Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA PASOVÉHO PÁSOVÉHO OPARU

OBSAH

Jak dlouho trvá léčba

Léčba pásového oparu bez komplikací trvá 5 až 7 dní. Léčba je symptomatická a podávají se obvykle protizánětlivé, analgetické a virostatické preparáty. Antibiotika jsou podávána jen u starších nebo oslabených lidí, a to jako prevence sekundární bakteriální infekce. Virostatika se podávají buď v tabletkách, nebo v infuzích (nitrožilně). Nejčastěji se používají virostatika s účinnou látkou aciclovir (Zovirax, Herpesin, Provirsan), jinou možností je látka valaciclovir (Valtrex).

K dispozici je očkovací látka proti viru VZV, která chrání před infekcí planými neštovicemi a pravděpodobně také před pozdějším vznikem pásového oparu. Očkování se doporučuje jednou dávkou zejména osobám nad 50 let věku, které prodělaly onemocnění planými neštovicemi.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM PŘI LÉČBĚ PÁSOVÉM OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Rusková.

Pomůže Wobenzym při léčbě pásového oparu? Užívám Herpesin 400

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzym při léčbě pásovém oparu

Příčiny pásového oparu

Mezi nejčastější příčinu pásového oparu patří virus způsobující plané neštovice. Tento virus „spí“ v lidském těle a k jeho probuzení stačí nějaká stresová situace, onemocnění nebo pouhá vyrážka. Po opětovném aktivování viru dochází právě k tvorbě pásového oparu. Je téměř jisté, že se pásovým oparem nemůžete nakazit od někoho jiného, existuje jen velmi malá pravděpodobnost, že by pacient s vyrážkou šířil virus na jiné osoby, možná jen na ty jedince, kteří neprodělali neštovice nebo nedostali dávku vakcíny proti planým neštovicím.

Zdroj: Co je to pásový opar

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
prosím, co lze podávat po vyléčení pásového oparu, děkuji, Rohanová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar

Pásový opar foto

Zde je několik fotografií pásového oparu: foto pásového oparu.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Diskuze

V diskuzi PŘI HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU DOCHÁZÍ K PÁLENÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Horáčkovápáový opa.

jedná se o muže pásový opar v blízkosti genytálií a zadní části hyždí věk 8O let , před šesti lety léčen na boroliozu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Při hojení pásového oparu dochází k pálení kůže

Inkubační doba

V případě pásového oparu je inkubační doba sedm až čtrnáct dní. Nakažlivý je jedinec ještě před výsevem puchýřků a maximálně asi pět dní po jejich objevení. Infekčnost pásového oparu vzbuzuje obvykle nepřiměřený strach, ve skutečnosti je ale minimální, na rozdíl od neštovic, jimiž jedno dítě spolehlivě nakazí celou školku. Zatímco neštovice jsou nakažlivé extrémně a v nemocnicích jsou důvodem umístění do karantény, u pásového oparu je k nakažení třeba styk kůže na kůži a ještě by potenciální nakažený musel mít nějakou oděrku, aby byla cesta k nemoci otevřená. Při dodržování běžných hygienických pravidel se tedy bát nemusíte.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Neléčený pásový opar

Neléčený pásový opar může přejít do bakteriální superinfekce, to je druhotného nasednutí bakterií na puchýřky. Tento problém se objevuje spíše u starších lidí či pacientů s poruchou imunitního systému. Dále se mohou objevit trvalé neuralgie, což jsou silné bolesti pálivého či bodavého charakteru, které přetrvávají i po odeznění pásového oparu. Rovněž může dojít k postižení oka ve smyslu zánětu rohovky či proděravění rohovky. Obávanými komplikacemi u neléčeného pásového oparu je i meningitida, encefalitida nebo paréza lícního nervu.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi JE TO VNITRNI PÁSOVÝ OPAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Sedláčková.

Děkuji moc za informaci, zkusim jeste informovat pana doktora. Dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sedláčková.

Na kontrole u lékaře mi bylo sděleno, že výskyt pásového oparu bez puchýřků není možný a v krvi má protilátky každý. Takže budeme provádět rehabilitační cvičení a uvidíme.

Zdroj: diskuze Pásový opar a znecitlivělý bok

Rizikové faktory

Hlavním rizikovým faktorem pro tuto chorobu je snížená obranyschopnost. K tomuto stavu dochází z mnoha důvodů (různá onemocnění, vyčerpávající psychické stavy či drastické léčby). Snížená imunita je typická pro vyšší věk. Rizikovým faktorem pro rozvoj pásového oparu je tedy také stáří (což potvrzuje fakt, že častější výskyt je zaznamenaný u osob nad 60 let).

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Diskuze

V diskuzi HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bereneiter.

Po oslabení imunity po nemoci akutního zánětu slinivky se mi vytvořil šíleně bolestivý pásový opar . Postižený levý bok až do půlky zad. Puchýře odezněly po 2 měsících a v současné době mám fialové skvrny na postiženém místě a stále to moc bolí . Zřejmě mám stále vnitřní zánět. Kdo poradí co s tím a jak dlouho ještě budu trpět ? Děkuje penzista 1938 .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanča.

Dobrý den, vnitřní pásový opar je opravdu velmi bolestivý. Mě pomohly injekce Milgama, vitamin C long efekt, Hlíva forte s rakytníkem a echinaceou na zvýšení imunity a hlavně proti bolesti Panadol extra tbl.Téměř po měsíci trvání jsou bolesti únosné, ale jak potrvají ještě dlouho, než odezní - to nikdo s jistotou neřekne.
důchodkyně Hanča

Zdroj: diskuze Hojení pásového oparu

Přenos

Jedinci zasažení pásovým oparem jsou infekční pro své okolí v době výsevu puchýřků. Doporučuje se časté mytí a dezinfekce rukou, postižená místa neškrábat a překrýt, vyhnout se kontaktu s těhotnými ženami a novorozenci. Kožní projevy pásového oparu tedy mohou být zdrojem infekce pro okolí, i když riziko je výrazně menší než u osob s planými neštovicemi. Infekční bývají puchýřky do zaschnutí.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Popis pásového oparu

Herpes zoster neboli pásový opar je bolestivé virové onemocnění. Většina těch, kdo prodělali onemocnění planými neštovicemi, si jistě vzpomíná, jak se s „pupínkovou nemocí“ dojemně loučili, neboť plané neštovice má přeci každý jen jednou za život. Jenže onen virus – varicella – který plané neštovice způsobuje, tento slib, že už se víckrát nevrátí, dodržuje jen částečně. Přetrvá nenápadně v nervových buňkách (spinálních gangliích), a přijde-li podnět, převlékne kabát a vrátí se. V podobě pásového oparu. Podnětem pro reaktivaci viru je nejčastěji oslabení imunity (která měla být po prodělání planých neštovic již dostatečně silná a na virus varicelly vycvičená), to bývá časté při léčbě cytostatiky, u pacientů HIV pozitivních a nemocných Hodginovou chorobou. Spouštěcím mechanismem bývá také často šok, stres, úraz či porucha výživy. Pásový opar je tedy druhé kolo onemocnění planými neštovicemi. Po vyléčení této nemoci se virus už na scénu nevrací. Platí pro něj tedy pravidlo dvakrát a dost. Základním znakem nemoci je tvorba puchýřků v ohraničených pásovitých ložiscích. Jedná se vlastně o vnější projev zánětu nervu. Inkubační doba je 7–14 dní (u planých neštovic 13–14). Období nakažlivosti začíná zhruba 1–2 dny před prvními příznaky a trvá maximálně 5 dní po objevení puchýřků (po jejich zaschnutí).

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR, NÁSLEDKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Váchová.

Asi před týdnem jsem dostala pásový opar. Jeho léčení je mi jasné a také mám léky, ale nikde jsem se nedočetla jaké mohou být následky pásového oparu.Před dvěma lety jsem ukončila onkologickou léčbu a asi před půl rokem mě byla diagnostikova cukrovka.Byla bych moc ráda,kdyby mě někdo o tom napsal.Děkuji Dana Váchová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar, následky

Výskyt pásového oparu

Nejčastějším místem postižení je oblast trupu v úrovni hrudní páteře, může se však objevit i v bederní oblasti nebo na šíji či rameni. Častým místem je polovina čela, v tomto případě může být zasaženo ucho i oko (může signalizovat zánět trojklaného nervu), což je velmi nebezpečné. Tvar výskytu puchýřů je pásový (odtud název nemoci), například o šířce mezižeberní škvíry a v délce od páteře směrem na hruď. Je to však různé. Typické je pro něj to, že se vyskytuje vždy na jedné polovině těla, podle toho, který nerv byl zánětem zasažen.

Zdroj: Co je to pásový opar

Diskuze

V diskuzi KOSTIVAL VYROBA MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pánek.

Dnes jsem poslouchal vysílání v rozhlase kde se zmíňovali o kostivalu, že se dá připravovat jako špenát kvůli obsahu vápníku. Navíc, že obsahuje vitamín B12, který je označován jako jen živočišného původu. Na konec poznamenali, že kostival obsahuje sirné sloučeniny, které jsou vhodné na léčení pásového oparu. Neřekli však zda užívat jako čaj nebo mast.
Mohu Vás požádat o nějaké doporučení léčby ?
Děkuji za laskavost, Karel Pánek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostival vyroba masti

Domácí léčba pásového oparu

Existují postupy, které můžete provozovat doma a uzdravování tím podpořit. Tyto úkony jsou zaměřeny na projevy onemocnění a pomáhají zejména od bolesti, pálení a svědění kůže.

Ochlazování vlažnou vodou: Tato metoda může pomoci od bolesti a pálení pokožky. Namočte postiženou část těla na pár minut do vody a pak kůži vysušte. Všechny ručníky, které s oparem přijdou do styku, důkladně vyperte! Otevřené puchýře a poškrábaná kůže totiž mohou být zdrojem virů a ty se pak vinou ručníků rozšiřují. Nikdy tedy nepoužívejte jednu osušku dvakrát.

Přikládání studených obkladů: Ulevit od bolesti a svědění vám může také studený obklad. Namočte ručník nebo žínku do vlažné vody a přitiskněte na postižené místo. Pokud bolest přetrvává i po zhojení puchýřů, lze použít i obklady s ledem. Při pásovém oparu se vyhýbejte teplu.

Poležení v ovesné lázni: Voda s přísadou ovesné moučky a kukuřičného škrobu umí zklidnit svědící a pálící kůži. Obojí můžete zakoupit v lékárně jako předpřipravené směsi do koupele. Dále postupujte podle návodu na obalu.

Použití zklidňujících mastí: Aromatické a parfémované masti nejsou na léčbu pásového oparu to pravé, protože mohou podráždit kůži. Vhodná a účinná je například kalamínová mast, kterou si můžete nechat namíchat v lékárně.

Experimentování s papričkami: Kapsaicin je látka obsažená v červených pálivých papričkách. Vědci se domnívají, že blokuje vedení bolestivých impulzů v nervech. Masti s kapsaicinem tedy zmírňují i bolesti doprovázející pásový opar. Můžete je zakoupit v lékárně.

Tyto postupy mohou pomoci od nepříjemných projevů pásového oparu a jsou vhodným doplňkem léčby antivirotiky.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Jaké bylinky --tinktůry--obklady se dají používat na p.opar??????

Nic chemického


Předem děkuji za informace

Hezký den IKO

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Základním pomocníkem v přírodní léčbě pásového oparu je led. Ledové obklady sníží zduření a omezí bolest a mravenčení místa s oparem. Dále se pak používá na potírání gel Dermochlorophyl, který je vyroben ze zeleného barviva listů - chlorofylu. Rozvoj a množení viru herpes zoster omezuje základní aminokyselina Lysin. Jde buď koupit samostatně v prodejně pro kulturisty a nebo je možné jíst potraviny, které ji obsahují (kuřecí maso, ryby,vepřové maso, brambory, luštěniny, hovězí maso). Naopak je nutné vyloučit ze stravy mandle, rozinky, čokoládu, ořechy, pistácie a pivo, protože ty rozvoj oparu podporují. Někdy pomáhá potírání oparu zinkovou mastí a také užívání zinku jako potravního doplňku může být prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar

Příznaky pásového oparu

Příznaky pásového oparu mají několik fází. Pro pásový opar je typické, že se nejdříve projeví palčivými bolestmi v oblasti krku, ramen a trupu. Po několika dnech se na části těla objeví puchýřky naplněné tekutinou. Napadená místa na pokožce červenají, bobtnají a stanou se citlivými na dotek. Po jednom až dvou týdnech puchýřky pomalu splasknou a vytvoří se na nich strupy. Puchýřky by se neměly rozškrabávat, protože by po nich zůstaly jizvy. Bolesti většinou zmizí spolu s vyrážkou nebo krátce poté. Ve výjimečných případech a především u starších lidí mohou ale bolesti trvat další měsíce a roky a mohou být velice trýznivé. U nakažených pacientů probíhá nemoc nepříjemně, ale většinou neškodně. Někdy se však vytvoří pásový opar na obličeji, což je označováno za takzvanou „obličejovou růži“, která může vést k ochrnutí obličejových nervů. V případě, že jsou zasaženy také oči, vzniká riziko, že budou poškozeny spojivky a rohovky očí a že dojde k úplnému oslepnutí.

Můžeme tedy konstatovat, že se občas u tohoto onemocnění objevují závratě, slabost, dlouhodobé bolesti nebo vyrážka na obličeji. Vyrážka na obličeji způsobuje možné změny vidění, myšlení a jiné komplikace.

Zdroj: Co je to pásový opar

Domácí recepty na léčbu pásového oparu

Léčení pásového oparu se soustřeďuje na ošetření akutních projevů tohoto onemocnění, kdy je nutné užívat doplňky až po zahojení puchýřků, a na léčení přetrvávajících bolestí po proběhlé infekci (ty mohou trvat měsíce a někdy i roky). Doplňky užívané k léčení akutních projevů tvoří dvě skupiny – prostředky užívané lokálně na postižená místa a prostředky užívané vnitřně k posílení imunitního systému a lepšímu hojení zanícené kůže a nervů. Kombinace některých výrobků aplikovaných na kůži mohou přinést rychlou úlevu – doporučuje se gel aloe vera kombinovaný s olejem s vysokým obsahem vitaminu E. Obě látky zklidňují a utišují bolest a svědění, podporují hojení kůže a snižují pravděpodobnost druhotného infikování kůže poškozené virem. K vnitřnímu léčení je vhodné užívat některé antioxidanty – velmi účinný je vitamin C kombinovaný s bioflavonoidy (minimálně 1 gram vitaminu C denně rozdělit do několika dávek). Imunitní systém podpoříte také užíváním extraktů echinacei (třikrát denně 200 mg) a omega-3 kyselin (2 gramy denně). Aminokyselina lyzin (třikrát denně 1000 mg) a stopový prvek selen (dvakrát denně 50 mcg) podporují růst zdravé kůže a celkově urychlují procesy hojení. Všechny potravinové doplňky lze užívat společně s předepsanými léky.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Jak dlouho trvá svědění

Pokud po léčbě přetrvává svědění, lékaři doporučují nadále kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy. Délka svědění je individuální, může být i psychosomatického charakteru.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu

Je pásový opar nakažlivý?

Nemocní pásovým oparem jsou infekční pro své okolí v době výsevu puchýřků. Doporučuje se časté mytí a dezinfekce rukou, postižená místa neškrábat a překrýt, aby nedošlo k přenosu.

Pásový opar se objeví vždy podél nějakého nervu, protože viry v těle přežívají právě v oblastech nervů. Mezi častá místa výskytu patří hrudník a břicho. Ložisko může být různě velké od jednoho do deseti centimetrů v průměru. Jedná se o nahromaděné puchýřky, které většinou výrazně bolí. Právě bolest je to, co odlišuje projevy pásového oparu třeba od alergické reakce, která spíše svědí. Onemocnění doprovází zvýšená teplota a obvykle se ložisko do týdne zahojí. Problém může nastat v případě, že si pacient místo rozškrábe, pak je tu samozřejmě riziko infekce.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Za jak dlouho zmizí vyrážka

U svrabu žádná přírodní léčba neexistuje, masti na předpis prostě musí zabrat. Svědění a podráždění kůže mohou přetrvávat až čtyři týdny po ukončení léčby z důvodu rozkladu mrtvých zákožek uvězněných v kůži.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu

Léčba pásového oparu

Pásový opar se léčí pomocí léků, zejména antivirotiky nebo přípravky proti bolesti. Antivirotika mají velmi rychlý účinek. Průběh onemocnění má několik stadií, podle nichž se řídí i léčba.

  • První fáze – únava, teplota, svědění a výsev puchýřků za přítomnosti bolesti. V tomto období je nutné lékařské vyšetření, které vyloučí, či potvrdí diagnózu. Lékař předepíše antivirové léky (například aciklovir, valaciklovir), obvykle se podávají v tabletách, při silně oslabené imunitě nebo těžkém průběhu i formou infuzí, které jsou mnohem účinnější. Na kůži posetou puchýřky se aplikuje tekutý pudr nebo zinkový olej. Ten pomáhá zasychání puchýřků, omezuje jejich svědění a také ničí viry obsažené v jejich tekutině. Vhodné je překrýt postižené místo suchým obvazem, aby nedošlo k přenosu infekce na druhé osoby. Léčba musí být zahájena do 72 hodin od prvotních příznaků, aby byla co nejúspěšnější a nedošlo ke komplikacím. První fáze trvá zhruba týden.
  • Druhá fáze – zasychání puchýřků a vytváření strupů. Pokud je léčba zahájena včas, puchýřky asi po týdnu začínají zasychat a vytvářet stroupky. V tomto stadiu se přechází od pudrů a tinktur k aplikaci protizánětlivých mastí, aby se stroupky dobře hojily, kůže byla vláčná a po odloupnutí nezůstaly jizvy. V této fázi se už místo s výskytem zasychajících puchýřků nemusí překrývat, ba naopak, je lépe nechat je na vzduchu. Stroupky se odlupují přibližně v rozmezí dvou týdnů.
  • Fáze rekonvalescence – nastává po odloupnutí stroupků. V této době je vhodné kůži zvláčňovat, promazávat a hydratovat, aby se vrátila k normálu. Nikdo jistě nestojí o nehezké jizvy. Nejde jen o estetický problém, jizvy mohou být i nadále bolestivé. Vhodné je užívat i nějaký doplněk stravy k posílení imunity nebo vitamín C.

Zdroj: Co je to pásový opar


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP