Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TABLETOVÉ LÉKY PO OPERACI PROSTAY

OBSAH

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi VLÁŠSKÉ OŘECHY Á ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mohu vlašské ořechy při užívání warfarinu?........děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil OBERREITER.

Lze užívat nové tabletové léky /pradaxa, xalerto.../ na ředění krve a to po operaci umělé chlopně, které prý se mohou v současné době podávat u všech indikací jako warfarin?

Zdroj: diskuze Vlášské ořechy á ředění krve

Lékařské testy a vyšetření

Před operaci rakoviny prostaty, bude vyžadováno kompletní předoperační vyšetření. Pomocí krevních testů a x-paprsků se lékaři ujistí, že jste na operaci prostaty připraveni. Váš lékař bude s vámi mluvit o možném dárcovství krve. Krev, kterou darujete před operací, bude uložena a může pak později být použita při vaší operaci anebo i po ní, pokud ji budete potřebovat. Jde o takzvanou autotransfuzi krve. Rozhodnete-li se pro autotransfuzi, tak vaše krev může být použita nejdéle do dvou týdnů od odběru.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi SEX PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sexchtíč.

Dobrý den,
Je možné ještě souložit po operaci prostaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlastimil Žilka MUDr. s.r.o..

Za měsíc mi bude 68 roků. Zhruba před rokem a půl jsem si nechal vzít krev na PSA.Hladina byla vyšší než norma.Žádné potíže jsem neměl-močení i sex bez problémů.Po konsultaci s urologem jsem se rozhodl pro robotickou operaci. Nyní to bude už skoro rok co jsem po zákroku. Přes den nemám žádné pomočování ani potřebu plen, v noci mám 1 plenu někdy s močí,někdy ne.Sex ale skutečně 0. O této možnosti jsem samozřejmě věděl.Co je ale důležité,je nutné cvičit,dodržovat pitný režim a hlavně žít. Nechat si po půl roce odebrat krev na PSA. Tento zákrok vede k prodloužení života-pozdní realizace odtranění prostay pak může vést k velkým zdravotním problémům a ke zkrácení života.

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK MILGAMMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babulka.

Dobrý den, mám dotaz.Dostala jsem předpis na lék Milgamma N od své neuroložky.V lékárně mi bylo řečeno,že pojišťovna tento lék nehradí a zaplatila jsem 324kč.Paní doktorka mi o platbě nic neřekla.Je to divné,neboť mi doporučila ještě další lék s tím,že ten si mám zaplatit.Na internetu jsem našla,že lék Milgamma by měl být hrazen pojišťovnami.Nevím,jestli je to ovlivněno,mám pojišťovnu 207 a bydliště v Praze.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Babulko, léková politika se neustále mění a co platilo včera, dnes už nemusí. Stejně tak je to i s lékem Milgamma N, který v tabletové formě již není hrazen ze zdravotního pojištění a pacient skutečně hradí úplně celou jeho cenu sám ze svého. Pojišťovna plně hradí jen obří balení injekcí léku Milgamma N.

Zdroj: diskuze Lék Milgamma

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ STAV PO OPERACI KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

V brzké době jdu na operaci pravé krkavice, zajímá mě průběh operace, bolest a pooperační stav, děkuji za každé info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Operace krkavice není náročná díky tomu, že tato tepna je mělko pod kůží a je dobře dostupná. Abyste necítil žádnou bolest, tak se před operací aplikuje buď celková anestezie, kdy během operace spíte a nic nevíte a nebo šetrnější lokální anestezie, kdy je znecitlivněn jen krk, ale zůstáváte při vědomí a vnímáte průběh operace. Abyste se cítil bezpečně, tak dostanete léky na uklidnění. Bolest můžete pociťovat po operaci při rotaci hlavy, ale to se řeší léky na bolest po dobu několika dní. Jak probíhá samotný operační výkon odstranění plaku z krkavice, můžete vidět tady: youtu.be/isFeXO8JXe8

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pooperační stav po operaci krkavice

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Také jsem trpěla 7 let bolestmi trojklaného nervu při němž jsem brala léky ,ale bez efektu. Pak jsem se dozvěděla o operaci která mě těch bolestí zbaví a tak jsem se nechala operovat v Ustí n.Labem od profesora Sameše . A nyní jsem zcela bez bolestí a jsem ráda,že jsem na tu operaci šla.Děkuji panu prof. Samešovi že mi změnil život k lepšímu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Valůchová.

Hodně let jsem trpěla hroznými bolestmi trojklaného nervu. Už jsem z toho byla zoufalá, léky nepomáhaly. Asi před třemi lety mi moje masérka řekla, že něco zkusí. Začala mi dělat lymfatickou masáž trojklaného nervu, a to na obou stranách obličeje.
Postupem času, dělala to pravidelně každý týden, jsem pocítila úlevu. Takto to dělá vždy asi půlhodinu. Dnes jsem v situaci, kdy mohu bez obav ven, i když fouká, když mrzne, prášky od bolesti beru minimálně a jsem nesmírně šťastná. Ostré bolesti se mi celé roky opakovaly a trvaly i tři dny a tři noci, nezabíralo vůbec nic. I když si myslím, že jsem dost silná a dost snesu, měla jsem mnohokrát chuť si vzít prášky a skoncovat to. Do smrti budu mé masérce, a nyní i kamarádce, vděčná za tak velkou pomoc.
Vlasta Valůchová, Zlín

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Komplikace po operaci žlučníku

Ačkoli průjem, který přetrvává několik měsíců, je běžný po odstranění žlučníku, měli byste jej projednat se svým lékařem, pokud přetrvává déle než 3 dny po operaci. Kromě toho, pokud máte některý z následujících příznaků, měli byste si o nich promluvit se svým lékařem:

  • Těžká nevolnost nebo zvracení.
  • Žloutenka.
  • Bolest břicha, která neustupuje nebo se zhoršuje.
  • Neschopnost odvádět plyny déle než tři dny po operaci.
  • Neschopnost mít stolici déle než tři dny po operaci.

V případě průjmu vám lékař může doporučit lék na zpomalení střevních pohybů, jako je loperamid (Imodium AD), který volně koupíte v lékárně. Pomoci mohou také léky, které snižují laxativní účinek žluči, jako je lék obsahující pryskyřice (iontoměniče, cholestyramin - Vasosan P). Lékař vám také může navrhnout, abyste si vzali multivitamin. Multivitamin může vašemu tělu pomoci získat vitamíny, které se vám nedostávají vlivem průjmu.

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den, jsem po operaci krkavice na levé straně. Prosím o radu, jak zabránit další operaci /50% na prvé straně. 15 let beru poctivě léky na vysoký tlak, cholesterol a přesto se cévy zacpávají. Momentálně mám předepsané tyto prášky.Purinol,Godasal,Nebilet,Verospiron,Sorvasta,Ezetrol ,Prestance,tak kde je chyba.Prosím o radu. Děkuji Bulka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anina.

prosím o radu. Mám na obou horních končetinách zužené cévy, cca 70%, s největší pravděpodobností mě čeká angioplastika a já mám fakt strach. Ani nevím jak vše probíhá.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM--ELIGUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vitězslav.

Jdo olomouce trhat 4-zuby na stomatochirurgická a implantologická--kdy mám vysadit prášky,beru 1-ráno,1-večer-eligus.23.8. na 8.30-trháni.předem děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O vysazení léků na ředění krve může rozhodnout jen lékař, který zná váš zdravotní stav a zná důvody proč užíváte tyto léky. Zavolejte proto svému lékaři, který vám dává předpis na Eliquis, a dohodněte s ním postup přípravy před operací. Jakékoliv vynechání u léků tohoto druhu může vést k ohrožení života, proto se vyvarujte samovolnému vynechání Eliquisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam--eliguis

Příznaky kofeinu po operaci žlučníku

Příjem kofeinu po operaci žlučníku může často vést ke zvýšenému výskytu průjmů. Mezi další příznaky, které můžete zaznamenat, patří bolest žaludku, nevolnost a nadýmání. Podobné účinky mohou mít i potraviny jako mléčné výrobky, tučná jídla nebo přeslazená jídla. Pokud zaznamenáte tyto příznaky po konzumaci potravin, které obsahují kofein, může to být signálem vašeho těla, abyste snížili jeho příjem.

Pokud po operaci žlučníku opakovaně pociťujete nežádoucí účinky související s potravinami, které jíte, včetně kofeinu, může vám lékař doporučit užívání volně prodejných léků proti průjmu. Pokud příznaky přetrvávají, mohou být předepsány léky určené k absorpci žlučových kyselin. Poraďte se se svým lékařem před použitím jakýchkoli volně prodejných prostředků ke snížení podráždění souvisejícího s kofeinem po odstranění žlučníku.

Zdroj: Káva po operaci žlučníku

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Poradna

V naší poradně s názvem ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopp Jaromir.

Dobry den. Mam artrozu leveho kolene 3-4.Muzete mi prosim poradit jak tento stav udrzet zatim bez operace jeste 2-3roky jelikoz jeste musim do prace.Moc dekuji.J. Kopp

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mimo operaci už moc možností nemáte. Snad jen cvičení na rehabilitaci a léky proti bolesti. Raději přemýšlejte, jak co nejdříve podstoupíte operativní zákrok. Stačína to měsíc absence a máte koleno zase jako nové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Artroza

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena gedusova.

Dobry den.Asi mesic chodim k zubari pro bolest zubu.Mam zrengenovane vsechny zuby,prevrtane,dokonce jsem si 5 nechala vytrhnout a bolest v podobe vystrelovani a tak silnem pichnuti porad pretrvava.Pani zubarka tvrdi ze od zubu to neni.Bolest je pri pohybu celisti-mluveni,jidle.Je to jak kdyby projela jehla takove narazy.Predem dekuji za Vas nazor Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Dobrý den přesně stejné bolesti jsem měla také bylo to hrozné a žádné léky nepomáhaly.Také jsem už nemohla ani jíst bez bolestí.Dozvěděla jsem se od jednoho známého,který měl stejné potíže,že byl na operaci trojkl.nervu a nyní je bez potíží.Proto jsem si vyžádala také operaci u porfesora Sameše v Ustín.Labem,který je specialista na operace nervů .Zato jsem mu vděčná,že mě naprosto zbavil těchto hrozných bolestí a dnes už nemám žádné.
Proto bych Vám také doporučila tuto operaci,která není nijak bolestivá. Pixová

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Narkóza a nachlazení

Pokud je operace plánovaná, vždy se lékaři snaží, aby byl před ní pacient bez akutních infekcí dýchacího traktu (bolest v krku před operací). Pokud má pacient bolest v krku již před operací, je nutné informovat o tomto stavu lékaře a operace bude odložena. Pokud se jedná o neočekávanou operaci (například po autonehodě), tak se žádné nachlazení neřeší.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Kdy můžu začít cvičit po operaci žlučníku

Rekonvalescence je individuální, po laparoskopické operaci trvá obvykle 2–3 týdny, po klasické 6–8 týdnů, záleží na profesi a na tom, jak se budete cítit. Po nekomplikované operaci žlučníku se doporučuje nezvedat a nenosit těžká břemena minimálně 6 týdnů a rozhodně neposilovat břicho. Je to z toho důvodu, aby se předešlo možným srůstům a tělo mělo možnost regenerace. Doporučuje se přiměřená tělesná aktivita. Proto si vyberte takovou pohybovou činnost, která vám přináší radost a uspokojení, vhodné jsou například pravidelné procházky.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Lázně po operaci srdce

Lázeňské rehabilitační pobyty, které trvají 28 dní a vedou k výraznému urychlení zotavovacího procesu po operaci srdce, bývají pojišťovnou plně hrazené. Tento časný nástup k rehabilitaci je pro zdraví přínosnější než dosud obvyklé pobyty s odstupem několika měsíců. Několik prvních dní je klient sledován na Centru časné rehabilitace (obdoba JIP). I z tohoto důvodu umožňují Lázně Poděbrady, a.s., eventuální pobyt partnera při pobytu nemocného. Pacient se zúčastní fyzického tréninkového programu, po kterém se zlepší jeho tělesná výkonnost. Možné bolesti svalů, kloubů a operačních jizev zmírní masáže, koupele nebo elektroléčba. Pacient je pod odborným zdravotnickým dozorem. Provedou se veškerá kontrolní vyšetření, laboratorní i přístrojová.

Pacient se naučí zdravému způsobu života, včetně racionálního stravování. Kuřákům bude nápomocný režim v jejich snaze o nekouření. Doporučuje se vzít si s sebou do lázní kromě základních hygienických potřeb přiměřené oblečení pro cvičení, pohodlnou sportovní obuv, oblečení vhodné na vycházky. Zájemci o cvičení v bazénu potřebují plavky a koupací čepici. Je důležité, aby pacient měl s sebou léky, které trvale užíval do operace, a to i v případě, že se léky během pobytu na kardiochirurgické klinice měnily. Zejména se jedná o léky na cukrovku, inzulín, urologické, neurologické léky, léky na štítnou žlázu a veškeré speciální léky.

Zdroj: Lázně po operaci

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP