Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STAFYLOKOK

OBSAH

Folikulitida a stafylokok

Folikulitida je zánět vlasového váčku a mazové žlázky, jehož vyvolavatelem bývá právě stafylokok. Zánět vypadá jako hnisavý pupínek, který se hojí po vypadnutí vlasu, vousu nebo chlupu. Nevyžaduje samostatné léčení, pokud nepostihne rozsáhlejší okrsek. Bakterie – stafylokoky jsou součástí normální bakteriální flóry kůže a nosohltanu. Vyvolávají hnisání v ráně, v kůži, mohou vést i k celkovým těžkým infekcím. Nejdůležitějším stafylokokem je S. epidermidis a S. aureus. Stafylokokové infekce se léčí protistafylokokovými antibiotiky. Někdy je třeba i léčba chirurgická.

Zdroj: Co je to folikulitida

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK EPIDERMIDIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Scheinkönigová.

Dostala jsem do prsu zánět a pak stafylokoka epidermidis.
Prso vyteklo, odoperováno, nevím zda stafylokok zůstal.
Jak se léčit? Bojím se každé operace, aby se nedostal do krev. řečiště. Čím se léčí?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Scheinkönigová.

Jak se léčí?

Zdroj: diskuze Stafylokok epidermidis

Stafylokok v krku

Stafylokok v oblasti krku se léčí nasazením celkových antibiotik. U 30 % populace je nosičství stafylokoků normální a nevyžaduje žádné zásahy.

Zdroj: Stafylokok

Poradna

V naší poradně s názvem STAFYLOKOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

METATRON GR Clinical zavání zase nějakým podvodem. Dejte si pozor, aby nešlo o nějaké vytahování peněz z kapes důvěřivých lidí. Tyhle přístroje s nadpřirozenými vlastnostmi, které vyléčí úplně všechno, nejsou nikdy jen tak. Tento přístroj si může kdykoli koupit na internetu, takže dbejte opatrnosti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Schlipfová.

Dekuji za připomínku. DS

Zdroj: diskuze Stafylokok

Stafylokok příznaky

Stafylokok způsobuje různá zánětlivá onemocnění, která se projevují charakteristicky dle výskytu onemocnění. Při léčbě je třeba aplikovat takzvaná „stafylokoková antibiotika“. Na běžné druhy antibiotik, které zabírají při léčbě streptokokových zánětů, je stafylokok odolný. A tak je důležité nejprve zjistit, které léky jsou pro léčbu konkrétní nemoci vhodné a účinné.

Zdroj: Stafylokok

Stafylokok v pochvě

Stafylokok v pochvě se léčí nasazením lokálních léků. Pokud dochází k opakovaným infekcím, je třeba provést imunologické vyšetření. Před léčbou je nutné provést i citlivost na antibiotika a podle výsledku nasadit ten preparát, který je vhodný. Doporučuje se také užívat látky na podporu imunity, imunoglukan a podobně. Po dobu hlavní léčby je vhodnější vydržet bez sexu. K nákaze může dojít pohlavním stykem. Samozřejmě dochází při styku k výměně bakterií mezi oběma partnery.

Zdroj: Stafylokok

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, mohla byste mi prosím napsat jaký přírodní produkt vám pomohl? Mám syna, který má stejný problém. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

No to jsou teda ceny! Kdo zaručí, že to pomůže. Pokud ne, můžeme si jít stěžovat akorát tak na lampárnu...

Zdroj: diskuze Stafylokok

Rizika

Stafylokok se rád přidružuje k jiné nemoci, dá se tedy hovořit o druhotné nákaze, přičemž využívá sebemenších příležitostí, například při poškození kůže, při snížení imunity nebo celkové slabosti a vyčerpanosti organismu. Léčba stafylokokových infekcí bývá zdlouhavá, a to právě pro jejich odolnost a rychlou schopnost přizpůsobit se podmínkám a vytvořit si rezistenci vůči podávaným lékům.

Zdroj: Stafylokok u psa

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oksana.

Dobry den.
Antibiotika nezabiraji…
Existuje jiná léčba?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oksana.

Pokud žádné ATB nezabírá na stafilokok zlatý, existuje ještě nějaká léčba?

Zdroj: diskuze Stafylokok u psa

Zlatý stafylokok u ekzematika

Zlatý stafylokok produkuje toxiny, které jsou na vině zdravotních problémů, neboť následně napadnou pokožku nemocného. Atopikova kůže je pro stafylokoka snadno dosažitelná. Kožní bariéra je narušena a pokožka obsahuje málo ceramidů (lipidů zadržujících vodu), a proto vysychá a praská. U ekzému je pH pokožky zásadité, což osídlení stafylokokovi velmi zjednodušuje. Imunitní systém se navíc neumí účinně bránit. Nejčastěji se pak využívá kombinované terapie, která se skládá z lokálně aplikovaného antibiotika a kortikosteroidu. Léčba samostatnými antibiotiky se nedoporučuje. Stafylokok je natolik odolný, že by kůži napadal opakovaně.

Zdroj: Stafylokok

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den,udělala se mi na pokožce bílá vyrážka ( viz foto),nevíte co by to mohlo být?
Děkuji,
S pozdravem Lukáš

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to jako infekce nějakým stafylokokem. Klidně to může být i zlatý stafylokok. Není to sranda, budete muset k lékaři, aby udělal stěr, ze kterého se pozná o jaký druh se jedná. Když to necháte být, tak se můžou udělat nepěkné jizvy a zlatý stafylokok vás může ohrozit i na životě. Účinnou léčbou jsou speciální antibiotika.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé fleky na penisu

Stafylokok na kůži

Staphylococcus epidermidis je bakterie patřící ke koaguláza-negativním stafylokokům. Na rozdíl od zlatého stafylokoka neprodukuje tolik toxinů a enzymů. Vyskytuje se na kůži a je oportunním patogenem, často v souvislosti s cizím tělesem, včetně předmětů používaných v medicíně k invazivnímu vyšetřování či léčbě. Dobře se přichytává na plast, proto je infekce tímto mikroorganismem často nozokomiální s multirezistencí na antibiotika.

Zdroj: Stafylokok

Zlatý stafylokok léčba

Lokalizované infekce se mohou řešit chirurgicky. Přibližně 90 % stafylokoků je rezistentních na běžný penicilin, tudíž se musejí používat takzvané peniciliny inhibující beta-laktamázu (oxacili/methicilin nebo cloxacilin s AMP). Dále se používají makrolidy, cefalosporiny I. a IV. generace, aminoglykosidy, linkosamidy, tetracykliny, glykopeptidy, chloramfenikol, fluorochinolony (+ doplněk Stasea = stafylokokový antitoxin). V případě nosičství se používá lokální antibiotikum mupirocin.

Zdroj: Stafylokok

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Stafylokoka jsem měla v krku asi 7let. Neustálé bolesti, kašel, dávení ve dne i v noci, užívání ATB. Dle lékařů jsem se s ním měla naučit žít, protože je nevyléčitelný. Pak jsem si jednou objednala přírodní produkty na opakovaný zánět dutin a zbavila se i stafylokoka. Dnes je to již 6tý rok a já mám klid. Produkty si občas objednám preventivně a jsem zdravá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Dobrý den, prosím název toho přírodního produktu pro syna 7 let taky bojujeme

Zdroj: diskuze Stafylokok

Zlatý stafylokok u psa

Domácí zvířata mohou být nositeli nebezpečného stafylokoku a nakazit se jím mohou třeba na veterinárních klinikách.

Zlatý stafylokok vyvolává nebezpečné infekce, které se obtížně léčí a mohou končit i smrtí. Domácí zvířata jsou nositeli stejného kmene stafylokoka jako lidé. U psů může být stafylokok přítomen na kůži, zdravým jedincům ale nemusí ublížit. Problém nastává, dostane-li se do rány.

Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) je plazmakoaguláza, tedy pozitivní stafylokok vyskytující se u zvířat na kůži a sliznicích jako potencionální patogen. Způsobuje akutní a chronické hnisavé záněty s častou recidivou a je častou příčinou alimentárních intoxikací. Ty jsou způsobovány dvěma poddruhy. Zlatý stafylokok je rezidentní na antibiotika.

Zlatý stafylokok se přenáší přímo (dotekem s kůží nakaženého), nebo nepřímo (přes předměty). Zbavit se této nákazy je velmi obtížné. Má mnoho druhů a je nutná léčba veterinářem.

Oslabená imunita a přímý kontakt se zlatým stafylokokem zvyšují šance, že se pes tímto onemocněním nakazí. Bakterie zlatého stafylokoka mohou být přítomny ve vepřovém mase, salámech, pudinkovém pečivu. Další ovlivňující faktor je nedostatečná hygiena.

Zdroj: Stafylokok u psa

Co je stafylokok

Stafylokok je klinicky nejvýznamnější bakteriální rod čeledi Staphylococcaceae. Poprvé byl pozorován z hnisu Louisem Pasteurem v roce 1880. Jsou to grampozitivní, nesporulující, nepohyblivé, neopouzdřené, fakultativně anaerobní, katalázopozitivní, saprofytické koky, které mohou způsobovat nozokomiální infekce. Zkvašují manitol, štěpí močovinu, trehalózu a sacharózu a redukují nitráty. Ve světelném mikroskopu jsou buňky uspořádány do tvaru charakteristických hroznů. Rod zahrnuje kolem 50 druhů, z nichž většina je nepatogenní a tvoří součást přirozené mikroflóry kůže a sliznic člověka i zvířat, vyskytují se také v půdě nebo v potravinách. Pro člověka jsou klinicky významné dva druhy, Staphylococcus aureus, neboli zlatý stafylokok, a Staphylococcus epidermidis. Léčba stafylokokových infekcí bývá zdlouhavá, právě pro jejich odolnost a rychlou schopnost se přizpůsobit podmínkám a vytvořit si rezistenci vůči podávaným lékům.

Zdroj: Stafylokok

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKÉTA.

Dobrý den. Můj syn má již přes rok opakované záněty v očích. Jsem z toho již zoufalá, syn také.Zjištěn stafylokok MRSA. Vybral asi patery ATB kapky i masti. Asi po třetích ATB odeslán na kožní, s tím, že kožní lékař vezme stěr z kůže (syn je ekzematik) a že v případě zjištění stafylokoka na kůži nasadí kožařka celkovou léčbu. Na kožním jsme byli, ale kožařka odmítla stěr udělat, at si jdu tam kde mu to našli a at ho léčí na očním. Že prý má syn kůži klidnou a že nemá ani jak stěr udělat. Pak opět oční a znovu ATB do očí. Co byste prosím poradili. Děkuji a jsem s pozdravem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stafylokok v očích

Stafylokok

Stafylokoky jsou nepohyblivé koky o průměru 0,7–1,2 μm. Jsou fakultativně anaerobní, s chemoautotrofním typem metabolismu. Netvoří spory, ale přesto jsou poměrně odolné proti vlivům vnějšího prostředí, dlouhodobě přežívají i při teplotách blížících se bodu mrazu, při teplotě +60 °C přežijí půl hodiny. V zaschlém hnisu vydrží životaschopné mnoho týdnů. Jsou to mezofilní bakterie, optimální teplota pro jejich kultivaci je 37 °C.

Stafylokoky tvoří běžnou součást mikroflóry kůže i sliznic. Potenciálně patogenní druhy jsou původci onemocnění zvířat.

Zdroj: Stafylokok u psa

Léčba

Stafylokok je bakterie, která se běžně vyskytuje na kůži. Pokud si pes kůži rozškrábe, mohou se bakterie pomnožit a vyvolat tak bakteriální zánět. Ten je potřeba léčit stafylokokovými antibiotiky, navštivte tedy co nejdříve veterinárního lékaře, který vám doporučí další postup. Je potřeba zamezit dalšímu rozškrábání kůže a postižená místa oplachovat antibakteriálními roztoky, v případě svědivosti zklidňujícími šampony.

Až se boláky vyhojí, je vhodné sledovat, jestli se pes stále drbe, a pokud ano, zjistit dermatologickým vyšetřením příčinu svědění (parazité, alergie, přecitlivělost na krmivo, popřípadě jeho složku, dráždivé látky v okolí psa, vnitřní onemocnění, přehnaná nebo nedostatečná péče o pokožku psa, neuróza a podobně) a tu se snažit odstranit.

Zdroj: Stafylokok u psa

Zlatý stafylokok poradna lékaře

Léčba stafylokoky je závislá na včasné a přesné diagnostice. Zlatý stafylokok se přenáší přímo dotekem s kůží nakaženého nebo nepřímo přes předmět, kterého se nakažený dotýkal. Bakterie stafylokoka se kromě přímého nakažení od přenašeče mohou objevit také ve vepřovém mase, salámech, pudinkovém pečivu, zmrzlině nebo bramborovém salátu. Důležité je dodržovat dostatečnou hygienu při úpravě potravin. Diagnostický přístroj METATRON GR Clinical umožňuje vyšetření pokrokovou neinvazivní cestou, lékaři díky němu s vysokou přesností zjistí parazity a záněty v organismu. Certifikovaný přístroj provede celkový screening organismu, problémová místa označí a vyšetří do hloubky, specifikuje s vysokou přesností příčiny onemocnění a stanoví diagnózu. Vyšetří tedy bez odběrů, vpichů, rychle a bezbolestně. Součástí vyšetření je návrh terapie a doporučení vhodných preventivních opatření s cílem zamezit opakování onemocnění a tím i nebezpečí vzniku chronického stadia.

Zdroj: Stafylokok

Zlatý stafylokok

Zlatý stafylokok je grampozitivní bakterie patřící do rodu stafylokoků. Objevil ji v roce 1880 skotský chirurg Alexander Ogston, o čtyři roky později ji německý bakteriolog F. Rosenbach dal latinský název. Způsobuje velmi často různé infekce v rozsahu od mírných zánětů kůže a měkkých tkání až po život ohrožující sepse („otravy krve“ směřující až do septického šoku spojeného se selháváním orgánů), syndrom toxického šoku a nekrotizující pneumonie. Patogenita této bakterie je výsledkem produkce toxinů (exfoliativní toxiny, enterotoxiny a tak dále), které způsobují ničení tkáně nemocného. Tvoří žlutý pigment (od toho odvozeno druhové jméno aureus – zlatý), zkvašuje manitol a přibližně u třetiny lidské populace je přirozeně přítomna na kůži a sliznicích. Přenos genů antibiotikové rezistence (například na plazmidech) mezi kmeny S. aureus se uskutečňuje nejčastěji transdukcí prostřednictvím temperovaných bakteriofágů z čeledi Siphoviridae. Příkladem onemocnění způsobeného touto bakterií je otrava infikovaným jídlem. Zlatý stafylokok může být přítomen v salámech, vepřovém mase, ale i v pečivu plněném pudinkem, dále v bramborovém salátu či ve zmrzlině. Způsobuje rovněž některé kožní infekce.

Zdroj: Stafylokok

Příznaky

Počáteční příznaky mohou být zaměněny za alergii. U hladkosrstých psů se potravní alergie projevuje velmi často zarudnutím tlapek, kůže je jasně růžová nebo červená, většinou do poloviny hrudní končetiny, srst je řidší a mírně odstává. Téměř tytéž projevy se však vyskytují u invaze dravčíkem Cheyletiellou, pouze meziprstí je bez otoku a vředů. A naopak, pokud je postižené jen meziprstí, má onemocnění podobné příznaky s osinou nebo zánětem chlupového či mazového váčku.

Stafylokok se nějakou dobu nemusí projevit, zvíře dokonce může být jen přenašečem. Ale pokud se projeví, má v pozdějších fázích za následek déletrvající oslabení imunitního systému. To pak může vést k mnoha zdravotním komplikacím.

Infekce se může projevovat od drobných kožních problémů až po život ohrožující infekce. V důsledku toho se příznaky výrazně liší od umístění a závažnosti infekce.

Zdroj: Stafylokok u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP