Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠUPINKY V ŘASÁCH

OBSAH

Thajská kuchyně (sushi)

Nedávná japonská studie zjistila, že fucoxanthin, což je směs v hnědých mořských řasách, snižuje množství břišního tuku. Ale nedoporučuje se nadměrná konzumace thajské kuchyně, protože tyto potraviny vás zasytí i ve velmi malém množství.

Zdroj: Osm rad na břišní tuk

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÉ SKVRNY LÉČIL SE NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Jde mi oto na horním výčku v řasach mám pupínek nebo se začíná dělat tukovi vacek. Jde nějak odstranit?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žluté skvrny léčil se na cholesterol

Příznaky

Hlavními příznaky hnisu v očích je otok víček, hnisavá sekrece z oka, která zasychá na řasách, případně je i slepuje, řezání v oku a pocit cizího tělesa v něm, světloplachost a zvýšené slzení.

Při bakteriálních příčinách jsou spojivky výrazně překrvené a hnisavá sekrece je mnohem větší. Naopak při virovém zánětu se příznaky objevují mnohem dříve a vytékající tekutina je spíše čirá.

Zde můžete vidět, jak vypadá hnis v oku.

Zdroj: Hnis v oku

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JiříBratschadl.

Je mi 66 let a asi dva roky se mi tvoří lupy a na řasách, pokožka na obličeji je napjatá a velmi suchá. Jinde na těle je vše v poiřádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka

Hlavní příčiny tvorby šupinek na kůži

Šupinky na kůži může způsobovat celá řada onemocnění, přičemž šupinky samotné nemusí být nemocí. Tvorbou šupinek se velmi často vyznačuje například lupénka, jež může mít mnoho forem a lokalizací. Jestliže se u vás šupinky na kůži objeví, je dobré navštívit lékaře.

Zdroj: Šupinky na kůži

Diskuze

V diskuzi ŠUPINKY NA PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Furstová.

Dobrý den je mi 60 let a mám suchou pleť. Poslední obou se mi dělají fleky na obličeji a krku a pokožka mě pálí. Přechází to pak až na fleky k´jako bych je měla od něčeho spálené, takovou slabou kůžičkou scvrklou. přitom si obličej vůbec nemyji mýdlem ani nepoužívám pleťovou vodu s alkoholem. Pleťové mléko mám speciální na citlivou pleť s meruňkou zn. Syn Care i vodu a krémy. Tak já už nevím co používat. Drahé prostředky si taky nemohu dovolit asi začnu používat Indulonu. Děkuji za odpověď. Eva Furstová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava Drábková.

Na suchou plet používám čistý kolagen. Uvařím vepřovou nohu, bez soli, velmi pomalu, 2-3 hodiny. Pak scedím, vychladím a sulcem si mažu obličej. Když cítím mírné stahování namažu se krémem. Já jsem zvyklá na rakytníkovou mast. Ale šupinky jsem nikdy neměla, jen suchou vrásčitou plet, která se mi velmi zlepšila. Je mně 71 roků a lituji, že jsem na to nepřišla ve 4O letech. Ze zbytku vývaru je dobrá polévka. Přeji, aby vám bylo pomoženo Drábková

Zdroj: diskuze Šupinky na pleti

Strupy ve vlasech u dětí

Nejčastější příčinou strupů ve vlasech u dětí je seborrhoická dermatitida. U malých dětí se často šupinky dělají právě na hlavičce.

Zde můžete vidět, jak vypadají strupy ve vlasech u dětí.

Strupy ve vlasech se u malých dětí manuálně odstraňují kartáčkem na vlasy nebo jemným hřebínkem, případně i houbou či žínkou. Nadměrné maštění bez následného umytí může problém paradoxně zhoršit, protože šupinky nabydou, ale neodloučí se, a nadto se kůže může pod vrstvou oleje zapařit.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Třepení nehtů, vypadávání vlasů, šupinky na kůži, lupy...
to je 2.stupeň buněčné podvýživy. Chcete pomoct vyřešit tento problém? Pomohu. Pište na: mar.opatrna@email.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pospíšilová.

Také jsem vyzkoušela všechno a učinek žádný.A teď tři měsíce chodím ke kožnímu s fleky a šupiny na obličeji ,hrůza a nic.Krev mám v pořádku a nikdo neví co dál

Zdroj: diskuze Nehty

Strava

Pokožku před vysušením ochráníme pitím dostatečného množství tekutin. Pozornost bychom měli věnovat také dietě (vyloučit sladké, smažené a tučné jídla) a přísunu beta karotenu, B vitaminů a selenu. Na suchou pokožku má příznivý vliv také pupalka a olej z brutnáku, dále lecitin a omega kyseliny. Rovnováhu kyselin v organismu podpoříme i užíváním probiotik anebo šťávy z aloe vera (nejlépe ACTIValoe forte, která má antimykotické účinky). Do jídelníčku je potřeba zařadit čerstvé ovoce a zeleninu a také zdroje bohaté na proteiny – ryby, vejce, semínka atd. Pokud jsou šupinky na hlavě provázeny začervenáním a mastnou šupinkovatou pokožkou na obličeji, v obočí a na řasách, může se jednat o jiný problém než jsou lupy. V tomto případě je lepší kontaktovat lékaře.

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Diskuze

V diskuzi ŠUPINKY NA PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Furstová.

Dobrý den je mi 60 let a mám suchou pleť. Poslední obou se mi dělají fleky na obličeji a krku a pokožka mě pálí. Přechází to pak až na fleky k´jako bych je měla od něčeho spálené, takovou slabou kůžičkou scvrklou. přitom si obličej vůbec nemyji mýdlem ani nepoužívám pleťovou vodu s alkoholem. Pleťové mléko mám speciální na citlivou pleť s meruňkou zn. Syn Care i vodu a krémy. Tak já už nevím co používat. Drahé prostředky si taky nemohu dovolit asi začnu používat Indulonu. Děkuji za odpověď. Eva Furstová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

dobrý den ,přesně tohle jsem měla z pl.krému.zřejmě je na stárnoucí plet a vám to hodně stahuje a vysušuje plet.zkuste jiný . a hřebíčkovou pl.vodu a krém třeba obyčejnou niveu jemně.. vklepat .třeba Vám to pomůže .zkuste...

Zdroj: diskuze Šupinky na pleti

Šupinky na nohou

Šupinky na nohou mohou být způsobeny mimo jiné i křečovými žilami, kdy dochází v důsledku špatného odtoku krve z postižené žíly k poškozování kůže. Vzniká zde určitý typ ekzému, který se objevuje na kůži nad postiženou žílou a kolem ní. Při léčbě těchto nepříjemných kožních obtíží musíte mít tedy na zřeteli skutečnost, že je způsobuje nemocná žíla. A když se uzdraví žíla, uzdraví se i kůže.

Zde můžete vidět, jak vypadá šupinatá kůže na nohou.

Jak a čím zamezíme vysušování kůže? Vzniku suché, šupinaté a svědivé kůže můžeme zabránit pravidelným používáním změkčovadel, mezi něž se řadí mýdlové náhražky (jež sice nepění, ale fungují stejně dobře jako obyčejná mýdla; k sehnání v lékárnách), koupelové oleje a zvlhčovače vzduchu. Tyto přípravky zmírňují ztrátu vody z vnější vrstvy kůže tím, že určité látky pokryjí kůži ochranným filmem, který udržuje v pokožce vodu. Tyto látky zároveň pomáhají při zamezování vstupu infekcí. Změkčovadla jsou velmi bezpečná, nevstřebávají se a nedostávají se tak do těla.

Zdroj: Šupinky na kůži

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ ŘASY... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Hele, to se běžně stává. I mě se stává něco podobného a i opakovaně. Řeším to tím, že nejdříve kolem řas natáhnu vhodnou linku tužkou a pak na vypadané oko použiju řasenku pro objem, trochu více intenzivněji, než na to oko druhé. Tužku používámm tuhle: www.krasa.cz/ocni-li… a řasenku tuhle www.krasa.cz/rasenka…
Důležité je, aby sis zkontrolovala, že ti vyrůstaj malé řasy v místech po těch vypadaných řasách. Kdyby nedorůstaly, tak by bylo třeba toto řešit osobně s dermatologem. Mě se nerovnováha v množství řas spraví do jednoho měsíce.

Ahoj, zdraví Kamila!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Sledovala jsem jestli mi dorůstají a taky že jo!tak třeba se to taky do měsíce spraví.zatím to zkusím s tou tužkou..děkuji moooc za radu!ahoj Jana

Zdroj: diskuze Poškozené řasy...

Šupinky na obličeji

Jestliže máte suchou pleť (to jest kůži na obličeji), znáte jistě tento scénář: hydratační či výživný krém používáte několikrát denně, a přesto to vypadá, jako by na něj vaše pokožka vůbec nereagovala. Místo toho vás stále trápí pnutí, zarudlá místa a šupinky. Šupinky se z pleti začnou odlupovat, je-li pleť extrémně suchá (kromě tohoto problému má suchá kůže ještě jednu nevýhodu, a sice tendenci k rychlejší tvorbě vrásek). Šupinatění obličeje může mít několik příčin: nedostatek kožní tukové vrstvy, celková dehydratace, nedostatek zdravých tuků a vitamínů ve stravě, chladné a větrné počasí, nadměrné slunění, pobyt v klimatizovaných místnostech, používání nešetrných pleťových přípravků s obsahem alkoholu, kouření, kožní i jiná onemocnění.

Zde můžete vidět, jak vypadají šupinky na obličeji.

Lidem se suchou pletí se nedoporučuje používat přípravky ve formě gelu ani klasická mýdla, jelikož pokožku ještě více vysušují. A ačkoli to zní paradoxně, dokonce i samotná voda vysušuje, na obličej ji proto používejte minimálně (nahrazujte ji například termální, pleťovou nebo micelární vodou) a místo koupelí volte raději kratší sprchování. Taktéž šetřete s příliš horkou vodou. Suchá pleť je citlivá a nespokojí se s prvním, chemií přeplněným krémem. Z tohoto důvodu ji ošetřujte nejjemnějšími přípravky nejlépe z lékárny, které jsou určené pro citlivou pleť. Ty totiž většinou neobsahují konzervační látky a nejsou parfémované. Dále je vhodné ošetřovat pokožku obličeje produkty, jež obsahují vitamíny A a E nebo pupalkový olej.

Zdroj: Šupinky na kůži

Diskuze

V diskuzi ŠUPINKY NA PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Furstová.

Dobrý den je mi 60 let a mám suchou pleť. Poslední obou se mi dělají fleky na obličeji a krku a pokožka mě pálí. Přechází to pak až na fleky k´jako bych je měla od něčeho spálené, takovou slabou kůžičkou scvrklou. přitom si obličej vůbec nemyji mýdlem ani nepoužívám pleťovou vodu s alkoholem. Pleťové mléko mám speciální na citlivou pleť s meruňkou zn. Syn Care i vodu a krémy. Tak já už nevím co používat. Drahé prostředky si taky nemohu dovolit asi začnu používat Indulonu. Děkuji za odpověď. Eva Furstová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, mám přítelkyni, která leta používala na pleť pouze indulonu. Jednou ji dcera vzala na kosmetiku -za drahé peníze- kosmetička se divila proč tam přišla, že má vynikající pleť a nepotřebuje žádné drahé přípravky.Velmi se divila, že používá pouze indulonu.
Za pokus to stojí, přeji úspěch. Marie

Zdroj: diskuze Šupinky na pleti

Jak se blefaritida projevuje?

Pacienti si stěžují na pálení, svědění nebo řezání v očích, které je horší ráno, což je pro toto onemocnění typické, mívají zalepené řasy a okraje víček, které bývají zarudlé. Při vyšetření jsou okraje víček červené, s mírným otokem, na řasách je usazený sekret žlutavé barvy. Dalšími charakteristickými znaky jsou bílé řasy (polióza) a ztráta řas.

Zdroj: Blefaritida

Diskuze

V diskuzi NA PIGMENT.SKVRNY LASER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J. Slavík.

Pokud máte doma laserové ukazovátko, tak stačí 3x denně posvítit po 3 minutách na postižené místo. Během 14 dnů skvrny jakoby zasýchají a tvoří se na povrchu šupinky. Skvrna pomalu mizí.Tento laser seženete u vietnamců za 30 Kč. Je k sehnání i v jiných obchodech, ale za trojnásobnou cenu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simona Jandová.

Tak od Vietnamců bych si nic na tělo nekoupila ...... je to taky "kosmetika" a kde je prokázána nějaká nezávadnost ?? Když už na tělo, tak jedině výrobek z lékárny atd - ani po netu ne .... ale díky za tip a radu :) Třeba to někdy využiju :)

Zdroj: diskuze Na pigment.skvrny laser

Šupinky na hlavě

Šupinky odlupující se ze zrohovatělé vrstvy vlasové pokožky se označují jako lupy. Lupy mají podobu bílých smítek, která se nacházejí jak ve vlasech, tak i na šíji a ramenou. Co se týče příčin tvorby lupů, existuje jich hned několik: použití nevhodných vlasových šamponů nebo jejich nedostatečné vymytí z vlasů, mytí vlasů příliš horkou vodou, sušení vlasů horkým vzduchem a podobně. Kvalitu vlasů a vlasové pokožky ovlivňuje rovněž časté střídání teplot, nošení pokrývek hlavy, nadměrný stres, špatná životospráva či hormonální změny. Působení mužských pohlavních hormonů, které v menším množství obsahuje i ženský organismus, zvyšuje činnost mazových žlázek.

Zde můžete vidět, jak vypadají šupinky na hlavě.

Základem léčby lupů je ošetřování vlasů a pokožky na hlavě speciálními šampony, které většinou obsahují síru nebo dehet. Účinnější jsou pak šampony s látkami, jež hubí kvasinky. Mezi tyto látky patří například ketokonazol, jenž se nachází ve známém šamponu NIZORAL. Šampony by měly nastolovat rovnováhu v pokožce (dejte si pozor na hojně rozšířené přípravky na mastné vlasy, protože jejich časté používání může kůži vysušovat a nutit ji tak k větší tvorbě mazu). Přípravky proti lupům jsou běžně dostupné v lékárnách i bez lékařského předpisu. Po několika dnech jejich používání se tvorba lupů obvykle sníží a až po několika týdnech lupy postupně zmizí. Šampon můžete doplnit vhodnými kondicionéry nebo oleji. V případě, že se stav navzdory uvedeným opatřením nelepší, je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Šupinky na kůži

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta .

Dobrý den ..mám dotaz,ráda bych se zeptala, jak léčit bílé pigmentové skvrny, které mám na obličej Chtěla bych se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu, jak se toho zbavit.
Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel R.Pánek.

Téměř ve všech případek vám pomůže PROPOLIS .Stačí několik dní natřít ráno a večer vatičkou navlhčenou v propolisu.
Skvrny zesvětlají a vytváří se na nich jemné šupinky, které odpadnou ,nebo je setřete.Propolis pomůže výborně při zánětu dásní a zubů a také na kloktání při vzniku virózy.Funguje dobře i k potlačení a odstranění bradavic. Vyrábí: VČELPO ,Obora 108
679 01. Cena 97.-Kč. Dostanete i v některých drogeriích nebo lékárnách.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny

Kvasinky a oční víčka

Podle Vašeho popisu se dá velmi těžko určit správná diagnóza, ale s největší pravděpodobností se bude jednat o nějaký druh seboroidské dermatitidy, která bude patrně způsobena přemnožením kvasinek v očním filmu. Taková oční seboroidská dermatitida se může projevovat suchou kůží na okrajích víček, tvorbou šupinek v řasách, také řezáním v oku či pocitem cizího tělesa v oku. Může to být i vleklá seboroidská blefaritida. Vyloučena není ani alergie, kterou zmiňujete.

Zdroj: Vysušená kůže na očním víčku a svědění

Diskuze

V diskuzi STARECKE SKVRNY A KYSELINA MRAVENCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vesna.

Akékoľvek škvrny, pigmentové alebo aj tzv. starecké škvrny žiadnou, ani najdrahšou kozmetikou neodstránite. Sú to iba vyhodené peniaze a strata času. Ak sa týchto problémov chcete naozaj ale skutočne naozaj zbaviť, ostáva iba jedna zaručená cesta a tou je príroda. Je to cesta dlhá a tŕnistá, avšak so 100% zaručeným účinkom. Telo pokiaľ nemá poruchu pracuje ako dobre namazaný a zoštelovaný motor. Skúste dať zemiak do výfuku a zistíte, že motor robí psie kusy. A tak je to aj s našimi telami, ktoré nápor moderných priemyselných výplodov jednoducho nezvládajú, pretože sa nestihli pri tej kapitalistickej rýchlosti prispôsobiť t.j. adaptovať na otrávené prostredie. Tí šťastnejší sú telom upozornení na to, že nedobre robia iba škvrnami, tí menej šťastní odídu s diagnózou rakovina.. Sú to dva konce jednej a tej istej úsečky. Zanesené telo toxínmi a z toho plynúce následky-škvrny. Následkom rokmi zanášanej pečene (jater) budú v lepšom prípade iba tie škvrny. Ostáva iba pusitť sa do čistenia organimu a pokiaľ nebude dôkladne vyčistená pečeň, škvrny jednoducho nezmiznú, ani pleť sa neupraví. Proti zákonom prírody sa nedá ísť chémiou, to proste nefunguje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel R.Pánek.

Pisatel ze Slovenska má sice pravdu k dnešnímu znečištění, ale moji prarodiče tyto skvrny měli také a to bylo před 70.roky. Ovzduší bylo nepochybně čistější. Ale odstranit se dá všechno. Tyto skvrny vám odstraní každý kožní lékař.Ale účinný lidový prostředek je propolis. Potíráním zmizí skvrny ve velmi krátké době. Napřed jakoby zasýchají a tvoří šupinky, potom se olupováním pomalu ztrácí. Nutno potírat dvakrát denně. Zkuste !

Zdroj: diskuze Starecke skvrny a kyselina mravenci

Jak se zbavit seboroické dermatitidy u miminek

Několik tipů, jak si poradit se seboreou:

  • Jemnými masírujícími pohyby změkčovat ložiska ve vlasové části dětské hlavičky.
  • Na takto změkčená ložiska jemně nanést buď šampon proti seboroické dermatitidě (z nabídky lékáren), anebo mastný krém.
  • Za pomoci hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku vlásky několikrát denně vyčesávat.
  • Zasažená místa mazat různými olejíčky (olivový, kokosový, mandlový). Olej se nechá na místě ložiska působit aspoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou.
  • Riziko seborey zvyšuje časté šamponování dětských vlásků, které pokožku zbytečně vysušuje. (Rodiče se často domnívají, že žlutavá krusta je výsledkem nedostatečné hygieny, proto zvyšují frekvenci mytí a množství kosmetických prostředků, čímž však situaci jen zhoršují.)
  • Lékaře vyhledejte v situaci, kdy ložiska mají tendenci ke krvácení nebo se rozšiřují i mimo vlasovou část hlavy.

Zdroj: Seborea u miminek

Druhy blefaritidy

Existují dva hlavní typy blefaritidy:

Seborrhoická blefaritida

Seborrhoická blefaritida je obvykle jednou z částí spektra projevů seborrhoické dermatitidy, která se projevuje na vlasech, očních řasách, obočí, v nasolabiální rýze a na uších. Léčba patří do rukou dermatologa.

Stafylokoková blefaritida

Stafylokoková blefaritida je způsobena stafylokokovou infekcí přední části očního víčka. Jak se infekce rozvíjí, postižený může začít mít pocit cizího tělesa v oku, cítit zmatnění řas a pálení. Lékař obvykle předepíše povrchově aplikované antibiotikum, což by mělo vést k rychlému vyléčení. Stav někdy může dojít až k zánětu Meibomovy žlázy (chalazion, „vlčí zrno“) nebo zánětu Mollovy či Zeisovy žlázy (hordeolum, „ječné zrno“).

Zdroj: Blefaritida

Příčiny

Svědění očních víček může mít různé příčiny. Mezi nejčastější příčiny patří alergie: jedinec si například může všimnout, že jej svědí víčka ve chvíli, kdy se nachází v prašném prostředí nebo v blízkosti srstnatého zvířete, alergii může vyvolat rovněž pyl. Svědění očních víček je v takových případech doprovázeno další příznaky, mimo jiné rýmou, kýcháním a kašláním či atopickým ekzémem.

Svědění očí se objevuje též při podráždění očí a při jejich namáhání. To mohou způsobit nevhodné zářivky, častá a dlouhodobá práce s počítačem, nezdravé klima v místnosti zapříčiněné klimatizací a podobně.

Pálení a svědění očí může souviset i se syndromem suchého oka, jež se vyznačuje poruchou slzného filmu, při níž má dotyčný pocit, jako by měl v oku cizí těleso.

Svědění či pálení očí může vyvolat také snížená hladina ženských hormonů v krvi.

Další možnou příčinu představuje chronická blefaritida. Jedná se o zánětlivé onemocnění postihující okraje víček, kde se objevuje mírné zarudnutí a šupinky mezi řasami. Léčba chronické blefaritidy je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje ze strany pacienta trpělivost. Léčebně se odstraňují šupinky a lokálně se používají antiseptika nebo antibiotika, přičemž důležitou roli hraje hygiena očních víček.

Pokud zánět postihne přední okraj víčka (kůže a řasy), nazývá se přední blefaritida, jestliže postihne zadní okraj víčka a Meibomovy žlázy, jedná se o zadní blefaritidu nebo o meibomitidu. Chronická přední blefaritida souvisí s bakteriální infekcí (nejčastěji stafylokokovou) nebo se seboroickou dermatitidou. Zadní blefaritida je spojena s růžovkou (zánětlivé onemocnění kůže obličeje), s alergií (konkrétně atopií), s poleptáním oka či s puchýřkovými onemocněními (oční jizevnatý pemfigoid nebo Stevensův-Johnsonův syndrom). Všechny formy blefaritidy (nejvíce zadní blefaritida) často doprovází kvůli poruše lipidové složky slzného filmu zvýšené odpařování slz a syndrom suchého oka.

Zdroj: Svědění očních víček

BIODERMA ABCDerm Babysqam

BIODERMA ABCDerm Babysquam (40 ml) je jedinečný krém odstraňující šupinky a krusty z hlavičky miminka díky dvojitému olupovacímu efektu (arabinogalactan, kyselina mléčná). Okamžitě hydratuje, promašťuje a zvláčňuje pokožku.

Bez parfému a konzervantů.

Jednoduše se nanáší pomocí aplikátoru přímo na šupinky (nejlépe těsně před koupáním) a nechá se 15–30 minut působit, poté se smyje (nejlépe ABCDerm Moussant čisticím gelem).

Protože je produkt BIODERMA ABCDerm Babysquam bez parfémů, zaručuje skvělou toleranci. Díky tubě s hubičkou se přípravek i velmi snadno aplikuje, není lepkavý, neštípe v očích a jednoduše se smývá šamponem.

Bioderma ABCDerm BabySquam použití:

  • přípravek naneste na místa postižená seboroickou dermatitidou (pokožka hlavy, obočí, obličej, anebo za ušima) a jemně ho vmasírujte (špička tuby ulehčuje aplikaci);
  • přípravek nechte půlhodinu působit a potom ho smyjte jemným šamponem, nejlépe pěnivým čisticím gelem ABCDerm Moussant na obličej, tělo a vlasy.

Pokožka vašeho děťátka je mimořádně jemná a stejně jako u dospělých slouží jako ochranná bariéra mezi vnějším a vnitřním prostředím. Francouzské laboratoře BIODERMA myslí na pokožku vašeho miminka, a vyvinuly proto ve spolupráci s dermatology a pediatry speciální řadu produktů BIODERMA ABCDerm. Kladou přitom největší důraz na čistotu, šetrnost a maximální účinnost. Řada BIODERMA ABCDerm se skládá z jemných hygienických přípravků a produktů péče o pokožku dítěte.

Složení:

  • aqua/water/eau, glycerin, butyrospernum parkii (shea) butter, DI-C12-13 alkyl malate, Isotridecyl sterate, galactoarabinan, behenyl alkohol, zea mays (corn) starch, surose stearate, tocopheryl acetate, 1,2-hexanediol, capryloyl glycine, caprylyl glycol, xanthan gum, citric acid, sodium phyate, sodium, hydroxide.

Neobsahuje:

  • parabeny, barviva, fonoxyethnol, chlorfenesin, chlorhexedin,, BHA, BHT, MIT-MCIT, ftaláty nebo éterické oleje.

Zdroj: Seborea u miminek

Filcky neboli muňky

Muňka připomíná svým tvarem klíště, má malou hlavu, ploché čtvercové tělo a silné nohy s drápy, kterými se drží na chlupech. Sameček měří 1 mm, samička asi 1,5 mm. Samičky za dobu svého života, což je přibližně 3 týdny, nakladou 20–30 vajíček, ze kterých se za 7 dní vylíhnou larvy. Ty jsou za 15 až 17 dní schopné rozmnožování. Živí se sáním krve. Původcem filcek je veš muňka (Phthirus pubis). Přenos se děje především tělesným kontaktem, a to převážně při pohlavním styku, výjimečně nepřímo, tedy lůžkovinami, ručníky a podobně.

Jak se filcky projevují:

  • lokálním svěděním;
  • hnidami, tedy vajíčky ulpívajícími na chlupech;
  • exkoriací – poškrábáním;
  • šedomodrými drobnými kožními změnami v místech kousnutí;
  • ekzematizací – zanícením.

Nejčastěji se muňky vyskytují v pubickém ochlupení, méně často v análním (kolem řitního otvoru) a axilárním (v podpaží) ochlupení, kštici, obočí, řasách, vousech, v ochlupení na hrudníku. Muňka je vidět pouhým okem, vypadá jako tmavě hnědá až žlutohnědá tečka přichycená ke chlupu. Muňky způsobují svědění, které však nemusí být velké a postižení lidé mu nemusí věnovat pozornost. Při zpozorování příznaků je třeba ihned navštívit lékaře.

Zdroj: Vši filcky

Co je lupénka?

Psoriáza (nebo také lupénka, latinsky psoriasis vulgaris) je jedním z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění postihující především kůži, avšak kromě pokožky může zasáhnout též nehty a klouby. Nemoc postihuje přibližně 2–3% europoidní populace, její výskyt může být však častější, jelikož projevy nemoci jsou často nevýrazné, takže ji nelze diagnostikovat.

Nejčastěji se změny kůže poprvé objevují mezi 10. a 25., nebo mezi 35. a 60. rokem života. V průběhu života může docházet k opakovaným výskytům nemoci.

Trpí jí asi 3 % populace. Psoriáza je onemocnění charakterizované zanícenými plochami na kůži, které jsou obvykle pokryté šupinkami. Projevuje se většinou jako stříbrné šupinky na těle či ve vlasaté části hlavy. Toto onemocnění se nejčastěji objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, není to však pravidlo.

Zdroj: Lupénka ve vlasech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP