Téma: 

sója

Lavera

Glycin Soja Oil

Glycine Soja Oil je glycerinový olej, který zjemňuje pokožku, obohacuje ji o lecitin a vitamín E.

Zdroj: Lavera
Zveřejněno dne: 30.4.2015

Diskuze: Re: soja a puriny

Soja a výrobky z ní jsou bohužel při dně nevhodné, protože obsahují mnoho purinů a mohou dnu zhoršovat. Bez obav lze konzumovat pouze tofu, ale jen v množství 100g za den. Tofu se sice také vyrábí ze sójového mléka, ale při výrobě se odstraní většina hmoty s puriny, a výsledný produkt je pak poživatelný pro lidi se dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Soja a puriny
Odesláno dne: 13.3.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Červený jetel

Červený jetel + sója

Červený jetel a sója se řadí k nejbohatším zdrojům rostlinných estrogenů. Obsahují obzvláště cenné látky zvané izoflavony, které představují smysluplné doplnění výživy nejen pro ženy ve středním věku.

Použití: Preparát je vhodný pro ženy v období klimakteria a zejména je určen ženám, které jsou alergické na včelí produkty a nemohou proto užívat přípravek Sarapis nebo Sarapis Soja.

Doplněk stravy „Červený jetel Plus Soja“ obsahuje sójové izoflavony a izoflavony z červeného jetele. Dále obsahuje vitamín E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, což je děj provázející stárnutí organismu. Preparát nemá vedlejší nepříznivé účinky a mohou jej užívat i ženy se zánětem žil, vysokým krevním tlakem a cukrovkou.

Dávkování: Jednu kapsli denně zapít trochou tekutiny. Vhodné je dlouhodobé užívání. Produkt obsahuje 30 kapslí.

Zde můžete vidět cenu výrobku Červený jetel Plus Soja.

Zdroj: Červený jetel
Zveřejněno dne: 10.5.2016

Diskuze: Re: Re: zvýšená kyselina močová

Tofu je ze sóji,proto jsem se zhrozil,když jsem zjistil,že luštěniny a tedy i sója mají hodně purinů.
Myslel jsem,že tofu je ok...ale někdo tofu při zvýšené kyselině nedoporučuje...fakt už nevím kde je pravda..proto jsem se ptal...díky

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová
Odesláno dne: 19.11.2016 uživatelem martin
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Mozek v dobré kondici

Výborným „dopingem“ je také lecitin

Lecitin zlepšuje duševní kondici a paměť.

Kde se nachází: ořechy, sója nebo lecitin z tobolkách

Zdroj: Mozek v dobré kondici
Zveřejněno dne: 18.10.2006

Diskuze: Re: intolerance laktózy

Sójové mléko je dobrou náhražkou za mléko kravské v případě intolerance laktózy. Dá se z něho uvařit i pudink, ovšem bude chutnat trochu jinak. Kromě sojového mléka je k dostání ještě mléko mandlové. Sójové mléko by neměli používat muži, protože sója stimuluje tvorbu estrogenu (ženský pohlavní hormon) a brzdí testoteron. Pro muže je právě vhodnější mléko mandlové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intolerance laktózy
Odesláno dne: 16.3.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Vitamín B1

Charakteristika vitamínu B1

Důležitý pro:

  • nervy
  • paměť
  • svaly

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Nedostatky

  • ztráta paměti
  • svalová slabost
  • únava
  • nervové poškození
  • nemoc „beri-beri“ (v závažných případech)

Zdroje

  • obiloviny
  • ovesné vločky
  • celozrnné produkty
  • vepřové maso
  • brambory
  • sója
  • vaječný žloutek

Zdroj: Vitamín B1
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: soja a puriny

Chtěla jsem se zeptat zda sním konzumovat na dnu sojové maso nebo výrobky ze soji. Nikde jsem se konkrétní odpovědi nedopatrala. Děkuji

Zdroj: diskuze Soja a puriny
Odesláno dne: 13.3.2017 uživatelem Lucie Kubíčkova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Přírodní antiandrogeny

Sója je přírodní antiandrogen

Sója nesnižuje hladiny testosteronu, ale může postupem času zvýšit hladinu estrogenu, je tedy užitečná pro správnou funkci srdce.

Sója je převážně složena z mastných kyselin a isoflavonů. Fungování estrogenových receptorů v těle není zcela jasné, ale ví se, že se fytoestrogeny vážou na tyto receptory a napodobují účinky zvýšené hladiny estrogenu v těle. Estrogen je přítomen jak u mužů, tak i u žen. Rozhodujícím faktorem stanovujícím účinky těchto hormonů je jejich rovnováha. U mužů estrogen stimuluje růst prsou a prostaty.

Sója na sebe váže fytoestrogeny a receptory estrogenu, protože dochází k napodobení přirozeného estrogenu v lidském těle. Existuje několik studií, které ukazují, že neexistují žádné změny v pohlavních hormonech, testikulárním objemu nebo v kvalitě semene.

Sójové výrobky jsou někdy doporučovány ženám v menopauze, protože jejich schopnost napodobuje estrogen, čímž dochází ke zmírnění příznaků menopauzy. Navíc země s vysokou spotřebou sóji mají mnohem nižší riziko vzniku rakoviny prsu nebo prostaty. Bylo však také prokázáno, že nadměrná konzumace sóji narušuje funkci štítné žlázy, podporuje tvorbu ledvinových kamenů a oslabuje imunitní systém u dětí.

Zdroj: Přírodní antiandrogeny
Zveřejněno dne: 5.1.2014

Vitamín B1

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Strava při chronickém onemocnění ledvin

Správné druhy bílkovin

Jezte malé porce bílkovin. Protein se nachází v potravinách z rostlin a živočichů. Promluvte si se svým dietologem o tom, jakou správnou kombinaci bílkovin pro vás zvolit. Mezi živočišné bílkoviny patří: vejce, maso, ryby, mléko a mléčné výrobky. Mezi rostlinné bílkoviny patří: luštěniny, sója, oříšky a obiloviny.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin
Zveřejněno dne: 20.6.2016

Minerál fosfor

Charakteristika fosforu

Fosfor je důležitý pro kosti, zuby, metabolismus, buněčná jádra a membrány buněk. Denní hodnota Optimální denní příjem činí 700 mg. Průměrná denní dávka fosforu je obsažena v:

  • 75 g parmezánu
  • 140 g syrového špenátu
  • 300 g krůtího masa
  • 130 g sóji

Nedostatek fosforu způsobuje poškození kostí a zubů. Všimněte si, že mnoho potravin obsahuje fosfát jako konzervant. Důležitými zdroji fosforu jsou mléčné výrobky, zejména sýry, dále ryby, drůbež, špenát, brokolice, sója, konzervanty v mase a masných výrobcích.

Zdroj: Minerál fosfor
Zveřejněno dne: 3.4.2013

Minerál hořčík

Charakteristika hořčíku

Hořčík je důležitý pro přenos nervových vzruchů, pro správnou svalovou funkci, funkci buněk, aktivaci enzymů, kostí a zubů. Optimální denní příjem hořčíku u žen činí 300 mg, u mužů 350 mg. Průměrná denní dávka hořčíku je obsažena v:

  • 90 g sezamových semínek
  • 200 g čokolády
  • 200 g ovesných vloček
  • 3 kg salátu

Nedostatek hořčíku způsobuje napětí, svalový třes, svalové křeče, poruchy metabolismu, poškození kostí a zubů. Důležitými zdroji hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže, sója, slunečnicová semínka, sezamová semínka, čokoláda.

Zdroj: Minerál hořčík
Zveřejněno dne: 3.4.2013

Tofu

Složení

Výhoda tofu je v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako maso živočišné, tudíž je pro zdraví mnohem vhodnější. Tofu je zdrojem kvalitních bílkovin. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitamíny skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Sója dále obsahuje velmi diskutované fytoestrogeny, které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu. U žen se podílejí na snížení rizika rakoviny prsu, snižují vedlejší projevy přechodu u žen či slouží jako prevence před osteoporózou.

Zdroj: Tofu
Zveřejněno dne: 26.8.2016

Vitamín E

Charakteristika vitamínu E

Vitamín E je důležitý pro ochranu kůže, ochranu buněk, obranu proti volným radikálům, cévní zdraví, kardiovaskulární systém, imunitní systém a zmírnění revmatismu. Optimální denní příjem u žen činí 12 mg a u mužů 14 mg. Průměrná denní dávka vitamínu E je obsažena v:

  • 20 g slunečnicového oleje
  • 7 g oleje z pšeničných klíčků
  • 190 g černého kořene
  • 42 g mandlí

Vitamín E patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Nedostatek vitamínu E vede ke kožním problémům a poškození kůže, oslabení imunitního systému, špatnému krevnímu oběhu a srdečním problémům. Zdrojem vitamínu E jsou pšeničné klíčky, rostlinný olej, margarín, ořechy, sója, kapusta a chřest.

Zdroj: Vitamín E
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Na hnědé skvrny domácími prostředky

Další domácí prostředky

  • Na stařecké skvrny je účinné používání aloe vera. Nechte působit výtažek z aloe vera po dobu 45 minut, zlepšení je znatelné během jednoho měsíce.
  • Mizení skvrn napomáhá aplikace ricinového oleje přímo na postiženou oblast.
  • Otevřete kapsle vitamínu E a jejich obsah naneste na hnědé skvrny před tím, než půjdete spát. Také je vhodné používat krémy obsahující vitamín A nebo retin A.
  • Konzumujte potraviny nebo nápoje, které jsou bohaté na antioxidanty – zelený čaj, ginkgo, víno, tmavá čokoláda, sója, fazole a citrusové plody.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky
Zveřejněno dne: 27.5.2013

Granule pro kočky

Výhody krmení granulemi

Kočka je výhradně masožravec, a proto potřebuje větší přísun masa, tedy bílkovin. Velký význam má pro ni i aminokyselinové složení proteinů. Pro kočku jsou životně důležité především arginin a taurin, jelikož tyto dvě aminokyseliny si nedokáže v těle vyrobit a je tedy závislá na jejich příjmu z krmiva. Obecným pravidlem je, že zdravá kočka potřebuje stravu složenou přibližně z 35 % bílkovin, 20 % tuků a 25 % sacharidů. Živočišné bílkoviny mají mnohem lepší poměr aminokyselin než levnější neplnohodnotné rostlinné bílkoviny, například sója či obiloviny, jejichž stravitelnost je u koček asi 45%, kdežto živočišné jsou pro zvířata mnohem lépe stravitelné, a to z 90 %. Pro mnohé výrobce granulí je tedy levnější vyrobit krmivo převážně z obilí a maso jaksi opomenout. Údaje o procentuálním podílu živočišných bílkovin na celkové deklaraci bílkovin v krmivu uvádí jen některé značky. Kvalitní granule mají vysoký obsah proteinů živočišného původů, protože rostlinné bílkoviny tráví kočka jen velmi těžko a nestravitelné zbytky jí ve střevech „hnijí“.

Zdroj: Granule pro kočky
Zveřejněno dne: 1.10.2015

Červený jetel

Červený jetel

Květ červeného jetele obsahuje izoflavon. Izoflavony patří do skupiny fytoestrogenů bohatě se vyskytujících nejen v květech červeného jetele, ale i v plodech sóji. Jedná se o látky chemicky příbuzné ženským pohlavním hormonům – estrogenům. V běžné stravě evropských žen se však fytoestrogeny vyskytují pouze v malém množství a jejich doplňování formou potravinových doplňků je dobrým řešením zejména u žen starších 45 let.

Účinky: Izoflavony z červeného jetele jsou 50krát účinnější než jejich srovnatelné množství v sóji, a to proto, že červený jetel obsahuje čtyři izoflavony (genistein, daidzein, biochanin A, formononetin), zatímco sója jenom dva. Pro výrobu potravinových doplňků se speciálně vybírají druhy červeného jetele rostoucí ve vysokohorském prostředí.

Sběr: Červený jetel se sbírá rozkvetlý a suchý. Z hlaviček červeného jetele si můžete připravit i sirup do vody.

Postup: Do 3litrového hrnce převařené a chladnější vody vložte natrhané hlavičky jetele a nechte do druhého dne luhovat. Poté slijte, vsypte 2,5 kg cukru (tmavého, bílého, medu – jak chcete), vymačkejte 4 citrony (+ 1 citron nakrájejte na kolečka) a nechte zahřát cca na 30 stupňů. Cukr se rozpustí, poté přidejte 3 lžíce kyseliny citronové, aby se šťáva nezkazila, a nakonec slijte do lahví (velikost si zvolte sami). Hotový sirup můžete užívat na lžičku nebo do vody či čaje.

Zdroj: Červený jetel
Zveřejněno dne: 10.5.2016

Jak snížit hladinu testosteronu u žen

Konzumace sóji

Krev kojenců krmených sójovými produkty obsahuje 13 000 až 12 000krát více estrogenových složek než krev dětí krmených jiným mlékem. Kojenci krmení ze sóji vyrobeným mlékem přijmou denně stejné množství hormonu estrogen, jaké se nachází v nejméně pěti antikoncepčních pilulkách. Sójová výživa, která zaplavuje krev dítěte ženskými hormony potlačujícími testosteron, způsobuje poruchy vývojových struktur u chlapců, včetně mentální retardace a hyperaktivity.

Americká dietetická asociace (ADA) nikdy neprohlásila, že sója je bezpečná. Nejmodernější sójové výrobky nejsou fermentované, a tak toxiny nejsou neutralizovány, a jsou zpracovány způsoby poškozujícími bílkovinu a tvořícími toxiny. Jídla ze sóji obsahují inhibitory trypsinu, které brání v trávení bílkovin a ruší pankreatické funkce.

Příjem sóji zvyšuje potřebu vitamínu D, který je potřebný pro budování kostí a tělesný vývoj. Fytinová kyselina obsažená v sóji způsobuje sníženou biodostupnost železa a zinku, které jsou potřebné pro zdravý vývoj mozku a nervového systému. Sóji také chybí cholesterol, který je také nezbytný pro vývoj mozku a nervového systému. Vysoké dávky fytoestrogenů v sójových formulích pro kojence značně přispívají k předčasnému sexuálnímu vývoji dívek a k opožděnému až retardovanému vývoji u chlapců.

Sójové izoflavony jsou fytoendokrinními narušiteli. Mohou zabraňovat ovulaci a stimulovat růst rakovinných buněk. Již konzumace tak malého množství, jako je 30 gramů denně (4 čajové lžičky), může způsobit hypotyreózu, což je snížení funkce štítné žlázy, doprovázené příznaky letargie, zácpy, přibírání na váze a únavy. Jídla ze sóji mohou stimulovat růst na estrogenu závislých nádorů a snižují funkci štítné žlázy. Snížená funkce štítné žlázy je spojena s obtížemi v období menopauzy.

Průzkumy prokázaly, že konzumace tofu u japonských Američanů ve středním věku je spojena se zvýšeným výskytem Alzheimerovy choroby v pozdějším věku. Japonské ženy dávají svým mužům jíst větší množství tofu, pokud chtějí snížit jejich sexuchtivost.

Dnes nejčastěji konzumovanou podobou sóji jsou polotovary, které obsahují tzv. izolovaný sójový protein, jenž s přirozenou potravinou nemá nic společného. Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.

V Americe je už přes 90 % sóji geneticky modifikováno, hlavní přidanou vlastností je její odolnost vůči herbicidu Roundup (Roundup ready sójové boby). Tento celosvětově nejpoužívanější herbicid přitom může vést k systémové toxicitě a být jedním z významně rizikových faktorů vývoje mnoha chronických onemocnění. GM sója obsahuje také geny z bakterií, které produkují alergizující bílkoviny. Posledně jmenované se po její konzumaci dokáží zabudovat do DNA našich střevních bakterií a fungovat v nich.

Archer Daniels Midland (ADM), největší světový pěstitel sóji, nedávno stáhl svou žádost na FDA (Food and Drug Administration – Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) o statut GRAS pro sójové isoflavony, protože rychle přibývaly protesty z vědeckých kruhů. FDA nikdy neudělila status GRAS sójovým izolovaným bílkovinám, a to kvůli obavám z přítomnosti toxinů a karcinogenů ve zpracované sóji. V zemích třetího světa byla tradiční úroda nahrazena sójou pěstovanou mezinárodními korporacemi, což přeneslo zisk z lokálních farmářů na tyto firmy.

Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, fermentované podobě. Fermentace je proces, při kterém se rozloží pro zdraví nevýhodné látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2. Vitamín K2 je základem správného využití vápníku v těle a pevných kostech. Nově se zjišťuje jeho role při zpomalení projevů stárnutí a podpoře imunity. Vitamín K2 je silným antioxidantem.

Zdroj: Jak snížit hladinu testosteronu u žen
Zveřejněno dne: 24.6.2015


SiteMAP