Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SUSPENZE

OBSAH

Formy léku Maxitrol

Maxitrol − oční kapky, suspenze

Maxitrol obsahuje chlorid sodný, polysorbát 20, benzalkonium-chlorid, hydroxpropylmethylcelulózu, roztok kyseliny chlorovodíkové 1 mol/l a/nebo roztok hydroxidu sodného 1 mol/l (k úpravě pH) a čištěnou vodu. Kapky se nacházejí v polyethylenové lahvičce s kapací vložkou a šroubovacím uzávěrem a v krabičce. Před použitím je nutné je dobře protřepat. Dávkování: 1−2 kapky vkápnout do spojivkového vaku oka nebo obou očí; u těžkých onemocnění může být přípravek vkapáván v jednohodinových intervalech se snižováním dávky až do vysazení při vymizení zánětu; u mírných onemocnění se přípravek vkapává 4−6krát denně. Po otevření lahvičky nesmí být přípravek používán déle než 28 dnů. Po každém použití musí být lahvička dobře uzavřena, aby nedošlo ke kontaminaci jejího obsahu. Z tohoto důvodu nesmí její ústí přijít do kontaktu s povrchem oka nebo jinou tkání či předměty. Velikost balení je 5 ml. Doba použitelnosti − 2 roky.

Zde je cena Maxitrol − oční kapky, suspenze.

Maxitrol − oční mast

Maxitrol obsahuje methylparaben, propylparaben, lanolin a bílou vazelínu. Mast je umístěna v hliníkové tubě s uzávěrem a v krabičce. Dávkování: malé množství masti (proužek dlouhý cca 15 mm) se nanáší do spojivkového vaku 3–4krát denně; nebo se stejné množství masti nanese do oka pouze před spaním v případě, že se přes den používá suspenze. Po otevření tubičky nesmí být přípravek používán déle než 28 dnů. Po každém použití musí být tubička rovněž dobře uzavřena, aby nedošlo k její kontaminaci, a její ústí nesmí přijít do kontaktu s povrchem oka nebo jinou tkání či předměty. Obvyklá délka léčby je 7−8 dnů. Velikost balení je 3,5 g. Doba použitelnosti − 4 roky.

Zde je cena Maxitrol − oční mast.

Maxitrol − příbalový leták.

Zdroj: Oční lék Maxitrol

Poradna

V naší poradně s názvem PANACUR SUSPENZE 10% PRO PSY ( 100ML ) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Jirasová.

Dobrý den, prosím Vás za kolik peněz bych sehnala Panacur suspenze 10% pro psy ? jedno mám pro psy a jedno bych objednala známému pro želvy. Nebo je pak podobný t. Panacur Oral Suspension for Dogs & Cats
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Panacur se nedá objednat přes internet, protože jeho výdej je vázán na veterinární předpis. Získat ho můžete buď přímo u veterináře a nebo s předpisem v lékárně.

Zdroj: diskuze Panacur suspenze 10% pro psy ( 100ml )

Mast na vřed na zadku

Ke kožnímu podání se doporučuje Višněvského balzám. Tato suspenze se používá také k léčbě růže, červenky, postupujícího neohraničeného kožního zánětu, nežitu, hlízy, hnisavého zánětu nehtového lůžka, zánětu podpažních žláz, zánětu povrchových křečových žil a na sekundárně infikované vředy jiného původu. Višněvského balzám obsahuje jako léčivou látku bismuthi tribromphenolas (zásaditý tribromfenolát bismutitý). Bismuthi tribromphenolas působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Urychluje ohraničení zánětu a jeho vyhnisání. Podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a regeneraci tkáně. Přiložení tohoto balzámu na gázovém čtverci podporuje dozrání vřídků. Višněvského balzám se většinou používá na noc, přičemž se nanese na gázu, která se přiloží na problematickou část těla.

Zdroj: Vřed na zadku

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍCHANÍM PRAŠKOVÉ SÍRY S VODOU VZNIKÁ SMĚS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Babuš.

Co vznikne když smíchám praškovou síru s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se smíchá prášková síra s vodou za normální teploty tak vznikne obyčejná suspenze, protože síra při pokojové teplotě je tzv. alfa síra kosočtverečná (ortorombická) a ta je nerozpustná ve vodě. Když se ale tato suspenze zahřeje na 500 °C tak vznikne sulfan H2S a oxid siřičitý SO2, oboje jsou jedovaté látky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smíchaním praškové síry s vodou vzniká směs

Erdomed dávkování

Pokud lékař neurčí jinak, užívejte přípravek podle dále uvedeného doporučení.

Dospělí:

Tvrdé tobolky – obvykle se užívá 1 tobolka (300 mg) 2–3x denně.

Granule pro přípravu perorální suspenze – tato léková forma je určena především k podávání dětem. Dávka pro dospělé činí 8,5 ml (300 mg) 2x denně.

Granule pro přípravu perorálního roztoku – obvykle se užívá 1 sáček (225 mg) 2–3x denně. Obsah sáčku se rozpustí ve sklenici tekutiny (voda, čaj) a vypije.

Děti:

Granule pro přípravu perorální suspenze – obvykle podáváme dětem s tělesnou hmotností:

  1. 15–20 kg (3–6 let): 2,5 ml 2x denně
  2. 21–30 kg (7–12 let): 5 ml 2x denně
  3. nad 30 kg (nad 12 let): 5 ml 3x denně

K odměření dávky je přiložena odměrka se třemi ryskami označenými 2,5 ml, 5 ml a 10 ml.

Způsob přípravy:

Granule pro přípravu perorální suspenze – doplňte do lahvičky se suchým granulátem vodu až do úrovně značky. Pečlivě protřepávejte, dokud nevznikne úplně hladká suspenze. Znovu zkontrolujte výši hladiny v lahvičce a je-li třeba, přidejte vodu až ke značce a protřepejte. Hotová suspenze se může používat maximálně 10 dnů, je-li uchovávána v ledničce při teplotě 2–8 °C. Před každým užíváním je nutno vždy znovu suspenzi protřepat.

Zdroj: Erdomed na odkašlávání

Podmínky ukládání

Zinnat by měl být skladován na tmavém místě při teplotě do 30 °C. Uchovávejte jej mimo dosah dětí! Doba použitelnosti tablet je 3 roky, u granulí 2 roky. Připravená suspenze by měla být skladována v chladničce (při teplotě 2–8 °C) a může být používána po dobu 10 dnů.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Poradna

V naší poradně s názvem MAST VIŠNĚVSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,vyrábí se také krém,či mast višněvský,?ten balzám je dobrý,ale moc tekoucí,děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám je k dostání ve formě suspenze - ten tekutý a ve formě masti. V lékárně při koupi řeknete jakou formu potřebujete a oni vám to namíchají.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňová mast

Nimesil sáčky

Produkt Nimesil obsahuje nimesulidum 100 mg v jednom sáčku, obsahujícím 2 g granulí pro přípravu perorální suspenze. Pomocné látky jsou cetostearomakrogol, sacharosa, maltodextrin, kyselina citronová, pomerančové aroma. Jedná se o analgetikum, nesteroidní antirevmatikum.

Zdroj: Nimesil - vše co o něm chcete vědět

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA SILIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

To zas psal odborník....
Pokud vám přijde u prvního receptu výsledný šampon moc mastný přidejte sodu?
Soda je alkálie a na vlasy nepatří, na kůži už vůbec ne, ve vlasech degraduje sirné můstky. V průmyslové výrobě se alkálie používají ke srážení a plstění vlny...
Mimochodem tohle je látka střední školy, to jen na internetu někdo vylezl s nesmyslem se sodou a ti hloupější to šíří...
Složení kastilského mýdla je zmýdelněný tuk. Jestli je bio, to je zmýdelňujícímu louhu, který není ve složení uveden a bez kterého žádné mýdlo vyrobit nelze, zcela jedno, tuk je zmýdelněn a degradován a bio zcela nehraje roli. To co myje, nejsou uvedené tuky ale jejich zmýdelněný produkt. Hlavní roli tam hraje olivový olej a louh draselný, emulgátor se v tomhle receptu přidává, aby vznikla suspenze a mastné ( nepolární) a vodní( polární ) složky se neseparovaly. Proto ten "div".
HM, tak se dovzdělejte, tohle za moc nestálo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba silic

Kontraindikace

Přípravek Zinnat je kontraindikován při přecitlivělosti na cefuroxim na jakýkoliv přípravek cefalosporinové skupiny nebo na jakoukoli pomocnou složku.

Co se týče použití přípravku Zinnat v pediatrii, tedy jako suspenze, lék není předepisován novorozencům do 3 měsíců, v tabletách pak až do 3 let.

Navíc je ve formě suspenze léčivo kontraindikováno s fenylketonurií.

Tablety nesmí být rozbité a přerušené, takže v této dávkové formě není přípravek Zinnat předepisován pacientům, kteří mají potíže s polykáním, včetně malých dětí, které nemohou spolknout celou tabletu.

Zvláštní pozorování během léčby antibiotiky je nezbytné pro:

  • těhotné ženy;
  • jedince s onemocněními zažívacího traktu;
  • pacienty s poruchou funkce ledvin;
  • kojící ženy;
  • lidi s anamnézou na podezření vzniku alergické reakce na beta-laktamová antibiotika.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU ENTEROL DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den.. chtěla bych se zeptat jestli můžou enterol i děti ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Enterol mohou užívat i děti. Enterol se u dětí používá k podpůrné léčbě akutního infekčního průjmu. Rovněž i k léčbě a prevenci kolitidy a průjmů způsobených antibiotiky. Současně s vankomycinem a metronidazolem se používá k léčbě kolitidy způsobené bakterií Clostridium difficile. Enterol se u dětí také používá k prevenci kojeneckých průjmů a k podpůrné léčbě syndromu dráždivého tračníku.
Malé děti do 4 let užívají 1 až 2 tobolky denně. Větší děti od 4 let obvykle užívají 1 nebo 2 tobolky jednou nebo dvakrát denně (ráno a večer). Tobolky se polykají celé a zapíjejí se dostatečným množstvím tekutiny. Při podání kojencům a dětem do 3 let je třeba tobolky otevřít a jejich obsah smíchat s vodou, oblíbeným nápojem, potravou nebo s potravou v kojenecké lahvi. Enterol vysypaný z tobolky má charakteristický zápach a některé děti ho pak nechtějí polknout. Pro ně je určena náhradní forma léku - prášek pro přípravu suspenze. Enterol se nesmí zapíjet ani smíchat s velmi studeným nebo velmi teplým (nad 50°C) nápojem nebo potravou!
Pokud příznaky stále přetrvávají po více než 2 dnech léčby Enterolem, tak by tato léčba měla být přehodnocena lékařem.
Nežádoucí účinky - během léčby může dojít k žaludečním a střevním obtížím (bolesti žaludku, plynatost, zácpa) nebo se mohou vyskytnout kožní alergické reakce (svědění, zarudnutí, kopřivka), které ale nevyžadují přerušení léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou enterol děti

Je volně prodejný

Višněvského balzám je volně prodejný, a tak ho lidé často používají i na zanícená místa okolo nehtů, ale hodí se také na zánětlivé akné a boláky na kůži. Cena krabičky suspenze o hmotnosti 100 gramů vyjde zhruba na 120 korun. Má jej také lékárna Dr. Max. Kde koupit Višněvského balzám? K dostání je ve všech kamenných lékárnách nebo na internetu přes vyhledávač zboží.

Zdroj: Višněvského balzám

Co pomůže na svědění obličeje

  • chladivý gel – zkuste oblíbený Fenistil gel, zmírní podráždění kůže již za několik málo minut, je velmi univerzální, lze jej použít při různých alergických reakcích a po bodnutí hmyzem, vhodný pro děti již od 6 měsíců, pro pohodlnější aplikaci vyzkoušejte kuličku Fenistil Roll-On;
  • olej – hodí se k promašťování při svědění kůže;
  • kožní suspenze – například Suspenzio Zinci Oxydati HBF, která slouží jako doplněk k léčbě nejrůznějších virových kožních nemocí a zlepšuje hojení.

Zdroj: Svědění kůže na obličeji

Co je to Višněvského balzám

Višněvského balzám (višňovského balzám) se používá již 90 let. Balzám poprvé vytvořil v roce 1927 Alexandr Vasiljevič Višněvskij, vojenský a experimentální chirurg, který to dotáhl až na akademika věd. Velkého využití se tato látka dočkala za druhé světové války, kdy Višněvskij vyměnil jednu ze složek – drahý a nedostupný peruánský balzám – za dostupný a levnější březový dehet. Suspenze se tehdy na vynálezcův pokyn aplikovala na všechna střelná poranění, ne pokaždé s úspěchem. A používá se dodnes.

Zdroj: Višněvského balzám

Charakteristika Višněvského balzámu

Višněvského balzám je suspenze ke kožnímu podání. Podává se k léčbě růže, červenky, postupujícího neohraničeného kožního zánětu, nežitu, hlízy, hnisavého zánětu nehtového lůžka, zánětu podpažních žláz, zánětu povrchních křečových žil a na sekundárně infikované vředy jiného původu.

Višněvského balzám obsahuje jako léčivou látku bismuthi tribromphenolas (zásaditý tribromfenolát bismutitý). Bismuthi tribromphenolas působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Urychluje ohraničení zánětu a vyhnisání. Podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a regeneraci tkáně.

Zdroj: Višněvského balzám

Enterol

Enterol patří do skupiny „Náprava správné střevní flóry“, to znamená, že dodává do organismu správné střevní baktérie, které mají ve střevě být. Enterol vyrovnává přirozené mikrobiální prostředí střeva. Přípravek Enterol působí také prostřednictvím podpůrného (výživného) účinku na střevní sliznici. Přípravek Enterol ve formě tobolek mohou užívat dospělí, mladiství i děti. Dětem do 3 let je třeba podávat pouze obsah tobolek.Enterol ve formě prášku pro přípravu suspenze se doporučuje podávat dospělým a dětem od 3 let. Dětem do 4 let je možno přípravek podávat pouze po poradě s lékařem.

Zde můžete vidět cenu Enterolu.

Zdroj: Léky na průjem

Dávkování a podávání

Ve formě tablet je přípravek Zinnat předepisován dospělým osobám:

  • u infekcí močových cest – 125 mg dvakrát denně;
  • u mírných a středně závažných infekcí dolních cest dýchacích, pyelonefritidy a většiny dalších infekcí – 250 mg dvakrát denně;
  • u závažných onemocnění spodního respiračního traktu, pneumonie (nebo u nichž je podezření na ně), lymské boreliózy (včetně dětí starších 12 let) – 500 mg dvakrát denně;
  • u neúplné kapavky je obvykle postačující, aby byl jednou podán 1 gram cefuroximu.

Děti starší 3 let jsou zpravidla jmenováni:

  • u závažných infekčních onemocnění a otitis media – 250 mg dvakrát denně;
  • v ostatních případech – 125 mg dvakrát denně.

Ve formě suspenze připravené z granulí je přípravek Zinnat předepisován dětem starším než 3 měsíce. Dávka závisí na věku a/nebo hmotnosti dítěte. Množství recepcí: 2x denně.

U infekcí mírné až střední závažnosti:

  • kojenci 3–6 měsíců (s hmotností 4–6 kg) – 40–60 mg (ne více než 1/2 měřicí lžíce 5 ml);
  • děti 6–24 měsíců (s hmotností 6–12 kg) – 60–120 mg (1/2–1 měřicí lžíce);
  • děti 2–12 let (s hmotností 12–20 kg) – 125 mg (1 měřicí lžíce).
Při průměrném zánětu středních očí a závažných infekčních onemocnění:
  • kojenci 3–6 měsíců (s hmotností 4–6 kg) – 60–90 mg (asi 1/2 nebo trochu víc než polovina odměrky);
  • děti 6–24 měsíců (s hmotností 6–12 kg) – 90–180 mg (1–1,5 měřicí lžíce);
  • děti 2–12 let (s hmotností 12–20 kg) – 180–250 mg (1,5–2 měřicí lžíce).

Tablety a suspenze se doporučují po jídle.

Délka léčby je obvykle 5–10 dní, u lymské boreliózy pak 20 dnů.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Jsou lepší tablety nebo suspenze?

Granule pro přípravu suspenze jsou malé volné bílé hrudky s oranžovou příchutí.

Kapsle s tímto léčivým přípravkem jsou tvrdé želatinové skořápky s bílým obsahem, které mají tělo žluté barvy a zelené víčko.

Složení kapslí: Struktura tvrdé želatinové skořepiny léčiva Erdomed: 300 mg účinné látky, která se nazývá ergostein, mikrokrystalická celulóza, povidon, uvniř: stearát hořečnatý, želatina, oxid titaničitý, žlutý oxid železitý, indigokarmin. Toto množství léčiva je obsaženo v 1 tobolce.

Složení granulí pro přípravu suspenze: Účinná látka erodostein činí v tomto případě pouze 7 g. Dalšími složkami granulí jsou: sacharóza, benzoát sodný, aspartam, sacharin sodný, sodná sůl karboxymethylškrobu, pomerančová příchuť.

Složení granulí pro přípravu roztoku: V tomto případě činí účinná látka 225 mg a zbývající složky léčiva jsou následující: sacharóza, benzoát sodný, aspartam, sodná sůl karboxymethylškrobu, citronová příchuť. Granule se vyrábějí v sáčku o váze 4 425 mg.

Granule a suspenze jsou vhodnou alternativou pro děti, seniory a pro dospělé, kteří mají problémy s polykáním léků.

Erdomed je výborná terapeutická možnost při léčbě infektů respiračního ústrojí, především ve fázi, kdy není jasná etiologie. Většinou je dostačující symptomatická léčba, to je důsledný pitný režim, klid na lůžku, vitaminy, analgetika a antipyretika. Pokud není jistá bakteriální etiologie, je výbornou možností nasazení tohoto mukolytika. Díky svým fyzikálním a chemickým vlastnostem dokáže s nemocí účinně bojovat. Lékař navíc získá čas k výsledkům mikrobiologického odběru a při potvrzení bakteriální etiologie zvolí cílenou antibiotickou léčbu. Pokud je pravděpodobná bakteriální příčina akutního respiračního infektu již od začátku onemocnění, léčbu je vhodné zahájit kombinací antibiotika s erdosteinem, který jejich účinek zvyšuje.

Zdroj: Erdomed tablety

Zkušenost s K-Othrine

Smísením přípravku s vodou a po důkladném zamíchání vzniká suspenze, která se aplikuje pomocí ručních nebo motorových postřikovačů. Nádobu s přípravkem je potřeba důkladně protřepat, aby se homogenizoval její obsah. Odměřené množství přípravku vlijte do nádrže aplikačního přístroje, předem naplněného cca 2/3 vypočteného množství vody. Za stálého míchání doplňte nádrž na celkový objem a můžete připravený roztok použít. Během aplikace musí být zajištěno míchání postřikové suspenze. Přípravek se ředí v poměru 10 ml/1 l vody, tímto množstvím naředěného přípravku ošetříte cca 20 m2 plochy.

Provádí se celoplošný nebo pásový (bariérový) postřik. Při likvidaci švábovitého hmyzu se pásový postřik provádí kolem všech vstupů do místnosti, podél stěn, kolem výlevek a umyvadel, dřezů, van, ledniček, rozvodů vody a tepla. Proti štěnicím aplikujeme suspenzi do konstrukcí postelí, nábytku, za obrazy a všechna další místa, která mohou sloužit jako úkryty hmyzu. Proti blechám se celoplošně ošetřují podlahy (zejména dřevěné), koberce, pásy podél stěn a místa, kde se zdržují domácí zvířata. Proti mouchám a komárům, molům a zavíječům provádíme zpravidla celoplošné postřiky stěn a stropů a zvýšenou pozornost věnujeme místům, kde se shromažďují (komáři na stropech, mouchy na osluněných stěnách).

Zdroj: K-Othrine účinný proti hmyzu

Použití Višněvského balzámu

  • Přípravek se používá 1x denně v intervalu 1–2 dny. Přiměřené množství suspenze se nanese na gázu a přiloží na postižené místo.
  • Těhotné nebo kojící ženy mohou používat přípravek pouze na doporučení lékaře.
  • Ošetřené části kůže je třeba chránit před slunečním zářením obvazem nebo oděvem.
  • Délka léčby je různá, záleží na druhu, rozsahu a rychlosti hojení onemocnění.
  • Nedojde-li při léčbě přípravkem do 3 dnů k ústupu obtíží, nebo naopak dojde ke zhoršení, či se projeví nežádoucí účinky přípravku, přerušte léčbu a poraďte se s lékařem.
  • Při použití přípravku na kožní zánět překračující rozsahem 5 % tělesného povrchu může docházet k prostupu látek obsažených v přípravku kůží do celého systému.
  • Před upotřebením je nutné přípravek v dóze protřepat.

Zdroj: Višněvského balzám

Višňák versus černá mast

Višňák je suspenze ke kožnímu podání. Podává se k léčbě růže, červenky, postupujícího neohraničeného kožního zánětu, nežitu, hlízy, hnisavého zánětu nehtového lůžka, zánětu podpažních žláz, zánětu povrchových křečových žil a na sekundárně infikované vředy jiného původu.

Višněvského balzám obsahuje jako léčivou látku bismuthi tribromphenolas (zásaditý tribromfenolát bismutitý). Bismuthi tribromphenolas působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Urychluje ohraničení zánětu a vyhnisání. Podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a regeneraci tkáně.

Ošetřené části kůže je třeba chránit před slunečním zářením obvazem nebo oděvem, a to vzhledem k látkám obsaženým v bukovém dehtu, které jsou citlivé na UV záření.

Pokud nemáte k dispozici černou mast, tak je možné ji nahradit právě Višněvského balzámem, který obsahuje léčivý dehet z buku a několik různých olejů.

Zdroj: Ichtyolová mast


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP