždy jen záleží na majiteli, jak si s jeho zdravotním problémem poradí.

Zdroj: Nemoci starých psů

Diskuze

V diskuzi WARFARIN AJ ZÁZVOR ZNIŽUJÚ ZRÁŽANLIVOSŤ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlado.

Myslím, že konštatovanie v závere odstavca o interaktivite s WArfarinom o zvýšení jeho dávky pri užívaní zázvoru, je chybné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Jak je mozno vylečit propichnuty bubinek v uchu? Na ORL k soukr.lekařce chodim hodnê rokû, v letê při čisteni ucha mi asi propichla bubinek, volala jsem do ordinace mêla 14 dni dovolenou, sestra mi řekla at s tim nikam nechodim a počkam na lekarku, po dovolene mi sdelila, ze je tam jenom červena skvrna, před tim me ucho 14 dni bolelo, nemohla se ho dotknout, ted na ucho neslyšim, chci jit k jinemu lekaři-je možnost ziskat sluch zpêt?

Zdroj: diskuze Warfarin aj zázvor znižujú zrážanlivosť krvi

Acholická stolice - příčiny

Biliární systém je drenážní systém žlučníku, jater a slinivky břišní. Žluč se vytvoří v játrech, uloží ve žlučníku a ten ji pak uvolňuje do první části tenkého střeva (duodenum), kudy prochází potrava. Žluč je to, co dodává stolici její hnědou barvu, takže pokud není žluč vyrobena nebo jsou blokovány žlučovody, bývá výsledkem stolice, která je světlá.

Mezi běžné příčiny světlé nebo jílově zbarvené stolice patří:

  • Alkoholická hepatitida
  • Biliární cirhóza
  • Vrozená vada
  • Cysty
  • Žlučové kameny
  • Hepatitida typu A, B nebo C
  • Infekce
  • Sklerozující cholangitida
  • Nežádoucí účinky léků
  • Zúžení trubicového orgánu (striktury)
  • Nádor

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Poradna

V naší poradně s názvem PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Stichova.

Dobrý den v roce 2013 jsem podstoupila operaci páteře mám odebrány pánevní step a dlahu mi dávali krkem zhoršil se mi sluch ,byla jsem na vyšetření kde se zjistila větší nedoslýchavost uz v té době mi řekli že musím mít naslouchadlo ,ale přesto jsem to chtěla zkusit i bez něho doposud to šlo ale teď zjišťuji že se to zhoršuje a budu muset ho mít .Chci se zeptat musím opět k lékaři kde mi ji doporučili a nebo si mohu objednat rovnou ve výběru ,který máte děkuji Stichova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte jít k lékaři ORL, kde dostanete předpis na sluchadlo, které bude nejlépe řešit váš problém se sluchem. Lékař vám zároveň sdělí způsob, jakým si sluchadlo objednáte. Tímto způsobem dostanete i příspěvek od zdravotní pojišťovny a cena pro vás potom nebude vysoká. Správného lékaře hledejte podle názvu jeho specializace foniatrie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poradit

Příčina tupozrakosti

Tupozrakost je sice vnímána jako oční vada, ale jde o poruchu v mozku, kde dochází k nerovnoměrnému vývoji očního centra pro pravé či levé oko. V podstatě se dá říci, že příčinou tupozrakosti je mozkem řízené zahálení jednoho z očí. Pokud není tato asymetrie ve vývoji očních mozkových center včas léčena, tak se tato rozdílnost v mozku zafixuje jako normál a v pozdějším postpubertálním věku již prakticky nelze vyléčit. Vzhledem k tomu, že u tupozrakosti nejde o vadu oční bulvy, tak zde nezabírají žádné laserové ani jiné operační zákroky, které jsou jinak na ostatní oční vady účinné. Léčba tupozrakosti v dospělosti není se současnými poznatky medicíny možná, protože zatím nedokáže změnit mozkové uspořádání.
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Diskuze

V diskuzi MŽITKY PŘED OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dosti často se mi objevují před očima (pravým i levým) červené tečky. Stává se to během dne i v podvečer, bez ohlede na námahu nebo okamžitou náladu, stres a podobně. Mám dojem, jako by na všem kolem byly červené kuličky (jako na šípkovém keři), někdy jsou doplněny i kuličkami žlutými. Je mi přes 70 let a oční lékař mi to nechce nevěřit, považuje to za nemožné. Obávám se, aby to nebyla jiná nemoc, než pouze oční vada. Poraďte kam se obrátit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mžitky před očima

Co jsou pihy

Pihy jsou ostře ohraničené žlutohnědé skvrny na lidské kůži, obsahující zvýšené množství kožního pigmentu (melaninu). Objevují se především na obličeji, hlavně v oblasti nosu, ale také na jiných místech těla, jako je hruď, ruce, ramena či záda. Množství pih ovlivňuje sluneční záření. Větší míra expozice zvyšuje počet a kontrast pih. V letním období se výskyt pih zvyšuje. Důležitým faktorem jsou také genetické predispozice.

Pihovatost je kožní vada, kdy dochází k nerovnoměrnému rozložení kožního pigmentu. Pihy lze odstranit nebo potlačit užíváním speciálních kožních krémů, případně pomocí skalpelu nebo laseru. Účinnou prevencí zůstává ochrana před slunečními paprsky, a to zvláště u jedinců s citlivou pokožkou.

Zdroj: Babské rady na odstranění pih

Poradna

V naší poradně s názvem VÁPNÍK UŽÍVANÝ NA OSTEROPOZU A JEHO VLIV NA POŠKOZENOU CHLOPEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Liba.

V roce 2004 jsem měla plastiku mitrální chlopně,ktera se poškodila po revmatické
horečce v dětství a byla zvapenatela.
Po operaci za 4 roky znovu přestala těsnit. V té době jsem užívala vápník proti osteropoze. Nemohl se na ni užívaný vápník usazovat? Měla bych znovu brát vápník,ale mám obavy, že by se vada mohla zase ještě zhoršit. Děkuji za odpověď. Liba .

.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se a vápník normálně užívejte. Ke zvápenatění měkkých tkání dochází vlivem poškození zánětem a jde o jakousi formu jizvy. Určitě k tomu nedošlo tím, že jste užívala vápník. Vůbec to spolu nesouvisí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Šilhání u kojenců

Kojenci mohou až do půl roku svého života šilhat, než se jim zraková ostrost vyvine natolik, že jsou již schopni sami fixovat správnou polohu svých očí. Pokud i po dosažení jednoho roku dítě stále šilhá, může se velmi pravděpodobně jednat o dioptrickou vadu, kterou je třeba vyšetřit a následně korigovat. Pokud by se refrakční vada nekorigovala brýlemi, zalepením očíčka případně jinými způsoby, je velmi pravděpodobné že dojde k rozvoji tupozrakosti (amblyopie). Pokud se vidění v dětství správně nevyvine, v dospělosti je to již velmi obtížně řešetelné. Operace strabismu v dospělosti není vyloučená. Ale po opakovaných operacích v minulosti je třeba zvážit veškerá rizika, včetně možného dvojitého vidění, které při přehnaném narovnání očí hrozí.

Zdroj: Strabismus

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den otče Pleskači,prosím o radu - atopický ekzém. Synovec /44 let/ od mala trpí atopickým ekzémem. V rodině otce se vyskytovala tuberkuloza. Pracuje jako stolař.Syn 9 let,atopický ekzém + astma. Už se obrátil i na lékaře-homeopatika. Má "zanesené ledviny a játra ". Dostal homeopatika,pokud nezaberou tak léčba světlem. Prosím o Vaši radu. Děkuji a s pozdravem Zuzana Zemanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Čechovská.

Dobrý den, otče Pleskači. Trápí mně ploché bradavice různé velikosti, které se mi v průběhu let rozesely po celém trupu a po rukou. Je to velká vada "na kráse" a vadí mi to, i když už mám svoje roky (63 let) Je jich mnoho a stále přibývají. Lékařka dermatoložka mi řekla, že se jedná o virus a v podstatě kromě seškrabávání, nebo odstranění laserem není léku. Při tom počtu bradavic bych se nedoplatila. Nemáte prosím jinou radu?
Děkuji Vám předem a přeji Vám hodně zdraví.
Eva Čechovská

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Tupozrakost a operace oka

Víte, ono to s tupozrakostí není tak jednoduché. Tupozrakost totiž není vůbec vada oka. Za tupozrakost může jisté zakrnění zrakového centra v mozku. Právě z tohoto důvodu není možné léčit tupozrakost v oku žádným laserem, ani kapkami do očí a podobně. Jediný způsob léčby tupozrakosti lze provést v dětství, kdy roste mozek. V této době je možné povzbudit zakrněné mozkové centrum k činnosti, a to tím, že se zakryje zdravé oko. Pacient pak musí namáhat zakrnělé centrum v mozku, které se začne znovu zaplňovat nervovými spoji a dohoní zdravé oko. Tento proces může trvat rok až dva a může se i opakovat. Toto je jediný způsob, jak lze tupozrakost léčit a proto je třeba vytrvat a důsledně dbát na trvalé zakrytí zdravého oka! Když se nestihne léčba tupozrakosti dokud roste mozek, tak pak v dospělosti již vyléčit nejde.

Zdroj: Léčba tupozrakosti v dospělosti

Diskuze

V diskuzi ZALEHLÉ UCHO SLAÉ SLYŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Vaněčková.

Prosím o radu - večer jsem měla zalehlé pravé ucho,z ničeho nic, rýmu nemám a nic podobného.V noci jsem se vzbudila a na ucho jsem neslyšla. Mám se plašit a jet na pohotovost-bohužel je sobota- aby neřekli,že s každou drobností/říká se to jinak/ tam lidi lezou. Nebo mám počkat,že to odezní samo? Děkuji N.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Mám zaľahnuté pravé ucho, už vyše roka. Nebolí, len mi v ňom hučí, a v poslednej dobe som prestala naň počuť. Pred rokom som mala ísť k ušnému, ale kvôli korone som nešla, spadám do rizikovej skupiny. Teraz čakám na druhé očkovanie, a asi mesiac po ňom pôjdem k ušnému. Pravdepodobne sa už nebude dať nič robiť, a aj keď mi možno od hučania pomôžu, o sluch prídem určite. Na radu obvodného lekára som využívala dve balenia betahistinu, ale nepomohol. Pozná prosím niekto podobný prípad, a ako dopadol? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho slaé slyšení

Čištění uší

Uši produkují ušní maz, přírodní sloučeninu, která chrání zvukovod před infekcí. Když se nahromadí, musíte jej odstranit, abyste zabránili rozvoji sluchových potíží uší. Při čištění ucha je nezbytné dbát na bezpečnost. Některé metody čištění mohou poškodit uši, a proto je lepší alternativou ušní solný roztok.

K čištění uší se běžně používají například vatové tyčinky. Odborníci však naznačují, že byste je měli přestat používat. Zasouváním vatového tamponu do zvukovodu se může stát, že nahromaděný ušní maz posunete dovnitř do ucha a ucpete tak zvukovod. Výsledkem je změna sluchu a nepříjemný pocit tlaku v uchu.

Uši jsou samočistící a ve většině případů odstraní přebytečný maz samy. U někoho se však maz může hromadit a způsobit poškození ušního bubínku a zvukovodu. Když k tomu dojde, bude ovlivněn váš sluch. Můžete pociťovat například bolesti uší a někdy slyšet zvonění v uších.

Dobrým přístupem k čištění uší a odstranění přebytečného mazu je použití ušních solných roztoků.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Projevy tupozrakosti a příznaky

Nejčastěji odhaleným problémem u dětí je tupozrakost, vada, při které oko nedokáže zaostřit. U některých dětí může být při tupozrakosti ostrost obrazu snížena až na jednu desetinu! Pro představu je to asi tak, jako kdyby člověk se zdravýma očima viděl jenom na 30 až 40 centimetrů dopředu, a dál už ne. Tupozrakost se může projevovat různě. Může to být od praktické slepoty oka až po mírné postižení, kdy pacient jen své oko nezapojuje ve spolupráci s druhým okem, i když třeba jednotlivě je schopen přečíst veškeré řádky. V zásadě všichni, kteří mají problém v 3D kině při sledování trojrozměrného obrazu nebo nejsou schopni vidět prostorové obrázky, pravděpodobně mají jedno oko tupozraké. Tupozrakost je nutné odhalit včas. Nejlépe už kolem druhého nebo třetího roku dítěte. Pokud se s léčbou začne až po 6. roce, kdy vývoj zrakové ostrosti je ukončen, tak je již pozdě. Všimnout si této vady musí především rodiče. Poznávacích znamení, že něco není v pořádku, je hodně, třeba dítě neustále natáčí hlavu na jednu stranu nebo špatně sahá po hračce. 
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Jak se provádí testování kašpárkem v krabičce?

Ačkoliv jsou u většiny dětí na první pohled jejich oči bez vady, tak přesto čtyři děti ze sta vidí rozmazaně, a to nejen při hraní. Proto do desítek mateřských škol ročně míří tak zvaný kašpárek v krabičce. Kašpárek v krabičce je speciální kamera, která dokáže nenásilnou formou odhalit oční potíže u dětí. Děti se nemusejí samotného vyšetření obávat. Toto vyšetření probíhá bezdotykově, a ani nejsou vkapávány žádné kapky do spojivkového vaku dítěte. Při testování kašpárkem v krabičce si dítě sedne na židličku a sestra pomocí kamery ze vzdálenosti jednoho metru očička vyšetří. Principem vyšetření je upoutání pozornost dítěte na kameru pomocí zvukového signálu. Kamera sejme potenciály z oka, jako jsou jeho postavení, souměrnost velikost zornic a podobně. Tyto údaje o dětském oku se rovnou z kamery zaznamenávají do počítače, který pak vyšetření ihned vyhodnotí. Pokud v dětském očíčku není oční nález, tak samotné vyšetření kašpárkem v krabičce trvá jen několik vteřin. Pokud je v oku dioptrická oční vada, tak vyšetření trvá o několik vteřin déle. Dítě není při vyšetření ani vyšetřením samotným nijak stresováno. 
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Ortopedické vady nohou

Vady nohou jsou běžné u všech věkových skupin. Existuje jich velká řádka a velkou část z nich způsobuje nevhodná obuv. Příklady vady nohou u člověka:

pedes transversoplanus = příčně plochá noha

Příčně plochá noha vzniká poklesem přední příčně klenby, zároveň s tím se i celá přední část nohy rozšíří. K tomuto problému může dojít z vrozených příčin (klidně to může být i dědičné), ale člověk (hlavně tedy ženy) si příčně plochou nohu může způsobit sám hlavně nošením bot s vysokými podpatky, nebo se zúženou částí pro prsty. Plochou nohu může také způsobit nadváha a u dětí i předčasné a časté nošení bot. Není tedy vhodné, aby děti celý den pobíhaly v botách, doma by měly chodit i na boso, nejen v přezůvkách. Kromě toho, že poklesne klenba, dochází současně také i k otlakům a často také k deformaci prstů, případně i k útlaku nervu, který může způsobovat pocity bolesti při chůzi (obzvláště na podpatcích). Plochá noha může ale způsobovat také bolesti kolen, kyčlí, páteře, nebo i křeče v lýtkách. Každý člověk si sám může ozkoušet, jestli nemá plochou nohu. Stačí si prohlédnout otisk chodidla (samozřejmě bez bot!), plochá noha je širší než běžná fyziologická noha. Zároveň se dají ploché nohy cvičit, aby se jejich zdravotní stav nezhoršoval, případně se i zlepšil.

pes valgus = vybočená noha

Jedná se o to, že je noha vbočená směrem dovnitř. Tuto vadu způsobilo špatné postavení hlezenní a patní kosti, protože hlezenní kost vybočuje směrem k vnitřnímu okraji chodidla. Tento typ vady se objevuje ve většině případů u dětí, u dospělých je to málokdy, protože s přibývajícím věkem by se zesilováním svalstva a vazů měla napravit. Pokud by ale tato vada trvala do puberty, jedná se o předzvěst podélně ploché nohy.

pes planovalgus = podélně plochá noha

Jedná se o vadu typickou pro děti. Dochází při ní k zploštění vnitřní podélné klenby a zároveň je pata postavena výše a vybočuje. Vznik této vady ovlivňuje genetika, ale i to, jestli dítě nosilo v dětství kvalitní obuv správné velikosti. Tato vada se kromě vzhledové deformity může projevit i pocity únavy nohou, ale i bolestí v bérci, nebo v holeni. V horších případech ji může dokonce doprovázet i pocení a otékání nohou a vznik křečových žil. U podélně ploché nohy se rozlišují tři stupně vady podle závažnosti.

pes excavatus = lukovitá noha = vysoká noha

Jedná se obvykle o vrozenou vadu, kterou je ale nemožné odhalit u malých dětí. Vada je způsobená vrozenými poruchami míchy (v některých případech ale i získaných). Obvykle bývá znatelná až v době, kdy děti chodí do školy, protože v té době z nohy vymizí tukový polštář. Jedná se o výrazné vyklenutí podélné klenby a snížení přední příčné klenby, prsty se tak dostávají do flekčního postavení. V nejčastější a zároveň nejlehčí formě se projevuje vysokým nártem. Lukovitou nohu si ale člověk může způsobit i nošením menší obuvi, nebo se může projevit jako důsledek zánětu v plosce nohy.

vbočený malíček u nohy

Jedná se o vybočení malíčku směrem k sousednímu prstu, případně se může zvedat nad něj. Vbočený malíček způsobuje nevhodně zvolená obuv se zúženou špičkou právě v místě výskytu malíčku.

pes planus = podélně plochá noha

. Tato vada se ale může objevit i u dospělých, kteří tráví mnoho hodin denně stáním nebo chůzí, a kteří tím pádem nohu velmi přetěžují. Projevuje se stejně jako podélně plochá noha u dětí. Může ji také doprovázet pocit únavy nohou, bolesti, křečové žíly, otékání a pocení nohou.

deformace malíčku na noze

Deformace malíčku ale i ostatních prstů bývají zpravidla způsobené nošením nevhodné obuvi, která je buď příliš krátká, nebo je špičatá. Vzhledem k tomu může se stát, že prst se zdeformuje, nejčastěji do skrčeného tvaru, případně může vybočit ze správného směru růstu. U dětí deformace prstů nebývají tak časté, ale postupně s věkem jejich počet přibývá.

vbočené kotníky

Při této vadě dochází k tomu, že se kotníky vychylují ze směru růstu. Běžně se tato vada také označuje jako „šmajdání“. Pokud se objeví u dítěte, dá se obvykle ještě odstranit nošením pevné obuvi, která bude držet kotníky v rovině.

hallux vagus = vbočený palec

Jedná se o vychýlení palce směrem k sousednímu prstu. Toto vbočení palce obvykle způsobuje ochabnutí vazů a svalů. Vada vbočeného palce se nikdy nevyskytuje sama, vždy se pojí s problematickou klenbou. K vbočení palce obvykle dochází užíváním nevhodné obuvi, která má úzkou přední část, nebo dokonce velmi špičatou. Kromě vybočení palce se vada projevuje i bolestmi kloubu palce, otoky a kuřími oky. Vbočený palec postihuje častěji ženy než muže, ale může se objevit i u dětí, pokud nosí těsné ponožky. Vbočený palec se vyskytuje u dětí již v předškolním věku.

Zdroj: Lidská noha

Příčiny točení hlavy

Vnitřní ucho představuje soubor orgánů zodpovědných za přeměnu vibrací ve vzduchu do signálů, které přecházejí přímo do mozku a následně jsou zpracovány ve formě zvuku. Také obsahuje orgány, které jsou odpovědné za koordinaci, rovnováhu těla a pohyb.

Periferní vestibulární vertigo neboli periferní vestibulární syndrom vzniká jako porucha vzájemné rovnováhy vestibulárních aparátů. Vestibulární systém je zodpovědný za udržování rovnováhy, proto při jeho narušení vzniká takzvané vertigo neboli závrať. Vestibulární aparát je ukryt v labyrintu vnitřního ucha a patří mezi smyslové orgány. Periferní vestibulární syndrom paří mezi nejčastější poruchy vestibulárního systému. Druhým typem je centrální vestibulární syndrom.

Příčinou vestibulárního syndromu je porucha vestibulární dráhy, kde bývá narušen jeden z nervů, který ji tvoří. Nerv může být poškozen mnoha patologickými procesy, například bakteriemi, zánětem nebo hlukem. Výjimkou není ani růst nádoru v oblasti zadní jámy lebeční.

Hlavním příznakem periferního vestibulárního syndromu je závrať, obvykle rotačního charakteru. Dalším projevem je takzvaný nystagmus neboli kmitavé pohyby očních bulbů. Závratě mohou být doprovázeny pády na postiženou stranu. Poškozen bývá také sluch.

Diagnostika se stanovuje na základě Hautanovy zkoušky. Pacient při ní sedí se zavřenýma očima, ruce má předpažené. Na straně poškozeného labyrintu bude docházet k výchylce ruky směrem do strany.

Léčba periferního vestibulárního vertiga se odvíjí od příčiny onemocnění. Pokud je původcem bakterie, předepíše lékař antibiotika. V případě nádoru je nezbytná operace.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Ascorutin nebezpečí

Neužívejte Ascorutin pokud:

  • jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
  • jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.

Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí

Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky

Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).

Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím

Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.

Těhotenství a kojení

Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek neovlivňuje pozornost.

Důležité informace o některých složkách Ascorutinu

Přípravek obsahuje laktózu. Pokud Vám lékař sdělil, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, domluvte se se svým ošetřujícím lékařem dříve než začnete užívat tento přípravek.

Zdroj: Prasklé žilky a jejich léčba Ascorutinem


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP