Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STREPTOKOK V MOČOVÝCH CESTÁCH

OBSAH

Streptokok v krku – foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět streptokok v krku.

Zdroj: Co je to streptokok

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta habesova.

Užívám warfarin 5 mg 3x1 a 4 x 1/2 několikrát do týdne mocim krev co mám dělat brala jsem náhradu warfarinu eliguis 2.5 mg ppo určité době se krvácení opakovalo nasadili mi opět warfarin teď po úraze před týdnem se mi problém opakuje na quika chodím když si mě kardiolog pozve co mám dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste se zastavit na urologii a tam jim povězte o svých komplikacích. Je možné, že krev v moči může být zaviněna nějakou vadou v močových cestách. Urologie je lékařský obor, který se přesně těmto věcem věnuje a najdete tam nejlepší podporu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Streptokok v oku – foto

Tady jsou fotografie zobrazující streptokoka v oku.

Zdroj: Co je to streptokok

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKALENA MOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mam zakalenou moc takovou do bila pri curani me obcas boli bricho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tyhle příznaky můžou souviset s přemnožením bakterií v močových cestách, které postupně mohou vyvolat zánět močového měchýře a močových cest. Doporučuji zajít na urologii a nechat si vyšetřit moč. Tak se dá určit správná příčina a léčba, pomocí které se toho nejrychleji zbavíte. Domácí léčba je také možná, ale nebude tak rychlá a spolehlivá. Spočívá v užívání extraktu z brusinek. Je možné jíst i čerstvé brusinky. K tomu se pije urologický čaj ve větším množství. A dále se užívá česnek, med a citron smíchané dohromady.

Zdroj: diskuze Zakalena moc

Streptokok skupiny A

Streptokoková infekce skupiny A je také známá jako streptokokové onemocnění způsobené bakterií nazvanou beta-hemolytický streptokok. Tyto bakterie způsobují bolest v krku (faryngitidu), spálu nebo v ojedinělých případech vážné komplikace. Občas streptokoková infekce skupiny A může vést k závažným komplikacím, jako je revmatická horečka, která může mít vliv na srdce a onemocnění ledvin (glomerulonefritida). Streptokoková infekce skupiny A však nejčastěji způsobuje bolest v krku a horečku.

Zdroj: Co je to streptokok

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM KATETR A S NÍM DALŠÍ PROBLÉMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Kaššay, Ing..

Již 14 měsíců mám katetr a to není nic příjemného. Často mne bolí v pravé části v podbříšku a kontrolou penisu mi bylo zjištěna bílá pěna. Vyčistil jsem si to. Také mi byla vyměněna spojovací trubice se sáčkem. A od té doby jsem měl moč červenou. Nevím jak se zbavit bolesti a krve v moči a bolesti v podbříšku Prosím poraďte mi. Jsem 1939 ročník.
Poznámka : Email je na mne - manželku, ale text byl napsán s manželem Josefem Kaššayem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sám se krve v moči nezbavíte. Musíte ke svému lékaři a sdělit mu jaké máte obtíže. Lékař provede revizi a zahájí léčbu bolesti v podbřišku. Může jít o zánět v močových cestách, který se může dále zhoršovat. Proro neodkládejte návštěvu u lékaře a jděte tam co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění a bíli povlak na penisu

Streptokok v pochvě

Streptococcus agalactiae ze skupiny B je přítomen až u 40 % žen. Jedná se o neškodné bakterie, které kolonizují v genitáliích a anální oblasti, ale u žen samých nezpůsobují problémy. Tyto bakterie však mohou být škodlivé pro novorozence. Ženy v těhotenství jsou testovány na přítomnost streptokoka a případně zaléčeny antibiotiky, aby se eliminovalo nebezpečí nákazy novorozence při porodu.

Do pochvy žen může proniknout Streptococcus agalactiae z trávicího ústrojí, kde běžně přežívá. Ženu obvykle ke gynekologovi přivede obtížný výtok. Přítomnost streptokoka v pochvě prokáže laboratorní rozbor stěru z pochvy. Ženě jsou obvykle předepsány vaginální léky. Výskyt streptokoka v pochvě není podceňován v případě, že žena dosud neměla děti (a do budoucna je chce mít). V některých případech může být totiž streptokok v pochvě příčinou opakovaných samovolných potratů (infertilita).

Streptokok v pochvě těhotné ženy bývá obvykle zjištěn „náhodně“, a to při obvyklém stěru, který je součástí vyšetření na počátku těhotenství. I když těhotná žena nemá žádné potíže (nekrvácí, nemá silný výtok, nebolí ji ani jí netvrdne břicho), odevzdá vzorek moči ke kultivaci, aby byl vyloučen, nebo potvrzen výskyt streptokoka v močových cestách (který by lékaři začali léčit). V záznamech (zdravotní dokumentaci) ženy se však musí objevit připomínka, že je budoucí maminka „streptokokově pozitivní“. V posledních týdnech před porodem žena navštěvuje ambulanci porodnického oddělení, kde bude rodit. Ošetřující lékař obvykle provede kontrolní stěr a jeho vyšetření se zaměřením na výskyt bakterie Streptococcus agalactiae, která může novorozenci infikovanému při průchodu porodními cestami způsobit závažná onemocnění, například zánět mozkových blan či zápal plic, což by vážně ohrozilo jeho život. V současné době má medicína prostředky, jak dítě před nákazou při porodu ochránit.

Zdroj: Co je to streptokok

Diskuze

V diskuzi ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ana Albina.

Dobry den moje dcera 9let má vysoké aslo 2023,bojům 4 rok. Krční a nosní mandle nemá.čem léčit lékaři doporučuji sledovat.prosim o pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jolana Hošková.

Dobrý den mám obdobný problém dcera 15 let. Angína opakovaná. Stále ve výtěru a streptokok. Aslo stoupá nyní po antibiotikách 3141 z původních 2890. Co s vámi dělali,prosím mohla by jste poradit co jste dělala a co vám pomohlo? Děkuji Hošková

Zdroj: diskuze Aslo

Streptokok v těhotenství aneb streptokok skupiny B

Streptokok skupiny B většinou neškodně přežívá na různých částech těla, například v nosohltanu, konečníku nebo v pochvě žen. Nebezpečí pak ale představuje v těhotenství, kdy je možné, že bude při porodu přenesen na novorozence, což může mít tragické následky. Proto se doporučuje během těhotenství a hlavně před porodem vzít stěry z poševní sliznice, případně rekta a kultivačně je prověřit. Pokud se zjistí přítomnost streptokoka, žena je léčena antibiotiky dřív, než začne rodit, po dobu porodu a někdy i krátce po něm.

Asi u jednoho procenta novorozenců může přenesený streptokok vyvolat sepsi, plicní onemocnění nebo meningitidu. Rizikové jsou předčasné, komplikované a horečnaté porody. Streptokok ze skupiny B je druh bakterie, která způsobuje infekci u novorozenců, těhotných žen, žen po porodu, u žen po gynekologických operacích a starších mužských a ženských pacientů s jinými závažnými chorobami. Streptokok ze skupiny B je nejčastější příčinou infekce krve u novorozenců (septikémie) a mozku (meningitida). Infekci u novorozenců se dá zabránit tím, že se těhotný ženám, které jsou nositelkami streptokoka B, v průběhu porodu podávají intravenózně antibiotika.

Důrazně se doporučuje, aby každá těhotná žena, která v minulosti prodělala infekci streptokokem B, byla během porodu přeléčena antibiotiky. Mezi onemocnění, která způsobuje streptokok této skupiny, patří infekce močových cest a jiné infekce způsobené streptokoky skupiny B. Prevence a včasná léčba je důležitá, protože infekce streptokokem skupiny B ohrožuje zdraví i život novorozenců. Streptokok skupiny B je někdy příčinou hnisavých zánětů (artritidy, pneumonie, osteomyelitidy) u lidí, kteří mají závažné onemocnění, například zhoubný nádor, cukrovku, jaterní cirhózu a podobně.

Zdroj: Co je to streptokok

Poradna

V naší poradně s názvem PÁLENÍ MOČOVÉ TRUBICE U STARŠÍCH ŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.


Dobrý den, chci se zeptat jen tak mezi nama.
moje kamaradka má takovi problem tam dole...
sverila se my stím a chci ji pomoc ma to takove ze kdyz jde na toaletu tak
ji to boli kdyz cura a pak je to takové ze potrebuje treba kazdych 10 minut
a dole ji to moc bolí a pali a je to hrozne nepříjemné. muzete nam poradit
co jto je nebo zda se treba nejedna jenom o naky zanet jedna pani znama nam
rekla ze to muzou bejt kvasinky ???? moc děkuji za odpoved nikol..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tohle vypadá spíše na přemnožení bakterií v močových cestách. Na léčbu jsou nutná antibiotika, která to do 10 dnů vyléčí. Je potřeba zajít s tím ke gynekologovi, aby udělal stěry z vaginální sliznice a nebo nechal vyšetřit moč. Když to necháte být, tak se to povleče, bude to dál bolet a hrozí další komplikace. Po skončení léčby pomocí ATB je vhodné užívat 1 měsíc Urinal a probiotika. Jděte s tím k doktorovi!

Zdroj: diskuze Pálení močové trubice u starších žen

Co je to streptokok

Streptokok je kulovitého tvaru. Pro streptokoka je typické vytvářet řetízkovité útvary. Jde o grampozitivní koky, které jsou původci širokého spektra nemocí. Podle vlastností se streptokoky rozdělují do více než 20 skupin označujících se písmeny A–V. Některé z druhů streptokoků jsou neškodné, jiné způsobují rozvoj různých, většinou hnisavých zánětů v respiračních cestách, ale i na kůži. Mezi nejčastější patologické druhy streptokoků, se kterými je možné se setkat, patří:

  • streptokok skupiny A – Streptococcus pyogenes;
  • streptokok skupiny B – Streptococcus agalactiae;
  • pneumokok – Streptococcus pneumonie.

Nejčastěji pacienty napadají bakterie streptokoka skupiny A (Streptococcus pyogenes), nejvíce rizikovou skupinu přitom představují děti předškolního a mladšího školního věku. Streptokok skupiny A postihuje také dospělé, kteří se nejčastěji nakazí při kontaktu s dětskými kolektivy, například při vyzvedávání dítěte ve školce. Inkubační doba může být poměrně dlouhá, pohybuje se v intervalu od jednoho týdne do tří týdnů. Ne všichni pacienti nakažení streptokokem podlehnou streptokokovým infekcím a stávají se tak bezpříznakovými nositeli nákazy.

Streptokok v krku se přenáší kapénkovou infekcí, přičemž může způsobit vážné streptokokové infekce. Častým jevem při nákaze je angína, horečky i bolesti břicha. Hlavním projevem angíny je bolest v krku. Ta bývá zpočátku mírná, postupně zesiluje a při rozvinuté formě bolí i polykání naprázdno. Dalším častým příznakem je vysoká teplota v prvních dnech onemocnění, ačkoliv angína může proběhnout i bez zvýšené teploty. Mezi další příznaky patří celková únava, pocení, bolesti ve svalech a kloubech. Stav se může také zkomplikovat postupem infekce do tkání kolem mandle, kde vzniká takzvaná flegmóna, nebo se vytvoří dutina vyplněná hnisem (paratonsilární absces). Při každé angíně mohou být postiženy i spádové mízní uzliny na krku, které jsou pak zduřelé, bolestivé na pohmat i spontánně. Méně často než angína, ale přesto ne zřídka, se v krku může usadit streptokok způsobující spálovou angínu. Má podobné příznaky jako angína, ale navíc nemoc provází typická nápadná vyrážka napadající i dlaně rukou.

Takto vypadá streptokoková infekce v krku.

Zdroj: Streptokok v krku – co dělat?

Poradna

V naší poradně s názvem PTŘEBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Šťastná.

Dobrý den,potřebuji poradit,dělají se mi červené flíčky a hodně to svědí.A když to rišktábu tak se udělá strup,co stím mám udělat a bebo proč se to vyskytuje. Děkuji ,nikdy jsme to s manželem neměly.Je to infekční? manželuv bratr měl streptokok.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesnou příčinu vaší dermatózy může určit jedině kožní lékař a podle toho zvolit vhodnou léčbu. Nechte si červené flíčky vyšetřit u kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ptřebuji poradit

Inkubační doba

Nemoc růže má krátkou inkubační dobu a příznaky se rozvíjejí jen několik hodin poté, co streptokok pronikne do těla.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÉ POCENÍ,BEZ PŘÍČINY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Jsem po léčbě močových cest.Léčení bylo drastické.Dvoje antibiotika jsem užívala od obvodního lékaře neúspěšně,potom mě poslal k urologovi,ten si mě nechal v nemocnici na kapačkách,zase antibiotika,zase bez úspěchu.Stále únava,prožívala jsem velké zimnice,nevolnosti,bolesti.Nyní jsem doma týden,Je to lepší,ale pocení,náhlé,jako když to na mě hodí,zimnice už menší. moje pocení je i přes den,nárazově a není to pocení,že bych se musela převlékat,jen jsem zvlhlá od hlavy po paty a potom to schládne,je to moc nepříjemné. podotýkám,že od začátku bez teplot.Nevím stále co se mnou je.laborator.výsledky moče stále špatné,kultivace pozitivní.Už nechci antibiotika.budu ráda,jestli mě někdo poradí.předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za Vaše pocení může bakteriální nákaza ve Vašich močových cestách. Jinak, než antibiotiky, se toho nezbavíte. Musíte plně důvěřovat svému lékaři a dodržovat PŘESNĚ jeho pokyny při užívání antibiotik, i když jste vnitřně přesvědčena o jejich škodlivosti. Váš lékař zná bakterii, která u Vás sídlí a může Vám nejrychleji a bezpečně pomoci. Vydržte na kontrolní rozbor moči a pak se poraďte o dalším postupu se svým lékařem.
Po skončení léčby začněte alespoň jeden měsíc užívat probiotika, která obnoví škody způsobené antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlé pocení,bez příčiny?

Zánět močových cest

Uvádí se, že každá třetí žena prodělala zánět močového ústrojí už před 24. rokem života. Po prvním zánětu však dochází k častým recidivám, které mohou vyústit až v zánět ledvin.

  • Zhruba 50% žen celkové populace prodělalo zánět močových cest alespoň jednou v životě
  • Až v 50 % případů po prvním zánětu močových cest dochází u žen k recidivě
  • Celkem 5% žen trpí opakovanými záněty

Zdroj: Záněty močových cest a léčba

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jankoska.

U nás doma frčí na průjem enterol. Můžu ho dávat i dětem, takže nemusím kupovat několik věcí najednou. A nemusím hlídat, který pro děti vlastně mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

zkuste ty probiotika hlavne uzivat pravidelne a delsi dobu, pak to ma opravdu smysl, na tech cestach urcite poznate rozdil

Zdroj: diskuze Probiotika

Zlatý streptokok

Ve skutečnosti žádný „zlatý streptokok“ neexistuje, jde o omyl a záměnu za pojem „zlatý stafylokok“. Zlatý stafylokok neboli Staphylococcus aureus je druh bakterie, jedná se o Gram pozitivní nepohybující se malé kulaté koky. Rozdíl mezi streptokokem a stafylokokem spočívá v tom, že streptokok je kokovitá bakterie, která do těla proniká sliznicí nosohltanu. Některé druhy zlatého stafylokoka jsou našemu tělu prakticky neškodné, jiné velmi nebezpečné. Zlatý stafylokok se přenáší přímo (dotekem s kůží nakaženého), nebo nepřímo (dotkneme-li se předmětu, na který sahal nakažený). Bakterie se nejčastěji objevují ve výtěrech nosních dutin. Zbavit se této nákazy je velmi obtížné. Má mnoho druhů a je nutná léčba specialistou. Stafylokok se nějakou dobu nemusí projevit. Nakažený může být jenom přenašečem. Ale pokud se projeví, má v pozdějších fázích za následek déletrvající oslabení imunitního systému. To může vést k mnoha zdravotním komplikacím.

Nemoci způsobené zlatým stafylokokem: Zlatý stafylokok je koaguláza pozitivní kok a oproti koaguláza negativním kokům (Staphylococcus epidermis) může způsobovat velmi závažné zdravotní komplikace, například syndrom toxického šoku, stafylokokové enterotoxikózy, exfoliativní dermatitidy a kožní nekrotické infekce. Toto jsou však velmi ojedinělé případy. Nejčastěji způsobuje tato onemocnění: zánětlivá onemocnění krevního oběhu, záněty kůže, onemocnění dolních cest dýchacích, záněty srdečního svalu, záněty trávicího traktu.

Upozornění: Bakterie zlatého stafylokoka mohou být přítomny ve vepřovém mase, salámech, pudinkovém pečivu, zmrzlině nebo bramborovém salátu. Dalším rizikovým faktorem je nedostatečná hygiena.

Zdroj: Co je to streptokok

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ SKVRNY PŘI OTOKÁCH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Adamcová.

Při několika hodinových cestách autobusem mi otečou nohy v kotnících a výše a naskákají mi červené skvrnky převážně nad kotníky. Trvá skoro týden než zmizí. Co s tím pomůžou kompresní podkolenky? Toto se mi stává jen přicestování. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené skvrny při otokách nohou

Zvýšené močení

Ženy s infekcí močových cest trpí i zvýšenou potřebou močení. To je zapříčiněno reakcí těla na bakterie, které se nacházejí v močovém ústrojí. V některých případech může dojít k zablokování močového traktu, což vede právě k infekci močových cest. Ženy s těmito typy infekcí trpí obtížným močením i v případě, že pociťují naplnění močového měchýře.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Bolest močových cest

Infekce močových cest se vyznačuje bolestí při močení. Můžete také cítit pálení, křeče nebo matnou bolest v dolní části zad či pánve. Bolestivé močení je způsobeno bakteriemi, které vyvolávají podráždění močové trubice. V tomto případě dochází ke znatelnému pálení nebo bolesti v pánvi. Bolest zad je způsobena bakteriemi dráždícími ledviny.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Bolest

Prvním a častým příznakem močových kamenů je bolest. Jak u mužů, tak i u žen dochází k bolesti v podbřišku, nebo se může jednat o bolest, která je znatelná při močení. U mužů se může objevit bolest penisu.

Velmi silná bolest

V případě, že kámen brání normálnímu průtoku moči močovodem, ucítíte velmi silnou bolest, označovanou jako ledvinová kolika. Jedná se o ostrou bolest v bedrech a boku (oblast těla mezi žebry a hřebenem kosti kyčelní). Pokud se kámen nalézá v močovodu, můžete bolest pociťovat v oblasti třísel nebo stehen, muži rovněž ve varlatech. Ledvinová kolika vzniká v důsledku náhlého zvýšení tlaku v močových cestách a stěně močovodu. Bolest přichází ve vlnách a nepolevuje ani při změně polohy. Kolika bývá popisována jako jeden z nejhorších bolestivých zážitků, podobně jako porod.

Ledvinovou koliku mohou doprovázet další symptomy:

  • nevolnost
  • zvracení
  • krev v moči (moč je zbarvená dorůžova)
  • bolest při močení
  • horečka

Vzhledem k tomu, že ledvinová kolika představuje urgentní stav, měli byste kontaktovat svého lékaře nebo nejbližší zdravotnické zařízení, kde vám pomohou bolest utišit. V případě vysoké horečky je nezbytné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc.

Tupá bolest

Močové kameny, které nezpůsobují obstrukci močovodu, mohou vyvolávat tupou bolest v boku, která se vrací. Vzhledem k tomu, že tento typ bolesti může být rovněž příznakem dalších onemocnění, musíte podstoupit vyšetření, která pomohou odhalit, zda máte kameny v ledvině nebo močovodu.

Zdroj: Močové kameny

Spála – vyrážka

Nejčastěji se spála vyskytuje mezi 3. a 10. rokem života, ne u kojenců.

Příznaky

Vyrážka se objevuje druhý den po začátku onemocnění. Je vyvýšená, drobně skvrnitá. Pupínky jsou jako špendlíková hlavička. Když po nich přejedete rukou, budou vám připadat hrubé. Nejprve se vyrazí na hrudníku, pak se rozšíří na celé tělo kromě oblasti úst. Ke konci onemocnění se kůže olupuje. Nesvědí. Spálu způsobuje streptokok A, šíří se kapénkami. Dítě má nález v krku jako při angíně, červenou sliznici v puse a je nápadně bledé kolem úst. Charakteristický je povleklý jazyk, který po sloupnutí připomíná povrch maliny.

Co s tím dělat

Spála udrží dítě v postýlce (stejně jako angína) několik dní a v pravidelných intervalech budete muset podávat dítěti antibiotika.

Obrázky

Takto vypadá spála u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Krev

Kdykoliv se u vás objeví příznaky močových kamenů, je důležité vyhledání lékařské pomoci. Nejvážnějším symptomem močových kamenů je objevení krve při močení. Nejčastější příčinou krve v moči jsou močové kameny, a tak je velmi důležité vyhledat lékařskou pomoc, protože se může jednat o infekci.

Zdroj: Močové kameny

Příznaky a projevy zánětu močových cest

Prvním příznakem zánětu močových cest je bolest v podbřišku, později nutnost častého močení, ale jen s produkcí malého množství moči. Dále při močení můžeme cítit nepříjemnou řezavou a pálivou bolest, zejména ke konci vyprazdňování. Moč může mít mírně načervenalou barvu, což je dáno obsahem krvi v moči, která se tam dostane z důvodu podráždění sliznice močových cest. Dále se může objevit mírně zvýšená teplota. V pokročilejším stadiu infekce močových cest se objevuje vyšší tělesná teplota, třesavka, červeně zbarvená moč s větším podílem krve, výtok z pochvy a dále bolest zad v oblasti beder. To většinou znamená, že se infekce z močového měchýře rozšířila dál a zasáhla pravděpodobně i ledviny. Toto je stav, který vyžaduje okamžitou pomoc lékaře, protože vážně ohrožuje naše ledviny a tím i naše zdraví.

Zdroj: Zánět močových cest

Rizika

Streptokoková onemocnění jsou vysoce nakažlivá, a proto neexistuje účinná možnost prevence. Dodržováním hygienických zásad a zdravé životosprávy lze nákaze předejít jen do určité míry. Proti některým druhům streptokoka (například proti pneumokokovi) existuje možnost očkování. Podcenění léčby streptokokové infekce může mít velmi nepříznivé důsledky pro celý imunitní systém. Mezi možné komplikace patří zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin nebo selhání ledvin, což je však pozdní komplikací objevující se o několik týdnů později.

Mezi celkové komplikace, naštěstí již velmi vzácné, patří sepse (rozšíření streptokokové infekce do celého těla) nebo revmatická horečka, při níž dochází k zánětlivým změnám v kloubech, ledvinách, srdečním svalu a na srdeční nitrobláně. Léčba se řídí podle původce onemocnění.

Zdroj: Streptokok v krku – co dělat?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP