Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SUCHO A SLANO V PUSE

OBSAH

Sucho v puse při stresu

S pocitem sucha v ústech se potýkají i psychicky labilnější lidé, když se dostanou do vyhrocené situace, v níž ztrácejí jistotu (tréma, strach ze zkoušky), a rovněž lidé trpící sociální fóbií. V obávané situaci postižený propadá panice, potí se, má sucho v ústech či trpí jinými tělesnými příznaky.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi PO OZAŘOVÁNÍ MÁM SLANO A HLENY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Holíková.

Prosím o radů.
Po 33 dávkách ozařování po operacích krku (2016) mám stále velké množství hlenů v krku a strašně slano v puse.Piju
šalvějový čaj,malinový čaj,kloktám vincentku - to co poradil lékař. Bohužel je to stále stejné.
Jestli měl někdo stejné potíže , prosím o radu. S pozdravem Ivana
Tel: 605168995

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Po ozařování mám slano a hleny v ústech

Sucho v ústech po marihuaně

Sucho v ústech je vedlejší účinek užití konopí a je nepříjemný, protože ruší při spánku, práci nebo mluvení. To, že konopí může způsobovat sucho v ústech, je známou skutečností už několik desítek, možná i stovek let. THC obsažené v marihuaně se chová obdobně jako anandamid, působením na receptory ve slinných žlázách tedy dočasně snižuje tvorbu slin. Působení rostlinných kanabinoidů na lidské kanabinoidní receptory má i určité vedlejší účinky, a to právě ono sucho v ústech. Sucho v ústech může být sice nepříjemné, ale stejně jako většina vedlejších účinků konopí je pouze dočasné a není nebezpečné.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi 2 ROKY JSEM SE TRÁPIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

2 roky jsem se trápil a zkusil snad vše, letos jsem se z jiných zdravotních důvodů rozhodl provést vnitřní očistu, nakoupil jsem výrobek a názvem INTRA 23 bylinný extrakt, docela drahý, a nejen že zafungoval na to kvůli čemu jsem jej zakoupil, do týdne výrazný úbytek potíží s kandidou, každé ráno očista jazyka otočenou lžičkou, proplach INTROU ústní dutiny a vnitřní užívání. FAKT PECKA - jsem šťastný a proto i když se diskuzí vůbec nezúčastňuji jsem se rozhodl to napsat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Dobrý den,pptřebovala bych poradit,nevím čm jste se 2 roky trápil,ale já už se strašně dlouho trápím.Màm sucho v puse a je mě cítit z úst.Vyzkoušela jsem už mnoho věcí a nic mě nepomáhá.Můžete měnporadit?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze 2 roky jsem se trápil

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi SLANO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Sochorová.

Dobrý den,mám velký problém a to slano v ústech.Začalo to po přípravcích Energy,které jsem začala brát.Bylo to z důvodu suchého dráždivého kašle.Sice kašel se zlepšil,ale nastala stálá, slaná chuť.Ihned jsem přípravky přestala brát,ale v ústech mám slano pořád 24 hod.denně už 4 roky. Je to strašné,žádné jídlo není dobré a nic mi nechutná.Hledám informace,kde se dá,ale zatím nic.I u lékařů.
Je mi 62let a léčím se už mnoho let se štítnou žlázou a beru Letrox 100 5x v týdnu.

Prosím poraďte mi.
S pozdravem Sochorová Lenka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slano v ústech

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTNUTÍ ROZMARÝNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Halina.

Dobry den.Mam problem s rozmarýnem zacal me najednou zloutnout nevim kde se udelala chyba.Dekuji za odpověď,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíše je přelitý. Rozmarýn je suchomilná rostlina, která nemá ráda přemokřenou humózní zeminu. Naopak se spokojí se štěrkem s trochou hrabanky. Hlavně nesmí stát ve vodě. Sucho, sucho, sucho a vlhčit jen rozprašovačem na list. Když tak raději kupte novou rostlinu.

Zdroj: diskuze Žloutnutí rozmarýnu

Jak léčit slanou pachuť

Slaný pocit v ústech se dá vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dcl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi JAK UDRŽET OLIVOVÝ OLEJ V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Plivka.

Škoda že to nedokážu, zvedá se mi z toho žaludek, nejde to :(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak udržet olivový olej v puse

Fotografie aftu

Zde je několik fotografií aftu: Afty foto.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.

Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.

Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.

Zdroj: diskuze Co na afty v puse

Sucho v ústech a únava

Stres, úzkost a strach vedou k zapojení obranných systémů organismu (sympatický nervový systém) a jedním z mnoha efektů je i snížení tvorby slin a únava.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Sucho v ústech po ránu

Sucho po ránu může být způsobené nedostatkem slin a také může být zaviněno některými léky. Nepomáhá prosté napití nebo svlažování, je nutné trochu masírovat slinné žlázy, buď cumlavými bonbony, nebo žvýkačkou. Pokud to nepomůže, raději se netrapte a navštivte lékaře a poraďte se s ním.

Sucho v ústech po ránu je často přičítáno dehydrataci či konzumaci alkoholu a kouření, nedostatek slin je i jedním z prvních příznaků cukrovky – zpomaluje se přirozená produkce slin a dásně mohou být náchylnější k infekcím. Mezi další příznaky cukrovky patří nadměrný pocit žízně, mravenčení v rukou a nohou, časté močení či rozmazané vidění.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi LÉČBA KVASINKOVÁ INFEKCE NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Na kvasinky výborně zabírá sucho. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu. Nepoužívat mýdlo, jen vodu. A vyléčí se to výborně. Jen se musí hlídat, aby to bylo v suchu pořád, i v noci. Pokud se střídá vlhko a sucho, to pak nemá vůbec smysl. Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Dobrý den, ve Vašem článku léčba kvasinkové infekce na žaludu píšete. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu.Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu. Bohužel žádný takový návod se mne nepodařilo dohledat. Nebylo by možno dát např. odkaz, nebo popsat vlastní provedení.
Děkuji Tomáš

Zdroj: diskuze Léčba kvasinková infekce na žaludu

Recept na galetky III.

Suroviny:

  • 300 g pšeničné, pohankové, nebo žitné mouky
  • 750 ml vody
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup:

Nejprve smíchejte mouku se solí. Postupně přidávejte vodu a nakonec vajíčko. Těsto nechte 1 hodinu odležet. Poté z těsta na mírně rozpálené pánvi potřené olejem opečte jednotlivé placky. Galety můžete podávat na slano, například se šunkou, vejci, sýrem, špenátem, nebo na sladko, například s tvarohem, ovocem, zmrzlinou a podobně.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Diskuze

V diskuzi BOLEST JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava Mašková.

Dobrý den,
mám zvětšená játra a bolí mi při zmačknutí břicha, Mám divnou chuť v puse. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest jater

Afty v ústech

Afty v puse jsou sice malé (většinou do 5 mm) defekty, ale o to více bolí. Zpravidla se rychle objeví a zmizí po jednom až třech týdnech. Někdo je na afty náchylný, jiný se s nimi nesetká po celý život. Jestliže máte oslabenou obranyschopnost organismu, mohou se u vás afty objevovat pravidelně. Když vás postihují častěji než třikrát do roka, navštivte lékaře, který vás vyšetří.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Diskuze

V diskuzi CO ZNAČÍ SUCHO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing,Miroslav Satora.

Sucho v ústech, pálení jazyka, únava - prý nedostatek Fe, B12 a jiných minerálů. V noci spím jen po půlhodině, pořád musím lokat hlt vody. Pak usínám i přes den.
Ale jak to řešit ? Existují na to nějaké léky ? Mám cukrovku, píchám Humalog a Toujeo, jsem kardiak a beru i léky na hypertenzi.
Hrozně mě to unavuje, poradíte jak na TO ????
Děkuji Mirek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co značí sucho v ústech

Kde se v ústech vyskytují?

Afty se nevytvoří na kterémkoliv místě v dutině ústní, ale pouze tam, kde sliznice není na povrchu takzvaně keratinizována. To znamená, že je nikdy nenajdeme na tvrdém patře a dásních. Afty nacházíme častěji v přední části úst (ve „vestibulu“), na hranách a spodině jazyka. Méně se afty vyskytují na patrových obloucích, měkkém patře a mandlích.

Zdroj: Afty v puse

Sucho v krku a kašel

Sucho v krku a kašel se vyskytují u laryngitid. Laryngitida je obecný název pro zánětlivá onemocnění hrtanu, která mohou postihnout všechny věkové skupiny. U laryngitid je vedoucím příznakem kašel a pocit sucha až pálení v krku. Kašel je zprvu suchý, neproduktivní a dráždivý (bez tvorby hlenu), později je vykašláván hlen. Dále je přítomen chrapot, který může v případě pseudomembranózní laryngitidy přejít až v bezhlasí. Při odkašlání blán se hlas v omezené kvalitě vrátí a tento koloběh se neustále opakuje. Horečka nemusí být přítomna, obvykle je teplota jen mírně zvýšená (do 38 °C).

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Sucho v ústech v těhotenství

Jen málo žen prožívá těhotenství bez některých obtíží, které jsou spíše nepříjemné než závažné. Mezi tyto problémy patří i zvýšená tvorba slin, která doprovází fáze nevolnosti a ranního zvracení. Může však jít i o samostatný problém, kdy je produkován až litr slin i více za den. Také tato obtíž mizí po třetím měsíci gestace. Takže jestli v těhotenství trpíte suchem v ústech, vyhledejte svého lékaře, který vám tento problém objasní. V některých případech může jít o těhotenskou cukrovku, jejímž příznakem je právě sucho v ústech. Ale může se jednat i o dehydrataci při sníženém příjmu vody nebo po častém zvracení.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Zavařování hub v troubě

Houby na sucho můžeme zavařit i v troubě, třeba proto, když nemáte dostatečně velký hrnec na zavařování ve vodě. Troubu předehřejte na 175 °C a vložte uzavřené sklenice s houbami. Sklenice se nesmí dotýkat, aby nepopraskaly. Houby postupně zmenší svůj objem a pustí šťávu, jakmile uvidíte v zavařovací sklenici s houbami, že se tvoří bublinky, nechte troubu běžet dále, ale zmírněte na 120 °C a pokračujte dalších 120 minut. Poté troubu vypněte a sklenice nechte v zavřené troubě alespoň dalších 30 minut vychladnout, využijte zbytkového tepla.


Zdroj: Zavařování hub na sucho

Jaké obtíže vyvolávají?

Výskyt aft je doprovázen výraznou a nepříjemnou bolestivostí – zejména při jídle, ale i mluvení. Spontánní klidové bolesti jsou vzácnější. Pacienti, kteří trpí tvorbou aft opakovaně, jsou již na základě předchozích zkušeností schopni předem říci, kde se afta vytvoří. Vyskytují se u nich takzvané prodromální příznaky v podobě pálení, tlaku, sliznice se jim zdá v daném místě oteklá a při dotyku citlivá. Jejich předpověď se velice často vyplní do 1–3 dnů. Bolest aft se zhoršuje kontaktem se slaným, kyselým nebo kořeněným jídlem.

Zdroj: Afty v puse

Léčba

Slaná chuť v ústech není onemocnění, ale jedná se o příznak. Vždy je tedy důležité hledat nejprve příčinu konkrétního nemocnění. Někdy lze slaný pocit v ústech vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slaný pocit v puse


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP