Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STREPTOKOK V KRKU

OBSAH

Streptokok v krku – foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět streptokok v krku.

Zdroj: Co je to streptokok

Diskuze

V diskuzi ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ana Albina.

Dobry den moje dcera 9let má vysoké aslo 2023,bojům 4 rok. Krční a nosní mandle nemá.čem léčit lékaři doporučuji sledovat.prosim o pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jolana Hošková.

Dobrý den mám obdobný problém dcera 15 let. Angína opakovaná. Stále ve výtěru a streptokok. Aslo stoupá nyní po antibiotikách 3141 z původních 2890. Co s vámi dělali,prosím mohla by jste poradit co jste dělala a co vám pomohlo? Děkuji Hošková

Zdroj: diskuze Aslo

Streptokok skupiny A

Streptokoková infekce skupiny A je také známá jako streptokokové onemocnění způsobené bakterií nazvanou beta-hemolytický streptokok. Tyto bakterie způsobují bolest v krku (faryngitidu), spálu nebo v ojedinělých případech vážné komplikace. Občas streptokoková infekce skupiny A může vést k závažným komplikacím, jako je revmatická horečka, která může mít vliv na srdce a onemocnění ledvin (glomerulonefritida). Streptokoková infekce skupiny A však nejčastěji způsobuje bolest v krku a horečku.

Zdroj: Co je to streptokok

Diskuze

V diskuzi BETA HEMOLYTICKÝ STREPTOKOK V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. 5 měsíců jsem brala ATB na streptokoka, kterého jsem měla pořád ve výtěru. Měla jsem výtěr před 14dny, kdy výtěr ukazoval Betastreptokoka na 3 křížky. O týden později ve výtěru nebylo vůbec nic, žádný náznak a tento týden opět ve výtěru byl. Neberu již víc jak měsíc žádná ATB, je to divné. Jednou je a potom není a pak zase je? Že by na týden zmizel a zase se objevil? Nebo byl špatně udělaný výtěr? Je možné, aby se po 5 měsících kdy jsem ho měla pořád ve výtěru a brala ATB najednou ztratil, teď když ATB neberu? A proč se zase po týdnu objevil? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Beta hemolytický streptokok v krku

Streptokok v oku – foto

Tady jsou fotografie zobrazující streptokoka v oku.

Zdroj: Co je to streptokok

Poradna

V naší poradně s názvem PTŘEBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Šťastná.

Dobrý den,potřebuji poradit,dělají se mi červené flíčky a hodně to svědí.A když to rišktábu tak se udělá strup,co stím mám udělat a bebo proč se to vyskytuje. Děkuji ,nikdy jsme to s manželem neměly.Je to infekční? manželuv bratr měl streptokok.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesnou příčinu vaší dermatózy může určit jedině kožní lékař a podle toho zvolit vhodnou léčbu. Nechte si červené flíčky vyšetřit u kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ptřebuji poradit

Co je to streptokok

Streptokok je kulovitého tvaru. Pro streptokoka je typické vytvářet řetízkovité útvary. Jde o grampozitivní koky, které jsou původci širokého spektra nemocí. Podle vlastností se streptokoky rozdělují do více než 20 skupin označujících se písmeny A–V. Některé z druhů streptokoků jsou neškodné, jiné způsobují rozvoj různých, většinou hnisavých zánětů v respiračních cestách, ale i na kůži. Mezi nejčastější patologické druhy streptokoků, se kterými je možné se setkat, patří:

  • streptokok skupiny A – Streptococcus pyogenes;
  • streptokok skupiny B – Streptococcus agalactiae;
  • pneumokok – Streptococcus pneumonie.

Nejčastěji pacienty napadají bakterie streptokoka skupiny A (Streptococcus pyogenes), nejvíce rizikovou skupinu přitom představují děti předškolního a mladšího školního věku. Streptokok skupiny A postihuje také dospělé, kteří se nejčastěji nakazí při kontaktu s dětskými kolektivy, například při vyzvedávání dítěte ve školce. Inkubační doba může být poměrně dlouhá, pohybuje se v intervalu od jednoho týdne do tří týdnů. Ne všichni pacienti nakažení streptokokem podlehnou streptokokovým infekcím a stávají se tak bezpříznakovými nositeli nákazy.

Streptokok v krku se přenáší kapénkovou infekcí, přičemž může způsobit vážné streptokokové infekce. Častým jevem při nákaze je angína, horečky i bolesti břicha. Hlavním projevem angíny je bolest v krku. Ta bývá zpočátku mírná, postupně zesiluje a při rozvinuté formě bolí i polykání naprázdno. Dalším častým příznakem je vysoká teplota v prvních dnech onemocnění, ačkoliv angína může proběhnout i bez zvýšené teploty. Mezi další příznaky patří celková únava, pocení, bolesti ve svalech a kloubech. Stav se může také zkomplikovat postupem infekce do tkání kolem mandle, kde vzniká takzvaná flegmóna, nebo se vytvoří dutina vyplněná hnisem (paratonsilární absces). Při každé angíně mohou být postiženy i spádové mízní uzliny na krku, které jsou pak zduřelé, bolestivé na pohmat i spontánně. Méně často než angína, ale přesto ne zřídka, se v krku může usadit streptokok způsobující spálovou angínu. Má podobné příznaky jako angína, ale navíc nemoc provází typická nápadná vyrážka napadající i dlaně rukou.

Takto vypadá streptokoková infekce v krku.

Zdroj: Streptokok v krku – co dělat?

Diskuze

V diskuzi NA BOLEST V KRKU - ČOKOLÁDA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na bolest v krku - čokoláda!

Léčba

Na bakterie již nestačíme s kloktáním a zábaly krku, lékař musí zaútočit antibiotiky. Pokud je to technicky možné, je vhodné před léčbou provést po dohodě s lékařem výtěr z krku. Tak se dozvíme přesného původce onemocnění. Znalost přesného původce je pro lékaře důležitá. Sami alespoň okrajově víme, že ne každé antibiotikum je pro naši ratolest to správné. V praxi funguje vyšetření výtěrem většinou jako zpětná kontrola a má význam například tehdy, pokud se léčení nasazeným druhem antibiotik nedaří. Konkrétní diagnóza a následná léčba je určena výsledkem bakteriologického vyšetření, které prokáže přítomnost streptokoků v krku.

Při léčbě streptokokové angíny se tedy pacientům podávají antibiotika (penicilin), léky na snižování horečky, dále se doporučuje kloktání šalvěje nebo jiného přípravku k dezinfekci a zmírnění bolestí v krku. Důležitý je také klidový a pitný režim. Příznaky onemocnění po dvou až třech dnech užívání penicilinu obvykle odezní, antibiotika je však nutné doužívat, a to z důvodu rizika recidivy a prevence dalších zdravotních obtíží. Léčba spály spočívá v podávání antibiotik a antihistaminik k odstranění vyrážky.

Zdroj: Streptokok v krku – co dělat?

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ TEČKY V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Mám bílé tečky v krku , v krku mě bolí jen někdy, hlavně po ránu a přes den dobrý.
V prosinci jsem měla faringitidu, užívala jsem penicilín. Nemůže to být opět, ale v krku mě nebolí jako v prosinci.
Děkuji předem za Vaši odpověď
Iveta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé tečky v krku

Streptokok v těhotenství aneb streptokok skupiny B

Streptokok skupiny B většinou neškodně přežívá na různých částech těla, například v nosohltanu, konečníku nebo v pochvě žen. Nebezpečí pak ale představuje v těhotenství, kdy je možné, že bude při porodu přenesen na novorozence, což může mít tragické následky. Proto se doporučuje během těhotenství a hlavně před porodem vzít stěry z poševní sliznice, případně rekta a kultivačně je prověřit. Pokud se zjistí přítomnost streptokoka, žena je léčena antibiotiky dřív, než začne rodit, po dobu porodu a někdy i krátce po něm.

Asi u jednoho procenta novorozenců může přenesený streptokok vyvolat sepsi, plicní onemocnění nebo meningitidu. Rizikové jsou předčasné, komplikované a horečnaté porody. Streptokok ze skupiny B je druh bakterie, která způsobuje infekci u novorozenců, těhotných žen, žen po porodu, u žen po gynekologických operacích a starších mužských a ženských pacientů s jinými závažnými chorobami. Streptokok ze skupiny B je nejčastější příčinou infekce krve u novorozenců (septikémie) a mozku (meningitida). Infekci u novorozenců se dá zabránit tím, že se těhotný ženám, které jsou nositelkami streptokoka B, v průběhu porodu podávají intravenózně antibiotika.

Důrazně se doporučuje, aby každá těhotná žena, která v minulosti prodělala infekci streptokokem B, byla během porodu přeléčena antibiotiky. Mezi onemocnění, která způsobuje streptokok této skupiny, patří infekce močových cest a jiné infekce způsobené streptokoky skupiny B. Prevence a včasná léčba je důležitá, protože infekce streptokokem skupiny B ohrožuje zdraví i život novorozenců. Streptokok skupiny B je někdy příčinou hnisavých zánětů (artritidy, pneumonie, osteomyelitidy) u lidí, kteří mají závažné onemocnění, například zhoubný nádor, cukrovku, jaterní cirhózu a podobně.

Zdroj: Co je to streptokok

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTEK VZADU V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den, mam menší vyrustky vzadu v krku, polikaní jde trošku stěží, a mam trosku červený krk, bojím se ze to bude rakovina?? Přikládám ještě fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto zduřelé papily vzadu na jazyku jsou běžnou reakcí na mírnou infekci v oblasti nosohltanu. Rozhodně se nemusíte bát, že jde o rakovinu. Potvrdit vám to může lékař stomatolog (zubař) a nebo otorinolaryngolog (ORL). Jak si můžete pomoci? Kupte si kloktadlo s názvem Stopangin a třikrát denně po jídle kloktejte alespoň dvě minuty. Do dvou tří dnů vše zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU PO PŘÍPRAVKU FORTRANS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Bílá.

Ve čtvrtek jsem byla na kolonoskopií a pak jsem měla bolest v krku a hučení v uších. Bolest v krku se stále zhoršuje a nemohu spát, polykat. Už jsem použila zatím verde, kloktala šalvějí, ale je to čím dál horší. Děkuji za odpověď. Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v krku asi nebude přímo souviset s kolonoskopií ani s přípravou na ni pomocí přípravku Fortrans. Nejspíše jste se nakazila infekcí, která se projevila zánětem v krku. Tantum Verde je skvělý pomocník, ale je slabý. Mnohem účinnější je kloktadlo nebo sprej Jox. Ten obsahuje koncentrovaný jód, který bezvadně dezinfikuje krk i dutinu ústní. Jestli chcete opravdu účinný lék, tak pak jedině po vizuální kontrole v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans

Rizika

Streptokoková onemocnění jsou vysoce nakažlivá, a proto neexistuje účinná možnost prevence. Dodržováním hygienických zásad a zdravé životosprávy lze nákaze předejít jen do určité míry. Proti některým druhům streptokoka (například proti pneumokokovi) existuje možnost očkování. Podcenění léčby streptokokové infekce může mít velmi nepříznivé důsledky pro celý imunitní systém. Mezi možné komplikace patří zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin nebo selhání ledvin, což je však pozdní komplikací objevující se o několik týdnů později.

Mezi celkové komplikace, naštěstí již velmi vzácné, patří sepse (rozšíření streptokokové infekce do celého těla) nebo revmatická horečka, při níž dochází k zánětlivým změnám v kloubech, ledvinách, srdečním svalu a na srdeční nitrobláně. Léčba se řídí podle původce onemocnění.

Zdroj: Streptokok v krku – co dělat?

Diskuze

V diskuzi KNEDLÍK V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Na "knedlík v krku" mi zabírá Phytoxan, většinou je to u mne příznak začínající nemoci, např. nachlazení a kašle, nebo angíny a normálně přetrvává tak 2-3 dny. S Phytoxanem a čajem s medem je pryč za den ;)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Knedlík v krku

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU U DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Prosím o radu. Me 6ti lete dítě má spalovou angínu a velkou bolest v krku ... problém polknout cokoliv.
Máme antibiotika ale chtěla bych mu nějak pomoci od bolesti krku .... existuje nějaká babska rada? Zábaly krku? Nějaká bylina atd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Použijte spray Tantum Verde www.zbozi.cz/hledani… Ten obsahuje znecitlivující látky a zmírní bolest v krku. V jídelníčku pak během bolestí na místo klasické stravy volte raději vývary s měkkou zavářkou a kousky měkkého masa. Typicky písmenková polévka bude to nejlepší než se dítěti trochu uleví. Antibiotika účinkují rychle a do dvou tří dnů bude bolest mnohem mírnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku u dítěte

Streptokoková angína aneb bílé na mandlích

Streptokoková angína je velmi častá u dětí a dospívajících. Tyto infekce se vyskytují nejčastěji v průběhu školního roku, kdy jsou velké skupiny dětí a dospívajících v těsné blízkosti.

Projevuje se horečkou, bolestí žaludku, krku a otokem a zčervenáním mandlí. Onemocnění vyžaduje léčbu antibiotiky. Bakterie, které způsobují toto onemocnění, mají tendenci zdržovat se v nose a hrdle, takže běžné činnosti jako kýchání a kašel, nebo infikované ruce, mohou snadno šířit nákazu z jedné osoby na druhou. To je důvod, proč je tak důležité učit děti dobré hygieně.

U dítěte infikovaného streptokokem se začnou vyvíjet další příznaky během 3 dnů. Patří sem: červené a bílé skvrny na krku, obtíže při polykání, zduření žláz (lymfatické uzliny) v krku, červené a zvětšené mandle, bolest hlavy, nespecifická bolest břicha, horečka, neklid, ztráta chuti k jídlu a nevolnost, vyrážka. Při správné lékařské péči spolu s dostatkem odpočinku a tekutin by mělo být dítě zdravé do několika dnů. Pro úlevu od bolesti se doporučuje kloktání slanou vodou a používání ústního spreje s propolisem, aloe a aromatickými oleji. Neléčená streptokoková angína může vést k revmatické horečce, k ledvinovým, kloubním či srdečním potížím.

Zdroj: Co je to streptokok

Diskuze

V diskuzi DUTINA ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Jezdik.

Dobrý den má přítelkyně má v dutině ústní něco jako bradavici a mám pocit že to mužebyt nakazlive jelikož něco podobného mi vyrostlo v oblasti penisu nyní jsem začal uzivat mast z propolisu. Děkuji za zprávu a radu.


Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Dobrý den mám dlouhý čípek v krku a jeto nepříjemné co stim dělat diky

Zdroj: diskuze Dutina ústní

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Příčiny zduření

Nejobvyklejší příčinou zduření čípku v krku je virový zánět nosohltanu. Infekce se šíří vzdušnou cestou a má poměrně krátkou inkubační dobu 4–5 dnů.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Stafylokok v krku

Stafylokok v oblasti krku se léčí nasazením celkových antibiotik. U 30 % populace je nosičství stafylokoků normální a nevyžaduje žádné zásahy.

Zdroj: Stafylokok


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP