Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SVALOVÉ KŘEČE

OBSAH

Příznaky nedostatku chlóru

Nedostatek chlóru způsobuje svalové křeče, závratě, problémy s krevním oběhem. Obvykle však k nedostatku nedochází, neboť jeho dostatečné množství je přijímáno prostřednictvím slaných jídel. Je tedy spíše nutné dbát na to, aby nedocházelo k nadměrnému příjmu soli, což bývá příčinou vysokého krevního tlaku. Dočasný nedostatek chloridu způsobuje těžké pocení (například při sportu). Mírný nedostatek může způsobit svalovou slabost nebo křeče, ale ke kompenzaci tohoto problému obvykle postačí sklenice minerální vody nebo malé množství soli. Závažné nedostatky jsou primárně způsobeny extrémní podvýživou a přetrvávajícím průjmem nebo zvracením. Takový stav může mít za následek svalové křeče, závratě, problémy s krevním oběhem, zhroucení a zhoršenou tvorbou žaludeční kyseliny. V těchto případech je nutná konzultace s lékařem, který následně předepíše odpovídající lék.

Zdroj: Minerál chlór

Diskuze

V diskuzi NAMOŽENÉ KLOUBY A SVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sandrii.

Mám podobný problém, začala jsem nedávno rekreačně běhat pro zvýšení kondice. Docela často po běhu mám svalové křeče. Zkusím se o Enzymaxu dozvědět co nejvíce a pak bych zkušenosti předala dál.

Zdroj: diskuze Sport

Botox na léčbu svalových křečí

Botulotoxin je protein, který pomáhá zastavit svalové křeče, proto se aplikuje přímo do svalu. Svalové křeče jsou způsobené chemickými signály odeslanými do svalů z nervů. Tyto signály řídí pohyby svalů a botulotoxin je schopen právě tyto signály blokovat.

Botulotoxin je vyroben z bakterie, která způsobuje otravu jídlem. Vysoká dávka botulotoxinu může být fatální. Dávka v injekci je však tak malá, že pravděpodobně nebude mít žádné nežádoucí účinky. Botulotoxin se bezpečně používá po celou řadu let.

Botulotoxin se velmi často používá při léčbě určitých svalových křečí na obličeji nebo očních víčkách. Injekce se aplikují i u některých očních poruch, zejména pohybových (například líné oko). Botulotoxin je standardní léčbou pro svalové křeče, které způsobují, že hlava a krk jsou taženy jedním směrem.

Vedlejší účinky botulotoxinu

Tyto účinky zahrnují bolestivost v místě vpichu. Pokud místo vpichu bolí, doporučuje se užít paracetamol nebo ibuprofen. Také jsou vhodné i studené obklady.

Nejčastější nežádoucí účinky:

  • slabost ve svalech
  • svalová bolest ovlivňující celé tělo
  • obtíže při polykání
  • červená vyrážka trvající několik dní

Nežádoucí účinky botulotoxinu obvykle rychle odezní.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Poradna

V naší poradně s názvem SVALOVÉ NAPĚTÍ KŘÍŽOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Já myslím, že svalové napětí na pět je tonus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svalové napětí křížovka

Svalové napětí křížovka

Víte, jak se říká svalovému napětí na pět písmen? Pokud ano, tak výsledky pište pod uvedený článek.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím vás kdo mi poradí
užívala jsem Sorvasta lék na cholesterol a mám svalové křeče
léky na bolest nepomáhají a v nemocnici na neurologii mi řekli
že to nic není vážného a poslali mě domů, jsem předávkovaná
léky od paní doktorky a teť mám už asi měsíc bolesti svalů.
Masáže mi ze začátku pomohli,jelikož jsem léky brala dál
tak mám bolesti v levé noze koleno a v přední část stehna.
Prosím vás může mi někdo pomoci .Děkuji Kejíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V příbalové informaci k léku Sorvasta je přesně napsáno toto:
"Přestaňte užívat přípravek Sorvasta a vyhledejte ihned lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte kterýkoli z následujících nežádoucích účinků:
Neobvyklé bolesti Vašich svalů, které pokračují déle, než byste očekával(a). Vzácně mohou pokračovat do závažného stavu případně ohrožujícího život známého jako rabdomyolýza."
Doporučuji následovat toto doporučení, přestat užívat tento lék a ihned vyhledat lékařskou pomoc. Podobných léků ze skupiny statinů je celá řada, které se dají vyzkoušet místo Sorvasty. Případně se dá změnit styl vedení léčby s použitím jiných postupů, abyste nemusela tento lék vůbec používat. Určitě se dohodnete se svým praktickým lékařem na lepším řešení. A když ne, tak zkuste nalézt jiného lékaře, který bude více ochotný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na cholesterol

Jak se zbavit svalového napětí

Svalové napětí lze uvolnit pomocí svalové relaxace spolu s duševní očistou. Jedná se o metodu, která je stará skoro celé století. Nazývá se Jacobsonova progresivní relaxace. Metoda vás naučí, jak uvolnit svaly a jak se uvolnit celkově.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Poradna

V naší poradně s názvem SVALOVÉ TIKY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Linhart.

Dobrý den,prosím o radu. 4letý JRT, svalové záškuby zadních končetin,přetrvávající i v klidu,ve spánku,pak zas chvíli klid.
Zhoršující se ve stresu, kdy bývá agresivní,vrčí ,cení zuby..Nezjistili jsme příčinu,občas mu v hlavě blikne ...Na veterině jsme byli,dostal prášky vit.B-název nevím / efekt nula/,krevní rozbor v pořádku.Nevím jestli mám vyhledat neurologa..v okolí není nebo zkusit antistresový obojek...Děkuji za případné rady
Honza

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamíny řady B jsou nesporně dobrou volbou pro dobrou funkci mozku pro každého psa. V tomto případě jde nejspíše o neurologický problém mozečku a nebo zadního mozku. Antistresové obojky bych osobně nepoužil - myslím že v tomto případě to bude také efekt nula. Jedine navštívit neurologa nebo změnit veterinu. K dispozici je vyšetření mozku pomocí CT a EEG podobně jako u lidí. To by mohlo ukázat více a nasměrovat tak vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svalové tiky u psa

Příznaky nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může způsobit svalové záškuby, křeče a může nakonec vést ke kostním deformitám a zlomeninám. Aby se zabránilo nedostatku vápníku, musí být doplněn vhodnou stravou nebo pomocí potravinových doplňků s obsahem vápníku. Užitečná je kombinace s vitamínem D (je tělem vstřebáván bezproblémově).

Zdroj: Minerál vápník

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST OBOU RUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan potucek.

zacala mne bolet prava ruka a to v lokti nasledne i rameno.3prsty se jevi ze mne brni.pak zacala zlobit podobne i leva.jaka lecba.dekuji potucek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve navštivte lékaře ortopeda a potom se svěřte do rukou dobrého fyzioterapeuta, který bude mít zájem nalézt a léčit příčinu vašich obtíží. V podobných případech bývá příčina na zádech, ve svalové disbalanci, vadném držení těla a také vlivem přetěžování rukou. Fyzioterapeut vám pomůže tyto příčiny nalézt a zkusí je napravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest obou ruk

Febrilní křeče video

Zde můžete vidět, jak vypadají febrilní křeče.

Zdroj: Febrilní křeče

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím vás kdo mi poradí
užívala jsem Sorvasta lék na cholesterol a mám svalové křeče
léky na bolest nepomáhají a v nemocnici na neurologii mi řekli
že to nic není vážného a poslali mě domů, jsem předávkovaná
léky od paní doktorky a teť mám už asi měsíc bolesti svalů.
Masáže mi ze začátku pomohli,jelikož jsem léky brala dál
tak mám bolesti v levé noze koleno a v přední část stehna.
Prosím vás může mi někdo pomoci .Děkuji Kejíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Užívám lék Amprillan na vysoký tlak.Objevily se u mne svalové bolesti,mám vysokou hladinu kreatinkineazy 43.Co způsobuje vysokou hladinu kreatinkineazy,mohou to být léky na vysoký tlak?

Zdroj: diskuze Léky na cholesterol

Rozpad svalů a užívání statinů

Nejčastějšími vedlejšími účinky statinů jsou bolesti svalů nebo svalové křeče. Tyto nežádoucí účinky zaznamenalo až 25 % pacientů užívajících statiny. Monitorování těchto potenciálních účinků je důležité u myotonické dystrofie (DM) a facioskapulohumerální svalové dystrofie (FSHD), protože obě tato onemocnění mohou také způsobit svalovou bolest, slabost a křeče. Může být obtížné rozlišit, zda jsou bolesti svalů nebo křeče způsobeny vedlejšími účinky statinů nebo svalovou dystrofií. Mnoho lékařů proto používá krevní testy na kreatinkinázu (enzym ze svalů), aby včas identifikovali potenciální škodlivé účinky statinů na svaly.

Aby nám pomohli dozvědět se více o statinech, dokončili členové registru průzkum vyvinutý studenty farmacie a fakultou na Wegmans School of Pharmacy (WSOP) na St. John Fisher College, Rochester, NY. Tým lékáren také analyzoval data z Národního registru. V Národním registru byl vysoký cholesterol hlášen u 29 % členů DM (276 z 952 pacientů) a 24 % členů FSHD (138 z 576 pacientů), oba vyšší ve srovnání se 17 % běžné populace USA. Lékárenský průzkum dokončilo více než 300 členů rejstříku. Výsledky ukázaly, že 32 % účastníků užívá statin nebo v minulosti užívalo statin, aby jim pomohl snížit hladinu cholesterolu. Mnoho z těchto účastníků zaznamenalo, že pociťovali bolest svalů při užívání statinů. Obecně je pro stanovení celkového rizika a přínosu statinů u DM a FSHD potřeba více informací a výzkumu. Pokud užíváte statin a domníváte se, že vaše bolest svalů nebo křeče souvisí se statinem, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem. Léčba statiny má prokázaný přínos v prevenci srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.

Zdroj: Statiny a rozpad svalů

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Opravdu 170 g bílkovin na den ? Všude čtu že by se měli snižovat bílkoviny na 0,6-0,8 g / kg. Jak to tedy je ? Proč tak vysoké bílkoviny během dne ? Nezvyšuje se pak kyselina močová po odbourávání bílkovin ?

Děkuji za upřesnění-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

170 g bílkovin za den je nejvyšší optimální zdravé množství pro nemocné dnou při hubnutí se zachováním svalové hmoty. Co se týče kyseliny močové, tak nezáleží na množství bílkovin, ale na jejich zdroji. Vhodné zdroje bílkovin pro nemocné dnou jsou vejce, libové drůbeží maso, ryby ze studených mořských vod, fazole, tofu, nízkotučné mléčné výrobky a ořechy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Charakteristika vápníku

Vápník je důležitý pro kosti, zuby, svalovou funkci, krevní srážlivost a metabolismus. Optimální denní příjem vápníku činí 1 g. Průměrná denní dávka vápníku je obsažena v:

  • 750 ml mléka
  • 1 kg tvarohu
  • 120 g tvrdého sýra
  • 120 g sezamových semínek
  • 400 g mandlí
  • 400 g mrkve
  • 500 g kedluben

Vápník je absorbován pouze v kombinaci s vitamínem D. Nedostatek vápníku způsobuje svalový třes, svalové křeče, kosterní deformace, zlomeniny. Zdrojem vápníku jsou všechny mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry a máslo či mléko, dále kapusta, mrkev, sezamová semínka, kokosové ořechy.

Zdroj: Minerál vápník

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMINU B9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Tloustne se po vitaminu B9?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, po vitamínu B9 se netloustne. Vůbec po vítamínech řady B nelze říci, že se tloustne, až na vitamín B12, který podporuje nárůst svalové hmoty a ta může být vnímána jako tloustnutí. Ale že by vitamíny řady B podporovaly tloustnutí ve formě ukládání podkožního tuku je nesmysl. Naopak dostatek všech vitamínů B je pro fungování těla velmi prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze vitaminu b9

Febrilní křeče u dospělých

Febrilní křeče se u dospělých nevyskytují.

Zdroj: Febrilní křeče

Poradna

V naší poradně s názvem AKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariana.

dobri den mna bi zaujimalo naco su dobre praski vitamin b kombi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamíny řady B, tak zvaný b-komplex, jsou určeny především na podporu mozkové činnosti. Některé vitamíny z řady B mohou podpořit nárůst svalové hmoty, což vede také k názoru, že po vitamínu B se tloustne. Některé vitamíny z řady B mohou příznivě působit i proti akné, ale jiné ho naopak zase vyvolávají. Například v tomto článku je podrobně rozepsáno, jak je to s vitamíny B a akné: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zničit akné

Příznaky febrilní křeče

Typickým projevem febrilních křečí jsou generalizované tonicko-klonické křeče, v některých případech k typickým křečovým projevům nedochází a klinické projevy mají charakter febrilních synkop s poruchou vegetativních funkcí. Febrilní křeče přicházejí nejčastěji při úvodním vzestupu teploty. Často jsou prvním projevem nemoci vůbec, kdy právě tyto křeče upozorní na to, že má dítě nějaké infekční onemocnění. Teplotní hranice, na které křeče začínají, není známa. Na základě zkušeností víme, že pokud má dítě < 38,0 °C per rectum, je pravděpodobnost jednoduchých febrilních křečí nízká.

Obvyklými příznaky febrilních křečí jsou: ztuhnutí, prohnutí do oblouku a nekontrolovatelný třes, bezvědomí, oči obrácené v sloup. Většinou trvají do minuty (ale někdy i 15 minut).

Zdroj: Febrilní křeče

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadja.

Citát: "Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů."
- Mělký plech bývá tak 1 cm vysoký, takže do něj 2-3cm vody nenalijeme.
- Plech pak zalijeme vodou - zaléváme asi sklenice uložené na plechu, nikoliv plech, to bychom vodu lili přímo do trouby.
-----------------
Nesrovnalosti:
Zavařování masa na dovolenou (v hrnci):
"Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj"
Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce:
"Sklenice neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci."
Dotaz: TAKŽE PLNÍME AŽ PO OKRAJ, NEBO S MEZEROU?
------------------
Při zavařování v mikrovlnce doporučuji sklenice podložit talířem s trochu zvýšeným okrajem - pokud tekutina vyteče, aby se nerozlila po celé troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zavařování se sklenice plní s okrajem. Mezi víčkem a obsahem musí být mezera alespoň půl centimetru. Je to proto, že při zavařování se vlivem zvýšené teploty zvetšuje objem obsahu a ten by mohl vytékat. Samotné vytékání nevadí, ale hrozí, že se s tekutinou může pod víčko dostat i pevná struktura, třeba svalové vlákno, které pak způsobí neťesnosti a zkažení obsahu.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic v troubě

První pomoc u febrilní křeče

První pomoc: položit dítě na postel nebo na zem, zamezit zranění dítěte (dát z jeho dosahu předměty, o něž by si mohlo ublížit), hlavu otočit na stranu pro lepší odtok slin nebo zvratků.

Zdroj: Febrilní křeče

Febrilní křeče léčba

Lékem první volby je podání diazepamu ve formě rektálního mikroklysmatu, a to v dávce 5 mg u dětí s tělesnou hmotností nižší než 15 kg a 10 mg u dětí s hmotností nad 15 kg. Současně usilujeme o postupné snižování teploty ochlazováním a podáváním antipyretik.

Zdroj: Febrilní křeče

Plavuň na křeče

Typické křeče z namožení v lýtkách a stehnech dobře odstraníme, když na bolestivé místo přiložíme obklad z odvaru z plavuně anebo, pokud máme čerstvou rostlinu, tak s ní lze bolavé místo omotat a k tomu pijeme zároveň i odvar z této rostliny.
 

Zdroj: Plavuň vidlačka

Febrilní křeče očkování

Děti po febrilních křečích se vždy dispenzarizují. Doporučuje se odložit očkování živými vakcínami (zejména proti spalničkám) a konzultovat vhodnost aplikace různých vakcín vždy s dětským neurologem nebo se specializovaným centrem pro očkování rizikových dětí.

Zdroj: Febrilní křeče

Menstruační křeče

Menstruační křeče jsou ostré bolesti v podbřišku a v zádech, vystřelující někdy do nohou, mohou být provázené i nevolností, průjmem a únavou. Ve spojitosti s menstruačními křečemi se může vyskytovat velmi silné menstruační krvácení, vynechávání nebo nepravidelnost menstruace.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Babské rady na bolestivou menstruaci

K uvolnění dělohy a tím k úlevě menstruačních křečí si připravte horkou lázeň nebo si přiložte elektrickou dečku.

Rovněž orgasmus pomáhá zmírňovat menstruační bolesti a rychleji je ukončit. Může to být proto, že stahy dělohy během orgasmu zabraňují překrvení a nahromadění tkáňové tekutiny a tlumí svalové křeče.

Nachystejte si teplou koupel nebo zůstaňte v posteli a na podbřišek nebo pod křížovou krajinu si položte zabalenou láhev s horkou vodou. Můžete si také na dvě až tři minuty přikládat na dolní polovinu břicha horké obklady a potom je na půl minuty vystřídat studeným obkladem. Dvakrát až třikrát postup opakujte. Při krutých bolestech u menstruace si na podbřišek a křížovou krajinu přiložte obklad namočený v horké vodě, do níž jste přidaly po čtyřech kapkách šalvějového a majoránkového oleje a tři kapky oleje z římského heřmánku.

Užívejte třikrát denně čaj nebo tinkturu připravené ze stejného množství trojlistu, ploštičníku, řepíku, vodilky a malinového listí.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP