Téma: 

stravování

Stravování při dně

Plánování jídelníčku

Plánování jídelníčku je při onemocnění dnou zaměřeno na výběr potravin s nízkým obsahem solí kyseliny močové, tedy purinů. Efektivita diety tak spočívá právě v omezení potravin, které obsahují vyšší množství purinů rozkládajících se v těle na kyselinu močovou, a zároveň poskytuje živiny, které pomáhají tělu odstranit kyselinu močovou z krve.

Samozřejmě, samotná dieta nemůže onemocnění vyléčit, ale jejím hlavním úkolem je snížení akutních záchvatů. Dobře vyvážená dieta rovněž může přispět k redukci váhy, což je velmi důležité, protože nadváha a obezita zvyšují riziko častých záchvatů.

Plánování jídelníčku se zaměřuje především na konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva a nízkotučných mléčných výrobků s občasným přídavkem dalších potravin. Prvním krokem dietního plánu je omezení purinů, které se nacházejí zejména v tučných rybách, červeném mase, v korýších a ve vnitřnostech. Velmi podstatné je také dodržovat pitný režim. Denně se doporučuje vypít kolem tří litrů vody, čaje nebo čerstvých neslazených džusů. Dehydratace je rizikovým faktorem pro dnavou ataku. Snažte se pít alespoň osm až šestnáct sklenic vody denně. Jeden až dvě skleničky vína mohou být v pořádku, ale ostatní alkohol by měly být zcela zakázaný.

Mléko a jiné mléčné výrobky mohou pomoci tělu eliminovat kyselinu močovou, ale měli byste se držet pouze těch s nízkým obsahem tuku, abyste minimalizovali příjem nasycených tuků. Pokud máte rádi kávu, máte štěstí. Nedávné studie zveřejněné v „American Journal of Clinical Nutrition“ o ztuhlosti kloubů a svalů, zjistily, že pití kávy snižuje výskyt dny u mužů a žen.

Nápoje s vysokým obsahem vitamínu C, například pomerančový džus, jsou také dobrou volbou pro jedince trpící dnou. Vždy si vybírejte 100% ovocné šťávy. Vyhněte se limonádám a jiným slazeným nápojům s vysokým obsahem fruktózy z kukuřičného sirupu. Uměle slazené dietní limonády by neměly mít na dnu žádný vliv.

Základ jídelníčku by měla tvořit zelenina, ovoce, mléko, mléčné výrobky, sýry, vejce a obiloviny. Maso se zařazuje jen v malém množství a doporučený způsob přípravy je vaření či dušení ve větším množství tekutiny.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že kyselé potraviny přispívají k hromadění kyseliny močové v krvi, což se nezakládá na pravdě. Kyselé potraviny, včetně rajčat, pomerančů, citronů, nemají na onemocnění dny vůbec vliv, takže je do svého jídelníčku můžete klidně zařadit.

Příležitostně můžete do jídelníčku přidat i fazole. Pokud máte přijatelnou váhu a nemáte dnavý záchvat, můžete si občas dopřát dezert nebo bohaté hlavní jídlo bez obav ze zhoršení stavu.

Zcela ze svého jídelníčku však musíte vyřadit tyto pokrmy: vnitřnosti, sledě, ančovičky, makrely, tuňáka, garnáty, humra, droždí. Dále rafinované sacharidy, jako je například bílý chléb a bílá rýže, slazené potraviny s vysokým obsahem fruktózy kukuřičného sirupu a jídla typu rychlého občerstvení.

Obecně se dá říct, že je tato dieta založena hlavně na pravidelném přijímání potravy (minimálně 4x denně po malých porcích), dostatečném přísunu tekutin (minimálně 2 litry), zákazu přijímání jakéhokoli alkoholu, červeného masa, vnitřností a dalších potravin s vysokým podílem purinů. První dny po dnavém záchvatu by se měl jídelníček skládat především ze syrového ovoce a zeleniny. Zatímco některé druhy jsou velmi prospěšné, jiné mohou uškodit. Například mrkev obsahuje jen asi 2 mg purinů na 100 g, zelený hrášek však až 80 mg. Stejně je důležité vybírat mezi ostatními potravinami. Například kakaový prášek obsahuje až 1 800 mg purinů na 100 g, žitná nebo pšeničná mouka neobsahují puriny vůbec. Ovesné vločky naopak mají až 30 mg purinů na 100 g.

Jak je vidět, dietní omezení u tohoto onemocnění nejsou až tak drastická a i jedinci, kteří netrpí tímto onemocněním, mohou potenciálně těžit z této stravy a podpořit nemocného v rodině stejným jídelníčkem. Nicméně vzdát se milované potraviny může být obtížné a skličující, proto je dobré si jídlo plánovat, jíst častěji menší porce namísto jednoho nebo dvou velkých jídel denně zásobit organismus potřebnou energií, abyste se nemuseli uchylovat ke konzumaci problematických potravin, když máte hlad.

Recepty u onemocnění dnou jsou jednoduché a zdravé. Vychází ze zeleninového základu, což mnohým pravděpodobně změní tradiční způsoby vaření. Zkuste například vytvořit zahuštěnou polévku pomocí tyčového mixéru rozšleháním uvařené mrkve a sladkých brambory a přidáním kari a zázvoru na podpoření chuti polévky. Pokud máte chuť na maso a chcete minimalizovat jeho účinky, rozhodněte se pro kuře ochucené citronem, tymiánem a šalvějí, pečené na pánvi s nakrájenými brambory, tuřínem a mrkví. Tuřín je kořenová zelenina, podobná a blízce příbuzná vodnici. Tuřín vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice v neznámé době, ale první zmínka o tuřínu pochází z roku 1620. V následujících staletích se rozšířil po Evropě. Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i zasyrova. Na středním Slovensku se tradičně pěstuje žlutomasá odrůda známá pod názvem kvaka. Vaří se z ní prívarok, což je mléčná omáčka.

Pojďme se podívat i na další netradiční recepty.

Zdroj: Stravování při dně
Zveřejněno dne: 7.3.2017

Diskuze: Re: dotaz

Na vaše problémy kyselina listová moc nepomůže, ale také neuškodí. Na snížení cholesterolu a kyseliny močové je potřeba jít komplexní cestou. Nutné je přizpůsobit stravování.
Například tady je článek o tom jak snížit kyselinu močovou v krevním séru: zdravi.ceskyprehled.…
Cholesterol zase můžete prokazatelně snížit pitím červeného vína, článek o tom je zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Dotaz
Odesláno dne: 30.5.2013 uživatelem Kamča

Stravování při dně

Recepty

Polévka na indický způsob

Ingredience: 2 lžičky řepkového oleje, 1/2 hrnku nasekané šalotky, 3 hrnky na kostičky oloupané sladké brambory, 1 a 1/2 hrnku nakrájené oloupané mrkve, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 2 lžičky kari, 3 hrnky kuřecího vývaru bez tuku, 1/2 lžičky soli

Postup: Na rozpáleném tuku orestujte šalotku, přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vše restujte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne, poté dochuťte solí. Poté polévku rozmixujte do hladka.

Waldorfský salát

Ingredience: 2 lžíce nízkotučné majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 2 malá jablka na kostičky, 1 hrnek červených hroznů bez pecek, 1/3 hrnku sušených brusinek, 1/4 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 1/4 hrnku tenkých plátků řapíkatého celeru, 8 listů hlávkového salátu

Postup: Smíchejte majonézu a citronovou šťávu ve středně velké míse. Přidejte jablka, hrozny, brusinky a dobře promíchejte. Přidejte ořechy a celer a opět promíchejte. Salát podávejte na lůžku 2 salátových listů. Salát může být v chladu až 2 hodiny před podáváním.

Vegetariánský sendvič

Ingredience: 1 lžička olivového oleje, 2 plátky malého lilku, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1/4 hrnku kozího sýra, sendvičové pečivo, 2 plátky rajčete, 1 hrnek rukoly, sůl, pepř

Postup: Předehřejte troubu na 275 °C. Potřete lilek olejem a orestujte ho 5 minut po každé straně, poté posypte solí a pepřem. Do rozehřáté trouby dejte rozpéct rozkrojené pečivo, které jste naplnili kozím sýrem. Po rozpečení vyjměte z trouby a na každou polovinu pečiva se sýrem dejte 1 plátek restovaného lilku, plátek rajčete a rukolu a podávejte.

Rajčatová bruschetta

Ingredience: 1/2 hrnku nasekaných rajčat, 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky, 1 lžíce vypeckovaných zelených oliv, 1 čajová lžička kapary, 1/2 lžičky balzamikového octa, 1/2 lžičky olivového oleje, 1/8 lžičky mořské soli, čerstvě mletý černý pepř, 3 stroužky česneku, 4 plátky francouzské bagety

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Bagety nakrájíme našikmo a jemně mázneme olejem, pokud máte, tak stříkněte sprejem, plátky bagety uspořádejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 4 minut z každé strany. Na takto připravenou bagetu dáme část utřeného česneku a připravenou směs. Rajčata a olivy nakrájejte na drobné kostičky, bazalku najemno nasekejte a spolu se solí, pepřem, balzamikem a kapary důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku. Drobnou změnou může být, že chleby zprudka opečete na pánvi na olivovém oleji a pak už nepotíráte, ale rovnou na ně dáte rajčatovou směs. V zimě může být problém sehnat čerstvou bazalku. Protože v receptu ji nelze nahradit tou sušenou, použijte místo ní bazalkové Pesto alla Genovese, a to 1 až 2 lžičky.

Citronové kuře

Ingredience: 2 citrony na tenké plátky, 6 lístků čerstvé šalvěje, 1 kuře, 3 čajové lžičky olivového oleje, 1 pastinák, 2 střední mrkve, 1 tuřín, 300 g brambor, 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Umístěte 6 plátků citronu a lístky šalvěje pod kůži kuřete. Zbývající citron dejte do dutiny kuřete. Svažte nohy k sobě provázkem a zastrčte pod křídla. Nalijte lžičku oleje přes kuře. Dejte kuře do pekáče a pečte v dolní třetině trouby po dobu 1 hodiny. Přeneste kuře na prkénko a nechte uležet cca 15 minut. Mezitím očistěte kořenovou zeleninu a nakrájejte na kousky. Promíchejte s bramborami v pekáči a přidejte zbývající olej a tymián. Pečte za občasného míchání po dobu 45 minut doměkka. Odstraňte z kuřete kůži a citrony a kuře naporcujte na 4 díly, které podávejte se směsí brambor a zeleniny.

Salát s kachnou

Ingredience: 1 lžíce sherry octa, 4 červené pomeranče (3 rozřezané, asi 1 hrnek), jeden džus (asi 1/4 hrnku), 1 čajová lžička dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1 malé konfitované kachní stehno bez kosti a kůže (asi 3/4 šálku), 6 hrnků smíšené zimní zeleniny s čekankou a špenátem, 1/4 hrnku nasekaných opražených lískových ořechů

Postup: V misce smíchejte ocet, pomerančovou šťávu, hořčici, olej a dobře prošlehejte metličkou. Dochuťte solí. Ve velké míse smíchejte nadrobno nakrájené kachní maso, zimní zeleninu, čekanku, špenát, lískové ořechy a pomeranč. Směs polijte zálivkou a podávejte s celozrnnou bagetou.

Pikantní špagety

Ingredience: 200 g špaget, 1 lžička chilli omáčky, 2 lžičky olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 šálky nastrouhané cukety, 3/4 lžičky soli, 1/4 lžičky černého pepře, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu

Postup: Uvařte těstoviny dle návodu, vynechte sůl a olej. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte chilli omáčku a česnek. Restujte asi 1 minutu. Poté přidejte nakrájenou cuketu a za stálého míchání restujte přibližně 4 minuty. Uvařené a teplé těstoviny promíchejte s cuketovou směsí, kterou jste dochutili pepřem a solí. Povrch těstovin posypejte nastrouhaným parmazánem.

Rozmarýnové brambory

Ingredience: 1 kg červených brambor, 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 3 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky cibulového prášku, 1/4 lžičky soli, ¼ lžičky pepře

Postup: Předehřejte troubu na 250 °C. Ve velké míse smíchejte pečlivě očištěné, neoloupané a na měsíčky pokrájené brambory a zbylé ingredience. Položte brambory na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 25 minut. Takto upečené brambory podávejte ještě teplé.

Vanilkový pudink

Ingredience: 2 a 1/2 hrnku odtučněného mléka, 1 vanilka podélně rozříznutá, 3/4 hrnku cukru, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 1/8 lžičky soli, 2 velké žloutky, 4 lžíce másla

Postup: Mléko dejte do hrnce společně se semeny vanilky a přiveďte k varu. Cukr, sůl a kukuřičný škrob promíchejte a vmíchejte žloutky. Postupně do této směsi za stálého míchání přidejte horké mléko. Poté směs vraťte do hrnce a znovu přiveďte k varu za stálého míchání. Vařte cca 1 minutu. Odstavte a přidejte máslo. Opět stále míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Takto připravený pudink poté naservírujte do mističek, zakryjte fólií a dejte do chladu.

Tip: Arašídový pudink: Vynechte vanilku, sůl a máslo; vmíchejte 1/4 hrnku arašídového másla se sníženým obsahem tuku a postupujte dle návodu víše.

Tip: Kokosový pudink: Vynechte vanilku a 3/4 hrnku mléka, které nahraďte 3/4 hrnku lehkého neslazeného kokosového mléka. Vynechte máslo, vmíchejte 1/2 hrnku opékaných slazených kokosových vloček a postupujte dle návodu výše.

Broskvovo-jahodové překvapení

Ingredience: 1 hrnek čerstvých jahod (nebo ostružin, malin, případně jejich kombinace), 2 lžíce medu, 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy, 1 polévková lžíce Grand Marnier (nebo jiné šťávy), 2 broskve, 2 hrnky odtučněné vanilkové zmrzliny

Postup: Smíchejte plody, med, citronovou šťávu a Grand Marnier (pokud používáte) a vše rozmixujte na hladké pyré. Sceďte přes jemné síto do mísy. Položte 4 broskvové plátky na každý ze 4 dezertních talířků, přidejte 1/2 hrnku zmrzliny a pokapejte kopečky zmrzliny připravenou omáčkou.

Košíčky

Ingredience: 1 balíček lineckého těsta (kupované nebo doma vytvořené), 1 balení odtučněného tvarohu, 1/4 hrnku cukru, kůra z 1 pomeranče, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, čerstvé maliny

Postup: Předehřejte troubu na 250 °C. Připravte si muffinové formičky a vymažte je tukem. Rozdělte těsto do formiček a vytvarujte do tvaru formičky s volným středem. Dejte na 11–12 minut péct dozlatova. Pomocí elektrického mixéru ušlehejte tvaroh s cukrem a pomerančovou kůrou. Směsí naplňte vychladlé košíčky a ozdobte čerstvými malinami.

Dýňové placičky

Ingredience: 1/2 hrnku kompotované dýně, 1/2 hrnku nízkotučného vanilkového jogurtu, ¼ lžičky jedlé sody, 1 velký žloutek, 1/4 hrnku hladké mouky, 4 velké bílky, 1/4 lžičky soli, javorový sirup nebo med

Postup: Ušlehejte dýně, jogurt, jedlou sodu, žloutek a mouku. Vyšlehejte bílky se solí a přidejte potupně do dýňové směsi. Na mírném ohni rozehřejte velkou nepřilnavou pánev, potřenou zlehka olejem. Na pánvi pomocí lžíce tvarujte placičky a opékejte. Otočte, když jsou placičky pokryty bublinami a okraje jsou mírně hnědé (asi 3 minuty na každé straně). Hotové placičky pokapejte sirupem nebo medem.

Ovocné cornflakes

Ingredience: 2 hrnky kukuřičných lupínků, 1 hrnek nízkotučného mléka, 1 hrnek čerstvých nebo zmražených lesních plodů

Postup: Nasypejte kukuřičné lupínky do misky, zalijte mlékem a přidejte připravené ovoce.

A co vy? Jaké netradiční recepty připravujete pro sebe či své blízké, kteří trpí tímto onemocněním? Pochlubte se s nimi.

Zdroj: Stravování při dně
Zveřejněno dne: 7.3.2017

Diskuze: Re: užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Doporučuji nexperimentovat, ale naopak stravovat se stále stejně. Warfarin má své nežádoucí účinky, které ale nejsou tolik závažné, jako když uděláte změnu v jídelníčku, která může způsobit krvácení. Základní pravidlo u Warfarinu: Jezte stejné potraviny, jako v době kdy vám byla odebrána krev (Quickův test). Při změně ve stravování je zapotřebí odebrat znovu krev a zjistit její aktuální srážlivost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?
Odesláno dne: 21.2.2017 uživatelem Cempírek

Zhubněte jednou provždy 2

Filozofie stravování

Zdroj: Zhubněte jednou provždy 2
Zveřejněno dne: 22.4.2016

Diskuze: přechod dlouhá menstruace přírodní léčba

Dobrý den,
48 let, 2 děti, 1/2 roku nejím mléčné věci, vejce a nyní 3 měsíce i maso, tzn. 1/4 roku jsem veganka bez čehokoliv živočišného. Během této doby se mi začala objevovat nepravidelná menstruace (přechod, veganka)? Vždy 1 měsíc mám menses např. 3 týdny, další měsíc nic, pak zase krvácím 3-5 týdnů a další zase nic. Je možné, že mi díky veg. stravování chybí nějaké vitaminy, minerály, nebo je to přechodem (hormony)? Má někdo, kdo se stravuje vegansky zkušenosti s léčbou pomocí přírodních prostředků, abych nemusela na kyretáž, narkózu apod.? Děkuji

Zdroj: diskuze Přechod dlouhá menstruace přírodní léčba
Odesláno dne: 7.11.2016 uživatelem Lenka Hanousková

Jak detoxikovat organismus za 28 dní

28denní detoxikační plán

Byl vypracován čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře a hlavně – vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus, a navíc ubývají kila. Toto stravování má i diagnostické účinky. Pokud se objeví problémy s určitým orgánem, je dobré se zamyslet, kde hledat kořeny tohoto problému. Nejdůležitější věcí je, že pokud se nezmění vstup, nezmění se ani výstup, to znamená, že se nedají očekávat pozitivní změny, když se nezmění způsob stravování a životosprávy natrvalo.

28denní detoxikační plán není dieta. Při očistě je však zapotřebí vytrvalost, odhodlání, disciplína a radost ze změny stravování. Důležitý je i pitný režim, který vyžaduje vypít denně 3,5–4 litry vody, a to následujícím způsobem: 3 x 3 dcl teplejší převařené vody a zbývající doporučené množství tekutin lze doplnit obyčejnou, studenou vodou.

28denní detoxikační plán opravdu není dieta. Dieta je krátkodobá změna stravování, kdy chceme šetřit některý vnitřní orgán, aby se zregeneroval. Detoxikace nemusí trvat jen 28 dnů, je možné ji opakovat dvakrát i třikrát po sobě. Po ukončení detoxikace je nutné pokračovat v nastoupené cestě dál. Pokud dojde k návratu ke starým stravovacím návykům, vrátí se také staré problémy. Při detoxikaci se očišťuje krev, játra, ledviny a celý močový systém, střeva, lymfatický systém, kůže, dýchací cesty.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní
Zveřejněno dne: 1.2.2014

Diskuze: Re: Re: Problémy s prášky na snížení hladiny cholesterolu

Děkuji za odpověď panu Cempírkovi, zvláště, pokud je to bývalý pracovní kolega z ČB.
Odpověď je jistě svým způsobem relevantní, ovšem vždy je nějaké další ale... - Zkušený lékař manželce řekl, že se problému úplně nezbaví, protože tu hrají roli jisté dědičné dispozice v chemismu těla, kdy i při střídmém a vcelku snad zdravém stravování si organizmus vytváří mnohem více cholesterolu, než organizmus jiný, tedy, když někdo, pojídající ve zvýšené míře tučná masa a jiná, má cholesterol nižší, než jiní, kteří jsou daleko střídmější. - Uvítali bychom jistě řešení bez prášků, je třeba hledat individuální možnosti.
Děkujeme ale za konzultaci, zdravím.

Zdroj: diskuze Problémy s prášky na snížení hladiny cholesterolu
Odesláno dne: 15.10.2015 uživatelem Jindřich Bešťák

BIO styl a všechno o něm

Projekt MéBIO

„Projekt MéBIO byl vytvořen za účelem osvěty zdravého životního stylu. Naším cílem je vysvětlit, že produkty s předponou bio nejsou jen zelené klíčky bez chuti, ale i šťavnatý steak z kvalitního hovězího masa,“ říká manager projektu MéBIO Ing. Marek Žáček ze společnosti SOVA NET, která projekt zrealizovala. Portál je tak určen nejen pro příznivce zdravého stravování a biovýrobků, ale i jejich odpůrce. „Právě tyto lidi by měl web přesvědčit, že biovýrobky nejsou jen obyčejné věci s přemrštěnou cenou, ale že mají své opodstatnění a přednosti.“ dodává Žáček.

Zdroj: BIO styl a všechno o něm
Zveřejněno dne: 14.12.2008

Diskuze: Re: Kyla a rekonvalescence

Při vyčerpání zaměstnance se na zotavenou používá pracovní dovolená. Pro trvalou úlevu v zaměstnání se používá statut "osoba zdravotně znevýhodněná (OZZ)". O jeho přiznání rozhoduje posudková komise při Okresní správě sociálního zabezpečení. Návrh a podklady zpracovává praktický lékař. Zaměstnanec je pak přeřazen na vhodnou práci. Lázně speciálně zaměřené na kýlu nejsou, ale na plicní problémy ano (Jeseník, Karlova studánka a Luhačovice). Ve vašem případě by přicházely v úvahu lázně na 3 týdny se spoluúčastí pacienta (procedury hradí zdravotní pojišťovna, ubytování a stravování hradí pacient). O lázních rozhoduje zdravotní pojišťovna na základě žádosti zpracované praktickým lékařem. Pojišťovna rozhoduje o místě, délce pobytu i formě spoluúčasti. Zkuste požádat praktického lékaře, ke které z možností je nakloněn a ochoten zpracovat žádost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech
Odesláno dne: 22.4.2017 uživatelem Cempírek

Hubnutí s Mačingovou

Dietní plán

Je rozdělen na bílkovinové nebo sacharidové dny. Ráno se rozhodnete, jestli budete mít den bílkovin, nebo sacharidů. Pokud se rozhodnete jíst bílkoviny, tak si nalistujete seznam jídel pro bílkovinový den a jíte jídla pouze z tohoto seznamu. Druhý den si vyberete sacharidy a postupujete úplně stejně, jen jíte jídla ze sacharidového seznamu. V oba tyto dny můžete jíst neutrální složky, většinou zeleninu. Tento styl odpovídá známému způsobu stravování – dělená strava.

Po absolvování kúry jedné z těchto dvou možností – stravování podle krevní skupiny nebo dělení na bílkovinové nebo sacharidové dny – se můžete vrátit zpět k 28denní detoxikaci Antónie Mačingové. Tomuto návratu se říká „schůdková metoda“, ta by vám měla pomoci shodit další kila nebo ubrat centimetry v pase. Tělo si nepamatuje své původní parametry, a proto je i tento krok úspěšný.

Pokud jste spokojeni se svou váhou a postavou, pak jste prošli úspěšnou transformací a záleží pouze na vašem myšlení a důslednosti vytrvat v této činnosti, abyste se nedostali zpět a vyhnuli se tak jo-jo efektu, dodržujte poměr 5 : 2. 5 dnů v týdnu připravujte jídla podle receptů z knihy, zbylé dva dny můžeme jíst, co chcete. Nemusíte mít strach, že si tělo opět zanesete. Dva dny nezdravé stravy jednoduše regulujete dalšími 5 dny zdravého stravování.

Dietní plán by nikdy nemohl fungovat bez předešlé detoxikace organismu. Pokud dodržíte detoxikaci dle předepsaných pravidel, bude další úsilí plodné.

Zdroj: Hubnutí s Mačingovou
Zveřejněno dne: 1.2.2014

Diskuze: Re: Warfarinvá dieta

Když užíváte Warfarin, tak není třeba dělat zvláštní dietní opatření. V normálním množství můžete konzumovat všechny potraviny, pokud je konzumujete pravidelně. Důležité je nezařazovat nárazově potraviny se zvýšeným obsahem vitamínu K. To hrozí například během léta, kdy je dostatek zelené zeleniny. V článku, kterého se týká tato diskuze, je uveden seznam rizikových potravin, které není vhodné konzumovat nárazově, a je v něm uveden i jídelníček na několik dní. Při aplikování různých diet mějte na paměti, že každá změna ve stravování může způsobit změnu účinku Warfarinu. Proto při každé takové dietě navštivte svého lékaře a nechte si změřit srážlivost krve, a to i když je dieta deklarována jako Warfarinu prospěšná. Lékař vám podle výsledku vyšetření krve upraví dávkování Warfarinu a vy pak budete moci pokračovat dále a bezpečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarinvá dieta
Odesláno dne: 16.10.2016 uživatelem Cempírek

Zhubněte jednou provždy 2

Principy stravování podle Mačingové

Prvním krokem by měla být harmonizace: Jezte do sytosti a „pijte jako duha“. Je důležité pít již od rána. Zdravé ledviny dokážou zpracovat 4 litry vody za den. Odhoďte veškerý stres. Negativní emoce totiž odčerpávají potřebné prvky z těla. Největší strašák a důvod, proč lidé hubnou jen s těžkostmi, spočívá často v tom, že je ovládá myšlenka na nechutnou stravu plnou zeleniny, po které stejně nic neshodí.

Druhým krokem by mělo být vyloučení potravin, které nevyhovují vaší krvi.

Třetím krokem je, že nebudete v rámci jednoho jídla kombinovat sacharidy a živočišné bílkoviny. Tato zásada se netýká celého dne.

Zdroj: Zhubněte jednou provždy 2
Zveřejněno dne: 22.4.2016

Diskuze: Re: Strava při léčbě Warfarinem

Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčbě Warfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 13.2.2017 uživatelem Cempírek

Iifym

Dietní plán

Cílem Iifym je svůj denní příjem napasovat jak do kalorií, tak i do předem nastavených makroživin, tedy určitého množství sacharidů (včetně vlákniny), tuků a bílkovin.

Individualita – neexistuje snad více individuální směr stravování, jako je právě IIFYM. Svůj jídelníček s nikým nesrovnáváte, protože si ho ušijete přesně na tělo.

Flexibilita – není stanovené, jaké potraviny jíst máte a jaké naopak nemáte. Určitě je fajn jíst zdravé a průmyslově nezpracované potraviny, ale i pro sušenku nebo čokoládu se občas prostor najde. Navíc když si nemůžete přesně naplánovat, co budete jíst (na dovolené, na cestách, na návštěvě), poměr a zastoupení živin v jídle odhadnete, zapíšete a zbytek dne tomu přizpůsobíte.

Počítání – Iifym je relativně časově náročná zábava. Pokud chcete hubnout či přibírat svalovou hmotu a poctivě na sobě pracujete, je dobré také poctivě zaznamenávat snědené jídlo do počítače.

Vážení – druhou trošku nepříjemnou věcí na Iifym je to, že byste každé jídlo měli zvážit. Málokdo má tak přesné oko, aby hned věděl, kolik to či ono váží. Bez hmotnosti pokrmu není možné zjistit, kolik živin a kalorií v sobě vlastně skrývá.

Pokrok – spornou položkou u flexibilního stravování jsou také samotné poměry živin. Každý člověk je unikátní a každý má jiné výživové potřeby, takže i když vám počítač optimální zastoupení živin vypočítá, nemáte jistotu, že je to poměr, který právě vaše tělo uvítá.

Zdroj: Iifym
Zveřejněno dne: 24.9.2016

Vývod tlustého střeva

Strava při kolostomii

V podstatě neexistují žádné speciální předpisy pro stravování lidí s kolostomií. Platí všeobecná výživová doporučení pro plnohodnotné stravování. Myslete na to, že jídlo by pro vás mělo být především příjemnou záležitostí a mělo by vám chutnat. Projímadla byste měli užívat výhradně po poradě se svým ošetřujícím lékařem a pouze tehdy, pokud změna stravy nevedla k požadovanému úspěchu. Pravidelná konzumace jídla vede k rovnoměrnému střevnímu rytmu.

Při průjmu byste měli přejít na stravu s nízkým obsahem tuků, bílkovin, vlákniny a koření. Proto se raději vyhýbejte potravinám bohatým na vlákninu, jako je například zelí, hlávkový salát a chřest. Při přetrvávajícím průjmu se poraďte s lékařem, protože průjem může mít i příčiny, které se stomií přímo nesouvisejí. Vyvarujte se konzumace projímavých potravin. Vyzkoušejte bílý chléb, suché pečivo, ovesné vločky, jemně nastrouhané jablko, rozmačkaný banán, tvrdé sýry, vařené mléko, černý čaj, hořkou čokoládu, kakao, vařenou rýži, brambory, těstoviny a vařenou mrkev. Při průjmu musíte bezpodmínečně více pít, protože může vést ke značným ztrátám tekutin.

Pokud se objeví nadýmání, zrevidujte své stravovací zvyklosti, případně si veďte deník a zaznamenávejte do něj jídla a nápoje, dobu konzumace, ale následně také konzistenci a množství stolice. Příčina nadýmání může spočívat také ve způsobu stravování. Pokud jíte ve spěchu, hltavě a důkladně jídlo nežvýkáte, může to vést právě k plynatosti. K nadýmavým potravinám patří například zelí, luštěniny, cibule, celozrnný chléb, květák nebo kedlubna. Nadýmání může být také způsobeno nesnášenlivostí mléka. K nadýmání často přispívá koření, aromatické látky v potravinách, alkohol a pivo. Proti nadýmání vyzkoušejte například fenyklový nebo anýzový čaj, šťávu z borůvek nebo brusinek, zeleninu a jogurt.

Video s operací tlustého střeva.

Fotografie umělého vývodu střeva.

Zdroj: Vývod tlustého střeva
Zveřejněno dne: 7.4.2016

Iifym

Co je to Iifym

Iifym je zkratka sloganu „If it fit your macros“ (do češtiny volně přeloženo „Když se ti to vejde do příjmu makroživin“). Principem stravování Iifym je nepřesáhnout přiměřený příjem energie vypočítaný na Iifym kalkulačce podle vašich tělesných proporcí a denní aktivity. Hlídáte si přijaté kalorie, bílkoviny, tuky sacharidy a vlákninu, ale už nezáleží na tom, z čeho je přijmete. Rozhodně to není myšleno tak, že se můžete ládovat fastfoodem a pak jen dohánět chybějící makroživiny. Stále se zohledňuje sůl (zadržování vody v těle) a vitamíny. Většina nadšenců tohoto stravování dodržuje takzvaný brofood (rýže, brokolice, kuřecí) a pije proteinovénápoje.

Mezi základní složky Iifym stravování patří bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, což jsou věci, bez kterých se Iifym neobejde.

Hlavním smyslem tohoto stravování je, že si hlídáte příjem a výdej. Hlídáte si, aby váš příjem nepokryl (hubnutí), pokryl (udržování váhy), nebo převýšil (nabírání) váš celkový výdej.

Měřicími jednotkami jsou makra a kalorie. Bílkoviny mají 4 kcal/1 g, sacharidy také a tuky 9 kcal/1 g. S přesně danými makry vám logicky vyjde jen jedno číslo. Je povoleno hýbat se sacharidy na úkor tuků, jen nesmíte zapomenout, že tuky mají více než dvojnásobné množství kalorií na 1 gram. Bílkoviny dodržujte pokaždé. K tomuto výpočtu slouží právě kalkulačka. Zadáte svou váhu, výšku, denní aktivity a věk. Dále si zvolíte, kolik chcete přijmout bílkovin (doporučuje se 1,3 g/kg tělesné váhy pro méně aktivní osoby a 1,3–2 g/kg u sportovně aktivnějších jedinců, pro které je posilovna druhým domovem) a tuků (většinou 1 g/kg váhy). Sacharidy a vlákninu za vás dopočítá právě tato kalkulačka. Zde je odkaz na zobrazení iifym kalkulačky: kalkulačka iifym.

Při stravování Iifym se nemusíte stresovat počtem porcí. Záleží jen na přijatých živinách. Je jedno, jestli je sníte ve 2 nebo 6 jídlech. Důležitou součástí je zapisování neboli počítání makroživin. K tomu je vhodná (mobilní) aplikace MyFitnessPal. Pokud nemáte se studováním nutričních hodnot u potravin mnoho zkušeností, pak to bude chtít ze začátku dost trpělivosti a studování. Po čase však budete brát tuto aplikaci jako zábavu, nikoli přítěž, a časově vám zapisování zabere sotva pár minut.

Směr Iifym se od klasického zdravého stravování mírně liší, a to tím, že menší či občasné neřesti, které pro vás byly doposud tabu, si nyní s klidným svědomím do jídelníčku zařadíte, a to cca 80 % zdravých potravin a 20 % vyhraněných na takzvané hříchy. Je důležité správně dané neřesti nejen zvolit, ale i načasovat, jelikož půl tabulky čokolády před spaním asi nebude tou správnou volbou.

Zdroj: Iifym
Zveřejněno dne: 24.9.2016

Zhubněte jednou provždy 2

Kniha Zhubněte jednou provždy 2

Kniha Zhubněte jednou provždy 2 je volným pokračováním knihy Zhubněte jednou provždy 1, která je prvním krokem k trvalé změně toho, jak vypadat a jak se momentálně cítit. Tato kniha je věnována ženám, které se staly oběťmi společenského diktátu krásy a dokonalosti, místo toho, aby byly zdravé, originální a krásné svým vlastním způsobem. V této knize je nabízena kombinace hodnotné a vhodné stravy volené podle krevní skupiny, která pomůže lidem zhubnout. Recepty jsou volené tak, že nebudete hladovět, právě naopak, někdy vznikne pocit přejídání.

Všechny procesy v našem těle řídí mozek, který je nastavený tak, že v dietním režimu nejprve odbourává svalovou hmotu. Takže původní tuková hmota, které se hladovějící chtěl zbavit, zůstává. A tak se po ukončení diety, kdy se jedinec vrátí ke svým původním stravovacím návykům, obvykle zvětší jen tuková hmota, protože svalová hmota byla zlikvidována.

Jak autorka uvádí, kritika na její stravování je neopodstatněná. Strava uvedená v jejích knihách je plnohodnotná. Poznamenává, že bílkovina jako základní stavební jednotka je ve větší či menší míře přítomná v každé potravině. V rostlinné i živočišné. V jejích receptech nenaleznete žádné potravinové nebo proteinové doplňky stravy. Jde vždy o vyváženou stravu.

V současné době se z hubnutí stává byznys. Rádoby výživoví poradci vám vypracují drahou dietu a doporučí ještě dražší výživové doplňky stravy, které údajně podpoří proces hubnutí. Ovšem zapomenou dodat, že pokud nezměníte získané stravovací návyky trvale, shozená kila se vám časem vrátí. Způsob stravování podle Mačingové je levný, dostupný a účinný. Sama A. Mačingová je důkazem toho, že její strava funguje, i její vnitřní orgány jsou ve stavu, jako by jí bylo osmnáct let.

Zdroj: Zhubněte jednou provždy 2
Zveřejněno dne: 22.4.2016

Hubnutí s Mačingovou

Schůdková metoda

Princip schůdkové metody spočívá v tom, že budete hubnout postupně, tedy tak, jako byste pomalu scházeli po schodech.

Při dietách hubnete velmi rychle, organismus se většinou velmi rychle zbavuje vody a hlavně svalové hmoty. Když atrofuje svalová hmota, jdou kila rychle dolů, což potěší, ale protože se převážná většina žen vrátí k předcházejícímu způsobu stravování, obnoví se jim problémy o to rychleji, čím vyšší podíl svalové hmoty ztratily. Takže jsou pak po každé dietě objemnější a měkčí a s každou dietou jdou dolů s váhou pomaleji, protože už nemají svalstvo, ze kterého by hubly. A další extrém je, že pak z té hrůzy z přibírání už ani pořádně nejedí, a přesto stále jen přibírají. Postava se nedědí po předcích. Po nich se dědí jen nesprávné stravovací návyky.

Schůdková metoda je rozvržena do dvanácti týdnů s propracovaným denním jídelníčkem a je rozdělena do tří fází:

  • První fáze začíná 28denní detoxikací podle přesně stanoveného jídelníčku. Při 28denní detoxikaci se tělo zbaví překyselení a škodlivin. Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátíte tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.
  • Druhá fáze je rozložena na 3 měsíce a stravujete se v ní podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém, jedná se v podstatě o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinové a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a není možné ho kombinovat s bílkovinovým jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize je označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinovým jídlem.
  • Třetí fáze je zaměřena na udržení požadované váhy. Postupuje se podle pravidla 5 : 2. To znamená, že se pět dní v týdnu stravujete podle semaforu a dva dny v týdnu si můžete dát to, na co máte chuť. V dalších pěti dnech tělo toxiny přijaté v těchto dvou dnech odbourá. Tento systém stravování nevytváří tlak na psychiku.

Průběh diety není oproti jiným zase tak drastický, jen budete muset začít kupovat úplně jiné potraviny a vařit jídla podle jídelníčku, což samozřejmě nějaký čas navíc zabere. Ale pro zdraví se musí něco obětovat. Zbavíte se tak hromady tabletek na vysoký tlak, cholesterol a spoustu dalšího. Tabletky pouze potlačí potíže, zatímco problém zůstává. A ten může být vyřešen právě změnou jídelníčku dle doporučení od Antónie Mačingové.

Zdroj: Hubnutí s Mačingovou
Zveřejněno dne: 1.2.2014


SiteMAP