Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KORTIKOIDY TABLETY NA BOLEST ZAD

OBSAH

Kortikoidy a alkohol

Léčba kortikoidy představuje pro organismus velkou zátěž, z tohoto důvodu se konzumace alkoholu nedoporučuje.

Zdroj: Kortikoidy a oči

Diskuze

V diskuzi CO NA SVĚDĚNÍ KŮŽE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.

Dobrý den, prosím, jsou nějaké tablety proti svědivosti kůže u psa, neustálé drbání, pes je v čistotě, nemá blechy, ani klíště, je v bytě s výběhem do trávy na dvůr, ale četla jsem, že nejsou dobré, kde jsou s kortikoidy, v některém článku je napsané, že existují tablety, jednoduché podávání, a zklidní psa, ale nepíšou tam jaké, název, můžete mi poradit, jestli se dá takhle něco objednat, nebo přímo koupit, nebo na to musí být recept,
Pes: Jack rasl teriér,váží 10 kg.
Děkuji za odpověď, Irena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co na svědění kůže u psa

Kortikoidy, co to je?

Kortikoidy jsou syntetické látky s vystupňovaným protizánětlivým účinkem a jsou v medicíně používány již několik desítek let. Kortikosteroidy působí po celkovém podání (například ústy či formou injekce) nebo po podání lokálním, a to buď na sliznici, nebo na kůži (kortikosteroidní dermatologika). Když se kortikoidy aplikují na nosní sliznici, tak mají výrazný protizánětlivý účinek, snižují překrvení a vedou ke snížení sekrece. U neinfekčních onemocnění, například u alergické rýmy, kortikoidy mají účinek nejen léčebný, ale při včasném podání též účinek preventivní.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE NA NÁRTECH A NOHOU, V LÉTĚ ZHORŠENÍ POTÍŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Havlíčková.

Dobrý den. Po 50. roce věku hlavně v letním období trpím svědivými ataky hlavně na nártech nohou, lehce na nártech rukou. Kožní lékař předepisuje kortikoidy, které zmírňují projevy boláčků poškrábané kůže. Praktický lékař nasadil léky na žilní nedostatečnost. Nepocítila jsem změnu k lepšímu.
Dočetla jsem se na netu, že příčinou může být i jaterní nedostatečnost nebo další příčiny.... Jak si mohu sama pomoci?
Děkuji za odpověď , kdo má nějakou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Používejte dále předepsanou mast s kortikoidy a přidejte k tomu lék Claritine tablety, který utlumí svědění a pomůže předejít opakování svědivých ataků. Claritine užívejte vždy od jara jako prevenci. Lék je volně prodejný v lékárnách a je možné ho užívat dlouhodobě. Také si nechte průběžně měřit hladinu krevního cukru, pro vyloučení diabetu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění kůže na nártech a nohou, v létě zhoršení potíží

Infuze s kortikoidy

To samé jako u injekce s kortikoidy platí i u infuze. Jedná se o život ohrožující stav, a tudíž by požití alkoholu mohlo mít fatální následky.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem AULIN NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stružková Marie.

Dobrý den. Včera jsem od neurologa dostala tablety Aulin tablety na bolest. Do rána se me objevily na těle červené fleky a na některých se tvoří vodnatelne pupínky. Lék jsem si už nevzala. K lékaři se nemůžu dovolat a momentálně nemám se ani jak dostat. Lékaře mám daleko. Prosím co mám dělat? Je možnost se něčím natřít? Děkuji. Stružková Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Aulin je kožní vyrážka poměrně častým vedlejším účinkem. Je dobře, že jste lék přestala používat. Nyní musíte kontaktovat svého lékaře neurologa a oznámit mu tyto nežádoucí účinky. Nejlépe když je vyfotíte a ukážete mu je. Pokud se nedokážete spojit s neurologem, tak se obraťte na svého praktického lékaře a projednejte s ním možnou náhradu za lék Aulin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aulin nežádoucí učinky

Co jsou kortikoidy

Kortikoidy v lécích jsou uměle vyrobené chemické látky. Jedině v našem těle lze nalézt přírodní kortikoidy. Přírodní kortikoidy produkuje jen kůra lidských nadledvinek a nazývají se kortikosteroidy. V žádné z bylin, kromě brambor nelze přírodní kortikoidy nalézt. V domácích podmínkách ale není možné vyrobit si domácí mast s domácími kortikoidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ševčíková Zdenka.

Prosím , může člověk který bere kortikoidy, měl metastáze řídit automobil? On mi tvrdil že mu lékařka řekla že může, ale nyní dostal vyrozumění, o odebrání řidičského průkazu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kortikoidy co to je

Účinky kortikoidů

Kortikoidy se používají hlavně k léčbě alergií a dalších onemocnění souvisejících s imunitou a nebo i při dýchacích obtížích, například při léčení nemoci astma bronchiale.

Pojem kortikoidy se někdy nesprávně používá pro označení kortikosteroidů.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LÉKY NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hofman.

Prosím o sdělení zda je možné k warfarinu užívat proti bolesti tablety ZALDIAR 37,5mg/325mg_?
Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Zaldiar obsahuje paracetamol a tramadol. Tato kombinace zvyšuje účinky Warfarinu zatím neznámým mechanismem. Je třeba, aby lékař, který vede vaši léčbu Warfarinem věděl, že tento lék užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a léky na bolest

Dávkovací schéma

Hmotnost psa, kočky Iniciační dávka (prvních 14 dní užívání) den Udržovací dávka denně

1–5 kg 1/2–1 tableta 1/4 až 1/2 tablety

5–10 kg 1–2 tablety 1/2 až 1 tableta

10–15 kg 2–3 tablety 1 až 1,5 tablety

15–25 kg 3–4 tablety 1,5 až 2 tablety

25–45 kg 4–5 tablet 2 až 2,5 tablety

45 a více kg 5–6 tablet 2,5 až 3 tablety

Zdroj: Alavis 5 pro psy a kočky

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mohu na Pradaxu brát lék na bolest hlavy Paracetamol děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, s Pradaxou můžete na bolest použít paracetamol. Aby byla léčba paracetamolem bezpečná, můžete užít maximálně dvě tablety 500 mg najednou po 4 hodinách, maximálně 8 tablet za den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Mast s kortikoidy

U zevního použití kortikoidů nedochází k systémovému vstřebávání léků, takže konzumace alkoholu v minimálním množství je tolerována, i když se jedná o zátěž organismu obecně a alkohol může zhoršit kožní projevy onemocnění.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem XSARETO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

Dobrý den když užívám xsareto co můžu za léky na bolesti zubu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud užíváte Xarelto, tak na zmírnění bolesti z volně prodejných přípravků, můžete použít jedině paracetamol. Nejdostupnější forma jsou tablety s názvem Paralen 500. Můžete užít dvě tablety na ráz, ale za den nesmíte překročit množství 8 tablet. Účinky trvají 4 až 5 hodin a nastupují 30 minut po spolknutí. Ostatní léky na bolest, které neovlivňují lék Xarelto, jsou jen na lékařský předpis a nejsou volně v prodeji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Kortikoidy a slunce

V soudobé medicíně jsou již dobře známy léčivé látky, které při užití ústy nebo po pouhé aplikaci na pokožku a současném vystavování slunečnímu záření mohou vyvolat kožní ekzém.

Fototoxický znamená mající toxické působení v souvislosti se světlem, tedy s UV zářením. Toxicitou zde rozumějte výsev kožního ekzému a puchýřů na pokožce.

Fotosenzitivita je zvýšená citlivost pokožky na sluneční záření, která je buď způsobena látkami aplikovanými zevně (masti, krémy, gely, pasty, roztoky), nebo látkami užívanými vnitřně (tablety, roztoky, sirupy).

Těmto reakcím lze předcházet správným způsobem užívání léčivého přípravku.

Čemu se vyhnout po aplikaci přípravku:

  • opalování
  • pobytu na slunci bez ochranného UV faktoru (práce, zahradničení, sportování)
  • soláriu

O problematice kortikoidů se více dozvíte zde.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Jaké léky se mohou brát na bolest společně s lékem eliquis? Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

K léku Eliquis můžete na bolest použít pouze Paracetamol (Paralen), přičemž maximální dávka činí 2 tablety po 4 hodinách. Ostatní léky proti bolesti, které jsou volně prodejné zvyšují riziko krvácení. Pokud Paracetamol nestačí, tak pak již jedině lze použít léky na bolest, které jsou na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék eliquis

Kortikoidy a alkohol

Velmi střídmá konzumace alkoholu by při užívání tablet léku Prednison či Medrol neměla vadit. Ale alkohol se při užívání kortikoidů obecně nedoporučuje. Není vhodné během léčby pít alkoholické nápoje, protože zde hrozí riziko vzniku vředů a krvácení v žaludku a ve střevech.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil Dobroň.

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den,
Omlouvám se,ale bohužel jsem nenašla odpověď na váš dotaz. I mne nyni onemocněla fenka fymfomem ,byl jí podán Prednison,a tak bych se ráda zeptala na úspěšnost této léčby,neboť ji mám moc ráda a děsí mne pouhé pomyšlení na to,že bych o ní přišla.
Děkuji moooc. Kristina

Zdroj: diskuze Kortikoidy u psa

Mělo by platit:

  • Kortikosteroidy jsou hormony z kůry nadledvinek a jsou to přírodní látky.
  • Kortikoidy jsou synteticky (uměle) připravené látky se stejnou strukturou, jako kortikosteroidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi MARKSTAR@EMAIL.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny lupusu nepřináší aplikace kortikoidů trvalé výsledky. Příčinou lupusu jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla. Ty se v případě lupusu projevují různými příznaky jako je únava, bolest kloubů, bolest na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči atd. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si lupus sami trvale odstranili, a kortikoidy jste nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Dobrý večer kdy Vás můžu zavolat

Zdroj: diskuze Markstar@email.cz

Injekce s kortikoidy

Alkohol dráždí dechové centrum a u astmatiků může způsobit dýchací potíže. Dát si občas jednu skleničku samozřejmě nevadí, ale při kombinaci kortikosteroidů a alkoholu buďte hodně opatrní, zvlášť pokud by se jednalo o kortikosteroidy v injekcích. Zde se jedná o akutní stav, který je životu nebezpečný a požití alkoholu je velkou zátěží pro organismus.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Kdy je lepší injekce

S lokálními kortikoidy není takový problém jako s celkově podávanými (tabletami či nitrožilní aplikací). Problém bývá s vysazováním léku, kortikoidy si tvoří tělo v nadlevinách, a jakmile začnou být podávány „zvenku“ (tablety, nitrožilní aplikace), tělo vlastní výrobu kortikoidů utlumí a chvíli pak trvá, než ji po vysazení zase nastartuje. Proto když se podávají kortikoidy dlouhodobě, musí se vysazovat postupně, ne ukončit léčbu ráz na ráz ze dne na den.

Kortikoidy jsou takzvané stresové hormony, jako léčiva mají celkem široké spektrum použití, ale v zásadě se podávají především při alergiích a autoimunitních chorobách, tlumí imunitu a imunitní reakce. A to je obvykle důvod jejich podávání – u alergií je potřeba tlumit reakci organismu na alergen, u autoimunitních onemocnění se pak potlačují projevy. Takže v podstatě příčinu problémů přímo neřeší, jen korigují reakci těla.

S kortikoidy je to složitější, umějí být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Nicméně u krátkodobého lokálního podávání ve formě masti se jejich nežádoucích účinků nemusíte bát, ale také není vhodné kortikoidovou mast používat jako lék první volby.

Injekce jsou podávány v akutních případech nebo dle indikace lékaře, a to individuálně. Krátkodobě často zabrání rozšíření problému a velmi rychle zabírají. Pokud používáte kortikoidovou mast, tak ji na svého psího miláčka aplikujte v rukavicích.

Zdroj: Prednison pro psa

Kofeinové tablety cena

Zde je uveden seznam obchodů, ve kterých lze kofeinové tablety sehnat za nejlevnější cenu: kofeinové tablety cena.
 

Zdroj: Kofeinové tablety

Srovnání Medrolu a Prednisonu

Medrol účinkuje dřív, má vyšší účinnost ve tkáních a je i silnější. U Medrolu existuje ještě i vodný roztok, který se používá při infuzích (Solu-medrol), je velmi účinný a doporučuje se potom pokračovat v užívání ústy (perorálně) lékem se stejnou molekulou, což je právě Medrol.

U Prednisonu roztok neexistuje, takže tato výhoda odpadá.

Medrol je silnější než Prednison, a tak se ho může vlastně užívat méně při stejném účinku na tkáně:

  • 4 mg Medrolu odpovídají 5 mg Prednisonu
  • 16 mg Medrolu odpovídá 20 mg Prednisonu

Medrol (metyprednisolon) má také méně nežádoucích účinků, zejména pak v oblasti vyplavování iontů z těla a zadržování vody (otoky ve tváři a šíji), takže nezpůsobuje takové přibývání na váze.

Navíc existuje větší škála možností pro dávkování Medrolu – tabletky se totiž vyrábějí po 4, 16, 32, 64 i 100 mg. A tak se snadněji najde lepší dávka pro pacienta, tablety se nemusí půlit a není nutné experimentovat s dávkováním.

U Prednisonu existují pouze tablety 5 a 20 mg, takže se většinou dává plošně buď moc, nebo málo, což s sebou nese vyšší nebezpečí nežádoucích účinků pro pacienta.

Kortikoidy nejsou nebezpečné léky s mnoha nežádoucími účinky, ale jsou to život zachraňující léky a mnoha nemocným život zlepšující. V rukou lékaře, který se kortikoidů bojí a neumí s nimi zacházet, se však stávají nebezpečnou zbraní. Ale kdo dodržuje pravidla správné léčby, pro toho jsou kortikoidy opravdu užitečné.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Kortikoidy v těhotenství

Každá žena, která má od lékaře doporučeno kortikoidy používat, zvažuje, zda případné riziko nežádoucích účinků těchto látek podstoupí. Hlavní důvod, proč se kortikoidy v těhotenství používají, je zlepšení plicní ventilace předčasně narozených dětí – tyto látky dokážou pozitivně ovlivnit zrání tkání, zejména plic. Podle řady studií se jeví používání kortikosteroidů pozitivní i proto, že snižuje riziko dětské mozkové obrny nebo zlepšuje IQ, tyto důsledky však nejsou primárním důvodem, proč se používají. Kortikoidy mají nesporný přínos v případě žen, které trpí častými potraty – jsou jim tedy podávány v prvních týdnech těhotenství. Stejně tak je terapie kortikoidy nenahraditelná ve chvíli, kdy hrozí předčasný porod – i přes negativní důsledky pomohou dítěti dříve uzrát, což zvyšuje pravděpodobnost normálního vývoje v budoucnu.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Kortikoidy u dětí

Ať už jsou negativa jakákoliv, pamatujte, že kortikoidy jsou jedny z nejlepších léků, co se týče doby začátku působení. Na rozdíl od jiných léků, které se používají na léčbu autoimunitních chorob (například imunosupresiva), nepatří mezi ty léky, jejichž nástup účinku je delší (obvykle začínají účinkovat až po třech měsících). Kortikoidy však začnou účinkovat již během prvního týdne. Pokud v případě onemocnění vašeho dítěte existuje i jiná alternativa léků, je nasnadě ji zvážit. Pokud však jiná varianta není, budete se muset smířit s kortikoidy, které vám nabídl lékař. Spousta lidí se vyděsí, když uslyší, že na své onemocnění berete kortikoidy. Ještě větší množství lidí ale pobouří, když zjistí, že jsou těmito medikamenty léčeny vaše děti. Pokud nejde o nadměrně závažnou chorobu, používají se tyto léky u dětí především při dermatologických ekzémech. Léčivá látka je v tomto případě obsažená v masti, kterou se postižené místo potírá.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP