Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STRAVA PŘI RAKOVINĚ PROSTATY

OBSAH

Bolest varlat při rakovině prostaty

Prostata úzce souvisí se semenovody a semennými váčky ve varlatech. Při onemocnění prostaty může docházet k přetlaku v těchto pohlavních orgánech a proto můžou varlata bolet. Bolest varlat v souvislosti s onemocněním prostaty bývá bez zjevné příčiny a varlata bolí, ikdyž nejsou nijak drážděna, například tlakem a nebo sexuální erotickou stimulací.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi KOŘEN PAMPELIŠKY PROTI RAKOVINĚ A JEJI CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ploc miloslav.

ano mam rakovinu prostaty a kosti

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kořen pampelišky proti rakovině a jeji cena

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN PAMPELIŠKY PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava.

Je vhodné užívat kořen pampelišky, při rakoně prostaty, když je nasazena hormonální léčba? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V roce 2019 samostatná studie zjistila, že kořen pampelišky a extrakt z citronové trávy mohou zvýšit účinnost chemoterapie při zabíjení buněk rakoviny prostaty u myší, ale studie se nezabývala tím, zda byly účinné při zastavení recidivy nádorů.
Lidské klinické studie extraktu z kořene pampelišky jako léčby rakoviny byly schváleny, ale nepodařilo se jim získat dostatek pacientů, aby byly tyto účinky potvrzeny i u lidí.
Píšete o hormonální léčbě, která snižuje množství mužského pohlavního hormonu testosteron. Kořen pampelišky nijak neovlivňuje hladiny testosteronu. Z tohoto pohledu by neměl být problém při společném užívání. Doporučuji konzultovat doplňkovou léčbu s lékařem, aby mohl sledovat případné negativní dopady na probíhající léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen pampelišky proti rakovině

Rizika při masáži

Masáž prostaty by pro riziko vzniku bakteriémie neměla být prováděna mužům, kteří trpí akutní prostatitidou.

Při rakovině prostaty může být masáž prostaty až nebezpečná.

Další zdravotní rizika jsou v podstatě identická jak pro příjemce, tak pro „dárce“ masáže. Hlavní roli vždy sehrává dodržování osobní hygieny a opatrnost. Velmi vhodné je používat při masáži prostaty jako ochrannou pomůcku latexové rukavice a lubrikační gely. Latexové rukavice jsou běžně k dostání ve zdravotnických potřebách a jsou na jedno použití.

Při používání masážních pomůcek se doporučuje používat výhradně takové typy, které jsou svojí konstrukcí a tvarem bezpečné a nemohou způsobit zranění, případně vklouznutí do konečníku a tlustého střeva.

Zdroj: Masáž prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO SE MŮŽE PÍT KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirák jaroslav.

prosím jak je myšleno že se nedoporučuje při rakovině měl jsem před 12 lety rakovinu prostaty kterou mi odstranili týká se to mě děkuji předem za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U bylinných přípravků nejde s jistotou říct, jestli vám to pomůže nebo ublíží. Pokud jste již měl zhoubný nádor, tak byste měl alespoň jednou za rok absolvovat celotělové CT. Tím si ověříte, že vaše dosavadní domácí léčba byla správná. Žádanku na vyšetření můžete dostat od praktického lékaře a nebo od svého onkologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho se může pít kopřivový čaj

Video návod na masáž prostaty

Zde se můžete podívat na videonahrávku masáže prostaty.

Zdroj: Masáž prostaty

Diskuze

V diskuzi KARON DOSTUPNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Dobrý den, nevíte kdy by měl být karon opět v prodeji? Děkuji.
Bohužel náhrada prý není. Je mě 65 let a jsem po rakovině prostaty už v pořádku a nic jiného mě nezabíralo...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hobzik.

Je to pěkná sprostárnan. Doktorka mi nabídla jiný lék,který stojí 4500.Jsem důchodce a to si nemohu dovolit.Poradí mi někdo?

Zdroj: diskuze Karon dostupnost

Jak se můžu bránit vzniku karcinomu prostaty?

Dříve se praktikovalo preventivní odstraňování prostaty, což sice znamenalo eliminaci rizika jejího zachvácení nádorem, ale také přinášelo následnou trvalou neplodnost a v mnoha případech i impotenci. To dnešní moderní muži již podstupovat nechtějí, a proto se od této metody upustilo. Přispělo k tomu také objevení prostatického specifického antigenu PSA. V současné době probíhá výzkum, který ověřuje účinky kanadských brusinek na prevenci karcinomu prostaty. Toto ovoce je již hojně používáno při řešení obtíží při ženských problémech s velmi dobrými výsledky. Brusinky totiž pečují o spodní cesty močové a mohly by tak zabránit nebo zpomalit rozvoj budoucího karcinomu prostaty. Hledáte-li tedy v současné době nejúčinnější prevenci proti rakovině prostaty, tak hlavním kandidátem jsou bezesporu právě přípravky s obsahem kanadských brusinek. Vědci totiž předpokládají, že zařazením pravidelné konzumace kanadských brusinek do výživového programu lidstva se celosvětově omezí výskyt karcinomu prostaty.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA OBNOVENÍ EREKCE PO ROBOTICKÉM OPERATIVNÍM ODSTRANĚNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobry den, Marianske lazne po rakovine prostaty vam napsal lekar? Mam tatinka po teto operaci a chteli jsme mu kdyztak zaplatit lazne, kdyby mu je lekar nepredepsal. Ma stale jeste problemy s inkontinenci. Jake jsou k tomu urcene procedury? Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den, pošlete tatínka k jeho obvodnímu lékaři, když tak tam zajděte s ním, a požádejte lékaře, aby tatínkovi napsala návrh na přidělení léčebných lázní po operaci prostaty s diagnozou rakoviny (?). Ještě se s lékařem dohodněte, do kterých lázní by tatínek nejraději. Lékař návrh vyplní a pošle příslušné zdravotní pojišťovně. Její posudkový lékař o přidělení lázní rozhodne a v případě, že ano, pošle vašemu otci lázeňský poukaz.
Přeji hezký den Pavel

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Pomůcky na masáž prostaty

Při masáži prostaty se klasicky se používá prst, lubrikační gely a speciální sexuální pomůcky:

Vibrátor Rocks-Off Rude Boy černý: je tvarovaný pro současné dráždění mužské prostaty (G-bodu) a varlat.

Dildo Nexus Glide: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a anální hráze.

Vibrátor Nexus Max 5: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a varlat.

Zdroj: Masáž prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI KARCINOMU PROSTATY A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Tomínová.

Článek jsem si přečetla a moc mi pomohl a v názoru, jak se pacient má chovat.Doufám, že i manželovi to něco dá.
Jsme úplně na začátku léčby RT. Prosím o odpověď na můj email
ohledně alkoholu.Pacient je pijan. Pivo,červené víno i tvrdý alkohol-denní konzument a bohužel ani tato nemoc ho zatím nepřiměla k omezení této činnosti. Co se s tím dá dělat?Rádi bychom mu celá rodina pomohla,ale on se chová s prominutím
jako dement a jakoukoli pomoc odmítá.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové chování svědčí již o závislosti na alkoholu a tu sami doma nevyléčíte. Na to je třeba speciální odvykací kůra vedená zkušenými terapeuty.
Pití alkoholu obecně zkracuje život, protože jeho odbourávání devastuje především játra a kardiovaskulární systém. I při karcinomu prostaty by bylo lepší tedy abstinovat. Ale když pacient s karcinomem prostaty přestat nechce, tak mu to v tomto moc nepřitíží, ale je třeba očekávat zhoršení zdravotního stavu přidáním dalších nových nemocí v brzké budoucnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Strava při karcinomu prostaty

Bolest nohou ne vždy ukazuje jen na začátek rakoviny prostaty!

Bolest nohou může být příznakem teprve počínající rakoviny prostaty, ale může být i důsledkem již rozvinuté rakoviny prostaty, kdy již dochází k šíření metastáz do dolních končetin. A to může způsobovat značnou bolest dolních končetin.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Baloga.

Prosím lze pít kávu ?(nejen při rakovině , ale i při zánětu ,podráždění slinivky)
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kofein, který je obsažen v kávě je vzhledem ke slinivce v malých dávkách prospěšný jen, když je slinivka zdravá. To znamená, že v ní není ani zánět a ani není přítomna cukrovka. Jakmile je slinivka nemocná, omezte příjem kofeinu na minimum. Totéž platí i o alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní

Bolest nohou u mužů nepodceňovat!

Rakovina prostaty je jeden z nejběžnějších druhů rakoviny u mužů. Navzdory rutinnímu vyšetření na PSA u starších mužů, stále existují tisíce případů úmrtí ročně na rakovinu prostaty, z důvodu pozdní diagnózy. Bolest nohou může být důležitým signálem pro všechny lékaře, aby u takto postiženého člověka provedly testování na onkomarkery (onkomárkry) rakoviny prostaty, na přítomnost tak zvaného specifického antigenu prostaty – PSA.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY V BOJI PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolik.

V boji proti rakovině vyzkoušejte tohleto něco si nastudujte a pak se klidně poradte z lékaři,myslím,že i oni vám tohle to vřele doporučí jedná se totiž o 100% přírodní produkt

chlorella-a-spirulin…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Potraviny v boji proti rakovině

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dolanska.

Kdo mi poradi jakou dietu mam drzet pri rakovine slinivky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doposud nebyly u žádné diety prokázány účinky, které by měnily riziko rakoviny pankreatu. Dieta bohatá na ovoce a zeleninu s nízkým obsahem masa je nejlepší stravou pro celkové zdraví. Neexistuje žádná určitá technika prevence rakoviny pankreatu. Nicméně nekouření, cvičení a správné stravování jsou nejlepší volbou pro celkově zdravý životní styl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky

Lázně po ozařování prostaty

Lázně po ozařování prostaty nejprve musí doporučit onkolog. Pokračujete u praktického lékaře, který vám na základě tohoto doporučení vystaví návrh na lázeňskou léčbu. Nakonec přichází na řadu revizní lékař pojišťovny, který musí pobyt schválit.

Zdroj: Rakovina prostaty lázně

Diskuze

V diskuzi VHODNÉ LÁZNĚ PO OZAŘOVÁNÍ RAKOVINY PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel čížek.

lázně vhodné po ozařování rakoviny prostaty. je mi 73let trpím kronovou nemocí a mám chopn.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Javora.

Je mi 77 let a podstoupil jsem po biopsyi a magn.rezonanci léčení formou
ozařování v KNTB Zlín na onkologickém oddělení včetně probíhající hormonální
léčbou Eligart/mám aplikobvané zatím 4 injekce.Ozáření bylo 39x a končilo
31.12.2018.
22.3.2019 bylo provedeno vyhodnocení léčby s dobrou zprávou.
Činím dotaz:Které lázeňské zařízení je pro mne nejvhodnější?
Děkuji Vám za informaci.
S přáním krásného jarního dne Zdeněk Javora.

Zdroj: diskuze Vhodné lázně po ozařování rakoviny prostaty

Lázně po ukončení onkologické léčby

Po rakovině a po ukončení onkologické léčby vám pomůže cvičení v bazénu nebo plavání, venkovní skupinové aktivity, jako například dechové cvičení a nordic walking. Absolvovat můžete i relaxační koupele, masáže a další procedury. Nabízena je i možnost psychoterapie nebo nácviku relaxace pomocí autogenního tréninku. Cílem celého programu je pomoci pacientovi, aby se jak po fyzické, tak po psychické stránce vyrovnal s onemocněním a léčbou, kterou absolvoval.

Zdroj: Rakovina prostaty lázně

Příznaky karcinomu prostaty

Hlavním příznakem rakoviny prostaty je bolavá prostata, kde při onemocnění prostaty může docházet k palčivým bolestem při ejakulaci, případně i několik minut po ní či před ní. Dále dochází k pozvolným a později výrazným potížím při močení, kdy se bolestivá prostata zduří a ucpe močovou trubici. Konkrétně jde o častý pocit nutkání k vymočení, ale přitom množství vypuštěné moči je zanedbatelné. Frekvence takovýchto odskočení je čím dál vyšší.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Účinky masáže prostaty

Masáž prostaty, nebo spíš kontrola jejího tvaru a velikosti, je součástí rektálního vyšetření při diagnostikování karcinomu prostaty a slouží i k získání sekretů prostaty k dalšímu vyšetření v laboratoři. Několik lékařů se v 90. letech 20. století pokoušelo pomocí masáže prostaty a antibiotik léčit chronickou bakteriální prostatitidu a benigní hyperplazii prostaty. Novější výzkumy ukázaly, že masáž prostaty má mít své pevné doplňkové místo při léčbě antibiotiky: zlepšuje prokrvení prostaty a tím i účinnost antibiotik. Léčivý účinek masáže prostaty se projeví především tehdy, když je prováděna opakovaně (tj. 2–3× týdně v akutní fázi, později 1× týdně). Masáž prostaty je v některých zemích přímo doporučována lékaři a je dokonce i hrazena ze zdravotního pojištění. Jedná se však o masáž prostaty, ne o erotickou službu. Samotná ejakulace ani masáž prostaty však nezabrání vzniku rakoviny prostaty.

Nejpřirozenější masáží prostaty je klasický sex. U sexu se muž pohybuje, stahuje a uvolňuje hýžďové svalstvo a vtahuje břicho, a tím prokrvuje celou pánevní oblast. Příznivě působí i hormony, které se při sexu vyplavují do krve, včetně endorfinů, jež uvolňují a navozují pocit euforie a štěstí. Pocity vnitřního uvolnění a relaxace přispívají k uvolnění spasmatického účinku stresového napětí.

Sexuální masáž prostaty je branou k novým, často neznámým a vzrušujícím sexuálním prožitkům. V kombinaci s masáží lingamu (penisu) přináší hluboký a bouřlivý orgasmus. Její stimulace má za těchto podmínek doslova léčivé účinky. Pomáhá předcházet rakovině prostaty, poruchám erekce a obtížím při močení způsobeným zbytněním prostaty. Její pravidelná stimulace je cestou k dlouhodobě kvalitnímu sexuálnímu životu a zdraví. Navíc vede muže k hlubokému fyzickému i psychickému uvolnění a schopnosti rozvíjet prožívání přijímající role.

Zdroj: Masáž prostaty

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Jak probíhá operace prostaty

Zde je několik videí, na kterých je vidět průběh radikální prostatektomie.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP