Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STRIE

OBSAH

Meruňkový olej na strie

Meruňkový olej je nejen efektivní proti stárnutí a dehydratované pleti, ale je i velmi cenově dostupnou alternativou k léčbě a prevenci strií. Strie jsou způsobeny řadou věcí, včetně rychlého hubnutí. Nejčastěji se vyskytují u těhotných žen. Velmi vhodné je časné aplikování meruňkového oleje na strie, zejména by se měl aplikovat na místa s největším výskytem strií, jako jsou boky, hýždě, stehna a prsa. Meruňkový olej hydratuje pokožku. Výhodou tohoto oleje je, že neobsahuje žádné chemikálie ani konzervační látky a je dostatečně jemný pro použití i na potomka (miminko).

Zdroj: Meruňkový olej

Diskuze

V diskuzi PEELING se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

holky zkousely jste nektera www.dotankoch.sk/mar… ? Ohlasy jsou dobre, ale prece jen je to dost penez..:-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Terezageko.

Dobrý den.
Já za sebe ještě mohu doporučit tento ze zelené kávy od Larens www.tvaratelo.cz/mas…
Já ho používám na strie a super.

Zdroj: diskuze Peeling

Organický arganový olej na pleť 

Kromě toho, že arganový olej je dobrý na vlasy, tak je také prospěšný na kůži, protože je zdrojem vitaminu E - tokoferolu, který je obsažen v regeneračních produktech na péči o pleť. Arganový olej hydratuje pokožku a tím je ideální pro lidi, kteří mají suchou nebo šupinatou pokožku. Arganový olej také zabraňuje vzniku akné a udržuje pleť, aby nebyla mastná. Kromě akné, je také arganový olej dobrý na jizvy a různé skvrny na pleti. Arganový olej také pomáhá snížit výskyt těhotenských známek, jako jsou strie.
 

Zdroj: Organický arganový olej

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLEM S POPRSÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.draskovicova.

Dobry den potrebovala bych poradit vite mam strie na poprsi a nemužu se to ho zbavit a pořad se to rozsiruje a to mi je jen 12
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych to u Tebe, Deniso, viděl jako výživový problém, díky kterému se Ti tvoří strie. Tipnul bych si, že máš ve své stravě převážně sacharidy (těstoviny, rýže, pečivo, hranolky a podobně) a chybí Ti ve stravě kvalitní bílkoviny (tvaroh, sýry a především dostatek masa). Díky přemíře sacharidů ve stravě se u Tebe přirozeně ukládají tuky na prsou a ty pak přehnaně nabývají na objemu. Tomu se ovšem nestačí přizpůsobit Tvoje pokožka a to díky nedostatku bílkovin ze stravy. Proto Ti pokožka praská a tvoří se Ti strie - jizvy po natržení pokožky. Strie, stejně jako všechny jizvy, nejdou zcela odstranit, možná trochu zmatní po laseru, ale na pokožce zůstávájí celý život. Doporučuji Ti zkonzultovat výskyt strií na prsou s Tvým gynekologem. Pokud ještě žádného nemáš, tak to bude dobrý důvod, aby sis ho/ji právě vybrala. Určitě Ti pomůže a vysvětlí Ti, jak máš dál postupovat. :-) Jako svou samoléčbu můžeš zkusit užívat Colafit, který doplní potřebný stavební materiál pro pnutím namáhanou pokožku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problem s poprsí

Šípkový olej na strie

Šípkový olej je známý svými skvělými účinky již dlouhá staletí a kromě toho, že pomáhá potlačit nástup vrásek, zjemňuje ty, které se již stihly objevit. Navíc pomáhá i proti striím či různým jizvičkám.

Zdroj: Šípkový olej

Na co je dobrý biologický peeling?

  • Biologický peeling se používá tam, kde je pleť nečistá, mastná a také zužuje rozšířené póry.
  • Biologický peeling se používá při nedostatečně prokrvené pleti.
  • Biologický peeling se používá, když se objeví ochabnuté kontury tváře.
  • Biologický peeling se používá na vrásky, na stárnoucí anebo sluncem poškozenou pokožku (atrofie a elastóza).
  • Biologický peeling se používá na jizvy po akné anebo na  jizvy po haváriích.
  • Biologický peeling se používá na těhotenské strie.

Zdroj: Biologický peeling, omlazení z přírody

Diskuze

V diskuzi MASTIČKA NA PRASKLÉ ŽILKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Našla jsem mastičku, která má pomáhat na prasklé žilky. Jmenuje se Antižilka a ošetřuje a pomáhá vstřebávat rozšířené a popraskané žilky, drobné jizvy, strie a jiné kožní defekty při ztrátě elasticity pokožky. Antižilka obsahuje účinné látky z jírovce a jinanu, které zvyšují pevnost a pružnost cévních stěn a eliminují účinky volných radikálů. Dále antižilka obsahuje výtažky z arniky, levandule a čajovníku, které pomáhají vstřebávat již poprskané kapiláry a zabraňují jejich dalšímu praskání. Antižilka se používá tak, že se s ní několikrát denně masíruje postižené místo. Antižilka se dá koupit tady pohadkoukezdravi.717…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mastička na prasklé žilky

Co je Antižilka

Antižilka je krém, který ošetřuje a pomáhá vstřebávat rozšířené a popraskané žilky, drobné jizvy, strie a jiné kožní defekty, k nimž dochází při ztrátě elasticity pokožky. Krém obsahuje účinné látky z pagaštanu a ginkga, jež zvyšují pevnost a pružnost cévních stěn a eliminují účinky volných radikálů. Výtažky z arniky, levandule a čajovníku pomáhají vstřebávat už popraskané kapiláry a zabraňují jejich dalšímu praskání. Mast Antižilka je slovenský výrobek a 150 gramů masti stojí 12 €. Objednat si ho můžete zde: krém Antižilka cena.

Zdroj: Krém Antižilka

Aplikace peelingu

Peeling obecně pomáhá k lepšímu vzhledu. Pro zralou pleť je ještě důležitější, protože s rostoucím věkem kůže sílí a bývá hrubší a s většími póry. Nicméně nic se nemá přehánět a to platí i pro peeling, protože pokud dochází k příliš častému odstraňování kožních buněk, může se stát, že produkce nových buněk bude stimulována více, než bylo zamýšleno.

Peeling se aplikuje na:

  • špatnou pleť;
  • pigmentaci;
  • linky a vrásky;
  • kazy;
  • některé typy akné;
  • zvětšené póry;
  • povislou kůži;
  • jizvy (strie).

Zdroj: Domácí peeling

Další využití jojobového oleje

Růst vlasů není jediným přínosem tohoto unikátního oleje. Jojobový olej může být používán lidmi, kteří trpí na akné a mají mastnou pleť. Jojobový olej redukuje produkci mazu kdekoliv na pokožce a pomáhá při čištění pórů kůže, čímž zabrání vzniku akné a pupínků. Jojobový olej udrží celodenní vlhkost a snadno se vsákne do kůže. Tento olej působí proti stárnutí, pomáhá snižovat vrásky, jemné linky a strie. Pomocí jojobového oleje získáte kůži bez vad, která doslova září.

Zdroj: Jojobový olej pro růst vlasů

Účinná pomoc na vrásky

Bezvadná věc na vrásky - funguje na principu mechanického peelingu, kdy diamantové částečky obrušují vrchní vrstvu kůže, současně pleť čistí a rozjasňují a vyhlazují vrásky nebo i skvrny po akné. Po ošetření může následovat další ošetření, např. aplikace liftingového séra, pulsní světlo IPL atd. Při ošetření dochází k odsátí odstraněných kožních buněk, zlepšení prokrvení pokožky a stimulaci kolagenních vláken. Jednou z předností je skutečnost, že výsledky jsou znatelné již po prvním ošetření.

Pro koho je toto ošetření určeno?

  • Především pro povadlou, nečistou a skvrnitou pleť s projevy známek únavy a stárnutí.
  • Poradí si i s pigmentovými skvrnami a rozšířenými póry.
  • Zjemňuje jizvičky po akné, neštovicích.
  • Vyhlazuje drobné vrásky a strie.

Zdroj: Diamantová dermabraze, trochu jiná péče o pleť

Bylinky proti stárnutí kůže

Kostival: Obsahuje olej, který má hojivé účinky a prospívá dehydratované povadlé kůži.

Levandule: Osvěžuje, zklidňuje a tonizuje stárnoucí kůži.

Růže: Lístky z růže zjemňují hrubou stárnoucí kůži a póry. Dodávají pokožce porcelánový vzhled.

Citronová tráva: Obsahuje vitamín A. Projasňuje kožní skvrny a osvěžuje pleť. Má svěží aroma.

Obilné klíčky: Obsahují vitamín E. Zabraňují tvorbě vrásek, zmírňují a „žehlí“ jemné vrásky. Přidávají se do výživných krémů.

Citron: Jedná se o přírodní projasňující prostředek. Zesvětluje, aniž by narušoval přirozený kyselý plášť kůže. Též působí adstringentně a pomáhá napínat kůži. Je velmi osvěžující. Citron představuje nejvíce všestrannou ingredienci. Je součástí pleťových krémů, čisticích krémů a masek.

Mandle: Vyhlazují a napínají pleť. Zjemňují a hydratují pokožku. Jsou ideální kosmetickou ingrediencí pleťových krémů vhodných zejména pro kůži kolem očí. Mají jemný zesvětlující účinek a odstraňují kruhy pod očima.

Meruňky: Obsahují vitamín A a polynenasycené tuky. Omlazují pleť, vyhlazují vrásky a zesvětlují strie. Přidávají se do tělových krémů, krémů na ruce a do obličejových masek.

Zdroj: Účinné bylinky na pleť

Domácí péče na celulitidu z kávy

Pijete rádi kávu? Kávová sedlina je skvělá pro vaši pokožku na stehnech, břichu a pažích. Během sprchování si můžete třít kávu na kůži a vmasírovat ji krouživými pohyby. Můžete použít samotnou mletou kávu, ale také ji můžete doplnit s mořskou solí nebo cukrem a trochou sprchového gelu. Hrubé částice soli nebo cukru pak třete na kůži, protože podporují krevní oběh v kůži. Zvláště mořská sůl má dobrý detoxikační efekt. Smíchejte všechny tyto složky a vytvořte z nich pastu. Pomocí této pasty si udělejte ve sprše masáž a následně pastu opláchněte. Další zpříjemnění kůže může být provedeno ledem, protože led prokrvuje kůži. Tato metoda je velmi dobrá a efektivní. Anticelulitidní péči můžete udělat pomocí, hnědé proso mouky. Tuto mouku si koupíte v obchodě se zdravou výživou nebo na internetu. Smícháte 2 šálky hnědé proso mouky s vodou, dokud nevznikne hladká pastovitá směs. Tuto pastu nanesete na strie, které jsou na stehnech, a zabalíte je do fólie. Tento zábal necháte působit 30 až 60 minut.

Zdroj: Přírodní zábaly proti celulitidě

Bylinná mast z krušiny

Opadavé keře či stromy krušiny rostou převážně v Evropě či Asii a mohou dorůstat výšky 6 m. Jedná se o významnou medonosnou rostlinu. Dřevo se využívá v truhlářství. Větve krušiny se používaly na dřevěné uhlí pro výrobu střelného prachu. Z rostliny se vyrábějí barviva a pěstuje se i jako dekorativní. Toxické látky kůry mizí po jejím zahřátí, též po velmi dlouhém skladování. Používá se v léčitelství. Ve větších dávkách je krušina při vnitřním užívání jedovatá, proto dbejte na správné dávkování. Na běžné použití proti zácpě stačí jedna lžíce kůry na 250 ml vody. Krušina se má používat vždy jen krátkodobě. Vyrábí se z ní bylinná a regenerační mast (mast na lipomy).

Účinky a použití krušinové masti:

  • Obsahuje velké množství krušinové kůry!
  • Používá se na hrubou a pomerančovou kůži, při redukci tuků, na jizvy, pajizévky, strie, praskliny, jako prevence strií v těhotenství, na onemocnění růže, skvrny na pokožce, na suchou a zanícenou pokožku.
  • Má antiseptické účinky, zjemňuje a vyhlazuje pokožku.
  • Je účinná na lipomy, podkožní bulky, tukové bulky, tukové nádory, na růži, na popraskanou kůži při náhlém zhubnutí nebo přibrání na váze, na tukové převisy.
  • Vhodná také pro pejsky s boulemi na kůži.

Obsah kelímku: 30 ml.

Zdroj: Krušinová mast

Zvýšený kortizol

U dospělých a dětí s příznaky nadbytečné tvorby kortizolu (Cushingův syndrom) je o tyto projevy: výrazná a netypická obezita především v oblasti obličeje a trupu, křehká a tenká kůže, fialové jizvy (strie) na břiše, svalová slabost, úbytek svalové hmoty na končetinách, akné, zvýšené ochlupení, špatné hojení ran, poruchy kostí (osteoporóza), časté plísňové infekce, deprese, vysoký krevní tlak, snížená koncentrace draslíku, zvýšená hladina glukózy.

Zvýšená hodnota může indikovat:

  • nádor nadledvin produkující kortizol;
  • oboustranné zvětšení kůry nadledvin;
  • nádor podvěsku mozkového se zvýšenou tvorbou ACTH (Cushingova nemoc);
  • nádor lokalizovaný mimo podvěsek mozkový nebo mezimozek se zvýšenou tvorbou ACTH nebo kortikoliberinu (hormon fyziologicky tvořený v mezimozku, stimuluje tvorbu a uvolňování ACTH z podvěsku mozkového); nejčastěji jde o nádor plic;
  • zvýšenou funkci mezimozku;
  • zmnožení buněk podvěsku mozkového produkujících ACTH;
  • léčebné podávání kortikoidů;
  • McCuneův-Albrightův syndrom (předčasná puberta, bílé kožní skvrny, porucha růstu kostí);
  • překonání stresové situace;
  • hladiny kortizolu jsou obvykle zvýšené během těhotenství, při zvýšené funkci štítné žlázy, při léčbě estrogeny (ženské pohlavní hormony).

Příznaky jsou individuální dle vzniklého onemocnění.

Zdroj: Vliv antikoncepce na hladinu kortizolu

Nežádoucí účinky

Kontraindikací u masti Dexametazon je přecitlivělost na účinnou látku a další složky použité v masti, nepoužívat na bakteriální (zejména tuberkulóza), virové, mykotické a parazitární infekce kůže, periorální dermatitidu, acne vulgaris, acne rosacea, dekubity, bércové vředy. Při aplikaci lokálních kortikosteroidů zejména u dětí je nutná zvýšená opatrnost.

Přípravek se nesmí dostat do kontaktu s očima, neboť hrozí vznik glaukomu nebo katarakty, a nesmí se ani nanášet na kůži v blízkosti oka (s výjimkou očních přípravků). Nedoporučuje se dlouhodobá aplikace na kůži obličeje. Neměl by se používat ani v oblasti pohlavních orgánů a konečníku. Ošetřování větších oblastí kůže (zvláště u dětí), dlouhodobá aplikace, okluze, použití v oblastech kožních záhybů či aplikace na porušenou kůži zvyšují nebezpečí vstřebání, a tím i vyvolání systémových účinků. Při dlouhodobém používání také hrozí ireverzibilní kožní atrofie.

Pokud se vyskytne sekundární infekce, musí být co nejdříve zahájena odpovídající protiinfekční léčba. I přes notoricky známé nežádoucí účinky jsou bohužel kortikosteroidy nadužívány, a vinu na tom má i nekázeň pacientů.

Nejvýznamnější nežádoucí účinky jsou:

  • katabolismus – svalový úbytek, zvýšené ukládání tuků, dyslipidemie, diabetes mellitus,
  • porucha metabolismu kostí – (osteoporóza),
  • hypertenze (retence tekutin),
  • peptický vřed,
  • krvácení do GIT, imunosuprese (sekundární infekce, aktivace možné latentní infekce),
  • glaukom, katarakta, atrofie kůže, špatné hojení ran,
  • akné, strie, hirsutismus, hypogonadismus,
  • změny nálad a chování, psychóza.

Zdroj: Dexametazon mast

Mast na popraskané žilky

Preventivně lze na čištění použít pleťové mléko Arnika od Ryoru, aplikovat třezalkovou masku a jako konečné ošetření regenerační krém na rozšířené žilky. Kosmetičky také doporučují užívat olej Althea nebo krém Diroseal od Avéne.

Na zimní období se doporučují hutnější krémy, jako je například Sensibio AR ve verzi Riche, které ve velkých mrazech poslouží i jako ochranné krémy. Na nos a na problémová místa se používá korektor, který zakryje zčervenání. Korektor rovněž chrání. Je dobré konzultovat problém s lékařem, ten pacientům doporučí doplňující péči na posílení cévní stěny kapilárek, jako je Ascorutin. Lékař také vysvětlí, čeho se vyvarovat, aby se problém omezil. Jedná se především o extrémní změny teplot, konzumaci alkoholu a kávy.

Na popraskané žilky v obličeji je účinná měsíčková mast, kterou 3 až 5krát denně vetřete do pokožky ošetřovaného místa.

Antižilka ošetřuje a pomáhá vstřebávat rozšířené a popraskané žilky, drobné jizvy, strie a jiné kožní defekty při ztrátě elasticity pokožky. Antižilka obsahuje účinné látky z jírovce a jinanu, které zvyšují pevnost a pružnost cévních stěn a eliminují účinky volných radikálů. Dále Antižilka obsahuje výtažky z arniky, levandule a čajovníku, které pomáhají vstřebávat již popraskané kapiláry a zabraňují jejich dalšímu praskání. Antižilka se používá tak, že se s ní několikrát denně masíruje postižené místo. Antižilka je slovenský výrobek a můžete ho objednat jen na Slovensku za 12 €, zde je odkaz: Antižilka cena.

Zdroj: Rady babiček na popraskané žilky na nose

Účinky kokosového oleje

Za studena lisovaný kokosový olej má protizánětlivé účinky a komplexně podporuje správnou funkci imunitního systému, působí i proti nádorům. Polovinu mastných kyselin kokosového oleje tvoří kyselina laurová, která má baktericidní a antivirotické účinky (bojuje například proti: Helicobacter pylori, Vibrio cholerae, Salmonella typhi, Shigella sonnei a Escherichia coli) a působí i proti zubnímu kazu. Dále je vhodné vnitřní užívání za studena lisovaného kokosového oleje při přemnožení kvasinek v organismu (moučnivky a dalších), a to kvůli účinkům kyseliny kaprylové, kyseliny kaprinové, kyseliny myristové a zmíněné kyseliny laurové, které se v něm nacházejí. Za studena lisovaný kokosový olej obsahuje také polyfenoly a antioxidanty a zvyšuje vstřebatelnost vápníku a hořčíku. Čistý bio kokosový olej vtíraný do pokožky působí proti infekcím kůže, lupence či ekzémům a hojí rány i strie.

Používání kokosového oleje je též báječný přirozený způsob, jak mít vlasy jemné, zářivé a zdravé.

Kokosový olej má rovněž blahodárné účinky na zuby, a sice antiseptické a bělicí. Naneste trochu oleje na prst a potřete jím vyčištěné zuby. Tuto proceduru provádějte pravidelně.

Jak bylo již řečeno, za studena lisovaný kokosový olej je vhodné užívat při přemnožení kvasinek v organismu. Kokosový panenský olej totiž obsahuje asi 45 % mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kaprinová, kaprylová a myristová a všechny tyto kyseliny mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.

Díky tomu, že olej nezanechává na pokožce mastný film a kůže ho absorbuje beze zbytku, se z kokosového oleje stává ideální náhražka pleťového nebo očního krému, tělového mléka a podobně. Při pravidelném používání olej pozoruhodně rychle vyhlazuje jemné vrásky hlavně kolem očí a nechává pleť hydratovanou a jemnou. Oproti jiným druhům olejů není nutné aplikovat kokosový olej na vlhkou pokožku. Kokosový olej se vstřebává poměrně rychle a kůže tak zůstává promaštěná, vyživená, příjemně hydratovaná, ale paradoxně nemastná na dotek.

Zdroj: Použití kokosového oleje

Vedlejší účinky u psů

Při léčbě kortikoidy se nejedná o prodloužení utrpení, ale o prodloužení kvalitního života. A to i o roky. Ano, nežádoucí účinky samozřejmě jsou, ty má každý lék, ale při správné indikaci a správném dávkování jsou daleko méně závažné než projevy choroby, kterou jimi léčíte.

Čímž se nedá jednoznačně říci, že každé nasazení kortikoidů je správné a skutečně léčí. Mnohdy jsou nasazeny skutečně „z jednoduchosti“. Ale v mnoha jiných případech je to jediná a nejlepší léčba, která umožní psovi anebo jinému zvířeti dlouhý a plnohodnotný život bez větších obtíží. Dlouhodobé užívání kortikoidů má však logicky své následky. Samotné vysazení kortikoidů pravděpodobně nepovede ke kýženému výsledku, neboť funkce nadledvin již bude pravděpodobně nevratně poškozena – nebudou tvořit kortikoidy v míře potřebné pro organismus. Nedostatek kortikoidů navíc spustí nejen alergické projevy.

Užívání kortikoidů je bohužel pro některé psy nezbytností. Mnohonásobně navýšené množství těchto látek v těle má ale vedlejší (nežádoucí) účinky:

  • vznik Cushingova syndromu;
  • po vynechání léčby nebo při rychlém snižování dávek může dojít k adrenokortikální insuficienci (takzvaná Addisonova choroba, je způsobena chyběním všech steroidů kůry nadledvin);
  • častou osteoporózu;
  • aseptickou nekrózu kyčelního kloubu;
  • poruchy zubní skloviny;
  • poruchu hospodaření se solí a vodou (následkem je přírůstek na váze, typicky nejvíce viditelný na trupu a obličeji);
  • zvýšenou chuť k jídlu (přispívá k přírůstku na váze);
  • dráždění žaludeční sliznice (pacient automaticky dostává přípravek na snížení kyselosti žaludku a ochranu sliznice);
  • ochablost svalů;
  • zvýšení hladiny krevního cukru (může dojít k rozvoji dočasné cukrovky);
  • snížení pevnosti kůže (může dojít až k tvorbě takzvaných pajizévek – strie);
  • zvýšení krevního tlaku;
  • zvýšenou ztrátu draslíku močí s jeho chyběním v organismu (draslík je pacientům dodáván ve formě tablet);
  • sníženou odolnost proti infekci;
  • rozvoj nespecifických infekcí (oportunními patogeny);
  • glukokortikoidy mohou maskovat lokální i celkové projevy zánětu (horečka);
  • podrážděnost, nespavost.

Seznam nežádoucích účinků je dlouhý. Některým komplikacím lze předcházet, jiným se ubráníme jen stěží. Kortikoidy jsou ale pro většinu chovatelů nezbytnou součástí života.

Zdroj: Prednison pro psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP