Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SUCHOST

OBSAH

Jak léčit vaginální suchost během menopauzy?

Během a také po menopauze může být vaginální suchost léčena přípravky, které jsou rozpustné ve vodě (lubrikanty). Nedoporučuje se používat přípravky, které jsou nerozpustné, například vazelínu, protože může oslabit latex užívaný při výrobě kondomů. (Kondomy zabraňují přenosu sexuálně pohlavních nemocí.) Ve vodě rozpustná maziva podporují bakteriální růst, a to zejména u osob, které podstoupily chemoterapii a jejich imunitní systém je oslaben. Pokud chcete zkusit vaginální estrogenovou terapii, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Sex a menopauza

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE S JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Andrýsková.

Dobrý den. Můžete mi říci váš názor? Při každém probuzení mám úplně suchý jazyk a trvá chvíli,
než se mě znovu namočí slinami.Mám toto asi 3 týdny a suchost přechází nyní již až do krku. V září jsem byla na odstranění mag. nádoru kůže pod kotníkem nohy. Může to být metastáze?
Děkuji za odpověď. Andrýsková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potíže s jazykem

Co jsou lubrikační gely

Lubrikační gely eliminují odření pokožky, usnadňují masturbaci, jsou vhodné pro používání erotických pomůcek, usnadňují vaginální i anální styk a zmírňují poševní suchost.

Zdroj: Jak se vyznat v lubrikačních gelech

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ PLEŤ Z NEDOSTATKU ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melania.

Neviete prosím, či možem mať červenú pleť z nedostatku železa? Jedná sa hlavne pred menzesom. Ď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nedostatek železa způsobuje naopak vybledlou pleť, takže u vás bude příčina asi v menstruaci. V období blížící se menstruace má mnoho žen problémy s pletí. U některých se objevuje akné, u jiných zas podráždění na pokožce, suchost pleti a u vás zas červenání pleti. Jestli vás to moc obtěžuje, tak běžte v době, kdy je to dobře vidět, ke svému gynekologovi a prodiskutujte s ním možnosti zmírnění těchto potíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená pleť z nedostatku železa

Vedlejší účinky

  • Nové nebo pokračující zarudnutí, otok, pálení nebo svědění.
  • Suchost kůže.

Zdroj: Burow mast

Poradna

V naší poradně s názvem REZANI ,PALENI V NOSE V PRAVE DIRCE PRI NADECHOVANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ,potrebvala bych poradit byla jsem vic jak pred mesicem bezne nachlazena a ted uz nejsem, ale zustalo me v prave dirce bolestive rezani pri nadechovani na orl jsem dostala nosni kapky dymestin a nic nepomaha koupilajsem si kapky morskou sul taky nic inhauju paru a stav se nelepsi,tak bych chtela poradit jsem v prechodu a beru lek tamoxifen a uz me zacina i suchost v ustech a bolest hlavy dekuji juzkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste použít lékařskou vazelínu. Dejte si vazelínu na štětičku a rozetřete ji všude, kam dosáhnete. Vazelína nahradí chybějící zvlhčení a omezí nepřijemné pálení. Nic dalšího už nepoužívejte a nechte nos v klidu zahojit.

Zdroj: diskuze Rezani ,paleni v nose v prave dirce pri nadechovani

Suchost pochvy

Suchost pochvy je zapříčiněná nedostatkem tvorby estrogenu, což se projevuje hlavně atrofizací neboli ztenčením výstelky dutých orgánů pohlavní soustavy ženy. Objevuje se u naprosté většiny klimakterických žen. První příznaky se vyskytnou několik měsíců po menopauze. Změny vrcholí po 10–15 letech. Nižší sliznice je suchá, snadno zranitelná, navíc dochází ke změně kyselosti prostředí. Mizí běžná poševní flóra a objevuje se prostor pro patogenní mikroby. Tím je pochva více náchylná k infekci. Zánět se projeví suchostí, svěděním a pálením v pochvě. Může docházet i k postižení dalších sliznic. Například v dutině ústní se to projeví jako pálení nebo suchost v ústech, poruchami chuti, záněty dutiny ústní. Dalšími příznaky mohou být suchost v nose, hltanu, hrtanu, oka. Při postižení střevní sliznice pak může docházet až ke krvácení nebo poruchám prokrvení střev. Kůže je tenčí, sušší, nehty se více lámou, vlasy i chlupy jsou suché a řídnou. Prsy ztrácejí tuk i tkáň mléčné žlázy, která je nahrazována vazivem. Vyskytuje se zvětšené riziko nádoru prsu. Svaly pánevního dna ochabují, řídne i závěsný aparát dělohy, proto se vyskytuje vyšší procento poklesu a výhřezu dělohy a poklesu stěn vaginy.

Zdroj: Menopauzální index

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA.

Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách.

Chcete-li využít účinky ginkgo biloba na plno v běžných domácích podmínkách, tak si udělejte odvar z jeho listů nebo tinkturu.

Odvar ze zelených listů:
Na konci léta nasbírejte zelené listy. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých listů na jeden šálek vroucí vody. Pokud chcete, přidejte do něj sladidlo. Nechte louhovat 10 minut.

Ze sušených listů:
Zelené listy usušte ve stínu, ale s dobrou cirkulací vzduchu například ventilátorem. Listy je třeba usušit co nejrychleji, ale bez přehřívání (tj. vyhnout se plnému slunci). Chcete-li otestovat suchost, utrhněte stonek listu a zkuste jeho křehkost. Další možností je vložit čerstvé zelené listy do mikrovlnky mezi dvě papírové utěrky a zahřívat je 60 sekund na vysoký výkon. Listy by měly být křupavé – pokud ne, pokračujte v ohřívání dále, ale jen v 15 sekundových intervalech s následnou kontrolou.
Poté můžete použít jednu čajovou lžičku drcených sušených listů na jeden šálek vroucí vody. Tajemstvím dobrého čaje z gingka je nechat ho louhovat 5 až 6 minut, než ho vypijete.

Abyste dosáhla plného účinku, budete muset vypít 2 až 3 šálky ginkgo čaje denně – to je důvod, proč mnoho lidí volí místo toho profesionálně vyrobené kapsle.

Případně, pokud vám nevadí pít vodku, můžete si udělat tinkturu ze 150g sušených listů na 500ml vodky. Smíchejte ve sklenici, zakryjte a umístěte do tmavé skříňky na čtyři týdny. Denně sklenici protřepejte. Po čtyřech týdnech směs přeceďte a z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny. Skladujte ve skleněné nádobě nebo láhvi. Užívejte 1-3 čajové lžičky tinktury denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Suchost v krku

Suchost v krku může být projevem zánětu nosohltanu. Zánět nosohltanu začíná vždy zduřením uzlin, pálením v krku, suchým krkem, bolestí hlavy. Jedná se o virový nebo bakteriální původ. Akutní formy onemocnění jsou spojeny s přenosem kapénkovou infekcí, tudíž pobyt v místnosti či dopravním prostředku v blízkosti kýchajících osob lze považovat za rizikový faktor. Léčba akutních forem těchto onemocnění je většinou symptomatická, to znamená, že se léčí pouze příznaky, nikoliv příčina nemoci. V tomto případě bývá shodná s léčbou rýmy. Opatření zahrnují zapařující (Priessnitzovy) obklady, kloktadla, při teplotě léky snižující teplotu, klid na lůžku, příjem horkých tekutin, pobyt v teple, ovšem ne na suchém vzduchu, potní kúry, při nosní neprůchodnosti užívání nosních kapek.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Obnovení vlasů

Ideální pH lidských vlasů kolísá v rozsahu 4–5. Kyselost pH je tedy srovnatelná s jablečným octem. K opláchnutí hlavy potřebujete třetinu šálku jablečného octa smíchaného s litrem vody. Kyselost této směsi napomáhá k udržení rovnováhy pH vlasů a odstraňuje nahromaděné nečistoty z hlavy. Většina přípravků na vlasy je hodně alkalická a může mít na vaše vlasy nepříznivý vliv. Užívání vysoce alkalických nebo kyselých šamponů způsobuje suchost a lámavost vlasů.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy

Možné vedlejší účinky

  • Podráždění kůže, pokud roztok nebyl správně naředěn.
  • Může dráždit oči a sliznice (např. ústa, nos, uši, genitálie, řitní otvor) – vyhněte se kontaktu s těmito oblastmi.
  • Suchost kůže.
  • Při příliš dlouhém namáčení kůže může dojít k popálení pokožky.
  • Poleptání oděvů, látek a keramických umyvadel.
  • Při používání tohoto produktu nejezte ani nepijte.

Jestliže náhodou polknete krystaly nebo roztok manganistanu draselného:

  • pijte hodně vody,
  • nesnažte se vyvolat zvracení,
  • okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Hypermangan na vlasy

Příčiny bolesti jazyka

Bolest jazyka může být způsobena některou z níže uvedených příčin:

  • poškození nervu – mohlo vzniknout při vytržení zubu
  • nedostatek vitamínů v těle, nedostatečný příjem určitých vitamínů, zejména B-komplex a železo
  • suchost v ústech
  • potravinové alergie, například alergie na potraviny
  • alergická reakce, například na zubní pastu
  • kandidóza – přemnožení kvasinek v celém těle, zejména ve střevech, se projevuje i na jazyku, na jazyku je přítomný bílý povlak, který nejde seškrábnout
  • bakteriální onemocnění – některá bakteriální onemocnění mohou vyvolávat bolest jazyka

Zdroj: Bolest jazyka

Jak zlepšit sexuální život v období menopauzy?

V současnosti neexistují žádné léky k léčbě sexuálních problémů u žen v období menopauzy. Kombinace estrogenu a mužského pohlavního hormonu (androgenu) je užitečná při zvyšování libida u žen. Estrogen sice pomáhá k méně bolestivému pohlavnímu styku, protože léčí vaginální suchost, ale jeho účinnost při léčbě sexuálních problémů výzkum nepotvrdil.

Není snadné hovořit o vlastních sexuálních problémech, proto se obraťte na svého lékaře, ten by vám měl doporučit poradce, který se specializuje na sexuální dysfunkce a který vám poradí na individuálním základě. Tento typ poradenství je velmi úspěšný, ale je prováděn pouze krátkodobě.

Zdroj: Sex a menopauza

Nežádoucí účinky

Byly hlášeny různé nežádoucí reakce na lindanová léčiva, od podráždění kůže po záchvaty a ve vzácných případech i smrt. Nejčastějšími vedlejšími účinky jsou pocity pálení, svědění, suchost a vyrážka. Zatímco vážné účinky jsou vzácné a nejčastěji vznikly v důsledku nesprávného použití, ale i při správném použití se objevily nežádoucí účinky.

Lindan by se neměl používat u předčasně narozených dětí a jedinců se známými nekontrolovanými záchvatovými poruchami a měl by být používán s opatrností u kojenců, dětí, starších osob a jedinců s jinými kožními onemocněními (např. dermatitida, psoriáza) a lidí, kteří váží méně než 50 kg, protože mohou být vystaveni riziku vážné neurotoxicity.

Zdroj: Skabicid

Poraďte se nejprve se svým dermatologem nebo jiným lékařem, pokud chcete používat toto mýdlo. Aktivace léčebných výhod mýdla vzniká po jeho namočení do teplé vody po dobu 20 vteřin. Toto je nutné provádět před každým použitím mýdla. Mýdlo by se mělo používat nejprve jednou denně – v závislosti na typu pokožky a pH. Později může dojít k postupnému zvyšování aplikace. Pokud se objeví nepříjemná suchost a odlupování pokožky, je důležité, aby došlo ke snížení počtu používání na jednou denně nebo každý druhý den. Před každou aplikací by mělo dojít k odstranění veškerých řetízků, náramků nebo prstýnků.

Zdroj: Mýdlo se sírou

Jojobový olej pro zdravou pokožku hlavy

V současné době se používá jojobový olej na problémy vlasů a pokožky hlavy. Časté problémy, které jojobový olej léčí jsou suché lupy, vypadávání vlasů, suchost vlasů a roztřepené konečky. Jedná se o běžné problémy, vzhledem k nadměrné expozici chemikálií, znečišťujících látek a produktů na vlasový styling. V takovýchto situacích je řízení a udržování zdravých vlasů docela náročné. Z tohoto důvodu je jojobový olej obvykle považován za jeden z éterických olejů s unikátními vlastnostmi. Jojobový olej je snadno k dispozici na trhu. Jojobový olej pomáhá proti mazu nebo při čištění mazových žláz přítomných na pokožce hlavy. Díky tomu se jojobový olej aplikuje lokálně na postižená místa, protože reguluje úroveň produkce mazu. Nadbytečná produkce mazu může někdy ucpat vlasové folikuly a brání růstu vlasů.

Zdroj: Jojobový olej pro růst vlasů

Jak se projevuje

U pacientů se vyskytují tyto příznaky:

  • dysfagie (obtíže při polykání)
  • glosodynie (bolestivost a pálení jazyka)
  • bolest
  • slabost
  • odynofagie (bolestivé polykání)
  • atrofická glositida (červený a hladký jazyk)
  • syndrom malých úst
  • suchost kůže
  • vypadávání vlasů
  • defekty nehtů
  • ztráta chrupu
  • fluor albus (bílý výtok bakteriální, kvasinkový či hormonální)
  • úhlová stomatitida (zánětlivé léze v koutcích úst a v dutině ústní)
  • hypochromní anémie (nedostatek železa z nízkého příjmu)

Gastrointestinální rentgen nebo gastrointestinální endoskopie mohou odhalit patologii v jícnu. Krevní testy ukazují hypochromní mikrocytární anémii, která je spojena s chudokrevností z nedostatku železa. Biopsie postižené sliznice obvykle odhalí atrofii epitelu (smrštění) a submukózní chronický zánět. Také se mohou vyskytovat epiteliální atypie nebo dysplazie.

Zdroj: Syndrom Plummer-Vinson

Cervikální výtok z čípku

Konzistence a barva cervikálního výtoku se v různých fázích menstruačního cyklu mění. Některé ženy používají konzistenci svého výtoku nebo cervikální tekutiny ke sledování fází svého menstruačního cyklu. Tato technika je jednou z možností přirozeného plánování rodičovství.

Pochopení typických změn cervikálního hlenu během menstruačního cyklu může ženám pomoci identifikovat časné těhotenství:

  • Ihned po menstruaci mohou ženy zaznamenat snížený výtok nebo mírnou suchost v pochvě.
  • Několik dní po tomto, ale dlouho před ovulací, se výtok stává lepkavým a může vypadat bílý nebo žlutý.
  • V plodném okně ve dnech před ovulací se výtok zvýší a stane se krémovým a neprůhledným.
  • Při ovulaci a asi den předtím bude hlen děložního čípku vazký a bude připomínat vaječný bílek.
  • Po ovulaci začne cervikální hlen zasychat a houstnout, pokud žena není těhotná.
  • Žena, která během cyklu otěhotněla, si může po ovulaci všimnout, že cervikální hlen místo vysychání přibývá.

Kolem doby implantace, což je obecně 1–2 týdny po početí, může objevit slabé krvácení nebo špinění.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Jak odstranit mílie

Léčba těchto miniaturních cyst může být podobná jako léčba akné, tudíž pomocí kyseliny salicylové nebo benzoyl peroxidu, který může fungovat v některých případech proto, že tyto účinné látky odlupují kůži. Tato léčba však není ideální, protože může způsobit citlivost kůže nebo její šupinatění. Velmi účinné jsou léčebné metody pomocí procedur, které neodstraňují z pleti přírodní olej (maz) a nezvyšují suchost pokožky. Zde je několik typů pro zjemnění pokožky.

  • Čistěte pokožku exfoliačními čisticími prostředky, které obsahují kyselinu mléčnou. Tato kyselina hydratuje pokožku a nezpůsobuje její suchost jako kyselina glykolová, citronová a salicylová. Velmi účinné jsou přípravky s obsahem vitamínu E. Tento vitamín uvolňuje odumřelé buňky, aniž by došlo k nadměrnému podráždění, které způsobuje viditelnost hrbolků.
  • Pokud není vaše pokožka příliš citlivá, můžete použít přípravky s obsahem retinolu. Tyto produkty jsou skvělé zejména na noční ošetření pokožky. Zároveň existuje mnoho výrobků s obsahem retinolu, které se dají aplikovat kolem očí.
  • Používat séra s obsahem kyseliny hyaluronové. Tato kyselina nezvýrazňuje mílie.

Je důležité si uvědomit, že některé oblasti, zejména kolem očí, jsou citlivější, takže některá doporučení mohou být nevhodná. Je tedy nutné si vždy pročíst štítek na výrobku, než si jej zakoupíte.

Mílie se dají odstranit i dodržováním několika zásad a rad. Často doporučované jsou tyto:

  • časté sprchování;
  • peeling kůže (odlupování);
  • suplementy s obsahem niacinu;
  • nepoužívejte ochranu proti slunci;
  • nepoužívejte příliš silnou obličejovou kosmetiku;
  • snižte vysoké hladiny cholesterolu v potravinách;
  • nekonzumujte potraviny s obsahem vitamínu D;
  • velmi vhodný je koenzym Q10. Tento enzym je produkován lidským tělem při intenzivním cvičení a nachází se v mase a rybách. Organismus díky němu emulguje oleje a zvyšuje energii. Emulgátory jsou důležité, protože rozpouštějí oleje ve vodě a pomáhají s odstraněním mílií.

Zdroj: Mílie, nebo podkožní akné?

Recepty na hydratační koupele

Obecný postup při hydratační koupeli

Ingredience: 0,5 l vařící vody, 60 g bylinek, 300 ml jablečného octa, mátový esenciální olej.

Postup: Ve vařící vodě máčejte 20−30 minut bylinky, poté odvar přeceďte a nalijte do koupele. Nebo vložte bylinky do mušelínového pytlíčku a zavěste ho pod kohoutek s teplou vodou, aby voda tekla do vany přes něj. Přidáte-li do koupele 300 ml jablečného octa s jednou nebo dvěma kapkami esenciálního oleje z máty peprné, pomůže to zmírnit suchost kůže a svědění.

Levandulová hydratační koupel

Ingredience: 1/2 hrnku epsomské soli, 1/2 hrnku sušeného mléka, 1 lžička jedlé sody, 10 kapek levandulového éterického oleje, 1 lžička medu.

Postup: Všechny suroviny smíchejte v mističce (med zapracujte vidličkou). Do koupele poté dejte libovolné množství směsi (podle toho, jak moc chcete odpočívat a relaxovat a zároveň hydratovat pokožku).

Olejová bylinková koupel

Ingredience: 80 g heřmánku, levandule, rozmarýnu, šalvěje a tymiánu, 1/4 l panenského olivového oleje, 1 uzavíratelná sklenice, 1 tmavá sklenice s víčkem.

Postup: Do uzavíratelné sklenice dejte bylinky a následně přidejte panenský olivový olej tak, aby bylinky byly ponořené (v případě potřeby použijte více oleje). Vše nechte 4 týdny louhovat na světlém místě (ne na slunci). Potom bylinkový olej sceďte a nalijte ho do tmavé sklenice. Na 1 koupel použijte asi 1 lžíci bylinkového oleje.

Zdroj: Domácí hydratační koupel


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP