Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SPORT A ZÁBAVA

OBSAH

Sport a zábava

Sport se může stát druhem zábavy. Je pravda, že běhání nebo jízda na kole za každého počasí není pro každého, ale s kolektivem spolupracovníků překonáte společný úkol mnohem jednodušeji. Zábavná jsou také bojová umění nebo taneční workshopy. Naučíte se nejen nové druhy pohybů, ale také hodně informací o jiných kulturách. Pokud jste více introvertní, máte pevnou vůli a chcete jednat více podle vlastních plánů, budou pro vás nejspíše vhodná fitness centra, která umožňují individuální trénink.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Poradna

V naší poradně s názvem ELEKTROŠOKY A VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Bude mi 50 let a již dva roky trpím dle lékařů smíšenou úskoztnou depresivní poruchou, na začátku propuknutí nemoci jsem prošel během půl roku 3 hospitalizace v Psychatrických nemocnicích s nasazením antidepresiv, bez valného efektu. 10 měsíců jsem byl v pracovní neschopnosti a poté jsem na doporučení lékařů nastoupil zpět do zaměstnání, již více jak rok dělám, ale můj psychický stav se noc nelepší i přesto, že docházím i na individulání psychoterapii, nic mě netěší, dříve příjemné prožívání aktivit jako je sport, zábava, kamarádi, mne vůbec netěží a většinou se izoluji doma. Energii mi nedodává ani plně fungující a spokojená rodina, kdy mám hodnou manželku a dva malé syny 5 a 7 let se kterými mám jet na dovolenou v létě do Turecka, na což se netěším, ale spíše se toho děsím jak to zvládnu, nedokážu se prostě na nic a na nikoho těšit a stále častěji uvažuji o tom zda by nebylo lepší kdybych tady už nebyl, snažím se ale vydržet hlavně kvůli rodině. Vzhledem k tomu, že léková terapie v kombinaci s psychoterapii moc nezabírá, proto zvažuji i elektrošoky, můžete poradit zda by to bylo pro mne vhodné a s jakým efektem, děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milý Martine, úplně cítím vaši obrovskou úzkost a neustálou depresi. Je to nelehká zkouška ve vašem životě a vzdát to odchodem ze života, to by udělal jen srab, a to vy nejste. Mnoho věcí jste v životě dokázal. Dokázal jste vybudovat skvělou rodinu a dal jste život dvou vašim krásným dětem, které se určitě těší na vaše radostné úsměvy. Nyní se musíte soustředit na to, jak se znovu vzpamatovat. Když máte strach z cesty do Turecka, tak tam nejezděte a nechte rodinu, ať si užije tuto dovolenou sama. Vy v té době budete mít čas sám na sebe. Vezměte batoh pár věcí na sebe a vyjeďte na několik dní někam do přírody a nechte se unášet vývojem situace. Seznamte se s novými lidmi a zaposlouchejte se do jejich životních příběhů. Vaše psychické problémy pramení z toho, jak vnímáte své okolí, svůj život a situace, které v něm přicházejí. Změnou prostředí, rytmu a lidí kolem sebe, byste mohl dosáhnout nových pocitů, které jste již dlouho neměl. Nebraňte se ničemu a zkuste se chovat, jako když jste byl svobodný. To by vám mohlo pomoci vrátit se zpět do šťastného a radostného života. Držím vám palce a přeji, ať znovu poznáte krásy života, který máte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Elektrošoky a vedlejší účinky

Sport proti depresi

Sport přináší psychickou i tělesnou pohodu a dobře se při něm odreagujete. Máte v sobě nahromaděný stres? Zajděte si na lekci tance, spinningu, kickboxu či jiné pohybové aktivity. Cvičení je skvělým lékem na srovnání hladiny hormonů. Proti stresu se obzvláště doporučuje jóga nebo tai-chi. Dělejte však pouze to, co vás baví! Jestli nejste příznivcem žádného sportu, alespoň si občas zajděte na procházku do přírody. Při svižnější procházce začne tělo produkovat endorfiny.

Zdroj: Cvičením proti depresi

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI OČISTĚ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

bolí mě stále loket a u kyčle trochanter
chtěla bych se očistit ,abymě to nebolelo,když
mi řekla lékařka, že mám zánětto je v tom trochanteru,
Nechci tablety a tvrdé diety.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Thea.

Nemusíš žádnou tvrdou dietu. Stačí několikahodinový postup, vyplatí se najít si na něj jednou-dvakrát do roka čas. Buď kávový klystýr nebo očistu jater olivovým olejem a citronovou šťávou (www.detoxikuj.netstr…). Je i lepší zábava, ale stojí to za to. Určitě lepší, než pilulky nebo procedury ve špitále.

Zdroj: diskuze Jídelníček při očistě organismu

Rexona Men Sport Defence

Rexona Men Sport Defence je antiperspirant určený pro muže. Deklarovaná doba působení 48 h. Obsah je 150 ml. Zabraňuje dobře zápachu, také dobře snižuje pocení. Dle dTestu dostal tento antiperspirant celkové hodnocení dobře, konkrétně 74 %.

Zde můžete vidět cenu antiperspirantu Rexona Men Sport Defence.

Zdroj: Nejlepší antiperspiranty

Diskuze

V diskuzi CO DĚLAT PROTI CELULITIDĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JohankaDl.

Moc pěkný článek, každopádně proti celulitidě může pomoci i sport - chytrezeny.cz/cvicen… , což je super a doporučuji :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co dělat proti celulitidě

Lidl Cien / Bodycare Sport

Lidl Cien / Bodycare Sport patří mezi unisex antiperspiranty. Deklarovaná doba působení je 48 h. Obsah je 200 ml. Zabraňuje zápachu nedostatečně, pocení snižuje také nedostatečně a označení je taktéž nedostatečné. Dle dTestu dostal tento antiperspirant celkové hodnocení dostatečně (konkrétně 20 %).

Zdroj: Nejlepší antiperspiranty

Diskuze

V diskuzi OBETHIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moniczka.

Já jsem zhubla s pomocí Obethinu, takže ho všem vřele doporučuji. Mimochodem nehýbala jsem se, protože na sport nemám čas.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obethin diskuze

Tipy pro sport a vitamíny

  • Sport je vhodný pro vaše tělo. Ze sportu vyvstává radost, zkuste dělat co nejvíce sportů a vyberte si ten, který vás bude bavit, obohacovat.
  • Ke zvýšení fyzické zdatnosti dejte přednost pravidelnému trénování v malých dávkách. Je vhodné mít vytvořený dobrý tréninkový plán, který počítá i s takzvaným „vyrovnávacím“ obdobím.
  • Zkombinujte sporty, které podporují sílu, vytrvalost a zručnost.
  • Konzistentní sportovní příprava vyžaduje stejně přísné stravování. Fyzicky aktivní lidé mají větší potřebu důležitých látek. Ujistěte se, že vaše strava obsahuje všechny živiny v přiměřeném množství.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamíny B1, B2, B12, kyselina listová, vitamín A, vitamín C, vitamín D, vitamín E, vápník, draslík, hořčík, sodík a železo.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Diskuze

V diskuzi SPORT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza J..

Takže chápu správně, že je ten enzycol dobrý i při námaze a sportu? Dnou netrpím, ale namožene a bolavé klouby po tréningu mívám..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Zdroj: diskuze Sport

Sport je nejlepší lék

Pravidelné cvičení je potřeba ke stimulaci revitalizovaného oběhu všech buněk těla a posiluje imunitní systém. Čerstvý vzduch pomáhá sliznici a dýchacím cestám k regeneraci a získání dostatku vlhkosti pro efektivní ochranu. Sport rovněž pomáhá uvolnit stres a nervové napětí. Také pozitivní nálada může mít vliv na imunitní systém. Bohužel neuvážené sportování, nadměrná zátěž, po které tělo není schopné zregenerovat, může pozitivní účinky sportu obrátit. Myslete na to, že se jedním tréninkem nestanete sportovním mistrem, přidávejte si zátěž postupně, krok za krokem. Fyzicky aktivní lidé nesmí zapomenout na správný příjem pestré a vyvážené stravy, která bude obsahovat dostatečné množství živin a splňovat vysoké nároky na fyzický výkon.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi KAPSLE CGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Kahovec.

Díky všem za komentáře. Díky vám jsem ten produkt vyzkoušel a zhubl jsem 10 kil ani nevím jak. A to jsem ty kapsle bral jenom měsíc. Žádný sport ani dieta a stejnak jsem zhubnul.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kapsle CGA

Trombóza a sport

Než zcela odezní příznaky trombózy, sportu a zátěži se určitě vyhýbejte. Po úplném vyléčení není důvod k zákazu sportu. Naopak pohyb podporuje žilní oběh a je významnou prevencí žilních onemocnění. Vhodnými sporty jsou plavání, jízda na kole nebo běh na lyžích. Při nich (samozřejmě kromě plavání) je vhodné mít natažené kompresivní punčochy, které by měl mít pacient předepsány od svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Protonová léčba by mohla pomoci. Zkuste se obrátit přímo na Protonové centrum v Praze na Bulovce a zjistěte si podmínky této léčby. Ne vždy je zdravotní pojišťovna ochotna uhradit náklady na tuto léčbu. Co ale pomáhá určitě a nic to nestojí je chuť do života. Pozitivní myšlení, zábava a radost změní chemické reakce v těle nemocného a pomohou lépe bojovat proti vznikajícím metástazím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Správný druh sportu

Předkové lidí s krevní skupinou B se vyznačovali houževnatostí. Museli se vyrovnat s drsným životem ve stínu Himálaje. Pro tento typ se tedy hodí vytrvalostní sporty, jako je jogging nebo cyklistika. Soutěživé sporty, kde jde jen o výkon, vyhovují méně. Lidé s krevní skupinou B mají sport pro radost z pohybu, milují jogging, cyklistiku, triatlon, veslování, horskou turistiku.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Diskuze

V diskuzi CVIKY NA VÝHŘEZ PLOTÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Jiří Kostruh.

Vážení přátelé,

opíšu vám diagnozu ZLS sy vertobrogenní iritace S1 bilat ct L4S1 4/18 he paramed vpravo L45 cirk. Protruze L5S1. bez ortopedické intervence.
Musím chodit pomocí berlí, mám trochu znecitlivělá chodidla, bolesti v kyčlích, ve stehnem a lýtkách.
Jsem po obstřiku pod CT a stav se mi po tomto obstřiku mírně zlepšuje.

Mohli byste mi navrhnout systém potřebných cviků? Jsem sportovně založený 186/92, věk 68, pravidelně jsem chodil do fitka, plavu, jezdím na kole a provozuju bojový sport ruská systema, skákal jsem padákem, takže cvičit budu usilovně a rád, protože mi sport chybí, lidově řečeno - "jak sfiňa".

S pozdravem

Ing. Jiří Kostruh

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cviky na výhřez ploténky

Lidl Gibellini / Sport for Men

Lidl Gibellini / Sport for Men je určen pro muže. Deklarovaná doba působení je 48 h. Obsah je 200 ml. Zabraňuje zápachu dobře, ovšem snížení pocení je nedostatečné a také označení je nedostatečné. Dle dTestu dostal tento antiperspirant celkové hodnocení dostatečně (konkrétně 20 %).

I když se dTest zaměřil převážně na deodoranty pro muže, mezi testovanými značkami najdou kvalitní výrobky obě pohlaví. Garnier Mineral Ultra Dry je celkově nejlepší deodorant a zalíbení v něm naleznou především ženy. Zda je jeho účinek podpořen obsaženými minerály, netušíme, ovšem prakticky stejně dobře účinkuje proti potu i zápachu druhý umístěný pánský deodorant Rexona men Sport Defence (dobře, 78 Kč). Ten ovšem „zázračné“ minerály neobsahuje, z čehož lze usuzovat, že na 48hodinový účinek mají klíčový vliv především v obou výrobcích obsažené hliníkové soli.

Nejlevnějším, byť nijak výrazně oproti výše uvedeným, ale kvalitním antiperspirantem s velmi módním názvem je Fa Men 3-D Protect. Oproti výrobku, který jsme testovali, slibuje nové balení nikoliv 24, ale již 48hodinovou ochranu. Levné přípravky z řetězců drogerií a diskontů tentokrát propadly, při nákupu antiperspirantu se tedy šetřit příliš nevyplatí.

Kritéria hodnocení:

  • velmi dobře: 100–80 %
  • dobře: 79–60 %
  • uspokojivě: 59–40 %
  • dostatečně: 39–20 %
  • nedostatečně: 19–0 %

Zdroj: Nejlepší antiperspiranty

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA KLACID 500 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Šimice.

Dobrý den!
Užívám clacid SR 500 a erdomed. Chci večer shlédnout fotbal, protože nemám O2tv, tak ve sport baru, kde si něco na ty dvě hodiny objednat musím. Pokud vyloučím pivo (max jsem tam vypil tři - normálně nepiju, ani nekouřím), mohl bych coca colu? Hledal jsem marnê odkaz, kde by někdo tohle zodpověděl, v příbalovém letáku to nevidím. Děkuji! M.Š.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Leda tak colu bez kofeinu, protože když večer vypijte colu s kofeinem, tak budete mít problém usnout. Úplně nejlepší bude , když si objednáte minerální vodu Mattoni. Budete stylový a hořčík v ní obsažený vás příjemně uspí, až vlezete do postele.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Klacid doplatek

Zaléhání uší při sportu

Zaléhání uší při tělesné námaze, jakou je i sport, bývá nejčastěji způsobeno poruchou funkce sluchové (Eustachovy) trubice, která spojuje nosohltan s dutinou středoušní. Taková porucha ale může být způsobena i chorobným nálezem v nosohltanu. Je proto potřebné odborné vyšetření u otorinolaryngologa, který prohlédne uši, nos, krk, nosohltan a pomocí tympanometrie ověří funkci sluchové trubice.

Pokud by byl nález normální a neukazoval na žádný problém, je vhodné během sportování popíjet vhodnou tekutinu, nebo si alespoň občas vykloktat krk, případně prokapat v záklonu nos fyziologickým roztokem.

Zdroj: Zaléhání v uších

Poradna

V naší poradně s názvem POMOC PRE SYNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

21 let, to znamená, že Váš syn je již dospělý a je plně odpovědný za své chování a proto i rozhodování musí vycházet z něho samotného. U lidí, kteří se zabývají bojovými sporty, bývá často problém s vnímáním autorit a není lehké je přesvědčit, obzvláště z pozice matky. Nejčastěji má dobrý vliv trenér a nebo spolubojovník. Zkuste najít cestu k těmto lidem a jejich prostřednictvím nasměrovat svého syna k větší odpovědnosti vůči svému zdraví. O vhodné domácí léčbě se poraďte se svým praktickým lékařem, protože on zná vaši rodinnou anamnézu a můžete tak s jeho pomocí připravit vhodnou strategii.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

dobry den,no takto som si pomoc nepredstavovala,nechcela som od psychiatra podporu,ale prosila som o kokretnu pomoc,pomahate predsa aj dospelym?cvicit zacal kvoli skolioze,a som rada,ze sa nasiel takyto sport aj u nas,je to lepsie ako basketbal a podobne, ano,rozumel si aj s trenerom,aj s ostatnymi,aj ja som s nim chodila na stretnutia,ked sa dalo,bolo to super,ale je to proste chlap,a formuje ho aj tato dnesna doba,a problem so mnou nema veru,inak by som sa asi moc do jeho zdravia nestarala ani ja,len je to stale moj syn,kym tu budem,tak budem hladat dalej,dakujem

Zdroj: diskuze Pomoc pre syna

Cvičební plán pro lidi s depresí

Sport má mnoho blahodárných vlastností. Kromě jiného tlumí a odbourává stres a zlepšuje psychiku. Pravidelným sportováním se lze napětí zcela zbavit. Cvičení vám vrátí optimismus, bude se zlepšovat vaše sebevědomí, jdoucí ruku v ruce se zlepšováním vaší postavy. Posílíte vlastnosti, které využijete i v jiných oblastech svého života. Nenadávejte na vše kolem a pusťte se okamžitě do práce. Sportování vás zaplaví neustávajícím nadšením z dobře odvedené práce. Čím déle a pravidelně provozujete sport a cvičení, třeba jen s činkami, tím více budete odolní vůči stresu a depresi. Cvičení zvýší vaši aktivitu i vitalitu. Snažte se udržovat v dobré náladě. Stres a deprese mají i negativní vliv na imunitu. Neustále se snažte odstraňovat problémy, které na vás negativně působí. Čím dříve se jich zbavíte, tím lépe budete stresu čelit. Pozitivně myslete. U mužů může deprese zapříčinit pokles hladiny testosteronu v těle. Tu lze zlepšit pravidelným posilováním, doplňováním vitamínů a minerálů, zdravou stravou a hlavně pravidelným 8hodinovým spánkem. Snažte si ujasnit, jaký typ činnosti budete dělat. Vše byste si měli dobře naplánovat.

Zdroj: Cvičením proti depresi

Výživa pro sportovce

Stručně řečeno, sport je zdravotní program pro tělo i duši. Také sportovci musí věnovat pozornost dobré stravě, která dodává tělu důležité živiny. Pocení způsobuje ztrátu důležitých minerálů, jako je hořčík, draslík nebo sodík. Typickým příznakem jsou svalové křeče, kterým lze předejít adekvátním příjmem těchto látek. Pro hladké fungování nervů a svalů v těle jsou nutné vitamíny B1, B2 a B12. Balíček vitamínů A, C a E odpuzuje patogeny a agresivní volné radikály. Vápník a vitamín D zpevňují kosti a zvyšují jejich odolnost. Transport kyslíku v krvi se zlepší s dostatkem železa a kyselinou listovou.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Pohyb

Pohyb zlepšuje veškeré funkce organismu, optimalizuje svalové ústrojí a zdraví buněk. Při pohybu vstupuje do mozku více kyslíku a energie, zvyšuje se mentální bdělost. Kardiovaskulární systém je posílen, díky čemuž klesá krevní tlak. Biochemické procesy v těle, jako je metabolismus nebo imunitní systém, jsou rovněž mobilizovány během cvičení. Ti, kteří pravidelně cvičí, si nejen vypracují zdravější a silnější tělo, ale trpí i o dost méně na infekce. Výzkumy dávají důvod k naději, že sport sám o sobě může zpomalit závažná onemocnění. Během cvičení se snižují stresové hormony, místo nich se do krve dostávají „hormony štěstí“ (serotinin a endorfin). Proto i půlhodinový ležérní sportovní výkon zvyšuje vaši náladu a může přinést skutečné vzrušení. Mysl se vrátí do rovnováhy, zátěžové situace lze zvládnout suverénněji.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Komplikace onemocnění

Klasickými komplikacemi Crohnovy choroby jsou zde již zmiňované fistuleneprůchodnosti střeva. Problémem můžou být i abscesy, nebo vznik rakoviny. U některých pacientů se projevuje i nedostatečný příjem potravin (tím pádem i vitamínů a dalších nutných živin).

Crohnova choroba a sport

Diagnóza Crohnovy choroby vždy neznamená konec se sportem, než se pacient rozhodne se sportem „seknout“ měl by se poradit s lékařem. Ten mu nejlépe poradí, jestli daný sport může nadále provozovat a v jaké míře, případně jestli se má přeorientovat na jinou fyzickou aktivitu.

Hlavní je, že všichni odborníci se shodují, že úplné vynechání sportu není pro pacienta žádoucí. Sport má totiž nejen příznivý vliv na zdravotní stav pacienta, ale také i na jeho psychiku. Je třeba si také uvědomit, že dnes řada vrcholových sportovců trpí tímto onemocněním, ať už se jedná o hokejisty, nebo o triatlonisty. A nijak výrazně je to ve sportu neomezuje.

Důležité je při každé fyzické aktivitě si neustále hlídat pitný režim, aby nedošlo k narušení rovnováhy tekutin a elektrolytů, což se lidem se sníženou schopností přijímat dostatek živin může stát. Vesměs tedy platí, že fyzická aktivita se doporučuje, jaká a v jaké míře ale závisí na stavu onemocnění.

Crohnova choroba alkohol

Pacienti trpící Crohnovou chorobou by se měli raději konzumaci jakéhokoliv alkoholu (to i piva a vína) vyvarovat. U řady z nich totiž pak dochází ke zhoršení příznaků. Pokud se tedy nacházejí v mírnější fázi onemocnění, může konzumace alkoholu u nich vyvolat těžší fázi. Zároveň konzumace alkoholu obvykle u pacientů zhoršuje všechny příznaky tohoto onemocnění, ať už se jedná o průjmy, zvracení, vředy, podvýživu, záněty a onemocnění jater.

Další nevýhodou konzumace alkoholu u tohoto onemocnění je, že u některých léků na Crohnovu nemoc dochází ke kontraindikaci.

Samozřejmě není vždy nutné alkohol zcela vynechat. Výjimečné symbolické přiťuknutí na oslavě by nemělo způsobit až takové problémy. Je ale důležité si uvědomit, že každý člověk je jiný a u každého člověka se nemoc projevuje jinak, stejně tak jí zhoršují různé potraviny, stejně tak je to i s množstvím alkoholu. A proto obvykle lékaři radí raději konzumaci alkoholu neriskovat.

Zdroj: Crohnova nemoc

Odstranění kyseliny močové z těla

Snížit hladinu kyseliny močové pomůže především redukce tělesné hmotnosti. Vyvarujte se však velkým váhovým výkyvům. Energetický výdej snížíte zařazením pravidelné fyzické aktivity, alespoň 2–3krát týdně po dobu 30 minut. Volte aerobní sport, jízdu na kole či na koni, rychlou chůzi, aerobik, plavání, bruslení, běžky.

Zachovávejte abstinenci alkoholu, nepijte destiláty, u vína a piva nepřekračujte denní maximálně povolené množství alkoholu (přírodní víno 3 dcl, pivo 5 dcl). U žen se předpokládá poloviční množství.

Snižte obsah purinů a oxalátů v potravě, protože z nich se v těle tvoří kyselina močová. Třikrát denně konzumujte cca 100–150 g zeleniny a ovoce. Zeleninu a ovoce tepelně neupravujte, nejméně polovinu denního příjmu konzumujte v čerstvém stavu. V období akutních příznaků zvyšte podíl ovoce a zeleniny až na dvojnásobné množství nebo zařaďte dvakrát týdně do jídelníčku takzvané odlehčené dny, kdy budete konzumovat jen zeleninu a ovoce (cca 600 gramů). Omezte koření, konzumaci dráždivých pokrmů, trvale snižte příjem soli. Zaměřte se na obsah a složení potravy. Tuky nesmí představovat více než 30 procent denního energetického příjmu. Živočišné tuky nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji.

Dodržujte pitný režim, vypijte denně nejméně 2 litry nealkoholických tekutin s nízkým energetickým obsahem. Nejvhodnějšími nápoji jsou pramenitá nesycená voda, ovocné a bylinkové čaje (zlatobýl, šípek, přeslička), celerová šťáva. V omezeném množství se doporučují i alkalické minerální vody.

Zdroj: Léky na snížení kyseliny močové

Výhřez ploténky a sport

Pojem vyhřezlá ploténka se v našich hlavách zafixoval jako problém, ze kterého není cesta ven a který lze řešit pouze operací. Přitom výhřez ploténky po třicátém roce věku má asi 70 % populace. Ti všichni ale přece obtíže nemají. Znamená to, že samotný výhřez nám nemusí vůbec vadit. Pravdou je, že pokud dojde k výhřezu ploténky, jedná se do určité míry o nevratné poškození. To ovšem neznamená i trvalé obtíže. Lidský organismus má velké autoreparační mechanismy, pokud má k tomu dobré podmínky.

Po vyřešení akutního stavu je okamžitě zahájena fyzioterapie k upravení svalové dysbalance (nerovnoměrného zatěžování svalových skupin). Přetrvávající závažné stavy jsou řešeny chirurgicky. 3D pulzní terapii lze aplikovat i jako přípravu na operaci a pak v období rekonvalescence a následně jako prevenci dalších degenerativních změn. Postupně se člověk dostane do stabilizovaného stavu. Už je schopen běžných denních aktivit, musí se ale stále velmi kontrolovat, nesmí se předklánět, zvedat těžké věci či celý den sedět. Pokud cvičí a nedělá chyby, kterými by si problém obnovoval, stav se zlepšuje a postupně může uvažovat o sportování.

Obecně se má za to, že při bolestech zad či výhřezu ploténky běh není vhodný, protože při něm dochází k otřesům, které bolest či výhřez zhoršují. A že daleko lepší je třeba plavání. S tím ale nelze úplně souhlasit. Při dobře koordinovaném běhu by k velkým otřesům a nárazům docházet nemělo.

Pokud se dobře zpevníte v pase a do pasu dýcháte bránicí, bude trup hezky zpevněn a stabilizován a v páteři nebude docházet k destruktivním tlakům a páčením. V tomto případě pak může být běh i vhodnější než třeba uváděné plavání. Plavání totiž příliš dobrou službu zádům nedělá. Hrudník je vztlakem vody zvedán nahoru, zatímco pánev padá dolů, tedy vede to k rozpojení v pase. Bude nutná trpělivost a opatrnost, ale postupně se k běhu pravděpodobně budete moci vrátit. Vždy by však tato zkušenost měla zůstat určitým vztyčeným ukazováčkem, nabádajícím nás k opatrnosti a obezřetnosti. Takže pokud vás tento problém právě postihl, či vás již nějakou dobu omezuje, neházejte flintu do žita. Ve většině případů se dá velmi dobře řešit a návrat k původním aktivitám je možný.

Jízda na kole? Asi polovina lidí, kteří jezdí na kole a jsou po operaci bederní ploténky, pociťuje jízdou na kole zhoršení stavu a zvýšení bolestí v oblasti zad, ale přesto na kole dál jezdí. A druhá polovina tímto problémem postižených lidí jízdou na kole zaznamenává snížení bolestivosti zad, a právě proto s jízdou na kole nepřestává. Co z toho tedy vyplývá? Nezbývá než to po konzultaci s lékařem zkusit, ale doporučuje se tak půl hodiny v sedle, pak přestávka. A ne více než hodinu cyklistiky denně. Po operaci je však nutné poctivě pravidelně cvičit každý den tři čtvrtě hodiny cviky na posílení zádového i břišního svalstva. To může pomoci k bezproblémové jízdě na kole, ale i k práci bez bolestí za počítačem.

Zdroj: Cvik na plotýnky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP