Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLUCHÁTKA DO UŠÍ PRO NEDOSLÝCHAVÉ

OBSAH

Digitální naslouchadla

Digitální doba mění i ty nejmenší, avšak neméně potřebné přístroje. Mezi ně patří i sluchadla, pomůcky pro nedoslýchavé. Tradiční analogová sluchadla zachycovala zvuk mikrofonem a předávala jej přímo do ucha. Současné digitální přístroje se liší tím, že zvuk je v nich nejprve převeden na digitální signál, který lze dále upravovat.

Prvním krokem je zachycení směrovým mikrofonem (ten má přednostní citlivost ke zvuku přicházejícímu z určitého směru) a mění se v A/D (analogicko-digitálním) konvertoru na elektrický signál.

Vlastní úprava probíhá v digitálním signálním procesoru DSP, který tvoří řada křemíkových čipů. Procesor DSP analyzuje signál a potlačuje nežádoucí frekvence vyjadřující zvuky z okolí. Naopak řečové frekvence jsou zvýrazňovány, takže konverzace se stává srozumitelnou. DSP umí i odstranit zpětnou vazbu, která se projevuje nepříjemným pískáním. Špičková sluchadla dokážou porovnávat signál, který přichází do sluchátka, se zvukem, který je zesilován tak, aby ke zpětné vazbě nedocházelo. DSP dokáže také přizpůsobením zvuku zabránit pocitu, že je jedno ucho zablokováno, což je důležité hlavně pro příjemné vnímání vlastního hlasu. Zpracovaný zvuk je postupován do reproduktoru sluchátka. Na něj navazuje trubice, která je na konci tvarovaná tak, aby přesně zapadla do ucha uživatele.

Digitální naslouchadla – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět digitální naslouchadla.

Digitální naslouchadla – cena

Zde je seznam cen a obchodů, kde jsou k dostání digitální naslouchadla.

Zdroj: Naslouchadla

Poradna

V naší poradně s názvem NASLOUCHADLA DO UŠÍ HRAZENÁ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Šebestová.

Já mám oboustranou nedoslýchavost,měřeno v procentech 39.Přesto mě bylo foniatrem sděleno, že že nemám na hrazené naslouchátka nárok. Neslyším televizi když je podbarvená hudbou,takže dávám hlasitě čímž otravuji své okolí. Je mi 70 let a bydlim kousek od ČB.

Pokud můžete poradte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší řešení je koupit si bezdrátová sluchátka a sledovat televizí s nimi. Nemusíte se nikoho doprošovat a zvuk si pro sebe můžete zesílit jak chcete.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Jak zastavit pískání v uších

Moderní věda zatím nenalezla spolehlivý lék, který dokáže zcela zastavit pískání v uších. Lze ho jen zmírnit a k tomu nám pomohou léky a přírodní léčba.

Léky na pískání v uších

Ačkoli léky nemohou vyléčit tinnitus, existuje jich několik, které mohou potlačit příznaky, se kterými se setkáváte. Tricyklická antidepresiva, jako amitriptylinnortriptylin, jsou dvě z nejčastěji předepisovaných léků. Pokud trpíte těžkým tinnitem, můžete použít jeden z těchto léků. Je však důležité vědět, že tyto léky mohou mít vedlejší účinky, jako je sucho v ústech, rozmazané vidění a srdeční problémy. Další účinnou látkou na potlačení tinnitu je alprazolam, ale může způsobit ospalost a nevolnost a může být návykový.

Přírodní léčba hučení v uších

Existuje jen málo důkazů, že léčba alternativní medicíny funguje na tinnitus. Zde je seznam alternativní terapie, které byly vyzkoušeny pro tinnitus:

  • Akupunktura
  • Ginkgo biloba
  • Melatonin
  • Zinkové doplňky stravy
  • Bílý šum

Přístroje s bílým šumem jsou zařízení, která produkují zvuk podobný zvukům okolního prostředí, jako je déšť nebo vlny oceánu. Ventilátory, zvlhčovače, odvlhčovače a klimatizace v ložnici také produkují bílý šum a mohou pomoci snížit slyšitelnost pískání v uchu během noci.

Maskovací zařízení k potlačení pískání v uších. Tato zařízení, která se nosí v uchu, jsou podobná sluchátkům a produkují nepřetržitý nízkoúrovňový bílý šum, který potlačuje příznaky tinnitu. Takové zařízení si můžete vyrobit doma, když ke svému počítači nebo chytrému telefonu připojíte sluchátka pustíte si jednu z následujících ukázek: léčba tinnitu zvukem.

Zdroj: Pověry o pískání v pravém uchu

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKO K TELEVIZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Šolc.

V mém věku mám již cca 20% ztrátu sluchu. Často nerozumím rychle mluvícím lidem a nebo mluví-li více lidí najednou. Hlavní problém je pro mne poslech televize. Často slyším hlasitě hudbu a mluvené slovo zaniká. Při sledování TV bych potřeboval zesílit zvuk ale ostatním to vadí.
Moje televize nemá vývod na připojení konektoru sluchátek. Potřeboval bych sluchátka na obě uši se zesilováním zvuku přes mikrofon. Doporučte mi prosím vhodný výrobek.
Děkuji
Jiří Šolc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Sluchátka Philips SHC5200 (SHC5200/10) černá stoji kolem 1500,-
Pouziva je muj otec 70 let a je spokojeny.

Zdroj: diskuze Naslouchátko k televizi

Sluchátka pro nedoslýchavé Siemens

Na trhu jsou sluchátka pro nedoslýchavé v nepřeberném množství a mnoha značek. Záleží na požadavcích, nárocích a typu poškození sluchu. Je vždy dobré celou situaci zkonzultovat s odborníkem, který poradí a doporučí, co bude v konkrétním případě nejefektivnější.

Zdroj: Naslouchátko k televizi

Poradna

V naší poradně s názvem SLUCHATKA DO UŠÍ PRO NESLYŠÍCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Komendova Petra.

Dobry den,ted zjistili nasemu petimesicnimu synkovi stredne tezkou poruchu sluchu,zatim jeste nevim jake naslouchatka bude mit,ale jen pro zajimavost me zajima,jestli to u malych deti hradi pojistovna nebo platime sami.Maly je u VZP.Predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výši doplatku vám sdělí foniatr a zároveň nabídne vhodný přístroj. Existuje několik variant s různou cenou. Až budete znát cenu přístroje, tak se pro konkrétní možnosti financování obraťte na zdravotní pojišťovnu malého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sluchatka do uší pro neslyšící

Sluchátka se zesilovačem pro nedoslýchavé

Na internetu naleznete celou řadu těchto pomůcek. Zde můžete vidět, jak tyto výrobky vypadají.

Zdroj: Naslouchátko k televizi

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKO K TELEVIZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Kuchta.

Dobrý den. Potřebuji poradit měl bych zájem o bezdrátová sluchátka k televizi KTS3P moje ztráta sluchu podle ORL vyšetření je celkově 86,7% budou pro mě vyhovující nebo jsou na trhu ještě jiné děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PAVEL ŠRÁMEK.

Pořídili jsme otci před 9lety sluchátka od firmy SENHEISER typ SET900,která umožňují poslech TV a lze zapnout volbu tak ,že slyšíte i zvuky okolí, osob nebo mobil.telefonu .Lze vzít sebou po nabití do divadla , na úřad atd. SET kromě sluchátek obsahuje vysílač ,která slouží zároveň jako nabíjecí stanice sluchátek.Vysílač se připojí k TV buď do sluchátkového výstupu nebo je lépe použít výstup z TV pro optický kabel a dokoupit FiiO D03K TAISHAN - DAC převodník ,který se zapojí na optický výstup TV a z výstupu převodníku se připojí vysílač signálu pro sluchátka . U TV Samsung LCD ,kterou máme (cca 9let stará) totiž při připojení do výstupu na sluchátka (JACK 3,5mm) došlo k vypnutí zvuku hlavních reproduktorů TV ,takže ostatní nic neslyšeli . Řešením bylo připojení přes optický výstup a přes DAC převodník ,pak funguje i TV i vysílač pro sluchátka.
Nevýhoda je , že SET 900 stojí cca 7000,-Kč , ale zase funguje super. Lze nastavit vyvážení hlasitosti více vlevo nebo více vpravo ,záleží ,které ucho hůře slyší. Asi po 4 letech jsme museli vyměnit ve sluchátkách akumulátor (uváděná životnost 1-2roky) .Nyní po 9letech zjišťujeme potřebu sluchátka zaslat do servisu, protože při točení knoflíkem hlasitosti dochází občas k "praskavým nepříjemným zvukům" a někde bude v kloubech opotřebený kontakt - sluchátka se při rozevření mají zapnout , což signalizuje LED dioda a nyní občas vynechává a nezapne nebo až po několikerém pohýbání k sobě / od sebe. Odhaduji , že bude potřeba vyčistit dráhy kontaktů a zase koupit nový akumulátor pro sluchátka (typ BA300 cena cca 820,-Kč ).Prostě kvalita něco stojí ,ale jinak spokojenost, každodenně používáno v průměru 2hodiny .P.S. -někdo psal ,že pořídil sluchátka bezdrátová ,kde je zapojil do sluchátkového výstupu na TV - jak jsem psal , u nás to po připojení zároveň vyřadí hlavní repro TV ,takže ostatní zdraví už nic neslyší . Toto řešení je vhodné pouze pro jednoho účastníka TV .

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Naslouchátko k televizi

Bezdrátová zesílená sluchátka k televizi pro nedoslýchavé AR-TV

Jedná se o bezdrátovou digitální naslouchací soupravu pro zesílený poslech televize. Zároveň sluchátka AR-TV fungují díky vestavěnému mikrofonu jako sluchadlo pro zesílení běžného hovoru. Zapojení sluchátek do televize nevypne zvuk televize, takže můžete pohodlně sledovat televizi s ostatními členy rodiny, zatímco zvuk je zesílen do sluchátek a dokonale rozumíte každému slovu.

Zdroj: Naslouchátko k televizi

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKO PRO NEDOSLÝCHAVÉ WIDEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Dobrý den,ráda bych věděla jaká je dodací lhůta sluchadla.Předpokládám,že sluchadlo objednala p.doktorka Popelářová u vás.Není to první sluchadlo,ale ještě jsem tak dlouho na sluchadlo nečekala.Nárok prý mám po pěti rokách což uplynulo.Poslední sluchadlo jsem měla již opravované a momentálně jsem bez sluchadla,protože již dosloužilo.Otisk mě byl udělán 2.dubna zaplatila doplatek 2400kč a bylo mi řečeno,že do 8 týdnů bude sluchadlo tady,telefonovala jsem p.doktorce a odbyla mě s tím,že se to stává.Tak nevím jak dál postupovat a jestli je chyba u vás Jana Uherské Hradiště

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naslouchátko pro nedoslýchavé widex

Jak vybrat naslouchátko pro seniory

Lidé s větší ztrátou sluchu, zvláště ve vyšším věku, mají ve většině případů dva problémy, které zjednodušeně nazývají „špatně slyším televizi“. Pokud si tito lidé koupí běžná sluchátka, ať už ta nejlevnější nebo ta nejdražší, a je lhostejno zda drátová nebo bezdrátová, tak ta jim zvuk sice zesílí a oni začnou skutečně lépe slyšet, ale bohužel neodstraní druhý problém, kterým je špatná srozumitelnost slova v televizním pořadu. To znamená, že pokud ve filmu do dialogů vstoupí hudba nebo ruch ulice, případně současně mluví více osob nebo herci mluví příliš rychle, tito lidé přestávají rozumět. Pokud se jedná o člověka s velkou ztrátou sluchu, tak ten s běžnými televizními sluchátky obvykle rozumí velmi špatně, i když herci mluví v klidném prostředí.

Pro nedoslýchavé jsou vhodná níže uvedená sluchátka na televizi...

KTS10 nejsou obvyklá bezdrátová sluchátka pro poslech televize, ale jsou to kompenzační televizní sluchátka. Kompenzační televizní sluchátka jedničkové řady jsou určena pro nedoslýchavé osoby s menší sluchovou vadou nebo s počínající sluchovou vadou. KTS10 jsou určeny pro zákazníky, kteří již mají pozorovatelný úbytek srozumitelnosti televize, který musí vyrovnávat její zvýšenou hlasitostí, ale ne vždy jim to pomůže. KTS10 určitě vyřeší problém těm lidem, kteří jinak v běžném životě velký problém se srozumitelností nemají, ale při poslechu televize úbytek srozumitelnosti vnímají jako rušivý. Sluchátka KTS10 jsou vhodná i pro jedince, kteří už sami zjišťují, že hůře slyší, a kterým již běžná sluchátka pomohla jen velmi málo. A pokud jim trochu pomohla, tak zjišťují, že „to pořád není ono“.

KTS12 jsou rovněž kompenzační televizní sluchátka, tudíž nejde o obvyklá bezdrátová sluchátka. Kompenzační televizní sluchátka jedničkové řady jsou určena pro nedoslýchavé osoby s menší sluchovou vadou nebo s počínající sluchovou vadou. KTS12 jsou vhodná pro zákazníky, kteří již mají výrazný úbytek srozumitelnosti televize, který ani při zvýšení hlasitosti nelze účinně vyrovnat. Tito lidé v běžném životě nepřekonatelný problém se srozumitelností sice nemají, ale při poslechu televize ho začínají vnímat jako velmi omezující. A pokud si zakoupí v obchodě běžná sluchátka, v drtivé většině případů jim se srozumitelností televize nepomohou a rozumí s nimi stále velmi špatně. Těmto zákazníkům tedy doporučujeme koupit si rovnou KTS12, v žádném případě si nemusí kupovat dražší, případně jiné modely sluchátek různých výrobců, protože výsledky se srozumitelností budou podobné jako u těch levnějších. Problém totiž není v kvalitě běžných sluchátek, která bývá na dobré úrovni, ale je ve stavu sluchu.

KTS3 jsou kompenzační sluchátka pro poslech televize. Jsou produktem vlastního vývoje a výroby firmy KOMPONE. Jedná se o jediná sluchátka pro poslech televize na našem trhu, která kompenzují ztrátu sluchu podle potřeby konkrétního zákazníka. Kompenzační televizní sluchátka trojkové řady KTS3 jsou určena hlavně pro nedoslýchavé jedince se sluchovou ztrátou nad 85 %, kteří mají zásadní problém se srozumitelností televize a kteří již musí používat podpůrné technické prostředky, jako je sluchadlo, bez kterého v běžném životě prakticky neslyší, dále světelnou signalizaci zvonku, telefonu a podobně, případně pro zákazníky s velmi komplikovanou ztrátou sluchu. KTS3 mají navíc v sobě mikrofon, díky němuž při přepnutí můžete místo televize poslouchat hovor v místnosti.

KTS3P jsou sluchátka předchozího typu KTS3, uzpůsobená pro připojení k televizi bez konektoru SCART. U moderních televizních přijímačů, které se vyznačují již plochou obrazovkou, začínají problémy s možností připojení sluchátek přes konektor SCART, protože ho tyto televizory často nemají. A navíc tyto televizní přijímače obvykle nemají technicky vhodně řešen výstup na sluchátka. Sluchátka KTS3P s touto potíží počítají a jejich připojení je pak k takovým typům televizních přijímačů bezproblémové. Ne u všech typů televizních přijímačů s plochou obrazovkou zmíněné potíže vyvstanou, ale u těch nejmodernějších to začíná být pravidlem.

CLA4 je telefonní sluchátko s vibračním pulzátorem. Používá se pro kostní vedení při konduktivní sluchové ztrátě. Vibrace přenášejí zvuk do sluchového centra v mozku. Snadno se zapojují.

Kde se dají koupit? Veškerá uvedená sluchátka prodává firma Kompone s.r.o. http://www.kompone.cz/ostatni-vyrobky.html.

Zdroj: Naslouchátko k televizi

Co na hučení v uších a motání hlavy

Lékaři specialisté doporučují používat ochranná sluchátka a pomůcky na uši. To se týká hlavně situace, kdy se hlučnému prostředí nelze vyhnout, a to například v zaměstnání, kde pracujete v přítomnosti hlučných přístrojů.

V případě vysokého krevního tlaku je potřeba navštívit lékaře. Ten předepíše léky, které pomohou krevní tlak regulovat. Návštěva ušního lékaře je zcela nezbytná i v případě, že se v uchu vyskytne zánět, případně je pískání v uších vyvoláno jinou nemocí či chorobou.

Důležitý je rovněž přísun vitaminů. Vitamin B12, jehož nedostatek může stát za nepříjemným pískotem v uších, je obsažen v mléčných výrobcích, vejcích a podobně.

Doporučení:

  • vyhnout se hlučnému prostředí
  • používat ochranné pomůcky na uši
  • užívat léky na snížení krevního tlaku
  • léčit zánět
  • dbát na přísun vitaminů (hlavně vitaminu B12)

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Detektor kovů na nálezy

Detektory kovů lze v zásadě rozdělit podle technologie, se kterou pracují, a to na pulsní a VLF (Very Low Frequency). Tyto kategorie se vzájemně liší dosahovanými výkony, komfortem práce a u některých pulsních detektorů i cenou. V něčem má navrch pulsní detektor a v dalším zase VLF. Rozhodně nelze paušálně říci, že je jedna z technologií lepší, každá se prostě hodí na něco jiného. Obecně platí, že VLF detektory jsou mezi hobby hledači oblíbenější nebo aspoň rozšířenější než detektory pulsní.

VLF detektory

VLF detektory můžeme rozdělit na pohybové a bezpohybové. Pro správnou funkci pohybového detektoru je potřebný – jak jeho označení napovídá – pohyb cívky nad cílem, zatímco u bezpohybového tomu tak není. Obecně platí, že bezpohybový detektor má o něco nižší hloubkový dosah oproti pohybovému, ale zase má přesnější separaci. Většinu pohybových detektorů je možné přepnout do bezpohybového režimu (pinpoint), ten však obvykle není schopen diskriminace. Proto je důležité nezaměňovat bezpohybový detektor s bezpohybovým režimem pohybového detektoru. Hodně VLF detektorů má problémy při hledání v silně mineralizovaných půdách sopečného původu. Bohužel tuto vlastnost nelze v rámci této kategorie detektorů paušalizovat, takže pokud se chystáte hledat v takových podmínkách, určitě se před koupí přístroje poraďte s prodejcem, zda je vámi zvolený typ detektoru pro tato místa vhodný.

Hned na úvod začneme tím, co každého hledače zajímá asi nejvíc, tedy hloubkový dosah detektoru. Tuto vlastnost ovlivňuje mnoho faktorů: typ půdy, tvar či velikost předmětu, jeho poloha v zemi, nastavení detektoru a podobně. Středně velkou minci je pohybový detektor schopen rozeznat zhruba do 30 cm. U větších předmětů dosahuje i větších hloubek, ale rozhodně tu neplatí přímá úměra. Například taková přilba je detekovatelná řekněme do 60 cm, ale ve 150 cm už neobjevíte ani zakopaný vlak, protože použitá technologie zde naráží na své limity. Je to samozřejmé. Tyto údaje platí pro klasické detektory, tedy ty s cívkou na konci tyče, u nichž hledání probíhá plynulým, kontinuálním pohybem z jedné strany na druhou.

Aby zde uvedené informace byly kompletní, je třeba se zmínit i o existenci speciálních VLF detektorů určených pro skutečně hloubkové hledání. Takové přístroje, vybavené cívkou se dvěma boxy, sice nedisponují diskriminací, zato jsou schopny detekovat velké předměty až do hloubky 3–5 m. Na malé cíle blízko povrchu naopak nereagují. Zajímavou alternativou tak mohou být dva klasické VLF detektory firmy Garrett (GTI 2500 a Master Hunter CX Plus), u nichž je možné takovou cívku použít a vlastně tak získat dva přístroje v jednom.

Další důležitou vlastností těchto přístrojů je diskriminace. Tímto termínem se označuje schopnost detektoru rozpoznat materiál předmětu pod cívkou a do jisté míry i jeho charakter (mince, fólie...). Přístroj s diskriminací tedy umí rozeznat, zda se jedná o železo nebo o barevný kov, popřípadě o jaký. Toto je velmi důležitá vlastnost, především pro ty, které železné nálezy nezajímají. Existují různě uživatelsky přívětivá pojetí diskriminace, ale obecně platí, že pokud snad narazíte na VLF detektor, který ji nemá, pak ho rozhodně nekupujte.

S diskriminací úzce souvisí separace. Tyto dvě vlastnosti bývají někdy vzájemně zaměňovány nebo dokonce slučovány, ale jedno a to samé to rozhodně není. Představte si dva kovové předměty blízko sebe, a navíc každý z jiného materiálu. Separací se rozumí schopnost detektoru tyto cíle od sebe rozeznat. Zde je velmi důležitá rychlost, s jakou přístroj vyhodnocuje signály. Pokud je v tomto ohledu příliš pomalý, tak buď rozpozná pouze jeden z předmětů a o tom druhém vůbec neví, nebo ze dvou různých signálů vytvoří jeden zkreslený. Může se tak snadno stát, že železný předmět, který vás nezajímá, zastíní signál barevného kovu a vy jste právě, aniž byste to tušili, přešli například nějakou minci.

Analogový a digitální detektor

Analogový detektor je takový, který nám dává informace o předmětu pod cívkou pouze a jedině prostřednictvím zvuku, zatímco digitální také prostřednictvím tónu, a navíc ještě informacemi na displeji. Tyto informace bývají ve formě obrázků, čísel nebo grafu. Na rozdíl od analogového musí digitální detektor signál nejprve softwarově zpracovat, aby ho mohl zobrazit na displeji. Levné digitální detektory tak mívají pomalejší reakci na cíl, což je velmi nepříjemná vlastnost zvláště v železem zamořených lokalitách. Analogové přístroje jsou na tom v tomto ohledu sice lépe, ale zase u nich nemáte možnost vizuální kontroly toho, jak detektor předmět pod cívkou vyhodnotil. Rozhodnutí, zda se jedná o železo, nebo o něco jiného, tak činíte pouze na základě zabarvení tónu, který detektor vydává. Jistěže se to dá naučit, ale aspoň ze začátku to může působit jisté obtíže. Na druhou stranu tak získáte správné hledačské návyky, jež časem možná oceníte.

Pro přesné určení polohy cíle je užitečným pomocníkem pinpoint neboli bezpohybový režim. Oceníte ho především na železem zamořených lokalitách nebo při několika cílech blízko sebe, ale pravděpodobně ho budete používat úplně všude. Při běžném hledání detektor pracuje v pohybovém režimu a do bezpohybového přepínáte až v okamžiku nalezení cíle, který chcete vykopat. Dá se zjednodušeně říci, že pohybový (tedy standardní) režim vám sdělí, o jaký předmět se jedná, a pinpoint pak zaměří jeho polohu.

Většina detektorů pracuje pouze s jedinou frekvencí. U některých je možnost volit mezi více frekvencemi, ale v danou chvíli používají vždy pouze jednu z nich. Existují ovšem i přístroje, které dokážou pracovat s několika frekvencemi najednou. Specialistou je v tomto ohledu firma Minelab se svou BBS (Broad Band Spectrum, 17 frekvencí) či FBS (Full Band Spectrum, 28 frekvencí) technologií. Konkrétní hodnota pracovní frekvence se u jednotlivých výrobců i typů detektorů liší. Obvykle není nižší než 5 a vyšší než 20 kHz. Výše zmíněná multifrekvenční FBS technologie umožňuje pracovat najednou s 28 frekvencemi v rozpětí od 1,5 do 100 kHz. Platí, že nízká frekvence proniká hlouběji do půdy, ale není tak citlivá na malé předměty, zatímco u vysoké frekvence je tomu naopak.

Pokud budete procházet technické parametry detektorů pozorně, pravděpodobně si všimnete, že jsou vybavovány různými velikostmi a druhy cívek. Pro ty standardní platí, že čím větší cívka, tím hlouběji detektor dosáhne, ale je to za cenu snížení citlivosti na malé cíle a zhoršené separace. U menších cívek je tomu logicky naopak. Základní rozdělení cívek je na koncentrické a Double-D (označované také jako DD nebo 2D) cívky. Liší se tvarem a vlastnostmi elektromagnetického pole, jehož prostřednictvím prohledávají půdu. Koncentrická cívka dokáže lépe zaměřit cíl, ovšem je náchylnější k rušení v silně mineralizovaných půdách a kvůli tvaru generovaného elektromagnetického pole vyžaduje pro skutečně precizní prohledání prostoru větší přesah mezi jednotlivými pohyby. Double-D cívka se vyznačuje větší stabilitou, především v silně mineralizovaných půdách (tedy i na mořských plážích), a elektromagnetickým polem, jehož tvar umožňuje důkladnější skenování půdy, lze tedy říci, že je vhodnější variantou.

Pulsní detektory

Pulsní detektory nemají problém ani v silně mineralizovaných půdách sopečného původu. Je to dáno tím, že pracují na úplně jiném principu a takové podmínky jim prostě nevadí. Odlišností je však víc. Jednoznačnou výhodou pulsních detektorů je větší hloubkový dosah, a to zhruba 0,5 m až několik metrů v závislosti na velikosti předmětu. Naopak jejich největší slabinou je diskriminace. Přístroj jí buď nedisponuje vůbec, nebo pracuje nespolehlivě. Je sice možné pořídit si pulsní detektor s dobře fungující diskriminací, ovšem cena takového přístroje je řádově jinde. Některé modely je možné vybavit speciální rámovou cívkou určenou stejně jako cívka se dvěma boxy u VLF detektorů pro hloubkové hledání velkých předmětů.

Vliv ceny detektoru na jeho výkon

V žádném případě nelze doporučit koupi detektoru prostřednictvím Teleshoppingu nebo v supermarketu a podobně. Přístroje tam nabízené sice bývají k mání za velmi zajímavou cenu (často do 2 000 Kč), ovšem jejich schopnosti jsou opravdu slabé a investici do nich lze označit za doslova vyhozené peníze. Kvůli objektivitě je třeba říct, že i v supermarketu můžete občas narazit na detektor od renomovaného výrobce a tam už je samozřejmě vše v pořádku, ovšem tomu odpovídá i vyšší cena. Protože však tyto řetězce nabízejí detektory kovů jen příležitostně, rozhodně neočekávejte, že zde narazíte na někoho, kdo vám bude schopen kvalifikovaně poradit. Při koupi detektoru byste se měli raději obrátit na specializované prodejce, kteří vám poradí při výběru vhodného detektoru. U nich naleznete přístroje v cenovém rozpětí 4 až 40 tisíc korun (neplatí pro některé pulsní detektory). Vyšší cena sice neznamená vždy lepší kvalitu, ale obecně je možné říct, že čím dražší přístroj, tím pokročilejší, přesnější a rychlejší elektronika. Dalším důležitým rozdílem spojeným s úrovní ceny přístroje jsou možnosti nastavení. Zatímco u levných detektorů lze nastavovat jen ty nejzákladnější funkce, u top modelů je to prakticky vše, a tak u nich máte mnohem lepší možnost přizpůsobit přístroj právě těm podmínkám, ve kterých chcete hledat.

Doporučení pro výběr prvního detektoru kovů

Platí-li, že nechcete přístroj pro hledání v půdách sopečného původu, měl by to být VLF detektor, na ty pulsní pro začátek zapomeňte. Pokud váháte mezi pohybovým a bezpohybovým detektorem, pak je pro začátečníka – hlavně kvůli univerzálnosti – vhodnější volbou ten pohybový.

Zda si vybrat analogový, nebo digitální, je trochu složitější otázka a odpověď proto nebude úplně jednoznačná. Záleží na tom, kolik peněz chcete do detektoru investovat. Pokud to má být přístroj střední nebo vyšší kategorie, pak lze doporučit digitální. Jako začátečník totiž můžete mít problém s určováním vlastností předmětu pod cívkou pouze na základě zabarvení tónu ve sluchátkách nebo reproduktorech a digitální přístroj vám, na rozdíl od analogového, sděluje parametry cíle i prostřednictvím displeje. Jestliže vybíráte detektor v nižší cenové relaci, pak volte raději analogový. A to z toho důvodu, že digitální v této kategorii sice nabízí stejné výhody, ale oproti analogovému mívá pomalejší reakci na cíl. Pokud vás představa, že s vámi bude detektor komunikovat pouze prostřednictvím zvuku, děsí, pak také zvolte raději digitální, ale věnujte zvýšenou pozornost právě rychlosti odezvy detektoru na předmět pod cívkou. Naštěstí zrovna toto je vlastnost, kterou si můžete u svého prodejce snadno vyzkoušet. A buďte pečliví, rychlost detektoru je totiž opravdu důležitá.

Detektor by měl mít alespoň základní diskriminaci a pokud možno i pinpoint pro přesné zaměření cíle. S pracovní frekvencí, jak už bylo uvedeno výše, ani s velikostí a druhem cívky si dělat starosti (pokud vysloveně nechcete), nemusíte.

Výše uvedené informace by vám měly postačit k tomu, abyste si dokázali vytipovat takový detektor, lépe řečeno několik detektorů kovů, které by vám mohly vyhovovat. Se svými představami pak navštivte odborného prodejce. Vysvětlete mu, co od hledání očekáváte, a pokud s vašimi závěry souhlasí, otestujte si postupně všechny přístroje, které prošly sítem vašeho předvýběru. Porovnávejte přitom především diskriminaci, separaci, hloubkový dosah na předměty ležící na povrchu a především na ty zakopané v zemi (toto je skutečně velmi důležité, protože dosah vykazovaný na vzduchu a v zemi se liší a ten na vzduchu vás přitom příliš nezajímá), a v neposlední řadě i rychlost reakce detektoru (ta se naopak dobře testuje, pokud předměty leží na povrchu). Toto jsou vlastnosti, které by měly rozhodnout. Pokud jsou dosahované výsledky vyrovnané, pusťte ke slovu i další hlediska jako jednoduchost ovládání, způsob, jakým s vámi přístroj komunikuje, nebo kvalitu zpracování. To vše dohromady bude mít vliv na to, jak dobrý pocit z práce se svým detektorem budete mít.

Detektor Teknetics Eurotek

Mezi začátečníky nejoblíbenější a cenově nejdostupnější detektor kovů. Detektor Teknetics Eurotek má okamžitou odezvu na rozdíl od jiných levných detektorů. Jeho nízkou hmotnost a vynikající vyvážení ocení po dlouhém hledání každý hledač. Váha detektoru i s baterií je 1 kg.

Na displeji se zobrazuje vodivostní číslo detekovaného předmětu v rozsahu 0–99 a přibližná hloubka nálezu (3segmentový graf). Trvale je zobrazen indikátor stavu baterie. Ovládání je jednoduché a zvládne ho každý. Detektor má 4 tlačítka. Tlačítko pro Zapnutí/Vypnutí, tlačítko Menu pro přepínání mezi Sensitivitou a Diskriminací a tlačítka + a – pro nastavení požadovaných vlastností.

Detektor rozlišuje nález pomocí vodivostních čísel (0–99) a 2 tóny. Pro potlačení nežádoucích kovů můžete použít jednostupňovou diskriminaci 0–79. K detektoru jsou i sluchátka. Detektor je napájen 1x 9V baterií a jeho výdrž je až 25 hodin, podle použité baterie. Doporučuje se používat alkalické baterie nebo nabíjecí baterie GP.

Cena detektoru Teknetics Eurotek je velmi příznivá.

Zdroj: Detektor kovů

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Velmi mne vytáčí nabídka na téměř všech portálech ,která nabízí zdravotní naslouchátka.Přímo bytostně nenávidím a nesnesl bych jakékoliv sluchátka vražené do ucha. A proto mně chybí jakákoliv nabídka sluchadla které bych si nemusel strkat do jakékoliv útroby svého těla a tím spíše do ucha.Byl bych rád kdybych od vás dostal aspon odkaz ,zda něco takového co by mi vyhovovalo,existuje. Děkuji předem za zprávu. Ladislav.H.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naslouchátka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP