Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SPÁLENÍ

OBSAH

Léčba

Mírné spálení se léčí chlazením kůže, a to sprchováním pokožky vlažnou vodou po dobu cca 10 minut a potíráním prostředky po opalování. Na místa spálení můžeme například aplikovat Hydrogenia biominerální vodu ve spreji a poté kůži namazat Balneo welness hydratačním tělovým balzámem. Lékař může také předepsat slabě účinné hormonální krémy s kortikosteroidy, které mají protizánětlivý účinek. Celkově je možné reakci zklidnit podanými protizánětlivými léky, například kyselinou acetylosalicylovou, ale ne u dětí, nebo indometacinem. Při těžkém spálení kůže se doporučuje klid na lůžku, v horším případě musí být pacient hospitalizován a léčen za pomoci infúzí.

Zdroj: Solární dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem MRAZEM SPÁLENÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Proti mrazem spáleným tvářím je nejlepší prevencí natřít pokožku lékařskou vazelínou. Lékařská vazelína vytvoří na pleti ochranný film, který nedovolí mrazu destruovat - spálit tváře. Na vazelínu je možné nanést i make-up.
Když už se spálení tváří mrazem stalo, tak se k poškozené pokožce chovejte, jako při spálení od sluníčka - mažte to 3x danně panthenolem a promazávejte hydratačním krémem. Důležité je mrazem spálená místa dobře masírovat, aby se prokrvila a rychle se tak obnovila tvorba nové pokožky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mrazem spálené tváře

Léčba

Při spálení rtu je nutné vyhýbat se přímému sluníčku. Rty ošetřete stejně, jako si ošetřujete sluncem spálenou kůži. Při bakteriální infekci bude nutné přidat antibiotickou mast, třeba Framykoin, který obsahuje neomycin a bacitracin.

Zdroj: Rty spálené sluncem

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SOREIA.

Dobrý den,
hodí se višňák mast na popáleniny?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám se nehodí na léčení popálenin ani spálenin od slunce. Uplatnil by se zde jen tehdy, když by se při hojení tkáň zanítila nějakou infekcí, tak pak by višňák pomohl na zhojení toho zánětu. Na popáleniny zabírá výborně Panthenol, který kůži rychleji regeneruje a zrychlí její obnovu po spálení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňák mast

Příčiny

Příznaky solární dermatitidy se objevují po spálení sluncem. Prvním příznakem je nejprve svědění, při těžším průběhu i napětí kůže a bolest charakterizované zarudnutím, případně vznikem puchýřků a puchýřů. Průběh závisí na intenzitě slunečního záření, na délce trvání expozice a na fototypu kůže.

Zdroj: Solární dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem ZESVETLENI TMAVYCH VLASŮ NA SVĚTLE HNĚDÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana.

ahoj moc dlouho se snažím mýt světle hnědé vlasy a pořád mi to nevychází prosím Poraďte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Asi máte silnou pigmentaci nebo silný vlasový stvol, který neustále drží tmavý odstín. K odbarvení takových vlasů je zapotřebí speciální zesvětlující barva, kterou mají jen profesionální kadeřnice, protože její použití je velmi rizikové. Může dojít ke spálení vlasů až na chemlon. Doporučuji obrátit se na kadeřnický salon, nejlépe Bomton, kde vám zesvětlení bezpečně provedou.

Zdroj: diskuze Zesvetleni tmavych vlasů na světle hnědé

Reakce antibiotik na slunce

Přesný mechanismus léků způsobující fotosenzitivitu není znám, ale obecně se má za to, že to má něco společného se zvýšením množství záření, které naše kůže absorbuje z UV i viditelného světla. Pokud se kožní reakce objeví v důsledku užívání léků, reakce je proměnlivá a vysoce specifická pro každého pacienta.

Nejčastější reakcí je spálení sluncem závažnější než obvykle a také zvýšená pravděpodobnost spálení sluncem. Další reakce mohou zahrnovat hnědé skvrny na kůži, zarudnutí a citlivost. Naprostá většina kožních reakcí je nezávažná a po vysazení léku zase zmizí. Velmi zřídka mohou být tyto stavy vážnější.

Z antibiotik, která mají dobře známé fotosenzitivní účinky, jsou nejčastějšími viníky: Sulfonamidy (např. Biseptol), kyselina nalidixová, fluorochinolony a tetracyklin.

Zdroj: Furolin a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem EKZÉM NA PŘIROZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAN KREJCI.

DOBRY DEN NA PŘIROZENI SE MI UDELALY DROBNE PUPÍNKY JAK DRUHY DEN PO SPALENI O PLOTNU TREBA. NEJSOU ZARUDLE NESVEDÍ NEZVĚTSUJI SE NEDELAJÍ NIC ZAPORNEHO NEJDOU POMALU ANI VIDET POKUD TO NEVÍTE JSOU VELIKOSTNE JAK ANTIPERLE MAM TO UŽ MESÍC A JESTE SE TO NESTRATILO ZENY NESTRÍDAM FURT JSEM JEN S JEDNOU A MAM DOMA VELKE DYLEMA MUZETE MI PORADITDEKUJI MOC.S POZDRAVEM JAN.KREJCI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle podle popisu to nejde poznat o co jde. Ve vašem zájmu doporučuji navštívit kožní oddělení, kde váš stav zhodnotí a určí přesnou diagnózu. Prosím nepodceňujte tuto prohlídku, neboť penis máte jen jeden, stejně jako své zdraví. Před lékařem se nestyďte, nevnímá váš penis jako sexuální nástroj, ale jako součást vašeho těla, třeba jako ruku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzém na přirození

Chrání karotenoidy pokožku před spálením?

Karotenoidy mají obrovskou ochrannou kapacitu, ale neumí chránit pokožku před spálením. Podívejme se, jak to vlastně je. Beta karoten patří do skupiny karotenoidů, které jsou silnými antioxidanty a jejich hlavní funkcí je chránit kožní buňky před poškozením volnými radikály. Tyto volné radikály jsou produkovány ultrafialovými paprsky a bývají příčinou spálení pokožky, v nejhorším případě i rakoviny kůže. Antioxidanty však působí až v hlubších vrstvách kůže, kam UV záření nepronikne. Úkolem antioxidantů je tedy napravovat škody, které v pokožce napáchaly sluneční paprsky, ale rozhodně nedovedou samotnému poškození nebo dokonce spálení kůže zabránit.

Zdroj: Opravdu pomáhá beta karoten opálení?

Poradna

V naší poradně s názvem SPÁLENÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den, prosím Vás, co si mám dát na spálenou kůži? tak aby mi to co nejdříve zhnědlo, nejlépe zítra? :-) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Nikolo, spálená kůže od sluníčka do zítra hnědá - to nepůjde s ničím, ale do týdne ano. Teď si co nejdříve na to nastříkej Panthenol spray - koupíš ho v lekárně. Dělej to vždy, když můžeš! Kup si také tablety betakaroten a užívej je podle návodu a chraň si spálenou kůži před dalším sluněním. Tak nejrychleji zmírníš následky spálené kůže od sluníčka a do týdne se to spraví. Příště si na kůži namaž krém DayLong 16 a budeš bez spálení postupně pěkně hnědá od začátku slunění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spálená kůže

Jak ošetřit spálení od slunce

Při spálení mění pokožka svou barvu do ruda, začíná být citlivá na dotek, později dost bolestivě, a sálá z ní horko. Kůže nemusí nutně zrudnout ihned, ke změně barvy dochází během několika hodin. Drobně spálená pokožka se s pomocí vhodných přípravků zklidní během několika dnů. Pokud na slunci usnete a přivodíte si vážnější poškození, připravte se na zvýšenou péči. Na kůži aplikujte chladivé pěny a gely s panthenolem a vitamínem E a hodně pijte. Velký pozor si dávejte v momentě, kdy se vám vytvoří puchýře. Nesnažte se o jejich odstranění, hrozí zde nepříjemná infekce. Navíc čirá tekutina uvnitř ránu ochlazuje a dezinfikuje. Pokud máte kromě puchýřů i zimnici a bolí vás hlava, je vhodné navštívit lékaře.

Zdroj: Opalovací krém

Poradna

V naší poradně s názvem ZRUDNUTÍ HLAVY PŘI BARVENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

ahoj chci se zeptat nedávno sem si barvila vršek hlavy na bílo a podbarvení na černo když sem si jí začala barvit bílou tak mě ta hlava neskutčně pálela a svědila .. asi 2 minuty na to mi úplně zčervenala ... ted mam v hlavě strupy a chci ze zeptat čím to je a co stim můžu udělat dík ahoj :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zčervenání pokožky hlavy po odbarvování je způsobeno popálením od odbarvovače. Kůže se potom chová, jako při spálení na slunci a i péče je podobná. Kůži je potřeba nechat zahojit, chránit ji ještě asi měsíc před sluncem a patlat na ni Panthenol. Kůže se zahojí do 14 dnů i dříve, podle intenzity popálení. Po zhojení zůstanou na kůži patrné růžové fleky, což je známka dobrého zhojení. Tyto růžové fleky se nesmí opálit na slunci, jinak by časem zhnědly - zpigmentovaly by.

Zdroj: diskuze Zrudnutí hlavy při barvení

Léčivé účinky jablečného octa

Jablečný ocet se používá k léčbě akné, pálení žáhy, spálení sluncem, průjmu a infekce. V domácí léčbě má jeho používání tisíciletou tradici, která sahá až do dob Babyloňanů. Jablečný ocet patří mezi takzvané všeléky, má dokonce vliv na regulaci krevního cukru a srdeční choroby.

Zdroj: Jablečný ocet na otoky

Diskuze

V diskuzi PŘED OPÁLENÍM A PO OPÁLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Na opalování mi perfektně zabírá, když od března beru beta karoten a párkrát zajdu do solárka, aby se kůže připravila. Před pobytem na sluníčku se mažu aspoň 20 minut dopředu krémem s vysokým faktorem. Na sluníčku na sebe mažu olejíček nubian a po opalování používám SWISS Panthenol - sprej nebo gel. Tento panthenol používám i po solárku. Mám světlou kůži se sklony ke spálení a tato kombinace mi vyhovuje. Navíc Swiss Panthenol vyživí kůži tak, že opálení vydrží dýl.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Před opálením a po opálení

Příčiny červených fleků na kůži

Červené fleky na kůži připomínají angiomy, ale nepředstavují žádnou hrozbu pro celkové zdraví a trvalý tón pleti. Tyto skvrny jsou obvykle spojeny s pobytem na slunci, častěji se vyskytují na částech těla, které jsou náchylnější ke spálení. Fleky, které jsou asymetrického vzhledu nebo se stále zvětšují, se mohou objevit po dosažení věku padesáti let a musí být zkontrolovány kožním lékařem, aby byl vyloučen vznik rakoviny kůže. Zde jsou časté příčiny červených skvrn na kůži:

  • Červené fleky jsou spojeny s nadměrným sluněním a objevují se v místech, která jsou náchylná ke spálení.
  • Červené fleky mohou být genetického původu. Některé skvrny jsou přítomné od narození, zatímco jiné mohou být patrné až v průběhu let (puberta).
  • Červené fleky na kůži mohou být výsledkem infekce kůže.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem PANE DOKTORE, MŮŽETE NÁM PORADIT OHLEDNĚ ARYTMIE U 65 LETÉHO MUŽE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Holásková.

Dobrý den, moc prosím o radu pro manžela. trpí extrasystolami( denně 16000) a AV blokádou, levá srdeční komora dle vyšetření pracuje pouze na 30%. Je objednán na upravení rytmu, ale právě o tom pan doktor Šula mluví, že jde vlastně o spálení části srdeční tkáně.Zdá se nám to velmi invazivní, ale v nynějším zdravotnickém systému zřejmě není jiné řešení. Mohl byste nám dát nějakou naději na jiné léčení, které skutečně povede k nápravě?
Moc děkujeme.. Holásková Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady pomůže transplantace srdce a nebo výměna srdce za elektrickou pumpu. Další prostředky ve formě změny životního stylu, kdy se vyloučí stres a úzkost spolu se zákazem konzumace kofeinu, alkoholu a léků proti chřipce a alergii, mají skvělý podpůrný účinek. Doporučuji důvěřovat lékaři a podstoupit zákrok, který navrhuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Fotosenzitivita

Černouhelný dehtový šampon může způsobit zvýšenou citlivost na slunce, stav známý jako fotosenzitivita, který zvyšuje riziko spálení. Doporučuje se vyhýbat se slunci po dobu nejméně 24 hodin od použití produktů s obsahem dehtu, jestli vám lékař neporadí jinak. Pokud chcete jít ven ve slunečném počasí, používejte ochranné pomůcky a kvalitní opalovací krém. Neměli byste se rovněž vystavovat horskému slunci či soláriu.

Zdroj: Nebezpečí dehtového šamponu

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marky.

dobré odpoledne, jsem na dovolené a nechala sem si udelat na krátkých vlasech minicopánky, byli dosti stažené,které jsem si musela po 3 dnech rozplést,jak me bolela na dotyk hlava resp.vlasy.
jeěte jsem neměla pokrývku hlavy,takže mám i trochu spálenou hlavu
vlasy sem tedy rozpletla a po pár hodinách mi nateklo čelo a ted druhý den se otok snižuje k očím,chladím,vzala sem si i prášek an aleriia brufen,ale otok stale neustupuje, co stím jiného poradíte? jak dlouho to muže být napuchle a mužu stím k moři,na slunce
dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš otok zřejmě souvisí s úžehem, který se Vám přihodil po odkrytí pokožky hlavy. Otok na čele bude ustupovat pomalu. Pokud pominuly jeho příčiny, které přesně neznáme, tak to může trvat 4 až 7 dní, než se vše vrátí do normálu. K moři s tím můžete, ale na slunce pozor. Oteklá pokožka je roztažená a slunce tak může pronikat do hlubších vrstev a způsobovat další spálení. Použijte široký klobouk a na pokožku si aplikujte ochranný faktor 50 a více, který vždy po koupání obnovte. Ústup otoku můžete podpořit střídáním teplot chlad/teplo. Když je pokožka rozehřátá, tak provádějte masáž. Pro přesné zjištění příčin bude potřeba navštívit místního lékaře, který rovněž zabrání možným zdravotním komplikacím. Tato péče je pro obyvatele Evropské unie poskytována bezplatně po předložení českého průkazu pojištěnce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok v obličeji

Proč máme pihy

Nadprodukcí kožního pigmentu, který je známý jako melanocyt, vznikají v obličejové oblasti malé hnědé skvrny, neboli typické pihy. Pigmentová produkce je také stimulována nadměrným vystavováním pokožky na ultrafialové sluneční záření. U lidí, kteří trpí na pihy, tak je velké riziko spálení pokožky sluncem. A pokud se nechtějí spálit, tak by se měli v létě vyhýbat slunci, protože tyto činnosti podporují rozvoj pih.

Zdroj: Domácí péče o pihy

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNÁ KOUSNUTÍ OD BLECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Psa mám venku v kotci. Vlezl mu tam ježek. Pes ježka zadávil a ten mu za odměnu předal své blechy. Psa vyvážím do lesa autem. Tím jsem si zablešil nejprve auto, a posléze celý dům. Nejdříve jsem se o odblešení snažil sám. 12 litrů Bio Kill (cca 2500 Kč), téměř litr frontline ( 2000 Kč), asi dvacet sprejů proti lezoucímu hmyzu (1500 Kč), každodenní vysávání bytu a praní ložního prádla, několikrát denně sprchování a převlékání. Odblešení psa (nový obojek Foresto - 700 Kč, dvě tablety proti blechám 2x 400Kč, spálení staré a stavba nové psí boudy a opakovaný postřik kotce). Asi po měsíci jsem hodil ručník do ringu a zavolal deratizátora. První ošetření celého domu 9 000 Kč a čekám na druhé, doufám že poslední. Teprve po zásahu deratizátora byl poznat výsledek boje. Mohl jsem se konečně vyspat. Do nedávna úsměvná scéna z filmu na Na samotě u lesa, "... to jsou blechy psí, ty na člověka nejdou... ", už pro mne není úsměvná. Bilance do současnosti 16,5 tisíce + 9 tisíc za příští zásah deratizátora. K tomu si připočítejte elektřinu ( dvě až tři pračky denně po dobu téměř dvou měsíců). Cena jednoho zakouslého ježka se blíží čtyřiceti tisícům. Ne, blecha pro mne není úsměvný parazit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se pozná kousnutí od blechy

Sluneční ochranný faktor

Jako spotřebitel stojíte při nákupu opalovacího krému před mnoha možnostmi. Tyto možnosti zahrnují i hodnotu slunečního ochranného faktoru (SPF), která se může pohybovat od 8 do 50.

SPF je měřítkem toho, kolik slunečního záření (UV záření) je potřeba k tomu, aby došlo k opálení po aplikaci opalovacího krému, ve srovnání s množstvím UV záření, které je nutné ke spálení nechráněné pokožky. Čím vyšší SPF, tím větší je ochrana před UV zářením a tím větší je ochrana proti spálení.

Je důležité vědět, že SPF vám neřekne, jak dlouho můžete být na slunci, aniž byste se spálili. SPF neznamená, že pokud se normálně spálíte za 1 hodinu a použijete opalovací krém s SPF 8, bude to trvat 8 hodin, než se spálíte. Špatně. Místo toho vám SPF říká míru ochrany proti spálení před UV zářením, kterou poskytují opalovací krémy, když se používají podle pokynů – nikoli dobu ochrany proti spálení.

Množství UV záření může ovlivnit několik věcí:

  • denní doba,
  • sezóna,
  • geografická lokace,
  • nadmořská výška,
  • povětrnostní podmínky (zamračený den versus jasno).

Například člověk, který stráví 15 minut na slunci v poledne v Praze bez opalovacího krému, se nemusí spálit, ale tentýž člověk by se mohl spálit po 15 minutách strávených na slunci v Chorvatsku kvůli vyššímu množství UV záření v dané geografické lokalitě.

Expozici může ovlivnit také typ pleti, množství aplikovaného opalovacího krému a četnost opakovaného nanášení. Aby byl opalovací krém účinný, je důležité, aby byl aplikován podle pokynů a znovu aplikován podle pokynů a potřeby na základě fyzické aktivity. Plavání nebo aktivity, které mohou podporovat silné pocení, můžou vyžadovat častější opakované použití opalovacího krému.

Pamatujte, že SPF vám neřekne, jak dlouho můžete být na slunci, aniž byste se spálili. Místo toho je to míra množství ochrany proti spálení před UV zářením, kterou poskytují opalovací krémy, když se používají podle pokynů a podle potřeby.

Zdroj: Kortikoidy a slunce

Odolnost proti větru

Jedním z nejužitečnějších aspektů kořenového systému tújí je jeho síla. Kořeny tohoto stromu se rozvinou jak do hloubky, tak do šířky, což stromu umožňuje postavit se extrémně silnému větru a také udržet těžké zatížení sněhu bez převrácení. Túje má na rozdíl od jiných velkých stromů své kořeny pod zemí. To pomáhá předcházet spálení nebo vysychání během dlouhých období sucha a zmrznutí při silných mrazech. Hluboce rostoucí a široké kořeny pomáhají tomuto stromu zůstat zelený po celý rok a dosahovat výšky až 18 metrů nebo více.

Zdroj: Hloubka kořenů thuje

Opalujete se? Riskujete rakovinu kůže!

Lékaři varují, že pro vznik maligního melanomu je velmi podpůrné nadměrné slunění. Melanom způsobuje hlavně dlouhodobé slunění, že to není tak, že bychom dvakrát nebo třikrát jeli k moři a v září si hned objevili nádor na ruce. Pokožka si expozice UV zářením pamatuje dlouhou dobu a melanom může vzniknout i po 10, 20 nebo 50 letech. Dokonce se dnes tvrdí, že nejvíce nebezpečné je, pokud se spálíme na slunci jako děti, protože někdo spočítal, že pravděpodobnost vzniku maligního melanomu v souvislosti se spálením v dětství opravdu existuje. Pro vznik melanomu platí, že čím je spálení od sluníčka častější, tím je pravděpodobnost vzniku melanomu větší.
 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Příčiny pálení jazyka

Nejčastější příčinou pálení jazyku, nejen na jeho špičce, je spálení a podráždění jídlem (po jídle).

Příčiny

Jak již bylo napsáno, příčinou je popálenina, která je velmi bolestivá a srovnatelná se spáleninou o sporák.

Léčba

První věc, kterou byste měli udělat, je jazyk zchladit a předejít tak bolesti, navíc tím urychlíte jeho hojení. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je sát kostku ledu. Pokud je ale pro vás kontakt s ledem příliš nepříjemný, zkuste jinou variantu. Pomoct může zmrzlina či nanuk, nebo také jogurt z ledničky, či ledová tříšť. Bezprostředně po spálení dýchejte ústy. Dojde k ochlazení jazyka a zmírní se bolest. Doporučuje se rovněž kloktat slanou vodu hned po popálení. Sůl totiž neutralizuje kyseliny, které mohou způsobovat bolest, a také zabrání šíření případné infekce. Vhodná je i lžička cukru. Zní to neuvěřitelně, ale pomáhá to. Cukr zmírní okamžitou bolest. Dále se minimálně několik hodin vyhýbejte teplým jídlům, aby měl jazyk dostatek času se úplně uzdravit. Také je dobré vyhnout se kořeněným a kyselým jídlům, jako je třeba ananas, která mohou dráždit jazyk a zhoršovat tak bolest. Posléze zkuste žvýkat lístky čerstvé máty, ta jazyk znecitliví a sníží zánět. V nouzi mohou pomoci i mentolové kapky proti kašli.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Hnojení půdy

Hnojení půdy zlepšuje výživu, ale hlavně kvalitu půdy pro mladé sazenice zeleniny. Nejlepším hnojivem pro pěstování zeleniny je rozleželý kompost. Ne všem druhům zeleniny ale bude samotný kompost stačit, leckdy budete muset použít ještě dusík, například u pěstování zelí, celeru, chřestu, křenu či pórku. Pokud použijete hnojiva s obsahem dusíku a fosforu hned na samotném začátku, budete mít zajištěn rychlý a zdravý růst rostlin. Jak máte dané hnojivo použít či naředit, si vždy přečtete v návodu a řiďte se doporučením výrobce. Abyste zabránili spálení kořenů nebo částí rostlin při používání hnojiv, dopřejte rostlinám dostatečnou zálivku, navíc tím zajistíte snadnější dostupnost živin.

Zdroj: Jak připravit půdu pro pěstování zeleniny

Léky a slunce

Některé léky obsahují složky, které mohou způsobit fotosenzitivitu – chemicky vyvolanou změnu kůže. Kortikoidy mezi tyto léky ale nepatří. Fotosenzitivita činí člověka citlivým na sluneční záření a může způsobit příznaky podobné spálení sluncem, vyrážku nebo jiné nežádoucí vedlejší účinky. Mohou ji vyvolat léky aplikované na kůži nebo užívané ústy nebo injekčně.

Existují dva typy fotosenzitivity – fotoalergie a fototoxicita.

  • Fotoalergie je alergická reakce kůže a může se objevit až několik dní po vystavení slunci.
  • Fototoxicita, která je častější, je podráždění kůže a může se objevit během několika hodin po vystavení slunci.

Oba typy fotosenzitivity se objevují po vystavení ultrafialovému světlu – buď přirozenému slunečnímu světlu, nebo umělému světlu, jako je solárium.

Zdroj: Kortikoidy a slunce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP