Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SÓJA

OBSAH

Výborným dopingem je také lecitin

Lecitin zlepšuje duševní kondici a paměť.

Kde se nachází: ořechy, sója nebo lecitin z tobolkách

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Poradna

V naší poradně s názvem SOJA A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Kubíčkova.

Chtěla jsem se zeptat zda sním konzumovat na dnu sojové maso nebo výrobky ze soji. Nikde jsem se konkrétní odpovědi nedopatrala. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soja a výrobky z ní jsou bohužel při dně nevhodné, protože obsahují mnoho purinů a mohou dnu zhoršovat. Bez obav lze konzumovat pouze tofu, ale jen v množství 100g za den. Tofu se sice také vyrábí ze sójového mléka, ale při výrobě se odstraní většina hmoty s puriny, a výsledný produkt je pak poživatelný pro lidi se dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Soja a puriny

Charakteristika vitamínu B1

Důležitý pro:

  • nervy
  • paměť
  • svaly

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Nedostatky

  • ztráta paměti
  • svalová slabost
  • únava
  • nervové poškození
  • nemoc „beri-beri“ (v závažných případech)

Zdroje

  • obiloviny
  • ovesné vločky
  • celozrnné produkty
  • vepřové maso
  • brambory
  • sója
  • vaječný žloutek

Zdroj: Vitamín B1

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Ryšavý.

Dobrý den.
Z výše publikované odpovědi vyplývá, že při dně mohu konzumovat sojové mléko. Je to pravda? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soja je uznávaná jako superpotravina, protože obsahuje velké množství vysoce kvalitních proteinů neživočišného původu, a to je pro mnoho lidí sympatické, zvláště pro vegetariány a ochránce zvířat. Produkce soji přináší také velké zisky, a díky tomu zde existuje obrovský tlak přesvědčit spotřebitele o prospěšnosti sóji. Z těchto důvodů se neustále objevují tvrzení, že sója nezvyšuje hladiny kyseliny močové a je tedy prospěšná pro nemocné dnou. Naproti tomu stojí fakt, že sója obsahuje velké množství purinů, které by se při trávení měly změnit na kyselinu močovou. Kde je pravda zatím nebylo jasně prokázáno žádným vědeckým výzkumem. Nezbývá tedy, než vyzkoušet účinky sóji na vlastním těle a to tak, že se normálně sója zařadí do jídelníčku a změří se množství kyseliny močové v séru na začátku před použitím sóji a pak za 4 týdny po pravidelné denní konzumaci sójových produktů. Jen tak se dá zjistit, jestli sója je pro toho či onoho jedince vhodná nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Sója a Warfarin

Za luštěniny s vysokým obsahem vitaminu K je považována především sója a výrobky z ní.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Tofu je ze sóji,proto jsem se zhrozil,když jsem zjistil,že luštěniny a tedy i sója mají hodně purinů.
Myslel jsem,že tofu je ok...ale někdo tofu při zvýšené kyselině nedoporučuje...fakt už nevím kde je pravda..proto jsem se ptal...díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu je ze sóji a sójové boby mají opravdu velmi vysoký obsah purinů. Jenže tofu se vyrábí ze sójového mléka a při jeho výrobě se většina materiálu odstraní včetně toho s vysokým obsahem purinů a zbude jen tofu, které má jen třetinu z původního množství purinů obsažených v sojových bobech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Glycin Soja Oil

Glycine Soja Oil je glycerinový olej, který zjemňuje pokožku, obohacuje ji o lecitin a vitamín E.

Zdroj: Lavera

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slávek.

Nikde jsem nenašel kolik purýnů je v soje. Je vhodná při dně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sója patří mezi potraviny s vysokým obsahem purinů proto se může jíst jen po troškách, pokud tedy máte dnu a hlídáte si kyselinu močovou.
Něco jiného je tofu, které se vyrábí ze sóji, ale díky fermentaci při výrobě se odstraní velká část purinů, což dělá z tofu potravinu vhodnou při purinové dietě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Červený jetel + sója

Červený jetel a sója se řadí k nejbohatším zdrojům rostlinných estrogenů. Obsahují obzvláště cenné látky zvané izoflavony, které představují smysluplné doplnění výživy nejen pro ženy ve středním věku.

Použití: Preparát je vhodný pro ženy v období klimakteria a zejména je určen ženám, které jsou alergické na včelí produkty a nemohou proto užívat přípravek Sarapis nebo Sarapis Soja.

Doplněk stravy „Červený jetel Plus Soja“ obsahuje sójové izoflavony a izoflavony z červeného jetele. Dále obsahuje vitamín E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, což je děj provázející stárnutí organismu. Preparát nemá vedlejší nepříznivé účinky a mohou jej užívat i ženy se zánětem žil, vysokým krevním tlakem a cukrovkou.

Dávkování: Jednu kapsli denně zapít trochou tekutiny. Vhodné je dlouhodobé užívání. Produkt obsahuje 30 kapslí.

Zdroj: Červený jetel

Poradna

V naší poradně s názvem INTOLERANCE LAKTÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kočička.

Před dvěma měsíci mi zistlili nesnášenlivost laktózy,striktně jsem upravila jídelníček, avšak chybí mi taková jídla jako pudink a podobně, všimla jsem si že postupně už se dá koupit i bezlaktózovou mléko a podobně ale přijde mi to strašně drahé všechno, teď jsem si v Kauflandu všimla ještě sójové mléko (www.letakomat.cz/kau… z takového něco se dá vařit i pudink a podobně? Má to někdo odzkoušené?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sójové mléko je dobrou náhražkou za mléko kravské v případě intolerance laktózy. Dá se z něho uvařit i pudink, ovšem bude chutnat trochu jinak. Kromě sojového mléka je k dostání ještě mléko mandlové. Sójové mléko by neměli používat muži, protože sója stimuluje tvorbu estrogenu (ženský pohlavní hormon) a brzdí testoteron. Pro muže je právě vhodnější mléko mandlové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intolerance laktózy

Sója je přírodní antiandrogen

Sója nesnižuje hladiny testosteronu, ale může postupem času zvýšit hladinu estrogenu, je tedy užitečná pro správnou funkci srdce.

Sója je převážně složena z mastných kyselin a isoflavonů. Fungování estrogenových receptorů v těle není zcela jasné, ale ví se, že se fytoestrogeny vážou na tyto receptory a napodobují účinky zvýšené hladiny estrogenu v těle. Estrogen je přítomen jak u mužů, tak i u žen. Rozhodujícím faktorem stanovujícím účinky těchto hormonů je jejich rovnováha. U mužů estrogen stimuluje růst prsou a prostaty.

Sója na sebe váže fytoestrogeny a receptory estrogenu, protože dochází k napodobení přirozeného estrogenu v lidském těle. Existuje několik studií, které ukazují, že neexistují žádné změny v pohlavních hormonech, testikulárním objemu nebo v kvalitě semene.

Sójové výrobky jsou někdy doporučovány ženám v menopauze, protože jejich schopnost napodobuje estrogen, čímž dochází ke zmírnění příznaků menopauzy. Navíc země s vysokou spotřebou sóji mají mnohem nižší riziko vzniku rakoviny prsu nebo prostaty. Bylo však také prokázáno, že nadměrná konzumace sóji narušuje funkci štítné žlázy, podporuje tvorbu ledvinových kamenů a oslabuje imunitní systém u dětí.

Zdroj: Přírodní antiandrogeny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.

Je možné jíst aspoň malé množství česneku při užívání Warfarinu a pít čaj z oregana? Existují podrobnější tabulky, co je a není možné konzumovat při užívání Warfarinu a kde je sehnat? Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přikládáte moc velkou váhu té dietě při Warfarinu. Není tak náročná. Česnek můžete konzumovat jak chcete. Nesníte ho přeci tolik, aby to ovlivnilo účinky Warfarinu. Česnek používáte jen k ochucení a nebudete ho jíst tolik jako třeba brambor. Zrovna tak i čaj z oregana můžete pít, když vám chutná. Vynechat musíte jen na některé druhy zeleniny, jako je kapusta, zelí, brokolice, jarní cibulky, chřest, švestky, sója a tučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Rovněž choťte každý měsíc na kontrolní vyšetření krve (quick), abyste se ujistila, že je vše v pořádku s vaší stravou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Szegedyová.

Dobrý den měla bych dotaz ohledně potravin typu tofu, seitan, tempeh a robi. Jak je to s obsahem purinů? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny zmíněné produkty jsou zdrojem neživočišných bílkovin a proto nezvyšují množství kyseliny močové a je možné je s úspěchem použít i v případě onemocnění dnou.
Tempeh a Tofu - získáno fermentací sójového mléka, při výrobě se odstraní většina purinů, které jinak sója obsahuje ve velkém množství.
Seitan - pšeničná bílkovina získaná z lepku, minimální vliv na množství kyseliny močové.
Robi - rostlinné bílkoviny, ale producent neuvádí které rostlinné zdroje při výrobě použil, takže je zde nejistá účinnost na tvorbu kyseliny močové v průběhu trávení. Nutno vyzkoušet a nechat si pak změřit ureu v séru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně

Obvyklé složení produktů s hadím sérem

Voda, propandiol, glycerin, niacinamid, trehalóza, betain, pentylenglykol, extrakt z plodů caesalpinia spinosa / extrakt z plodů caesalpinia spinosa, extrakt z centella asiatica, dipeptid diaminobutyroyl benzylamid diacetát, fytol, ubichinon, askorbylte, tetraisopalmilofer, hyaluronát, tetraisopalmipalmial hyaluronová tripeptid-1, palmitoyl tetrapeptid-7, extrakt z klíčků helianthus annuus (slunečnice), lecitin, extrakt z listů kamélie sinensis, maltodextrin, extrakt ze syringa vulgaris (lila), extrakt ze semen glycin soja (sója), askorbyl palmitát, extrakt z listů kamélie tokoferol, extrakt z kořene glycyrrhiza glabra (lékořice), kyselina askorbová, extrakt z echinacea purpurea, xanthanová guma, isomalt, rostlinný olej, polysorbát 20, fenoxyethanol, kaprylylglykol, butylenglykol, ethylhexylglycerin, hexylenglykol, disodná sůl EDTA,hydroxid sodný, PEG-8, kyselina citrónová, kopolymer akrylát sodný/akrylové dusíky, přírodní vůně, exopolysacharidy pseudoalteromonas, modrá 1, žlutá 5.

Zdroj: Sérum s hadím jedem

Poradna

V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Petr.

nevíte co pomůže snížit PSA ? dík za zprávu, a proč to neřeší onkologie ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

PSA indikuje nádor prostaty. PSA v malé míře produkuje i zdravá tkáň prostaty, takže je-li PSA zvýšen jen málo, tak ne vždy to znamená, že jde o rakovinu prostaty. PSA jde snížit určitými potravinami a režimovými opatřeními.
1. Rajčata - obsahují lykopen. Vědecký výzkum prokázal, že konzumace lykopenu snižuje riziko rozvoje rakoviny prostaty u mužů s rodinnou anamnézou nemoci. V poslední době vědci našli důkaz, že konzumace většího množství lykopenu může také snížit hladiny PSA. Vařená rajčata dodají více lykopenu než ta syrová.
2. Vitamín D snižuje hladinu PSA.
3. Sója - obsahuje isoflavony, které zpomalují průběh rakoviny. Pití sójového mléka je optimální.
4. Zelený čaj - výzkum zjistil že živiny v zeleném čaji byly schopny chránit před rakovinou prostaty a snížit hladiny PSA.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Charakteristika hořčíku

Hořčík je důležitý pro přenos nervových vzruchů, pro správnou svalovou funkci, funkci buněk, aktivaci enzymů, kostí a zubů. Optimální denní příjem hořčíku u žen činí 300 mg, u mužů 350 mg. Průměrná denní dávka hořčíku je obsažena v:

  • 90 g sezamových semínek
  • 200 g čokolády
  • 200 g ovesných vloček
  • 3 kg salátu

Nedostatek hořčíku způsobuje napětí, svalový třes, svalové křeče, poruchy metabolismu, poškození kostí a zubů. Důležitými zdroji hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže, sója, slunečnicová semínka, sezamová semínka, čokoláda.

Zdroj: Minerál hořčík

Charakteristika fosforu

Fosfor je důležitý pro kosti, zuby, metabolismus, buněčná jádra a membrány buněk. Denní hodnota Optimální denní příjem činí 700 mg. Průměrná denní dávka fosforu je obsažena v:

  • 75 g parmezánu
  • 140 g syrového špenátu
  • 300 g krůtího masa
  • 130 g sóji

Nedostatek fosforu způsobuje poškození kostí a zubů. Všimněte si, že mnoho potravin obsahuje fosfát jako konzervant. Důležitými zdroji fosforu jsou mléčné výrobky, zejména sýry, dále ryby, drůbež, špenát, brokolice, sója, konzervanty v mase a masných výrobcích.

Zdroj: Minerál fosfor

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, před několika měsíci se mi udělal tento flek pod nehtem. Nepřekládala jsem tomu velkou váhu, neboť jsem si myslela, že je to hematom. Nyní je flek větší a neodrůstá. Mám obavy z melanomu nehtového lůžka. Také mám zároveň vbočené palce, tak přemýšlím, zda by to nemohl být jen dlouhodobý otlak. Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o krevní výron, který stále pokračuje. Váš nehet na palci je příliš tenký a při namáhání chůzí se láme a v místě zlomu dochází ke krvácení do tkáně nehtového lůžka. Proto tmavá skvrna nemizí ani se nepohybuje. Musíte zahájit opatření na zesílení nehtů, aby byly silnější a nelámaly se. Nehet může být zeslaben buď mechanicky - obrušováním a nebo nedostatečnou výživou. Na posílení výživy nehtů užívejte 7 měsíců denně následující:
Biotin 2,5 mg;
Vitamín B12 2,5 mikrogramů;
Vitamín B9 400 mikrogramů;
Železo 18 mg pokud nemenstruujete, tak jen 8 mg;
Hořčík 320 mg;
Vitamín C 75 mg;
Omega-3 mastné kyseliny 1 gram;
Stavební materiál pro růst nehtů jsou bílkoviny. Bílkoviny lze nalézt v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, stejně jako v rostlinných potravinách, jako je sója, luštěniny, fazole, čočka, ořechy, semena a celá zrna. Posilněte tyto druhy potravin ve své stravě.
Pokud za sedm měsíců uvidíte zlepšení stavu vašich nehtů, můžete pokračovat v posilovací kůře i nadále. Dlouhodobé užívání uvedených doplňků nemá žádné negativní účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Sójové mléko v těhotenství

Sójové výrobky mají vysoký obsah bílkovin a zahrnují všech devět nezbytných aminokyselin. Nicméně negativní účinky jeho konzumace v těhotenství a období kojení není možné zcela vyloučit. V těhotenství by neměla být sója konzumována ve velkých množstvích, ale spíše jen jako obměna stravy. Důvod tkví v možnosti vlivu v sóji obsažených hormonů na nenarozené dítě. Existuje podezření, že sója může negativně ovlivňovat sexuální vývoj plodu, zejména u plodů mužského pohlaví může docházet k narušenému vývoji varlat a tím i sníženému počtu spermií a problémům s ejakulací v dospělosti. U dětí žen-vegetariánek se častěji vyskytovala vrozená vývojová vada zvaná hypospadie s poruchou uložení močové trubice a není ještě jasné, zda tento úkaz rovněž nemá spojitost s konzumací sóji.

Co se týče umělé dětské výživy, je určitě důležité sledovat její složení – v některých případech byl zjištěn obsah sóji s množstvím fytoestrogenů (ženských hormonů) prakticky rovným lékům užívaným ženami v menopauze (hormonální substituční terapie).

Zdroj: Sojové mléko

Složení

Výhoda tofu je v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako maso živočišné, tudíž je pro zdraví mnohem vhodnější. Tofu je zdrojem kvalitních bílkovin. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitamíny skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Sója dále obsahuje velmi diskutované fytoestrogeny, které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu. U žen se podílejí na snížení rizika rakoviny prsu, snižují vedlejší projevy přechodu u žen či slouží jako prevence před osteoporózou.

Zdroj: Tofu

Charakteristika vitamínu E

Vitamín E je důležitý pro ochranu kůže, ochranu buněk, obranu proti volným radikálům, cévní zdraví, kardiovaskulární systém, imunitní systém a zmírnění revmatismu. Optimální denní příjem u žen činí 12 mg a u mužů 14 mg. Průměrná denní dávka vitamínu E je obsažena v:

  • 20 g slunečnicového oleje
  • 7 g oleje z pšeničných klíčků
  • 190 g černého kořene
  • 42 g mandlí

Vitamín E patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Nedostatek vitamínu E vede ke kožním problémům a poškození kůže, oslabení imunitního systému, špatnému krevnímu oběhu a srdečním problémům. Zdrojem vitamínu E jsou pšeničné klíčky, rostlinný olej, margarín, ořechy, sója, kapusta a chřest.

Zdroj: Vitamín E

Potraviny s nejnižším množstvím purinů

Mezi doporučené potraviny, respektive vhodné potraviny patří:

  • ovoce – třešně, jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče
  • zelenina – celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo
  • houby
  • tmavé pečivo, knäckebrot, suchary
  • sušenky, bábovka, croissant, perník, závin
  • zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka
  • puding, zmrzlina
  • mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty
  • vejce
  • těstoviny, jáhly, pohanka, rýže
  • bílé konzervované fazole
  • džem, med, rozinky, mandle
  • hořčice
  • koroptev, krůta, holub, králík, zajíc
  • ryby – lín, sumec, platýs, úhoř

Zdroj: Co neobsahuje puriny

Výhody krmení granulemi

Kočka je výhradně masožravec, a proto potřebuje větší přísun masa, tedy bílkovin. Velký význam má pro ni i aminokyselinové složení proteinů. Pro kočku jsou životně důležité především arginin a taurin, jelikož tyto dvě aminokyseliny si nedokáže v těle vyrobit a je tedy závislá na jejich příjmu z krmiva. Obecným pravidlem je, že zdravá kočka potřebuje stravu složenou přibližně z 35 % bílkovin, 20 % tuků a 25 % sacharidů. Živočišné bílkoviny mají mnohem lepší poměr aminokyselin než levnější neplnohodnotné rostlinné bílkoviny, například sója či obiloviny, jejichž stravitelnost je u koček asi 45%, kdežto živočišné jsou pro zvířata mnohem lépe stravitelné, a to z 90 %. Pro mnohé výrobce granulí je tedy levnější vyrobit krmivo převážně z obilí a maso jaksi opomenout. Údaje o procentuálním podílu živočišných bílkovin na celkové deklaraci bílkovin v krmivu uvádí jen některé značky. Kvalitní granule mají vysoký obsah proteinů živočišného původů, protože rostlinné bílkoviny tráví kočka jen velmi těžko a nestravitelné zbytky jí ve střevech „hnijí“.

Zdroj: Granule pro kočky

Červený jetel

Květ červeného jetele obsahuje izoflavon. Izoflavony patří do skupiny fytoestrogenů bohatě se vyskytujících nejen v květech červeného jetele, ale i v plodech sóji. Jedná se o látky chemicky příbuzné ženským pohlavním hormonům – estrogenům. V běžné stravě evropských žen se však fytoestrogeny vyskytují pouze v malém množství a jejich doplňování formou potravinových doplňků je dobrým řešením zejména u žen starších 45 let.

Účinky: Izoflavony z červeného jetele jsou 50krát účinnější než jejich srovnatelné množství v sóji, a to proto, že červený jetel obsahuje čtyři izoflavony (genistein, daidzein, biochanin A, formononetin), zatímco sója jenom dva. Pro výrobu potravinových doplňků se speciálně vybírají druhy červeného jetele rostoucí ve vysokohorském prostředí.

Sběr: Červený jetel se sbírá rozkvetlý a suchý. Z hlaviček červeného jetele si můžete připravit i sirup do vody.

Postup: Do 3litrového hrnce převařené a chladnější vody vložte natrhané hlavičky jetele a nechte do druhého dne luhovat. Poté slijte, vsypte 2,5 kg cukru (tmavého, bílého, medu – jak chcete), vymačkejte 4 citrony (+ 1 citron nakrájejte na kolečka) a nechte zahřát cca na 30 stupňů. Cukr se rozpustí, poté přidejte 3 lžíce kyseliny citronové, aby se šťáva nezkazila, a nakonec slijte do lahví (velikost si zvolte sami). Hotový sirup můžete užívat na lžičku nebo do vody či čaje.

Zdroj: Červený jetel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP