Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLUPKY

OBSAH

Čaj z pohankových slupek

Samotné slupky pohanky mají využití například k výrobě pohankového čaje. Slupky semena pohanky jsou velmi tvrdé. Neloupanou pohanku tak lze využít víceméně pouze ke klíčení nebo k přípravě čaje. Pohankové slupky obsahují spoustu vitamínu P, což je rutin. Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitamínu C). Dalšími indikacemi jsou poruchy funkce žil dolních končetin, jejich otoky, případně při hemoroidech. Někteří lidé mohou být však na rutin alergičtí, jako alergická reakce vznikne ekzém, kopřivka, výjimečně astmatický záchvat.

Zdroj: Čaj z pohanky

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Ptáčková.

Dobrý den černají nám slupky na ořešáku.Prosím o radu co dělat.Děkuji Eva

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Příprava pohankového čaje

Důležité je propláchnout slupky studenou vodou, a to rychle, protože se rutin tímto procesem odplavuje. Vsypte do vody, nechejte projít varem a odstavte, ještě luhujte minimálně 10 minut (pod pokličkou). Rutin se varem neničí. Někteří lidé používají pohankové slupky na přípravu odvarů (jako obklady na postižená místa, křečové žíly a podobně). Doporučujeme použít čaj ze slupek kombinovaný s pohankovou natí. Nať se sbírá před květem, kdy se zde rutin nachází v největším množství. Důležitý je zde i obsah vitamínu C, který podporuje vstřebávání rutinu do těla. S natí nakládejte opatrně vzhledem k výskytu hyperfotosensitivity.

Zdroj: Čaj z pohanky

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍKOVÉ SLUPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Na co dají použít usušené slupky rakytníku? Děkuji za odpověď. Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

slupky z rakytníku dejte usušit a jsou výborné z nich udělat čaj který skonzumujete
vypitím, vše z rakytníku je zdravé
dobrou chut

Zdroj: diskuze Rakytníkové slupky

Banánové slupky

Předpokládá se, že antioxidanty a enzymy v banánových slupkách pomáhají zmírnit xantelasmata. Není to vědecky podloženo, ale můžete si to vyzkoušet.

Zdroj: Babské rady na xantelasmata

Konzervované nebo vařené ovoce?

Celé ovoce obsahuje vysoké množství vlákniny, ale jejich vaření pomáhá vlákninu výrazně rozkládat, což usnadňuje trávení. Oloupání slupky a odstranění semínek z ovoce a zeleniny pomůže snížit množství vlákniny.

Mezi dobré možnosti v této kategorii potravin patří:

  • velmi zralý banán
  • ananasový meloun
  • medový meloun
  • vodní meloun
  • avokádo
  • jablečný protlak
  • konzervované nebo vařené ovoce bez slupky nebo semen

Když jíte některé z výše uvedených druhů ovoce, konzumujte je v malých množstvích, protože jsou syrové a větší porce mohou stále vyvolat břišní potíže.

Zdroj: Lehce stravitelné potraviny

Rakytníkový sirup

Na výrobu rakytníkového sirupu si připravte: rakytníkové plody a stejné množství cukru.

Vlastní výroba: Bobule propereme studenou vodou a necháme na cedníku okapat. Poté je rozmixujeme, přelejeme do jemného cedníku a třeme tak dlouho, až zbudou jenom slupky a semínka. Slupky se mohou dále sušit pro přípravu rakytníkového oleje nebo ovocného čaje. Získanou šťávu s dužninou zahřejeme (maximálně na 80 °C) a smícháme se stejným množstvím cukru. Hotový sirup plníme do sterilních tmavých sklenic a uložíme na temné chladné místo. Sirup obsahuje až 20x více vitamínu C než například pomeranče, dále provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Rakytníkový sirup používáme při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. Rakytník posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí i proti bakteriím a virům.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Kesler.

Co je příčina černání a hniloba plodu ořechu Ořech se nevyloupne ale zčerná a zaschne na stromě a nespadne. Děkuji.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Proč nejdou pečené kaštany loupat?

Jedlé kaštany patří k tvrdoslupečným ovocným dřevinám, stejně jako vlašské ořechy. Na jejich povrchu je tvrdá slupka, která chrání plod, proto je důležité ji před použitím naříznout, jinak se nedostanete k lahodné dužině. Nenaříznuté kaštany jsou velmi kvalitní výbušninou. A nejhorší je ty rozstříknuté kaštanové „vnitřnosti“ z trouby umýt. Kaštany je také dobré připravovat v zakryté zapékací míse. Po vyjmutí z trouby nechte zapékací misku zakrytou. Slupky nevyschnou a kaštany se udrží teplé. Díky tomu se budou dobře loupat. Za studena to jde mnohem hůř.

Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany

Diskuze

V diskuzi VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ota.

mám černé slupky ořechů aplné červů

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Vyberte substrát

Přesazování orchidejí je kontroverzním tématem mezi pěstiteli. Mnoho z nich trvá na vlastním míchání substrátu z různých přísad, jako jsou kokosové slupky, jílové pelety, kůra, perlit, polystyren, vermikulit, rašeliník a další. Používaný substrát by měl mít hlavní zásady:

  • pokud použijete kůru z borovice (která je běžně dostupná ve většině obchodů), proběhne její rozklad vlivem zalévání do jednoho roku;
  • váš substrát musí odpovídat zalévání, zvolte proto směs, která bude propustná a nebude držet vodu.

Zdroj: Přesazování orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatopluk Brázdil.

Zčernala nám na ořeších zelená slupka. Po rozlousnuti je jádro sice zdravé, ale místy plesnivé. Prosím nevíte čím to je. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Může jít o nekrotické léze na slupce ořechu, které způsobuje houba Botryosphaeria a Alternaria. Plísňová choroba je přenášena vzduchem, napadá rostlinu ve fázi mladých plodů, šíří se v období dešťů, skvrny této choroby jsou čím dál větší a způsobují zčernání slupky vlašského ořechu. Jak tato choroba vypadá, se můžete podívat na těchto fotografiích: images.app.goo.gl/FA…
Příčin zčernání zelené slupky u vlašských ořechů ale může být více, například bakteriální spála. Bylo by nejlepší vzít několik postižených plodů a listů a požádat nejbližšího zahradníka o pomoc. Využít také můžete zkušeností odborníků na zemědělských vysokých školách v Brně, Praze a v Českých Budějovicích, pokud je máte blízko.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Konzervovaná nebo vařená zelenina?

Celá zelenina má stejně jako ovoce hodně vlákniny. Jakmile je uvařená, vláknina se částečně rozloží a bude snáze stravitelná.

Zeleninu si můžete vařit doma nebo najít konzervované odrůdy na policích v místním obchodě s potravinami. Další možností pro zeleninu s nízkým obsahem vlákniny jsou brambory bez slupky a rajčatové omáčky.

Ovocné i zeleninové šťávy, které neobsahují dužinu, mají také nízký obsah vlákniny.

Mezi dobré možnosti konzervovaných nebo vařených druhů zeleniny patří:

  • žlutá tykev bez semen
  • špenát
  • dýně
  • řepa
  • zelené fazole
  • mrkve

Zdroj: Lehce stravitelné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem OKURKOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Okurková mast v sobě přináší blahodárné účinky na podrážděnou kůži. Například při spálené kůži od sluníčka, nebo při ekzémech. Okurka totiž předává do masti své obranné látky, které jsou nejvíce obsaženy ve spodní části okurkové slupky a pak také v dužině a v okurkové šťávě. Jak se domácí okurková mast vyrábí, je uvedeno zde: www.zdravi-lecba.cz/…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Okurková mast

2. Upravte svou dietu 4 dny před kolonoskopií

Je velice důležité vědět, co můžete jíst před kolonoskopií, aby bylo střevo zcela čisté, je třeba věnovat pozornost procesu čištění. Procesu čištění můžete pomoci tím, že 4 dny před procedurou budete jíst jen lehká jídla. Lékaři doporučují potraviny s nízkým obsahem vlákniny, které jsou snadno stravitelné a rychle opouštějí váš zažívací systém. Neznamená to ale, že musíte hladovět, Jezte lehká jídla v takovém množství, abyste byli dostatečně zasyceni. Pokud užíváte léky, které vyžadují konkrétní dietu, jako je například Warfarin, konzultujte tento postup se svým lékařem.

Mezi lehká jídla patří:

  • Bílý chléb, těstoviny a rýže;
  • Dobře uvařená zelenina bez slupky;
  • Ovoce bez slupky nebo semen;
  • Libové maso, kuře nebo ryby;
  • Vejce.

Nevhodné potraviny před kolonoskopií:

  • Semena, ořechy nebo popcorn;
  • Tučná jídla;
  • Tvrdé maso;
  • Celá zrna;
  • Syrová zelenina;
  • Ovoce se semínky nebo slupkou;
  • Kukuřice, brokolice, zelí, fazole nebo hrách.

Rovněž byste 4 dny před vyšetřením měli přestat užívat vitamíny nebo jiné doplňky stravy. Zeptejte se svého lékaře, zda a kdy byste měli přestat užívat pravidelně užívané léky na předpis a jakékoli volně prodejné protizánětlivé léky nebo léky na ředění krve.

Zdroj: Jak se připravit na kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi VYRAZKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Vypadá to jako herpes. Bude potřeba speciální roztok, který dostanete od veterináře a ve kterém pak budete pejska koupat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Uz vime z ceho... druhy den zvracela a mela slupky rajcat.Po trech dnech co jsem ji koupala ve spec. samponu na alergii a mazala kremem ma jiz flicky skoro pryc.Coz jsem moc stastna, protoze se chystame na show

Zdroj: diskuze Vyrazka

Rady jak vyčistit obarvené ruce

Abyste zabránili zhnědnutí rukou, nechte čerstvé ořechy i se slupkou v igelitovém sáčku do druhého dne, pak jdou slupky lehce odstraňovat, ale ani v tomto případě neváhávejte použít rukavice (nejčastěji takové ty úplně jednoduché igelitové). Když jsou ruce už hnědé, tak se zbarvení opravdu špatně odstraňuje.

Pokud máte ruce již zbarvené od ořechů, tak je potřete citronovou šťávou a umyjte v horké mýdlové vodě. Alespoň tímto zbarvení zjemníte, ale napoprvé se ho určitě nezbavíte.

Na druhou stranu se nezralé zelené ořechy používaly po nastrouhání i s oplodím do masťových základů a sloužily jako mast pro mírné hnědnutí pokožky a jako tlumicí efekt na kožní mikroflóru způsobující svrbění, zčervenání nebo plošné výsevy ekzematického charakteru.

Zdroj: Hnědé ruce od ořechů

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK SKLADOVÁNÍ - PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ingrid Míková.

Dobrý den, prosím Vás, máte někdo zkušenost s plísní při skladování česneku? Nakoupila jsem zásobu kvalitního českého česneku na zimu. Umístila jsem ho v kyticích do prázdného "petrželáku" a dala na otevřenou lodžii. Bohužel jsou teploty stále nad 0 C a na česneku se objevila plíseň (černé skvrnky rozseté po povrchu stonků a vrchní slupce hlaviček). Když se ochladí, mám pocit, že plíseň mizí. Stroužky jsou krásné, pevné a nepoškozené. Pokud sloupnu vrchní vrstvu, jsou hlavičky úplně výstavní. Potřebovala bych poradit, jestli mám česnek vyhodit nebo jestli stačí sloupnout vrchní slupku a použít. Vím, že u nahnilého ovoce nebo zeleniny je potřeba vyhodit. Moc děkuji za radu, Ingrid Míková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ta plíseň se vám dělá protože skladujete česnek v příliš vlhkém prostředí. Česneku úplně stačí, když ho uskladníte v otevřené papírové krabici v místnosti při teplotě 10 až 15 °C v temnu. Oloupejte z česneku oplesnivělé slupky a dejte ho do krabice. Když česnek necháte na teplotě pod 10°C tak vybudíte jeho klíčení a nevydrží vám.

Zdroj: diskuze Česnek skladování - plíseň

Spálený jazyk od ananasu

Bromelain, proteolytický enzym, se nejvíce nachází v nezralém ananasu a v jeho stopce a třeni. Bromelain vydrží krátkodobou teplotu až do 55 stupňů Celsia. Nezralý ananas (a ten máte prakticky pokaždé, pokud si nedojdete na pole vybrat svůj zralý) má nejen hromadu bromelainu, ale ani nemá potřebnou cukernatost a je plny ovocných kyselin. Pokud máte rádi ananas, můžete ho konzumovat rozmixovaný anebo trochu posolený, paradoxně se zvýrazní jeho sladká chuť. Pokud ananas konzumujete na hubnutí, nevyřezávejte střed ananasu, ten obsahuje potřebné enzymy k hubnutí. Ananas jednoduše rozmixujte a takto konzumujte. Vyhnete se podráždění jazyka. Zralý plod ananasu poznáte podle typické vůně, pevné slupky a zelených lístků. Čím jsou šupiny na slupce více vypouklé, tím je ananas aromatičtější.

Zdroj: Spálený jazyk

Jak zničit viry na potravinách

Nejbezpečnější ovoce a zeleniny jsou ty, které se musí před konzumací oloupat. Ale i tak je potřeba, z důvodu bezpečnosti, před oloupáním omýt jejich povrch v mýdlové vodě, aby se ze slupky nedostaly viry na povrch dužiny.

Další způsob, který zničí viry na povrchu potravin, je nechat tyto potraviny po nákupu izolovaně odležet po dobu tří dnů. Vědecká studie [2] naznačuje, že virus Sars-CoV-2 může žít až jeden den na kartonu a až tři dny na plastu a nerezové oceli.

Nejjednodušší způsob jak rychle desinfikovat ovoce a zeleninu, je použít lázeň v ethanolu 70% po dobu 30 sekund a poté nechat ho nechat přirozeně odpařit. Tento alkoholový desinfekční roztok je možné použít k oplachu i opakovaně, viry v něm nepřežijí. Pokud to charakter potraviny nedovoluje, tak v domácích podmínkách zbývá již jen tepelná úprava, kdy kompletní prohřátí potraviny na teplotu 70 °C spolehlivě zničí všechny viry.

Zdroj: Co ničí viry

Jak si připravit pečené kaštany doma

Při domácí přípravě je potřeba kaštany zbavit tvrdé, temně hnědé slupky. Pokud chceme kaštany upéct, očistíme je a na vypuklé straně ostrým nožem hlouběji nařízneme do kříže. Na středně nahřáté pánvi je za častého prohazování opékáme, dokud se nerozvoní, nezačnou syčet a jejich vnější slupka lehce nezhnědne. Trvá to pouhých pět až deset minut. Okamžitě spolu se solí servírujeme, protože kaštany je třeba oloupat ještě horké, po vychladnutí už se nám to nepodaří. Nejlepším způsobem je zabalení horkých plodů do utěrky, ve které je pomačkáme, aby se slupka rozdrtila. Nezapomeneme důkladně odstranit i vnitřní slupku. Základem úspěchu přípravy domácích pečených kaštanů je vybrat kvalitní, pevné a pěkné plody, které se občas mohou kvůli své kratší trvanlivosti nakazit plísněmi. Proto je po nákupu uložíme do lednice, kde vydrží asi 5 dní.

Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany

Proč ořechy barví ruce

Slupky ořechů obsahují juglon,což je aromatická a barvicí látka. Juglon není dostatečně prozkoumaný a má potenciální mutagenní efekt, proto je brán jako mírně toxický a léčiva s jeho obsahem se užívají jen zevně. Na druhou stranu juglon umí apoteózu, totiž zničit buňku bez nekrotických procesů. A tak je jednou z látek, která má potenciál léčit rakovinu. Juglon je rozhodně jedovatý pro spoustu ostatních rostlin. Ostatně je klasickým případem alelopatie, tedy chemické války mezi rostlinami. Proto v okolí ořešáku spousta rostlin neroste a proto se ořešákové listí v kompostu špatně rozkládá.

Každý, kdo utrhl nezralý ořech a pokusil se rozloupnout zelenou slupku, velmi rychle zjistil, že má hnědé prsty. A protože ořechy barví téměř cokoliv, tuto vlastnost můžeme využít i na vlasy. Ty získají krásnou hnědou barvu a navíc prospějeme kůži na hlavě, tudíž i vlasovým cibulkám, protože jim poskytneme slušnou dávkou křemíku, vitamínu B, draslíku, selenu, vápníku a beta-karotenu. Odvar ze slupek připravíte tak, že zelené slupky nasekáte na menší kousky, zalijete je vodou a na staženém sporáku vaříte hodinu a půl až dvě. Vznikne velmi tmavá tekutina, kterou používáme po umytí hlavy na poslední opláchnutí vlasů. Při dalším mytí většina barvy zmizí. Další možností je vytvoření kašičky. Její výroba není složitá, jen si musíte ještě sehnat nějaký olej. Nejvíce se doporučuje kokosový nebo panenský olivový, ale pokud barvu z ořechových slupek zkoušíte poprvé, efekt splní vlastně cokoliv, co máte v kuchyni. Jestliže vám výsledek bude vyhovovat, tak si pro budoucí barvení vlasů pořiďte už něco kvalitnějšího. Slupky rozmixujte s vybraným olejem tak, aby vám vznikla kašička. Tu naneste v rukavičkách na vlasy, zabalte je do fólie a nechte účinkovat asi tak třicet minut. Nesmíme zapomínat na to, že ořech opravdu hodně barví, takže se snažte ve vaně či umyvadle všechno nepocákat a také si dávejte pozor na kůži na čele či obecně na obličeji a krku.

Zdroj: Hnědé ruce od ořechů

Jak nejlépe vyloupat semínka dýní

Dobrý tip, jak dobře vyloupat dýňová semena: semínka operte a pak dobře osušte (rozložené, lehce plesnivějí), poté vyloupejte a – snězte.

U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):

  1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
  2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
  3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.

Když by se vám nechtělo loupat dýně v ruce, tak můžete jádro i se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.

Je jen na Vás jaký postup si vyberete.

Zdroj: Jak zpracovat dýně

Co je to bezezbytková dieta

Bezezbytková dieta je způsob stravování primárně určený pro osoby s Crohnovou nemocí, s chronickým zánětem tlustého střeva a s neprůchodností střev. Tato dieta se také nazývá jako dieta č. 5.

Pro tuto dietu je důležité, že jídla nesmí být tučná, nadýmavá, příliš kořeněná, nesmí v těle zanechávat zbytky, musí obsahovat vyšší množství bílkovin a vitamínu C a neměla by obsahovat potraviny s hrubou vlákninou.

Při této dietě je důležité jíst pravidelně (asi 6x denně)v malých porcích. Při přípravě jídel je důležité dbát na to, aby strava neobsahovala slupky z ovoce a zeleniny, žádná zrníčka, ale ani kůrky. Jídlo by mělo být ideálně vařené, dušené, nebo zapékané (vodní lázeň).

Tato dieta se často nasazuje i u pacientů před kolonoskopií i před operací břicha. Před kolonoskopií se tak zajistí snazší průchodnost střev, které je pak čisté a přehledné. Obvykle se s různými omezeními začíná zhruba týden před zákrokem, kdy jsou vyřazené léky na ředění krve a léky obsahující železo, pátý den se pak vyřazují léky proti průjmu a zhruba čtvrtý den je nutné přejít na bezezbytkovou dietu (je možné ji držet i dříve).

U osob s Crohnovou chorobou mohou i některé z těchto potravin vyvolávat zdravotní potíže, a tak je lepší je vynechat. Vše je individuální.

Vhodné je tedy jíst: drůbeží a hovězí maso (libové), ryby, dietní šunku, zakysané mléčné výrobky, některé tvrdé sýry, vejce, brambory, rýži, těstoviny, houskový knedlík, zeleninu (vařená a dušená!), ovocné šťávy, ze syrového ovoce jen banány a jablka (bez slupky a jadérek!), broskvový a meruňkový kompot.

I při bezezbytkové dietě může jíst člověk některé druhy sladkostí. Například pudink, sušenky, zmrzlinu. Základem je aby sladkosti neobsahovaly žádná semínka a ani vlákninu.

Zdroj: Kuchařka pro Crohnovu chorobu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP