Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST SPODKU CHODIDLA U PRSTŮ

OBSAH

Co znamená bolest chodidla pod prsty při došlapu

Mortonův neurom je zánět plantárního nervu mezi základy prstů (obvykle mezi třetím a čtvrtým prstem). Nejčastějšími příznaky jsou bolest chodidla, podivné pocity nebo necitlivost v oblasti bříška chodidla. Zánět je obvykle způsoben v důsledku nošení vysokých či těsných bot.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den
Uz par dni cítím šílenou horkost pravého chodidla z vnitrni strany chodidla !
Dnes mi palivost zacla i u levé nohy
Mam pocit jako by mi horely nohy
Bolest se objeví vzdy v noci !
Rada bych věděla co to muze znamenat
Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení chodidel

Bolest chodidla v klidu

Bolest chodidla v klidu může signalizovat natažené drobné svaly na chodidle nebo můžete mít začínající ostruhu, případně zánět podélně příčné klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Světluše Vinšová.

Dobrý den,
Pravděpodobně jste si při sportovní činnosti natáhl šlachu. Je nutné chodidlo ledovat a mít klidový režim. Pokud by se stav nezlepšil je třeba vyšetření u ortopeda. Je také dobré končetinu dát do zvýšené polohy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Misa.

dekuju za odpoved.m

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Bolest chodidla

Když zmíníme dysfunkci či bolest v oblasti spodní části chodidla, tedy plosky chodidla zespodu v oblasti klenby, mnohé z nás napadne, že může jít o ostruhu na patě. Patní ostruhy a bolesti chodidla obecně mohou způsobit ztrátu funkčnosti chodidla, přičemž bývá postižena i klenba.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi CHODIDLA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Beham po doktorech,bolest je neskutecna,po ranu sotva chodim,jak po modrinach,nejprve jsem mela elektrolecbu,to jrste zhorsilo,pak ozarovani leiserem,nepomohlo,ted jsem objednana na radiolecbu,pry je to silnejsi ozarovani,,rengen ukazal vyrustky kosti na pate,obou noh,tzv ostruhy,..ma nekdo zkusenosti,jak se vylecit,dekuji Magdaléna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav Matocha.

Ukrutné bolesti jsem měl dva roky nepomohlo ozařováním ani jiné léčení . Od známého jsem se dověděl o sportovním lékaři dr.Valentovi ten provedl opich po 4 týdnech bolest přestala od toho zákroku již 5.rok mám klid.V té době ordinoval na poliklinice Spořilov

Zdroj: diskuze Chodidla bolest

Bolest vnitřní strany chodidla

Bolest vnitřní strany chodidla může být způsobena plochou nohou. Problém s plochýma nohama nastává, když se klenba nohou zploští (často při stání nebo chůzi), což způsobuje bolesti chodidel a další potíže.

Zdroj: Bolest chodidla

Diagnóza

Vyšetření používané k diagnostice metatarsalgie obvykle zahrnují rentgenové snímky, často získané ve stoje k posouzení anatomie chodidla při zátěži hmotností těla. Nápomocné mohou být také vyšetření magnetickou rezonancí, zvláště když se struktura chodidla jeví jako normální.

Zdroj: Bolest chodidla pod prsty při došlapu

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

prosim o radu.pri tenise jsem pretahl chodidlo a ucitil silne zastipani a dal uz jen silna bolest od paty smeren k prstum.chuze nemozna uz jen po spicce codidla.mirne otekle a v miste bolesti modrina.bolest v klidu zadna, jen pri chuzi.dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Šubová.

Mamku trápí bolest polštářku na noze,vystřelující do prstů.Bolest přichází i v klidu v noci, je opravdu krutá, znemožňující spánek, trvá několik hodin, opakuje se různě, třeba po 10-14 dny.Malinko pomáhá chlazení.Na rentgenu prý nic.Může někdo poradit? Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Bolest nohy ze strany

Tato bolest může být podmíněná nevhodným zatěžováním chodidel, nevhodnou obuví, patologií v oblasti nožní klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi BOLEST PRSTU U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,BOLÍ MĚ PROSTŘEDNÍ PRST U NOHY,ŽE NA NĚJ NEMOHU DOŠLÁPNOUT.ZKOUŠELA JSEM JIŽ VŠECHNO,ALE NIC MI NEPOMÁHÁ.MŮŽETE MI PORADIT CO S TÍM? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Danuše.

Boli me prst na noze a celý červený. Když se obuji tak me to tlačí. JeCo pro to je mozne udělat Jedna se o prstenik
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolest prstu u nohy

Bolest vnější strany chodidla

Příčin může být více: výrůstky na kosti (takzvané ostruhy), změna geometrie kůstek plosky, například u ploché nohy. Na plosce je rovněž velké množství akupunkturních bodů, které odpovídají vzdáleným orgánům, takže problém může být i tohoto druhu.

Zdroj: Bolest chodidla

Příčiny

Metatarsalgie neboli bolest chodidla pod prsty při došlapu se vyskytuje v oblasti mezi obloukem a prsty. Lékařský termín pochází z názvu kostí, které se nacházejí v této části chodidla: metatarzů. Metatarzály jsou dlouhé kosti na bázi každého prstu. Tlak na konce metatarzálních kostí způsobuje bolest v oblasti chodidla.

Metatarsalgie může být způsobena zvýšeným tlakem na metatarzální hlavy. Příčina zvýšeného tlaku v této části chodidla může být buď v důsledku deformací chodidla, nebo v důsledku tlaku ze zdrojů mimo chodidlo, jako je například nevhodná obuv.

Bolestivé problémy obvykle souvisejí s metatarzální kostí a nejběžnější příčinou u lidí s bolestí nohou, je dlouhý druhý metatarzál. Další příčinou bývá abnormální zarovnání kloubu (zvýšené prodloužení) kloubu metatarzu s prstem (nazývaný metakarpofalangeální kloub).

Dále existuje celá řada stavů, které mohou způsobit zvětšení metatarzální hlavy, která je také spojena s bolestí nohou v oblasti chodidla pod prsty. Tyto stavy zahrnují různé typy artritidy, osteonekrózy, neuromů, nádorů nebo infekcí. A konečně, traumatická poranění, včetně zlomenin a trhlin vazů, mohou rovněž způsobit tento typ bolesti nohou.

Zdroj: Bolest chodidla pod prsty při došlapu

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Golský.

Překvapil mě název kapitoly "Léčba neuropatie".
Kdo je o tomto zdravotním problému alespoň základně informován, tak ví, že neuropatie není konvenční/západní medicínou léčitelná! Lepší je nazývat věci pravými jmény, kupříkladu "Tlumení neuropatických bolestí".

Velmi všem doporučuji nejprve nastudovat vedlejší účinky (ano, zlomek z nich byl v článku zmíněn) doporučovaných chemických léků, jenž dramaticky negativně ovlivní život pacienta.
Dlužno dodat, že ne všem tyto léky pomohou, což není informace vycucaná z prstu, nýbrž je statisticky doložitelná.

Přeji všem takto postiženým zázrak uzdravení, přinejmenším v podobě zmírnění potíží/bolestí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Ňorkova.

mám nalomený palec na pravé noze který je i podle lékqře zhojený,ale bolest přetrvává
lékař opichuje kloub palce /prý je opotřebený/ ale šílená bolest přetrvává a to už 2 roky od úrazu
užívám jen běžné léky od bolesti,ale bolest přetrvává že se to někdy nedá ani vydržet
prosím poraďte co dělat od strašné bolesti palce děkuji

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Bolest malíkové hrany chodidla

Pokud se jedná o symetrické postižení, příčinou je obvykle nevhodná obuv, pevná podrážka, úzká špička, opatek a podobně. Dalším faktorem může být samotné chodidlo, zborcená příčná i podélná nožní klenba a další. Na bolesti se mohou podílet i křečové žíly, stagnace krve v končetinách, což vede ke vzniku otoků.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kveta.

Dobrý den ,mám problémy s ostruhama na patě-levá víc bolí.
Už mám po rehabilitaci,3xráz.vlna a žádný výsledek.
ještě bych chtěla vyzkoušet ozáření RTG,to hradí pojišťovna.
Klidně bych podstoupila i operaci jen kdyby to pomohlo.
V práci stojím celý den na nohách,nedá se to ustát....
Děkují za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Mě velice pomohly koupele(každý den)z vratiče. Co nejteplejší. Hrst vratiče dám do hrnce a louhuji cca 2hodiny a pak zahřeji na koupelovou teplotu. Koupel trvá 10 minut. Už 4den jsem pocítila úlevu a krásné chodidla.

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Co znamená bolest chodidel v noci

Bodavá bolest může člověka potrápit i v noci. Bolest se může vyskytovat pravidelně mezi 3. a 4. hodinou ranní. Bolest se objevuje na spodní straně chodidla, spíše na palcové straně v místě nejvyššího vyklenutí. Občas bolest vystřeluje k vnitřnímu kotníku nebo do nártu. Pokud trpíte výše popsanou bolestí, pak může jít o problém způsobený špatným prokrvením nohou.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Diskuze

V diskuzi PALENÍ CHODIDEL A BOLEST KOSTI CELÍCH NOCH A ŽADNI POMALU SVALSTVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobry den chci se zeptat asi rok mně páli chodidla v noci a mám bolest celich kosti a bolí mi a zhubli mi nohy ne mám pomalu žádni svalstvo moc děkuji za od povět ,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Dobry den a bolest od pasu do celych nohou a kosti a svalstvo mi od cházi děkuji

Zdroj: diskuze Palení chodidel a bolest kosti celích noch a žadni pomalu svalstvo

Bolest bříšek na nohou

Bolest bříška na chodidle mohou způsobit sezamské kůstky, někdy také nazývané „ložiska nohy“. Jde o drobné útvary ve šlachách, které obvykle vznikají, když se šlachy kolem palce zraní či zanítí. Často se vyskytují u mladých lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou, jako je běh či tanec.

Zdroj: Bolest chodidla

Bolest šlachy na chodidle

Plantar fascia je šlacha, která spojuje patní kost a prsty. Její zánět je nejčastější příčinou bolesti v chodidle. A jak poznat zánět šlach? Jednoduše, zánět se vyznačuje ostrou bolestí nejčastěji v oblasti paty, která se projevuje při prvních ranních krocích po probuzení. Bolest po několika minutách chůze odezní a pata během dne stráveného na nohách prakticky nebolí. V průběhu dne se plantární fasciitida objeví při delší době strávené sezením a následné chůzi. Toto onemocnění obecně postihuje běžce a osoby s nadváhou. Jeho příčinou je nadměrné zatížení chodidla.

Zdroj: Bolest chodidla

Chodidlo – popis

Chodidlo je první a poslední částí našeho těla, která se každý den dotýká země. Podporuje nás při chůzi či běhu a je základem držení těla i jeho pohybu. Chodidlo se skládá z kostí, šlach, tuku a mnoha přidružených tkání. Chodidla jsou velmi silná, a přestože nejsou tak pružná jako ruce, dokážou vykonat širokou škálu pohybů.

Tvar udržují napříč probíhající vazy a šlašitý třmen. Svaly jdoucí podélně chodidlem se chovají podobně jako tětiva luku. Z těchto svalů jsou nejdůležitější ohybače prstů a musculus tibialis posterior (zadní sval holenní), který podchycuje nejvyšší místo klenby.

Vazy samy by nestačily k udržení klenby, proto se na této funkci podílejí i svaly jdoucí podélně chodidlem, povrchové krátké svaly chodidla a šlašitý třmen. Vnitřní okraj nohy zvedá musculus tibialis anterior (přední sval holenní), vnější okraj nohy zvedá musculus fibularis longus (dlouhý sval lýtkový). Spolu vytvářejí šlašitý třmen, který klenbu podchycuje a tahem zvedá.

Nožní klenba je vystavována zátěži, například při dlouhém stání, a působící síly mají tendenci klenbu snížit. Jelikož je klenba udržována převážně svaly, při jejich ochabnutí nebo únavě dochází k poklesu klenby. Naopak při zkrácení krátkých svalů chodidla dochází k vytvoření vysoké klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Bolest chodidel u dětí

Pokud bolí chodidla děti, jde ve většině případů o růstové bolesti, zvláště když nohy bolívají obě. Dítě by mělo být vyšetřeno neurologem a ortopedem. Také dbejte na správný výběr obuvi. Nekupujte větší, starší, nebo dokonce menší obuv, jelikož dochází k deformitám plosek. Nejlepší prevencí u dětí je pravidelná návštěva dětského lékaře, který vám v případě potřeby doporučí vhodné botičky a vložky do bot.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Bolest chodidel v práci

Bolest chodidla v práci může být například příznakem zlomeniny v oblasti záprstní kosti. Pokud by se nejednalo o zlomeninu, může být přetížená až natržená šlacha nebo vaz. V tomto případě je nezbytné chirurgické vyšetření, rentgenový snímek nohy, lokální zhodnocení hybnosti a bolestivosti nohy a dle stavu i znehybnění nohy k doléčení. Další možností bolesti může být zborcená klenba.

Jako konzervativní léčba jsou vhodná nesteroidní antirevmatika typu Ibalginu. Dále následná rehabilitace v podobě pohybové a fyzikální léčby.

Zdroj: Bolest chodidel

Bolest chodidel při stání

Může se jednat o podélně nebo příčně plochou nohu, přetížení vazů nebo šlach, čímž vzniká úponová bolest v místě úponu šlachy nebo vazu na kost, dále o entezopatii, bolest v souvislosti s útlakem nervu plosky nohy, změny na kloubech nohy, revmatoidní potíže, zánětlivé změny aponeurózy chodidla a další.

Při těchto obtížích rozhodně navštivte ortopeda, který provede vyšetření, prohlédne rentgenový snímek a upřesní místo bolesti. Podle výsledku vyšetření je stanovena léčba medikací a doporučena pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

Zdroj: Bolest chodidel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP