Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SPÁNEK ČTYŘMĚSÍČNÍHO MIMINKA

OBSAH

Potničky u miminka

Potničky u miminka obvykle vznikají, když je venku horko nebo se dítě zapaří ve více vrstvách oblečení.

Příznaky

Vyrážka vypadá jako kapičky potu na kůži, později mění barvu v červenou.

Co s tím dělat

Na potničky pomáhá Sudocrem a jiné dětské pudry, které kůži lehce vysuší.

Obrázky

Takto vypadají potničky u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jak řešíte ucpaný nosík u mimča?resp.kojence?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jancur.

U miminka řeším ucpaný nos a rýmu kapičkami s mořskou vodou Quixx Baby. Přírodní přípravek, 100% bezpečný, dávat jde od narození. Já dávám jako prevenci, ale v případě rýmy je mořská voda ideální, protože ředí hlen v nosíku miminka a lépe se pak odsává.

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Kojenecké akné

Novorozenecké akné se objevuje se od druhého týdne života a podobá se akné dospělého jedince. Může za něj hormonální nerovnováha, kdy si organismus miminka zvyká fungovat samostatně, bez těla matky.

Příznaky

Novorozenecké akné jsou drobné pupínky na obličeji miminka. Pleť je místy začervenalá, objevuje se vyrážka. Pupínky připomínají klasické pubertální akné s bílou čepičkou (acne vulgaris). Akné u novorozence se nejčastěji objeví 3. týden po porodu.

Co s tím dělat

Pomáhá odvar z řepíku, potírání černým čajem nebo mateřským mlékem. Novorozenecké akné ale odezní většinou samo během několika dní.

Obrázky

Takto vypadá kojenecké akné.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem EKZEM NA HLAVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ajda.

Zdravim, mam problem s ekzemem na hlave. Trva to jiz 2 mesice a vubec se to nelepsi i pres podani nekolika druhu kortikoidu a specielnich samponu. Naopak se to zhorsuje. Neni to dedicna zalezitost, ale spise alergickeho puvodu. Delala jsem si zabal z olejicku prirodni kosmetiky Weleda. Nejprve to svedelo. To jsem rozskrabala a zrejme se do toho dostala infekce. Jsem zoudala, protoze to priserne svedi a nic nepomaha. Mel by nekdo nejaky domaci recept, jak se toho zbavit? Je to nesnesitelne, kortikoidy pomuzou tak na hodinu az dve.
Pouzivam nejsetrnejsi sampony, protoze dehtovy a s mocovinou to bylo k nevydrzeni.
Dekuji za jakykoliv komentar.
Ajda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ekzémy jsou vždycky svízel a je třeba mnohdy vyzkoušet několik léků, než dojde k zahojení. Většina účinných léků je na předpis, takže vydržte v úsilí a společně se svým kožním lékařem hledejte co na to pomůže. Jako domácí léčbu zkuste, namísto všech šampónů, používat šampon pro miminka, který střídejte s léčivým šamponem Nizoral. Nizoral volně koupíte v lékárně. Vlasovou pokožku vždy po vysušení namažte olejíčkem pro miminka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzem na hlave

Zdravý spánek

Zdravý spánek je takový spánek, kdy si na něj v průběhu dne vůbec nevzpomeneme, nepřemýšlíme nad tím, jak spíme. Když tělo spí, sníží se krevní tlak, dýchání se zpomaluje, mozek ale intenzivně pracuje. Spánek aktivuje paměť. V noci se uloží to, co člověk během dne zažil nebo se naučil. Ukazuje se, že je poměrně důležitý zejména pro naší emoční paměť. Takže vliv je potom na duševní zdraví. Spánek má nepochybně funkce i u imunitního systému. Spánek se v průběhu noci mění. Střídají se dvě základní fáze spánku: non-REMREM.

Zdroj: Poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi CO POMÁHÁ NA ZÁCPU U MIMINKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

toto jsem našla. S tím olivovým olejem do jídla to by možná stálo za vyzkoušení

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co pomáhá na zácpu u miminka

Spánek a stres

Roli hraje také stres. Z lékařských statistik vyplývá, že 10 % až 15 % lidí má spánek narušený pravidelně. V dnešní době mají nejčastěji potíže se spánkem lidé, kteří jsou skutečně vystaveni psychickému napětí a hlavně dlouhodobému a nepřetržitému stresu. Frekvence nespavosti skutečně stoupá a těch 15% oficiálních je skutečně špička ledovce.
Špatný spánek může ukazovat i na závažné poruchy nebo na jiné zdravotní problémy. Ne vždy je nutné vyhledat odborníka. Někdy pomůže pár jednoduchých pravidel, jindy praktický lékař.

Zdroj: Poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Vigantol taky dáváme a jsme spokojení, snadno se podává a věříme že když nám ho doktor předepsal že je to pro dobro miminka :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vigantol

Tipy na kvalitní spánek

  • pravidelný spánek
  • nikdy nechodit spát přes den
  • větrání pokoje
  • klid a tma v pokoji
  • sex
  • příjemné prostředí
  • kvalitní postel a matrace
  • pravidelný pohyb
  • vyvážená strava
  • pitný režim
  • žádný alkohol
  • umění relaxace
  • nemyslet při usínání na problémy či plány
  • žádná noční práce
  • pozor na některé léky

Zdroj: Bylinky na spaní

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Espumisan jsou výborné kapičky na prdíky ....a můžou je i kojenečci od narození....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

S kolikami jsme u miminka bojovali hrozně dlouho. Měli jsme problém už v porodnici, zlepšilo se nám to až po www.sunar.cz/produkt…

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

Hemangiom u miminek

Hemangiom má celá desetina nedonošených dětí. Některá miminka se s hemangiomem narodí, u některých miminek se objeví až v prvních měsících života. V 90 % případů není důvod k panice. Tento nezhoubný útvar sám zmizí, a to bez jakékoliv léčby. Ale někteří pacienti takové štěstí nemají.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pája Zikova.

Dobrý den, chtela bych se zeptat můžu používat olej 31 bylin do koupele když jsem těhotná. Jsem 17+3 abych neublížila miminka mám bolesti zad.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Dobrý den, taky jsem si kladla podobnou otázku, ale osobně si myslím, že by to problém být neměl.. Já na doporučení používám tento olej www.alchymystique.cz… který pomáhá celkově na bolest svalů, nervů a tak..

Zdroj: diskuze BOLESTI ZAD

Spánková hygiena

Pokud jsou problémy se spánkem, doporučujeme jako první dodržovat pravidla spánkové hygieny, což znamená například dodržovat pravidelné doby uléhání a pravidelné doby vstávání včetně víkendů. Jednorázově může pomoci i prášek na spaní. Záleží na tom, co se děje. Pokud je to nespavost z toho, že se mi něco stalo, vyhodili mě z práce, někdo mi zemřel v rodině, tak je vhodný nějaký lék, který odstraní úzkost a navodí spánek. Ale tyto léky jsou na omezenou dobu, měsíc, šest týdnů, a pokud se léky vysadí a spánek se neupraví, tak to znamená, že je tam nějaké jiné narušení spánku.

Zdroj: Poruchy spánku

Poradna

V naší poradně s názvem SPÁNEK A PSYCHOTERAPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hubert Dušek.

Dobrý den,
Prosim poraďte mi odborníka na spánek a s nim spojenou psychoterapii.

Děkuju

Hubert Dušek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S poruchami spánku vám pomohou v Nemocnici Na Homolce, kde je skvěle vybavená spánková laboratoř a mnoho různých odborníků na následnou péči. Kontaktujte pana doktora Procházku a dohodněte si s ním konzultaci.
Kontakt:
Neurologické oddělení – Centrum pro poruchy spánku
Nemocnice Na Homolce
Roentgenova 2
150 30 Praha 5

MUDr. Tomáš Procházka
tomas.prochazka@homolka.cz
tel.: +420 257 272 674

Zdroj: diskuze Spánek a psychoterapie

Léky na bázi melatoninu

Patří mezi novinku současné medicíny, které navíc podporují fyziologický spánek. Samotný melatonin je pro kvalitu spánku velmi důležitý. Melatonin je látka zcela vlastní lidskému tělu, plní funkci významného antioxidantu a rovněž se podílí na řízení hormonálních dějů (hlavně u žen). Melatonin se tvoří v části mozku nazývané epifýza – šišinka. S věkem však produkce melatoninu klesá, i to je jedním z důvodů, proč nespavostí trpí častěji starší lidé. Léky na bázi melatoninu pomáhají navodit přirozený rytmus spánku a bdění a nezpůsobují závislost, denní ospalost ani poruchy paměti.

Zdroj: Podpořte svůj spánek

Poradna

V naší poradně s názvem STILNOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

V poslední době nemohu usnout.proto si beru půlku stilnoxu tak zhruba co druhy den.je mi 73let.myslite že i ta půlka stilnoxu zanechá násLedky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stilnox je skvělý lék, který dokáže navodit spánek. Jeho nevýhodou je, že postupem času přestane používaná dávka stačit a pro dosažení stejného výsledku je nutné její zvýšení. Stilnox také neléčí příčinu nespavosti, ale jen ji obejde a navodí spánek. Po vysazení je nespavost zpět. Pro vyřešení příčiny nespavosti zkuste konzultovat svůj stav s psychologem, který vám může dát účinnější léky na uklidnění s uspávacím účinkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stilnox

Spánkové fáze REM a non-REM

S non-REM fází postupně přichází hluboký spánek, při REM fázi tělo vypne všechny svaly, ale mozek je naprosto bdělý. Právě tehdy se lidem zdají sny. Je to zdánlivě paradoxní, proč na jedné straně má člověk skoro bdělý záznam EEG, a na druhé straně má vypnuté svaly. To má svou logiku, protože kdyby jednal podle snů, tak by si mohl ublížit, kdyby vstal, spadl z postele, skočil do imaginární vody a podobně.
Fáze spánku si mezi sebou konkurují. V první části noci má převahu hluboký spánek. K ránu naopak ustupuje a přibývá REM spánku. Organismus se tak připravuje na ranní vstávání. Frekvence střídání spánkových fází má vliv i na to, jak dlouho by měl člověk spát.

Zdroj: Poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi TRAZODON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

tritico je super společně s meditaci psychologii není lepší řeší deprese uzkost spánek sex super a dávkovaní se da přesně nastavit dle pacienta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trazodon

Psychoterapie

Je považována za úspěšnou léčebnou metodu, která však vyžaduje několikatýdenní trénink pod dohledem odborníka. Navíc se neobejde bez přímé účasti pacienta a jeho opravdového zájmu něco zlepšit. Její součástí bývá učení a přizpůsobení se zásadám zdravé spánkové hygieny, srovnání biorytmů a dodržování pravidel zdravého spánku.

Zdroj: Podpořte svůj spánek

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanka.

Mozem sa opytat moze sa trittico brat s escitalopramom? Rano beriem 10 mg escitalopramu a vecer cele trittico s lexaurinom 3 mg dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krejsová Zdenka.

možnost kombinace s Lexaurinem při samotném Trittico 100 mg neklidný spánek mimovolní pohyby, špatné sny.Děkuji

Zdroj: diskuze Trittico a lexaurin

Monitory dechu

Na trhu již existuje velký počet podobných elektronických zařízení určených ke sledování dechu, které pomohou zmírnit rodičovské obavy. Některé monitory dechu se připojují přímo na bříško miminka, jiné, jako je například Baby Alert, používají speciální tlakovou podložku nebo matraci, která vysílá ultrazvukové vlny nad postýlku. Všechna tato zařízení pracují na základě detekce změn v oblasti hrudníku a břicha. Pokud dojde k zastavení dechu po dobu 20 vteřin, automaticky začne zvonit budík s lehkou světelnou signalizací. Některé monitory dechu měří i teplotu těla a srdeční tep.

Monitory dechu jsou obzvlášť přínosné pro strachující se rodiče, neboť dokážou vyvolat poplach již do 15 sekund změny v dýchání, čímž zamezí zbytečným obavám rodičů. Pediatři často tvrdí, že je docela normální zástava dětského dýchání po dobu 20 sekund nebo déle. Po této době se navrátí spontánní dýchání. Rodiče by měli být pro případ potřeby raději proškoleni v resuscitačních technikách, monitor dechu sice dokáže upozornit na problém, ale nedokáže dech dítěte obnovit.

Zdroj: Monitory dechu pro miminka

Spánek a tma

Nejčastěji si lidé stěžují na nespavost, když je měsíc v úplňku. Podle odborníků je na vině právě světlo. Jeho přítomnost ovlivňuje hormony v těle. Měsíc může nějakým způsobem narušit spánkový rytmus. Ale běžný organismus je nastaven na to, že mu to nevadí nijak zásadně. Spíše tam vadí, když dochází k pravidelnému osvětlování v noci. Takže horší je rozhodně, když necháme celou noc svítit televizní obrazovku nebo když dětem necháme rozsvícenou lampičku, aby se nebály v noci, tak to je rozhodně špatně. Světla, třeba i lampy z ulice, můžou rozhodit spánkové fáze a člověk se pořádně nevyspí. Navíc může přílišné osvětlení způsobit deprese a podle výzkumů izraelských lékařů dokonce znamená i vyšší riziko rakoviny. Spánek při světle také podporuje depresívní stavym protože při něm dochází ke ěpatné funkci hormonu serotonin.

Zdroj: Poruchy spánku

Monitory dechu a falešný poplach

Některé monitory dechu způsobují časté falešné poplachy. Nedávný průzkum zjistil, že sedm z deseti matek používajících monitor dechu uvádí, že se jim monitor po opakovaném falešném poplachu dokonce vypnul. Na druhou stranu mohou monitory dechu vytvářet i falešný pocit bezpečí, protože nedokážou zjistit obstrukční apnoi, kdy dítě pravidelně dýchá, ale průdušnice zabraňuje vstupu kyslíku do plic. Některé monitory dechu nefungují tak, jak by měly, protože dochází ke spuštění poplachu i při pouhé změně polohy těla, při pohybu dítěte.

Zdroj: Monitory dechu pro miminka

Přírodní léčba nespavosti

Mezi osvědčené byliny patří hlavně chmel, meduňka, levandule, heřmánek, kozlík, tymián a další. Při krátkodobých potížích, je možné vyzkoušet uklidňující čajové směsi, doplňky stravy na bázi extraktů z bylin, například Hypnox, aromaterapii či relaxační koupele. Tyto „metody“ pomáhají odstraňovat potíže se spánkem bezpečnou a tradiční cestou. Nejsou používány přímo k léčení, ale v počátečných stadiích je možné využít jejich účinku. Jsou neškodné a je možné je užívat i dlouhodobě bez rizika návyku.

Zdroj: Podpořte svůj spánek

Babské rady na spaní

  • Uložte se ke spánku mezi 21.–22. hodinou, to bývá spánek nejzdravější.
  • Vyvětrejte místnost, ve které spíte, dbejte na čistotu a střední vlhkost.
  • Zkuste, zda nejste citliví na magnetické silové pole, hlava by měla směřovat k severu a nohy k jihu.
  • Ke spánku se ukládejte čistí a uvolnění. Koupel s přídavkem určitých olejů či bylin může být uklidňující.
  • Prádlo, ve kterém spíte, by mělo být pohodlné, bavlněné nebo hedvábné, určené pouze pro spánek. Je vhodné ho často prát, větrat a vystavovat slunci.
  • Oblečte si na noc mimo jiné i teplé froté ponožky s volným okrajem (gumičkou).
  • Zařaďte před ulehnutí na lůžko rituál k lepšímu navození spánku – počítání oveček, říkání abecedy, chvilkovou četbu knihy a jiné.
  • Dejte si před spaním hrnek ohřátého mléka oslazeného medem. Nebo kakao.
  • Ležíte-li v posteli a snažíte-li se usnout déle než 30 minut, vstaňte a běžte třeba žehlit nebo dělat něco, co vás jinak nebaví. Po nějakém čase se dostaví ospalost.

Zdroj: Léčba nespavosti

Novorozenecká vyrážka

Běžná novorozenecká vyrážka se objeví brzy po porodu, většinou okolo 3. týdne života. Během několika dní sama bez léčení zmizí. Kůže novorozence je velmi citlivá, proto se na ní snadno objeví kopřivka, pupínky nebo vyrážka.

Příznaky

U dětí se může objevit po celém těle, na rukou, na zadečku pod plenkami nebo pouze na obličeji. Projevuje se tak alergie, infekční nemoci, atopický ekzém nebo pouze běžné novorozenecké akné.

Co s tím dělat

Původ vyrážky u dětí pozná spolehlivě pouze kožní lékař. I když může kůže miminka vypadat někdy děsivě, většinou nejde o závažný problém.

Obrázky

Takto vypadá novorozenecká vyrážka.

Zdroj: Dětské pupínky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP