Jak je stolice velká, záleží na druhu potravy, kterou obvykle dítě jí. Pokud je strava bohatá na celulózu, tedy rostlinnou vlákninu, je množství stolice větší. Je to zapříčiněno tím, že rostlinná vláknina působí v zažívacím ústrojí jako houba, která vstřebává veškeré toxiny, a odnáší pak s sebou škodlivé látky. Chybí-li však vašemu dítěti ovoce, zelenina a celozrnné obiloviny, je stolice tvrdá a suchá. Vylučováním tvrdé stolice se navíc střeva velmi namáhají. Zápach stolice je přirozený. Ovšem stolice po zeleninové vegetariánské stravě páchne méně než po stravě masité. Minimální zápach bývá po mléčné stravě. Naopak jsou potraviny, které způsobují zvýšený zápach stolice. Mezi ně patří kedlubna, květák, fazole. Že je stolice v pořádku, poznáme na první pohled podle středně hnědé barvy. Barvu stolice totiž určuje do značné míry potrava.
Keratinové proteiny tvoří hlavní složku dětských nehtů. Stejný protein je i v jejich vlasech a kůži. Buňky na spodní části nehtu migrují na povrch a dochází ke zploštění a zahnutí na vrstvách nehtu. Podlouhlé vrstvy se tvoří u kořene nehtu a pomalu se prodlužují. Keratin ztvrdne v procesu zvaném keratinizace. Pokud je růst u dětských nehtů přerušen zraněním, nemocí nebo dietními nedostatky, může dojít k roztřepení nehtů.
Biotin
Biotin je komplexem vitamínů B, někdy známý pod označením vitamín H nebo vitamín B7. Biotin se vytváří ve střevních bakteriích nebo z jejich potravy. Nedostatek biotinu je velmi vzácný, ale pokud se objeví, může vykazovat příznaky zahrnující zrohovatění tkáně.
Ostatní vitamíny
Vitamíny B, kyselina listová a vitamín B12 jsou důležité pro zdraví dětských nehtů. Ve zdravých nehtech rostou nové buňky, které jsou vyživovány vitamíny, které pomáhají při syntéze DNA. Toto zabezpečuje především kyselina listová a vitamín B12. Dalšími vitamíny důležitými pro zdravé nehty jsou vitamín A a C, které plní úlohu při růstu buněk a při syntéze kolagenu kůže. Velmi důležité jsou deriváty vitamínu A neboli retinoly, které jsou účinné při léčbě nehtové psoriázy, což je kožní onemocnění, které má vliv na zdraví nehtového lůžka a způsobuje třepení nehtů.
Železo
Železo je rovněž důležité pro zdraví nehtů. Nedostatek železa totiž způsobuje abnormální tvary nehtů. Tenký nehet mívá zvednuté okraje, přičemž je zakřiven dovnitř. V tomto případě bývají nehty tak jemné, že jsou náchylné k lámání a loupání. Právě křehké nehty jsou příznakem anémie z nedostatku železa. Nedostatek železa může být léčen zvýšením konzumace potravin obsahujících dostatečné množství tohoto minerálu nebo jeho suplementací.
Ostatní minerály
Obsah minerálů potřebný pro nehty je rozdílný u chlapců a dívek, také se liší mezi populacemi. Vápník a obsah zinku v nehtech je vyšší u chlapců než u dívek, zatímco u hořčíku je tomu naopak. Obsah sodíku, vápníku, železa a hořčíku je vyšší u nehtů dětí než u dospělých. Děti, které nemají dostatečný přísun bílkovin, mají nízké hladiny hořčíku v nehtech. Nutriční nedostatky minerálů se vyskytují v nehtech a mohou mít různé příznaky, například křehké a lámavé nehty, bílé nehty a prohnutí nehtů.
Protein
Nízké hladiny proteinů vedou k nízkým hladinám zinku a železa. Příznaky těchto nedostatků se pak mohou projevit na zdraví nehtů. Nízké příjmy při malnutrici (podvýživě) nebo vegetariánské stravě jsou viníkem nedostatečného obsahu bílkovin, což vede k nezdravým nehtům. Jak děti stárnou, jejich denní příjem pro bezpečnou úroveň bílkovin se snižuje. Děti vyžadují co nejvyšší úroveň bílkovin ve své stravě kvůli vysokému tempu růstu.
Bolesti zubů nebo krvácení dásní můžete léčit pomoci rostliny ločidlo čertovo lejno, která je oblíbená jako koření především v indické a vegetariánské kuchyni. Smíchejte půl čajové lžičky koření se dvěma čajovými lžičkami citronové šťávy a mírně zahřejte. Pomocí vatového tamponu směs aplikujte na postiženou oblast. Alternativou je čertovo lejno zahřáté v másle.
Bobkový list je velmi účinný prostředek na odstraňování veškerých usazenin, může však způsobit i nebezpečné reakce. Dokáže vyvolat velké vylučování všech hlenů, a to i hlenů ze střev. Pozor na předávkování, které může spustit krvácení, proto je důležitá opatrnost zvláště v těhotenství. Myslete na to, že je nutné odvar pít opravdu po malých douškách, poslední asi v osm hodin večer. Před spaním si někteří lidé dělají klystýr, aby omezili vylučování hlenu horními cestami dýchacími. Během užívání odvaru z bobkového listu se doporučuje konzumace vegetariánské stravy.
Kapustu uvaříme v osolené vodě asi 15 minut, necháme okapat. Sójové maso si připravíme podle návodu na obalu. Kapustu společně s vyždímaným sójovým masem umeleme. K mleté směsi přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, majoránku, sůl a pepř. Strouhanku přisypeme dle potřeby a vše dobře promícháme. Vytvarované karbanátky obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji do zlatova z obou stran. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
Organic Curcumin Extra (odrůda Panangali Kurkuma) ve vegetariánské kapsli po 450 mg má nejvyšší hodnocení mezi produkty, které jsou na našem trhu k dispozici, pokud jde o poměr ceny a účinnosti – obsahuje 95 % curcuminoidů (standardizováno), doplněných o piperin, který zlepšuje biologickou dostupnost kurkuminu.
Výhody a nevýhody této varianty
Organic Curcumin Extra kapsle jsou vyráběny na poloautomatické plničce kapslí v malé sérii. Není zde potřeba přidaných mazadel, ředících nebo protispékavých (protihrudkujících) látek, jako jsou např. oxid křemičitý, kyselina stearová, oxid titaničitý, stearan hořečnatý a další éčka. Tyto kapsle obsahují pouze čistý 100% prášek kurkumin s obsahem 95 % kurkuminoidů (bez obsahu zmíněných pomocných látek).
Způsob použití
Doporučuje se užívat 1 kapsli denně po jídle. Doporučená denní dávka se nesmí přesáhnout.
Technologický postup: Namočíme fazole, nejlépe přes noc. V hrnci se lžící oleje dozlatova osmahneme nasekanou cibuli. Přidáme mletou papriku, chilli papričky a mícháme jen malou chviličku, aby paprika nezhořkla. Poté přidáme fazole i s vodou, ve které byly namáčeny, hřebíček a dusíme, dokud fazole nezměknou. Fazole by měly být těsně pod vodou. Při vaření doplňujeme vodu podle toho, jak se vyvařuje. Když jsou fazole měkké, přidáme loupaná rajčata z plechovky, pórek nakrájený na kolečka, plátky česneku, sójový granulát (suchý, nenamočený). Podle chuti přidáme sůl a cukr (je fajn, když je slaná chuť se sladkou vyrovnaná) a oregano. Vegetariánské chilli con carne dusíme ještě alespoň pět minut. Podáváme s rýží, brambory nebo jen s čerstvým pečivem.
Ingredience podle chuti: mletý barevný pepř, sůl, kmín, čerstvá petrželka
Postup: Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hrášek vyloupeme z lusků, případně použijeme hrášek mražený. V hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje, vsypeme cibuli a osmahneme. Přidáme brambory, prolisovaný česnek a opět krátce orestujeme. Obsah v hrnci zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, přidáme koření Horalka, sůl a 10 minut povaříme. Poté přisypeme hrášek a dalších 5–10 minut povaříme. Odebereme jednu naběračku husté části polévky stranou a toto množství rozmixujeme. Rozmixovanou část přilijeme do polévky, vsypeme na kolečka nakrájený vegetariánský párek, opepříme, podle chuti ještě přisolíme a pár minut prohříváme. Vegetariánskou frankfurtskou polévku doplníme o čerstvě nasekanou petrželku a podáváme. Větší jedlíci mohou přikusovat pečivo.
GGT je jen biomarker, který indikuje základní problém. Poraďte se se svým lékařem, abyste identifikovali jakékoli základní zdravotní stavy a určili nejlepší strategie pro jejich léčbu.
Snižte spotřebu alkoholu
Zneužívání alkoholu zvyšuje hladiny GGT. GMT je jen mírně zvýšené u mírných pijáků, ale zvýšení je relevantní. Nejlepší způsob, jak snížit GMT, je jednoduše se zdržet pití alkoholu. Hladiny by se měly vrátit k normálu po 2 až 6 týdnech od vynechání alkoholu.
Jezte více ovoce a zeleniny
Mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje střední až vysoké množství přírodních antioxidantů. Studie na 3 tisících lidí zjistila, že konzumace ovoce a/nebo zeleniny 10–11krát týdně nebo pití ovocné šťávy 6–7krát týdně po dobu 10 let snížilo hladiny GMT [1].
Pijte kávu
Pití kávy snížilo hladiny GGT u 1300 japonských mužů nezávisle na dalších rizikových faktorech [2].
Další klinické studie, provedené na celkem 31 tisících účastníků, zjistily, že konzumace kávy snižovala hladiny GGT pouze u mužů pijících alkohol.
Jezte méně červeného masa
Červené maso obsahuje velké množství hemového železa, nejsnáze vstřebatelné formy železa. Stejná studie, která ukázala, že ovoce a zelenina snížily GGT, zjistila, že konzumace červeného masa po dobu 10 let zvýšila hladiny GGT [1].
Vegetariánské zdroje obsahují různá množství železa, ale ve formě, která se hůře vstřebává (nehemové železo). Vegetariánské železo přispívá k celkové hladině železa v těle mnohem méně než zdroje masa. To je jeden z důvodů, proč vegetariáni někdy trpí nedostatkem železa nebo anémií.
Mírně cvičte
Jedna studie s 10 000 účastníky zjistila, že mírné cvičení (chůze) bylo spojeno se snížením hladiny GGT u mužů, ale ne u žen [3].
Užívejte rybí olej
Vysoké dávky rybího oleje (4 gramy/den) po dobu 3 měsíců významně snížily hladiny GGT u 36 účastníků, kteří měli charakteristiky nealkoholického ztučnění jater [4].
Vyhněte se znečišťujícím látkám
Některé látky znečišťující životní prostředí, jako je olovo, kadmium, dioxin a pesticidy obsahující organochlor, zvyšují hladiny GGT.
Užívejte hořčík
Šest týdnů suplementace hořčíkem snížilo hladiny GMT u skupiny chronických alkoholiků [5].
Technologický postup: Mrkve, celer, petržel očistíme a najemno nastrouháme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme bobkový list a nové koření. Až je cibulka měkká, přidáme nastrouhanou zeleninu, pečlivě omytý citron (plátky) a krátce osmahneme, nakonec zalijeme zeleninovým vývarem. Dusíme do úplného změknutí. Připravíme si smetanu s hladkou moukou a smícháme. Do hrnce se zeleninou dolijeme zbytek zeleninového vývaru, podle chuti dosolíme a dosladíme. Necháme přejít varem a vlijeme smetanu s moukou. Nakonec je možné zeleninu buď úplně rozmixovat a ponechat v omáčce, nebo scedit a zeleninu vyjmout. Jako přílohu k vegetariánské svíčkové omáčce podáváme houskový knedlík.
Zdravá svíčková omáčka bez masa
Ingredience: olej, 1 ks cibule, 1 ks celeru, 3 ks mrkve, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl, 200 ml smetany
Technologický postup: Na rozpáleném oleji osmažíme nakrájenou cibuli, celer, mrkev, přidáme koření podle chuti, podlijeme jen troškou vody a dusíme doměkka. Po uvaření vyjmeme koření a všechno rozmixujeme. Zeleniny je tolik, že není třeba zahušťovat moukou. Na závěr přilijeme smetanu a podáváme s houskovým knedlíkem.
Vyhněte se potravinám, které ohrožují zdraví a způsobují deprese nebo změny metabolismu.
Zaměřte se na konzumaci zdravých přírodních potravin, které vyživují tělo na jeho buněčné úrovni.
Mělo by dojít k vyvážení stravovacích návyků, postojů a přesvědčení, podpoře mládí a energie těla.
Výhoda 28denní detoxikační diety je v odstranění přebytečných kyselin a nadměrného přebytku kvasinek. Zároveň by mělo dojít k uvolnění hlenu z tlustého střeva, což následně poskytne tělu dostatek kyslíku.
V prvním týdnu by mělo dojít ke stanovení si nových stravovacích návyků a přijetí vegetariánské stravy. Může dojít ke konzumaci celé řady potravinových doplňků, které obsahují chlorelu, trávicí enzymy a vlákninu. Velmi účinná je obilná limonáda, která by měla být rovněž začleněna do každodenního jídelníčku.
Na sklonku prvního týdne se do jídelníčku přidává syrová strava, která umožňuje prohloubení detoxikačního čištění. Naopak se mohou objevit detoxikační reakce, které zahrnují bolesti hlavy, kožní vyrážky nebo zažívací poruchy, ale jedná se o znamení, že dochází k pozitivním změnám, i když jsou jen nepatrné.
Třetí týden zahrnuje třídenní půst, během kterého dochází jen ke konzumaci čerstvých džusů, zeleninových nápojů a obilné limonády. Velmi účinné je čištění střev a použití klystýru, protože dochází k podpoře procesu detoxikace.
Následující čtvrtý týden obnáší konzumaci syrové stravy a doplňků stravy, protože se jedná o finální týden a o ukončení očisty. Velmi vhodné je vytvořit si stravovací plán pro dlouhodobý horizont.
Problém není v nedostatku bílkovin ve stravě zdravého člověka, ale skutečnost, že jsou bílkoviny často provázené tuky. U laiků bývá představa bílkovin totožná s masem, které obsahuje poměrně hodně tuku. Proto ho řada lidí se snahou o hubnutí úplně vynechává. Nedostatek bílkovin v jídelníčku však způsobuje větší hlad a chutě na sladké, které štíhlou linii nabourávají. Jestli tedy upřednostňujeme vegetariánské kuchyni již po hodině vám začne padat glykemická křivka dolů. Není třeba jíst denně maso, ale bílkoviny ano. Dokonce i svačina by měla obsahovat kousek bílkovin (jogurt, sýr, tvaroh) a jestli máte chuť na sladké, vyzkoušejte Smacker s meruňkami, předejdete tak velkému hladu navečer. Pokud tedy nechcete maso denně, vhodnou alternativu vám nabídne Smacker klasický plátek anebo s hlívou ústřičnou. Na našem trhu jsou od února letošního roku k dostání i nudle na bázi vaječných bílků, tzv. Smacker štíhlé nudle, které si díky nutričním hodnotám můžete dopřát i večer.
„Vhodný zdroj bílkovin, které nejsou provázané tuky, je vaječný bílek. Protein z vaječného bílku je prakticky čistý albumin a má vysokou kvalitu z hlediska aminokyselinového složení, neobsahuje tuk ani cholesterol. Díky tomu byla ideální surovinou pro vývoj potravin pro populaci potýkající se s nadváhou, vysokým cholesterolem či diabetem,“ říká pan Karel Kýhos z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze a pokračuje,“Na tomto základu se nám podařilo vyvinout nejen plátky, které lze využít namísto masa, sladkého zákusku ale také proteinové nudle ve formě špaget, jenž spotřebiteli poskytují skvělou a dietní alternativu příloh. A právě přílohy jíme u nás rádi a ve velkém množství, což se pak odráží na naší váze“.
Nespornou výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organizmus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a tělo je využívá především ke tvorbě nových buněk v obnově tkání a orgánů. Samotná vaječná bílkovina má současně velký význam při podpoře svalových tkání na úkor těch tukových. A to je přesně to, co potřebujeme. Neznamená to však, že začneme konzumovat pouze bílkovinnou stravu. Naše tělo potřebuje vyvážený jídelníček.
Autor: JK, zpracováno ve spolupráci s panem Karlem Kýhosem,
Nikoho jistě nepřekvapí fakt, že člověk ve vyšším či vysokém věku hůře vykonává běžné úkony denní potřeby. Nejčastěji za to může snížená mobilita, dlouhodobá nemoc anebo psychické problémy. Řada státních, komerčních i neziskových organizací si tuto skutečnost velmi dobře uvědomuje, a proto se snaží zajistit různé pomocné služby, mezi něž patří i rozvoz jídel (nejčastěji obědů).
Ceny rozvážených jídel se pohybují přibližně od 60 Kč do 100 Kč včetně dovozu, což je v porovnání s pokrmy z běžných restauračních zařízení, kam by člověk navíc musel docházet, relativně příznivé. Vždy samozřejmě záleží na lokalitě i obsahu služby (kvalita, obalový materiál, počet chodů a podobně). Ceny se však nikdy nevyrovnají dotovanému stravování například ve školách, neboť rozvážené obědy pro seniory stát nedotuje. Někde na ně přispívá příslušná obec (platí pro místní obyvatele) nebo sponzor. Co se týče nabízených služeb, v ceně většinou bývá i polévka, někdy dokonce i zákusek. Ne všechny poskytovatelem uváděné ceny však automaticky zahrnují poplatek za dopravu, tudíž je třeba si vždy důkladně pročíst podmínky služby. Poplatek za dopravu může být buď paušální, nebo (což bývá méně časté) daný kilometráží transportu. Většina dovážkových služeb pro seniory se obvykle omezuje jen na určitou obec či rozšířenou lokalitu, zpravidla tedy platí první možnost – jednotný poplatek.
Senioři mívají na výběr až ze dvou druhů polévek a ze tří či čtyř hlavních chodů. V nabídce zpravidla bývá jedno běžné jídlo, jedno diabetické či dietní jídlo (respektující například žlučníkovou, jaterní nebo žaludeční dietu) a jedno vegetariánské jídlo (často sladké). Někteří poskytovatelé vycházejí seniorům vstříc a nabízejí jim i menší porce (například 3/4) za úměrně nižší cenu (čímž se liší od běžných restaurací, kde se za poloviční porci platí až 75 % ceny). Jindy mohou senioři vynechat polévku, která bývá standardní součástí denního menu, což se rovněž projeví na konečné ceně obědu. Trochu překvapivé je, že většina poskytovatelů poledního stravování nenabízí slevy za dlouhodobý odběr.
Životní standard některých dnešních důchodců i kvalita jejich života roste, a tudíž i oni chtějí poznávat různé zahraniční kuchyně. V menu pro seniory se tak objevuje třeba grilovaný losos, pizza či gnocchi se špenátem, tortilly s kuřecím masem a podobně. Důraz se klade rovněž na to, v čem je jídlo rozváženo. Klasické jídlonosiče sice ještě nevymizely, ale mnohde už je vytlačují plně hygienické a nejrůznější normy splňující plastové krabičky, v nichž lze jídlo ohřát i v mikrovlnné troubě nebo zamrazit. A samozřejmě z nich lze také pohodlně jíst. Někde se za krabičku účtuje poplatek v řádu několika korun, jinde bývá součástí ceny oběda.
Úvod knihy se zabývá základními principy stravování podle Mačingové, vyvrací kritiky na základě přesvědčivých argumentů dle principů a filozofie stravování.
Příběh Simončiny přeměny: Zde autorka popisuje příběh Simony, její náhlou změnu. Jedná se o teenagerku, která neustále bojovala s chutí na sladké, měla nepravidelný jídelníček s hladověním a neustálé výčitky ohledně dietních chyb. K novému stravování se přidali i rodiče Simony. U nich byl přechod na stravování podle Antónie Mačingové postupný. Po absolvování první detoxikace se rodičům upravil cholesterol a váhové úbytky u otce byly 12 kg a u matky 7 kg. Nejde však o kilogramy, ale především o úbytky v centimetrech.
Něco pro vegetariány: Tato kapitola se věnuje konkrétním receptům, které jsou doplněny fotografiemi zhotovených pokrmů. Je zde 21 receptů s fotografiemi.
Sváteční menu: Jde o univerzální skladbu menu, které je vytvořeno jak pro „masožravce“, tak pro vegetariány. Jsou zde zajímavě skloubené jednotlivé chody a při pohledu na fotografie se vám začnou doslova sbíhat sliny. V této kapitole je 9 receptů s fotografiemi pokrmů.
Sladké recepty z mouky: Tato pasáž je určena mlsounům, kteří nedokážou odolat sladkému pokušení. Autorka do svých pokrmů používá žitnou mouku, sójové mléko, jáhlovou mouku a další zdravé ingredience. Když se například podíváte na recept „Šišky s ořechy“, řeknete si, že jde o zcela běžné jídlo, ale když se podíváte na fotografii pokrmu, tak neodoláte a začne ve vás hlodat červíček, co to zkusit? Tato pasáž obsahuje 11 sladkých receptů, mezi nimiž nechybí tolik populární muffiny anebo klasické koláče se švestkami či maková buchta.
Slané moučné recepty: Tuto kapitolu využijí zastánci pizzy a slaných moučníků. Je zde 12 receptů od pizzy, tortill, chleba, rohlíčků až po slané koláče. Úžasně vypadají šneky z listového těsta, které se výborně hodí na slavnostní příležitosti. Ani zde se nemusíte bát, že byste si nevybrali své oblíbené jídlo.
Těstoviny: Zde autorka využívá veškerých možností přípravy celozrnných těstovin od lasagní po klasické špagety. Je zde 5 receptů s různými ingrediencemi, které jsou velmi zajímavé.
Recepty bez masa: Tato pasáž potěší vegetariány. Najdou tady velmi lákavé špízy, zapečené rolky, brambory, květák, lívance, čočku, fazole a další. Tato část knihy se skládá z 12 receptů a nechybí zde ani klasické vegetariánské knedlo-zelo a... to je překvapení.
Recepty s masem: Skvělá kapitola pro milovníky masa. Je zde 12 receptů s jehněčím, hovězím, králičím, krůtím a kuřecím masem. Nechybí ani recept na domácí paštiku a velmi zajímavý salát s tuňákem. Obzvlášť pikantně vypadají kuřecí kapsy a hovězí steak na kajenském pepři. Opravdu se vám při pohledu na fotografie začnou sbíhat sliny.
Ovoce: V této části jsou pouze 2 recepty, a to z toho důvodu, že autorka upřednostňuje konzumaci ovoce v dopoledních hodinách převážně v neupravené podobě. Tip na zajímavou pochoutku: nakrájejte si plátky jablka a pouze posypejte skořicí a zakápněte citronovou šťávou a medem.
Dresinky: Co by to bylo za jídlo, kdybychom jej nedoplnili dresinky. Autorka zde uvádí 3 recepty na dresinky, které se hodí k masům nebo salátům.
Všechny recepty obsažené v této knize jsou doplněné informací, pro jakou krevní skupinu jsou vhodné, a jinými doporučeními autorky.
Začněte každý den s medovým nápojem – jedna nebo dvě čajové lžičky medu v teplé vodě s citronem. A na konci dne s nápojem z medu 30 minut před spaním – jednu nebo dvě polévkové lžíce medu rozpusťte v horké vodě nebo v bylinkovém čaji.
Pondělí
SNÍDANĚ: dva grilované plátky libové slaniny s grilovaným rajčetem
SVAČINA: hrst oliv
OBĚD: omeleta ze tří vajec s cibulí, paprikou a žampiony, nebo velký salát s kuřecím masem
SVAČINA: celer s tvarohem
VEČEŘE: grilovaný steak z lososa s dušenou brokolicí a zelenými fazolkami
DEZERT: obyčejný jogurt s medem a praženými semínky, nebo jogurt s ovocem
Úterý
SNÍDANĚ: dvě sázená vejce a plátek celozrnného toastu
SVAČINA: malá hrst ořechů a semen
OBĚD: vydatná polévka s čočkou/fazolemi a dvě ovesné placky
SVAČINA: okurky, celer a mrkev
VEČEŘE: mleté maso s cibulí, paprikou, cuketou a rajčaty, posypané sýrem
DEZERT: malý bílý jogurt s medem a ovocem
Středa
SNÍDANĚ: pohankové vločky s bílým jogurtem a nasekanými sušenými meruňkami
OBĚD: velký míchaný salát s vařenými vejci, tuňákem v konzervě a medovým dresinkem + hrušky a malý kousek modrého sýra
SVAČINA: plátek medovníku
VEČEŘE: vepřové maso s fazolkami a rajčatovou omáčkou s dušenou kapustou
DEZERT: malý ovocný salát
Čtvrtek
SNÍDANĚ: dva párky (masové nebo vegetariánské) s velkým grilovaným rajčetem
OBĚD: celozrnný chléb s plátkem šunky, sýra a salátu
SVAČINA: uzený losos s trochou tvarohu
VEČEŘE: kuřecí stehno bez kůže pečené v olivovém oleji s hrubě nakrájenou červenou cibulí, paprikou, kousky ořechů, stroužky česneku a plátky cukety
DEZERT: malý přírodní jogurt s medem a ovocem
Pátek
SNÍDANĚ: miska müsli s mlékem a lžičkou přírodního jogurtu
SVAČINA: jablko a ořechy
OBĚD: frittata (z jednoho vejce a zeleniny) podávaná se salátem
SVAČINA: tvaroh s okurkou
VEČEŘE: míchaná smažená zelenina s malým podílem celozrnných nudlí
DEZERT: víno se strouhaným kokosem a s kopečkem creme fraiche
Sobota
SNÍDANĚ: dvě míchaná vejce s uzeným lososem a plátek celozrnného toastu
SVAČINA: hrst ořechů
OBĚD: krémová kuřecí polévka s celozrnnými krutony, hrst hroznů a kus sýra
SVAČINA: banánový muffin
VEČEŘE: plátek (kuřecí nebo tofu) s jablky, meruňkami, rozinkami, rajčaty a kokosovým mlékem, podávaný s malým podílem hnědé rýže
DEZERT: grilovaná broskev pokapaná medem
Neděle
SNÍDANĚ: dva rýžové koláčky obložené plátkem hermelínu a šunky
SVAČINA: mrkvové tyčinky
OBĚD: houbová omeleta a rozinky
SVAČINA: olivy se sýrem feta
VEČEŘE: masové kuličky v rajčatové omáčce s malou částí celozrnných těstovin a velký salát s medovým dresinkem
DEZERT: rebarbora s banánem
Recept
Medové kuřecí: Sezamová semínka, slunečnicový olej, 4 kuřecí prsa jemně nakrájená na proužky, 6 cm oloupaného a na kousky nasekaného zázvoru, 1 žlutá paprika nakrájená na proužky, 1 pórek nakrájený na 0,5cm kroužky, 1 (200g) kukuřice, 4 porce celozrnných nudlí, 1 lžíce medu, šťáva z celého citronu, 1 lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje.
Postup: Nejprve na mírném ohni na suché pánvi wok lehce orestujte sezamová semínka. Pak zahřejte ve wok pánvi slunečnicový olej a přidejte kuře. Opékejte do měkka. Přidejte zázvor, pepř, pórek a kukuřici. Dolijte pár lžic vody a za stálého míchání smažte 3–5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte předem namočené nudle do směsi kuřecího masa a zeleniny. Dochuťte citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a sezamovým olejem. Podávejte sypané opečenými sezamovými semínky.