Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠŤÁVA

OBSAH

Citronová šťáva

  • Naneste citronovou šťávu přímo na postiženou oblast. Nechte působit po dobu 30 minut a následně opláchněte. Citronová šťáva odbarví tmavé skvrny a citelný rozdíl uvidíte již během dvou měsíců.
  • Přidejte trochu cukru do citronové šťávy. Touto směsí pak potřete každou pihu pomocí vatové tyčinky nebo tamponu. Nechte působit 30 minut a následně opláchněte.
  • Smíchejte med s citronovou šťávou. Naneste směs na hnědé skvrny a opláchněte po 30 minutách. Citronová šťáva pleť vysušuje, kdežto med poskytuje vlhkost a chrání pokožku před poškozením.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠŤÁVA ČLÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hadruška.

Já si dělám ve svém odšťavňovači hodně často šťávy. Jak zeleninové, tak taky ovocné. Jednou z mých nejoblíbenějších je tahle šťáva - youtu.be/LXP9hhGGYIQ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí šťáva článek

Rajčatová šťáva a limetka

Směs ze šťávy z rajčat a limetky může pomoci zesvětlit tmavá místa způsobená častým sluněním. Nejenže tato směs bělí, ale také dodává pleti zářivý vzhled. Směs by se měla nanášet každý den a nechat působit po dobu několika minut, poté důkladně opláchnout. Toto řešení je ve srovnání s prodávanými krémy na bělení kůže přinejmenším stejně účinné, ale určitě levnější. Citronová šťáva funguje stejně dobře jako limetka, může mírně pálit, ale po čase si na to zvyknete.

Zdroj: Přirozené zesvětlení kůže

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: diskuze Cibulová šťáva

Bezová šťáva za studena

Ingredience: 60 květů, 4 litry převařené vody, 10 dkg kyseliny citronové, 10 citronů

Postup: Květy namočit na 24 hodin s kyselinou citronovou, potom scedit. K tomu rozpustit 4 kg cukru a vymačkat deset citronů. Tato bezinková šťáva bez vaření je jednoduchá a velmi chutná.

Zdroj: Bezinková šťáva

Diskuze

V diskuzi KDE SE DÁ V PRAZE KOUPIT ŠTÁVA Z KYSANÉHO ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Nevíte někdo kde se dá v Praze koupit šťáva z kysaného zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Já si kupuju kysané zelí u Alberta 500g v celofánové fólii a z něho si vymačkávám čerstvou šťávu. Je jí tam vždycky 1 až 1,5 deci a pytlík stojí pár korun.

Zdroj: diskuze Kde se dá v Praze koupit štáva z kysaného zelí

Recept na přípravu

Bulvy červené řepy (nejlépe v bio kvalitě) omyjte, oloupejte nožem a nakrájejte na větší kostky. Kostky vložte do odšťavňovače, poté už je domácí šťáva z červené řepy připravena ke spotřebě. K pročištění organismu se doporučuje pít týden až 10 dní 3x denně 50 až 100 ml čerstvě vylisované šťávy. Pokud máte zahrádku, můžete si vypěstovat vlastní bulvy. Červená řepa není náročná na pěstování.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉK NA LÉČBU LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Existuje nějaký zaručeně přírodní lék na zlepšení funkce
Jater?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jasně, že existuje, je to jablečný ocet a brusinková šťáva. Směs se připraví ze 4 lžic jablečného octa, 250 ml neslazené brusinkové šťávy, jedné lžíce sirupu z agáve a 100 ml vody. Celé se to vypije hned ráno po probuzení najednou. Během dne se pak pije neslazená brusinková šťáva rozmíchaná s vodou. Takto se to provádí 10 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní lék na léčbu ledvin

Bezinková šťáva z plodů

Ingredience: 1 kg dobře vyzrálých bobulí bezinek, 2 l vody, 700 g cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Postup: Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka sterilizovala. Připravenou tekutinu plníme až po okraj nádoby, aby se nevytvořila na plíseň šťávě. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.

Zdroj: Bezinková šťáva

Poradna

V naší poradně s názvem POMELO A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Konzumace Pomelo a warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomelo je největší citrusový plod a je předchůdcem grapefruitu. Šťáva z grapefruitu i z pomela interaguje s mnohými léky nejčastěji tak, že zvyšuje koncentraci léku v krvi a prodlužuje jeho odbourání v játrech. Mezi tyto léky patří i Warfarin. Nejhorší účinky v tomto pohledu má šťáva z tohoto ovoce. Když jíte celé pomelo, tak velkou část jeho objemu zaujímá vláknina, takže konzumace celého ovoce není tolik nebezpečná, jako čistá šťáva. Přesto byste měli dbát opatrnosti a při léčbě Warfarinem byste neměli konzumovat ani grepy ani pomelo. Warfarin je lék, který vám byl předepsán, aby vám prodloužil život a je tedy velmi důležité, aby ho nic neovlivňovalo v jeho účincích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pomelo a warfarin

Šťáva z noni

Šťáva z noni zvyšuje vitalitu, upravuje psychickou a fyzickou výkonnost organismu, příznivě působí na imunitní systém, napomáhá regenerovat poškozené buňky, pozitivně ovlivňuje rekonvalescenci, podporuje zdraví pokožky a vlasů. Napomáhá při léčbě psychických potíží a depresí – obsahuje melatonin a hormon štěstí serotonin. Dávkování: pravidelně každý den 4 lžičky 2x denně asi půl hodiny před jídlem. Nedoporučuje se překračovat denní dávku 40 ml, to je 8 lžiček denně. Noni je možné a také vhodné pít delší dobu – až 6 měsíců. Některé osoby pociťují zásadní zlepšení zdravotního stavu teprve po několika měsících užívání šťávy z noni.

Zdroj: Noni – Morinda citrifolia

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den chtěl bych se zeptat? Když mám varlata jak tenisák naběhle a penis taky nevim z čeho?! Chodit se pořádne nedá. Diky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Dobrý den,

měla bych prosím dotaz, který se týká měho 23ti letého syna. Byl mu diagnostikován nádor pravého varlete. Nyní má za sebou 2 cyklus chemoterapie. Chci se zeptat, zda může užívat přípravek NONI . šťáva s noni, příp. jakou formu přísunu vitamínů zvolit? Čerstvé ovoce, zelenina z obchodu údajně nedoporučují vzhledem k chem. ošetření.

Děkuji předem za odpověď.

Zdroj: diskuze Rakovina varlat

Bezinkový likér z plodů

Suroviny:

  • 1 kg plodů z černého bezu
  • 2 l vody
  • 0,5 l rumu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mleté kávy
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 citron

Postup:

Natrhané bezinky omyjte, otrhejte od stopiček, zalijte vodou a dejte vařit na plotnu. Bobule rozvařte na kaši, potom přidejte na plátky nakrájený a oloupaný citron (bez pecek, aby šťáva nezhořkla). Dále přidejte skořici, kávu a hřebíček. Vše nechte chvilku provařit. Poté propasírujte přes síto nebo plátno. Do takto propasírované šťávy přidejte cukr a nechte ještě chvilku provařit. Nakonec do vlažné šťávy vlijte rum, rozmíchejte a nalijte do sklenic. Nechte vystydnout a poté můžete sklenice uklidit někam do chladu a tmy.

Zdroj: Bezinková šťáva z plodů

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.

Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Šťáva z cibule

Původně byla cibule jen divoká rostlina, kterou lidé postupně začali používat a pak i pěstovat. Dnes je oblíbená ve všech podobách a druzích a všestranně použitelná v kuchyni i při domácím lidovém léčení. Vitamíny, minerály a allicin obsažené v cibuli mají podobnost s antibiotickou léčbou, která sice s cibulí trvá trochu déle, ale je také úspěšná. Cibule pomůže rychleji s odstraněním kašle při nachlazení, šťáva z cibule dobře odhleňuje celý organismus. Pokud chcete očistit tělo od hlenu, ať už v dýchacím, trávicím anebo vylučovacím systému, můžeme se na cibuli spolehnout. Zvláště kuřáci mohou pro své ozdravení po cibulové šťávě sáhnout. Stejně jako milovníci pečiva, mléčných výrobků a sladkostí. Pokud se hlen hromadí v organismu a nevylučuje se, způsobuje nepříjemnosti.

Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule

Jak často se může užívat

Při konzumaci řepné šťávy by měli být opatrní pacienti trpící diabetem, a to vzhledem k vysokému obsahu cukru.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÉ ÚČINKYCITRON,ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Švecova Romana.

dobry den ,mám vysoky cholesterol a slyšela jsem že citronova štava ma ucinny vliv na snížení,mužete mi poradit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.


Hezký večer,

takže od ledna se stravuji převážně syrovou stravou tzn. syrová zelenina, ovoce, štáva
z citronu s olivovým olejem a i česnekem a cholesterol mě klesl ze 7 na 4.2, ostatní krevní rozbory naprosto vynikající.. prý jako miminko :) ...

Zdroj: diskuze Léčivé účinkycitron,česnek

Recept na bezinkový sirup za studena

Suroviny:

  • 1 kg čisté vymačkané šťávy z bezinek
  • 1,5 l vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 balíček kyseliny citronové
  • 1 balíček konzervačního přípravku

Postup:

Natrhané bezinky neboli černý bez omyjeme, otrháme od stopiček a na strojku na maso nebo lisu na ovoce prolisujeme. Měli bychom mít alespoň jeden litr šťávy. Převaříme si vodu, kterou nalijeme do vymačkané šťávy, přidáme cukr a balíček kyseliny citronové. Vše důkladně smícháme dohromady a necháme v chladnu vystydnout. Poté si v malém množství šťávy rozmícháme balíček konzervačního přípravku, abychom předešli plísním a kvašení, a nalijeme do zbytku šťávy. Vychladlou šťávu plníme do lahví. Skladujeme v chladu, nejlépe lednici. Šťáva z černého bezu je velice chutná a zdravá.

Zdroj: Bezinková šťáva z plodů

Diskuze

V diskuzi KDE SE DÁ V PRAZE KOUPIT ŠTÁVA Z KYSANÉHO ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MT.

V Makru.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milosav Hlubuček.

Já jí kupuji v Makru a mají jí v zelenině a je jak červená, tak i bílá.

Zdroj: diskuze Kde se dá v Praze koupit štáva z kysaného zelí

Jak ji použít

Březová šťáva se uchovává v dřevěných bečkách, lehce posypaná ječmenem. Když zrna vyklíčí, vytvoří se zelený povrch a šťáva získá zvláštní jemnou chuť, kterou lze zvýraznit mátou a jinými přísadami. Samotná šťáva je nasládlé chuti s vůní přírody.

Kvas získáme odstavením nádoby s mízou někam do chladna. Zde ji necháme podle potřeby kvasit. Pro zlepšení chuti lze opět přidat ječmen, mátu či jiné bylinky.

Na víno z březové mízy potřebujeme 1 litr březové mízy, který svaříme s 20 dkg cukru, procedíme a necháme zakvasit. Kvasinky dostaneme do mízy buď živou kulturou z chleba, z kvasnic, nebo ideálně z vína. Etanolové bakterie jsou všude, a tedy i ve sbírané míze, ale je dobré kvasný proces podpořit. Kvašení trvá 4 týdny. Vykvašené víno dobře uzavřeme do čisté láhve, pevně uzavřeme, nejlépe voskem, a necháme 12 týdnů uležet. Pro chuť můžete před kvasným procesem přidat na 1 litr březové kůry 2 dl vína.

Březový sirup vyrobíme tak, že na jeden litr sirupu potřebujeme 60–100 l mízy. Přidáme 20 dkg cukru na litr mízy. Vařením této směsi vzniká sirup – nezapomínejte míchat a odstraňovat vzniklou pěnu. Správný sirup má mít 66–67% cukernatost. Chuť březového sirupu je shodná s chutí javorového sirupu.

Zdroj: Březová míza

Léčivé recepty

V léčitelství cibuli můžeme konzumovat syrovou, inhalovat ji, po rozkrojení potírat místa ran, vředů a zánětu, užívat ji jako šťávu, sirup, čaj, víno nebo si z ní připravovat různé zábaly, kapky, masti. Každodenní konzumace cibule se považuje za účinnou prevenci proti rakovině.

Cibulová šťáva s cukrem na kašel

Ingredience: 1 cibule, 1/2 lžičky cukru

Postup: Nadrobno nakrájíme cibuli a posypeme ji cukrem. Necháme při pokojové teplotě a zhruba za 1–2 hodiny se začne tvořit šťáva. Tuto užíváme po lžičkách při kašli.

Cibulová šťáva s medem

Ingredience: cibule, třtinový cukr nebo med, citróny

Postup: Nakrájíme cibuli na malé kousky anebo ji rozsekáme mixovacím nožem. Po vrstvách ukládáme do zavařovací sklenice, vždy 1 vrstva cibule, pak 1 vrstva třtinového cukru (asi 1 polévková lžíce maximálně) a trochu citrónu. Střídáme vrstvy, dokud sklenici nenaplníme do poloviny. Poslední vrstvou je vrstva cukru. Namísto cukru můžeme použít i dobrý kvalitní med, jen musíme dát pozor, abychom to ani s cukrem, ani s medem nepřehnali a šťáva nebyla příliš sladká. Sklenici uzavřeme a uložíme do lednice nebo do chladu spíže. Po 24 hodinách se z cibule uvolní šťáva, kterou můžeme použít a po lžičkách užívat. Takto naložená cibule bude minimálně 3 dny k použití jako lék. Čerstvá šťáva z cibule naložené s cukrem nebo medem je vždy silnější a účinnější. Opakujte tuto proceduru alespoň 3x za sebou a do 10 dní se tělo dost pročistí. Nezapomínejte hodně pít, aby z těla mohly všechny rozpuštěné nečistoty dobře odejít. Cibulová šťáva je vhodná i pro děti, odhlení je i zbaví kašle. Zároveň pomůže vypořádat se s viry a bakteriemi a posílí imunitní systém.

Cibule s cukrem na bolest v krku

Ingredience: 3 cibule, trochu cukru

Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na talíř, posypeme cukrem a necháme, aby pustila šťávu, poté rovnou zkonzumujeme 2 lžíce této šťávy. Podává se po každém druhém jídle. Cibule s cukrem je vhodná již pro děti od 6 a půl měsíců na bolest v krku.

Cibule s cukrem na suchý kašel

Postup: Do uzavírací sklenice dejte najemno pokrájenou středně velkou cibuli, přidejte polévkovou lžíci moučkového cukru a pro zlepšení chuti můžete přidat lžičku mletého nebo tlučeného anýzu. Sklenici uzavřete a na světle nechte několik hodin louhovat. Šťávu, která takto vznikne, užívejte po lžičkách před jídlem. Pokud ale velmi pospícháte a kašel neustává, cibuli jen překrojte na čtvrtky. V hrnečku zalijte vodou jen tolik, aby byla cibule ponořená a nechte přejít varem. Vývar slijte a po mírném prochladnutí přidejte lžíci cukru a vypijte.

Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule

Upozornění

  • Ujistěte se, že jste z pokožky důkladně opláchli citronovou šťávu před tím, než vyjdete ven na slunce, protože šťáva zvyšuje citlivost vaší pleti na UV záření.
  • Pokud máte citlivou pokožku, nepoužívejte na tvář citron. A vždy dávejte pozor, aby se citron nedostal do kontaktu s očima.
  • Domácí opravné prostředky by se neměly používat, pokud máte úpal nebo citlivou pokožku.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Další prospěšné látky

Kromě výše uvedených minerálů najdeme v řepě vitamíny, jako je vitamín A, vitamín C, vitamín B6, B1 a B2. Dále pak řepa obsahuje antokyany, betain, antioxidanty, bioflavonoidy, sacharidy, vápník, síru, chlor, měď, jód, vlákninu, niacin, kyselinu listovou a biotin.

Řepná šťáva tak má velmi široké uplatnění při léčbě a prevenci mnoha nemocí.

Čištění krve: Jednou z nejznámějších vlastností řepné šťávy je schopnost dokonale čistit krev od škodlivých látek, což je přičítáno vysokému obsahu železa v červené řepě. Řepa je známá také jako účinný lék na chudokrevnost.

Trávení a poruchy zažívání: Vliv pití šťávy z cukrové řepy na zdravé trávení lze přičíst obsahu sacharidů ve formě přírodního cukru. Tyto sacharidy jsou snadno stravitelné a spolu s vlákninou optimalizují proces trávení potravy. Řepná šťáva je také vhodným doplňkem při léčbě nemocí, jako je žloutenka, nevolnost a zvracení, úplavice, hepatitida, zácpa, hemoroidy a průjem.

Kardiovaskulární choroby: Vědecké výzkumy prokázaly, že dusičnany obsažené ve šťávě červené řepy jsou prospěšné při snižování krevního tlaku u pacientů trpících hypertenzí, což je považováno za jeden z největších léčebných účinků červené řepy.

Stres: Pokud neustále žijete pod škodlivým stresem, věřte že červená řepa obsahuje látku zvanou "GABA", která velmi aktivně tlumí stres, její konzumace tudíž pomáhá i při odstranění tohoto nežádoucího stavu.

Cholesterol: Další z důležitých léčebných vlastností řepné šťávy je schopnost snižovat obsah špatného cholesterolu v těle a zároveň zvyšovat obsah zdravého cholesterolu v krvi, což může pomoci v boji s touto novou civilizační epidemií.

Oběhové poruchy: Řepná šťáva je rovněž dobré rozpouštědlo anorganických usazenin vápníku v těle. Proto je důležitá v prevenci poruch krevního oběhu, jako jsou křečové žíly, vysoký krevní tlak, arterioskleróza a další.

Kožní problémy: Pravidelné pití šťávy z červené řepy je prospěšné v prevenci a léčbě kožních zánětů, akné, suché kůže a lupénky. Pomáhá udržet zdravou pokožku a podporuje růst vlasů.

Rakovina: Díky obsahu betainu zamezuje řepná šťáva vzniku rakovinných nádorů a také čistí tělo od všech škodlivých toxických látek. Proto je tato šťáva velmi důležitá v prevenci rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva.

Svěžest a vytrvalost: Pravidelné pití šťávy z červené řepy zvyšuje fyzickou vytrvalost, to je dáno obsahem dusičnanů, které snižují spotřebu kyslíku v krvi, čímž dochází ke snížení únavy organismu a zvýšení vytrvalosti.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP