Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLUNCE

OBSAH

Léky a slunce

Některé léky obsahují složky, které mohou způsobit fotosenzitivitu – chemicky vyvolanou změnu kůže. Kortikoidy mezi tyto léky ale nepatří. Fotosenzitivita činí člověka citlivým na sluneční záření a může způsobit příznaky podobné spálení sluncem, vyrážku nebo jiné nežádoucí vedlejší účinky. Mohou ji vyvolat léky aplikované na kůži nebo užívané ústy nebo injekčně.

Existují dva typy fotosenzitivity – fotoalergie a fototoxicita.

  • Fotoalergie je alergická reakce kůže a může se objevit až několik dní po vystavení slunci.
  • Fototoxicita, která je častější, je podráždění kůže a může se objevit během několika hodin po vystavení slunci.

Oba typy fotosenzitivity se objevují po vystavení ultrafialovému světlu – buď přirozenému slunečnímu světlu, nebo umělému světlu, jako je solárium.

Zdroj: Kortikoidy a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Lov podle východu a západu slunce

Doba zvěře je u nás dána zákonem. Lov je povolen od jedné hodiny před východem slunce do jedné hodiny po západu slunce. Netýká se to ale zvěře škodné z myslivosti a černé zvěře. U nich je lov povolen i během noci.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Můžete mi doporučit nějaký dobrý krém na opalování při rozšířených žilkách na obličej? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Krém na opalování závisí na tvém fototypu a intenzitě slunce. Když jsi světlý fototyp a snadno se spálíš, tak je při jasném počasí vhodný krém 50 a výše. Když reaguješ na slunce zhnědnutím, tak stačí 16 a více. Žilky při výběru krému na opalování nehrají důležitou roli. Spíše se lépe zamaskují při opálené pleti.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Východ slunce

Procházka lesem při východu slunce bývá myslivci považována za jednu z nejkrásnějších denních chvil. Bývá pro ně potěšením pozorovat probouzející se les. Přestože spousta zvěře je aktivní hlavně v noci, i při východu slunce má pro myslivce význam vydat se na lov. Kolem doby východu slunce totiž srnčí a jelení zvěř vytahuje na pastvu, což je pro myslivce vhodná příležitost, jak k jejímu pozorování, tak i případnému odstřelu. V této době je také možné lovit i pernatou zvěř.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Hajek.

zdravim mam bobkovy list a zacly se mi tvorit na dospelich listech hnede fleky nevite co stim dekuji,umisten na okne v kvetinaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o úpal. Listy, které jsou teď na rostlině, narostly v době, kdy bylo mírné slunce a nyní se nedokáží bez úhony srovnat s tak silným sluncem. Buď změňte stanoviště a nebo očekávejte nové listy, které budou zvyklé na ostré slunce ale zároveň ho budou vyžadovat i v následujících obdobích.

Zdroj: diskuze Bobkový list v květináči

Aktuální čas pro západ a východ slunce

Zde uvádíme aktuální časy pro západy a východy slunce a o tom, jak dlouho bude vidět, kdy se stmívá a kdy vychází slunce. Slunce postupuje každý den svojí dráhou přes naší republiku, nejdříve ho přivítá Jablůnkov a Ostrava, pak Brno, Hradec Králové, Praha, Plzeň a nakonec přes Karlovy Vary dorazí až k Aši. Než tuto vzdálenost urazí, tak dochází k rozdílům mezi východem a západem v Ostravě a v Karlových Varech a tak přechod pásu úsvitu nebo soumraku, od východu k západu může trvat přibližně 30 minut.

Dnes 29. 3. 2024 nad územím České republiky vychází slunce v Jablůnkově v 5:26 a rozbřesk skončí v 5:51 v Aši. Vycházející slunce naší republikou prosviští tryskovou rychlostí 1236 Km/h.
Vidět dnes bude 13 hodin a 52 minut. Rozednívat se začne již od 5:06 a vidět bude do večera 18:58, kdy se setmí.
Slunce dnes začne zapadat v 18:12 na východě našeho území a zapadající slunce se postupně dostane až k Aši, kde bude naposledy možné spatřit slunce v 18:39.

Zítra započne východ slunce v Jablůnkově v 5:23 a v Aši skončí v 5:49. Zítřejší doba, po kterou bude vidět, bude trvat 13 hodin a 56 minut. Rozednívat se začne od 5:04 a vidět bude do večera 19:00. Zítra slunce začne zapadat v 18:14 na východě našeho území a západ slunce se postupně dostane až k Aši, kde bude naposledy možné spatřit slunce v 18:41.

Za deset dní bude změna časů denního světla výraznější. Východ slunce započne v Jablůnkově v 6:05 a v 6:30 skončí v Aši. Délka doby viditelnosti bude za deset dní 14 hodin a 30 minut. Rozednívat se začne od 5:44 a vidět bude do večera 20:15. Slunce v tu dobu začne zapadat v 19:28 na východě našeho území a mizející slunce se postupně dostane až k Aši, kde ho bude naposledy možné spatřit v 19:55.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zetová Marie.

Anturie má na listech tmavé skvrny.Jakým přípravkem je odstranit?
Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tmavé skvrny na anturii dělá nejčastěji slunce.

Zdroj: diskuze Anturie škůdci

Kdy na slunce po botoxu

Asi týden po aplikaci botulotoxinu je vhodné vyhýbat se pobytu na slunci, jinak by mohlo dojít ke špatnému vstřebávání botoxové injekce. Po aplikaci je možné navrátit se ihned do práce, není nutné žádné delší zotavování.

Zdroj: Botox a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem BETA BOJOVNICE SPOLEČENSKÉ AKVÁRIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bety.

Moje Bety mají upně akvárium od řas musím jim ho čistit denně ale řasy tam stejně jsou . Co mám dělat???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Světlo dělá řasy v akváriu. Přemístěte akvárium na místo, kam nesvítí přímé slunce.

Zdroj: diskuze Beta bojovnice společenské akvárium

Za alergie na slunce mohou ozónové díry

Tato alergie na slunce není způsobena jenom čistě tím slunečním zářením. Sluneční alergii hlavně způsobují ozonové díry, které nad námi v atmosféře máme. Ozónové díry propouští škodlivé části slunečního záření, které za normálních podmínek na zemský povrch nedopadnou. Takže v obdobích, kdy je ozónová vrstva oslabena, je důležité používat ochranné opalovací krémy s ochranným faktorem SPF 40 až 50, užívat antihistaminika, trošku se šetřit a nechodit moc na sluníčko hlavně ze začátku. Na případnou sluneční dermatitidu (alergie na slunce) je dobré krátkodobě použít kortikoidní mast, nejdéle dva až tři dny. Kortikoidní mast se nesmí používat, když jdete na slunce, jedině na noc si s ní dermatitidu lehce natřete.

Zdroj: Alergie na slunce

Poradna

V naší poradně s názvem MANGO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hronovská.

příjemné odpoledne,
začala jsem z pecky pěstovat mango, vyrostla mi větvička s několika listy, ale nevím, jak postupovat dál, aby se mi nezlomila, protože je velmi slabá. Děkuji za radu. Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Mango je subtropická rostlina, takže ke svému růstu potřebuje teplo a slunce. Dejte rostlinu ven na plné slunce a nechte svému osudu. V zimě přezimujte na svétlém místě. Mango je obrovský strom, podobně velký jako naše hruška. V podmínkách mírného pásu, kde se nachází naše krásná země, nebude moci plodit. Ale můžete radovat alespoň z listů.

Zdroj: diskuze Mango pěstování

Je Furolin citlivý na slunce?

Nitrofurantoin (účinná látka Furolinu) obvykle není spojen s vysokým rizikem rozvoje fotosenzitivní reakce. Přesto existují vzácné zprávy o těchto reakcích s nitrofurantoinem, ale v současné době není známo, zda tyto reakce byly způsobeny medikací nebo zda byly na vině jiné faktory.

Zdroj: Furolin a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobry den,
Ke konci brezna sem dostala k narozeninam orchideje,bohuzel ted jim zacali hnednout listy,nevim co s tim.V kvetinarstvi mi poradili ze je mam ostrigat ale bevim zda je to dobry napad.
Predem moc dekuji za radu
Mirka

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tohle udělá prudké slunce. Jestli jste měla vaší orchidej za oknem, tak v minulých slunečných dnech vám ji slunce takhle spálilo. Ostříhat nebo ne je jedno, listy by stejně uschly. Bohužel se musíte smířit s tím, že míň listů znamená míň květů. Budete muset počkat než vyrostou nové listy a potom můžete očekávat nové květy. A nebo to odpískejte, kupte za 150 Kč novou rostlinu a tešte se z nových čerstvých květů na polostinném ale světlém místě.

Zdroj: diskuze Pěstování a nemoci orchidejí

Západ slunce

Řada zvěře je aktivní hlavně po západu slunce, i přesto že v této době myslivci většinu zvěře nesmí lovit. Mezi zvěř aktivní v noci patří například divoká prasata, lišky, jezevci, jeleni i zajíci. Pokud se myslivec vydá večer do lesa, je lepší dorazit na posed / kazatelnu, ještě před západem slunce, aby nepřišel zrovna v době, kdy zvěř vychází. Zajíci například vychází na pastvu hlavně za soumraku. Na lov se ve večerních hodinách vydává také liška, kterou právě v těchto hodinách mohou nachytat hospodáři, jak se jim „dobývá“ na jejich drobnou domácí zvěř. Je třeba si uvědomit, že to, že zvěř je aktivní v noci, neznamená, že přes den se s ní myslivec nepotká. Zvěř je samozřejmě k vidění, ale častěji jen někde odpočívá, obživu si pak obstarává právě večer a v noci.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamáš Robert.

Dobrý den. Mám balkónové kanadské borůvky. Vláhu mají, dostatek místa, hnojiva používám pro borůvky, ale listy a květy mi usychají. Přímého slunečního světla mají jen večer. Co dělám špatně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Důvodem bude zřejmě nedostatek slunečního světla. Kanadské borůvky potřebují plné slunce po celý den. Snesou i polostín, ale čím méně slunce mají, tím hůře prosperují. Smrtící pro ně pak je stav, kdy mají málo slunce, díky čemuž nemohou spotřebovat dodané hnojivo, které se hromadí v půdě a rostlinu postupně ničí.
Další příčinou může být nevhodné pH substrátu. Kanadské borůvky vyžadují pH půdy v rozmezí 4 až 5,2. Zjistit pH můžete pomocí lakmusového papírku, kterým změříte kyselost výluhu z vašeho substrátu.
Na balkoně, který je orientován severozápadně, neočekávejte žádné zázraky při pěstování plodonosných rostlin. Můžete ho ale využít pro pěstování krásných begónií nebo na letnění pokojových rostlin, například klívii se bude na tomto balkóně v létě skvěle dařit.

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Azithromycin a slunce

Při užívání Azithromycinu vás slunce může snadněji spálit. Vyhněte se slunečnímu záření nebo soláriu. Když jste venku, používejte ochranný oděv a používejte opalovací krém (SPF 30 nebo vyšší).

Azithromycin absorbuje UV záření, pak ho uvolňuje do kůže, což způsobuje buněčnou smrt. Během několika dní se příznaky objeví na exponovaných místech těla. U některých lidí mohou příznaky přetrvávat až 20 let po ukončení léčby.

Azithromycin je v těle přítomen až 15 dní od poslední dávky.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK ŽLOUTNOU LISTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Mému rýmovníku žloutnou listy. Moc ho nezalévám a nedávám na přímé slunce. Také se nijak bujné nerozrůstá.
Dékuji za rady.
Dagmar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Možná je to špatná hlína, ve které je zasazený.

Zdroj: diskuze Rýmovník žloutnou listy

Kortikoidy a slunce

U dlouhodobého podávání je nutné hlídat játra, žaludek. Preventivně podávat například ostropestřec. Obecně se uvádí, že při užívání kortikoidů se nedoporučuje slunění.

Zdroj: Prednison pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Kdy po botoxu na solárko

To samé jako u slunění platí i pro návštěvu solária. Asi týden po aplikaci botulotoxinu je vhodné vyhýbat se UV záření, aby nedošlo ke špatnému vstřebávání botoxové injekce.

Zdroj: Botox a slunce

Azitromycin Mylan a slunce

Při užívání Azitromycinu Mylan nebo Sandoz či Sumamedu se nedoporučuje slunění. Fotosenzitivní reakce se dle dokumentace vyskytuje maximálně u jednoho procenta uživatelů.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Reakce antibiotik na slunce

Přesný mechanismus léků způsobující fotosenzitivitu není znám, ale obecně se má za to, že to má něco společného se zvýšením množství záření, které naše kůže absorbuje z UV i viditelného světla. Pokud se kožní reakce objeví v důsledku užívání léků, reakce je proměnlivá a vysoce specifická pro každého pacienta.

Nejčastější reakcí je spálení sluncem závažnější než obvykle a také zvýšená pravděpodobnost spálení sluncem. Další reakce mohou zahrnovat hnědé skvrny na kůži, zarudnutí a citlivost. Naprostá většina kožních reakcí je nezávažná a po vysazení léku zase zmizí. Velmi zřídka mohou být tyto stavy vážnější.

Z antibiotik, která mají dobře známé fotosenzitivní účinky, jsou nejčastějšími viníky: Sulfonamidy (např. Biseptol), kyselina nalidixová, fluorochinolony a tetracyklin.

Zdroj: Furolin a slunce

Alergie na slunce

Solární dermatitida, máte pravdu, že trošku činí potíže, ona to není tak úplně alergie v pravém slova smyslu, nicméně ty léky, které máme na alergii, taky trochu pomáhají i zde. Ve vašem případě dále užívejte betakarotén. Pak jestliže pojedete k moři nebo se budete vystavovat sluníčku, tak ještě předem deset dní užívejte nějaké to antihistaminikum Claritin, Zirtec nebo Dithiaden, které užívejte i v době té dovolené. Dnes jsou k dostání již velmi moderní antihistaminika, a je v podstatě jedno, který přípravek si z této řady vyberete. Dnešní antihistaminika nezatěžují organismus a netlumí, jako tomu bylo dříve. K tomu je dobré použít nějaký opalovací krém s vysokým filtrem, koupený v lékárně, kde jsou krémy na opalování kvalitnější a s vyššími flitry (30 až 40 SPF).

Zdroj: Alergie na slunce

Doporučení k Furolinu

I když se obecně nepředpokládá, že by vás Furolin vystavil vysokému riziku fotosenzitivních reakcí, měli byste se pro jistotu chránit před sluncem.

Doporučuje se vyhýbat se přímému slunečnímu záření, nosit ochranný oděv a používat opalovací krém s vysokým faktorem. Kromě toho je důležité poznamenat, jak je uvedeno výše, že fotosenzitivní lékové reakce se mohou objevit jak z UV, tak z viditelného světla. Proto je důležité se kromě přímého vystavení dennímu světlu vyhýbat i soláriu.

Zdroj: Furolin a slunce


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP