Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

EKZEM NA PŘIROZENÍ U DÍTĚTE

OBSAH

Obvyklé české názvy pro dětská přirození

  • pinek
  • pipinka
  • šulínek
  • kačenka
  • buchtička
  • julinka
  • frantík
  • zvoneček
  • jiné...

Zdroj: Přirození u dětí

Diskuze

V diskuzi PROSLOV PŘI UMRTÍ DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Homolová.

Moc prosím o pomoc při sestavování proslovu při umrtí dítěte, které zemřelo v den narození. Předem děkuji. M. Homolová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Proslov při umrtí dítěte

Kazuistika dítěte

Osnova kazuistiky u dítěte

  • 1. Úvod
  • 2. Uvedení případu
  • 3. Anamnéza
  • 3.1 Rodinná anamnéza
  • 3.2 Osobní anamnéza dítěte
  • 4. Problémy (zvláštnosti) dítěte
  • 5. Návrh případné intervence
  • 6. Prognostická úvaha

Vzory

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s poruchou chování.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte předškolního věku.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte v MŠ.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s autismem.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s ADHD.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s mentální retardací.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s DMO.

Zdroj: Kazuistika pacienta

Poradna

V naší poradně s názvem KAPYDERM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobry den, chci se zeptat jestli muzu mazat syna specialnim kremem k ma atopicky ekzem na obliceji je mu 5 let.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jano, Speciální krém K od Kapydermu můžete použít i u svého pětiletého syna. Primárně je ale tento krém určen k léčbě seboroické dermatitidy, takže na atopický ekzém nemusí mít léčivý účinek. Doporučuji tedy vyzkoušet po dobu deseti dnů mazání Speciálním krémem K od Kapydermu a po deseti dnech pak vizuálně zhodnotit účinky této léčby a případně v ní pokračovat a nebo ji ukončit. Nebuďte zklamaná, pokud tato léčba nezabere.
S atopickým ekzémem je nejlepší zajít k pediatrovi, aby se na něj podíval a zhodnotil, jestli třeba nejde o nějakou reakci na součást stravy, nebo na nějakou limonádu, či ovoce, které Váš chlapeček jí. Někdy může atopický ekzém také vyvolat nervozita dítěte, strach a nebo jiné trápení, například z častých hádek rodičů. Tyhle všechny faktory je třeba probrat s lékařem a uvidíte, že se vám takto společně podaří najít příčinu a atopický ekzém utlumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kapyderm

Ekzém ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět ekzém ve vlasech.

Zdroj: Ekzém ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem VARIKOSNÍ EKZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobrý den,chtěla jsem požádat o radu,jak zmírnit či vylečit varikozní ekzem.Lekar mi predepsal kortikodní mast,achvili to zabíralo,ale nyní je ekzem zpět.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Varikózní dermatitida, latinsky dermatitis varicosa, je chronické zánětlivé postižení kůže podmíněné poruchou žilního oběhu. Typicky bývá patrné dříve než samotné varixy. Příznaky varikózní dermatitidy jsou načervenalá mokvající nebo šupinatá ložiska s hemosiderovými pigmentacemi, opakovaná drobná krvácení, později s atrofií kůže nebo naopak její hypertrofií na bradavičnaté, „mechovité“ výrůstky. Důležité pro vaši léčbu je fakt, že na varikózním povrchu kromě dermatitidy často vzniká rovněž i pravý ekzém mikrobiální nebo kontaktní. Mezi další průvodní projevy, které se objevují společně s venózní dermatitidou patří stasis dermatitis, eczema varicosum, dermoepidermitida a venózní insuficience.
Při takovém rozsahu možných příčin vašeho ekzému není možné určit správnou léčbu takto po internetu. Doporučuji obrátit se na kožní oddělení, kde vám ekzém posoudí lékař a vyzkouší vhodnou léčbu. Úmyslně uvádím slovo vyzkouší, protože na léčbu reaguje každý jedinec jinak a co pomůže jednomu nemusí pomoci druhému. Pokud nebudete s lékařem spokojená, tak vyzkoušejte jiné kožní oddělení v nějakém větším městě. Nebo zkuste návštěvu kardiologa. Nezapomeňte také, že ekzém může souviset s vaším psychickým stavem a také s kvalitou vašeho životního stylu. Proto se zamyslete i nad těmito okolnostmi, které znáte nejlépe vy sama.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Varikosní ekzem

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Pokud máte zkušenosti s přírodní léčbou dyshidrotického ekzému, podělte se o ně s našimi čtenáři.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Poradna

V naší poradně s názvem EKZÉM NA PŘIROZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAN KREJCI.

DOBRY DEN NA PŘIROZENI SE MI UDELALY DROBNE PUPÍNKY JAK DRUHY DEN PO SPALENI O PLOTNU TREBA. NEJSOU ZARUDLE NESVEDÍ NEZVĚTSUJI SE NEDELAJÍ NIC ZAPORNEHO NEJDOU POMALU ANI VIDET POKUD TO NEVÍTE JSOU VELIKOSTNE JAK ANTIPERLE MAM TO UŽ MESÍC A JESTE SE TO NESTRATILO ZENY NESTRÍDAM FURT JSEM JEN S JEDNOU A MAM DOMA VELKE DYLEMA MUZETE MI PORADITDEKUJI MOC.S POZDRAVEM JAN.KREJCI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle podle popisu to nejde poznat o co jde. Ve vašem zájmu doporučuji navštívit kožní oddělení, kde váš stav zhodnotí a určí přesnou diagnózu. Prosím nepodceňujte tuto prohlídku, neboť penis máte jen jeden, stejně jako své zdraví. Před lékařem se nestyďte, nevnímá váš penis jako sexuální nástroj, ale jako součást vašeho těla, třeba jako ruku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzém na přirození

Příznaky ekzému

Dermatitida, také nazývána ekzém, je kožní problém, který se vyznačuje zčervenalou kůží, která je při dotyku hrubá a svědí, vytváří suché, skvrnité šupiny a loupe se.

Zdroj: Domácí léky na ekzém

Prenatální vývoj přirození

Zde nabízíme odkaz na interaktivní videoprezentace, které ukazují možnosti, jak zjistit vývoj zevního genitálu u dětí před narozením.

Zdroj: Přirození u dětí

Diskuze

V diskuzi MOKVAJÍCÍ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Hamplova.

prosim o radu ,co pouzivat na mokvajici ekzem v podkoleni,dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mokvající ekzém

Normální vývoj přirození u dětí

Tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět fáze zdravého vývoje zevních genitálů u dětí.

Zdroj: Přirození u dětí

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ LÉČITEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dvořáček.

Dobrý den pane otče Pleskač,
syn má 37r,a od raného mládí ho trápí prudké změny počasí.Jedná se o prudké ataky s bolestmi v hlavě a zvracení.Proto Vás prosíme o radu
,jak v tomto případě sedalo čelit těmto problémům.
Rádi se zájmem posloucháme Vaše rady v pořadu "Apetit",ale je pro nás problém dovolat se dotazem.

Děkujeme
S přáním pěkného dne
Dvořáčkovi
Lipůvka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vrbovská.

Dobrý den,
chtěla jsem Vás poprosit o radu: vnučka má ekzém v ohybu loktů, pod koleny a na přední části krku. Od lékařů má spoustu mastiček, ale nic nezabírá. Byla by nějaká možnost léčby?
Děkuji.

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Dyshidrotický ekzém podle Wikipedie

Dyshidrotický ekzém se projevuje drobnými svědivými pupínky/puchýřky na dlaních rukou a na nohou. Spouštěcími faktory mohou být psychická nepohoda, stres, strava a další. Někdy vyvolávají zhoršení některé potraviny, jako rajčata, ananas, pomeranče, citróny a další. Sami vyzkoušejte, co vám jak při manipulaci, tak při konzumaci ekzém zhoršuje. Používejte šetrné mycí prostředky. Důležité je puchýřky neškrábat. Zde se můžete podívat, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Komplikací jsou opakující se léze, které jsou svědivé a často se infikují. Přesná příčina vzniku onemocnění je neznámá. Léčba je dlouhodobá pomocí mastí s kortikoidy a perorálně se používají antihistaminika.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: www.zbozi.cz/?q=poly…

Zdroj: diskuze Dehet psoriáza ekzém

Brambor a ekzém

U některých lidí prospívá a atopický ekzém zklidňuje přírodní brambora. Funguje jak nastrouhaná jako obklad, tak i jako bramborový škrob jako koupel.

Strouhaný brambor na atopický ekzém

Nastrouhejte nahrubo syrovou bramboru, přidejte pár kapek šťávy z čerstvého citrónu a lžičku olivového oleje. Směs bramboru, citrónu a oleje naneste na ekzém a ovážte obinadlem.

Bramborová moučka - koupel na atopický ekzém

Dobrá je také koupel v bramborové moučce. Koupel z bramborové moučky připravíte smícháním jednoho balíčku kyseliny citrónové, jedné lžíce olivového oleje a dvou lžič bramborového škrobu. Vše to promíchejte a pak to rozpusťte v plné vaně s teplou vodou. Koupel v bramborovém škrobu si dopřávejte po dobu 20 minut dvakrát do týdne.

Zdroj: Citlivá a začervenalá pokožka

Poradna

V naší poradně s názvem DYSHIDROTICKÝ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý je to ekzém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět rozsáhlá infekce kůže. Tento stav se nazývá "atletická noha" (tinea pedis). Většina těchto infekcí je způsobena jedním ze tří druhů hub zvaných dermatofyty. Často bývá doprovázena plísní nehtů nebo meziprstí. Co s tím dělat? Užitečné jsou koupele v roztoku epsomské soli (volně prodejná sůl v lékárně). Další pomocníci jsou topické protiplísňové léky, například Clotrymazol (volně prodejný v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dyshidrotický ekzém?

Ochrana dítěte před nepřízní počasí

Kůže v zimě

V zimě méně fungují mazové a potní žlázy, takže je tvorba ochranného filmu omezena, proto je zvláště v zimě potřeba dítě mazat více. Mezi lidmi převládá mýtus, že se po použití hydratačního krému dostane voda do buněk a ty vlivem mrazu praskají. Není to tak, kvalitní hydratační krémy pomáhají udržovat optimální hydrataci, ale faktem je, že v zimě většinou nepostačují, a proto volíme mastnější přípravky s obsahem vazelíny, parafínu nebo glycerolu.

Kůže v létě

Ani příjemné letní počasí není pro pokožku ideální. Vlivem zvýšené vlhkosti vzduchu je zhoršeno odpařování potu z povrchu pokožky. UV záření na jednu stranu potlačuje záněty kůže a projevy atopického ekzému, ale na druhou stranu oslabuje organismus a snižuje imunitu. Vysoké teploty podporují pocení, které může negativně ovlivnit atopický ekzém.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem DYSHIDROTICKÝ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět rozsáhlá infekce kůže. Tento stav se nazývá "atletická noha" (tinea pedis). Většina těchto infekcí je způsobena jedním ze tří druhů hub zvaných dermatofyty. Často bývá doprovázena plísní nehtů nebo meziprstí. Co s tím dělat? Užitečné jsou koupele v roztoku epsomské soli (volně prodejná sůl v lékárně). Další pomocníci jsou topické protiplísňové léky, například Clotrymazol (volně prodejný v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Mám to aj na dlaniach dr povedal ekzém

Zdroj: diskuze Dyshidrotický ekzém?

Atopický ekzém u dospělých

Příznaky ekzému slábnou s postupujícím věkem. Důležité je promašťovat kůži stejně jako u dětí a mladistvých. Krémy vtíráme několikrát denně do zdravé i postižené kůže, ale vždy jen tolik, kolik se vstřebá. Pod silnou vrstvou krému nebo masti se kůže přehřívá, špatně dýchá a stupňuje se svědění. Řídíme se zásadou: čím méně krému a čím častěji, tím lépe.

Zdroj: Atopický ekzém

Dieta

Jelikož je příčina neznámá, ale předpokládá se, že spouštěčem mohou být i potraviny, je dobré se vyvarovat potravin, které zhoršují váš zdravotní stav.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Dietní opatření

Pokud se ekzém objeví u dítěte v kojeneckém nebo batolecím věku, využívá se speciální krátkodobá vylučovací diagnostická dieta. Jejím cílem je zjistit, jestli rozvoj ekzému u dítěte je nebo není způsoben nějakou potravinou – ať už v podobě příkrmu, nebo alergenu vstřebaného do mateřského mléka. Tato testovací dieta je prvním a nejdůležitějším krokem, který byste měli se svým dítětem podstoupit. Pomocí ní máte šanci odhalit hlavní příčinu zhoršování ekzému. Pravděpodobnost, že jí bude určitý potravinový alergen, je totiž u takto malých dětí velmi vysoká.

Jestliže se dietou prokáže, že provokatérem ekzému je jeden nebo více potravinových alergenů, nastupuje dieta. Z jídelníčku atopika se prokázané alergeny zcela vyřadí. Pokud po úpravě stravy ekzém zcela vymizí a nevrací se, není nutné dietu rozšiřovat na další potraviny. Jedinou výjimkou je sója, které by se měli vyhýbat malí potravinoví alergici, i když jim na ni vyšly testy negativní.

Určité potraviny mohou zhoršovat atopický ekzém i přesto, že si na ně tělo nevytvoří žádnou alergii. Jde o potraviny, jež jsou schopny různým způsobem zvyšovat hladinu histaminu v těle. Histamin je sloučenina odpovědná mimo jiné za svědění a záněty pokožky.

Nejčastější dráždivé potraviny: rajčata, lilek, špenát, kuřecí a vepřové maso, ryby (s výjimkou absolutně čerstvých) a další vodní živočichové, zrající salámy, zrající sýry, kysané mléčné výrobky, kyselé okurky, kysané zelí, čokoláda, kakao, citrusové ovoce, ananas, papája, datle, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, rybíz, rozinky, třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, ryngle, švestky, sója a červená fazole, tofu, potravinové přísady jako kvasnice, barviva, zvýrazňovače chuti, sójová omáčka, ocet, hořčice, stabilizátory a konzervační látky, exotické koření jako skořice, hřebíček, muškát, lékořice, chilli nebo kari, syrový vaječný bílek, veškerý alkohol (nejvíce sekt), jakákoli dříve uvařená a ohřívaná jídla.

Zdroj: Atopický ekzém

Atopický ekzém u dětí

Jak již bylo řečeno, jedná se o onemocnění s vrozenou dispozicí, není proto v možnostech současné medicíny vaše dítě zcela vyléčit. Je však reálné, při pečlivém dodržování všech léčebných a preventivních opatření, „dostat ekzém pod kontrolu“. Jeho příznaky slábnou s postupujícím věkem. Do devíti let věku se spontánně zhojí až 80 % postižených. U většiny ostatních vymizí do 20 let a jen ve zcela ojedinělých případech, u pacientů s nejtěžší formou, sužuje postiženého i déle. Zvýšené pocení výrazně zhoršuje průběh ekzému. Dítě oblékáme přiměřeně a jen do prodyšných tkanin (bavlna). Omezujeme nadměrný pohyb při některých náročnějších sportech a hrách. Před spaním dobře vyvětráme a postýlku nestavíme do blízkosti tepelných zdrojů. Koupel volíme příjemně teplou, horká lázeň je nevhodná. Příhodnější bývá sprcha.

V období školní docházky přináší ekzém řadu problémů, dítě se nemůže vlivem svědění plně soustředit na práci v hodině, často nedává pozor. Někdy jsou proto i u bystrého dítěte školní výsledky velmi špatné, což zvyšuje psychický stres, a to opět vede k dalšímu zhoršování ekzému. Děti, které jím trpí, jsou velmi náchylné ke kožním infekcím různého typu. Neustále se škrábou, porušují tak celistvost povrchu kůže a vznikají oděrky, jimiž pronikají bakterie, viry a plísně do kůže a tam se rychle množí. Velmi důležitá je péče o suchou pleť. Pravidelným promazáváním zlepšíme její funkci. Spotřeba promašťovacích krémů a mastí je při správné léčbě poměrně velká, a proto je nutné mít jejich zásobu a nechat si je předepsat od dětského nebo kožního lékaře. U kojence spotřebujete v začátku léčby nejméně 500 gramů krému za měsíc, u většího dítěte s těžší formou ekzému to mohou být až 2 kilogramy. Krém aplikujeme tolikrát denně, kolikrát je to dítěti příjemné, a tak, aby bylo vidět, že je kůže vláčná. Když s léčbou začínáme, je třeba ošetřovat kůži dítěte i 10x denně. Jakmile je vidět účinek (obyčejně po dvou až třech týdnech), stačí již mazat většinou jen 2– 3x denně. Každou novou předepsanou mast zkoušíme nejméně tři dny na malém místě, například na krku nebo na jedné končetině, abychom minimalizovali riziko podráždění rozsáhlé plochy kůže, pokud by dítě mast nesnášelo.

Zdroj: Atopický ekzém

Homeopatika

Homeopatika mohou pomoci, a to velmi nízká potence 5CH (D6) těchto produktů: Ostropestřec (Carduus marianus), Smetanka (Taraxacum), Vlaštovičník (Chelidonium).

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Léčba

Léčba zahrnuje protizánětlivé masti, například mast s obsahem kortikosteroidů. Jako lokální léčivo lze použít rovněž Bepanthen plus, který je volně prodejný v lékárně, ale vhodnější je dermatovenerologické vyšetření s preskripcí léku ze skupiny kortikoidů. Počítejte s dlouhodobou léčbou a možným opakováním potíží. Pokud se podaří odhalit příčinu (stres, horko, saponáty, tekutá mýdla, stavební hmoty, gumové rukavice, nevhodné krémy), je větší šance, že při vyloučení těchto dráždidel se ekzém nevyskytne nebo jen v malé míře. V tomto případě je tedy velmi důležitá spolupráce pacienta.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP