Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SPÁLA FOTO

OBSAH

SPÁLA

Spála známá také pod latinským názvem skarlatina je infekčním onemocněním, které vyvolaly bakterie streptokoků. Pro toto onemocnění je typická horečka, zánět mandlí a vyrážka. Tato nemoc se šíří vzduchem, nakazit se člověk tedy může při kýchání i kašli.

Příznaky a průběh

Mezi základní příznaky spály patří horečka, únava, bolavý krk, nezvyklé zbarvení jazyka, zánět mandlí, bolest hlavy, zvracení, vyrážka, loupání kůže.

Obrázky a fotografie spály

Příznaky této choroby si můžete prohlédnout zde: spála foto.

Léčba

Tato nemoc se léčí pomocí penicilinu a léků na snižování teploty. Důležitý je také klid na lůžku a dostatek tekutin. Pokud se začne loupat kůže, tak je vhodné tato místa mazat krémem.

Přenos spály

Zdrojem nákazy je vždy jen člověk. Může se jednat o člověka, který má zjevné příznaky tohoto onemocnění, ale klidně i jen o nosiče. Nosiči tohoto streptokoka jsou obvykle mladí lidé, u nichž ještě nebyly vyrobeny protilátky. Streptokok je vcelku odolný, takže dokáže přežít dost dlouho na předmětech, které člověka obklopují (prach, nádobí, oblečení). Člověk tedy může onemocnět kapénkovou cestou, ale i cestou trávicího ústrojí, případně prostřednictvím porušené pokožky.

Spála u dospělých

Přestože se jedná o dětskou nemoc, i touto chorobou může onemocnět dospělý člověk. Průběh onemocnění je stejný u dětí i dospělých.

Spála u těhotných

I u těhotných žen se může objevit spála, obvykle ale není nutné se něčeho bát, toto onemocnění se léčí antibiotiky, které se v období těhotenství mohou používat. Toto onemocnění není považováno pro těhotné ženy za kritické.

Zdroj: Dětské nemoci nejen u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem SPERMIE A TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Szonya.

Chtela bych nutne vedet nutné. Spala jsem s kamarádem 1. Listopadu. Menses jsem dostaka 11.Listopadu. A po.mensesi jsem spala nekolikrat s byvalym a ksem tehotna a a mam termin porodu 22.srpen. Prosim. Ci je otec? Kamarad prvni nebo byvaly dryhy? Moc dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle toho co píšete, tak otcem bude Váš bývalý.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spermie a těhotenství

Vyrážky způsobené infekcí

Vyrážky mohou svědčit o infekci způsobené virem, bakterií nebo plísní. Dětské virové infekce projevující se vyrážkou zahrnují plané neštovice, zarděnky, pátou nemoc, šestou nemoc a spalničky. K běžným bakteriálním infekcím vyvolávajícím vyrážku patří meningitida, spála a impetigo. Plísňové infekce projevující se vyrážkou zahrnují trichofytózu, pytiriázu a podobně.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi MELATONIN JE LÉK NEJEN NA SPANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

Používám Melatonin na poruchu spánku asi rok, po porodu jsem měla spaní skrze malou dost rozházené i později, kdy už spala normálně. Melatonin mi to upravil.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Melatonin je lék nejen na spaní

Dětské vyrážky

Vyrážka na kůži provází celou řadu infekčních virových onemocnění (zarděnky, plané neštovice, pátá a šestá nemoc) a některé bakteriální nemoci, jako je spála, hnisavý zánět mozkových blan nebo stafylokoková kožní infekce, impetigo. Vyrážka může vzniknout také jako reakce na štípnutí hmyzem, alergická reakce nebo může provázet některá onemocnění spojená s poruchou obranyschopnosti.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi SPALA NA HOTELY A CHYTILA ASI SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elle.

Pomôžte aj mne : na kolenách z vonkajšej strany mam vyrážky a suchu kožu -vyzerá to ako keby mi niekto Prhľavou pobil ,alebo zo žiletkou na tenko prešiel po kolenách / z vonkajšej strany/ a trošku to mám aj na stehnách v predu a vyzera to ako keby ošuchaná koža ..mám obavy ,že mám svrab .Dakujem vám.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Spala na hotely a chytila asi svrab

Nemoci batolat

Mezi nejčastější nemoci batolecího věku patří záněty horních cest dýchacích. Většinou jde o banální onemocnění nosohltanu, které se však v dětském věku může zkomplikovat rozšířením infekce do středouší, vedlejších nosních dutin, hrtanu a průdušek, případně do plic. Dalším nejčastějším zdravotním problémem jsou průjmová onemocnění. Dále nemoci spojené s vyrážkou (plané neštovice, spála), infekční mononukleóza, ale i záněty mozkových blan způsobené klíšťaty.

Batolecí úrazy jsou stejně časté jako nemoci a ani při nejlepší opatrnosti a dozoru se jich nedokážeme plně vyvarovat.

Zdroj: Batolecí věk

Diskuze

V diskuzi TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, v posledním půlroce jsem měla dost stresu a tím pádem jsem špatně spala. Proto mi lékař předepsal trittico ac 75 mg, půlku večer. Před půl druhým rokem mi byl předepsán, nevím proč,neurol. Po něm jsem měla zažívací potíže. Doufám, že po tomto léku zažívací potíže nebudou.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trittico

Svědění kůže s vyrážkou

Vyrážka (ekzém) je definována jako zánět kůže, který není vyvolán mikroorganismy napadajícími kůži. Tělo tímto způsobem dává najevo problém v celém těle, kterým může být infekce, nedostatek nějaké živiny, špatná imunita, nebo onemocnění nějakého orgánu.

Příčiny svědění kůže, vyrážky, ekzému:

  • atopický ekzém, alergie;
  • snížená imunita a přítomnost infekce (například plané neštovice, spála, pásový opar);
  • opruzeniny (zčervenání, pupínky, pálení, bolest, svědění);
  • překyselení organismu (únava, zimomřivost, studené končetiny, bolest hlavy, snížená imunita, alergie, špatné hojení ran, poruchy nervů);
  • celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
  • cukrovka neboli diabetes mellitus (únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči);
  • infekční onemocnění jako spalničky, spála zarděnky, neštovice.

Akutně vzniklá vyrážka může odeznít sama po několika dnech, nebo lze od kožního lékaře či v lékárně získat nespočet přípravků pro léčbu vyrážky, ekzému. Léčba by neměla znamenat jen zakoupení nějaké masti, pudru či zásypu, ale též změnu stravy (zdravá výživa), životního tempa, vyvarování se dráždivým, toxickým, tělu nevlastním látkám.

Zdroj: Svědění kůže

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA INKUBAČNÍ DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý večer,mam otázku a moc vás prosím o odpověď.
Spala jsem u kamarádky 3 dny,která má doma kočku a psa když jsem se vrátila domů tak jsem se začala hrozně škrábat,po 5 dnech jsem navštívila kožní doktorku a ta mi oznámila,že mam začínající svrab.
Chtěla bych vědět jestli je možné se nakazit během pár dní.
Mockrát děkuji s pozdravem Stránská.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrabem je možné se nakazit během pár sekund. Například na polstrované sedačce v autobusu nebo u kamarádky v křesle. K nákaze stačí, aby si zákožka svrabová přelezla na vaše oblečení, nebo rovnou na pokožku a už máte začínající svrab. Určitě o tom uvědomte svoji kamarádku, aby mohla učinit opatření k vymýcení svrabu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka inkubační doba

Maranta leuconeura

Tato velice pomalu rostoucí rostlina v noci svinuje listy, jako by spala. Pochází z tropických deštných lesů Střední a Jižní Ameriky. Vyhovuje jí světlé stanoviště bez přímého slunce, a to především v zimě. Na příliš světlém stanovišti rostlině blednou listy. V létě zaléváme 2x až 3x týdně, v zimě stačí jen 1x týdně. Když rostlině nezajistíme dostatečnou zálivku, listy odspodu zežloutnou anebo se objeví skvrny. Vysoká vzdušná vlhkost je pro tuto rostlinu velice důležitá, proto jí dopřejeme každodenní rosení. V období růstu hnojíme jednou za 14 dní standardním tekutým hnojivem, v zimě stačí jednou za měsíc. Tato teplomilná rostlina uvítá běžnou pokojovou teplotu kolem 20 °C, teplota by však nikdy neměla klesnout pod 10 °C.

Zdroj: Maranta běložilná

Diskuze

V diskuzi SVĚTLA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý večer,
dcera 20mesicu,měla zácpu asi 3 nebo 4 dny nebyla na stolici.Včera se ji podarily asi tři bobky ve světle žluté barvě.Ještě zvracela a měla nafoukle brisko,ale objektivně byla cila a spala klidně celou noc.Dnes byla asi 3x a stolice je pořád světlejší.Co by jste mi poradili?Budu to sledovat přes víkend a asi radsi navštívíme detskeho lékaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magdaléna.

S tak malým dítětem jít k lékaři a nesedět u PC a poptávat rady!

Zdroj: diskuze Světla stolice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP